Wednesday, April 27, 2011

Histeria - betul2 ke menmain

Having spent my school life in boarding school since form one, never makes me the expert in the histeria incidents.
pssst gambar dari google

Kenkadang memang la betul, sampai dengar dia jerit pun meremang bulu tengkuk. But then, some are juz very buang karan only u know. Dia tension n start jerit2. Terlajak perahu boleh lah diundur, ni bila dah sampai panggil shaman terpaksalah orang itu keep on acting (ayat saya) if not they will be laughingstock among peers.

Kalau yg betul2 histeria, memang kesianlah. Saya masih ingat ada sorang adik tu memang betul-betul la sampai kalau kebetulan saya masuk bilik dan ada dia sorang je masa tu memang berlari-lari saya keluar semula. Ingatkan saya sorang je buat macam tu, rupanya orang lain pun sama. Dia pun tau kitaorang takut ngan dia. Gila weh... sekali histeria dia datang, ustaz pun selamba je dia tendang. Meracau jangan cakapla.. Orang katala, saya memang x pernah tengok, kalau dengar dia histeria saya cabut dulu. Saya penakut.

Anyway, bila dia sihat, dia ok dan sangat manis budaknya. Cerdik pulak tu. Setahun lepas tu, dengarnya ada orang yang offer ubatkan dia, ok dah kot? Entah, lepas tu dah lost contact.

These few days, ada beberapa insiden yang membuatkan saya terfikir kembali. Ni betul-betul histeria ke atau...

Sebab saya tak rasa feeling macam dengan budak tu dulu. All the spooky, creepy atmosphere juz missing.

I went home and asked Mom. So here's tips ensure u r not wasting ur time on some faker.

1. Tengok matanya. Orang histeria matanya merah dan pandangannya sangat tajam sampai kita rasa seram.

2. Suara - kalau suaranya sama je mcm biasa, tipu la tu. normally kalau betul2 dirasuk, automatically suara pun lain.

3. Kekuatan - tampar sekuat-kuat hati. Kalau dia cakap sakit means, hehehhehehe sendiri mau ingatla. Kalau sampai 4,5 orang pegang pun dia still boleh kalahkan, wohooo tu baru betul.

4. Latar belakang mangsa - ni kena buat homework la sikit. Kenkadang ada problems ntah-apa-kenamanya pun dia dah menjerit2 macam histeria. At one time, ada senior tu kenkonon histeria lah, yang kita ni terkebil-kebil la bangun dari tidur (tertidur masa study la tu). Berdebar la kengkonon, then nengok2 dia tension sebab hal-hal yang x sesuai saya nak tulis kat sini. Cettt... sangat buang karan.

5, Sanity / Kewarasan - If someone is really possessed by demon, dia bukan tau apa yang berlaku. Dia buat pe'el dia je, mengilai ke, meracau ke, panjat dinding ke non stop macam guna bateri energizer. Tapi senior yang saya tulis kat no 4 tu kan, boleh pulak dia cakap, "eh.. cikgu pun nangis". Sampai skang saya tak boleh lupa macam mana bengkeknya kengkawan dia, habis tu dah beria2 ingatkan histeria sekali rupanya tipu.. Saya tak bengkek sangat kot, entah, lepas tu saya boleh start study kot, ke saya tidur semula, tak ingat dah...


Mak saya kata, kalau takder ciri 5, maka x berapa afdhal la kita mengklasifikasikan sebagai histeria.


Monday, April 25, 2011

prosedur pendaftaran kelahiran anak

hopefully it will come handy, some day.
these r taken from jpn website.

elahiran Biasa

PENDAFTARAN BIASA
Pemohonan pendaftaran kelahiran biasa bermaksud setiap kelahiran yang berlaku di Malaysia hendaklah didaftarkan dalam tempoh 14 hari dari tarikh kelahiran kanak-kanak tersebut.
[Seksyen 8, Akta 299]
PROSEDUR PERMOHONAN
Pemohonan pendaftaran kelahiran boleh dibuat di mana-mana Pejabat JPN di seluruh Semenanjung Malaysia dengan mengemukakan Borang JPN.LM01 yang lengkap dan disertakan dengan dokumen sokongan.
DOKUMEN SOKONGAN
1. Dokumen Pengenalan diri atau dokumen perjalanan yang sah (jika ibu/bapa/pemaklum bukan warganegara)
2. Dokumen Pemeriksaan ibu mengandung
3. Pengesahan Kelahiran atau kelahiran mati
4. Dokumen Perkahwinan ibubapa (bagi anak pertama sahaja) – jika berkahwin
BAYARAN

Tiada bayaran dikenakan.


_____________________________________________________


Kelahiran Lambat

PENDAFTARAN LAMBAT
Pemohonan pendaftaran kelahiran lambat bermaksud pendaftaran yang didaftarkan dalam tempoh 15 hari hingga 42 hari dari tarikh kelahiran kanak-kanak tersebut dan kelahiran berlaku di Malaysia.
[Seksyen 11(1), Akta 299]
PROSEDUR PERMOHONAN
Pemohonan pendaftaran kelahiran boleh dibuat di mana-mana Pejabat JPN di seluruh Semenanjung Malaysia dengan mengemukakan Borang JPN.LM01 yang lengkap dan disertakan dengan dokumen sokongan.
DOKUMEN SOKONGAN
1. Dokumen Pengenalan diri atau dokumen perjalanan yang sah (jika ibu/bapa/pemaklum bukan warganegara)
2. Dokumen Pemeriksaan ibu mengandung
3. Pengesahan Kelahiran atau kelahiran mati
4. Dokumen Perkahwinan ibubapa (bagi anak pertama sahaja) – jika berkahwin
BAYARAN
Bayaran permohonan : RM 5.00


_______________________________________________________________________

Kelahiran Lewat

PENDAFTARAN LEWAT
Pemohonan pendaftaran kelahiran lewat bermaksud setiap kelahiran yang berlaku di Malaysia yang didaftarkan selepas 42 hari dari tarikh kelahiran kanak-kanak tersebut.
[Seksyen 12(1), Akta 299]
PROSEDUR PERMOHONAN
Pemohonan pendaftaran lewat kelahiran boleh dibuat di mana-mana Pejabat JPN di seluruh Semenanjung Malaysia dengan mengemukakan Borang JPN.LM01 yang lengkap dan disertakan dengan dokumen sokongan. Setiap permohonan yang dibuat akan diterima selepas keputusan carian diperolehi dengan menggunakan borang JPN.LM14 (kecuali kelahiran berlaku selepas 2003).
DOKUMEN SOKONGAN
1. Dokumen Pengenalan diri atau dokumen perjalanan yang sah (jika ibu/bapa/pemaklum bukan warganegara)
2. Kad/Buku Pemeriksaan ibu mengandung (jika ada)
3. Borang Pengesahan Kelahiran atau kelahiran mati (jika ada)
4. Dokumen Perkahwinan (jika ada)
5. Surat Akuan Berkanun Permohonan Pendaftaran Lewat Kelahiran JPN.LM27
6. Borang Maklumat Keluarga – BMK81
7. Senarai Gambar-gambar Bapa, Ibu dan Adik-Beradik – BMK81A
BAYARAN
Bayaran proses : RM 10.00
Kompaun : Tidak melebihi RM 50.00




p/s janganlah aniaya kanak-kanak...

Macam mana kalau tak ada?

gambar ehsan google.


I haven't meet this particular friend for some times. On Sunday, I visited her at her workplace. As usual, her bubbly personality never failed to make the day so joyous and colourful.

Until when she showed me a birth certificate. Then we both keep quiet and stared at that piece of paper in disbelief.

Ceritanya, selain maklumat ibu dan nama anak, tiada maklumat lain di dalam surat beranak itu. Kanak-kanak itu dilahirkan pada tahun 2000 dan hanya didaftarkan pada tahun 2009.

Cerita sebegini memang banyak saya baca diakhbar. Tak sangka pula akan berjumpa di depan mata. Kebetulan saya tidak ada aktiviti lain, jadi saya pergi 'mencari' kanak-kanak itu.

Sangat comel dan petah budaknya.
Sangat ralat hati saya, kenapalah budak sekecil ini dianayai oleh ibu dan bapanya.
Whoever they are..

Thursday, April 21, 2011

Where hv u been

One of my happiest moments was when watching television with Acho. He had a way making even cerita hantu seems like A-List-Comedy-Film. Currently he is addicted to a Chinese Drama Series, 8.30-9.30p.m@8tv. Till now I do not know the storyline except all the watcha-watcha thingy. Told u, I watched it because Acho glued to the tele night after night.

Tonight, we were enjoying the drama (I m not sure which one is the hero because suddenly the attire seemed so different) when two angry ladies came.

They were accompanied by their 2 kids. Seriously, I wasn't too keen on entertaining anybody during my happy-hour but hey, it's parts and parcel of my job. Besides, one of them is my childhood friend.

I invited them inside but they were much too furious for anything.

Their daughters haven't come home yet and they were worried sick. Who didn't?
They've tried to call but to no avail.

One of the best thing, whenever d kid doing mischievous they just love to drag their teacher's name into it. The kaberline goes from tolong cikgu X, temankan cikgu X, ada tuition dengan cikgu X, cikgu X suruh bla bla bla.

4,5 years ago, two students were caught red handed doing something very-very awful (better not write here). So, one of them used my name to escape, once I learnt about it, I went straight to them and asked them to repeat what they have said. Nope, they did not repeat it, so I slapped them both very very hard. Until now, no one dared to use my name to back up their wicked plan. Guess words spread fast.

Honestly I really do not know what I could do to help these 2 mothers. Seeing that they are fuming mad, made me shiver too.


Luckily, her husband called and informed that the kids returned safely.

'suruh tunggu di situ semua sekali, jangan masuk rumah" she scolded over the phone.

"beb, sabar tau, anak2 ni dah besar, janganlah marah dpn orang, malu dia" I mumbled softly, gila kau, dia marah sangat silap2 ngan saya pun dia marah...

"ok, ko pun tegur-tegurla dia sikit" she said shortly.

"tu lah masalahnya, dia ni baik, x pernah melawan, rajin plak tu, tapi kat luar mana kita nak tau" I spoke sincerely, because i really like these girls. "Budak2 ni memangla kena marah, jgn dia buat lagi, tapi marah dalam rumah saja ye, jangan sampai orang dengar, x sesuai dah ngan umur dia nak leter dpn orang" Seriously these girls are such a doll, and I adored them all.

If given a choice, I preferred kena tempeleng than kena bebel.
Kena tempeleng sakit kejap tu je, terkejut dan tak berani nak buat lagi sebab tau orang tau serius lebih-lebih lagi kalau memang orang tu x pernah tempeleng kita seumur hidup. Words hurts deeply and could lead to hatred and revenge. Sometimes could be interpret to various definition. Banyak cakap banyakla silap. Kenkadang benda yang tak kait mengait pun diungkit-ungkit..

Goshh.. x sempat tengok cerita cina tu sampai habis.. isk

Wednesday, April 20, 2011

Malas nak memikir.

My class ended at 2.15p.m. As usual these wunnerful kids refused to dismiss early. It dragged until 2.30p.m, sometimes until 3.00p.m.

Hari-hari saya bersyukur dapat bebudak macam ni.

Then, attended a meeting. It just over and I don't know... Wayy passed my lunchtime.

I could eat a horse!

Tuesday, April 19, 2011

No Fun(d) at all

Dah baca berita ni dalam Malay Mail hari ini?

Sports Minister wants to know how race held without green light
Tuesday, April 19th, 2011 12:21:00

Yang bagusnya, penganjur cepat-cepat membuat kenyataan akan bertanggungjawab dan memulangkan yuran penyertaan semua peserta. Sudah pasti saya akan terus membeli bateri energizer selepas ini. Bagus PR diorang.

Teringat saya tentang tetamu yang datang ke 12A petang semalam. Kami berbual di tepi pagar yang berkunci saja. Dia tau saya tidak akan menjemputnya masuk.

Saya : Kenapa hanya RM80? Terlalu sedikit la.
Encik K: Itu pun nasib baik dapat, semua orang kata satu sen pun xkan dapat.
Saya : Tapi expenses kita lebih banyak daripada ini.
Encik K: Tahun lepas ada dapat x?
Saya : Ermmm... xder langsung.
Encik K: Itula... (dan dia cerita panjang)
Saya : Banyaknya kena keluar duit sendiri?
Encik K: That's why saya x mahu terkena. Saya mintak jugak.
Saya : Sangat teruk...
Encik K: I waited for 1 hour u know, then baru dia dtg, dah dtg kata xder duit pulak. Tp saya tunggu jugak. saya x peduli.
Saya : Sampai macam tu sekali?
Encik K: U ingat kalau x buat macam tu boleh dapat ke walaupun cuma RM80?
Saya : Sangat sangat sangat teruk. Thanx anyway.


Sejak daripada Januari 2011 rasanya saya sudah berjumpa dengan lebih daripada 10 orang yang menyebut tentang isu yang sama dan watak yang sama. Ada yang dah terkena, RM melayang2 bila diminta semula, sampai sudah x dapat.

Persamaannya, mereka bercerita berapi2, kira kira kalau nyamuk lalu, habis 5 generasi nyamuk tu terbakar. Bila orang itu datang mereka boleh buat muka selamba saja. Atau memang itu perangai lelaki kot?

Saya tak faham.
Pada hemat saya, kalau sudah sampai harus mengemis hanya kerana RM80, HINA sungguh rasanya.

Persoalannya,
1. boleh ke sesuatu acara/majlis/aktiviti diluluskan tanpa bajet yang terperinci?

2. bolehke sesuatu acara/majlis/aktiviti diluluskan jika di bahagian bajet dituliskan.
DITANGGUNG SEPENUHNYA OLEH SEMUA AHLI JAWATANKUASA?

3. jika semua bajet ditulis DITANGGUNG SEPENUHNYA OLEH SEMUA AHLI JAWATANKUASA, berapa sebenarnya anggaran perbelanjaan keseluruhan? Berapa peratus setiap seorang kena bayar?

4. soalan terakhir
hehe... kenapa eh?


protes sampai turun!
















Belanda dan Tanah

The best thing about my kereta-cap-ayam, since it's extremely poor condition I felt secured to give a lift to almost anyone that I bumped into the street.

One of them is a makcik in her early 50s. After sometime we became fast friends. She's very quiet and rarely speak, normally it was just, "makcik nak pegi sana" followed by "terima kasih ye". Very predictable.

"Pembelit dia tu, jangan percaya" she told me one day when I mentioned a name. Well.. not that I believe her. Of course she gave ample reasons, but I wasn't keen to be cognitive biased just because of hearsay, albeit I like the makcik a lot.

After a year I am afraid to say that the makcik is RIGHT.
I think this person is very annoyingly irritating.
Tak reti bahasa pun satu hal. I gave all kind of hints so that dia x buat harta orang macam harta mak bapak dia sendiri.

Today, the chance arrived.
Saya pun berjumpa dia dan cakap,
"Kita akan bergaduh sudahnya kalau terus macam ni. Boleh x alihkan kereta tu dan jangan parking kat rumah saya sampai bila2?".

Dia pun kata, "ya, ya, ya" dan alihkan.

Kenapala dalam dunia ni ada orang macam si pembelit ni?
Kalau x pernah keluar duit nak bayar apa2, maksudnya itu bukan anda yang punya. Satu-satunya rezeki yang turun dari langit ialah air hujan.

I was thinking, kalau saya biarkan dia ni, nanti dia akan jadi macam belanda minta tanah. Kesian, mesti mak dan ayah dia x jar masa kecil-kecil dulu.

e-filing

Dah?
Kalau belum klik di kat bawah ni


Kalau anda kakitangan kerajaan, janganlah perosahkan kerani di tempat kerja anda, untuk maklumat lengkap di dalam sehelai kertas (in case you really think EC is an abbreviation of European Countries) klik alamat di bawah ni.




Kalau kerja di syarikat swasta, tanya sajalah pada Bahagian Sumber Manusia di tempat anda. Jangan berlengah-lengah.

Lagipun LHDN sekarang tak macam dulu lagi.
Dulu orang tumbuk meja nak minta bayaran Cukai terlebih Bayar..

Tahun lepas, tak sampai sebulan saya sudah menerima cek untuk Cukai Terlebih Bayar. Oleh kerana mereka cekap terlampau-lampau, berlari-lari saya pergi membayar denda lewat bayar untuk tahun 2008.

Nasib..

Monday, April 18, 2011

Cara mengira BMI


What is BMI?

The Body Mass Index (or BMI) is a way of seeing if your weight is appropriate for your height. The actual calculation is your weight (in kilograms) divided by your height (in metres) squared but it's also easy to read on the chart. BMI can be divided into several categories and generally the higher your BMI, the greater your risk of a large range of medical problems.

BMI charts are calculated for adults only (separate charts are available for children’s weight and heights). Inaccuracies can also occur if you're an athlete or very muscular as this can give you a higher BMI even if you have a healthy level of body fat and this BMI chart is not appropriate for women who are pregnant or breastfeeding, or people who are very frail.

As BMI is based on weight and height, by losing weight you will reduce your BMI and put yourself into a lower risk group. A healthy diet, including a balance of food groups, vitamins and minerals, is essential for a long and active life. Keeping it simple, body weight and shape are a balance of energy intake (dietary calorific content) against output (calorific burn from activity & exercise).

Many studies have shown that, to slowly and steadily lose weight, any diet which includes a healthy balance will work if you're motivated. Ideally a low fat, high fibre diet is best but low calorie diets, low-carb diets, meal replacement diets or simply reducing portion size will work as long as, at the end of the day, you're not taking in too much energy for your body’s particular needs. Generally, to lose 1lb /week you need to take in 500 calories less every day.


nak cerita pun panjang sangat.
senang cakap nak kira BMi klik di sini

for further reading klik here

Sunday, April 17, 2011

Dunia yang saya pilih

Mark Twain cakap, when in doubt, tells the truth.

Unfortunately for some people they prefer to tell lies. Lies is still lies and shouldn't have colour coded at all. Who says white lies is acceptable?

Therefore when a fella called two days ago, and repeating his not-so-true-story a.k.a kelentong I almost couldn't stop myself from answering back. Prior to that, when he repeated his fabricating version, I managed to smirk, just not to hurt his feelings.

It was something work related thingy. Even until now, I still flabbergasted with some people attitude who choose to kelentong others. What for? Didn't they know that others are doing their homework too.

I just hate it because what he said contradict with the facts. Seriously, I took it as an insult for my err... edukesen. (as usop wilcha used to say)
On something u related, I had a good time scouring the Chowrasta Bazaar in Penang last week. When I was undergrad years ago, I used to frequent the secondhand book shop.
Rows of rows old books always have a certain effect to fascinate me. I was absolutely mesmerised. Serious! As usual I'll ask, "nanti cuti sekolah boleh x saya buat part time kat sini?"

The owner who is in late 50s and refused to be known (amik gambar pun dia x nak) said "NO" without blinking his eyes.

"Mesti encik seronok kerja ni" I asked him.
"Bolehla" he answered truthfully.

Anyway something in his smile tells me it is more than bolehla. I m not talking about profits because as far as I remembered there used to be a lot of bookstore before now (on that day) there was around 3,4 stores left. He was enthusiastic about books. I've never meet someone so knowledgeable like him. When I mentioned the genre that I like, he suggested few authors whom he described as, "first class".

He even knew all the books by that particular authors. Wow!
Reminded me of Meg Ryan in "You've got mail" movie. Ish ish
But, I might come again. Maybe this time the owner would change his mind. who knows? *sigh*


Saturday, April 16, 2011

Beria-ria saya amik gambar part 1






Attending a course in Naza Talyya Hotel, Tanjong Tokong Penang on 6-8th AprilMy roomate is an Ustazah named Tie. Normally we would hangout with her gang because all my gangs are non Malay. No I m not racist. Tie make me promised not to upload any of her pic. Up here is Kak Za, one of her gang, in front of the leaning coconut tree.
The hotel view is spectacular. The swimming pool facing the Malacca Straits. Wunnerful!
Karang Baby x caya pulak I was there. One morning I sneaked early to the conference room and snap this pic. Fokusnya ialah kolam renang menghadap laut. Cantik eh...
Ni aerial view from my 8th floor room at nite.
Ni waktu siang.

Thursday, April 14, 2011

Adab meminta tolong.

Kadang-kadang, bila kita perlukan bantuan seseorang, permintaan kita dihampakan. Dengan hati yang bengkek kita pun memaki orang itu dalam hati.

Elehhh macam bagus!!
tengok la esok.. jangan harap nak tolong.
blah la berkira!!!

Atau ada juga yang lebih pelupa, dia tak tau pintu neraka ternganga dengan luasnya untuk si pengadu domba, mulalah dia buat study group mengata orang tu.

. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari sahabat, Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhuma, bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam berjalan pada suatu tempat lalu mendengar suara dua orang yang sedang disiksa di dalam kuburnya.
Maksudnya: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda: “Dua orang (yang berada dalam kubur ini) disiksa, tapi bukan disiksa kerana melakukan dosa besar.”

Baginda Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda: “Ya, salah seorang daripada keduanya itu tidak bersuci dengan bersih setelah berkencing, sementara yang satu pula berjalan (di kalangan manusia) dengan mengadu domba”.”
(Hadis riwayat al-Bukhari)

Ada berani?

Memang ada orang yang sangat berkira, kalau diberi ganjaran baru dia mahu bekerja. Bukan menolong namanya, tapi dah masuk kategori mata duitan. Kadang-kadang kerja dia pun dia tinggalkan sebab nak buat kerja orang lain kerana orang tu akan belanja dia makan. Begitulah murahnya harga diri orang sebegini, nilainya sama dengan sepinggan nasi berlaukkan dua ketul ayam dan sesenduk sayur.

Akan tetapi ada juga orang yang tidak meminta ganjaran tetapi malas dia nak membantu anda. Kenapa dengan orang lain dia ok, dengan anda dia berkira nauzubillah.

Selidiklah cara anda meminta tolong. Sudahkah anda mematuhi adab-adab yang sepatutnya?


Sekian. Selamat beramal.

Tuesday, April 12, 2011

Phew!!! Finally!!!

When there is a will, there is way.
Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.


emas

emasperakgangsa
1
E
79
2
B
56
3
G
49
4
A
46
5
J
29
6
K
29
7
F
34
8
C
18
9
H
23
10
D
12
JUMLAH
125
125
125
375

We came 5th in the recent MSSPK 55thTrack and Field Championships. Better than the 7th in last year ranking. For those who is not from Perak and failed miserably in Geography too, there are 10 districts in the state of Perak, ye kawan-kawan.

In Batang Padang itself, there are 96 primary schools and 26 secondary schools. Manjung comprises of 80 primary schools and 21 secondary schools. Kinta Utara has more primary and primary schools, 110 and 53. Next, Kinta Selatan has 65 primary schools and only 15 primary schools. In Kerian, 67 and 24 for primary and secondary schools respectively. There are 89 primary schools in Kuala Kangsar and 23 secondary schools. Hilir Perak and Larut Matang Selama has the same primary school numbers, 114 but for secondary schools there are 25 in Hilir Perak compared to 34 in LMS, as it fondly known among us. Anyway, I was told Hilir Perak students were studying in sports schools across the nation. Up north, Hulu Perak has 14 primary schools and 16 secondary schools. Another 58 primary schools and 17 secondary schools are in Perak Tengah.

My point is, as the kids put it.."susah giler nak qualified for MSSPk". Even though you are gold medalist in your district championships, the ticket to perform in MSSPk is never guaranteed.

Then, once you are in qualified, "susah giler nak dapat pingat". It's neck to neck competition, because every one has only one goal, GOLD.

Forgive me for being a wee bit "bangga giler" again, this phrase is borrowed from the kids. Out of 12 golds, 8 came from our schools. Another 2 are from relay events which our kids were part of the team.

I think it is really an amazing achievement.
Don't you think so?


When I was slightly younger than today, i read an article on Zaiton Othman (takkan x kenal kot) and here is what she said.

"Masa saya sekolah, ada kawan yang lebih bagus dan kuat daripada saya".

Seriously, kuat dan bagus doesn't mean you'll succeed, but with perseverance, dedication and good techniques, even the snail will beat the hare. Oppss itu dalam fables la kan..

Panjang berjela saya tulis, niat sebenar nak cakap... Not no belittled the kids efforts, I think these two men really did a good job in coaching. As I wrote numerous times before. both of them r very low profile, silap2 nanti saya kena pangkah pulak...

Out of 1061 schools in the state, how many could produce 8+2 golds. The fact that we r not sports school make the victory sounds like something you read in Chicken Soup series. But then if you asked what the want as a reward, i m sure their wishes will ranging from new spikes, new barrier for hurdles, new javelin to a paid motivation-cum-training-camp for the athletes.

So selfless. The kids are their centre of attention.

If u asked me, a paid trip for Indonesia SEA Games in November is much welcome.
But... wishful thinking I guess... Let just say, if i were rich, that is the first reward ever cross my mind after slashed the idea of Japan ATF in July.

Say whatever you want, but 8+2 out of from 12 golds is a ...... (fill in the blanks).