Thursday, June 02, 2011

Korang dah tengok filem Karak?

Selepas membayar sangat banyak bil bulan ni, I don't have much left to splurge.

"Takat nak treat kakak tercinta g midnite, apala sangat"
Baby cakap. Tapi itu bukan ayat sebenar dia. Saya tambah2 je kakak tercinta tu. Lebih kurang macam tu la maksudnya.

Make short, pada pukul 9 malam semalam, berbekalkan sehelai selimut tebal kain kapas (saya BENCI kain polyester) pemberian Nik, saya dan Baby menuju ke Jusco Bukit Tinggi, Klang. Punyala panjang barisan di kaunter TGV.

Setulusnya, saya tiada rancangan nak menonton. Saya cuma menghantar anak-anak sedara balik ke Bukit Naga, sebab hari ini Nadia ada tuisyen. Baby pula baru sampai dari Sabah pada pukul 3 petang, mungkin mood dia tidak stabil dan selepas bekerja keras di sana (dia kata dia penat) jadi bila dia ajak pergi menonton wayang saya layan kan saja.. hehe

Setelah berbincang ( no sci fi, no cartoon, no religious story sort of thing, no sloppy movie) we agreed on Karak. Sebab tu cerita hantu. Reasons- nanti kot kuar tv pun misti banyak potong, tak kisahla tu cerita.

Hanya ada 4 saja kerusi kosong. Semua kat depan. Layan saja lah.

Verdict.
Ngarutla. Kalau saya tau ada pelakon yang banyak sangat gossip gedik2 mati balik hidup saya takkan tengok. Since I heard the producer were boasting about introducing new talents, I was expecting fresh faces like Siti Saleha in Nora Elena@tv3 or at least someone like Eja (leading role in Mantera Anjasmara).

I love Jack, new artiste but I don't even know his real name. I've seen Tok Malam in various tele drama, but I adored him in Karak. I guess, in horror movie, the element of mysterious actors/actress also played an important role to make the movie creepier. Both are brilliant actors.

I have nothing good to say about the other 3 leading roles. Sorry. Due to all those gossip2 merepek I've read about them in newspapers.


I kinda like the dialogue, the beggar with Bahasa Baku, Tok Malam's with his Orang Asli's accent and the four leading roles bantered with one another.Gr8!

Love the ghost formation too. Simply amazing. Tak caya tengok la sendiri.

The storyline ada sedikit merepek (ko masuk rumah orang terus selongkar laci n amik rantai? hello?, kot toilet jauh, ada ke tergamak a guy pergi jugak? filthy toilets? budak kolej perangai gedik nak jugak mandi berkemban di tengah malam yang seram, well.. well.. and she even know how to tie the sarong.. ooh please)
Anyway, I like the twist ending. Ke itu memang cliche?

The truth is, saya tak pernah tengok filem Melayu seram sebelum ni atas sebab yang saya tulis pertama tadi. Pelakon yang banyak beno keluar paper dengan gossip kurang manis, sangat mengganggu mood saya nak menonton filem seram. Period.

No comments: