Sunday, May 29, 2011

40 tahun cukup?

Entah siapa yang mulakan tradisi, hari Jumaat sebelum cuti, mereka berjemaah akan bercuti. Sangat menjengkelkan! [muka marah].

They were busy. Pemandangan yang sangat jarang berlaku.But still chirpy, as usual.

Me: Kan dah cakap banyak kali, janganlah buat macam tu.
A : Alaa.. tak boleh ke.. Kenapa pulak?
Me: Agak kurang sopanlah panggil cikgu yang lalu kat luar masa ada cikgu dalam kelas. Kecik hati I tau..
B : Maafla.. kami cuma nak minta ustaz tu belanja.
Me: Laaaaaaaa takat nak belanja je? Tak payahla jerit-jerit. Suruh saja la I belanja. Tak payah jerit.
C : Boleh ke?
Me: Boleh..
A&B: Ye la tu..
Me : Kalau awak minta dengan sopan, no problem.
C : Teacher, boleh tak belanja kitaorang hari ini [muka baik]

Bukanla yang mahal sangat pun, tak habis pun sebulan gaji. Sewaktu kami makan sama-sama inilah insiden yang tak mungkin saya lupakan seumur hayat.
Mohamad Abdullah Firdaus Ramli: Besar pahala teacher belanja kami hari Jumaat macam ni.
Norizan Adnan: Alaa Mat, bukan apa sangat pun, awak kan biasa makan lebih bagus dari ini.
Shafiq Aziz: Ye la teacher. Saya doakan teacher panjang umur dan murah rezeki ye.
Norizan Adnan: Murah rezeki tu ok la, panjang umur saya tak nak. Nanti sedihla kalau tinggal seorang, dosa pun lagi banyak kot.
Shafiq Aziz: Kalau macam tu, saya doakan umur teacher sampai 40 tahun je, cukup tak?
Norizan Adnan : Oh? [jaw dropped] lagi dua tahun je la..
Shafiq Aziz : Oh [jaw dropped also] 38 ke teacher tahun ni?
Norizan Adnan: Ha'a



p/s gambar dari google

Wednesday, May 25, 2011

A friend cakap perut dia senak sejak minggu lepas.
Dah g klinik, tapi tak ok. Hari Isnin dia pergi Klinik Kesihatan lagi.
Doktor kasi ubat gastrik.
Dia bukan gastrik pun.
Tapi cakap doktor tak boleh dibantah.

Keesokan harinya dia pergi klinik lain pula.
Selepas diperiksa dengan teliti.
Doktor kata air kencingnya kotor.
Jadi diberi ubat yang sesuai.
Cajnya SANGAT tinggi juga.
Tapi... duit boleh dicari...

Ada cara yang sedikit mudah dan jimat pula.
Rajin-rajinlah tengok warna air kencing anda.


How dark is your urine?

Dark yellow urine colorWhat does it mean if you see a dark yellow urine color? Typically, this is a sign that you are not drinking enough water. How much water have you drank for the day? You should be drinking 8 glasses of water a day. If you do not drink enough water, then your urine becomes over-concentrated with waste, which is why it is a darker yellow urine color. You may also notice a stronger odor since the concentration is higher.

Is food causing your dark yellow urine?

Now, some foods may also cause your urine to have a dark yellow urine color. Asparagus makes your urine darker yellow and it creates a strong odor.

The important thing is to think about your diet. Have you eaten any foods that might change your urine color? Are you drinking enough water? If you are drinking enough water, but your still have dark yellow urine color, then it may be food based. Beets also cause a dark yellow urine color.



Tuesday, May 24, 2011

Integrity 101

Tahun lepas, a girl nak pinjam duit untuk tebus cincinnya di Kedai Pajak Gadai.
Dia sebut satu tarikh nak bayar tapi lepas tu asyik mengelat dan buat alasan macam2.
Dia silap orang.
Saya paling tak berkenan dengan orang yang suka berbohong.
It was ugly. Suffice to say, after months I managed to get my money back.
Dia tak berani meminjam duit dengan orang lagi rasanya.

Ini bukan hanya soal duit.
Ini soal integriti.
Kalau berjanji tunaikan sajalah.
Jangan berbohong.
Berbelanjalah ikut kemampuan.
Susah sangatkah?

Hari ini seorang budak beria-ia melambai. Saya beri isyarat "peace" dan pergi.
Dia datang mencari saya lagi.
Terus menerpa telinga dan saya terpaksa membongkokkan sedikit badan saya yang sepanjang 162cm ini. Kami berbisik-bisik. Kalau dia mahu perkara ini hanya antara kami berdua, saya layan saja. Hehehe

Dia : Saya tak ada duit nak tambang bas balik nanti, saya terlupa bawak duit.
Saya: How much is the fare?
Dia : Singgit saja
Saya: Have you eat?
Dia : Dah.
Saya: Ooooooooooo makan boleh pulak?
Dia : Kawan2 saya yang belanja.

Saya kasi dia duit tambang. Dan berharap dia akan jujur.
As I wrote up there. It wasn't about money.
It's more on INTEGRITY lesson.
Kalau dah berjanji, tunaikanlah.



p/s: gambar ehsan google

Monday, May 23, 2011

I Know... I should not read Mastika!

One of the job ethics that I am supposed (I did) to adhere is, Guru haruslah mengesan, menerima perbezaan individu di kalangan muridnya dan membimbing mereka memperkembangkan potensi mereka dari segi jasmani, intelek, daya cipta dan lain-lain. (rujuk kat sini)

It all started weeks ago when I accidentally read an old Mastika. I read Mastika since I was small, but stopped abruptly 4,5 years ago due to the scary current content. At my age, berita takut2 just not my cup of tea anymore.
Found it at my friend's place. The issue was, black magic.

"if u really hate someone would u see shaman?" I asked my fren matter-of-factly.
"heh!" just simple answer.
"Know what, I just don't give a damn about all these crap" I added and related one funny incident.

Once Et told me about a clerk at her workplace who refused to go to work. She said she saw HUGE entity who haunted her at the workplace. Said somebody send black magic to threaten her.

"Kak, kalau sayala nak hantar hantu jembalang, baik saya hantar kat boss yang selalu suruh kita macam2 tu, daripada hantar kat akak" Et make it lightly. And the clerk just kept quiet.

The truth was, she's being haunted by ALONG, the cunning money lender. After default payment, Along became bold and harassed her at her workplace. It was an open secret.

But my friend did not laugh at all.

"I believe it happen" my friend spoke quietly.

Jiran dia, dah 2,3 orang jatuh sakit. Pergi hospital kata xder apa2. Seorang tu kena sakit yang pelik-pelik dan sampai ke akhir hayat tak sembuh. Pada pagi hari dia meninggal, suspek bernyanyi-nyanyi di halaman rumah.

"Maybe he don't know there was a death" I tried to reason.
"Everyone knows, the arwah was on deathbed for a long time. Besides they were neighbours" to make matter worst, my friend looking behind and all around. Spooky!

"Hey... goosebumps hah" seriously my friend really makes me wanna jump off my skin.
"My mom said, he will know if we talked about him" My friend hesitated and.. I almost collapse.

"Good thing is, he was struck by lightning recently," added my friend.

Semuanya berlaku dalam rahsia. Tiada seorang pun jiran dimaklumkan, malahan ambulans pun tidak dibenarkan membunyikan siren. Kebetulan ada sedara kepada sedara kepada sedara jirannya bekerja di hospital. Berminggu-minggu di hospital, tapi tiada ahli keluarga yang maklumkan kepada jiran-jiran.

"Do I know him?" I decided cat won't be killed by a mere curiosity.
"No way, ignorance is kind" that's a song lyric, I know.
"So that I could be more careful, any of his children that I know?" again, trying my luck.
"What for? Doing u nothing good" my friend still wasn't convinced.
"So that I won't do something wrong to them for fear that they will retaliate in the way that both of us couldn't think of" seriously I was feverish.

So, this morning, the kids were quite frantic. Nope, did not scolded them though. I just said something about sending them back to their place - a kindie opposite the building. They laughed, and one of them jokes,

"Ce*, Ce* dah kecik kan hati X. Tengok dia x puas hati dah" The class laughed simultaneously . The blood drained from my face.
Of course they were only joking, but... I don't know. Somehow I felt so uneasy.

"X sorila, gurau je tadi" i shouldn't say that, but I did.
"Tak ada apala Ce*, dia ni pandai-pandai buat cerita" X gave her friend a nudge.
I smiled nervously.
The fact that X's father has a knack in Black Magic didn't help too.

I know.. I shouldn't read Mastika again

Sunday, May 22, 2011

No point!

currently I am watching Mentor@tv3
well... instead of 2, now 3 contestants for finale..
eh?
bosan..





Saturday, May 21, 2011

Tetiba saya rasa sangat kasihan..

Lucu pulak saya rasa bila Ecah call semalam nak kasi tahu esok (hari ni la tu) hari jadi dia.
Mak dia (kakak saya) memang celebrate birthday diorang ni.
Tapi tadi saya singgah kat kedai kek dan beli jugak sebiji kek kaler pink.
"Buat apa beli lagi, Nik dah beli dah" Nik (mak Ecah marah)

Kebetulan ada hal, so tadi Maghrib diorang datang ke 12A. Tak tau diorang nak datang. Saya baru masak air ingat nak makan Maggi. Kebetulan saya kek buah yang saya masak sebelum solat tu dah nak siap so makan kek saja le.

Sebenarnya jiwa saya kacau.
Last week kawan saya cerita pasal bebudak sekolah rendah yang beria2 mintak permission nak celebrate birthday kat library awam. Bila kawan saya kata okay, berbasikal la depa g kedai kek. Ada satu je pun kedai kek kat kampung saya.

Kawan saya : Akak tau dia beli apa?
Saya : Kek? (apala punya soklan hahha)
Kawan saya : Tak. Beli topi birthday yang bentuk kon tu je.
Saya : Hah? Dia saja je kot..
Kawan saya : Saya rasa dia xder duit kot..
Saya : Haaaaaaaa kesiannya...
Kawan saya : Tau tak apa yang lebih kesian?
Saya : apa dia..
Kawan saya : Dia pakai je topi tu sepanjang dia duduk kat library sampai la library tutup.
Saya : Sangat sedih..
Kawan saya : Saya pun...

Saya sedih dan sangat kasihan.
Mak saya selalu pesan, kalau bab makanan, kalau ngan budak2 jangan sekali kita berkira.
Anda macam mana?

MasyaAllah

Malaysian landslide buries orphanage children

A general view shows a landslide that half buried an orphanage house in Hulu Langat outside Kuala Lumpur May 21, 2011. The orphanage was partially buried by a landslide caused by recent heavy rains

Related Stories

A landslide in Malaysia has killed two children and may have buried at least 21 others after hitting an orphanage near the capital, Kuala Lumpur.

Six children have been pulled out with injuries after the landslide, which took place at about 1430 local time (0630 GMT) on Saturday.

A local lawmaker said the area had suffered heavy rain for two days.

About 100 people, including emergency officials, are involved in the rescue effort, he said.

'Very fast'

The incident occurred at the Children's Hidayah Madrasah al-Taqwa orphanage in the district of Hulu Langat, south of Kuala Lumpur.

Malaysia map

"Twenty-three children under the age of 18 were buried in the landslide. Six have been pulled out with injuries while have two died. It is raining heavily now," Che Rosli Che Mat, an opposition lawmaker, told AFP news agency.

He said the disaster had occurred while the children had been practising the traditional Malay drums under a tent near a steep slope.

"The landslide happened very fast. Only a few children managed to escape," he said.

A district police officer told AP news agency that continuing rains were hampering rescue operations.

Tuesday, May 17, 2011

Ole-ole dari Korea

Lama tak jumpa Ila, jiran sebelah kanan.
Selalu kami bertegur sapa waktu di belakang dapur. Melalui pintu dapur tu la.
Sejak ada kucing garang duduk blkg rumah.
Saya tak bukak pintu dapur.

Waktu-waktu lain memang jarang terjumpa.
Ada la 2 bulan lepas terserempak kat The Curve. Dan 3 minggu lepas, dia cakap nak g holiday.

Pagi ni waktu nak g pasar, Ila datang n kasi ole-ole dari Korea.

"Minggu lepas Ila kasi salam kat dapur tapi akak x jawab".
The truth saya memang x dengar. If not takkan saya lepaskan peluang nak berbual ngan jiran yang saya jumpa sebulan dua kali je ni..

Dia demam. Kesian.
Saya pula nak cepat. Jadi tak sempat saya nak tanya macam-macam.
Tak tau la bila boleh duduk-duduk dan kongsi pengalaman.
Can't wait!

Terima kasih Ila.

Cuba kira..

Hari dah malam, kawan talipon mintak tolong. Sangat urgent.
Anda tolong tak?

I did not.
Juz came this morning.
To check on this particular person condition.

Me : Who help u out last nite?
Dia: Labu dan Labi (bukan nama sebenar)
Me : Sorry, I was too far couldnt come on time.
Dia: I know.. No sweat.
Me : Sangat baik la Labu dan Labi considering... u know..
Dia: Did u call Alice (bukan nama sebenar)
Me: Yup.. She err kinda sleepy, she said that.

It's good to hear that u r sleepy when someone is in dire need of your help.

I read in an article years ago. How many friends that willing to help u out in middle of night in your mobile contact list?

I m afraid my friend juz slashed a number which once belonged to someone who used to hang out together. What about you? Have u tried?

Oh hujan

For days, it was hot and humid.
A heavy downpour in the mid day today was a relief.
I sat on the orange couch and through the sliding door watched the raindrops pelting down the exhausted dry plants. The heat takes toll on them too. Like me, I m sure they sang joyously for the gift of heavy pounding downpour.

Dear rain,
Do come again.
(pokok tu cakap rasanyala)


p/s the pic is from google


Ada banyak lagi pokok kelapa Mak


I went home early yesterday.
No need to mark exercise books, that's why.
Mommy just had her lunch.

"Jom kita pergi klinik nak? Mak tak boleh tidur malam tadi".
The thing is, my mom had complaining about her aches backbone for few days already.
Uda and Adik massaged her almost every night. Then, she continues her daily routines as usuaI. guess the pain must be too unbearable, else clinic would never mentioned.

Penah x saya tulis, mak saya adalah wanita 60-an yang sangat menjaga kesihatan dan pemakanan? She is. And I m proud of her

After Zuhur I took her to Klinik Zabidah in Bidor. It was crowded. The business must be good eh? While waiting for my mom's turn I fell asleep. The heat make me drowsy.

"Doktor cakap apa mak?" I woke up when she came out from the doctor's sacred room.

Mak: Doktor kata xder apa.
Me : Dia check tak belakang mak?
Mak: Check, dia kata x bengkak apa, darah pun ok.
Me : Alhamdulillah..,
Mak: Dia tanya ada buat kerja berat-berat kot?
Me : (sambil pandang mak ngan mulut ternganga sikit maksudnya HAVE U?)
Mak: Tu la.. mak teringat angkat pelepah kelapa minggu lepas.
Me : Kenapa mak angkat?
Mak: Mak kesian tengok Pijo buat sorang2..



Kat keliling rumah saya ada banyak pokok kelapa. Mak risau kalau tumbang kena rumah jadi Pijo, my bro guna tebang dengan mengunakan gergaji elektrik minggu lepas. Pijo berumur 28 tahun, tapi di mata mak saya dia masih budak nakal yang manja berumur 8 tahun. Jadi mak panggil Pakcik, kawan baik arwah bapa saya untuk tengok-tengokkan.

Pakcik is a frail old man, but still possessed heart of gold. Dia duduk la atas motor dan tengokkan Pijo tebang pokok sampai siap. Bila dah siap pijo tarik ke belakang untuk di potong kecil2 dan kemudiannya dibakar.

Jadi mak saya pun tolong la sekali. Kalau ditegah takut dia kecik hati. Jadi Pijo biarkan saja la.

Bila dah jadi macam ini, saya pun cakaplah..
" ada banyak lagi pokok kelapa mak, nanti mak angkat lagi pelepah ye.. hehhe".

Mak saya pun ketawa saja. Sebab masa kecil-kecil bila kitaorang jatuh basikal dia akan cakap, "x apa pergilah main lagi".

Kemana lagi tumpahnya kuah..

Monday, May 16, 2011

Sunday, May 15, 2011

Alamak, esok Hari Guru ke?

Masa Puan Saidatul Sahariah Sanusia was my immediate boss, I so love Teacher's Day. Masa tu sambutan sessi pagi dan petang diasingkan. Saya masih ingat pada tahun pertama tu, kami masak bihun sup ramai-ramai dan makan bersama-sama dengan budak-budak. Masak satu kawah tu...

Memasak ramai-ramai ni sangat time consuming. Jadi lepas tu Puan Saidatul buat strategi lain. Tapi masih bestest. Bila sambutan dibuat serentak dan sekolah dijadikan satu sessi pada Hari Guru, saya rasa kurang gembira.
(psttt.. Kak u r still d best boss I've ever had!)

Bila budak-budak duduk berselerak, sesak pula tu, tentu saja kita pun tak senang duduk. Macam pergi kenduri kawin bawak anak ramai la... kejap-kejap jeling kat anak dah makan ke belum, kejap2 jeling lagi.. letih.

Hari Guru or not, budak-budak ni tetap menjadi priority.

Citer pasal priority.
Satu hari saya balik kerja pukul 6.45ptg. Lepas sembang dengan mak, saya bergegas nak mandi sebab masa tu dah azan pun. Tetiba Acho ngan garangnya masuk rumah dan kasi arahan

"eh g tengok kenapa budak2 tu berjalan kaki, apa hal pulak ari dah nak malam ni".

Saya dah penah tulis dalam blog ni banyak kali, kat tempat saya memang tak ada pesennya orang berjalan kaki. Nak nya dah maghrib2 macam tu. Jadi saya capai tudung dan start kereta kejar diorang.

Rupanya driver x datang lagi. Ada 4 orang rasanya. Patutnya depa tunggu sajala dekat pondok jaga, tapi dah namanya budak kan... depa ingat nak jalan kaki balik rumah. Kot-kot la on the way nanti driver tu datang. Diorang la kata...

Masalahnya nak g umah diorang tu adala dalam 20km dan melalui kebun kelapa sawit yang memang sunyi. Lampu jalan pun x ada.

Jadi saya hantarkan lah... Nanti kalau jadi apa-apa lagi susah saya nak menjawab dengan Acho lagi.

Korang rasa apa reaksi parents diorang?
Ce teka... ce teka..

Saya ketawa macam nak jatuh kerusi bila one of them cakap ayah dia marah sebab saya tak berhenti masa selisih dengan ayah dia. Sebenarnya itu ketawa tipu2, padahal dalam hati saya sangat sangat marah. Cumanya dalam etika kerja tidak boleh menyebut sesuatu yang buruk tentang parents di hadapan pelajar.

Saya tak kenal ayah dia. Saya x mungkin akan berhenti kat tengah2 kebun yang gelap. Dan yang ketiga saya bawa laju-laju sebab nak kejar Maghrib, jauh tu... Keempat budak-budak tu boleh call driver tu bila sampai di rumah.

Selepas itu, saya berjumpa dengan parents budak tu agak selalu juga sebab ada 2 adik dia yang masuk sekolah. Dia tak sebut pun pasal dia marah saya tumpangkan anak dia balik waktu maghrib. Cerita tu pun dilupakan dengan rasa tidak bersalahnya.

Tapi saya tak pernah lupa. Setiap awal tahun saya tak lupa pesan ngan bebudak ni supaya jaga keselamatan waktu pergi dan balik dari sekolah.

Budak yang baik akan tersenyum dan mengangguk. Yang kureng akan bersoal jawab panjang-panjang. Yang lagi kureng akan cakap,
'elehhhhhh kalau dah ajal kat rumah pun mati jugak la Ce*'

Ngan budak yang baik, saya akan tepuk bahu diaorang dan cakap, "I'm just worried ok".
Ngan yang kureng tu saya tunjal bahu diorang dan cakap, "a'ah menjawabla... menjawab esok kalau perkara dah terjadi, jangan nak talipon2. I'm bizi ok" (saya pun jawab panjang2 jugak)
Ngan yang lagi kureng tu saya cakap, "beb, I kedekut. Kain putih dah mahal sekarang".

Selamat Hari Guru, walaupun murid saya yang kureng tu cakap 'elehhhhhh kalau dah ajal kat rumah pun mati jugak", tapi sampai hati ke kita nak membiarkan mereka dalam bahaya? Jangan putus asa bila jumpa parents yang kurang munasabah perlakuannya. Semua orang ada ceritanya sendiri.

In teaching you cannot see the fruit of a day's work. It is invisible and remains so, maybe for twenty years. ~Jacques Barzun cakap.

Hopefully in 20 years time, budak-budak kita akan jaga keselamatan anak cucu kita pula. World would be a better place then. InsyaAllah.

Lagipun, kan tiap-tiap tahun kita nyanyi

Amanah yang diberiiiiiiiiiiiiii,
Kami tak persiakan.
Apa yang kami janjiiiiiiiiiiiiiiiiii
Tunai tetap kami tunaikan
Tunai tetap.. (jeng jeng jeng)
Kami tuuuuuuunaikannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

p/s gambar dari cik google

Panas eh sekarang.

It was hot and humid, sleeping was impossible.
Once I woke up, i fell asleep again.
I was 6.10a.m. The coolest time of the day.

At 8.00a.m, gardening time.
Pokok kangkung pun mati sebab panas sangat.
Pokok bunga yang sangat tahan lasak tu pun hidup segan mati tak mau.
Kesian... padahal itulah pokok yang paling tabah dengan cuaca.
Iskk..

At 9.30 Yati and I went to day market.
I bought 3kg of mangoes, kuih koci, nasi lemak and laksa.
And raw keropok lekor too.
Of course suratkabo.
Yati bought breakfast as well, and we do justice to d food at her house.

At 11.00 a.m it was scorching heat.
We visited a neighbour who renovate his porch.
I was, well planned and make the porch looks roomy.
Whatever it is.
Then I went home, only then I realized, the 15-year-old-bodyshop bag was at Yati's.
No way I want to go out under blazing sun.

At 4.00p.m I bake a fruit cake.
Kenkadang saya buat ok, tapi hari ni macam kureng sikit.
Lepas tu saya bancuh adunan untuk Tat Keju.
Ini pertama kali saya buat.
Leceh. Kena dua kali kerja.

At 6.00p.m I went to Yati's.
Brought the cake but cheese tart wasn't ready yet.
Yati make a pot of tea. And we talked until Maghrib.

At 8.00p.m at home.
Sambung balik buat filling untuk Tat Keju.
Sampai sekarang..
Panas betul..