Thursday, February 17, 2011

From Puduraya to Hang Tuah

Puduraya Bus Terminal was opened in 1976 by the late former Prime Minister, Tun Hussien Onn. It caters for all coaches from all over Peninsular Malaysia, Thailand and Singapore. It is situated along Jalan Pudu and in walking distance to Petaling Street, Kotaraya Complex and a few others which I copied from here

Puduraya Hotel 0.1km, Katari Hotel 0.1km, D'View Inn Hotel0.2km, Ancasa Hotel 0.2km, Furama Hotel 0.3km, Dragon Inn0.3km, Swiss Inn 0.4km, Winsin Hotel Chinatown 0.4km, areplaces to stay (hotel, service apartment, inn) located near Puduraya Bus Terminal.

Plaza Rakyat 0.2km, Kotaraya 0.2km, Sinar Kota 0.3km, Petaling Street Bazaar 0.4km, Shophouses along Jalan Tun HS Lee 0.4km, Central Market 0.5km, Ocean Petaling St 0.6km, KL General Post Office 0.7km, are places to shop (shopping mall, shop houses) located near Puduraya Bus Terminal.

Shophouses along Jalan Hang Kasturi 0.5km, Market Square0.5km, National Historical Muzium 0.8km, Islamic Arts Museum1.3km, Times Square Theme Park 1.3km, Butterfly Park 1.3km, Bird Park 1.4km, Police Museum 1.4km, are places of interest (attraction) located near Puduraya Bus Terminal.

Nando's 0.2km, Restoran Sin Seng Nam 0.6km, Coliseum Cafe1km, Hard-rock Cafe 1.3km, Nouvo 1.3km, Planet Hollywood1.3km, Hornbill Restaurant 1.3km, Grand Modesto's 1.4km, areeating places (food court, cafe, hawker food) located near Puduraya Bus Terminal.

Methodist Boys' School Kuala Lumpur 0.2km, SMK Confucian0.2km, Olympia College KL Campus 0.4km, SEGi College KL0.4km, SJK (c) Jalan Davidson 0.5km, SJK (c) Nan Kai 0.5km, SJI KL 0.5km, SMK St John 0.6km, are places of learning (school, college, university) located near Puduraya Bus Terminal.

Dataran Merdeka 0.8km, Small City Park 0.9km, Christian Cemetery Jalan Loke Yew 1.4km, Padang Merbuk 1.5km, KL Lake Gardens 1.5km, KL Orchid Garden 1.5km, Muslim Cemetery Jalan Ampang 1.7km, Park Tasik Perdana 1.7km, are parks, playgrounds, open fields or commons located near Puduraya Bus Terminal.


After 30 years, Puduraya congestion is getting worsened. Besides that publuc discomfort grew because it's hot and half the coaches park in the basement level where you struggle to breathe because of the heat and fume. Not to mention the racketing noise.

The renovation and upgrading works commenced on April 12, 2010.
Unfortunately I just knew it today.

Since I need Mallxercise badly, as usual I would googled which shopping complex offered value for money sales for things I needed badly at the moment.

Kalau ikut yang saya nak tu memang la banyak, banglo atas bukit menghadap Laut China Selatan, kereta kaler burgundy tak kisahla cap apapun, breadmaker dan kamera baru (ehh x banyak sangat sebenarnya)

Tapi yang betul2 saya nak dan mampu beli ialah t-shirt baru je sebab dah banyak kali saya nampak anak-anak sedara pau t-shirt Mak Andak dia bila nak g jenjalan. Apakah?

Jadi saya pergi ke Stesen Bas Tanjong Malim dan dengan tidak bersalahnya membeli tiket berharga RM7.00 ke Puduraya. Dulu harganya cuma RM5.50 je... tapi lupa dah tahun bila, dan boleh beli dua hala. Kali ni dia x kasi plak.

Kat dalam bas, saya tanya dua orang adik yang duduk kat belakang saya nak turun di mana. Dulu-dulu saya selalu turun di Masjid Jamek. Berderau darah saya bila dia cakap turun di Kotaraya atau Hang Tuah Terminal.

Kotaraya jauh sangat. Hang Tuah tu saya tak pernah dengar. Saya mintak dia sebut landmark kat Hang Tuah tu, tapi lepas dia sebut saya masih x boleh bayangkan.

Bas tu pulak x lalu pun kat Masjid Jamek. Cuak dah.. then bila sampai kat Terminal Hang Tuah tu, mak aiiihhh panas betul. Saya terus follow adik-adik tu lepas diaorang cuit saya dan cakap

"akak inilah Hang Tuah Terminal".
Mcm dalam peta kat atas tu, sebelahnya ialah IPD Hang Tuah. X jauh dari situ ada Hotel Swiss Garden yang berjiran dengan Magnum Corp. 150m dari terminal tu ada stesen Monorail Hang Tuah.

Tak taulah adik tu pergi mana, saya naik monorail, tambangnya RM1.60 dan turun ke stesen Medan Tuanku. Berjalan sedikit lebih kurang 0.5km agaknya ke shopping complex.

Orang tak ramai.
Saya membeli 10 helai t'shirt untuk diri sendiri, 3 helai pakaian sukan, sepasang kasut kaler cekelat dan satu purse cekelat yang sepatutnya saya beli tahun lepas. Sebab layak dapat baucer RM20 jadi saya menambah sehelai lagi pakaian sukan, ye lah tak tau entah bila pula saya nak datang lagi.

Oleh kerana sudah terlepas masa makan tengah hari saya cuma makan popiah rangup dan air mangga saja di Tingkat 6. Masa nak turun tu saya ternampak pula ada sale di Tingkat 5, saya memilih seluar untuk Acho sebab semua seluar Cap Siputnya dah tak muat dan sudah pun saya kumpulkan untuk disedekah kepada the kids. Unfortunately, setelah saya teenang banyak kali hanya sehelai saja yang konfem dia muat dan saya konfem dia suka. Acho cerewet... Ada satu kali tu, 2,3 kali saya pergi tukar saiz last2 dia x pakai jugak. Hishhh...

Selepas itu saya berjalan semula ke stesen dan naik monorail ke Hang Tuah Terminal semula. Selepas membeli tiket saya pergi ke surau sebab dah terang-terang bunyi azan tu. Tandasnya bersih, tak payah bayar, cuma masa tu air tak laju.

Surau pun bersih dan saya suka rekabentuknya yang macam terbuka, jadi saya rasa selamat sikit. Tapi entah sapa dah taruk langsir kat situ. Saya tak berkenan betul tempat awam taruk langsir. Biarlah kalau orang kat luar nampak di dalam pun, apa masalah? Kan semua orang dah diajar pasal aurat?

Kecik hati orang yang sedekahkan langsir tu kalau dia tau saya membebel. Saya fikir pasal keselamatan saja. Langsir gunanya untuk menahan silauan cahaya, tapi ini tempat awam. Ada yang solat seorang, siang atau pun malam. Jika apa-apa terjadi, sekurang-kurangnya ada saksi yang nampak dari luar dan boleh membantu.

Ingat tak kes dalam bas ekspres 7 Oktober 200?. Sejak itu saya kurang gemar tingkap gelap dan langsir di tempat awam.

Overall untuk terminal sementara Hang Tuah Terminal tu oklah... mudah diakses.



p/s gambar dari google ye... tengkiu

No comments: