Friday, December 12, 2008

mencari surat nikah part 2 - datang semula isnin, pegawai xder ari ni

yeah rite!!!!

wat if pegawai tu met an accident, seriously injured n admitted so by monday pun dia x leh datang. or might he met a fatal accident and shud d office closed or not? wat abt d public? or maybe ada tanah runtuh dia terperangkap tapi pihak berkuasa x jumpa dia atau his body, so while waiting for him to appear, sapa pulak yg nak gantikan dia ka opis?

pening kepala makcik la.. here is this is d story.

went to pejabat agama teluk intan, brought d original-but-seriously-damaged marriage cert. the person in charge check d registered book, after consult another senior worker she informed us, "tahun 1961 ni xder dalam buku kita".

so fine.. "apa penyelesaiannya?" i was a bit mad .... nayyy very furious. apa ke halnya ada sijil tapi xder rekod? habis tu macam mana plak nak buat???

"isi borang ni" katanya.. i obliged.. "ni kena isi semua, nama wali nama saksi ni" sambungnya lagi..

nak cakap kurang bijak karang kecik ati pulak. how do i know?i wasnt even born, n kat cert tu kalau diorang pandai sangat baca la sendiri. u r supposed to keep all the info in ur office man... ni dah la info missing-in-action lagi mau blame public plak... ape ke he nyer?

saya lagi naik darah becoz my mom was there. very insensitive!! wali n saksi n d bridegroom dah lama meninggal dunia, lagi dia nak tanya2 lagi.. adus!!!!

then came another staff, rephrasing and blaming might be all d stuff ilang during pindah lama2 dulu. seriously, i can understand that, but apa penyelesaiannya?

"datang isninla ari ni pegawai xder" oh mudahnya dia bercakap. dia tau x rumah kami kat mana? pernah x dia terpikir berapa kos nak berulang alik ke teluk intan tu and masa yg diambil.

oh no. they dunno becoz they dont bother to ask, jusk asking to come back. how simplistic!!!!

"boleh x kasi surat pengesahan ke apa ke since rekodnya xder dalam simpanan so at least kita boleh bagi dekat felda mengatakan sijil ni sah" i tried my very2 best nak bersabar.. tapi gagal..

"tak boleh, sapa yg nak sign??" lagi dia mau tanya.. xder ke dalam manual prosedur kerja dia nih kalau xder boss ada second bos, third boss. ke hapa...

pendekkan cerita.. saya sangat2 hilang sabar..

we went home. empty handed! ni la nasib golongan marhaen. btw ni kali kedua mak saya ke pejabat agama yg sama. the first time last week.. seee.. masih x selesai. last2 dia salahkan public, ni x lengkap yg u x ada. mana nak proceed. yg dia tau suruh dtg balik, kalau dah mmg data kat diorang pun xder.. pikir la sikit beb..

balik rumah my mom terus masuk bilik air n x keluar2.. usaha yg sia2 satu hal, terkenangkan yg telah tiada satu hal lagi..

after jumaat i paid a visit kat pejabat agama slim river. afterall masa thn 2006 bila saya x bayar zakat, depa kasi surat peringatan, kalau bab zakat diaorang boleh tip top, well... hopefully.... xkan saya nak tgk mak saya bersedih mcm tu..

since now we resided in d kariah, i begged him to do surat pengesahan jer.. he exlained that it is out of his jurisdiction since my mom nikah kat daerah lain, so by right my mom shud go back to teluk intan, ada lagi komen2 peribadi yg elokla saya simpan.

i was almost in tears..

"bagi maklumat diri, kejap saya telefon mereka". call them he did.

"mereka kata isi borang dulu," lum sempat dia habis saya dah jawab dulu, "i did, dah kasi pun tadi"

"oh ye ker?" soalnya kembali

the truth is, i have already filled borang permohonan salinan sijil nikah dan borang pendaftaran nikah but tey rejected it coz nama wali and saksi xder.

"kalau mcm tu buat surat sumpah la.. ini dokumen yg harus ada" katanya sambil tulis semua perkara yg dikehendaki. "diorang janji kalau pegawai xder, timbalan dia yg akan uruskan ari isnin ni, dan siap ari tu juga." sambungnya..

"kalau dua2 xder?" don blame me for being so sceptical.

"saya dah tanya dah soalan tu tadi.. kalau dua2 xder dalam 2,3 hari akan siap".

i thanked him n drove straight to pejabat majistret, coz majistret bukan ari2 ada kat slim river. was told he will be there on monday, tuesday n friday.

seriously... apsalla gomen servant favorite pastime suruh org datang semula? wat if bila dia nk amik gaji kita cakap ngan dia, x ble la sbb xder org nak sign cek ari ni, datang ari isnin yer..

boleh x orang pejabat agama teluk intan tu tersenyum manis pas dengar semua tu dan cakap "xper la encik kami sabar... ni semua dugaan dari Allah".

i wish..

2 comments:

zino said...

andak datang pejabat pakngah sure kena layan baik .. tak pernah lagi rejek public nak jumpa..

memang ada segelintir macam tu.. tak sensitif langsung dengan masaalah orang lain..

Kengkawan said...

dah pernah datang 2 kali dah... layanan memang tip top..

hehhehe..