Thursday, March 31, 2011

Cravings

Uishhh..
tetiba..

sedapnya..

p/s ada watermark kat gambar tu.. so for the recipe, terjah blog tu la kot

Wednesday, March 30, 2011

Makan free

Makan pagi.
Nasi tomato yang baru masak.Piping hot!
The dalca (vegetables curry) not even ready.
So it was only nasi tomato and rose chicken.


The weighing scale just refused to let me enjoy any meals nowadays. *sigh*
I m not in a habit of complaining about food either.
Janji halal sudahla.

The joy came when Mr Azhar announced that everything is on him today.
Wohoooo!!!!


But i wish I could have nasi tomato like the pic above, taken from Mat Gebu's blog
Melotop!!!

Tuesday, March 29, 2011

Baby n I


Ironically, Baby n I pursue our tertiary education on the same year, 1999. I did my first degree n she entered matriculation centre.

We shared lots of dreams like any young graduates did. After 10 years enter the work force, well.. let just say that, I was heartbroken over something. Sangat sangat patah hati.

"let me treat you fine dining" she offered.
So we met up @TheCrve.
Ended up having scrumptious Italian Cuisine n later we shopped, n shopped n talked.



Thanks sis.

Sunday, March 27, 2011

Absinthe makes the fart grow stronger

taken here

Cerita 1.
I miss spending times with my anak2 sedara during the school hols.
I miss giving the girls cooking lesson n the boys - gardening together.
I miss talking non-stop to my sisters.
I came from a huge family. School hols is the only time we could meet up TOGETHER.
Anyway, June (the next school hols) is too far away.
Jadi semalam, clad in track bottom n all, I drove to Klang. Spend some times with Anjang's n Nick's family.
Baby couldn't make it, she had to work on Sunday nite. So does Angah, Along n Yus.
(Lamanya nak tunggu June)



h
taken here

Cerita 2.
Uhuh...
"r we still frens?" that sounds ridiculous.
But somehow I guess we drifted apart. Me n old fren.
So I called him up n arrange for a meet up.
"What u r going to do abt it" I asked.
Mati hidup semula pun dia x akan cakap. He juz shrugged as to say, "ishh mulut tempayan ni".
Bet, dia menyesal sbb tercakap about it over the phone.
Honestly, I feel so sorry for him.
*sigh*




Cerita 3
Well..
Ok..
Saya pun x peduli sapa yg betul sapa yang salah. Since both of us mmg cari makan ngan bercakap (he earns dua hengget more than me tho) so saya diam saja bila dia cakap macam2. When was that? 3 weeks ago?
Sumpah saya tak melawan. Tapi saya tersinggung sangat-sangat dan sangat-sangat berkecil hati.
Kerjaya sangat mempengaruhi percakapan kita. Saya tak boleh la nak jadi macam Ifa Raziah (yg ni saya baca dalam paper) yg cakap dia ada dua watak dalam twitter. Satu the real Ifa Raziah, d other one ialah Ifa Raziah yang mulut laser.
Norizan Adnan ada seorang je. Dari siang sampai malam tu la dia. Konsisten.Tak mungkin siang jadi belut malam jadi ular.
"take it r leave it" dia cakap 2 minggu selepas itu.
saya ketawa. Kalau saya x sibuk menyembang waktu tu, mati hidup semula pun saya x pick up henfon.
"I took it u were busy before, so that's y u didn't take my call ya?" he asked.
"haha" saya ketawa saja.
Dia tau x, sebenarnya kat Makcik jual roti canai pun saya cakap i love you?


Saya marah sebenarnya

I wish I could write about yang baik-baik saja in my life but, I m leading a perfectly-normal life. Ada hari yang best, dan banyak hari jugak kureng.

Ada orang yang saya suka (misalnya penjual suratkhabar yang saya jumpa seminggu sekali pada pagi Isnin atau Ahad) ada yang saya biasa-biasa saja (ermmm sapa plak ni eh...) dan ada jugak yang saya sangat-sangat kurang senang.

Beb,
If u don't remember paying anything, then it's not yours!
Senang kan?


Saturday, March 26, 2011

O dear breadmaker.


As usual, when I wanted something misti one of my sister yang kena tolong belikan.
This time saya nak sangat sangat breadmaker.

2 weeks ago Anjang registered as AMWAY dealer n bought a breadmaker. It costs her RM80 for registration n the breadmaker is around RM850 only.

I paid for the registration fee n the breadmaker also.

Until now I haven't start baking yet.
The time Anjang sent it home, I was working in Ipoh.

And today, I'll be working too.
Seriously, I m so exhausted.

Couldn't bake on weekdays tho, coz balik kerja memang penat giler.
Typical first week after long hols I guess..
Hopefully things would be much better next week.

p/s pic ini dari google

Aminn

Thursday, March 24, 2011

Long Jump


Saya dan sukan memang not in d speaking term, sejak dulu. I found it ironic when appointed as Team Manager for 3rd consecutive years.

This morning, after skimming the duty roster for this Saturday Mass Sport (mak aihh bila la nak dapat cuti weekend, last week pun keje jugak), butterflies r making sommersaults in my stomach.

Googled on long jump. Easy peasy!. Goshh what an epic jump!

Eh... I wasn't supposed to watch u-tube..

So for those yang kaki bangku macam saya.. sila klik di sini.






Wednesday, March 23, 2011

SPM2010

taken here


So.
Result keluar hari ni.

Yang seronok,

1. Daus dapat 4A.
He's Mohan's younger brother, definitely NOT the brain in the family. Anyway, he's the most well-behave boy I've ever known. Yelah, rumah dia sebelah umah saya je.
I m over d moon!

2. Gang purple good grades.
Most came n see me to share their gud news. The best is Aini, 9As, unfortunately she only managed to score B+ in Physics. The rest r okay too.
No pics because I m a bit tight 2day. Promised to have lunch with them tomorrow. Hopefully they could made it.


Yang tak seronok.
Bila R duduk n mata dia merah. His result is awful n he didn't expect it.
"Buntu saya, x tau nak pergi mana lepas ni" he said.
Seeing him, saya pun sebak sekali.
This boy selalu mudahkan kerja saya sejak dia Form 1, jadi saya sangat-sangat berharap akan dapat bantu dia dalam saat begini. Sangat-sangat.


Monday, March 21, 2011

Love story



Masa saya kecik2, saya dah baca buku ni. Erich Segal antara pengarang kegemaran saya. Tapi buku dia yang paling saya suspek ialah The Class dan The Faith dan The Prizes (x tau mana satu nak pilih). Selepas Love Story ada satu lagi buku sambungan gamaknya, Oliver Story, saya baca jugak tapi biasa je kot.

Zaman kecik2 dulu, takat nak baca citer love story baiklah cari buku Mills and Boon.. ooopss!!!
Zaman sekarang saya kureng layan buku genre cenggini. Sebab saya lebih suka dengar citer first hand.



Story Uno - Ayah saya sibuk dengan isterinya
So? Your mom jugak kan? Itu soalan saya.
Tapi bila dia kata tak, saya x cakap apa2. She's 15, jadi hatinya tulus je bercakap.

Her stepmom was his father's staff. Pendekkan cerita, kahwin tanpa pengetahuan isteri pertama.

Dia cerita pasal her mom n her stepmom attitude. Saya rasa tak sesuai saya tulis di sini suffice to saya rasa (pandangan peribadi jangan marah ye) "she (d stepmom) really loves the father".

"x adanya, dia nak harta saja" dis girl cakap dengan muka marah.

The truth is, mereka dah kawin for d past 18 years. Bisness ayah dia dah x sebaik dulu. At one time mereka hidup susah, tapi her stepmom tetap stay.

"Yang, kalau kita nak harta orang, xder kerja la bila org tu mesken kita nak stay jugak, baikla cabut" saya cuba yakinkan dia bahawa her stepmom betul2 ikhlas. Entahapa2 padahal saya bukan kenal pun. And I doubt it I'll see dis girl again.

"Lagi 10thn kita jumpa, kalau ur stepmom still staying, then she's really really in love yang" saya cakap sambil cepat2 sarungkan jeans sebab kawan saya dah call ajak makan.

"Heh semalam balik pukul berapa?" dia tanya, tukar topik kot.
Hahahaha saya ketawa dan bid gud bye.
Few things in life is better left unsaid.



Story dos - Berilah peluang
Met dis 2 girls when they were 17 in 2009.
Saya suka berbual dengan mereka berdua sebab mereka berlainan bangsa jadi cerita mereka sangat menarik pada halwa telinga saya.

Bila jumpa lagi.. macam jumpa kawan lama la... Mereka baru balik shopping, heh mestilah saya melompat2 nak tengok barang baru dibeli. Cerita shopping memang x ble nak habis. Then one of them tunjukkan a watch yang boyfriend dia kasi. Saya kenal boyfriend dia dan saya memang berkenan habislah.

Me : Yang, I memang suuuuuuka si Raju ni (bukan nama sebenar). Taste dia pun bagus.
Preetha: Family saya pun suka. heheh
Anju : Alaaa sedihnya.. saya dah break dengan Vicky
Me : Napa?
Anju : Entahla dia tu dah 3 kali buat perangai. 3 kali saya kasi dia peluang.
Me : Then...
Anju : Sekarang dia nak pujuk semula.. saya tak mau dah..
Me : Cari orang lain sajala...
Anju : Jumpa pun gaduh saja. Hari tu dia belikan rantai mutiara saya kata x mahu. Dia putuskan rantai dan buang. Saya kutip sebab kesian tgk, dia ambil kat tangan saya dan campakkan semula..
Me : (sambil ketawa) macam...
Anju : Macam filem tamil hahahhaha
Preetha: Mereka dua selalu macam tu.. hahhahahha
Me: dahla pemarah mcm tu, lupakan sajalah...
Anju: tapi Cikgu M cakap suruh kasi peluang?
Me: Kenapa Cikgu M cakap mcm tu?
Anju: Dia memang rapat dengan Cikgu M

Entah. kot saya, saya pangkah habis dah. Saya tak suka Cikgu M tu.. hahaha ada ke.
Hopefully dapat jumpa mereka berdua lagi next year. Nak tgk gak apa kesudahnnya. Btw - semua nama dirahsiakan.

p/s tetiba teringat kisah2 ni lepas tgk CM tadi



I kinda love you Derek Morgan

Download Episodes of Criminal Minds on iTunes!

Well, tu skrip penutup dalam Criminal Minds@8tv sekejap tadi. Oh.. saya sangat sangat suka malam Isnin. Ini jadual menonton saya (ada orang tanya ker?)
8.30-9.30p.m - CSI@nat7
9.30 - 10.30 p.m - NCIS@8tv
10.30 -11.30 p.m -Criminal Minds@8tv.
Hari hari lain saya jarang tengok tv. Sebab itu saya tak ada keperluan langsung nak melanggan Astro.

Tapinya lepas pukul 11.30p.m selalu mood saya x ok. Walaupun ketiga2nya drama aksi, tapi apsal ending dia selalu buat saya sedih dan hiba. Over feels betul.

Dalam CM malam ni,
6.11: 25 to Lifeis Morgan really you-know with Penelope Garcia.?
Hey come on...

p/s xder komen
mood pun xder


polis dunia?


"If any lesson should be learned by any of us from what happened in Tunisia and Egypt, it's that you cannot forever suppress the desire of your people to be free and have opportunity, economic opportunity," Lieberman said.


He's a thug; he's a cagey guy; he's a survivor.
--Adm. Mike Mullen on Libya's Moammar
cerita penuh kat sini

p/s xder komen
xder mood

Grrrr!!!

Ok tenang...
1,2,3,4,5,6,7 tenang..
tarik nafas...
tenang...

but i m not.

1. dah cakap banyak kali (pada siapa x taula)
beb, lu suka kucing, up 2 u la..
tapi ble x lu jaga lek lok?
kasi makan? kasi tpt tinggal.
kasi tempat beranak sekali.
kucing mmg pesen suka bawak anak pindah randah.
tapi kalau lu sediakan tempat yg ok, siap ada kunci sekali.
dia akan bawak x anak dia ke rumah orang lain?
now skang lu pikir..
wa marah ke x?
hangin ke x?


2. Musim hujan.
hujan turun.
pagi petang siang malam.
boleh x pulangkan buku, jangan letak kat luar rumah?
when i said i m ill.
I M.
when d book soaked.
lu nak ganti ke x?
now skang lu pikir..
wa marah ke x?
hangin ke x?


Sunday, March 20, 2011

School holiday? What hols?

Event: SuPer VI - Athletics
Date : 16-19 March 2011
Venue: Stadium Perak, Ipoh




Yeah rite...

p/s tiada komen
xder mood

another gloomy day


sangat, sangat x ok since morning.
zana came while I was in the bathroom. vomitting session.
oohh sangat x larat.
she just left few containers on the car becoz i couldnt find the house key.

ooo dah lama x sembang ngan zana. but dalam keadaan cenggini i prefer to be alone.
and lonely.

tak tau ntah berapa kali tertidur and terjaga.
bagus painkiller ni.
sedar-sedar dah pukul 4 petang.

nak makan xder selera. tapi tak makan nanti sakit perut lagi teruk.
nak keluar beli x larat, so masak je nasi.
sedar2 dah hangus. ermmm..

makan coklat sajalah...
harap2 malam nanti much better!

jadi terus tengok gambar ni,

Wednesday, March 16, 2011

25th MSSD 7-10 March 2011


Ye lah..
untuk kenangan bila dah tua.
Juara tu still juara, tapi pungutan pingat emas, kurang 3 dari tahun lepas.
Jadi layan gambar je la..
Acara relay - Shawal, Amir, Dan n Syed - menang bergaya.

Sebenarnya diorang nak amek gambo ber4, tapi saya x berhenti cakap, nak cepat.
Rizlan, Iera, Amir dan Shrul.

Ayu, dapat Emas tapi muka x puas hati sebab tak dapat buat rekod
Amir acara febret, kalahkan rakan sepasukan John (nama sebenarnya Amir jugak) tapi x ingat acara apa sebab banyak sangat acara febret dia.
Johan keseluruhan. Sekolah lain pun bagus.
Lagi gambar sepasukan. bersama Jurulatih dan guru-guru di belakang tabir. Jurugambar, Yus dan Fid x masuk dalam gambar.

Tersengih sampai telinga saya, bila ada orang cakap, KC tanya Fid ada tolong ke tidak. Typical!.
Boleh ke beli beskal kat kedai kasut?


Since test start on 7th jugak, hari-hari Fid jaga budak2 ni amik test. We follow their time. Kalau ada event diorang berenti, pas tu sambung balik. Sometimes menerap, berbaringke, suka hati depalah.. Janji x meniru dan siap.
Acara wajib - tengok result.

Tuesday, March 15, 2011

Tsunami dan terlebih pakar.

California 'too far' for Japan radiation to reach, officials say

Despite the growing nuclear crisis in Japan, health officials in California said they were doubtful that harmful radiation would flow 5,000 miles to the West Coast.

Jordan Scott, a spokesman for the California Emergency Management Agency, said nuclear experts had reassured officials in his office that “there is no danger at this time.”

Scott said they also have been told that, should a meltdown occur at one of Japan’s quake-damaged nuclear reactors, “it is highly unlikely that we would see any effects of it here.”

“Things would have to get kind of 'end of days' for us to see even a little bit of it here. We’re talking very extreme,” Scott said. “We’re just too far for anything to really reach us. A majority of the materials that would come out of there in a meltdown would dissipate” within miles, he said.

“That being said," Scott said, "we are doing our due diligence in monitoring the situation and making sure we have the most updated information.”

State health officials kept close watch Monday on potential radioactive releases at Japanese nuclear plants, making conference calls to local and federal officials every few hours, said Mike Sicilia, a spokesman for the California Department of Public Health.

Sicilia said federal nuclear regulatory agencies had told state officials that the Japanese nuclear troubles did not pose an immediate danger to California.

“The Department of Public Health has radioactive monitoring for the water, food and the air,” Sicilia said. "We do have a plan of response and constant contact with our partners. From a health standpoint, we’re not concerned at this point.”

Some potassium iodide tablets and personal radiation detectors were selling out on Amazon on Monday morning, with price hikes drawing angry accusations of gouging from commenters.

Scott said California residents should not just focus on preparing for a potential nuclear disaster but on preparing for any of the natural disasters that routinely strike the state, including floods, wildfires and earthquakes. He recommended that people check out which disasters are common where they live and prepare with earthquake kits, evacuation and reunification plans.

“It’s a big reminder to people that we are vulnerable to all sorts of disasters," Scott said, "and we need to get prepared.”

taken here

___________________________________

1. For the past few days, memacam orang cakap pasal radiasi apabila loji nuklear di Jepun tu terjejas akibat tsunami.


2. I found an intriguing piece of news up there (klik aje le). Sama rupanya mentaliti kita.


3. This fb excerpt (kat bawah ni la) is taken from Abby's who works with MINT. (sila layari website tu).


4. Kalau kita sendiri tak cukup ilmu nak verifiedkan sesuatu fakta, kasilah orang yang bertauliah buat kerja dia.

: