Tuesday, November 30, 2010

Aduhai ejen-ejen MLM

Honestly (nothing but the truth la kan)... kalau benda tu boleh dapat dengan harga seposen, jangan harap saya nak bayar RM1 untuk benda yang sama, kecuali sebab kualiti. Contohnya saya tak kisah pun beli kasut cap burung penguin untuk loafers sebab saya pakai loafers hari-hari bila saya bercuti. Kalau kasut tak selesa, sudah satu kerja pula saya kena beli plaster... Rugi dua hengget...

A'a... dah lama x beli kasut...

Justeru itu (ayat buku), saya tak faham betul kenapa orang sanggup menjadi dealer menjual barangan yang terlampau-lampau mahalnya tapi entah berkualiti entah tidak, sebab dia pun bukan guna pun.



Contohnya TUALA WANITA berherba.
Dah banyak kali la orang datang nak jual pada saya n siap cakap panjang-panjang keberkesanannya. Kalaulah betul semua yang diorang ulang-suara (parroting) daripada pamplet produk tu, huishhhh... habislah semua doktor O&G dah takde kerja la.
Someone send me a box (FOC)in 2006 kot, dah lama sangat nama produk tu pun dah lupa. Sebagai testimonial yang betul2 punya (hahhha) saya cadangkan "pakai ajela STAYFREE, KOTEX ke LIBRESSE ke sebab produk tu memang sah-sah selamat dan murah dan memang dah diuji secara klinikal. Kalau anda ada senggugut, fibroid, endometriosis, atau cyst ke kahwin ajelah cepat-cepat (ayat pendek, ayat panjang malas nak tulis). Kalau jodoh anda tak sampai2 lagi jumpalah doktor dan mintalah nasihat (mesti soalan pertama dia bila nak kahwin, ada rancangan nak kahwin dalam masa terdekat.. pecayala)".
Herba lebih sesuai dimakan.

Lepas tu SABUN.
Mahal terlampau la. Betul ke kos buat sabun tu gitu? Kalau macam tu punya mahal, lebih baik saya beli jenama antarabangsa kat Pusat Membeli Belah. Sekurang-kurangnya dah memang sah-sah kos naik sebab penjenamaan dan pembungkusan. Dari segi kualiti memang tak payah sangsi. Ye la kan, kalau ada bahan cemar ke apa (ntah apa la istilahnya) mesti awal-awal dah kena saman kat negara pengeluar. Ini merujuk kepada produk berjenama je la yer, produk cap-ayam-made-in-usa tu tak kira la.
Paling tak tahan lepas pakai, x payah pakai pelembab dah.. Ermmmm ko pecaya ke Joyah


Lepas tu PENAPIS AIR.
Soalan pertama misti, "akak sayang kesihatan ke duit"
Adeii... selalunya saya tak jawab sebab saya sayangkan ikatan persahabatan. Kang kalau saya dah mula cakap macam-macam mahu tujuh keturunan saya kena pangkah.Kata kuncinya di sini ialah (perghh debater) ADAKAH HARGA ITU BERBALOI DENGAN KUALITI?


Rantai/gelang/loket/tali pinggang/ bengkung KESIHATAN.
Saya pun penah beli satu benda tak bole cakap apa dia. RM1k++ gak la. Lepas beberapa bulan, dan berbirat2 badan lepas tu baru saya menyesal. "If I bought Trium*h, I could get 10 pasang kot dan boleh beli banyak saiz to cater my yoyo weight". Cettt... Sekarang dah tak femes dah benda ni...
Datang pulak gelang, n rantai... adeii... tak serik-serik. Ada plak tu yang tak segan silu menjualnya...


Lepas tu ada pulak Pelaburan ****
Yang **** tu sebab saya tak ambik tahu. Bila orang datang dan cakap saya buat muka bizi-sebizinya. Sepanjang 10 tahun ni dah bermacam-macam pelaburan saya dengar. Satu-satu pulak tu kena busted. Lepas tu tumbuh yang baru.Saya pernah tengok orang yang bijak dan lebih cermat daripada saya pun terpengaruh jugak dan kantoi. Jadi saya fikir, cara yang paling selamat ialah JANGAN LAYAN langsung. Sebab ejen-ejen ini (yang mungkin terdiri daripada kawan-kawan kita juga) memang dah dilatihtubi dengan ayat-ayat yang boleh memukau pendengar.
Ataupun kadang2 kita beli sebab kasihan....


Lepas tu KOSMETIK PENCERAH
Tak kisahla jenama tempatan (melalui ejen-ejen) atau buatan luar negara (kat spa selalu jual) saya sangat menyampah kalau orang cadangkan whitening cream, whitening scrub dan segala macam whitening lagi la.. Whats wrong being coloured? tak sengaja saya terspiking London pada toke Spa yang bukan berbangsa Melayu pada satu hari. Kalau dipanjangkan karang dah jadi isu perkauman pulak... Jadi dia diam dan saya pun diam.
Eh.. tapi ubat gigi pilihan saya ialah Colgate Whitening in 14 Days.


Pil/jus/kopi/teh KURUS.
Saya gumuk sbb saya kuat makan. Bulan puasa saya cuma makan waktu berbuka dan bersahur dengan air masak sahaja, selalunya berat badan saya memang sangat-sangat terkawal (tiada data diberikan).
Saya percaya, kalau saya berdisiplin, saya akan kurus. Kalau saya terus makan dan makan dan makan, makanlah segala pil kurus apapun... rasa-rasa boleh kurus juga kah?


Hishhh...

Semangat baru


I juz so love nesihat encik Y yang mendajalkan saya tu hari..
He said, "kita ni buat kerja susah je. kita boleh je pilih jalan mudah macam orang lain, tapi kita pilih jalan susah ni".

Well.. gud bye JalanSusah.

Sunday, November 28, 2010

Girls rulez!!



after a week BERGUMBIRA.. its time they went home
sedikit sedih la

Wednesday, November 24, 2010

Tips kurus badan untuk anak2 saudara

I m glad we hv fb, so could monitored what my nieces r doing n thinking (yeah rite). One of them was surfing tips kurus for her sister. Well she said its her sister who pestering her, but i doubt it...

For teenagers, here d tips given by my students and it works!!

1. Rice - once a week only.
One girl cut down from xxl t0 m within a year by cutting rice in her diet.

2. Plain water instead ayo sirap, ayo teh, ayo whatever
Consume a glass of plain water before every meal is the secret..

3. Cream crackers instead of junk food.
Because their science teacher taught them gastritis and aneroxic an all, so NEVER starved yourself to death. Its not pretty at all. so whenever u r feeling hungry, a piece of cream cracker is enuff to shut ur stomach (it has tendency growling in public ok).. but never mistook thirsty for hungry, drink a glass of plain water first but if u still feeling hungry.. then grab the cream crackers.

4. never skip meals
or else ur mom will nag.. (diorang ckp)

5. balanced diet
yeah rite, this one please refer to Health textbook because as they told me, their mom who prepared the meal n have their say in what to eat.

6. exercise.
dancing is one of them. or walking to the shop for window shopping is a gud one too. (diorang cakap ye, bukan mak andak)

7. if possible NEVER eat outside food,
because the hawker do not know u r on diet.

8. state a target and work on it..
how much u want to lose? by when? how would u achieve it

9. Record ur progress.
save you pocket money and invest on a weight scale.


10. Moderation.
Eat anything ur heart's desire, but with a minuscule portion of course..


Tu je yg mak andak ingat....

Minden 1996

Time : Before Maghrib
Date : July 1996
Weather: Hot n Humid


Saya dan roomates As, Kakak, Zie n Ita baru balik dari cafe. Penat betul beratur.
As : Ane ni cari siapa la. dah 2 hari tgk dia kat sini (sambil tunjuk kat pemuda India yang duduk serba tak kena di atas motor).
Ita: Yang semalam tu kan... Minachi manala agaknya dia cari ni..
Me : Baju pink lak tu... adeii sesuai sangat la tu hehehe

dalam bilik.
As : Lupa la Andak, smlm ada org cari.
Me : Coursemates kot, nantila jumpa
As : x kot, sbb x kenal, coursemates andak kita kenal
Kakak: Ntah2 ane tadi, baju pink lagi tu.. hehhe
Zie : Andak ada budak cina ni cari
BC : R u Izan
Me : ye saya..
BC : Ada lelaki India nama K* cakap nak jumpa, dia tunggu awak di bawah...

Yeah rite, kengkawan saya instead of makan, dah siap gelak berguling atas lantai. Menyesal betul saya sebut pasal baju pink tu kalau sy tau tadi itu la K* pen pal saya dari Tingkatan 1 mesti saya x ckap mcm tu... zaman dulu mana ada handphone 3G, facebook pun xder... mana nak penah tengok muka. Dan kami pun berutus surat sethn sekali je kot, xder la beria sangat padahal K* duduk Taiping je.


Saya x sempat pun nak sentap sebab kena ketawakan berguling2 tu, saya berlari2 turun tangga, patut cool la sket tp tak boleh la. X reti saya nak berlakon2.

Me : K*............sgt gembira dapat berjumpa.
K* : Eh... mana tau?
Me : Tadi ada chinese girl tu cakap K* nak jumpa. I saw u td, but i dunno its u,sorry..
K* : Kacau la.. i ingat nak surprisedkan.. nak buli ke apa.. hehe. Mcm mana izan tau ini K*?
Me : Obviousla... u sorang je Indian guy kat bawah ni sekarang.. n dr td u nampak mcm tgh cr seseorang..
K* : Ye la, ni hari ke-tiga I datang cari. U asyik xder kat bilik saja.
Me : Jumpa coursemates, kenapa x tinggal pesan?
K* : Sebab nak surprisedkan la.. haha

Well... walaupun saya suka melupakan banyak perkara dalam hidup saya, tapi until today I could recall my first meeting with my one n d only penpal verbatim. He graduated from the same Uni (diff campus of course) in the same year and on the day we met up, dia baru je dapat kerja.


Tapi masa tu mana ada pesen org ambik gambar n upload kasi semua orang tengok... aiseyy... what a lost..

Cerita pasal gambar...
Btw during his graduation, saya sengaja je berdiri kat tengah-tengah keluarga India yang menunggu di luar Dewan sebab saya x berapa cam wajah K*. Sebelum itu memangla saya berjanji untuk datang (dah buat kat kampus je kan apa salahnya datang, jalan kaki je). Coincidently, mmg betulpun itu family dia. They insisted to take our pics together (smer or pun mmg akan bergambar dgn graduan, no big deal ye) tapi pada masa tu saya memang alergik kamera, satunya2nya gambar yg sy ambik ialah gambar pasport sahaja, jadi saya menolak.



p/s After his graduation, i never see him again. On my 2nd year, we lost contact. Saya tak mau tulis nama betulnya to ovoid future conflict (if any!)sebab dalam masa 14 thn ni pasti banyak yang dah berubah dan bertambah.

p p/s Saya rasa kami tak akan berjumpa lagi sampailah ke akhir hayat saya. Tapi kalaulah.. (juz in case) sbnarnya saya saaaangat suka warna pink.

Sekian.

Sungai Ranggam - Finally

Today we went to Manjung. She uttered the same script.
Date: 23/11/2010
Time: Zohor, Oh the way home
weather: suam2 kuku

Her: Ce* jgn lupa ye, kasi tau bila lalu kat Sg Renggam.
Me : Berianya, boleh saya tau kenapa?
Her: Ada kawan kat situ, mak dia ada kedai makan depan sekolah.
Me : Dia masuk event apa?
Her: Bukan atlit, saya kenal kat fb je pun.
Me : Haaa fb. Umo dia berapa?
Her: Sebaya, 14. Best dia ni.
Me : Ntah2 dia penipu, jahat ke.. bahaya.
Her: tak la Ce*. dia baik betul... kasi tau ye bila lalu. Sy nak sgt tgk tpt dia.
Me : laaa... bahaya la..
Her: X la.. please Ce*
Me : Hensem x? if not buang karan je..
Her: Heeeeeeeennnnnsemmmm ada gambar dia dlm henpon, jap sy tunjuk...
Me : Babes (signaling to other girls)from A to E how would you rate him?
Girl 1 : E - hidung dia kembang sangat!
Girl 2 : Ha'a x hensem pun Ce*
Girl 3 : Hhahahaha (mmg x banyak cakap)
Her: KORANG NAK HENSEM MCM MANA LAGI? HENSEM LA NI!!! (sambil ambik henpon n terus entap)
Me : Ok ... ok.. g sama2 tgk. Smer tgk signboard jgn terlepas Sungai Renggam.

I drove, like 60km/p/h... At first we thought dah lepas, because she called her Friend and he said we were wayy too far... but after spend 9 years working with 14 years old I know when someone tells d truth or juz bluffing, I mean the boy. It makes me more determined. At last we arrived at Sg Renggam which is located on d route we took on our way home.

Me : Ni dia...
Her: X payah la stop, dia pun tadi cakap dia x nak jumpa saya.
Me : Its ok.. his lost.. tapi mari kita tgk jugak supaya puas hati.
Her: Betul tu... hehhe
Kami pun masuk ke simpang Sg Renggam tu dan pusing kawasan tu selama 5 minit. Kecil je kawasannya pun.
Me : Mana kedai makannya? Dia cakap dia ada kedai makan kan? Betul ke citer dia ni?
Her: xder pun..Mmmm jom balik la... xperla..
Me : Jgn sedih tau, at least dh tgk sendiri, puas ati kan..
Her: ermmm biarlah ... xper...saya pun bukan suka sangat ngan dia pun..
Me : Gud.. kita balik ye...

Sungai Ranggam - 2nd attempt

We went to Manjung for tournament like, twice a year. Each time, one kid would request to wake her up (she always fall asleep throughout the journey) when we passed through Sg Ranggam.

No, I doubt she bring any food to be eaten in Sg Renggam, just like the famous story about a little kid who keep on asking, "dah sampai Ipoh ke belum" to d bus driver.

Once when YM is the ONLY COOL way of communicating and Mark Elliot Zuckerberg, the co-founder of facebook was in Middle School (wikipedia said so) and web log were two words instead a compound word, forward e-mail was the most sought after news.

The "dah sampai ipoh" anecdotes was one of the famous story circulating via e-mail. I received it 5 times, if i m not mistaken.

In case no one ever forwarding the said e-mail to you (because the only wYM that you know is Yang Mulia instead of Yahoo Messenger and you would rather Tweet than writing to each and every one of your friend in your friend list) so here is the story.

A boy board a bus from KL to Perlis (in some e-mail it was from JB to Perlis i dunno). He kept pestering the bus driver and other passenger asking dah sampai Ipoh ke belum. Every one promised to let him know once the arrived in Ipoh.

But the bus didnt stop in Ipoh (patutnya kan dah ada jadual - nampak sgt cerita ni penuh imaginasi)n every one was fast asleep except the driver but he forgot. Once they pass through Butterworh (again, the place may varied) and one of the passenger remember about Ipoh but the boy was asleep.

Feeling guilty, all the passengers except the boy (because he was sleeping soundly remember) agreed to turn back to Ipoh and woke up the boy..

"bangun dik dah sampai Ipoh, tadi adik asyik tanya dah sampai Ipoh ke belum kan?" asked one of them.

"oh terima kasih, mak saya pesan bila sampai Ipoh baru buleh makan bekal ni" said d boy while taking out his food. And to the horror of all d passenger who thought he had someone important to see in Ipoh, the boy began to eat.

See, the people on the bus shud ask the boy instead of making assumptions.

"Kenapa nak g Sg Renggam? Ada siapa?" I asked her. No assumptions!

"Ada kawan saya" she answered vaguely each time.

Period. So I never pursue the conversation. I never able to wake her up on the dot coz it was either I forgot or by the time we remember dah terlepas sudah

Tuesday, November 23, 2010

Sungai Ranggam

Can i let u into my little secret?

I could not remember routes and directions. I couldnt read maps also. Once i used gps, and it makes me extremely nervous. I always messed up the Left and Right direction too.

So whenever I want to go somewhere for the first time, Jie is d first person i called. To ask for directions. And i insisted he typed it as text message, i kept all of them until now.

His instructions would be something like, " exit tol xxx, turn left, tandanya kat tepi tu ada pokok condong, then go straight.. sampai nampak masjid kat kiri, turn right. go straight ada 4 traffic lights. after Kedai beskal kaler oren, ada simpang masuk kiri."

See... siap ngan landmark sekali. I remember all those by heart.

Unless kalau pokok tu kena tebang, merabanla jugak sudahnya.. But thats another story tho.

Opps dah lari topik la plak.

Monday, November 22, 2010

A chip off the old block

"In d future dont u dream on asking anything from me" said him.

Pergh... nak tersembur tenpayaki dari mulut saya.

"What make u said that?" saya tanya sambil kuis-kuis pinggan, kot-kot memang betul2 tersembur. Razi, tukang masak hari tu (saya baca namanya pada baju dia, kalau dia pakai baju orang lain tak tahulah pulak) baru saja keluar selepas hidangkan tepanyaki daging batang pinang medium well dan sayuran. Sebelum itu kami dihidangkan dengan salad sayuran dan air teh hijau.

"she wrote stupid shoes with marker on the new adidas shoes which i bought for raya". Dia berhenti makan. Tak sepatutnya saya tanya soalan macam ni pada kawan saya. Tapi semua pekerja restoran itu kenal keluarganya, dan ketika kami melangkah masuk, soalan pertama mereka ialah, "kenapa tak bawak anak-anak?".Kejap-kejap datang lagi pelayan lain tanya tentang anak juga. Mereka sekeluarga suka makan di situ dan menjadi kesayangan pekerja-pekerja restoran pulak tu.

Saya pun kenal keluarganya tetapi perkara peribadi memang tidak masuk dalam agenda perbualan kami sejak dari mula kami menjadi kawan, lama dahulu sebelum anaknya tiga. Saya tak ingat macam mana cerita ini bermula, dan, dan dia dah emo.


"Kawan2 dia tulis kan kot.. budak2 sekolah kadang2 nakal." Saya cakap. Dulu masa anaknya ini di sekolah rendah kawan saya selalu bertanya kepada saya hal-hal pelajaran, misalnya kenapa jawapan ujian anaknya di salahkan oleh guru, bagaimana nak mengajar anak di rumah, macamlah saya ni pandai sangat mengajar kanak-kanak. Padahal saya guru sekolah menengah.

Kini anaknya telahpun berumur 15 tahun. Sudah besar dan sepatutnya sudah boleh diharap. Namun jarang pula dia bertanya hal pelajaran lagi, cuma sesekali memberitahu pencapaian anaknya sahaja.

"No, its her doing. She put in on top of d shoes shelve, so that i could see. I pegi bilik dia n tanya, she said x tau. So depan2 dia i gunting kasut tu n told her, DONt u dream on asking anything from me again." dia cakap dengan emosi lagi.

"oh.. u juz gunting kan, x maki-maki semua kan.." saya tanya takut-takut.

"Nope.. gunting aje, but I said DONt u dream on asking anything from meagain," dari cara dia kerutkan dahi, nampaknya dia betul2 marah.

" Ohh gud.. at least dia x berkecil hati, kanak-kanak akan berdendam kalau kita cakap lebih-lebih", saya bagi pendapat yang sebenarnya hakcipta terpelihara penulis buku mana ntah.

Razi tukang masak, masuk lagi bawak semangkuk ais dan mencuci dapur. Saya pun sibuk bertanya itu ini. Setelah selesai, dengan penuh sopan santun, Razi bersalaman dengan kawan saya kerana mulai minggu depan dia akan berhijrah ke Brunei, dan saya ternganga..


"Baru-baru ni dia minta duit nak balik kampung, i said, "no way i would give u a dime. pergila balik terus, don u ever come back".. x yah balik lagi bagus." sambungnya lagi lepas ucap selamat jalan pada Razi.

"Oh my... how could u?" tanpa sedar saya pandang kawan saya dengan muka hulubalang nak pergi berperang.

"I had enuff. 15 years is enough. Susah jaga dia, x macam adiknya.." dan dia senaraikan segala kesalahan yang anak dia pernah buat dulu. Panjang, tapi saya pernah jumpa senarai yang lebih panjang daripada itu dalam kerjaya saya. Saya dengar dan diam dan pura-pura makan.

"Anak u x ramai, 3 je. Janganla mcm tu" saya cakap pelahan.

"Told u, i had enuff" ishh dia emo plak dah

"I mmgla xder anak, but i do have lots of anak murid. Umur 15 mmg transition point la." And i told him about one of my girl yang iskkkk sangat sangat buas when she was in form one and form two, until her group of 6 was nicknamed 6 Jahanam.

"Teruk sangat ke?" dia bertanya sambil ketawa.

"Sangat-sangat.But then once I knew her father is a drug addict so kita tolerate ngan dia" saya tidak beritahu pun dengan kawan saya yang this girl entah berapa kali dibawa ke Balai Polis.

"But then when she was 17, dia pulak yang jumpa i n mintak i disiplinkan sikit adik dia sbb degil"


" And then what did u said?" Dia tanya semula sambil ketawa lagi.


"I told her dulu u pun lagi la teruk, tapi skrg dah baik, hopefully adik dia pun ikut jejak langkah dia jugak". Kitaorang ketawa lagi..


"I hope ur daughter would turned out like her next yr." saya cakap ngan suara lebih perlahan sebab the waiter masuk n isikan lagi air teh hijau.


"Hopefully" dia jawab pendek.


"Jangan cakap bukan-bukan, kata-kata tu doa. Berderau darah i bila dgr u cakap tadi.Anak u ada 3 je, ingat tu.." saya ulang skrip saya.


Dia diam, saya pun diam. Makanan pun tidak habis. Sesuatu yang sangat jarang berlaku. Pada pukul 8.00 malam saya memandu pulang, dengan perasaan tidak gembira.

Felt like I've trespass our line. I wished it would not happen again.

Sunday, November 21, 2010

Siapa dihatimu?

Whenever someone pouring her/his heart's content to me I will definitely warned her/him that I m a natural-born-mulut-tempayan. I would never make a good lawyer (not that I m one ok).

So when this lady friend with reddish swollen eyes dropped by at 12A, somewhere early this year (keep guessing!!), with her frail voice, i juz knew something is very-very wrong. She even refused my (in)famous meatball spaghetti.s.

I have no idea what is the adjective to describe something worster than worst, but that is... It is awfully worster than worst because she also rejected my offer for a cuppa ginger lime tea which i bought in Cameron Highland and packed in a small sachet with blue and green songket motifs. It's blue and green!!! the wrapper i mean. blue n green r highly regarded as soothing colours but the tea is still orangish of course. am not a green tea fan by the way.

Despite her rejection for any foodie, i still make a teapot of tea. In case she might stay longer than expected. It would be extremely rude of the hostess not to offer anything to the guest..

3,5 cuppa tea later (me soooo love the bluegreen tea) she started talking. I read somewhere, NEVER asked .. let the person talk to u on her/his own sweet time. I swear I didnt asked, maybe i did in my subconscious mind, maybe...

"sampai hati dia" she uttered in between her sobs..

"which DIA?" i asked back.

Please forgive me for being so blurred and inconsiderate. She's a looker, with a lot of admirers. If that is not enough, she has 3 handphones. The handphones said much.

"GTI tula" she replied between her sobs, again. GTI is not short form for "gatei", its d car of that d particular person.She loves referring to ppl(especially her bf) with their car. Thanks god none of her bf drive jaguar or else she might called him Jaguar r rimau r Jag r in bahasa -> kole. Yeah rite..

This is HER story.

They were in having dinner in a posh restaurant ( i wonder if it is owned by Posh Spice but not dare to ask)when d bf phone beeping. It was d message from HIS friend whom lost contact for about 2 yrs. He was definitely looking excited n wondered where r earth d friend had been all this while. She, even though did not know THE FRIEND shared an euphoric response n peeking tru d bf shoulder while he typed d reply text".

"he used d endearment DEAR to HER" she stressed again, a bit harsher.

"How do u know it is a HER?" i asked her..

"Because i asked silly!! n he said her name is lin" oh she started crying out loud again.

I let her cried, and drink some more tea which getting colder. There's no point I give comments. I dont mind she called me SILLY, SITI or SIPI. Really..

Isnt it obvious? If i were in love, i would never used an endearment that i use to my loved one to other. And i would never showed any slight interest to other man in front of him. Kat belakang x tau lagi la kan...

"maybe he juz want to make me jealous" she assumed but i remained silent...

loong ago i learnt my lesson. when d spark is no longer there we, ourselves could feel it. y bother to live in denial?

i know she knows.

Anda gemuk?

Me too.. been trying to shed 5kg since practically forever. Most of the time the scale red needle pointed it to the number i loathed. I mean what have i done to gain such a MERE 35kg (bukan berat sebenar).

I mean i ate healthy food, no fat, no sweets, no junk, no snacks, no supper unless, well when I m entertaining ppl (read: someone i dont really like so i have to eat n eat n eat so less talking) or when I was at #18. Blame it on my mom, she makes rebus pucuk ubi tastes so divine so that i have to take extra rice, extra laukpauk and extra spicy sambal belacan because u see, it is not healthy when we have too much rebus pucuk ubi alone. Afterall we NEED to balance our diet, remember?

By the way the makciks in my workplace canteen didnt help either. For instance Makcik Tie, the tea maker is a wonderful makcik. She always started her conversation with, "ticer nak air apa ari ni? Acik buat kaw2 untuk tice ye". She did. The drinks (be it teh ais, teh o, barley, horlicks r lemon syrup) was the best in town. so i ended up frequented the canteen like twice r sometimes thrice a day. The temptation is soo HUGE.

Makcik Odah the RotiCanai maker has way with her roti canai. It was so soft and yet crispy. Who in the right mind could resist it? And I sooo love the sambal bilis for nasi lemak prepared by the cook (im not sure who). Since I dont want to miss any I mean the sambal bilis n roti canai) so almost everyday i have both including the nasi lemak as well, it is a package ok. Who's going to have the nasi lemak without sambal bilis then?

So, instead of shedding 5kg, now I gained more than I could think of (tiada data dapat diberikan).

Then, it was the Eid pics that knocked some senses to my healthy conscious mind who was on a long holiday all this while.

"delete, ambik lagi sekali" i commanded my nieces when i see the photo.
Unfortunately even after.. like.. 5,6 takes, using the tips I learnt from AmericanNextTopModel show (i m an ardent fan u know, i still looked like... GUNI BERAS.

And the fact that my XXS(bukan saiz sebenar) size t-shirts did not fit anymore didnt do much help either.

Congratulations Ms Read. I m ur new customer!!

Saturday, November 20, 2010

One for All and All for One

Pada minggu lepas, dua kali saja diDAJALkan oleh dua orang kawan rapat, Encik X dan Encik Y pada dua hari yang berlainan. Kalaulah yang dajalkan saya itu kawan perempuan mesti saya pergi jumpa diorang serta merta dan tanya dan dan itu juga, apsal diorang buat mcm tu.

Tapi kedua-duanya lelaki, jadi kalau saya menangis guling2 pun diorang bukan peduli. So saya pun buat2 je x peduli. Padahal dalam hati hissshhh..

Kebetulan saya nampak Encik X, sedang minum sensorang.

Me: Ko sihat ye..
X : ha'a... sori la..Tu la aku cakap ngan org rumah, misti Ijan marah ni..
Me: Heheheh (x jwab)
X : Ko tau, aku g pasar, siap aku mesin rumput, pas tu aku tanya org umah nak mkn apa, aku masak ketam fried chilli lagi hari tu..
Me: waaaa... sedapnya..
X : haaa tu la... aku frust ko tau... kita ni keje teruk2 tapi sudahnya apa? hak kita yang patut kita dapat pun x ada kau tau..
Me: oooo
X : Cuba ko tengok ye... (sambil keluarkan smer fakta-fakta.....dan kasi explanation kita pun dengar je...)


Saya x berkesempatan jumpa Encik sehingga pagi Jumaat 19 Nov.

Me: Kita cakap ngan ur wife ko dajalkan kita..
X : Hahahhahahahaha tu la dia ada tanya x per ke x pegi, kesian Ijan
Me: Kita pun salah gak... dah sampai baru sms
X : Saya bukan apa.... Bayangkanla buta2 je kita ni org bodohkan... Bukan berkira, duit minyak pun x kasi... hahhahahah.. buat program kewangan zero.. kita plak yg kena keluar duit. Apa la..
Me: Hahahha... nak cari nama.
X : Baiklah duit tu kita guna utk anak2 ye x..


As usual bila cakap ngan encik2 berdua ni, saya pun asyik ketawa je.. its d nature of our friendships, full of fun and laughter. We lived in d world where YOUR wish is my command, there is no room for brainstorming ideas neither room for pouring our difficulty. The ANCHovies life. The doormat. Period.

But i make my muka-askar when i said this, "len kali kot nak buat apa2 ajakla kita sekali. korang kwn kita, kita mesti sokong korang. apa2 hal biarlah keputusan sama2".


I was told by close friend when i put on my muka-askar-mode no one dared to defy me. I hope she is right. Because I m broke.

And i couldnt afford any holiday this year.

Thursday, November 18, 2010

Saya suka Hari Raya Korban

Seriously as I m getting older, I hate IdulFitri coz it marks d end of holy month Ramadhan. Like d typical "org tua" I so love Ramadhan, for reasons only "orang tua" knows.

So Aidil Adha is much celebrated season.

Mommy wished to have korban on d first day of Eid, like our family used to had. Even tho smer org komplen, "cuti sehari je la mak" but my mom always get her way by saying, "x apala, mak dah niat. tak balik pun x apa, mak faham. itu aje ye. Assalamualaikum".

The only time my mom talked to me like that was when i refused to come home during Luqman (now 12 yrs old) aqiqah. I was in uni and the 8 hours bus ride was torturous. Smer org suh balik, but i refused until my mom called and uttered that script in her tak-bersalah tone. Dan dan time tu jugak saya g book tiket n tgh2 malam board the bus.

This time she called all my sisters n bros. Dan, dan smer orang balik raya.. Dan, dan smer orang ada masa nak balik... good!!

On d first raya. many makciks assembled in our small kitchen too prepare lunch and pakcik2 in our small lawn for korban. Many old friends who we never seen for ages were there too, with their junior of course.

My nieces and nephew were literally melompat2 kegembiraan playing with one another on the lawn (time ramai orang time tu la nak nunjuk perangai pun isk isk isk anak sapa la tu). For such a short time, no one cares about facebook no more. Who needs facebook anyway, when u can see ppl face to face.

The food was superb (thanx to the makcik2) and the convival party was such a memorable one. My mom wouldnt forget it, for such a long long time.

After Asar, most of my siblings left, that is after d kemas mengemas session is done.

So I can go to sleep peacefully, and ready for work d next day..

The only thing that saya TERKILAN yang amat sangat is, my trusted kamera-cap-ayam dropped on d sandy beach during my recent trip to Pengkalan Balak.. goshh, so couldnt capture any pics this time.. huhu

Sunday, November 07, 2010

Speedy recovery bro



Currently Wan is on a month long medical leave..
Miss u bro, (padahal tahun ni jarang je jumpa)..

Tuesday, November 02, 2010

kalaulahh

towards d end of year, every one is literally running to complete year end task. How i wish at this very moment i could..

1. reflexology...
after running here n there... a foot massage is most welcome..
(this one in PWTC after walking non stop for 4-5 hours in 2010 Book Fair)

href="http://4.bp.blogspot.com/_3NOV2HwEX60/TM_fnvZoGOI/AAAAAAAAA88/wo-XkxEr1uM/s1600/nilamworld+153.jpg">
2. Shopping for new books
(here.. with Dr Faizal Tehrani ---> me is a big fan)

Oh i wish..

Monday, November 01, 2010

Menolak Kiambang



That's what the (in)famous lawak among my family members when I was in boarding school looooooong time ago. Because instead of balik kampung sebulan sekali, kejap2 saya balik, kejap2 balik.. Diorang la kata, tapi saya tak ingat pun (buat2 x ingat).

Adiba is our second niece. The first, Izzati memang x mo duduk hostel. Despite staying in kedah, her mom (my sister) wanted her children balik sekolah kat Perak, sekolah apa pun xper janji kat Perak. Her father suh sekolah agama.

Make short, dapatlah sekolah kat Perak.. SM Sains Bagan Datoh.. Jauh giler from our house. And Adiba, true to Adnan's Clan spirit asyik nak balik je. I couldn't believe my ears my my siblings said, "tu ikut perangai mak andak dia la tu"..

Mana ada!!!! Saya menafikan sekerasnya.

So when Adiba texted, "Mak Andak, kakak teringin nak KFC".. saya pun drive la sejauh 160km (agak2nye la) sambil bawak Mc D (saya x suka KFC) untuk menunjukkan kepada Adiba, betapa kitaorang ambil berat pada dia..

"Tak payahla balik Kedah kak, nanti lagi 2 minggu dah nak cuti sekolah" saya pujuk dia sambil dia makan Double Cheese Burger dan saya minum air sprite.

Adiba diam, dan senyum sambil terus makan. One good thing is dia tak pernah melawan, so that I have no reason to lose my temper ke hapa..

But i know dia akan balik jugak.. adeii Adiba