Friday, December 31, 2010

Yang paling tidak disukai tahun 2010

At my age chatting is a No-No unless for something very very important. One day two months ago, a close friend poured his hangin-satu-badan heart content via chat because it is definitely something we could not talk openly. Nothing personal about it, it juz that we lived in world where we have to speak wisely to avoid any misunderstanding and future conflict.

Guess, it is and unwritten rule among us, when one side is hangin, never interfere r take sides. But then he related this particular someone's request and I was, well almost throw up.

Me : Know what dia mmg kaki cantas la.
Him: No la... dulu pun dia request jugak..
Me : It wasnt 1st time dia buat mcm tu, defaming me.. yooo sangat jahat.
Him: Oredi turned d request.
Me : I dont mind to b replace actually..
Him: Aku x reti belakon. kalau x suka aku cakap x suka, kalau x suka aku ckp x suka.
Me : Yeah rite.. sangat kaki cantas la dia. Dia suggests siap?
Him: ****.. aku cakap aku x nak. aku x reti berlakon2 ni...
Me : I like org tu, tapi yang Dia ni mmg kaki Cantas.
Him: Hahhahah

Fast forward 2 months later.
After skimming d Senarai Tugas 2011.. I sent him another text..

"See... I told u... mmg kaki cantas".

His replied was a simple "ha ha ha".

Like him saya pun tak pandai nak berlakon. Kalau saya tak suka saya akan cakap tak suka. Tak berkenan saya bila this KC (nama baru) nak tunjuk mesra dan bergurau senda. Lepas jadi mikroskop sepanjang tahun then bertugas pulak sebagai CNN kasi tau smer citer (yang buruk-buruk sahaja), then pas tu ada hati nak jadi Duta PBB plak. To pacify konon2... Beb r serious? Talk about muhasabah diri n everything? Come on.. how old r u?

Please la.. who r u kidding?

When everything doesn't work.. last resort be a KC.

Dia lupa kot, pada penghujung kehidupan nanti pasti anda perhitungan yang Adil. Jadi saya memilih untuk menulis sekali sahaja perkara ini seumur hidup saya.

For all i know, kita 'kira" kat sana nanti je la KC.






Yang saya suka sepanjang 2010











  1. Dua Tempat Teratas
  2. *Pemabu AGM.. Tahun ni di Hotspring,Len makin cantik!!! dan 4 Seroja.. yihaa















1. Majlis Kurban Tahunan..
Macam best je bila semua Adnan Clan berkumpul dan jiran-jiran pun turut serta..







2. Zana's wedding.
Second wedding at TBS after my jiran-kongsi-dinding tie the knot last year. Yay!!
tapi ni gambar bertunang. Masa kahwin takde pun gambar sebab sebok layan tetamu (read: menyebok)





3. When mommy slept over at 12A.. pagi2 mesti dia termenung sambil tengok pokok kucai..





4. Berjoging ke pekan Slim River pagi pagi buta dan lepas bertukar ucapan selamat, Penjual Akhbar ini akan berkongsi pandangan tentang Dunia hari ini, sebulan dua kali saja ye..




5. Pakcik Guard yang sejak tahun 2002 sehingga sekarang tak pernah lupa ucap salam dan memberi nasihat dalam kehidupan. Terima kasih Pakcik... I lap u always..




6. Bercuti bersama Anisa Athirah, Amira Aishah dan Alia Syahirah. Setiap hari ada saja kejutan dari mereka bertiga. Paling mereka lintang-pukang menyimpan segala permainan apabila opah sampai, sebab dua hari sebelum itu saya menegur mereka tidak menyimpan anak-anak patung di ruang tamu sehingga saya malu hendak menjemput jiran sebelah kanan ( Dr Hani) masuk ke rumah sedangkan jiran ini jaaaaaaaaaraang berjumpa sebab selalu dia sebok bekerja.



7. Ohh saya sangat suka dengan atlit-atlit olahraga ini... tak boleh tulis panjang-panjang.. kalau ada yang tertinggal nanti mereka berkecil hati.




8. Ini Riz. nama betul saya dah lupa. Kami berjumpa sewaktu berkampung di Teluk Batik Resort selama seminggu untuk MSSPK 2009. Sejak itu dia tak pernah lupa mengirim sms untuk setiap acara dan perayaan penting. Baik betul Riz ni.. Tahun ini jumpa lagi di MSSD. Tak sempat pula nak berbual panjang dan keluar makan, jadi saya sedikit terharu bila dia kasi "hadiah" dan cakap "saya suruh orang kedai tu pilih yang paling beeeeeeesssssssstt untuk akak".
x kisahla Riz saya ayat pun, tapi akak suka jugak... lap u bro!!

9. Ni masa Zana's wedding. Since all my family members attended my cousin's wedding in Ipoh, so I called (dan sedikit memaksa) my old fren to come and stay n 12A while I helped out d bride. He came at noon and went home around 4p.m. Then my sisters came from Ipoh. Bagus diorang nih...













Gosh... yang sedih2 (kalaupun ada tapi macam xder je)
biarlah saya sorang je tau..

Thursday, December 30, 2010

Bestnya cuti!

Masa bila dia tukar nama? Jadi bila sebut Piala AFF Suzuki ingatkan itu perlumbaan Grand Prix ke apa... (nampak sangat....)

Saya antara beribu-beribu yang bersidai depan televisyen menonton perlawanan akhir siri kedua. Kenapa ada dua? Acho, my bro macam malas je melayan. lagipun sepanjang musim ni inilah satu-satunya perlawanan yang saya tengokpun, kenapa dia tukar nama? Bukan Piala Tiger lagi bunyik nye hebat ker? Yang ni pun Acho malas nak layan jadi terpaksalah saya menggoogle mencari jawapannya..

Setelah 14 tahun perlawanan ini bermula, barulah Malaysia muncul menjadi juara. Lebih manis sebab skuad negara dibimbing oleh jurulatih tempatan. Jimat tukaran wang asing!

Memang pesen di Malaysia, asal menang je bergegarla satu Malaysia menyokong. padahal sebelum ni bolasepak dah jadi sukan suam-suam kuku sampai berita Piala Malaysia asyik tenggelam dengan dominasi EPL, hinggakan menteri pun komplen dalam surat khabar.

Oh saya teringat pertama kali kita menang Piala Thomas, sewaktu itu saya masih bersekolah... dapat cuti jugak.. Pertama kali negeri Perak menjuarai Piala FA, cuti jugak.. 31 Disember 2010 pun diisytiharkan cuti umum juga sempena kemenangan Malaysia.

Kegembiraan memang harus dikongsi bersama. Menonton di layar besar beramai2 di tempat umum juga membawa kegembiraan juga.

Tapi janganlah pula lepas ini pemain-pemain ini direndamkan dalam kolam difoto dengan untuk melariskan majalah hiburan. Kemudian digandingkan dengan selebriti seksi dan seterusnya digossipkan pula bercinta dengan sipolan dan sipolan.

Kalau setakat menjadi penghias kulit depan dan temubual difokuskan kepada permainan, strategi, dan kemahiran bolasepak baguslah. Tetapi kalau sekadar bertanya 10 sikap gadis yang kamu ingini, 10 rahsia yang orang tidak tahu tentang kamu, 10 perkara yang mebuatkan kamu cair (ayat-ayat ini saya perkasakan nilai murninya) dan bla bla...

Lagi 10 tahun kita sepak angin sajalah...

Walaubagaimanapun, jangan sedih Garuda. Kalah dan menang adat permainan. Terima kasih Harimau Malaya kerana menggembirakan kami semua.

Semoga yang baik akan berterusan.

Tuesday, December 28, 2010

Dalam kubur xder henpon..

Ini ialah satu daripada lawak femes awal pertengahan tahun 90-an. Masa tu di televisyen ada iklan Celcom. Saya dah cari kat youtube x jumpa pulak iklannya..

Storyline dia cenggini la..

Si suami nak g outstation, isteri dia call tapi rupanya handphone tertinggal. Jadi dia beria la nak pegi kasi kan, then d driver tanya la si suami tu g kat mana. It was some hujung dunia place with weird name (couldnt remember) so d driver said something like, wadeheck la kan bukan ada line pun.. so d wifey said "it's Celcom" so d driver macam ala2 sangat terpegun n cepat2 tlg hantar... n cakap "oooo"
(note: of course la ayat dia lain n wadeheck tu x masuk dlm skrip ye)

Actually there were few advertisement with almost similar storyline n in the end mesti ada stressed kat perkataan Celcom.. Sesuailah ngan zaman tu handphone service was still unreliable (skrg pun kadang... bila hujan.

Pas tu ada la yg buat lawak (dalam e-mail la kan)

Cengginila..

Ada sorang ni mati.Dalam wasiat dia suruh kebumikan dia ngan handphone. Pak Imam of course la x setuju. Dia cakap apa ke he nyer... Dalam kubur bukan boleh nak berhubung dengan siapa-siapa pun.. line pun xder.. Then ada sorang cakap "it's Celcom".. So pak imam memandang dgn takjub dan kata "oooo".
(note: ini lawak yang sungguh x senonoh tau... )


p/s an old fren contacted me 2nite. So that y i m a bit nostalgic huhu

Pernah Tak Terfikir?

Biasalah...

Ada hari kita malas. Ada hari pula SANGAT malas. Terutamanya kalau bercuti. Jadi selepas bangun dari tidur dan melakukan rutin harian yang tidak sesuai langsung dikongsikan dalam blog ini saya akan memilih sebuah buku untuk dibaca dan menghidupkan komputer riba, menyemak pesanan di laman facebook dan seterusnya bermain scrabble bersama rakan-rakan di seluruh dunia yang saya tidak pernah bersua muka.

Nampak tak permainannya?
Buku tadi cuma sekadar perhiasan saja. Itu kebiasaan dari kecil yang terbawa-bawa sehingga dewasa. Masa kecil dulu, bila emak saya tanya buat apa, saya akan cakap (sambil memegang buku itu)"orang tengah baca buku". Tipu ke tu?

Bila saya di 12A emak saya tak tanya dah saya buat. Tapi jiran saya akan telefon hampir setiap hari kalau saya tidak berhati-hati.

Jiran: Awk ada kat umah eh?
Saya : Ada, napa ye?
Jiran: Awak sakit ke? Kenapa tak nampak awak hari ini?
Saya : Tengah baca buku (sambil pegang buku) nanti ye ...

Nampak x permainannya?
Walaupun saya tengah main scrabble (saya x mahu main permainan lain) atau berborak dengan d kids(saya tidak ada masa berchatting kecuali hal yang sangat sangat penting) di facebook saya tetap akan cakap saya sedang membaca buku. Tapi takla tipu sangat sebab masa tu saya akan cepat-cepat buka buku dan skimming a few pages.

Untuk mengelakkan jiran saya membazirkan kredit menelefon saya, setiap pagi saya akan membuka pintu depan walaupun saya tidak keluar rumah. Kalau saya kemana-mana dengan tidak memandu saya akan mengirim pesanan kepadanya. Nanti dia risau.

Akan tetapi sehari dua ini saya sungguh gigih berlawan (tapi kalah terus menerus) sehingga lupa membuka pintu. Semalam jiran saya telefon hari ini pun dia telefon lagi. Soalannya sama "Awak sakit ke?". Saya sihat. "boleh tak saya datang ke rumah awak?".

Nampak tak permainannya?
Jadi saya cepat tukar baju (yang ini pun tidak perlu didetailkan) dan membuka pintu.Bila dia tidak datang, saya pergi menjengok ke pintu rumahnya. Dia baru nak keluar. Bila nampak saya, dia menyuruh saya masuk sahaja.

Rupanya dia telah menyediakan cekodok pisang yang melampau-lampau lembutnya dan tidak terlalu manis, teksturnyanya pun halus memang kena di tekak saya. Diminum pula dengan air perahan oren segar (ayat iklan), sungguh melampau-lampau enaknya.

Sebenarnya, seorang kawannya berjanji hendak datang tetapi datang sekejap saja dan tidak sempat menjamah hidangan yang dia sediakan. Oleh kerana dia tidak mahu gemuk sorang-sorang (ayat dia), jadi dia pun memaksa jirannya makan sekali.

Nampak tak permainannya?
Sebagai jiran yang baik, saya pun makan je lah dan berbual. Dari satu topik ke satu topik, dari sebiji cekodok ke sebiji cekodok. Sedar-sedar dah pukul 1 tengah hari. Nasib baik emak saya tak telefon.

Nasib baik suaminya telefon. Jadi saya pun pulang ke rumah. Benda pertama yang saya cari ialah, bukan komputer riba.

Tentu saja mesin penimbang berat yang berwarna putih dibeli dari gedung perabot biru kuning. Data masih tidak berubah.

After Midnight



1. Sedap betul melodi lagu Yuna ni.

2. Saya terbayangkan stalker bila dengar lagu ni pada mulanya.

3. Tapi bila dah dengar banyak kali, saya teringat pula watak Lara dalam novel Twenties Girl tulisan Sophie Kinsella terutamanya di halaman 111-119.


"I don't want several lovers. I want Josh", I say mulishly. "I want Josh".

"Well, you can't have him. Give up!".

I'm so, so sick of people telling me to give up on Josh. My parents, Natalie, that old woman I got talking to on the bus once...

"Why should I give up?" My words fly out on the swell of protest. "Why does everyone keep telling me to give up? What's wrong with sticking to one single goal?In every other area of life perseverance is encouraged! It's rewarded. I mean they didn't tell Edison to give up on light bulbs, did they? They didn't tell Scot to forget about the South Pole! They didn't say "Never mind Scotty they are plenty more snowy wastes out there." He kept trying. He refused to give up, however hard it got. And he made it!"

I felt quite stirred up when I finish but Sadie is peering at me as though I am an imbecile.

"Scott didn't made it," she says. "He froze to death".

I glare at her resentfully. Some people are just so negative. (hal 119)


4. Kalaulah dalam hidup ni semua yang kita nak akan dapat............................................ermmmm.................

saya cop Brad Pitt..

Sekian

Sunday, December 26, 2010

Buku Resepi Gerenti Jadi


Ever since reading Lucia Lucia, written by errr... x ingat but it was an interesting yet intriguing story book, i've started collecting recipes. Baby bought this book during her short trip in Vienna. Nope. It is DEFINITELY not a cooking book. Haha. It was about an Italian-American lady named Lucia life.

I was really fascinated by the storyline which was set in the 60s. Not going to write about it tho because I think the book is at #18 or maybe at Baby's. I m not sure definitely not in 12A.

Well, I just so taken with the idea of sharing recipe. When Lucia's brother got married, the bride was very young and sepatah haram x tau hal-hal rumahtangga terutamnya memasak.

So the sister-in-law made it a point to collect the recipes, tried it out. When the recipes turned out well she'll write it in two sheets of papers. She keep it in biscuits tins, one for her and one for Lucia. Isn't it sweet?

(apsal dia x photostat je ye... ermmm better check at Wikipaedia http://en.wikipedia.org/wiki/Photostat_machine)

Being a not-a-very-keen cook myself, I've started collecting recipes myself, since 2008, when Riena officially became an Adnan's Clan. But no.... I didn't make it in 2 copies like Lucia's sister-in-law did. (perghhh sewel ke hapa.. Riena is a better cook herself!!)

There's a few recipes that i've tried n re-write it in the hardcover note-book with the title "Resepi Gerenti Jadi Mak Andak". Most are from cooking blogs anyway.

3 weeks ago Zana gave us (at that time the girls stayed at 12A) a yummy Choc Moist Cake. The girls describe it as "melampau-lampau sedapnya". Zana gave the recipe on the girls' request.

I tried it last week. It was a bit errr... The thing is, because the mixture didn't look thick enough, I added in some more flour. (memandai).. Zana didn't complain tho when I gave her.

This morning, i tried it again. It turned out very very moist and superlicious!!. A'a couldnt snap pic tho... *sigh*

Hah so the 9th recipe is added to the book of "Resepi Gerenti Jadi Mak Andak" collection.

Only NINE in 2 years?

Well... let's say that I am very very selective.. ehem.. (read:malas)

On something unrelated, I missed the girls so much..

Saturday, December 25, 2010

Ko jangan nak sentap ye...

That's how my friend of 24yrs started her x-masuk-akal request via phone. I haven't met her since we left school. We only started keep in touch via facebook recently.

Prior to that she called me twice but I didn't pick up d phone. N she send a text message stating that she's using her daughter's number n she called again. Knowing who d caller is of course I'll be more than glad to talk.

Her: Apsal x angkat tipon tadi?
Me : laa ari tu kasi no lain.. mana nak tau.Sorry.
Her: Angkat je la... ko ni..
Me : Hahahha kalau not in d list malas nak layan la.. poyo hahahahha
Her: Ramai sangat ke org kacau?
Me : Adala sikit2 hahaha..
Her: Ni aku nak cakap ni ko jangan sentap pulak...
Me : oh ook.. (suara konpius)
Her: Si X tu single lagi. Ko nak x kat dia?
Me : Perghh.. sangat sewel ok.. pendiam giler dia tu..
Her: Taakkk dia dah lain... dah best sangat x mcm dulu.
Me : Giler la.. Dia pendek!!!
Her: Dah tinggi.. lebih dari aku tau..
Me : Ko ni... kasi org lain... malas la kita..
Her: Dia yang mintak no talipon ko aku kasi ye.
Me : Ya Allah ape ke he nyer nih?
Her: Serious, dia jumpa aku dia beria sangat nak kenal
Me : I KNEW him oredi. We were classmates yang oii
Her: Ko ni... serious la sikit..
Me : Serious jugak... Jangan.. out of d question ye.. lupa kan ye.
Her: ishh ko ni.. sampai bil
a?
Me : Hahahahha cerita lain ble x?
Her: Kenapa x online?
Me : Xder kat umah ada kem seminggu.
Her: nanti dtg KL call tau.. kita jumpa.. aku sorang je jgn risau.
Me : Yep.. ok

The only thing that lingered on my mind is SENTAP.. Taim bila plak wa penah sentap ngan lu beb?

Almost forget dis 2 weeks ago incident until i opened my fb 2nite. She uploaded pics. A few ex-classmates chilled out at her house errr dated some 2 weeks ago...

I wasnt invited... tapi saya x SENTAP pun..

p/s bila la diorang nak berhenti?

Merry Christmas!!

Location : D Curve
Time : Afternoon
Weather : Chill (due 2 air-condition)
Mood : Konpius



Fren: Apsal diorang ni pakai topi Santa plak?
Me : Napa?
Fren: X ble tau kita menyerupai agama lain..
Me : Oh...
Fren: Dalam ceramah agama ada cakap. Ucap selamat pun x ble.
Me : We could say "happy" instead of "selamat", i heard dato mufti said because "selamat" itself brings diff connotation.
Fren: Celebrating pun cannot..
Me : But in term of being nice of our neighbours we could, mufti cakapla... as long as we do not consume any haram food or performed any others' religious ritual.
Fren: Look at that tree.. (pointing to d christmas tree)... so.... green..
Me : Eh? (a tree is always a tree to me)
Fren: Is it ok if i buy one?
Me : What for? Its for christmas.
Fren: But... it is still a tree... why not?
Me : Beli la... confirm ur mom bakar rumah karang...

Abaikan cerita ini... Perayaan harus disambut dengan gembira, asalkan tidak menyalahi batasan agama.

Merry Christmas to all my christian friends (sebenarnya ada 4 orang je).

Wednesday, December 22, 2010

Single ladies anecdotes


Cerita 1.
Tajuk : Loan.
Watak : Kawan Baik Saya

Februari 2009

Me : How much is d loan? What for?
Her: **k. Tak tau.. saja je.
Me : Mesti ada sebab... xkan la ambik loan saja2..
Her: Tu la... skrg menyesal.. xder buat apa pun.. yg nampaknya fitness gadgets je.
Me : If u were my sister mmg dah kena marah dah ni.. heheh...
Her: ye ker?
Me : Banyak tu... bayar bulan2 berapa?
Her: RM***. Kalau tukar kereta pun xperkan?
Me : tau xper...
Her: Tu la.. hisshhh...
Me : Next time boleh tak kalau nak buat loan apa2 tu tanya dulu pendapat sapa2?
Her: Tu la tu...


Cerita 2
Disember 2010
Tajuk : Membeli rumah
Watak : Orang yang sama


Me : r u ok? kenapa call siang2 ni?
Her: eh ok.. saja nak kasi tau i saw a house that i like n intended to buy.
Me : gud.. kat mana? how much?
her: R-M--- Rm2**k
Me : Wuhuuu.. sangat mahal.. Jap let me call u..

Her: Kenapa call pulak?
Me : Sebab I had so much to say.. How old r u dis year?
Her: I'm 23 (bukan umur sebenar).. Sbnrnya nk tanya dia cakap legal fee Rm*k. betul?
Me : Betul la tu. Mahal sangat beli teres sudahlah..
Her: Teres pun RM1**k jugak la..
Me : Uishh mahalnya..I tot R-M--- tu kampung je. xkan la mahal sgt..
Her: Tak tau, memang harga rumah kat sini gini
Me : U r not going 2 stay there sampai bila2 kan?
Her: Dah mintak tukar tapi x dapat.. so?
Me : Sangat mahal... Dah kira payment?
Her: Dah... (she gave d details)
Me : Mak aihhh...
Her: But I like d house so much.. cantik betul.. siap dia kasi blablabla
Me : Wahhhh... Saiz?
Her: (give d details) tapi yg lagi suka tu... bilik air dia caaantik sangat.
Me : Heh mcm bestnye... ada bathtub x?
Her: Xder...
Me : Nasib baik kot x ada yg jeles nanti hehehe..
Her: Tapi memang bestla... x penah lagi berkenan. Yg ni je rasa berkenan sgt.
Me : Camner buleh nak beli umah kat situ pulak?
Her: Sbnrnya pagi td nak cr rumah sewa je ngan Kak C tapi tiba2 tersinggah situ.
Me : Rumah dah siap?
Her: Almost, by June complete kot.
Me : Saving banyak sikit ye... nanti duit keluar mcm air terjun. Ada duit x utk legal fee?
Her: Ada.. tapi habis kat situ je la x dapat la tukar kereta.
Me : Sama la.. that makes d 2 of us la..
Her: Biar je la kan..
Me : Perasan x i ckp banyak macam la nak tolong bayar eh.. sorry la..
Her: Eh xder, I could ask org2 kat sini tapi saja je nak tanya ur opinion..
Me : Thanx for sharing..

So.. these r what we normally do before split with our hard earn money...

p/s I cant wait to see d house because dis particular friend of mine is really had a good taste. i bet it worth every sen.

Friday, December 17, 2010

Bagus sangat ke prestasi kita ni?


Ini gambar tahun lepas. MSSD 2009 di Stadium Proton.

Tajuk entry ini sebenarnya ayat Fida, selepas Rizlan cakap dia proposed both our names for MSSPK. We exchanged glance, Fida n I la kan, takkan Rizlan pula, and said nothing. The truth is, kitaorang berdua memang betul-betul passenger dalam ini team.Serious!

But then i believed, it was d birth of our friendships.


Fida sangat sangat pendiam. Dalam setahun boleh dikira berapa kali je saya cakap dengan dia. With her you dont have to beat around the bush. Unless urusan kerja, kalau hal-hal lain yang tidak kena mengena dia tidak akan memberi sebarang komen.

Nada!

Justeru, saya merasa sangat terharu dan sedikit emo bila dia sanggup datang ke bilik saya dan mengadu tentang hal-hal yang sedikit peribadi. Hari itu saya sedikit sibuk jadi saya tidak dapat melayan dengan baik, tetapi dia terus juga menunggu untuk bercerita. Seperti biasa, saya ingatkan dia saya sangat mulut tempayan, tapi dia terus juga bercerita.


Well, this is the person who rarely speak n here she is pouring her heart's content to an (in)famous mulut tempayan like me. For me it is something that I couldnt fully comprehend but still makes me feel so err... appreciated(?).

There r so many qualities in her that I adored. For instance, I could always count on her to back up my plans, she never say No. She helped us (me n siti) out but never take the credit. Her generosity humbled me.


Ada dua insiden yang saya tidak akan lupa sehingga ke akhir hayat.

Keluarga dia ada kebun durian. Satu hari dia tanya kalau saya suka makan durian. Mestilah jawapannya YA kan. Jadi dia bawalah durian dan beri pada Uda. Kami jarang berjumpa kerana berlainan sesi kerja. Banyak pulak tu. Kebetulan hari itu Uda terserempak dengan dia di kantin. Jadi Uda belanja dia makan.

"Tak ada sebab akak nak belanja saya!" dia cakap dengan tegas (Uda cerita)

"Wehh.. dia cakap macam tu dengan engkau?" saya tanya Uda balik.

"Yelah.. orang pun ambik balik duit pada makcik kantin x jadi bayar.Tak berani" Uda cakap sambil kami ketawa. Fida jarang bercakap, tapi bila dia cakap she really mean it. Our admiration grew.

Cerita yang lain pula. Pada satu pagi komputer riba saya rosak. Saya menelefon Fida dan meminta dia menemani saya ke Low Yatt pada pagi itu juga sebab saya nak beli baru. Ye, kalau saya nak sesuatu, saya nak masa itu juga. Seseorang yang saya dah lupakan namanya kata saya sangat-sangat tidak sabar. Cett!!

Saya telefon Fida kerana dia mahir pasal komputer dan dia sangat jujur. Sesetengah orang suka mengambil untung atas angin dalam urusan sebegini. Fida pula menelefon adiknya di UiTM Shah Alam, dan mereka berdua memilihkan komputer untuk saya.

Saya merasa terharu (x tahu perkataan lain), pertama sebab dia sanggup membantu saya in such a short notice. keduanya, dia mengheret adiknya sekali sebab dia cakap adiknya lebih bagus dalam hal komputer daripada dia.

Bila dia mahu berkahwin, saya sangat gembira. Zana dan saya turut sama tak pasal-pasal gembira menghadiri perkahwinannya.

Hari ini sewaktu hujan lebat dia dan suami singgah ke 12A. Mereka sedang mencari rumah sewa. Selepas memusing mencari mereka masih belum dapat rumah lagi di Slim River ini. Ada beberapa rumah yang kosong tetapi tiada tanda-tanda ingin disewakan

Oh.. saya pun tak tau rumah siapa yang nak disewa. Zana dan saya pernah cuba mencari-cari sebelum ini tetapi sewanya tak masuk akal sangat pada fikiran kami berdua. Tak tergamak kami nak mencadangkan kepada Fida. Jadi kami pun berhenti mencari.

Tetapi saya rasa saya tau siapa yang boleh membantu.Saya membawa mereka berjumpa dengan Ms Tan, kerani di Syarikat Pemaju Perumahan. Ms Tan semua gossip di taman ini. Bukanlah gossip macam dunia artis tu, jangan salah faham... Gossip murahan Ms Tan konfem x layan punyalah.

Gossip Ms Tan menjurus kepada, siapa nak jual rumah, rumah mana under renovation, rumah nak disewa pendek kata hanya gossip hal rumah saja lah. Dia kenal semua pembeli. Seperti yang selalu saya tulis, Slim River ni bandar koboi saja. Ms Tan cuma perlu sebutkan nama dan tempat kerja saja, chances r we know the person or a friend's of a friend's friend knows the person.

Dipendekkan cerita, sebentar tadi Fida mengirimkan sms, "orang tu setuju nak sewakan"

Seriously in life, it is not the question prestasi bagus atau tidak. Orang yang baik dan sentiasa memudahkan urusan orang lain, pasti satu hari urusannya juga dipermudahkan.


Fida memang baik.

Wednesday, December 15, 2010

Makcik pun tak tau nak..




I am officially a MakCik 14 years ago, when Izzati, our fav nice was born on 2nd of December.

When I visit Adiba at her school or later I took her n her friends outing, they called me Makcik. As in, "makcik sihat? makcik sudah makan?".

"Kakak.. ur friends called me makcik... i feel sooo old", I lamented, but Adiba just keep her poker face.Hisshhh.. At least they are schoolchildren.

One day I was lost n stopped at the petrol station. The girl behind the counter was such a jovial person. I like her immensely, I mean that is before she give direction, "makcik jalan terus, nampak lampu isyarat, belok kanan kemudian terus saja sampai nampak sekolah tu sebelah kiri".

She is 20++ and she called me makcik. *sigh*

On something unrelated. Here's a photo of us on our recent short trip to Teluk Batik.

Friday, December 10, 2010

foreshadow


1. Minden, 2000.
One of the paper i took was Literature. The lecturer introduced the foreshadow term. When I looked up in the dictionary it bore (as in the past tense of bear ok) diff meaning from what I understand. It tells "foretell, indicate a sign by signs".

Guess our then lecturer has his way MAKING it sounds simpler. Like in Kane n Abel (Jeffrey Archer), one day Kane was having meal at Plaza Hotel n served by a young man who wears a silver bangle. Years later, they were business rival n in-laws.
(psst sebenarnya dah lama x baca buku ni sbb dah xder dlm simpanan)


2. Pangkor Hotel, March 2009 (sbnrnya x ingat nama hotel)

A boy was late for his event. The Stadium is 15mins drive from the hotel. Once there, he just realized he brought his twin brother singlet. Couldn't register without his number.

He gave his couch number, called the Coach, he came, but still he missed d event. Ouchh!!


3. Mambang Di Awan Camp, 6-10 Dec 2010.
Dalam banyak-banyak barang, saya tertinggal buku David Baldacci. Sheeshhh... Teringat bila sudah sangat jauh pulak tu..

Saya rasa macam tiada harapan, sudahlah buku itu sangat susah nak cari. Tiba-tiba teringat kejadian tahun lepas.

Saya cuba menelefon Coach itu. Dia pun turut terlibat di dalam Kem, tetapi saya tidak pernah ada keperluan untuk menelefonnya selama ini. Sebab semua hal diuruskan oleh kawan-kawan lelaki saya, jadi sebagai satu-satunya Pekerja Wanita, saya cuma tunjuk muka saja, dan bertanya "U ok ari ni yang..." itupun kalau ada orang yang sakit.. kalau x saya buat hal sendiri saja. Bercakap pun tidak perlu. Jimat tenaga.

Tapi buku ini betul-betul buku kesayangan saya. Sama juga dengan buku-buku Jeffrey Archer, JK Rowling, Erich Segal dan buku-buku bank.

Lega hati saya bila dia kata buku itu ada dalam simpanannya.

Oh... Cepatla Kem seterusnya.. x sabar betul...


p/s the next phase would be on 30-31 Dec.
pp/s gambor lama. my digicam-cap-ayam is beyond reparable, bila nak beli baru ntah...

Monday, December 06, 2010

Menghormati MASA orang lain

l

"I'll go because U said u want to see me in action, remember?" said aGudFren.

"But I couldnt make it, juz got the message this morning. I really can't go there", even in any languages I talked, it sounds so silly. Totally Silly.

Actually WE promised to see aGudFren performed. WE as in me n my gang. And the gang won't go if I did not.

Honestly dis ObeyMeCozIhaveSuperPowers attitude is beginning to make me sick. IdoNoWrongSoDontAsk is another in my loathing list.

Top of all Pandai2laKoNakIdupGunaJelaDuitKoSendiri is really annoyed me followed by JanganBerkiraSangatBuatlaAmalSikit.

Yeah right...

Guess, that's why I lauded (uishh) the recent demonstration folks. When ppl treated us like dirt, denied our rights some ppl juz moved to the background n distanced themselves. Only bravehearts will move forwards and seek the justice.

Me? I would only put on a brave face.

Nite everyone. Have a sweet dreams.. I know I wont.

Jangan Lupa ye

Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah
Jangan lupa doa akhir tahun dan awal tahun.

Saya pun dah lupa tadi. Syukurlah Zahizan tulis di Wall dia.

Money Matter for Kids 101




Parents seen kids as an extent of their dreams.

That's a quote in one of the many parenting books i read while killing time in the public library, so that I couldn't name neither the book, the author nor the publisher. It was brilliant. So sorry couldn't give the credit where the credit dues.

I mean.. well seems at 37, there is no sign that I could be the next Permaisuri Agong (ok u can laugh now..) so i wished... u know... one of them could be.. you know..

Being Permaisuri Agong is not the only thing in my wish lists. I too, wanted my life to be debt free. Which isn't materialised.. yet. In order to make sure all the younger Adnan's clan would be debt free in their life (haha) whenever they r holidaying with me (twice a year) I'll make sure they do the accounts themselves.

Actually this account thingy I learnt from Jeffery Archer's famous novel, Kane and Abel (wehhh sapa yg pinjam buku saya ni, pulang la balik eh..)

These are the steps taken by Nadia the appointed treasurer since she was 9.

Before holiday
1. List down the places they wanted to visit.
2. Estimate the expenses (food, fuels, lodgings etc)
3. Discussed for the cheapest solution (Sg Bill waterfall instead of HotSprings which costs RM8 per pax. Pulau Pangkor- toll-free compared to Port Dickson.. yeah things like that)

During the holiday.

1. Recorded and KEEP all the money given by parents, aunts n uncles n OPAH.
2. Draw a weekly menu n shop at the HyperMart for a week's ration.
3. Make sure Mak Andak stick to the budget while shopping.
4. Control the expenses.

Sangat senang!! When they were much smaller, macam-macam diorang nak. Nak gi situ, nak gi sini, nak makan kat situ, nak makan kat sini, nak beli itu, nak beli ini. But now when they themselves are in charge of the money, they started appreciate the value of money.

I was touched when Nik called n said Aisyah (aged 7) saved most of her pocket money to go holiday with me this year. Ermmm.. Talking about the importance of money management awareness.

Well i wished they would live a debt-free life in the future, unlike their Mak Andak.

POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE

Well..
This is something I found in mail e-mail inbox juz now, dated Sept 22, 2010. Haven't check my e-mail much these days. The sender is a chat friend since 8 years ago. Ah.. we never meet up yet.

This is amazing, he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind…
In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan, and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.
May you be blessed by his insight. (ayat kopipes dari e-mail tp gambo x mo kuar lak.. saja tau)


Personality:
1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn.
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:
22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with,
people you play with, people you work with and people you live with.
Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.

Sunday, December 05, 2010

She's a great friend..






I m all alone with the tv on. Kinda bored.

Revised old pics n found one. Her name is Atie. She accompanied me to CH last year. i hate the winding zigzagging road to CH, but then I had to make a living too. *sigh* I would never go up there saja2. No way!!

Couldn't thanked u enuff sis.

A Walk




I havent jogging for such a long time. Today promised to do so with Yatie.

Put on my new pink n black sneakers (how i missed my oyen sneakers soooo much) n off we go. Instead of jogging, we talked non-stop and heading to Day Market.

On our way we met 2 Indian ladies who were waiting for the bus and we exchanged pleasantries. A few makciks n Yatie's ex-students also stopped n greet us.

Stopped at Restoran Kurnia. Yatie said their Roti Canai is d best in town. I had Roti Canai with the girls last week, no more Roti Canai for me. So I scooped (self service la pulak) some nasik lemak, spicy squids n cucumber slice n half of boiled eggs. Together with Hot Tea which is too much saccharin for my likings, costs me RM4.50.

Gula mahal dek!!

Then as usual, i couldnt live without NST n UM newspapers. Bought both. Yati bought tiny orchid plants at RM5 each.

"kaler ni Yati xder lagi la" said her when I gave her puzzled look. Yeah right... this morning I counted she had 26 pots of orchid plants. Some ppl just had insatiable appetite for orchid plants.

Then we scoured the Day Market. There were soooo much to offer from ray of foods, clothes, plants, fruits, raw meat n also things u never seen like tuala-ajaib-telap-air to ubat-kurap-dari-gunung-merapi

In the end we bought some fruits. Thats it.. fruits only n we headed home, walking again, n talking non stop.

And stopped at the Pasar Borong Sakan, waited for the staff to open d store. It was 9.50a.m. anyway. The store begins its operation from 10a.m -10p.m.

I suggested that we sit at the pavement while reading newspapers. Yatie gave her r-u-outta-ur-mind look. She said what if her students happen to be around. She had her reasons, but I m so used to sit anywhere I like when I m reading, even under a shady tree. Hikhikhik..

Then the store opened. We browsed the stuff, send some mms to my sis who asked me to check the school uniform price n all, yeah.. those kind of things. In the end Yatie bought a hair clip because it was so reasonably cheaper compared to the previous hair clip which she bought at other mall at RM7.50. If i m not mistaken, the hair clip was only Rm1.50, same quality.

I bought a off-white tripleXL t-shirt for only RM18.90. Even the cap-ayam-tshirt I used to buy for Arif is RM49.90. Mind you!! what a steal. It is very hard to find tripleXL t-shirt anyway. I might come again, if Arif likes the t-shirt though. kenkadang dia ni banyak songeh jugak..

And I was short of cash. We juz brought RM20 each, for safety reasons.. had to borrow RM5 from Yatie.

Which reminds me.. have to go to Yatie's house after Asar.


p/s tu gambar lama at my fav news stall, Mastan n Sons

Saturday, December 04, 2010

Budget Tax Commentary

Yesterday morning my mom asked me to accompany her shopping. X kan la saya nak kata x nak pulak kan, besides i juz loove shopping with my mom. Havent seen her much lately.

But then it was hot n humid. We had quick lunch at her fav restaurant. Then on the way home it was pouring heavily. The vision became blurred n taktentupasal my head spinning.

So i went back to 12A, had some squid rings n potatoes n a bottle of mango yogurt bliss. Yes a BIG bottle. Must say it was not a gud combination, because after sometime had loya2 n muntah2 time. It was awful n messy. Thanx god a good fren came n offered some sour fruits. A blessing.

Seriously, i dont remember had this horrible experience in my entire life. The next morning when i woke up, the very thing i want to do is, stay away from food and had some physical exercise, no way I want to stay on the bed.. again!

Luckily since 9a.m, tnb had announced the power failure n air pun mcm xder jugak. Had no prob persuading Yatie, my neighbour to go shopping @ Mutiara D. Of course we had gud times, she bought 3 pots of orchids (yeah kat umah dia dah penuh sebenarnya saja je dia nak abiskan duit lagipun dia kata kat Ik*a tu murah sangat-sangat sama je harga ngan kat Cameron Highland, tapi kat umah dia dalam 20 pasu ada kot orkid, tu yg saya x berapa nak paham tu) n i bought 2 good books from candace bushnel n one book is eat,pray apa ntah... because i kinda like julia roberts.. its a major film now, so i read in Time mags.

We did aimed on a few cabinets that Yatie plan to have in the NEAR future (padahal baru je buat minor renovation dalam sebulan dua ni, duit dia turun dr langit rasanya)

Of course we ate.. Its unavoidable hehhe
Yatie had nasi, tempe, sayur pucuk ubi n ikan bakar n nescafe for lunch . I had ikan bakar n sayur bendi n ayo suam.

for tea i had cappucino n currypuff, yati had currypuff n pepsi.

for dinner Yatie prefers bihun sup, I had curry mee n we shared a bowl of laksa.And fresh orange for both of us (ngan rasa x bersalah makan beria2)

After dropped Yati dan bunga2nya I simply went straight home. It was already 11.30p.m kot.

As usual before slept I would check my games wall... nanti lambat reply kena Forced forfeit pula. X aci kan... of course we do have things to do, cubala bersabar sikit..

Well it happened that one of d playmate (cehh mcm kat Playboy Mansion plak) was wide awake. Before long we started talking about Malaysian political situation. Not my fav subject considering from d start I could smell (hahahahaa) his stand.

But it was midnight n he probably homesick (he's working abroad) besides his opinion r very sound jadi saya pun beria2 jugakla mendengar (coz i dunno much.

Then he mentioned BTC, wic i havent heard in my entire life. Have u?
So currently I m reading http://library.kptm.edu.my/2010%20Budget%20Commentary[1].pdf

It was 4.30a.m when i fall asleep.

Tuesday, November 30, 2010

Aduhai ejen-ejen MLM

Honestly (nothing but the truth la kan)... kalau benda tu boleh dapat dengan harga seposen, jangan harap saya nak bayar RM1 untuk benda yang sama, kecuali sebab kualiti. Contohnya saya tak kisah pun beli kasut cap burung penguin untuk loafers sebab saya pakai loafers hari-hari bila saya bercuti. Kalau kasut tak selesa, sudah satu kerja pula saya kena beli plaster... Rugi dua hengget...

A'a... dah lama x beli kasut...

Justeru itu (ayat buku), saya tak faham betul kenapa orang sanggup menjadi dealer menjual barangan yang terlampau-lampau mahalnya tapi entah berkualiti entah tidak, sebab dia pun bukan guna pun.



Contohnya TUALA WANITA berherba.
Dah banyak kali la orang datang nak jual pada saya n siap cakap panjang-panjang keberkesanannya. Kalaulah betul semua yang diorang ulang-suara (parroting) daripada pamplet produk tu, huishhhh... habislah semua doktor O&G dah takde kerja la.
Someone send me a box (FOC)in 2006 kot, dah lama sangat nama produk tu pun dah lupa. Sebagai testimonial yang betul2 punya (hahhha) saya cadangkan "pakai ajela STAYFREE, KOTEX ke LIBRESSE ke sebab produk tu memang sah-sah selamat dan murah dan memang dah diuji secara klinikal. Kalau anda ada senggugut, fibroid, endometriosis, atau cyst ke kahwin ajelah cepat-cepat (ayat pendek, ayat panjang malas nak tulis). Kalau jodoh anda tak sampai2 lagi jumpalah doktor dan mintalah nasihat (mesti soalan pertama dia bila nak kahwin, ada rancangan nak kahwin dalam masa terdekat.. pecayala)".
Herba lebih sesuai dimakan.

Lepas tu SABUN.
Mahal terlampau la. Betul ke kos buat sabun tu gitu? Kalau macam tu punya mahal, lebih baik saya beli jenama antarabangsa kat Pusat Membeli Belah. Sekurang-kurangnya dah memang sah-sah kos naik sebab penjenamaan dan pembungkusan. Dari segi kualiti memang tak payah sangsi. Ye la kan, kalau ada bahan cemar ke apa (ntah apa la istilahnya) mesti awal-awal dah kena saman kat negara pengeluar. Ini merujuk kepada produk berjenama je la yer, produk cap-ayam-made-in-usa tu tak kira la.
Paling tak tahan lepas pakai, x payah pakai pelembab dah.. Ermmmm ko pecaya ke Joyah


Lepas tu PENAPIS AIR.
Soalan pertama misti, "akak sayang kesihatan ke duit"
Adeii... selalunya saya tak jawab sebab saya sayangkan ikatan persahabatan. Kang kalau saya dah mula cakap macam-macam mahu tujuh keturunan saya kena pangkah.Kata kuncinya di sini ialah (perghh debater) ADAKAH HARGA ITU BERBALOI DENGAN KUALITI?


Rantai/gelang/loket/tali pinggang/ bengkung KESIHATAN.
Saya pun penah beli satu benda tak bole cakap apa dia. RM1k++ gak la. Lepas beberapa bulan, dan berbirat2 badan lepas tu baru saya menyesal. "If I bought Trium*h, I could get 10 pasang kot dan boleh beli banyak saiz to cater my yoyo weight". Cettt... Sekarang dah tak femes dah benda ni...
Datang pulak gelang, n rantai... adeii... tak serik-serik. Ada plak tu yang tak segan silu menjualnya...


Lepas tu ada pulak Pelaburan ****
Yang **** tu sebab saya tak ambik tahu. Bila orang datang dan cakap saya buat muka bizi-sebizinya. Sepanjang 10 tahun ni dah bermacam-macam pelaburan saya dengar. Satu-satu pulak tu kena busted. Lepas tu tumbuh yang baru.Saya pernah tengok orang yang bijak dan lebih cermat daripada saya pun terpengaruh jugak dan kantoi. Jadi saya fikir, cara yang paling selamat ialah JANGAN LAYAN langsung. Sebab ejen-ejen ini (yang mungkin terdiri daripada kawan-kawan kita juga) memang dah dilatihtubi dengan ayat-ayat yang boleh memukau pendengar.
Ataupun kadang2 kita beli sebab kasihan....


Lepas tu KOSMETIK PENCERAH
Tak kisahla jenama tempatan (melalui ejen-ejen) atau buatan luar negara (kat spa selalu jual) saya sangat menyampah kalau orang cadangkan whitening cream, whitening scrub dan segala macam whitening lagi la.. Whats wrong being coloured? tak sengaja saya terspiking London pada toke Spa yang bukan berbangsa Melayu pada satu hari. Kalau dipanjangkan karang dah jadi isu perkauman pulak... Jadi dia diam dan saya pun diam.
Eh.. tapi ubat gigi pilihan saya ialah Colgate Whitening in 14 Days.


Pil/jus/kopi/teh KURUS.
Saya gumuk sbb saya kuat makan. Bulan puasa saya cuma makan waktu berbuka dan bersahur dengan air masak sahaja, selalunya berat badan saya memang sangat-sangat terkawal (tiada data diberikan).
Saya percaya, kalau saya berdisiplin, saya akan kurus. Kalau saya terus makan dan makan dan makan, makanlah segala pil kurus apapun... rasa-rasa boleh kurus juga kah?


Hishhh...

Semangat baru


I juz so love nesihat encik Y yang mendajalkan saya tu hari..
He said, "kita ni buat kerja susah je. kita boleh je pilih jalan mudah macam orang lain, tapi kita pilih jalan susah ni".

Well.. gud bye JalanSusah.

Sunday, November 28, 2010

Girls rulez!!



after a week BERGUMBIRA.. its time they went home
sedikit sedih la

Wednesday, November 24, 2010

Tips kurus badan untuk anak2 saudara

I m glad we hv fb, so could monitored what my nieces r doing n thinking (yeah rite). One of them was surfing tips kurus for her sister. Well she said its her sister who pestering her, but i doubt it...

For teenagers, here d tips given by my students and it works!!

1. Rice - once a week only.
One girl cut down from xxl t0 m within a year by cutting rice in her diet.

2. Plain water instead ayo sirap, ayo teh, ayo whatever
Consume a glass of plain water before every meal is the secret..

3. Cream crackers instead of junk food.
Because their science teacher taught them gastritis and aneroxic an all, so NEVER starved yourself to death. Its not pretty at all. so whenever u r feeling hungry, a piece of cream cracker is enuff to shut ur stomach (it has tendency growling in public ok).. but never mistook thirsty for hungry, drink a glass of plain water first but if u still feeling hungry.. then grab the cream crackers.

4. never skip meals
or else ur mom will nag.. (diorang ckp)

5. balanced diet
yeah rite, this one please refer to Health textbook because as they told me, their mom who prepared the meal n have their say in what to eat.

6. exercise.
dancing is one of them. or walking to the shop for window shopping is a gud one too. (diorang cakap ye, bukan mak andak)

7. if possible NEVER eat outside food,
because the hawker do not know u r on diet.

8. state a target and work on it..
how much u want to lose? by when? how would u achieve it

9. Record ur progress.
save you pocket money and invest on a weight scale.


10. Moderation.
Eat anything ur heart's desire, but with a minuscule portion of course..


Tu je yg mak andak ingat....

Minden 1996

Time : Before Maghrib
Date : July 1996
Weather: Hot n Humid


Saya dan roomates As, Kakak, Zie n Ita baru balik dari cafe. Penat betul beratur.
As : Ane ni cari siapa la. dah 2 hari tgk dia kat sini (sambil tunjuk kat pemuda India yang duduk serba tak kena di atas motor).
Ita: Yang semalam tu kan... Minachi manala agaknya dia cari ni..
Me : Baju pink lak tu... adeii sesuai sangat la tu hehehe

dalam bilik.
As : Lupa la Andak, smlm ada org cari.
Me : Coursemates kot, nantila jumpa
As : x kot, sbb x kenal, coursemates andak kita kenal
Kakak: Ntah2 ane tadi, baju pink lagi tu.. hehhe
Zie : Andak ada budak cina ni cari
BC : R u Izan
Me : ye saya..
BC : Ada lelaki India nama K* cakap nak jumpa, dia tunggu awak di bawah...

Yeah rite, kengkawan saya instead of makan, dah siap gelak berguling atas lantai. Menyesal betul saya sebut pasal baju pink tu kalau sy tau tadi itu la K* pen pal saya dari Tingkatan 1 mesti saya x ckap mcm tu... zaman dulu mana ada handphone 3G, facebook pun xder... mana nak penah tengok muka. Dan kami pun berutus surat sethn sekali je kot, xder la beria sangat padahal K* duduk Taiping je.


Saya x sempat pun nak sentap sebab kena ketawakan berguling2 tu, saya berlari2 turun tangga, patut cool la sket tp tak boleh la. X reti saya nak berlakon2.

Me : K*............sgt gembira dapat berjumpa.
K* : Eh... mana tau?
Me : Tadi ada chinese girl tu cakap K* nak jumpa. I saw u td, but i dunno its u,sorry..
K* : Kacau la.. i ingat nak surprisedkan.. nak buli ke apa.. hehe. Mcm mana izan tau ini K*?
Me : Obviousla... u sorang je Indian guy kat bawah ni sekarang.. n dr td u nampak mcm tgh cr seseorang..
K* : Ye la, ni hari ke-tiga I datang cari. U asyik xder kat bilik saja.
Me : Jumpa coursemates, kenapa x tinggal pesan?
K* : Sebab nak surprisedkan la.. haha

Well... walaupun saya suka melupakan banyak perkara dalam hidup saya, tapi until today I could recall my first meeting with my one n d only penpal verbatim. He graduated from the same Uni (diff campus of course) in the same year and on the day we met up, dia baru je dapat kerja.


Tapi masa tu mana ada pesen org ambik gambar n upload kasi semua orang tengok... aiseyy... what a lost..

Cerita pasal gambar...
Btw during his graduation, saya sengaja je berdiri kat tengah-tengah keluarga India yang menunggu di luar Dewan sebab saya x berapa cam wajah K*. Sebelum itu memangla saya berjanji untuk datang (dah buat kat kampus je kan apa salahnya datang, jalan kaki je). Coincidently, mmg betulpun itu family dia. They insisted to take our pics together (smer or pun mmg akan bergambar dgn graduan, no big deal ye) tapi pada masa tu saya memang alergik kamera, satunya2nya gambar yg sy ambik ialah gambar pasport sahaja, jadi saya menolak.



p/s After his graduation, i never see him again. On my 2nd year, we lost contact. Saya tak mau tulis nama betulnya to ovoid future conflict (if any!)sebab dalam masa 14 thn ni pasti banyak yang dah berubah dan bertambah.

p p/s Saya rasa kami tak akan berjumpa lagi sampailah ke akhir hayat saya. Tapi kalaulah.. (juz in case) sbnarnya saya saaaangat suka warna pink.

Sekian.

Sungai Ranggam - Finally

Today we went to Manjung. She uttered the same script.
Date: 23/11/2010
Time: Zohor, Oh the way home
weather: suam2 kuku

Her: Ce* jgn lupa ye, kasi tau bila lalu kat Sg Renggam.
Me : Berianya, boleh saya tau kenapa?
Her: Ada kawan kat situ, mak dia ada kedai makan depan sekolah.
Me : Dia masuk event apa?
Her: Bukan atlit, saya kenal kat fb je pun.
Me : Haaa fb. Umo dia berapa?
Her: Sebaya, 14. Best dia ni.
Me : Ntah2 dia penipu, jahat ke.. bahaya.
Her: tak la Ce*. dia baik betul... kasi tau ye bila lalu. Sy nak sgt tgk tpt dia.
Me : laaa... bahaya la..
Her: X la.. please Ce*
Me : Hensem x? if not buang karan je..
Her: Heeeeeeeennnnnsemmmm ada gambar dia dlm henpon, jap sy tunjuk...
Me : Babes (signaling to other girls)from A to E how would you rate him?
Girl 1 : E - hidung dia kembang sangat!
Girl 2 : Ha'a x hensem pun Ce*
Girl 3 : Hhahahaha (mmg x banyak cakap)
Her: KORANG NAK HENSEM MCM MANA LAGI? HENSEM LA NI!!! (sambil ambik henpon n terus entap)
Me : Ok ... ok.. g sama2 tgk. Smer tgk signboard jgn terlepas Sungai Renggam.

I drove, like 60km/p/h... At first we thought dah lepas, because she called her Friend and he said we were wayy too far... but after spend 9 years working with 14 years old I know when someone tells d truth or juz bluffing, I mean the boy. It makes me more determined. At last we arrived at Sg Renggam which is located on d route we took on our way home.

Me : Ni dia...
Her: X payah la stop, dia pun tadi cakap dia x nak jumpa saya.
Me : Its ok.. his lost.. tapi mari kita tgk jugak supaya puas hati.
Her: Betul tu... hehhe
Kami pun masuk ke simpang Sg Renggam tu dan pusing kawasan tu selama 5 minit. Kecil je kawasannya pun.
Me : Mana kedai makannya? Dia cakap dia ada kedai makan kan? Betul ke citer dia ni?
Her: xder pun..Mmmm jom balik la... xperla..
Me : Jgn sedih tau, at least dh tgk sendiri, puas ati kan..
Her: ermmm biarlah ... xper...saya pun bukan suka sangat ngan dia pun..
Me : Gud.. kita balik ye...

Sungai Ranggam - 2nd attempt

We went to Manjung for tournament like, twice a year. Each time, one kid would request to wake her up (she always fall asleep throughout the journey) when we passed through Sg Ranggam.

No, I doubt she bring any food to be eaten in Sg Renggam, just like the famous story about a little kid who keep on asking, "dah sampai Ipoh ke belum" to d bus driver.

Once when YM is the ONLY COOL way of communicating and Mark Elliot Zuckerberg, the co-founder of facebook was in Middle School (wikipedia said so) and web log were two words instead a compound word, forward e-mail was the most sought after news.

The "dah sampai ipoh" anecdotes was one of the famous story circulating via e-mail. I received it 5 times, if i m not mistaken.

In case no one ever forwarding the said e-mail to you (because the only wYM that you know is Yang Mulia instead of Yahoo Messenger and you would rather Tweet than writing to each and every one of your friend in your friend list) so here is the story.

A boy board a bus from KL to Perlis (in some e-mail it was from JB to Perlis i dunno). He kept pestering the bus driver and other passenger asking dah sampai Ipoh ke belum. Every one promised to let him know once the arrived in Ipoh.

But the bus didnt stop in Ipoh (patutnya kan dah ada jadual - nampak sgt cerita ni penuh imaginasi)n every one was fast asleep except the driver but he forgot. Once they pass through Butterworh (again, the place may varied) and one of the passenger remember about Ipoh but the boy was asleep.

Feeling guilty, all the passengers except the boy (because he was sleeping soundly remember) agreed to turn back to Ipoh and woke up the boy..

"bangun dik dah sampai Ipoh, tadi adik asyik tanya dah sampai Ipoh ke belum kan?" asked one of them.

"oh terima kasih, mak saya pesan bila sampai Ipoh baru buleh makan bekal ni" said d boy while taking out his food. And to the horror of all d passenger who thought he had someone important to see in Ipoh, the boy began to eat.

See, the people on the bus shud ask the boy instead of making assumptions.

"Kenapa nak g Sg Renggam? Ada siapa?" I asked her. No assumptions!

"Ada kawan saya" she answered vaguely each time.

Period. So I never pursue the conversation. I never able to wake her up on the dot coz it was either I forgot or by the time we remember dah terlepas sudah

Tuesday, November 23, 2010

Sungai Ranggam

Can i let u into my little secret?

I could not remember routes and directions. I couldnt read maps also. Once i used gps, and it makes me extremely nervous. I always messed up the Left and Right direction too.

So whenever I want to go somewhere for the first time, Jie is d first person i called. To ask for directions. And i insisted he typed it as text message, i kept all of them until now.

His instructions would be something like, " exit tol xxx, turn left, tandanya kat tepi tu ada pokok condong, then go straight.. sampai nampak masjid kat kiri, turn right. go straight ada 4 traffic lights. after Kedai beskal kaler oren, ada simpang masuk kiri."

See... siap ngan landmark sekali. I remember all those by heart.

Unless kalau pokok tu kena tebang, merabanla jugak sudahnya.. But thats another story tho.

Opps dah lari topik la plak.

Monday, November 22, 2010

A chip off the old block

"In d future dont u dream on asking anything from me" said him.

Pergh... nak tersembur tenpayaki dari mulut saya.

"What make u said that?" saya tanya sambil kuis-kuis pinggan, kot-kot memang betul2 tersembur. Razi, tukang masak hari tu (saya baca namanya pada baju dia, kalau dia pakai baju orang lain tak tahulah pulak) baru saja keluar selepas hidangkan tepanyaki daging batang pinang medium well dan sayuran. Sebelum itu kami dihidangkan dengan salad sayuran dan air teh hijau.

"she wrote stupid shoes with marker on the new adidas shoes which i bought for raya". Dia berhenti makan. Tak sepatutnya saya tanya soalan macam ni pada kawan saya. Tapi semua pekerja restoran itu kenal keluarganya, dan ketika kami melangkah masuk, soalan pertama mereka ialah, "kenapa tak bawak anak-anak?".Kejap-kejap datang lagi pelayan lain tanya tentang anak juga. Mereka sekeluarga suka makan di situ dan menjadi kesayangan pekerja-pekerja restoran pulak tu.

Saya pun kenal keluarganya tetapi perkara peribadi memang tidak masuk dalam agenda perbualan kami sejak dari mula kami menjadi kawan, lama dahulu sebelum anaknya tiga. Saya tak ingat macam mana cerita ini bermula, dan, dan dia dah emo.


"Kawan2 dia tulis kan kot.. budak2 sekolah kadang2 nakal." Saya cakap. Dulu masa anaknya ini di sekolah rendah kawan saya selalu bertanya kepada saya hal-hal pelajaran, misalnya kenapa jawapan ujian anaknya di salahkan oleh guru, bagaimana nak mengajar anak di rumah, macamlah saya ni pandai sangat mengajar kanak-kanak. Padahal saya guru sekolah menengah.

Kini anaknya telahpun berumur 15 tahun. Sudah besar dan sepatutnya sudah boleh diharap. Namun jarang pula dia bertanya hal pelajaran lagi, cuma sesekali memberitahu pencapaian anaknya sahaja.

"No, its her doing. She put in on top of d shoes shelve, so that i could see. I pegi bilik dia n tanya, she said x tau. So depan2 dia i gunting kasut tu n told her, DONt u dream on asking anything from me again." dia cakap dengan emosi lagi.

"oh.. u juz gunting kan, x maki-maki semua kan.." saya tanya takut-takut.

"Nope.. gunting aje, but I said DONt u dream on asking anything from meagain," dari cara dia kerutkan dahi, nampaknya dia betul2 marah.

" Ohh gud.. at least dia x berkecil hati, kanak-kanak akan berdendam kalau kita cakap lebih-lebih", saya bagi pendapat yang sebenarnya hakcipta terpelihara penulis buku mana ntah.

Razi tukang masak, masuk lagi bawak semangkuk ais dan mencuci dapur. Saya pun sibuk bertanya itu ini. Setelah selesai, dengan penuh sopan santun, Razi bersalaman dengan kawan saya kerana mulai minggu depan dia akan berhijrah ke Brunei, dan saya ternganga..


"Baru-baru ni dia minta duit nak balik kampung, i said, "no way i would give u a dime. pergila balik terus, don u ever come back".. x yah balik lagi bagus." sambungnya lagi lepas ucap selamat jalan pada Razi.

"Oh my... how could u?" tanpa sedar saya pandang kawan saya dengan muka hulubalang nak pergi berperang.

"I had enuff. 15 years is enough. Susah jaga dia, x macam adiknya.." dan dia senaraikan segala kesalahan yang anak dia pernah buat dulu. Panjang, tapi saya pernah jumpa senarai yang lebih panjang daripada itu dalam kerjaya saya. Saya dengar dan diam dan pura-pura makan.

"Anak u x ramai, 3 je. Janganla mcm tu" saya cakap pelahan.

"Told u, i had enuff" ishh dia emo plak dah

"I mmgla xder anak, but i do have lots of anak murid. Umur 15 mmg transition point la." And i told him about one of my girl yang iskkkk sangat sangat buas when she was in form one and form two, until her group of 6 was nicknamed 6 Jahanam.

"Teruk sangat ke?" dia bertanya sambil ketawa.

"Sangat-sangat.But then once I knew her father is a drug addict so kita tolerate ngan dia" saya tidak beritahu pun dengan kawan saya yang this girl entah berapa kali dibawa ke Balai Polis.

"But then when she was 17, dia pulak yang jumpa i n mintak i disiplinkan sikit adik dia sbb degil"


" And then what did u said?" Dia tanya semula sambil ketawa lagi.


"I told her dulu u pun lagi la teruk, tapi skrg dah baik, hopefully adik dia pun ikut jejak langkah dia jugak". Kitaorang ketawa lagi..


"I hope ur daughter would turned out like her next yr." saya cakap ngan suara lebih perlahan sebab the waiter masuk n isikan lagi air teh hijau.


"Hopefully" dia jawab pendek.


"Jangan cakap bukan-bukan, kata-kata tu doa. Berderau darah i bila dgr u cakap tadi.Anak u ada 3 je, ingat tu.." saya ulang skrip saya.


Dia diam, saya pun diam. Makanan pun tidak habis. Sesuatu yang sangat jarang berlaku. Pada pukul 8.00 malam saya memandu pulang, dengan perasaan tidak gembira.

Felt like I've trespass our line. I wished it would not happen again.

Sunday, November 21, 2010

Siapa dihatimu?

Whenever someone pouring her/his heart's content to me I will definitely warned her/him that I m a natural-born-mulut-tempayan. I would never make a good lawyer (not that I m one ok).

So when this lady friend with reddish swollen eyes dropped by at 12A, somewhere early this year (keep guessing!!), with her frail voice, i juz knew something is very-very wrong. She even refused my (in)famous meatball spaghetti.s.

I have no idea what is the adjective to describe something worster than worst, but that is... It is awfully worster than worst because she also rejected my offer for a cuppa ginger lime tea which i bought in Cameron Highland and packed in a small sachet with blue and green songket motifs. It's blue and green!!! the wrapper i mean. blue n green r highly regarded as soothing colours but the tea is still orangish of course. am not a green tea fan by the way.

Despite her rejection for any foodie, i still make a teapot of tea. In case she might stay longer than expected. It would be extremely rude of the hostess not to offer anything to the guest..

3,5 cuppa tea later (me soooo love the bluegreen tea) she started talking. I read somewhere, NEVER asked .. let the person talk to u on her/his own sweet time. I swear I didnt asked, maybe i did in my subconscious mind, maybe...

"sampai hati dia" she uttered in between her sobs..

"which DIA?" i asked back.

Please forgive me for being so blurred and inconsiderate. She's a looker, with a lot of admirers. If that is not enough, she has 3 handphones. The handphones said much.

"GTI tula" she replied between her sobs, again. GTI is not short form for "gatei", its d car of that d particular person.She loves referring to ppl(especially her bf) with their car. Thanks god none of her bf drive jaguar or else she might called him Jaguar r rimau r Jag r in bahasa -> kole. Yeah rite..

This is HER story.

They were in having dinner in a posh restaurant ( i wonder if it is owned by Posh Spice but not dare to ask)when d bf phone beeping. It was d message from HIS friend whom lost contact for about 2 yrs. He was definitely looking excited n wondered where r earth d friend had been all this while. She, even though did not know THE FRIEND shared an euphoric response n peeking tru d bf shoulder while he typed d reply text".

"he used d endearment DEAR to HER" she stressed again, a bit harsher.

"How do u know it is a HER?" i asked her..

"Because i asked silly!! n he said her name is lin" oh she started crying out loud again.

I let her cried, and drink some more tea which getting colder. There's no point I give comments. I dont mind she called me SILLY, SITI or SIPI. Really..

Isnt it obvious? If i were in love, i would never used an endearment that i use to my loved one to other. And i would never showed any slight interest to other man in front of him. Kat belakang x tau lagi la kan...

"maybe he juz want to make me jealous" she assumed but i remained silent...

loong ago i learnt my lesson. when d spark is no longer there we, ourselves could feel it. y bother to live in denial?

i know she knows.

Anda gemuk?

Me too.. been trying to shed 5kg since practically forever. Most of the time the scale red needle pointed it to the number i loathed. I mean what have i done to gain such a MERE 35kg (bukan berat sebenar).

I mean i ate healthy food, no fat, no sweets, no junk, no snacks, no supper unless, well when I m entertaining ppl (read: someone i dont really like so i have to eat n eat n eat so less talking) or when I was at #18. Blame it on my mom, she makes rebus pucuk ubi tastes so divine so that i have to take extra rice, extra laukpauk and extra spicy sambal belacan because u see, it is not healthy when we have too much rebus pucuk ubi alone. Afterall we NEED to balance our diet, remember?

By the way the makciks in my workplace canteen didnt help either. For instance Makcik Tie, the tea maker is a wonderful makcik. She always started her conversation with, "ticer nak air apa ari ni? Acik buat kaw2 untuk tice ye". She did. The drinks (be it teh ais, teh o, barley, horlicks r lemon syrup) was the best in town. so i ended up frequented the canteen like twice r sometimes thrice a day. The temptation is soo HUGE.

Makcik Odah the RotiCanai maker has way with her roti canai. It was so soft and yet crispy. Who in the right mind could resist it? And I sooo love the sambal bilis for nasi lemak prepared by the cook (im not sure who). Since I dont want to miss any I mean the sambal bilis n roti canai) so almost everyday i have both including the nasi lemak as well, it is a package ok. Who's going to have the nasi lemak without sambal bilis then?

So, instead of shedding 5kg, now I gained more than I could think of (tiada data dapat diberikan).

Then, it was the Eid pics that knocked some senses to my healthy conscious mind who was on a long holiday all this while.

"delete, ambik lagi sekali" i commanded my nieces when i see the photo.
Unfortunately even after.. like.. 5,6 takes, using the tips I learnt from AmericanNextTopModel show (i m an ardent fan u know, i still looked like... GUNI BERAS.

And the fact that my XXS(bukan saiz sebenar) size t-shirts did not fit anymore didnt do much help either.

Congratulations Ms Read. I m ur new customer!!

Saturday, November 20, 2010

One for All and All for One

Pada minggu lepas, dua kali saja diDAJALkan oleh dua orang kawan rapat, Encik X dan Encik Y pada dua hari yang berlainan. Kalaulah yang dajalkan saya itu kawan perempuan mesti saya pergi jumpa diorang serta merta dan tanya dan dan itu juga, apsal diorang buat mcm tu.

Tapi kedua-duanya lelaki, jadi kalau saya menangis guling2 pun diorang bukan peduli. So saya pun buat2 je x peduli. Padahal dalam hati hissshhh..

Kebetulan saya nampak Encik X, sedang minum sensorang.

Me: Ko sihat ye..
X : ha'a... sori la..Tu la aku cakap ngan org rumah, misti Ijan marah ni..
Me: Heheheh (x jwab)
X : Ko tau, aku g pasar, siap aku mesin rumput, pas tu aku tanya org umah nak mkn apa, aku masak ketam fried chilli lagi hari tu..
Me: waaaa... sedapnya..
X : haaa tu la... aku frust ko tau... kita ni keje teruk2 tapi sudahnya apa? hak kita yang patut kita dapat pun x ada kau tau..
Me: oooo
X : Cuba ko tengok ye... (sambil keluarkan smer fakta-fakta.....dan kasi explanation kita pun dengar je...)


Saya x berkesempatan jumpa Encik sehingga pagi Jumaat 19 Nov.

Me: Kita cakap ngan ur wife ko dajalkan kita..
X : Hahahhahahahaha tu la dia ada tanya x per ke x pegi, kesian Ijan
Me: Kita pun salah gak... dah sampai baru sms
X : Saya bukan apa.... Bayangkanla buta2 je kita ni org bodohkan... Bukan berkira, duit minyak pun x kasi... hahhahahah.. buat program kewangan zero.. kita plak yg kena keluar duit. Apa la..
Me: Hahahha... nak cari nama.
X : Baiklah duit tu kita guna utk anak2 ye x..


As usual bila cakap ngan encik2 berdua ni, saya pun asyik ketawa je.. its d nature of our friendships, full of fun and laughter. We lived in d world where YOUR wish is my command, there is no room for brainstorming ideas neither room for pouring our difficulty. The ANCHovies life. The doormat. Period.

But i make my muka-askar when i said this, "len kali kot nak buat apa2 ajakla kita sekali. korang kwn kita, kita mesti sokong korang. apa2 hal biarlah keputusan sama2".


I was told by close friend when i put on my muka-askar-mode no one dared to defy me. I hope she is right. Because I m broke.

And i couldnt afford any holiday this year.

Thursday, November 18, 2010

Saya suka Hari Raya Korban

Seriously as I m getting older, I hate IdulFitri coz it marks d end of holy month Ramadhan. Like d typical "org tua" I so love Ramadhan, for reasons only "orang tua" knows.

So Aidil Adha is much celebrated season.

Mommy wished to have korban on d first day of Eid, like our family used to had. Even tho smer org komplen, "cuti sehari je la mak" but my mom always get her way by saying, "x apala, mak dah niat. tak balik pun x apa, mak faham. itu aje ye. Assalamualaikum".

The only time my mom talked to me like that was when i refused to come home during Luqman (now 12 yrs old) aqiqah. I was in uni and the 8 hours bus ride was torturous. Smer org suh balik, but i refused until my mom called and uttered that script in her tak-bersalah tone. Dan dan time tu jugak saya g book tiket n tgh2 malam board the bus.

This time she called all my sisters n bros. Dan, dan smer orang balik raya.. Dan, dan smer orang ada masa nak balik... good!!

On d first raya. many makciks assembled in our small kitchen too prepare lunch and pakcik2 in our small lawn for korban. Many old friends who we never seen for ages were there too, with their junior of course.

My nieces and nephew were literally melompat2 kegembiraan playing with one another on the lawn (time ramai orang time tu la nak nunjuk perangai pun isk isk isk anak sapa la tu). For such a short time, no one cares about facebook no more. Who needs facebook anyway, when u can see ppl face to face.

The food was superb (thanx to the makcik2) and the convival party was such a memorable one. My mom wouldnt forget it, for such a long long time.

After Asar, most of my siblings left, that is after d kemas mengemas session is done.

So I can go to sleep peacefully, and ready for work d next day..

The only thing that saya TERKILAN yang amat sangat is, my trusted kamera-cap-ayam dropped on d sandy beach during my recent trip to Pengkalan Balak.. goshh, so couldnt capture any pics this time.. huhu

Sunday, November 07, 2010

Speedy recovery bro



Currently Wan is on a month long medical leave..
Miss u bro, (padahal tahun ni jarang je jumpa)..

Tuesday, November 02, 2010

kalaulahh

towards d end of year, every one is literally running to complete year end task. How i wish at this very moment i could..

1. reflexology...
after running here n there... a foot massage is most welcome..
(this one in PWTC after walking non stop for 4-5 hours in 2010 Book Fair)

href="http://4.bp.blogspot.com/_3NOV2HwEX60/TM_fnvZoGOI/AAAAAAAAA88/wo-XkxEr1uM/s1600/nilamworld+153.jpg">
2. Shopping for new books
(here.. with Dr Faizal Tehrani ---> me is a big fan)

Oh i wish..

Monday, November 01, 2010

Menolak Kiambang



That's what the (in)famous lawak among my family members when I was in boarding school looooooong time ago. Because instead of balik kampung sebulan sekali, kejap2 saya balik, kejap2 balik.. Diorang la kata, tapi saya tak ingat pun (buat2 x ingat).

Adiba is our second niece. The first, Izzati memang x mo duduk hostel. Despite staying in kedah, her mom (my sister) wanted her children balik sekolah kat Perak, sekolah apa pun xper janji kat Perak. Her father suh sekolah agama.

Make short, dapatlah sekolah kat Perak.. SM Sains Bagan Datoh.. Jauh giler from our house. And Adiba, true to Adnan's Clan spirit asyik nak balik je. I couldn't believe my ears my my siblings said, "tu ikut perangai mak andak dia la tu"..

Mana ada!!!! Saya menafikan sekerasnya.

So when Adiba texted, "Mak Andak, kakak teringin nak KFC".. saya pun drive la sejauh 160km (agak2nye la) sambil bawak Mc D (saya x suka KFC) untuk menunjukkan kepada Adiba, betapa kitaorang ambil berat pada dia..

"Tak payahla balik Kedah kak, nanti lagi 2 minggu dah nak cuti sekolah" saya pujuk dia sambil dia makan Double Cheese Burger dan saya minum air sprite.

Adiba diam, dan senyum sambil terus makan. One good thing is dia tak pernah melawan, so that I have no reason to lose my temper ke hapa..

But i know dia akan balik jugak.. adeii Adiba

Sunday, October 31, 2010

Dengar cakap enggang



It is an open secret that I would never believe what others tell me unless backed by facts or data r proven proof. Someone openly announced that, "jangan cakap ngan dia, dia ni pelik".

It was hurt!

But after awhile, its over. Afterall life is about choices. When i was small, i was taught that, "dengar cakap enggang, makan buah beluluk, dengar cakap orang, terjun masuk lubuk".

i've never seen buah beluluk, but my mom said it is a poison fruit. of course la masa kecik2 saya rajin bertanya. until now, when ppl "membawa cerita" i will ask macam2, (thats annoyed them lots sampai x mo cerita lagi)

but this week, a fren seeing me frequently to relate his ketidakpuasanhati over something n someone. Suffice to say, i dont really fond of that particular someone, so tanpa berlengah2 saya pun mengiakan katanya dis particular fren.

In normal circumstances, I would go straight to clarify, and to straightened the matter but then... from my experience it juz a waste of time.

Because u see... some ppl eventhough hari2 cakap Allahuakbar tapi behave like they r the almighty himself n the world is theirs to rule. Everyone is lesser than them.

So I chose to mengiakan dan menyokong kata2 kawan saya tanpa membantu dan membetulkan ketidakpuasanhatinya. Nak buat dunno pun x boleh kerana kami bedua sahaja yg terlibat dalam ini filem . And i m really not happy about it..

Saya sangat berharap perkara ini tidak berlanjutan.

On something unrelated, our Qurban would be held on the first raya.. do come to No18.