Friday, December 31, 2010

Yang paling tidak disukai tahun 2010

At my age chatting is a No-No unless for something very very important. One day two months ago, a close friend poured his hangin-satu-badan heart content via chat because it is definitely something we could not talk openly. Nothing personal about it, it juz that we lived in world where we have to speak wisely to avoid any misunderstanding and future conflict.

Guess, it is and unwritten rule among us, when one side is hangin, never interfere r take sides. But then he related this particular someone's request and I was, well almost throw up.

Me : Know what dia mmg kaki cantas la.
Him: No la... dulu pun dia request jugak..
Me : It wasnt 1st time dia buat mcm tu, defaming me.. yooo sangat jahat.
Him: Oredi turned d request.
Me : I dont mind to b replace actually..
Him: Aku x reti belakon. kalau x suka aku cakap x suka, kalau x suka aku ckp x suka.
Me : Yeah rite.. sangat kaki cantas la dia. Dia suggests siap?
Him: ****.. aku cakap aku x nak. aku x reti berlakon2 ni...
Me : I like org tu, tapi yang Dia ni mmg kaki Cantas.
Him: Hahhahah

Fast forward 2 months later.
After skimming d Senarai Tugas 2011.. I sent him another text..

"See... I told u... mmg kaki cantas".

His replied was a simple "ha ha ha".

Like him saya pun tak pandai nak berlakon. Kalau saya tak suka saya akan cakap tak suka. Tak berkenan saya bila this KC (nama baru) nak tunjuk mesra dan bergurau senda. Lepas jadi mikroskop sepanjang tahun then bertugas pulak sebagai CNN kasi tau smer citer (yang buruk-buruk sahaja), then pas tu ada hati nak jadi Duta PBB plak. To pacify konon2... Beb r serious? Talk about muhasabah diri n everything? Come on.. how old r u?

Please la.. who r u kidding?

When everything doesn't work.. last resort be a KC.

Dia lupa kot, pada penghujung kehidupan nanti pasti anda perhitungan yang Adil. Jadi saya memilih untuk menulis sekali sahaja perkara ini seumur hidup saya.

For all i know, kita 'kira" kat sana nanti je la KC.






Yang saya suka sepanjang 2010











  1. Dua Tempat Teratas
  2. *Pemabu AGM.. Tahun ni di Hotspring,Len makin cantik!!! dan 4 Seroja.. yihaa















1. Majlis Kurban Tahunan..
Macam best je bila semua Adnan Clan berkumpul dan jiran-jiran pun turut serta..







2. Zana's wedding.
Second wedding at TBS after my jiran-kongsi-dinding tie the knot last year. Yay!!
tapi ni gambar bertunang. Masa kahwin takde pun gambar sebab sebok layan tetamu (read: menyebok)





3. When mommy slept over at 12A.. pagi2 mesti dia termenung sambil tengok pokok kucai..





4. Berjoging ke pekan Slim River pagi pagi buta dan lepas bertukar ucapan selamat, Penjual Akhbar ini akan berkongsi pandangan tentang Dunia hari ini, sebulan dua kali saja ye..




5. Pakcik Guard yang sejak tahun 2002 sehingga sekarang tak pernah lupa ucap salam dan memberi nasihat dalam kehidupan. Terima kasih Pakcik... I lap u always..




6. Bercuti bersama Anisa Athirah, Amira Aishah dan Alia Syahirah. Setiap hari ada saja kejutan dari mereka bertiga. Paling mereka lintang-pukang menyimpan segala permainan apabila opah sampai, sebab dua hari sebelum itu saya menegur mereka tidak menyimpan anak-anak patung di ruang tamu sehingga saya malu hendak menjemput jiran sebelah kanan ( Dr Hani) masuk ke rumah sedangkan jiran ini jaaaaaaaaaraang berjumpa sebab selalu dia sebok bekerja.



7. Ohh saya sangat suka dengan atlit-atlit olahraga ini... tak boleh tulis panjang-panjang.. kalau ada yang tertinggal nanti mereka berkecil hati.




8. Ini Riz. nama betul saya dah lupa. Kami berjumpa sewaktu berkampung di Teluk Batik Resort selama seminggu untuk MSSPK 2009. Sejak itu dia tak pernah lupa mengirim sms untuk setiap acara dan perayaan penting. Baik betul Riz ni.. Tahun ini jumpa lagi di MSSD. Tak sempat pula nak berbual panjang dan keluar makan, jadi saya sedikit terharu bila dia kasi "hadiah" dan cakap "saya suruh orang kedai tu pilih yang paling beeeeeeesssssssstt untuk akak".
x kisahla Riz saya ayat pun, tapi akak suka jugak... lap u bro!!

9. Ni masa Zana's wedding. Since all my family members attended my cousin's wedding in Ipoh, so I called (dan sedikit memaksa) my old fren to come and stay n 12A while I helped out d bride. He came at noon and went home around 4p.m. Then my sisters came from Ipoh. Bagus diorang nih...













Gosh... yang sedih2 (kalaupun ada tapi macam xder je)
biarlah saya sorang je tau..

Thursday, December 30, 2010

Bestnya cuti!

Masa bila dia tukar nama? Jadi bila sebut Piala AFF Suzuki ingatkan itu perlumbaan Grand Prix ke apa... (nampak sangat....)

Saya antara beribu-beribu yang bersidai depan televisyen menonton perlawanan akhir siri kedua. Kenapa ada dua? Acho, my bro macam malas je melayan. lagipun sepanjang musim ni inilah satu-satunya perlawanan yang saya tengokpun, kenapa dia tukar nama? Bukan Piala Tiger lagi bunyik nye hebat ker? Yang ni pun Acho malas nak layan jadi terpaksalah saya menggoogle mencari jawapannya..

Setelah 14 tahun perlawanan ini bermula, barulah Malaysia muncul menjadi juara. Lebih manis sebab skuad negara dibimbing oleh jurulatih tempatan. Jimat tukaran wang asing!

Memang pesen di Malaysia, asal menang je bergegarla satu Malaysia menyokong. padahal sebelum ni bolasepak dah jadi sukan suam-suam kuku sampai berita Piala Malaysia asyik tenggelam dengan dominasi EPL, hinggakan menteri pun komplen dalam surat khabar.

Oh saya teringat pertama kali kita menang Piala Thomas, sewaktu itu saya masih bersekolah... dapat cuti jugak.. Pertama kali negeri Perak menjuarai Piala FA, cuti jugak.. 31 Disember 2010 pun diisytiharkan cuti umum juga sempena kemenangan Malaysia.

Kegembiraan memang harus dikongsi bersama. Menonton di layar besar beramai2 di tempat umum juga membawa kegembiraan juga.

Tapi janganlah pula lepas ini pemain-pemain ini direndamkan dalam kolam difoto dengan untuk melariskan majalah hiburan. Kemudian digandingkan dengan selebriti seksi dan seterusnya digossipkan pula bercinta dengan sipolan dan sipolan.

Kalau setakat menjadi penghias kulit depan dan temubual difokuskan kepada permainan, strategi, dan kemahiran bolasepak baguslah. Tetapi kalau sekadar bertanya 10 sikap gadis yang kamu ingini, 10 rahsia yang orang tidak tahu tentang kamu, 10 perkara yang mebuatkan kamu cair (ayat-ayat ini saya perkasakan nilai murninya) dan bla bla...

Lagi 10 tahun kita sepak angin sajalah...

Walaubagaimanapun, jangan sedih Garuda. Kalah dan menang adat permainan. Terima kasih Harimau Malaya kerana menggembirakan kami semua.

Semoga yang baik akan berterusan.

Tuesday, December 28, 2010

Dalam kubur xder henpon..

Ini ialah satu daripada lawak femes awal pertengahan tahun 90-an. Masa tu di televisyen ada iklan Celcom. Saya dah cari kat youtube x jumpa pulak iklannya..

Storyline dia cenggini la..

Si suami nak g outstation, isteri dia call tapi rupanya handphone tertinggal. Jadi dia beria la nak pegi kasi kan, then d driver tanya la si suami tu g kat mana. It was some hujung dunia place with weird name (couldnt remember) so d driver said something like, wadeheck la kan bukan ada line pun.. so d wifey said "it's Celcom" so d driver macam ala2 sangat terpegun n cepat2 tlg hantar... n cakap "oooo"
(note: of course la ayat dia lain n wadeheck tu x masuk dlm skrip ye)

Actually there were few advertisement with almost similar storyline n in the end mesti ada stressed kat perkataan Celcom.. Sesuailah ngan zaman tu handphone service was still unreliable (skrg pun kadang... bila hujan.

Pas tu ada la yg buat lawak (dalam e-mail la kan)

Cengginila..

Ada sorang ni mati.Dalam wasiat dia suruh kebumikan dia ngan handphone. Pak Imam of course la x setuju. Dia cakap apa ke he nyer... Dalam kubur bukan boleh nak berhubung dengan siapa-siapa pun.. line pun xder.. Then ada sorang cakap "it's Celcom".. So pak imam memandang dgn takjub dan kata "oooo".
(note: ini lawak yang sungguh x senonoh tau... )


p/s an old fren contacted me 2nite. So that y i m a bit nostalgic huhu

Pernah Tak Terfikir?

Biasalah...

Ada hari kita malas. Ada hari pula SANGAT malas. Terutamanya kalau bercuti. Jadi selepas bangun dari tidur dan melakukan rutin harian yang tidak sesuai langsung dikongsikan dalam blog ini saya akan memilih sebuah buku untuk dibaca dan menghidupkan komputer riba, menyemak pesanan di laman facebook dan seterusnya bermain scrabble bersama rakan-rakan di seluruh dunia yang saya tidak pernah bersua muka.

Nampak tak permainannya?
Buku tadi cuma sekadar perhiasan saja. Itu kebiasaan dari kecil yang terbawa-bawa sehingga dewasa. Masa kecil dulu, bila emak saya tanya buat apa, saya akan cakap (sambil memegang buku itu)"orang tengah baca buku". Tipu ke tu?

Bila saya di 12A emak saya tak tanya dah saya buat. Tapi jiran saya akan telefon hampir setiap hari kalau saya tidak berhati-hati.

Jiran: Awk ada kat umah eh?
Saya : Ada, napa ye?
Jiran: Awak sakit ke? Kenapa tak nampak awak hari ini?
Saya : Tengah baca buku (sambil pegang buku) nanti ye ...

Nampak x permainannya?
Walaupun saya tengah main scrabble (saya x mahu main permainan lain) atau berborak dengan d kids(saya tidak ada masa berchatting kecuali hal yang sangat sangat penting) di facebook saya tetap akan cakap saya sedang membaca buku. Tapi takla tipu sangat sebab masa tu saya akan cepat-cepat buka buku dan skimming a few pages.

Untuk mengelakkan jiran saya membazirkan kredit menelefon saya, setiap pagi saya akan membuka pintu depan walaupun saya tidak keluar rumah. Kalau saya kemana-mana dengan tidak memandu saya akan mengirim pesanan kepadanya. Nanti dia risau.

Akan tetapi sehari dua ini saya sungguh gigih berlawan (tapi kalah terus menerus) sehingga lupa membuka pintu. Semalam jiran saya telefon hari ini pun dia telefon lagi. Soalannya sama "Awak sakit ke?". Saya sihat. "boleh tak saya datang ke rumah awak?".

Nampak tak permainannya?
Jadi saya cepat tukar baju (yang ini pun tidak perlu didetailkan) dan membuka pintu.Bila dia tidak datang, saya pergi menjengok ke pintu rumahnya. Dia baru nak keluar. Bila nampak saya, dia menyuruh saya masuk sahaja.

Rupanya dia telah menyediakan cekodok pisang yang melampau-lampau lembutnya dan tidak terlalu manis, teksturnyanya pun halus memang kena di tekak saya. Diminum pula dengan air perahan oren segar (ayat iklan), sungguh melampau-lampau enaknya.

Sebenarnya, seorang kawannya berjanji hendak datang tetapi datang sekejap saja dan tidak sempat menjamah hidangan yang dia sediakan. Oleh kerana dia tidak mahu gemuk sorang-sorang (ayat dia), jadi dia pun memaksa jirannya makan sekali.

Nampak tak permainannya?
Sebagai jiran yang baik, saya pun makan je lah dan berbual. Dari satu topik ke satu topik, dari sebiji cekodok ke sebiji cekodok. Sedar-sedar dah pukul 1 tengah hari. Nasib baik emak saya tak telefon.

Nasib baik suaminya telefon. Jadi saya pun pulang ke rumah. Benda pertama yang saya cari ialah, bukan komputer riba.

Tentu saja mesin penimbang berat yang berwarna putih dibeli dari gedung perabot biru kuning. Data masih tidak berubah.

After Midnight



1. Sedap betul melodi lagu Yuna ni.

2. Saya terbayangkan stalker bila dengar lagu ni pada mulanya.

3. Tapi bila dah dengar banyak kali, saya teringat pula watak Lara dalam novel Twenties Girl tulisan Sophie Kinsella terutamanya di halaman 111-119.


"I don't want several lovers. I want Josh", I say mulishly. "I want Josh".

"Well, you can't have him. Give up!".

I'm so, so sick of people telling me to give up on Josh. My parents, Natalie, that old woman I got talking to on the bus once...

"Why should I give up?" My words fly out on the swell of protest. "Why does everyone keep telling me to give up? What's wrong with sticking to one single goal?In every other area of life perseverance is encouraged! It's rewarded. I mean they didn't tell Edison to give up on light bulbs, did they? They didn't tell Scot to forget about the South Pole! They didn't say "Never mind Scotty they are plenty more snowy wastes out there." He kept trying. He refused to give up, however hard it got. And he made it!"

I felt quite stirred up when I finish but Sadie is peering at me as though I am an imbecile.

"Scott didn't made it," she says. "He froze to death".

I glare at her resentfully. Some people are just so negative. (hal 119)


4. Kalaulah dalam hidup ni semua yang kita nak akan dapat............................................ermmmm.................

saya cop Brad Pitt..

Sekian

Sunday, December 26, 2010

Buku Resepi Gerenti Jadi


Ever since reading Lucia Lucia, written by errr... x ingat but it was an interesting yet intriguing story book, i've started collecting recipes. Baby bought this book during her short trip in Vienna. Nope. It is DEFINITELY not a cooking book. Haha. It was about an Italian-American lady named Lucia life.

I was really fascinated by the storyline which was set in the 60s. Not going to write about it tho because I think the book is at #18 or maybe at Baby's. I m not sure definitely not in 12A.

Well, I just so taken with the idea of sharing recipe. When Lucia's brother got married, the bride was very young and sepatah haram x tau hal-hal rumahtangga terutamnya memasak.

So the sister-in-law made it a point to collect the recipes, tried it out. When the recipes turned out well she'll write it in two sheets of papers. She keep it in biscuits tins, one for her and one for Lucia. Isn't it sweet?

(apsal dia x photostat je ye... ermmm better check at Wikipaedia http://en.wikipedia.org/wiki/Photostat_machine)

Being a not-a-very-keen cook myself, I've started collecting recipes myself, since 2008, when Riena officially became an Adnan's Clan. But no.... I didn't make it in 2 copies like Lucia's sister-in-law did. (perghhh sewel ke hapa.. Riena is a better cook herself!!)

There's a few recipes that i've tried n re-write it in the hardcover note-book with the title "Resepi Gerenti Jadi Mak Andak". Most are from cooking blogs anyway.

3 weeks ago Zana gave us (at that time the girls stayed at 12A) a yummy Choc Moist Cake. The girls describe it as "melampau-lampau sedapnya". Zana gave the recipe on the girls' request.

I tried it last week. It was a bit errr... The thing is, because the mixture didn't look thick enough, I added in some more flour. (memandai).. Zana didn't complain tho when I gave her.

This morning, i tried it again. It turned out very very moist and superlicious!!. A'a couldnt snap pic tho... *sigh*

Hah so the 9th recipe is added to the book of "Resepi Gerenti Jadi Mak Andak" collection.

Only NINE in 2 years?

Well... let's say that I am very very selective.. ehem.. (read:malas)

On something unrelated, I missed the girls so much..

Saturday, December 25, 2010

Ko jangan nak sentap ye...

That's how my friend of 24yrs started her x-masuk-akal request via phone. I haven't met her since we left school. We only started keep in touch via facebook recently.

Prior to that she called me twice but I didn't pick up d phone. N she send a text message stating that she's using her daughter's number n she called again. Knowing who d caller is of course I'll be more than glad to talk.

Her: Apsal x angkat tipon tadi?
Me : laa ari tu kasi no lain.. mana nak tau.Sorry.
Her: Angkat je la... ko ni..
Me : Hahahha kalau not in d list malas nak layan la.. poyo hahahahha
Her: Ramai sangat ke org kacau?
Me : Adala sikit2 hahaha..
Her: Ni aku nak cakap ni ko jangan sentap pulak...
Me : oh ook.. (suara konpius)
Her: Si X tu single lagi. Ko nak x kat dia?
Me : Perghh.. sangat sewel ok.. pendiam giler dia tu..
Her: Taakkk dia dah lain... dah best sangat x mcm dulu.
Me : Giler la.. Dia pendek!!!
Her: Dah tinggi.. lebih dari aku tau..
Me : Ko ni... kasi org lain... malas la kita..
Her: Dia yang mintak no talipon ko aku kasi ye.
Me : Ya Allah ape ke he nyer nih?
Her: Serious, dia jumpa aku dia beria sangat nak kenal
Me : I KNEW him oredi. We were classmates yang oii
Her: Ko ni... serious la sikit..
Me : Serious jugak... Jangan.. out of d question ye.. lupa kan ye.
Her: ishh ko ni.. sampai bil
a?
Me : Hahahahha cerita lain ble x?
Her: Kenapa x online?
Me : Xder kat umah ada kem seminggu.
Her: nanti dtg KL call tau.. kita jumpa.. aku sorang je jgn risau.
Me : Yep.. ok

The only thing that lingered on my mind is SENTAP.. Taim bila plak wa penah sentap ngan lu beb?

Almost forget dis 2 weeks ago incident until i opened my fb 2nite. She uploaded pics. A few ex-classmates chilled out at her house errr dated some 2 weeks ago...

I wasnt invited... tapi saya x SENTAP pun..

p/s bila la diorang nak berhenti?

Merry Christmas!!

Location : D Curve
Time : Afternoon
Weather : Chill (due 2 air-condition)
Mood : Konpius



Fren: Apsal diorang ni pakai topi Santa plak?
Me : Napa?
Fren: X ble tau kita menyerupai agama lain..
Me : Oh...
Fren: Dalam ceramah agama ada cakap. Ucap selamat pun x ble.
Me : We could say "happy" instead of "selamat", i heard dato mufti said because "selamat" itself brings diff connotation.
Fren: Celebrating pun cannot..
Me : But in term of being nice of our neighbours we could, mufti cakapla... as long as we do not consume any haram food or performed any others' religious ritual.
Fren: Look at that tree.. (pointing to d christmas tree)... so.... green..
Me : Eh? (a tree is always a tree to me)
Fren: Is it ok if i buy one?
Me : What for? Its for christmas.
Fren: But... it is still a tree... why not?
Me : Beli la... confirm ur mom bakar rumah karang...

Abaikan cerita ini... Perayaan harus disambut dengan gembira, asalkan tidak menyalahi batasan agama.

Merry Christmas to all my christian friends (sebenarnya ada 4 orang je).

Wednesday, December 22, 2010

Single ladies anecdotes


Cerita 1.
Tajuk : Loan.
Watak : Kawan Baik Saya

Februari 2009

Me : How much is d loan? What for?
Her: **k. Tak tau.. saja je.
Me : Mesti ada sebab... xkan la ambik loan saja2..
Her: Tu la... skrg menyesal.. xder buat apa pun.. yg nampaknya fitness gadgets je.
Me : If u were my sister mmg dah kena marah dah ni.. heheh...
Her: ye ker?
Me : Banyak tu... bayar bulan2 berapa?
Her: RM***. Kalau tukar kereta pun xperkan?
Me : tau xper...
Her: Tu la.. hisshhh...
Me : Next time boleh tak kalau nak buat loan apa2 tu tanya dulu pendapat sapa2?
Her: Tu la tu...


Cerita 2
Disember 2010
Tajuk : Membeli rumah
Watak : Orang yang sama


Me : r u ok? kenapa call siang2 ni?
Her: eh ok.. saja nak kasi tau i saw a house that i like n intended to buy.
Me : gud.. kat mana? how much?
her: R-M--- Rm2**k
Me : Wuhuuu.. sangat mahal.. Jap let me call u..

Her: Kenapa call pulak?
Me : Sebab I had so much to say.. How old r u dis year?
Her: I'm 23 (bukan umur sebenar).. Sbnrnya nk tanya dia cakap legal fee Rm*k. betul?
Me : Betul la tu. Mahal sangat beli teres sudahlah..
Her: Teres pun RM1**k jugak la..
Me : Uishh mahalnya..I tot R-M--- tu kampung je. xkan la mahal sgt..
Her: Tak tau, memang harga rumah kat sini gini
Me : U r not going 2 stay there sampai bila2 kan?
Her: Dah mintak tukar tapi x dapat.. so?
Me : Sangat mahal... Dah kira payment?
Her: Dah... (she gave d details)
Me : Mak aihhh...
Her: But I like d house so much.. cantik betul.. siap dia kasi blablabla
Me : Wahhhh... Saiz?
Her: (give d details) tapi yg lagi suka tu... bilik air dia caaantik sangat.
Me : Heh mcm bestnye... ada bathtub x?
Her: Xder...
Me : Nasib baik kot x ada yg jeles nanti hehehe..
Her: Tapi memang bestla... x penah lagi berkenan. Yg ni je rasa berkenan sgt.
Me : Camner buleh nak beli umah kat situ pulak?
Her: Sbnrnya pagi td nak cr rumah sewa je ngan Kak C tapi tiba2 tersinggah situ.
Me : Rumah dah siap?
Her: Almost, by June complete kot.
Me : Saving banyak sikit ye... nanti duit keluar mcm air terjun. Ada duit x utk legal fee?
Her: Ada.. tapi habis kat situ je la x dapat la tukar kereta.
Me : Sama la.. that makes d 2 of us la..
Her: Biar je la kan..
Me : Perasan x i ckp banyak macam la nak tolong bayar eh.. sorry la..
Her: Eh xder, I could ask org2 kat sini tapi saja je nak tanya ur opinion..
Me : Thanx for sharing..

So.. these r what we normally do before split with our hard earn money...

p/s I cant wait to see d house because dis particular friend of mine is really had a good taste. i bet it worth every sen.

Friday, December 17, 2010

Bagus sangat ke prestasi kita ni?


Ini gambar tahun lepas. MSSD 2009 di Stadium Proton.

Tajuk entry ini sebenarnya ayat Fida, selepas Rizlan cakap dia proposed both our names for MSSPK. We exchanged glance, Fida n I la kan, takkan Rizlan pula, and said nothing. The truth is, kitaorang berdua memang betul-betul passenger dalam ini team.Serious!

But then i believed, it was d birth of our friendships.


Fida sangat sangat pendiam. Dalam setahun boleh dikira berapa kali je saya cakap dengan dia. With her you dont have to beat around the bush. Unless urusan kerja, kalau hal-hal lain yang tidak kena mengena dia tidak akan memberi sebarang komen.

Nada!

Justeru, saya merasa sangat terharu dan sedikit emo bila dia sanggup datang ke bilik saya dan mengadu tentang hal-hal yang sedikit peribadi. Hari itu saya sedikit sibuk jadi saya tidak dapat melayan dengan baik, tetapi dia terus juga menunggu untuk bercerita. Seperti biasa, saya ingatkan dia saya sangat mulut tempayan, tapi dia terus juga bercerita.


Well, this is the person who rarely speak n here she is pouring her heart's content to an (in)famous mulut tempayan like me. For me it is something that I couldnt fully comprehend but still makes me feel so err... appreciated(?).

There r so many qualities in her that I adored. For instance, I could always count on her to back up my plans, she never say No. She helped us (me n siti) out but never take the credit. Her generosity humbled me.


Ada dua insiden yang saya tidak akan lupa sehingga ke akhir hayat.

Keluarga dia ada kebun durian. Satu hari dia tanya kalau saya suka makan durian. Mestilah jawapannya YA kan. Jadi dia bawalah durian dan beri pada Uda. Kami jarang berjumpa kerana berlainan sesi kerja. Banyak pulak tu. Kebetulan hari itu Uda terserempak dengan dia di kantin. Jadi Uda belanja dia makan.

"Tak ada sebab akak nak belanja saya!" dia cakap dengan tegas (Uda cerita)

"Wehh.. dia cakap macam tu dengan engkau?" saya tanya Uda balik.

"Yelah.. orang pun ambik balik duit pada makcik kantin x jadi bayar.Tak berani" Uda cakap sambil kami ketawa. Fida jarang bercakap, tapi bila dia cakap she really mean it. Our admiration grew.

Cerita yang lain pula. Pada satu pagi komputer riba saya rosak. Saya menelefon Fida dan meminta dia menemani saya ke Low Yatt pada pagi itu juga sebab saya nak beli baru. Ye, kalau saya nak sesuatu, saya nak masa itu juga. Seseorang yang saya dah lupakan namanya kata saya sangat-sangat tidak sabar. Cett!!

Saya telefon Fida kerana dia mahir pasal komputer dan dia sangat jujur. Sesetengah orang suka mengambil untung atas angin dalam urusan sebegini. Fida pula menelefon adiknya di UiTM Shah Alam, dan mereka berdua memilihkan komputer untuk saya.

Saya merasa terharu (x tahu perkataan lain), pertama sebab dia sanggup membantu saya in such a short notice. keduanya, dia mengheret adiknya sekali sebab dia cakap adiknya lebih bagus dalam hal komputer daripada dia.

Bila dia mahu berkahwin, saya sangat gembira. Zana dan saya turut sama tak pasal-pasal gembira menghadiri perkahwinannya.

Hari ini sewaktu hujan lebat dia dan suami singgah ke 12A. Mereka sedang mencari rumah sewa. Selepas memusing mencari mereka masih belum dapat rumah lagi di Slim River ini. Ada beberapa rumah yang kosong tetapi tiada tanda-tanda ingin disewakan

Oh.. saya pun tak tau rumah siapa yang nak disewa. Zana dan saya pernah cuba mencari-cari sebelum ini tetapi sewanya tak masuk akal sangat pada fikiran kami berdua. Tak tergamak kami nak mencadangkan kepada Fida. Jadi kami pun berhenti mencari.

Tetapi saya rasa saya tau siapa yang boleh membantu.Saya membawa mereka berjumpa dengan Ms Tan, kerani di Syarikat Pemaju Perumahan. Ms Tan semua gossip di taman ini. Bukanlah gossip macam dunia artis tu, jangan salah faham... Gossip murahan Ms Tan konfem x layan punyalah.

Gossip Ms Tan menjurus kepada, siapa nak jual rumah, rumah mana under renovation, rumah nak disewa pendek kata hanya gossip hal rumah saja lah. Dia kenal semua pembeli. Seperti yang selalu saya tulis, Slim River ni bandar koboi saja. Ms Tan cuma perlu sebutkan nama dan tempat kerja saja, chances r we know the person or a friend's of a friend's friend knows the person.

Dipendekkan cerita, sebentar tadi Fida mengirimkan sms, "orang tu setuju nak sewakan"

Seriously in life, it is not the question prestasi bagus atau tidak. Orang yang baik dan sentiasa memudahkan urusan orang lain, pasti satu hari urusannya juga dipermudahkan.


Fida memang baik.

Wednesday, December 15, 2010

Makcik pun tak tau nak..




I am officially a MakCik 14 years ago, when Izzati, our fav nice was born on 2nd of December.

When I visit Adiba at her school or later I took her n her friends outing, they called me Makcik. As in, "makcik sihat? makcik sudah makan?".

"Kakak.. ur friends called me makcik... i feel sooo old", I lamented, but Adiba just keep her poker face.Hisshhh.. At least they are schoolchildren.

One day I was lost n stopped at the petrol station. The girl behind the counter was such a jovial person. I like her immensely, I mean that is before she give direction, "makcik jalan terus, nampak lampu isyarat, belok kanan kemudian terus saja sampai nampak sekolah tu sebelah kiri".

She is 20++ and she called me makcik. *sigh*

On something unrelated. Here's a photo of us on our recent short trip to Teluk Batik.

Friday, December 10, 2010

foreshadow


1. Minden, 2000.
One of the paper i took was Literature. The lecturer introduced the foreshadow term. When I looked up in the dictionary it bore (as in the past tense of bear ok) diff meaning from what I understand. It tells "foretell, indicate a sign by signs".

Guess our then lecturer has his way MAKING it sounds simpler. Like in Kane n Abel (Jeffrey Archer), one day Kane was having meal at Plaza Hotel n served by a young man who wears a silver bangle. Years later, they were business rival n in-laws.
(psst sebenarnya dah lama x baca buku ni sbb dah xder dlm simpanan)


2. Pangkor Hotel, March 2009 (sbnrnya x ingat nama hotel)

A boy was late for his event. The Stadium is 15mins drive from the hotel. Once there, he just realized he brought his twin brother singlet. Couldn't register without his number.

He gave his couch number, called the Coach, he came, but still he missed d event. Ouchh!!


3. Mambang Di Awan Camp, 6-10 Dec 2010.
Dalam banyak-banyak barang, saya tertinggal buku David Baldacci. Sheeshhh... Teringat bila sudah sangat jauh pulak tu..

Saya rasa macam tiada harapan, sudahlah buku itu sangat susah nak cari. Tiba-tiba teringat kejadian tahun lepas.

Saya cuba menelefon Coach itu. Dia pun turut terlibat di dalam Kem, tetapi saya tidak pernah ada keperluan untuk menelefonnya selama ini. Sebab semua hal diuruskan oleh kawan-kawan lelaki saya, jadi sebagai satu-satunya Pekerja Wanita, saya cuma tunjuk muka saja, dan bertanya "U ok ari ni yang..." itupun kalau ada orang yang sakit.. kalau x saya buat hal sendiri saja. Bercakap pun tidak perlu. Jimat tenaga.

Tapi buku ini betul-betul buku kesayangan saya. Sama juga dengan buku-buku Jeffrey Archer, JK Rowling, Erich Segal dan buku-buku bank.

Lega hati saya bila dia kata buku itu ada dalam simpanannya.

Oh... Cepatla Kem seterusnya.. x sabar betul...


p/s the next phase would be on 30-31 Dec.
pp/s gambor lama. my digicam-cap-ayam is beyond reparable, bila nak beli baru ntah...

Monday, December 06, 2010

Menghormati MASA orang lain

l

"I'll go because U said u want to see me in action, remember?" said aGudFren.

"But I couldnt make it, juz got the message this morning. I really can't go there", even in any languages I talked, it sounds so silly. Totally Silly.

Actually WE promised to see aGudFren performed. WE as in me n my gang. And the gang won't go if I did not.

Honestly dis ObeyMeCozIhaveSuperPowers attitude is beginning to make me sick. IdoNoWrongSoDontAsk is another in my loathing list.

Top of all Pandai2laKoNakIdupGunaJelaDuitKoSendiri is really annoyed me followed by JanganBerkiraSangatBuatlaAmalSikit.

Yeah right...

Guess, that's why I lauded (uishh) the recent demonstration folks. When ppl treated us like dirt, denied our rights some ppl juz moved to the background n distanced themselves. Only bravehearts will move forwards and seek the justice.

Me? I would only put on a brave face.

Nite everyone. Have a sweet dreams.. I know I wont.

Jangan Lupa ye

Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah
Jangan lupa doa akhir tahun dan awal tahun.

Saya pun dah lupa tadi. Syukurlah Zahizan tulis di Wall dia.

Money Matter for Kids 101




Parents seen kids as an extent of their dreams.

That's a quote in one of the many parenting books i read while killing time in the public library, so that I couldn't name neither the book, the author nor the publisher. It was brilliant. So sorry couldn't give the credit where the credit dues.

I mean.. well seems at 37, there is no sign that I could be the next Permaisuri Agong (ok u can laugh now..) so i wished... u know... one of them could be.. you know..

Being Permaisuri Agong is not the only thing in my wish lists. I too, wanted my life to be debt free. Which isn't materialised.. yet. In order to make sure all the younger Adnan's clan would be debt free in their life (haha) whenever they r holidaying with me (twice a year) I'll make sure they do the accounts themselves.

Actually this account thingy I learnt from Jeffery Archer's famous novel, Kane and Abel (wehhh sapa yg pinjam buku saya ni, pulang la balik eh..)

These are the steps taken by Nadia the appointed treasurer since she was 9.

Before holiday
1. List down the places they wanted to visit.
2. Estimate the expenses (food, fuels, lodgings etc)
3. Discussed for the cheapest solution (Sg Bill waterfall instead of HotSprings which costs RM8 per pax. Pulau Pangkor- toll-free compared to Port Dickson.. yeah things like that)

During the holiday.

1. Recorded and KEEP all the money given by parents, aunts n uncles n OPAH.
2. Draw a weekly menu n shop at the HyperMart for a week's ration.
3. Make sure Mak Andak stick to the budget while shopping.
4. Control the expenses.

Sangat senang!! When they were much smaller, macam-macam diorang nak. Nak gi situ, nak gi sini, nak makan kat situ, nak makan kat sini, nak beli itu, nak beli ini. But now when they themselves are in charge of the money, they started appreciate the value of money.

I was touched when Nik called n said Aisyah (aged 7) saved most of her pocket money to go holiday with me this year. Ermmm.. Talking about the importance of money management awareness.

Well i wished they would live a debt-free life in the future, unlike their Mak Andak.

POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE

Well..
This is something I found in mail e-mail inbox juz now, dated Sept 22, 2010. Haven't check my e-mail much these days. The sender is a chat friend since 8 years ago. Ah.. we never meet up yet.

This is amazing, he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind…
In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan, and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.
May you be blessed by his insight. (ayat kopipes dari e-mail tp gambo x mo kuar lak.. saja tau)


Personality:
1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn.
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:
22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with,
people you play with, people you work with and people you live with.
Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.

Sunday, December 05, 2010

She's a great friend..






I m all alone with the tv on. Kinda bored.

Revised old pics n found one. Her name is Atie. She accompanied me to CH last year. i hate the winding zigzagging road to CH, but then I had to make a living too. *sigh* I would never go up there saja2. No way!!

Couldn't thanked u enuff sis.

A Walk




I havent jogging for such a long time. Today promised to do so with Yatie.

Put on my new pink n black sneakers (how i missed my oyen sneakers soooo much) n off we go. Instead of jogging, we talked non-stop and heading to Day Market.

On our way we met 2 Indian ladies who were waiting for the bus and we exchanged pleasantries. A few makciks n Yatie's ex-students also stopped n greet us.

Stopped at Restoran Kurnia. Yatie said their Roti Canai is d best in town. I had Roti Canai with the girls last week, no more Roti Canai for me. So I scooped (self service la pulak) some nasik lemak, spicy squids n cucumber slice n half of boiled eggs. Together with Hot Tea which is too much saccharin for my likings, costs me RM4.50.

Gula mahal dek!!

Then as usual, i couldnt live without NST n UM newspapers. Bought both. Yati bought tiny orchid plants at RM5 each.

"kaler ni Yati xder lagi la" said her when I gave her puzzled look. Yeah right... this morning I counted she had 26 pots of orchid plants. Some ppl just had insatiable appetite for orchid plants.

Then we scoured the Day Market. There were soooo much to offer from ray of foods, clothes, plants, fruits, raw meat n also things u never seen like tuala-ajaib-telap-air to ubat-kurap-dari-gunung-merapi

In the end we bought some fruits. Thats it.. fruits only n we headed home, walking again, n talking non stop.

And stopped at the Pasar Borong Sakan, waited for the staff to open d store. It was 9.50a.m. anyway. The store begins its operation from 10a.m -10p.m.

I suggested that we sit at the pavement while reading newspapers. Yatie gave her r-u-outta-ur-mind look. She said what if her students happen to be around. She had her reasons, but I m so used to sit anywhere I like when I m reading, even under a shady tree. Hikhikhik..

Then the store opened. We browsed the stuff, send some mms to my sis who asked me to check the school uniform price n all, yeah.. those kind of things. In the end Yatie bought a hair clip because it was so reasonably cheaper compared to the previous hair clip which she bought at other mall at RM7.50. If i m not mistaken, the hair clip was only Rm1.50, same quality.

I bought a off-white tripleXL t-shirt for only RM18.90. Even the cap-ayam-tshirt I used to buy for Arif is RM49.90. Mind you!! what a steal. It is very hard to find tripleXL t-shirt anyway. I might come again, if Arif likes the t-shirt though. kenkadang dia ni banyak songeh jugak..

And I was short of cash. We juz brought RM20 each, for safety reasons.. had to borrow RM5 from Yatie.

Which reminds me.. have to go to Yatie's house after Asar.


p/s tu gambar lama at my fav news stall, Mastan n Sons

Saturday, December 04, 2010

Budget Tax Commentary

Yesterday morning my mom asked me to accompany her shopping. X kan la saya nak kata x nak pulak kan, besides i juz loove shopping with my mom. Havent seen her much lately.

But then it was hot n humid. We had quick lunch at her fav restaurant. Then on the way home it was pouring heavily. The vision became blurred n taktentupasal my head spinning.

So i went back to 12A, had some squid rings n potatoes n a bottle of mango yogurt bliss. Yes a BIG bottle. Must say it was not a gud combination, because after sometime had loya2 n muntah2 time. It was awful n messy. Thanx god a good fren came n offered some sour fruits. A blessing.

Seriously, i dont remember had this horrible experience in my entire life. The next morning when i woke up, the very thing i want to do is, stay away from food and had some physical exercise, no way I want to stay on the bed.. again!

Luckily since 9a.m, tnb had announced the power failure n air pun mcm xder jugak. Had no prob persuading Yatie, my neighbour to go shopping @ Mutiara D. Of course we had gud times, she bought 3 pots of orchids (yeah kat umah dia dah penuh sebenarnya saja je dia nak abiskan duit lagipun dia kata kat Ik*a tu murah sangat-sangat sama je harga ngan kat Cameron Highland, tapi kat umah dia dalam 20 pasu ada kot orkid, tu yg saya x berapa nak paham tu) n i bought 2 good books from candace bushnel n one book is eat,pray apa ntah... because i kinda like julia roberts.. its a major film now, so i read in Time mags.

We did aimed on a few cabinets that Yatie plan to have in the NEAR future (padahal baru je buat minor renovation dalam sebulan dua ni, duit dia turun dr langit rasanya)

Of course we ate.. Its unavoidable hehhe
Yatie had nasi, tempe, sayur pucuk ubi n ikan bakar n nescafe for lunch . I had ikan bakar n sayur bendi n ayo suam.

for tea i had cappucino n currypuff, yati had currypuff n pepsi.

for dinner Yatie prefers bihun sup, I had curry mee n we shared a bowl of laksa.And fresh orange for both of us (ngan rasa x bersalah makan beria2)

After dropped Yati dan bunga2nya I simply went straight home. It was already 11.30p.m kot.

As usual before slept I would check my games wall... nanti lambat reply kena Forced forfeit pula. X aci kan... of course we do have things to do, cubala bersabar sikit..

Well it happened that one of d playmate (cehh mcm kat Playboy Mansion plak) was wide awake. Before long we started talking about Malaysian political situation. Not my fav subject considering from d start I could smell (hahahahaa) his stand.

But it was midnight n he probably homesick (he's working abroad) besides his opinion r very sound jadi saya pun beria2 jugakla mendengar (coz i dunno much.

Then he mentioned BTC, wic i havent heard in my entire life. Have u?
So currently I m reading http://library.kptm.edu.my/2010%20Budget%20Commentary[1].pdf

It was 4.30a.m when i fall asleep.