Wednesday, April 27, 2011

Histeria - betul2 ke menmain

Having spent my school life in boarding school since form one, never makes me the expert in the histeria incidents.
pssst gambar dari google

Kenkadang memang la betul, sampai dengar dia jerit pun meremang bulu tengkuk. But then, some are juz very buang karan only u know. Dia tension n start jerit2. Terlajak perahu boleh lah diundur, ni bila dah sampai panggil shaman terpaksalah orang itu keep on acting (ayat saya) if not they will be laughingstock among peers.

Kalau yg betul2 histeria, memang kesianlah. Saya masih ingat ada sorang adik tu memang betul-betul la sampai kalau kebetulan saya masuk bilik dan ada dia sorang je masa tu memang berlari-lari saya keluar semula. Ingatkan saya sorang je buat macam tu, rupanya orang lain pun sama. Dia pun tau kitaorang takut ngan dia. Gila weh... sekali histeria dia datang, ustaz pun selamba je dia tendang. Meracau jangan cakapla.. Orang katala, saya memang x pernah tengok, kalau dengar dia histeria saya cabut dulu. Saya penakut.

Anyway, bila dia sihat, dia ok dan sangat manis budaknya. Cerdik pulak tu. Setahun lepas tu, dengarnya ada orang yang offer ubatkan dia, ok dah kot? Entah, lepas tu dah lost contact.

These few days, ada beberapa insiden yang membuatkan saya terfikir kembali. Ni betul-betul histeria ke atau...

Sebab saya tak rasa feeling macam dengan budak tu dulu. All the spooky, creepy atmosphere juz missing.

I went home and asked Mom. So here's tips ensure u r not wasting ur time on some faker.

1. Tengok matanya. Orang histeria matanya merah dan pandangannya sangat tajam sampai kita rasa seram.

2. Suara - kalau suaranya sama je mcm biasa, tipu la tu. normally kalau betul2 dirasuk, automatically suara pun lain.

3. Kekuatan - tampar sekuat-kuat hati. Kalau dia cakap sakit means, hehehhehehe sendiri mau ingatla. Kalau sampai 4,5 orang pegang pun dia still boleh kalahkan, wohooo tu baru betul.

4. Latar belakang mangsa - ni kena buat homework la sikit. Kenkadang ada problems ntah-apa-kenamanya pun dia dah menjerit2 macam histeria. At one time, ada senior tu kenkonon histeria lah, yang kita ni terkebil-kebil la bangun dari tidur (tertidur masa study la tu). Berdebar la kengkonon, then nengok2 dia tension sebab hal-hal yang x sesuai saya nak tulis kat sini. Cettt... sangat buang karan.

5, Sanity / Kewarasan - If someone is really possessed by demon, dia bukan tau apa yang berlaku. Dia buat pe'el dia je, mengilai ke, meracau ke, panjat dinding ke non stop macam guna bateri energizer. Tapi senior yang saya tulis kat no 4 tu kan, boleh pulak dia cakap, "eh.. cikgu pun nangis". Sampai skang saya tak boleh lupa macam mana bengkeknya kengkawan dia, habis tu dah beria2 ingatkan histeria sekali rupanya tipu.. Saya tak bengkek sangat kot, entah, lepas tu saya boleh start study kot, ke saya tidur semula, tak ingat dah...


Mak saya kata, kalau takder ciri 5, maka x berapa afdhal la kita mengklasifikasikan sebagai histeria.


2 comments:

Atie Hameed said...

wahh..brite tergempar ni..just heard it from bebudak yg tak sabo2 nk cite kt saye ni..huhu

Kengkawan said...

hahahha utterly buang karan kot