Thursday, February 18, 2010

Twenties Girl

Was so absorbed in reading sampai x sempat nak amik gambar..

Currently m reading d book by Sophie Kinsella same tittle as above.

I remembered bila kita sedih2 (or org lain yg sedih n kita sebuk2 tumpang sekaki) we wished that we could know apa agaknya org di sana sedang buat. Did he/she missed we, the way we did, did he/she sees somebody else, did he/she keep our photos together n the most important is, could we save the relationships.

If we never meant to be... okla.. but the ending should be made sense to us. some ppl (yeah u 2) love ended d realtionship by silence. Some ppl need answers. Like why all of sudden things changes n out of the blue, d affair turns sour... while the other party thinks its d best way, all those crap.....no-hurt-feelings-it-juz-don-workout thingy juz x ble pakai langsung.

Thats how the story begins, as far as i remembered. Thanx to Sadie, her recently-dead great aunt who knocked some senses to Lara, 27/f/london- the main character. Sadie who was 105year were the magic behind all Lara's scheme.

i like the way the author blended the in-between relationship phase, the misery of kick out the problematic old fren and d family foes so well.

Baby cakap, dia x abis pun baca coz x best sangat, but of all Sophie Kinsella books (including those shopaholics series), this is the best.

Rasanya kena baca lagi sekali la

my fav is quotation fr page 132. baca la

Thursday, February 11, 2010

Mencari Kambing Hitam.













Dalam peribahasa Melayu.. kambing hitam bermaksud orang yang dipersalahkan apabila sesuatu musibah, kelemahan atau kepincangan dalam sesuatu organisasi walaupun sebenarnya itu bukan kesalahan dia pun.
Istilah sepadan untuk bahasa Inggeris ialah scapegoat. Maksud yang dipetik dari kamus CollinsCobuild lebih kurang sama sahaja.

Sebenarnya kita mempunyai pilihan untuk tidak menuding jari dan menjadikan seseorang kambing hitam. Orang yang hebat akan menghadapi dan menanggung segala kesalahan dengan jiwa yang besar.
Kerana saya tidak berapa hebat (read: hampehh) saya maki dulu orang yang x siapkan kerja on time kaw-kaw sebentar tadi.
For kids who still havent got the card, it will be ready tomorrow, by hook r by crook.
Because you r my priorities!!!

Friday, February 05, 2010

Dua sisi berbeza.

Yesterday adik n I went to Papathi Book Store, to settle January's newspaper bill. Then we bought a reel of plastic wrapper... honestly i dunno wat is the collective nouns for palstic wrapper, so i simply belasah je ... salah sori e..

Since it was still early, we decided to find something for Joe's birthday, this Saturday... tapi instead of that we bought d Nasi kerabu. ntahapa2... tp it loooked tempting n both of us jenuh nak lupakan our diet..

We bumped into someone i know very well. So i invited her for a lift home. I insisted, so dia terpaksala setuju..

In the past she never speaks ill of anyone, so when she asked me about someone's story so i sincerely confirmed it with light heart.

To wic she said, "kenapala x cakap awal2 ngan akak...jgn percaya sgt dia.... dia tu pembelit ".

Berderau darah saya...

"Akak silap orang ni..." saya yakin dia silap. tak mungkin org tu macam tu, pada hemat dan pengalaman saya orgnya nampak jujur je..

"Laaa... (ngan point2 n tarikh sekali n saksi sekali)" panjang dia jelaskan..

"Ye ke kak? kenapa akak x kasi tau kita awal2? now dh lambat ni kak" macam bodoh je soklan saya ni...

"Kenapa korang x bagi tau akak awal2?" dia tanya balik... Aduiii kena sebijik..

Sebenarnya bila umur semakin meningkat, bila nak buat keputusan apa2 (be it nak kasi pinjam duit, nak beli keta, nak beli tv, nak g jalan2 n apa2 la) few younger frens love asking their elder fren's opinion. Ntahapa2 diorang ni, padahal norizan adnan pun bukan ok sgt... i took pride in it(pergh!!!) and spend considerable time buat homework (mmg xder kerjaya...)

In this case, i found nothing fishy... smer pun in place. Benda dah jadi mmg x dapat la dipusing2 balik... nak cakap pun x guna jugak...

Tetapi kepada pembelit or pembelit-wannabe bayar je la hutang walaupun seposen... kot x sampai bila2 org akan sebut.

Kot ada cita-cita nak idup senang dgn membelit orang fikirkan lah maruah diri sendiri. Mungkin masa tu Allah tutup keaiban kita, masa depan x tau lagi...

Tapi kalau dah berubah, semoga Allah tetapkan hati tuan-tuan dalam mode insaf. Aminnn

Saya sengaja tulis di sini, sbb sy x sampai hati nak beritahu kawan saya, because fr d very beginning dia kasi tau n mintak my approval n saya kasi dia green light.

dear u,
mudah-mudahan all yang baik2 will come to ur way.

dear Joe,
adiah ko kitaorg x beli lagi...

dear (silent) readers.
bayar je la utang... nanti kot dalam kubur bkn ada atm machine pun..

When was d last time u went for holiday?

















me- sangat lama






Tuesday, February 02, 2010

The latest edition




1st - its d MYPSS card.. distributed on 1st Feb 2010 - as promised. Gone all free periods (starving+ tiring) But the smiles on kids' faces -
priceless.






On my way back, stopped at d Special Ed interclass. The first time ever!
They called me Acik Cikgu, and I m so thrilled!!!!. Their smiles are contagious. And their warm personalities make us feel welcome and needed. Ntahapa2ntah I said, but thats how i felt. Normally when i entered a class the would be, "alaa.. xde meeting ke?, nantila relax la dulu ce*, eh bukan masa ce* la, ye ke masa ce* now?"or simply "ce* MC? Yahooooo!!!!". Kijam!!!
The man in maroon long sleeve shirt is their educator, Mr Sirajudin (They fondly called him Pak Din) and the blue shirt man is Mr Mahadee, i forgot what they called him. He is the chairman of local Community in Education Centre and also or best Master of Ceremony.
The 2 events make me so over d moon.. hehe

Monday, February 01, 2010

Family gathering

date: 31st Jan 2010
venue: fr Puchong Perdana to Puchong Prima
ocassions : Danish pindah masuk ke rumah baru.
participants: Adnan's clan
Absentee : Acho - down d hill
Adik n Along - working on Sunday
Angah's family - jauh di Gurun

angkut barang. see the mover? it doesnt hv anything 2 do with this film. when we came all big stuff dah diangkut oleh our bros, Yus, Joe and their frens Shadat and nama x ingat.
belum apa2 diaorg dh serbu playground. x aci betul..

smer org dgn muka x bersalah terus makan. tuan rumah, baju maroon. tukang masak baju purple. yang lain2 tukang makan...


di rumah baru. joyous mood. anak2 sedara (ya, An, Adib, Ecah, Angah, Alia Danish n Naufal) n dua makcik diorang yg curi tulang...



even Avanza pun dah x muat. patut beli MPV dua tingkat. Afterall we came in 4 cars and a mover... tu pun x muat lagi.. patut korang diet la...(ingatan untuk diri sendirik gak ni..)