Wednesday, November 12, 2008

see u in court!!! (x kena mengena ngan gambo)

After nikah n everyone was in joyous mood! Even my nephews yg in d beginning x mo duduk diam

Yus' chilhood fren, Padil jiran sebelah umah and d one who hold d tengkolok is Saffi.


It all happened when my neighbour's son was fifteen. a very long time ago and x leh cakap which one, eventho it is an open secret.. cess!!

i think it served him rite (sori eh...) afterall almost everyday i overheard makcik sebelah umah tu bising suh anak dia bangun pagi g sekolah.. ate aje ngan malas betul..

maka pada satu malam yg katanya gelap, di satu persimpangan yg xder lampu jalan, maka termakbulla cecita that particular boy yg malas sgt pergi sekolah. His motorbike collided with a car. unfortunately d driver have no licence, so did him.

Nak jadi cerita d culprit (honestly i m not in d position to decide wic one is wic) was both my jiran sebelah umah.

Pendekkan cerita, kes tu dibawak ke mahkamah. The relationships strained, thats expected la kan.. Kenkadang x pasal je anak2 diorang who r still in primary school kena panggil balik waktu tgh main. Tapi takat tu je la.. perang2 mulut, bising2 memang xder langsung. Never once they talked abt it to our family.

i bet they were afraid of sub-judiced kot.. ce ce ce.. frankly i respected their way.

Dah namanya mahkamah la kan, x sahla kalau x makan tahun baru selesai.After completing his PLKN, baru la kes tu selesai. Ari tu my mom ada cakap apa verdictnya but i forgot..

During Yus' wedding mcm rasa terharu when d two of them, duk sembang2 n tolong masak sama2, on Friday, and only 2 of them je at my house.

Saya rasa makcik berdua ni sangat hebat. Walaupun hanya surirumah sepenuh masa dan x pernah pun pergi London (sori x kena mengena) tapi semangat kejiranan diorang sangat tinggi..

Teringat saya dulu ada 2 orang penceramah agama yg berjiran tu sampai bergaduh disebabkan rumput je, siap2 masuk court lagi.. Diorang kena banyak belajar dari makcik2 jiran saya ni..

Saya pun sama.. sebab masa nak raya ari tu, berderau darah saya bila bola anak sedara (saya agakje la) jiran saya "terbang' ke porch saya. Kalau kena kereta saya x kisah, workshop banyak... tapi kot terkena pokok kobis yg memang ada sepokok je tu... aduss.. x tau la apa yg akan saya buat...

Nasib baik pokok kobis saya selamat..

Moral of d story - jangan malas pergi sekolah, nanti kena langgar kereta dan jangan main bola kat sebelah umah jiran yg ada pokok kobis, nanti dia tertekan.

Thursday, November 06, 2008

Bukan fatamorgana

Saya x tau plak mirage tu cakap melayunya fatamorgana until i watched pembentangan dasar fiskal (or watever ppl called it la kan) few nights ago which aired during prime news.

When i talked to Zana before Maghrib and she told me Obama won.. I was working until 6.40 ok.. whre got time..

So i googling whole nite long just like billions of ppl around d world. Historic Victory katanya... and like billions of ppl around d world I m waiting what change he's gonna make especially in foreign policy. Biarla sebelum ni x pernah amik tau pun.. tapi kali ni lain sikit. saya pun dengan x bersalah subscribe majalah Times.

One thing for sure d date has been set up for him to take over d presidency, 20/1/2009..

Memang cenggitu ye.. tarikh kasi dulu pas tu baru naik? patutla ada orang buat taktik yg sama..

tapi....

Tuesday, November 04, 2008

Ada sesiapa nampak kamera saya?

Well.. the last time we had wedding feast at umah ijau ni was 13 years ago. At that time i was still studying.. xder la penat sangat..

This time around. nayyy!!!

i was lying flat in d surau at my workplace n one by one my colleagues asked, " x sihat ke?". i gave fasting as an answer eventhough the main reason was, i had headache mencari jurumekap. suruh la cari cikgu tuition maths ke sains ke, english ke.. tu saya reti la, kena cari jurumekap mau tak pening kepala...

after 2 days searching high n low, exactly on thursday , with d help of colleagues n frens, i managed to find one.

on friday, was supposed to be hari pasang khemah. since we rented d tents i didnt expect so many ppl to turn up. tapi ramai jugak good samaritans pay a visit.

lagi sukar diduga both my neighbours came to prepare kuah kacang in d morning. i tot my mom said everything buat petang. baik betul jiran2 saya. i wasnt lend a hand pun coz, my task was to kemas2 and simpan2 barang berharga termasukla buku2 saya kot idak abis dicerai-berai oleh anak2 sedara. lagi satu kena memunggah bilik Acho yg dah terpilih secara konsensus menjadi bilik pengantin.

Did i say
kemas2 and simpan2?

Now i wonder whre my camera is?