Sunday, March 06, 2011

friends for reasons r seasons?

Dulu-dulu saya a bit flattered kalau tetiba kawan lama yang dah bertahun tidak berjumpa menelefon. But then over the years I noticed they would find me ONLY on 3 occassions

1. nak kawen
2. waktu dalam hari berpantang
3. nak promote barang2 dalam MLM.

Click here to get myspace Friends comment code
taken here

I m not being choosy.
Kalau sapa2 jemput ke wedding pun InsyaAllah saya akan datang, sebab ada ceramah kat tv cakap kalau x datang dah dikira zalim dalam Islam. Saya bukanlah alim sangat, tapi mak saya memang pesan dari kecik, kalau dah awak tu ilmu x berapa nak cukup, kalau orang cakap tu dengar je. Tu yang saya ikut cakap ustaz tu.

Then after the wedding, hilang senyap macam tu je. Sebelum kawen boleh talipon once a week, xkan selepas kawen nak talipon cakap selamat hari raya pun x ble? How ironic.

Then, bila dalam pantang call semula. Wohooo.. Nampak x permainannya.
Lepas anak2 boleh bercakap, it's time to rekindle with Auntie _____ (fill in the blanks), during raya. Before that boleh pulak call.. "jangan lupa kasi duit raya kat anak aku tau".

Beb, kalau lu jenis yang kureng, janganla anak lu pun lu potostatkan sekali.

For these reasons, I've been avoiding any event in whatever name u give it.
I failed to see the reason when my family have been living in the same house since 31 years ago, never changed out fixed telephone number and I have used the same for handphone number (ngan henfon tu x tukar jugak) since the beginning.

But then, they r gud frens, real gem which makes Stevie Wonder cried. U know the one who sang I just Called to Say I love u?

The one who called just nak cakap, pesen terkini baju dan poskan satu untuk saya sebab dia kata it's very IN now and i shud have it too since she has it. The one yang call to inform her mother passed away and cried bitterly together. The one who visited me in the hospital eventhough I told her not to. The one who take me outings when I couldn't drive.

The one who called me in the middle of the week just to say, "eh kita dah lama x sembang ye".

Have u ever done that to me?
Just call to hear my voice, texted me on my birthdays, wish me during hari raya for the past 20 years?
Because u see, if u r not we r a mere acquaintance.

Because friends always stick together, tru bad and good times.
for further reading di sini

2 comments:

Mak Su said...

x rugilh kalu kurang kawan, kot setakt nak mintak duit raya. duit raya main mintak ker? maksu lagiiii ler perangai buruk, tak akan bagi kalu dimintak2. kalu ai nak bagi, ai bagi... kan kan kan.... poket sendiri, sendiri yg tahu... hu hu hu

Kengkawan said...

setuju!!!!