Friday, March 27, 2009

Perhimpunan Agung UMNO dalam ingatan.

Few years ago

Izan : Waaaaaaaaaa hebatnya ur hubby...
Et : apa pulaknya.. biasa je la..
Izan : Bukan senang tu guys nak kasi wife dia belajar bwk keter dia, keter baru plak tu..
Et : Abis tu, ari tu Et dah merajuk dah.. dia x nak ajar bwk kereta sbb dia nak tgk tv.
Izan: Cerita apa? best ker?
Et : Perhimpunan Agung UMNO je..Ucapan PM
Izan: Oooo.. memangla... kita pun tengok..
Et : Dia bukan suka politik pun, selalu xder pun.. saja je...
Izan :Wehh.. tu agenda wajib la..

Et and I hv been bestfriends since 1986. I tot i know her well..

i tot smer orang, walau apapun anutan partinya, waima x penah2 amik tau hal politik pun akan tertunggu ucapan akhir pada hari Jumaat, x kisahla siapa pun Presiden UMNO.

tak ke?

Friday, March 20, 2009

Drama

Ecah : Haram ke x haram ni?
Mak Ecah : Apa yg haram ni, makan je la.. Orang yang jual tu Melayu la.. Kalau haram dia x jual.
Ecah : Tapi benda kat atas coklat donat ni macam haram Mak.
Mak Ecah : Tak la, halal... makan la... kenapa Ecah kata haram pulak.. mana ecah tau..
Ecah : Benda ni macam makanan rabbit la mak.. Haram kan mak makanan rabbit tu.

Tak tau la apa sprinkle yg diorang taruk. Tak tau la macam mana cekgu tadika dah ajar my niece si Ecah ni.. Tak tau la my sister ni macam mana dia ajar anak dia.

Saya pun x tau samada nak ketawa atau menangis.

One thing for sure, we will never buy doughnut for Ecah again.

Tuesday, March 10, 2009

Panjang tangan

I have been searching high a high and low for my 2gb pendrive for some times. Eventhough the face value is like err... 20 hengget je kot.. but it is the content that i treasured most. Most are work related things.

This afternoon, a girl asked me if i had lost anything. "Apa yg hilang?" asked her, guess she watched Bones last night.

The list could be long, u know.. so i just asked her what she had in mind.

Turned out somebody had find my pendrive in the surau, but instead of returned it back, she chose to delete all the content and keep it.

I was speechless. First, she committed an offence in Surau. Secondly, she delete all the datas. I mean, how could her?

What kind of person she'll turned out when she's 20?

I have several things in mind I wish I could do, to make her never forget. Unfortunately, at this moment something popped up. What if the news bearer lied?

I dont know. I just wanna my pendrive-cap-ayam will the data full intact back.

Saturday, March 07, 2009

Tahniah!!!!!!

Macammana ye?

Bertahun-tahun saya bekerja dengan remaja. Kerenahnya pelbagai, yang nakal tapi menghiburkan, yang nakal dan sangat menguji kesabaran, yang nakal tiba-tiba kerana persekitaran dan ada juga yang nakal kerana inginkan tumpuan.

Penyelesaiannya pun berbeza-beza. Yang lembut disudu, yang keras dicicipi, ini peribahasa yang saya jumpa dalam Kamus Dewan. Maksudnya sila rujuk sendiri.

Ramai juga yang pintar.

Yang pintar tapi mementingkan diri sendiri, yang pintar tapi jujur (nak tolong buatkan folio pun dia tak mau.. hebat gila..), yang pintar tapi kurang keyakinan diri, yang pintar tapi merasa sangat bangga (poyo!!!) dan ada seorang sahaja yang pintar dan merasakan dia lebih bagus daripada orang lain.

Begitulah budak-budak..

Yang sederhana juga berbeza karakter. Panjang la ceritanya..

Persamaannya, setiap orang berhak dilayan sama rata tanpa mengira bangsa, agama dan keturunan. Yang salah akan tetap didenda walau siapa pun yang melakukannya..

Mendidik anak kenalah dari rebungnya. Kalau sudah menjadi aur, mungkin sekali pada ketika itu nasi telah menjadi bubur. Macam kata pepatah, siakap senohong gelama ikan duri.

Saya pernah terbaca lama dahulu, kanak-kanak sekolah di Thailand dipaksa oleh Datuk Bandar (dah x ingatla bandar mana) mengutip sampah di kawasan awam. Idea ini menjadi kontroversi dan mendapat bantahan para ibu-bapa.

Mak bapak mana yang sanggup tengok anaknya dipaksa menjadi kuli?

Tetapi Datuk Bandar menegaskan biar kanak-kanak tahu betapa membuang sampah merata-merata itu satu perbuatan yang jelik. Dah lama sangat sampai lupa apa kesudahan cerita itu.

Namun tahun lepas saya melawat Chiengmai dan terus ke Chiengrai di sempadan Burma. Fuh!!! sehelai daun pun tak der kat jalan. Bandarnya sangat bersih, longkang pun tidak tersumbat. Kedai makan ditepi jalan pun lain macam bersihnya.

Mungkin (mana nak tau).. generasi budak sekolah pengutip sampah tu dah belajar sesuatu.. begitulah besarnya kuasa media dan juga peneguhan pendidikan awal.

Sebab itu sehingga kini saya masih lagi belum dapat memahami kepada isi pencuri kereta yang dihantar ke tanah perkuburan seperti seorang raja masih terus dilaungkan. Saya membaca artikel di dalam sebuah akhbar bahasa Inggeris pada pagi ini. Hati saya menjadi runsing (tapi sempat juga saya menghabiskan sepinggan nasi goreng dan semangkuk soto)

Secara peribadi, memukul orang sehingga mati amatlah keji, namun dengan memperbesarkan isu ini dan mengungkitnya dari hari ke hari apakah mesej yang diterima oleh remaja dan kanak-kanak?

Jangan terkejut jika ada kanak-kanak yang bercita-cita hendak menjadi pencuri kereta mewah apabila dewasa nanti.

Mungkin kereta mewah andalah yang bakal dicuri selepas ini... Tahniah!!!!!

Friday, March 06, 2009

and the oscar goes to...

suka berlakon?

here is d right script.. uttered by u know...

"alaaa.. dah rezeki... orang nak bagi ambik je la.. hehehe" (dgn muka x bersalah)

d same ppl, bila kasi kerja whining all d way, blaming bla bla, mengelat jgn cakap...
pening makcik...

once selected as d recipient of any accolades yeah... thats d script... lagi manis bila ditambah.. "rezeki anak2, alhamdulillah"..

masa dpt rezeki konon2 ingat Allah. masa curi tulang, lying 'on paper" tak ingat plak Allah tu maha melihat...

these ppl shud be on d silver screen.

sangat insaf.

cerita pasal insaf, i was worry sick when man called one of our kids was admitted to hospital. eksiden on the way home after class katanya. seriously, i was expecting d worst..

was having a meeting with a fren i couldnt cancelled. later (3 days later).. i saw her.. jalan dengkot@ and i learnt fr her close fren she met an accident while merempit. so.. once i saw her.. i couldnt find any other sweet words than these..

"tu la, bukan parents je yg marah.. tuhan pun marah tau"..

she was like... "ala ce* ni, mana ada..."

berana dia menafikan...

tp tu cerita 2 bln lepas... slps tu banyak gak kejadian buruk berlaku kat diri sy (termasuk jeles org beli beskal)... jadi maksudnya dosa sy pun byk gak la..

sekian.

Wednesday, March 04, 2009

peer pressure.. again!

Beskal.

For d last few years i've been telling all n sundry, i wanna have a bicycle. So that i can play a small part in saving d environment (sgt mulia cita2 tu).

My sisters, especially Nick have been very vocal opposing that idea. She dont think riding a bicycle is safe. Besides such a waste because I already have a motorcycle, katanya

But i havent touch the motorcycle since 2007. I m not sure i can ride lagi ke x...Thats another story though..

Last Wednesday, upon reaching 12A at almost Maghrib (it was 7.15p.m) I saw 2 figures "lepaking" somewhere. I joined them coz there's something i want to talk to one of them.

Frankly i didnt gave them kuliah maghrib ke hapa, eventhough i noticed i wasnt really welcomed. heheheh.. Both were smoking (mak aihhhh!!!! i m really surprised!!!), one continued puffing d ciggie, another pegang je sampai sudah. Might be they were aftraid i'll report to cikgu disiplin kot.. (ok kidding!!!)

back to d 2 men. one said he want to buy a bicycle. the other one opposed.. bla bla bla... they were in joyous mood, especially when i left.. perghh

yesterday a fren texted me. "ada orang dah beli beskal"..

well.. i mean.. what do i care? come on... of all d things in d world what do i care sapa beli beskal sapa tak.

but this fren chose to tell me because she knows what inside my mind, i guess!!!

not fair.. i want d bicycle first!!!

hehehe.. very childish..

on something strange but really unrelated, my mom is so sad this morning.

she went for somebody's funeral and once at home she just sat quietly on her fav chair. she remained aloof.

i guess something is bothering her.

and it's bothering me 2.

why eh..