Thursday, May 27, 2010

Bila nak jumpa lagi?



One one my happiest moments is when anak2 sedara kumpul ramai2..
Bila eh nak kumpul lagi

Monday, May 24, 2010

Tribute to all fathers ( y wait until fathers' day?)

Even until now, the yesterday's bride attitude still lingered in my head. I couldnt remember her father's face, but then if only all single fathers are like him, world would be a better place to share with.

Kudos to Pakcik Din, and all single fathers yang sewaktu dengannya. This is something for u.


WALK A LITTLE SLOWER DADDY
~Author Unknown~

“Walk a little slower, Daddy”,
Said a little child so small.
“I’m following in your footsteps,
And I don’t want to fall.

Sometimes your steps are very fast,
Sometimes they’re hard to see;
So walk a little slower, Daddy,
For you are leading me.

Someday when I’m all grown up,
You’re what I want to be;
Then I will have a little child
Who’ll want to follow me.

And I would want to lead just right,
And know that I was true;
So, walk a little slower, Daddy,
For I must follow you.”


taken fr http://www.love-quotes-and-quotations.com/parent-poem.html

Sunday, May 23, 2010

Unforgettable


no, not the crowd r 4,5 org hired photographer



or d fact that Yati n I were happily stucked beside the dais during d akad nikah ceremony juz inched away from the bride and could see clearly the bridegroom shed tears when he hugs his father. Touche.



or d pink bouquet accompanying blue n gold bunga telur, purple canopy, and green bedsheet. "saya x suka satu kaler kak, nampak macam.... satuuuuuu je, saya suka macam2 kaler" said d bride when i patted her bedsheet, reminded me the best friend wedding in Shopaholic movie. Very fresh.



or d fact that her younger sister assisted her father organised the wedding, (baby wa rasa lu pun x leh buat mcm this girl buat)



or the flowery arch, wic i don see wat a point n i errr strongly feels that such a waste of money.


it was during d breakie when i asked yati abt the bride background. i was invited by d bride's sister when we bumped into one another some 3 weeks ago.

me : nampak cam giler grand nih.
Yatie: dia mmg nak grand. hntaran dia **k
me : ouch!! suami dia keje per ye?
Yatie: business mcm dia..
me : oookie...
Yatie: ayah dia marah dia mintak hantaran mcm tu, tp ckp dia nak jugak.
me : eh.. hehehhe (sambil bangun ambik air lagi)
Yatie: (smbung balik) mak diorang meninggal depa kecik2 lagi. hidup susah.
me : oh? ayh dia?
Yatie: Ayh dia la jaga diorang. bila depa besar, dh abis skolah br ayh dia kawin lg.
me : baiknya....
Yatie: depa idup ssh. yg adik dia pnh x skolah sethn. pengntin ni berenti skolah awl.
me : tapi nampak mcm educated je, budi bahasa pun tinggi.
Yatie: Tu la Yatie pun respect sgt kat depa ni. tanggungjwb, budi bahasa smer ok.
me : cara bercakap pun x sama la dgn org yg berpendidikan rendah.
Yatie: Ayh dia garang didik anak ms depa kecik. rmbut x pnh pjg. asal melwn je dia cukur rmbut.
me : hah? (psss kot mak sy buat mcm tu, mau smpai skrg sy botak)
Yatie: tp ayah dia baik sangat sbnrnya. skrg ni pun walaupun dh x duk satu rumah ayh dia slalu dtg wat spot check. diorang duk ngan adik beradik pompuan je kat umah ni, tapi x pnh plak wat perangai bkn2. smpai skrg kalau ayh dia dtg, nmpak baju kotor, ayh dia basuhkan lagi.. ayh dia penyayang sungguh.
Yatie: Pngntin ni mmg sjk kecik terpaksa kerja berat. Wpun skrg dh ada ramai pkrja dia masih jugak drive lori kol 2,3 pagi ambik barang.
me : kol 2,3 pagi? aduii
Yatie: Sbb tu kot dia mmg nak sangat majlis kawin yg meriah semeriah-meriahnya. Dia spent beribu kat pusat pelangsingan badan tau... mmg dia dapat smer apa yg dia nak.



i m glad d bride's dream fulfilled. the Nobat band also performed, wat a wonderful event.


i do understand her feelings. see in d pics, people que up during lunch, both station pun que panjang, but no one complaints.

Selepas dgr cerita yati, saya insisted on accompanying d bride. pada hemat saya kalau anak-anak terjun ke dunia pekerjaan terlalu awal, mereka kehilangan masa kanak-kanak dan rakan sepermainan yang boleh menjadi teman. Rakan-rakannya semua orang dewasa dan telah berkeluarga. dan usia pengantin ni baru je 10 thn lbh muda dr sya.

Kenang-kenangan 12 thn dulu, menghadiri majlis perkahwinan rakan serumah yg berkahwin lari di rumah pengantin lelaki menerjah kembali fikiran saya. Rakan serumah saya dulu memeluk kami erat2 bila kami datang dan berkata, dia tak tahu nak ucapkan macammana bersyukurnya bila ada kawan yang menemani dia di hari bahagia. Untuk rekod, kami tidak berkawan sangat. Dia keluar pagi pergi kuliah, dan balik malam. kadang2 tak balik langsung. Kami pergi pun sebab kasihan kerana semua housemate yang lain cakap even coursemate dia pun x mo datang. we bought cheap present n naik bas g umah dia. turned out, tu la satu-satunya hadiah yg dia dapat.

"x per ke akak stay sini, nk tgk org mekap" sy tanya berbasa basi.
"x per kak, ada juga kwn sy berckp, td pg sy sorang je bila juru mekap ni turun kak"
It was her n d make up artist only. Jadi sy pun duduk, sy slalu mengunjungi kedainya, tp perbualan kami setakat tanya harga, bayar n pas tu balik je. x pnh lebih. i don think she knows my name pun.


she so worried abt her make-up. few times she asked if d make up could be reduced to something lighter n not so heavy. much to d make up artist annoyance. if she got her way gamaknya mau je dia pakai lipstick je. somehow it answered my curiosity, adakah dia nak hantaran banyak2, perkahwinan yg grand to show off. because fr my first impression, i think she is a humble person.

glad i'm right.

n i must say that she mesmerised me with her soft skills. the way she greeted d guests, the way she thanked people, the way she instructed other, the way she asked for something... oh my... her father really did tremendously gud job.

we can always fake our warm personality, and affection, tapi hati yg luhur dan kasih sayang yang suci x ble nak direka..

as d saying goes, what comes from mouth reached ears, what comes from heart reached d heart.

to d stunning bride Semoga bahagia hingga ke akhir hayat, to d bridegroom, u hv no idea how lucky r u..

what a saturday


Since i strongly believe life is a matter of choice, so i m going to be very very happy today wuhuuuu



here's something from Mother Teresa to ponder anyway
People are often unreasonable, irrational and self-centered,
forgive them anyway.
If you are kind people might accused you of selfish, ulterior motive
be kind anyway.
if you are successful you will win some unfaithful friends and some genuine enemies,
succeed anyway.
If you are honest and sincere, people may deceive you.
be honest anyway.
What you spend years creating, people could destroy it overnight,
create anyway.
If you find serenity and happiness, others might be jealous,
be happy anyway.
The good you do today, will often be forgotten,
do good anyway,
Give the best you have, and it will never be enough,
give your best anyway.
In the final analysis, it is between you and God,
its never between you and them anyway.

Saturday, May 22, 2010

Bukan pura-pura


gambar hiasan

"wah .. YANG?" asked someone, when she heard me talking to a kid. some ppl, in my humble opinion, are best left to ignore mode. she's one of them.

it didnt spoil my day, if thats what u think. but something else yes.

the kids were busy doing revision, the exam is starting and they didnt have paper on that day. i didnt teach them this yr but i knew all their names by heart. maybe i shud add i knew them well too.

helped one girl doing her task (wic involved tawaf 3 buildings). something annoyed me so much. no, not the girl but the other girl who sat next to her bf and they seems oblivious to their surroundings. that is very very understatement. i took full 3 mins and count 1-100 and recite doa pjg dlm hati b4 come up to decision to talk to her.

"tlg i kira ni yang, bwk kalkulator ye" actually x benda pun yg nak dikira krn the girl yg supposed to do it still kat dpn sy n dia dah siapkan pun.

"yang mana ce, biar sy tlg" dia datang n macam dulu2 still sgt sopan santun n penuh kasih sayang bila cakap..

"no.. i pura2 je, i nk ckp lain.." sy betul2 serba salah, kalau dia melwn2 sonok sket sy nak marah2.

"cakapla ce, x apa"... dia masih mcm dulu..

"i mntk maaf, tp bercinta x sepatutnya mcm tu...." saya cakap. ada dua tiga ayat lg tp sy malu nk tulis.. dia diam n tunduk.. sy rasa sangat mcm x sesuai.

"i pun malu nk ckp bnda ni, i pun x baik sgt yang, i pun byk dosa jugak" wktu sy ckp ayat ni, sy rs sgt sebak, saya merasakan diri sy spt ketam yg mengiring jalannya.

"x apa ce, terima kasih tegur saya, terima kasih ambil berat pasal saya, saya tau salah, saya akan perbaiki" dia cakap laju... tidak ada tanda2 dia nak melawan..

frankly few years ago, whenever i talked to troublesome girls i owez told them these

"kita boleh pilih nak jadi mcm siapa bila besar nanti. nak jd mcm ur mom, mcm ustazah, mcm artis, mcm siapa2la. kat sekolah pun sama, nak jadi mcm kakak X yg happening dan selalu tukar-tukar boyfriend n lepas sekolah terus kawen, nak jadi macam kakak Y yang pendiam n pemalu, nak jadi macam kakak Z yang selalu jadi tpt org mengadu tu ke. Hidup ni kita yang pilih. Kalau saya jadi sebaya awak semula, saya akan pilih nak jadi macam kakak C. dia pandai, dia sopan santun, dia aktif, dia pandai ambil hati yang penting dia x gedik. Semua orang hormat pada dia. Saya tak tipu, kalau awak tak percaya, awak tengoklah sendiri, tapi jangan beritahu dia saya puji dia ye"

dia lah kakak C yang saya maksudkan.

"jgn kecik ati ye. i love u C, eternally" saya cakap dengan sangat jujur.


With these sweet n well behave kids, orang gila je yang boleh berpura2.

Thursday, May 20, 2010

When u least expected.


The calling letter, lacked one clause,

the one that mentioned "anda layak untuk membuat tuntutan perjalanan mengikut blablabla...". Which means no mileage claim.

But i still interested anyway coz partly the time is juz right (exam week) equals to i wasnt needed. Mainly coz i juz so x reti buat kerja, n ramai sgt kasi nesihat itu ini, but then integrity mereka dalam dunia pekerjaan pun sedikit meragukan juga (empty vessels n noise .berpisah tiada).. so i guess it better if i learn from d best. So to speakla kan..,

I took d lappie, so that i could play games in between class coz i foresee not many ppl will come considering x dpt claim mileage mcm dulu.... bad thots.. huhu..

I came really late coz theres so many unsettling things at work. Kalau saya layan semua nesihat "mereka" lagi banyak benda yg x settle, walaupun saya balik kerja pukul 4 dan mereka balik pukul 2. Yeah, i m very sarcastic lately.

The hostel registration counter was close when i arrived. But the supervisor entertained me anyway. She's gud, warm personality. Initially i was supposed to stay with Ms X (x ingat nama n i juz don care) but she couldnt find the duplicate, so she gave me a key to another room, "duk bilik lain dulu yer, nanti sya cari kunci bilik tu".

I don mind duk bilik mana2 pun, n i dun mind duk ngan sapa, n i juz don care abt anything at all, except one...

Me : Ada ineternet wireless x sini?
She: xder kak
Me : Hah? Weiii letihnya mcm ni.. (bunyik mcm bdk jahat komplen)
She: Tapi setiap bilik ada port kak.
Me : Amin, ada brp?
She: Setiap bilik ada satu saja.
Me : Hah satu? Ok i want this room, x nak tukar dah ye..

So i hurriedly mounted up d stairs, two at the time,only to find a lady was about to knock d door.

Me : Hi roomie, this room ka?
Her: ha'a, awk sini jgk ker.
Me : Yup (while showing d key n meluru masuk) so wic bed that u want?
Her: X kisah... awk pilih la.
Me : Bwk lappie x? (sambil meluru ke port)
Her: X, awk dr mana?
Me : ok gud.. can i hv d port...

Pas tu sy pun trus try connect n she asked a few things tp sy betul2 dah jadi mcm Betty dalam Mallory Tower series written by Enid Blyton, so selfish, so self centred.

I didnt answer, n later she visited another room, n me after futile atempt g cari supervisor, only to be told i hv to key in the IP wic d no she kept in her office..

In the world where i came from, all those IP things was alien n taken care by a bunch of ICT ppl. Hah... while i was busy trying, the roomate entered...

Her: napa kena masuk IP?
Me : kena guna port, no wireless, tp x mo jgak la.. napa yer..
Her: napa x mo? mari sy tgk? no dpn sama ngan skolah la..
Me : how d you know? ( very silly la kan soklan ni)
Her: sy jaga data sekolah. mmg sama..
Me : Hebatnya... ajar subjek apa?
Her: Degree sy dlm IT ttp skrg ajar subjek lain.. (smbil x angkat muka n terus gerodek lappie tu)

Sy baring atas katil sambil pk, what am i going 2 do? i shud bring my broadband arghh..

Her : pnh format x sblm ni?
Me : a'a.. y?
Her : kat kedai ke sendiri?
Me : Kedai, urgent ms tu
Her : x abis ni, nanti kita download ada bnda ilang, so x leh guna cable dah.
Me : waaa how d ya know (soklan wajib).. hebatnya..
her : Xder la... biasa je nih... dulu sy wat masters dlm IT..

Sangat luar biasa kalau norizan adnan suka orang serta merta. Instantly i know we just "click". We talked, and talked n talked (compensation for internet deprived) until its time for nite class.

And d next day sbg membalas jasa, i downloaded few of her fav songs. Then we had a very lively karaoke sessions. It was fantabulous. Hujan pun x mo berenti2 jadinya.

The way she dressed n from her outer appearance mana la nak sangka she's sooo happening n bubbly n bestest.

glad i attended d course anyway.

Wednesday, May 19, 2010

Mee Rebus Kaw Punya!!


so here they r..mee rebus special (chicken added) RM5.50, mee rebus Rm3.50 and Laksa RM3.50


if u r not into local dish, makanan jawa pun ada.. dun worry


one of the famous eatery in Ipoh (depa la cakap kan.)


ambience pun ok... variety of choice..

Verdict: ntah... boleh la kot..

Tuesday, May 18, 2010

Ini bukan cerita saya.

When i eat alone.. juz soooooooo love eavesdropping, the skills i learnt from watching McGyver in my turbulence teen years.

Here's a gud one (hikhik) i picked recently while i attacked d Apple Kasturi & Tom Yam Kung after a very-very hard day wic xder kena mengena ngan ini pilem.

The girl is so-so. Unfortunately the guy is.... well.. i must say if i m 20 years younger i'll definitely masuk beratur ngan other girls. From A to D for look, i gave him A++++++. Serious!!

Gini la lebih kurang..

Girl : I couldnt help it... so jealous..
Guy : No u shouldnt...
Girl : I am.. penuh gambar pompuan kat FB you..
Guy : They r juz fren yang..
Girl : but the pics
Guy : Tell u they mean nothing to me yang..
Girl : Tipu...
Guy : betul... diorang ajak i kuar mkn, i g la.. in group yang, x penah g berdua..
Girl : ye sangat la tu.. (sambil nangis2), they post d pics
Guy : Memang i ada keluar, tapi ramai.. tp i tau diorang tu sapa.. x seriusla
Girl : But i m so jealous.. (nangis lagi)
Guy : Yg dlm FB friend's friends je yang...
Girl : U tau kan.... (nangis lagi.... camna la sy x nk kosentret mkn isk isk)
Guy : I kenal diorang pun tpt camtu.. most tu juz (sambil tunjuk signal kat leher)
(saya pun teka teki gak tpt apa n apa maksud signal leher tu)

Girl : (nangis lagi... somehow sy rasa nak amik je kek atas meja dia tu.. membazir!!)

Guy : Ok ada sorang ni, kami kuar in group, tapi dia msti duk kat i..
Girl : then.. sobsosbsosbsosbsob (patut dia kena charge lebih sbb abiskan tisu)
Guy : everytime pun dia msti nak rapat ngan i...


The girl said something tp masa tu henpon sy vibrate plak, cess... isk isk... Sy jwb la call dulu missed a few points la kan..

Girl : Did she paid u back?
Guy : I x kasi pun gila ke, baru kenal 2,3 hari dah nak suruh reload hhenpon.
Girl : Maybe dia perlu... x baik yang
Guy : Mmg diorang tu pisau cukur.. ramai yg mcm tu..
Girl : But u reload my handphone too..
Guy : u different yang...
Girl : Nanti u kata i pun pisau cukur..
Guy : i kenal u macam mana... You lain yang... Ada yg nk pnjam duit.. i xkasi..
Girl : ooo
Guy : x pasal i nak kasi dgn org mcm tu..
Girl : That day i pnh pinjam duit you... tp u kasi je kan..
Guy : Tu i cakap td i dgn u lain yang... i dgn diorang lain...
Girl : Hmm.. i syg u sepenuh hati yang..
Guy : Jgn peduli kan gambar FB tu ye yang..

Then both of them smbung makan. The girl yg td nangis beria2 tu elok plak makan smbil senyum manis.. rasa mcm nak ckp je, "dik mana aci FB dia ada gmbar awek lain"...

Tapi dia mcm dah lupa je apa motif utama dia nangis2 tadi... Dia dh lupa kot satu kedai jeling dia n ada gak yg berenti mkn.. sbb nk tgk drama tu.. Mulia betul hatinya, sangat pemaaf..

But then, if i hv boyfren sehensem (giler) cenggitu, siapkan reload tipon lagi... ntah2 sy pun dua kali lima je kot..

untung yer jadi org hensem... ker lagi untung bila ada or reload kan henpon kita?

Saya pilih yg no 2.. hehhehe

Monday, May 17, 2010

Sekarang atau tak selamanya

Currently thats a line fr my fav song, the title is Yang, wic i listen to fr morning until wee hours. Semakin dengar semakin sedih semakin dengar semakin nangis. Silly of me..

I had a very very bad week. All those awful incidents berjemaah datang, and i juz wasnt prepared. I wished i could be strong, but unfortunately i m not.

No, that song xder kena mengena dengan the awful incidents. It juz my xleh-pakai attitude, whenever i m in foul mood,dengar lagu Negaraku pun bole nangis.

The only consolation i had is when i talked to an old fren (ye la, ko la tu zero). It was d only time i could laugh rolling2 on the floor.

We met@The mines. I wasnt go The Mines in 10 years kot. Went there with Baby when we were both undergrads. Sangat lama. I've known Zero for almost err.. 10 years jugak kot but we never met. Plan asalnya nak berjumpa dallam suasana yang lain dan bersama-sama dengan orang lain. But man propose, God dispose.

Life obstacles come in many forms. (ntahapa2 saya tulis ni). Both Zero n I have been tru lots, (tapi Zero lagi teruk la kan..) But he managed to smile n cracks sparkling clean jokes, wic makes me laugh even more.

When we bid gudbyes, all my worries were fly away. Thanx Zero. For the wonderful time n wonderful gift too.

(xder per ke kalau balas dengan kasih sayang je.. mana nak tau ko nak kasi adiah hehehe).

Friday, May 14, 2010

Memandang kotak

There were lots of thing happened lately. Good, bad and so-so.

The saddest thing is, it kinda make me missed my past even more.And the Micheal Bolton's songs wic i listen more and more lately didnt help too. And the Thomas Cup season juz add salt to the injury. Nope.. sangat x kena mengena..

I think its the time again, felt so nostalgic about the past.

Sangat sangat nostalgia

Thursday, May 13, 2010

Prioritize - catatan untuk diri sendirik

well..

the planning and briefing kicked of on 25th of march 2010. followed by a tour to astro in April. a series of meetings.

and we decided to combine with another programs as well.. then its becomes 4-in-1 event and the participants were increased and the meeting were frequent.


i know i supposed to co-ordinate my part (one of the 4-in-1) but it seems that everything was taken care of. i tried to ask but the answers were ready and "dah siap". i hate being pelakon extra. i juz so hate this situation. so very irrelevant. so i took another part which did for the last 2 years and enjoyed it tremendously.



thinking that i m really xder kerjaya in dis film, juz couldnt resist the bloom temptations. took nana n zarith to cameron on the eve of the event. we started off at 1.15p.m. and reached home late at nite.

the crew called few times. we talked at length, he sounds errr.... exasperate. i dun understand. everything has taken care of. why oh why...

see him the first thing in the morning, with a packet of strawberry. he was busy, and we promised to meet in 20mins. then i was busy. maxis line masa ni plak nak down nyer, he couldnt reached me.

got dire phone call from colleagues saying the crew wanted to see me. i was stuck with something. another call, hampered my mood. such a moody start. and the mc didnt get my name right. yeah rite!!

i shudnt be moody, very not me.


with or without me the event still goes on.

seriously, the event was fun, according to the kids, not me. i enjoyed it tremendously too. i like the crews on the spot, such warm personality they were. but i wont write names. i m so grateful for their assistance and generosity.

but towards the end, one of them said something wic, no i dont feel offended but still it keeps nagging my head.

Neway... thanx for the advise tho.

Monday, May 10, 2010

the long road home.

i promised my mom for shopping spree trip, but she called early in the morning saying that she really wanna rest at home and insisted, "jangan balik ye hari ni"...

so i bake a kiwi cake instead.

my mom loves fruit cake so much. but then while stirring d mixture, i realised the mixed fruit is no longer in the cabinet. searching high n low but it juz vanished (harap2 my mom percayala) so i chopped dried kiwi and walla.. the kiwi cake!!

the oven-cap-ayam took full 1 hour to bake.

so i pick an old book by danielle steele to kill time and stop me from peek d oven door all the time. x sabar..

i'm glad i did, eventhough i wept most of the time.

the most touching part is when Gabriella's (the main character) parents deserted her since she was small. Her father ran away and her mom dumped her at the church at the age of 10.

she clung to her mom, refused to be left alone but all her mom said was "Good bye Gabriella". can u imagine?

when she old enuf to find them, her father declined to accept her because he had other family to take care of, dismissed her romantic notion that all this time he didnt know where she was thats why he never contacted her.

and her mother, after remarried never care to keep in touch. she was still in the convent though..

eventhough it just a fiction, but i have met three kids with similar encounter. why parents abandon their kids is beyond me. i tot blood is thicker than water..

oh grateful i m to grow up in a loving family. i m grateful that even until now my mom still take a good care of me n my siblings. i m grateful that eventhough our life was diff in the past my mom n dad never thinking who left us behind.

Terima kasih mak.. Selamat Hari Ibu


p/s sedap x mak Kiwi Kek tu? heheh

Friday, May 07, 2010

Message to d one who uphold the law.

Having encountered many lurus bendul kids in my field of duty, most of the time i pitied them. They are fun to be with, and lovable too.

If every one could choose their brain (i m talking about neurotransmitter kind of thing ye tuan-tuan), nobody would be born with lurus bendul condition.

But then. it is our duty of care to make sure even the lurus bendul will lead respectful life.


p/s further reading Berita Harian, Friday May 7, page 7

Wednesday, May 05, 2010

Ke langit biru


Semalam ada mesyuarat rupanya. Buat kali kedua, (kali pertama bulan April) saya cuma dimaklumkan sejurus sebelum mesyuarat bermula.

Mereka pun sibuk menalipon dan mengarahkan orang menjejaki saya sedangkan saya tidak kemana-mana. Mula-mula saya ingat nak sentap, hikhikhik tapi bila saya fikir semula letih pula nak membuang masa begitu, jadi saya terus hadir walaupun menurut katanya mereka cuma menunggu saya sahaja. Atau dalam kata-kata yang paling kurang sopan, "we r delayed because of you".

Saya terus duduk di sebelah setiausaha mesyuarat. Dia sibuk, jadi saya pura-pura sibuk juga.

Me : Psst i didnt get the meeting invite. Why eh?
Him: Ye ke... maaf lah..

Begitulah, saya rasa dia lupa. Saya rasa dia tidak sengaja. Saya rasa sangat buang karan (ejaan asal ialah current atau mungkinkah currency?) kalau saya sentap menyentap.

I'm glad i did not. One of the meeting members is Mr Tajaazhar Abu Bakar. He was an old friend. A helpful one, I must say. Currently he is attached to PKG Sungkai.

Last week when i bumped into him in Proton City Stadium, I asked him for the kids photographs. As expected he said, "no problem". The nature of him, I dont expect other than "no problem" from him.

Inilah gambar-gambar MSSPK ke 54 ehsan dari Encik Taja dan rakan-rakannya.

perbarisan masuk pada hari pertama. Di sebelah Harimau manja itu ialah Fatin, ibunya kawan saya

Izzati make the entire team proud when bagged U14 Sportwoman of The Year

Mamat@Azharishah "heartbroken" when he came second in hurdleU15. Chin up Mamat, the gold medalist is from Bukit Jalil afterall..


Ini Herwan Shah, pembaca ikrar kejohanan. We missed you Wak

Monday, May 03, 2010

Cerita makan

Saya sedang berbual dengan kawan, bila adik saya menalipon..

Me : napa dik?
Him: Lambat lagi ke nak balik.
Me : 10 minit, andak kemas barang sekarang..

Adik saya, Zainal Arif dah berumur 25 tahun. Kami sekeluarga memang jarang menalipon satu sama lain kerana kami selalu berjumpa. Pun begitu bila berjumpa kami cuma makan bersama-sama sahaja, jarang berbual kecuali waktu Berita jam 8. ketika itu masing mengomen berita di telivisyen terutama hal-hal berkaitan parti merah.

Tapi hari itu sudah seminggu saya tak berjumpa dengan dia. Dia kerja shift malam dan saya selalu tiada di rumah.

Jadi bila dia talipon saya merasa gusar dan bergegas pulang. Rumah saya dari tempat kerja hanyalah lima minit sahaja. Kalau saya memecut laju hanya 2 minit sahaja. Kalau lagi nak cepat pun boleh...

Bila sampai rumah adik lelaki saya sedang menunggu.

Me : Ko ok ker? Mak ok?
Him: Ok.. jom kita g Pizza..

Berlari2 saya balik ingatkan ada kecemasan, rupanya dia cuma nak ajak makan...

Sunday, May 02, 2010

Life after married

Saya tak nak makan hari itu, sebab saya on diet. Hari-hari pun saya on diet terutama selepas berjumpa doktor pada 3 Mac yang lalu. Tapi kadang-kadang saya lupa (dan buat-buat lupa). Jadi hari itu saya pergi ke tempat orang makan.

Ada orang kata saya selalu jalan laju-laju. Saya nak cepat, jadi saya jalanlah laju-laju. Kalau di atas runway baru saya jalan perlahan dan macam kucing berjalan, tapi itu belum pernah berlaku lagi. Jadi saya pun berjalan seperti biasa saya berjalan.

"ha.. ni ha kawan baik dia, tanyalah dia.." kata seorang wanita, dengan muka agak terkejut. Perbualan yang rancak sebelum saya masuk terus terhenti. Mata saya yang sering curiga mengesan rona perubahan pada wajah mereka.

"siapa ye?" saya bertanya. Saya ada ramai kawan baik, kawan baik pergi makan-makan, kawan baik pergi jogging, kawan baik pergi shopping, kawan baik ke library, kawan baik hujung minggu, kawan baik cuti sekolah, kawan baik masak-masak... oh... sangat panjang senarainya... kawan baik sewaktu menangis pun ada.Jadi saya kurang pasti kawan baik mana satu yang mereka maksudkan.

"kawan dpn rumah awak tu la" kata seorang. Seorang yang lain menundukkan muka.

"ohh Rozana. Dia baik-baik sahaja. Kita baru jumpa dia weekend lepas. Apa soalannya ye?' Saya bertanya mengikut skima.

Mereka tersengih2 tetapi tidak bertanya. Tiba2 saya terbau ikan.. Very fishy..



Sebelum Rozana berkahwin, kami pergi bercuti bersama-sama. Gambar di atas sewaktu kami di Saigon, baju Ao Dai itu sangat seksi, dan Rozana jahitkan supaya nampak beriman sikit.
Selepas dia berkahwin, dia bercuti bersama suaminya. Tetapi kalau saya mintak tolong jahitkan baju, rasanya dia mesti jahitkan sbb dia mmg suka menjahit.


Yang ini pula gambar kami di kaki bukit Tembok Besar China. Orang lain sibuk membeli-belah. Tapi kami berdua sebok bersembang sebab masing-masing tidak berapa kaya.

Selepas kahwin kami masih terus bersembang, dan masih juga tidak kaya-kaya.

Sebenarnya tiada apa pun yang berubah. Tiada apa pun yang rahsia yang sesuai untuk dijadikan bahan perbualan rahsia.

Jadi saya buat tak tahu dan terus mengambil pinggan dan makan. Namun begitu hati kecil saya merasa sedikit tersinggung. Am i a wet blanket???

Saturday, May 01, 2010

Hatiku di hulu (selangor)

People tot it was easy. But i wasnt... it was more arduous than u can think of. and its long, including two weekends

my cap-ayam-digicam couldnt capture peluh the kids yg menitik2 while adjusting the starting. if only u could see..





menghiburkan diri sendiri, even lappie pun kena share.. isk isk


and the by-election kat seberang sungai was juz a stone throw away make it harder. my bros turun padang, but i couldnt join em'.. adusss jiwa kacau betul.


so wen ppl asked me how do d kids fare in 54th Majlis Sukan Sekolah Perak i really couldnt say more except out of 10 districts we come 6th. 1st place is Kinta, followed by Manjung.
Our District bagged 12 golds, half from our kids
U18 400m Hurdle - Siti Faridah Satar
U18 400m Hurdle - Herwan Shah Ramli
U14 200m Hurdle - Azrul Amin Pozi
U14 200m,400m,800m Saidatul Izzati Suhaimi

Izzati also crowned as U14 Sportswoman of the Year.

The rest.. after submit d report to boss.. then.. i could not remember...

Pls......... next time kalau nak buat apa2 event pun jangan la ada by-election kat seberang sungai or mana-mana kawasan yang sewaktu dengannya...

Jiwa kacau