Sunday, July 31, 2011

Nak beli apa lagi?

Mak saya tanya.
Dah jadi tradisi, sebelum bulan puasa bermula saya akan bawa mak saya membeli belah barangan dapur.

Mak saya suka betul.
Saya pun suka.
Semalam, dari pagi kami keluar rumah, pukul 6 ptg baru balik rumah.

Sebenarnya kan, saya tak faham kenapa orang kata tak ada masa untuk emaknya.
Luangkan masa berkualiti untuk emak kita, sementara hayatnya ada.
Orang perempuan kan suka shopping.
Mereka sudah tidak kuat untuk bershopping sendiri.
Temankanlah mereka.
Percayalah. Setiap sen yang anda keluarkan, setiap masa yang anda luangkan bersama emak, pasti Allah balas.

Sekian sajalah.
Agaknya saya sedikit emo sebab marahkan orang lain.



Thursday, July 28, 2011

Oh.. sangat terharu..


"Awak tau.. Man cakap dah dua bulan dia tak jenguk ayah dia, dia nak balik weekend ni".

Saya berhenti mengisi data dalam e-disiplin. Man kawan baik kami. Ayahnya sedikit uzur.

"Kesian ye kak" saya pun sedih jugak.

"Dia cakap kakak dia pun bising. Suruh datang sebab ada Kiko warehouse sale Puchong. Kita kirim dah ngan dia suh beli baju Yuyeen" Kak Sal sambung lagi dan ketawa.

Laju je tangan saya menggoogle dan tanpa disangka panjang pulak ceritanya, sampai saya tak dengar bunyi loceng.

Saya tersedar terlewat, dan literally ran to the class.

Kimi: Kenapa lambat sangat? tinggal lagi sikit je masa Ce* (sebenarnya ada lagi 60% masa)
Hawa: Ha'a la.. dah la hari ini satu masa je. Lama kitaorang tunggu.

Selalunya budak-budak kelas hujung bukan peduli pun cikgu ada atau tidak. Kalau tak ada lagi mereka suka. Saya tengok muka mereka betul2 sambil mencubit tangan kiri saya.

Mereka nampak ikhlas. Tangan kiri saya pun sakit. Maksudnya saya tak bermimpi. Saya rasa macam nak melompat gembira!

"Ohhh saya yang salah sebab berbual dengan Cikgu Salmiah. Saya rasa sangat bersalah la. Boleh tak saya belanja awak rehat nanti, sebagai tanda minta maaf?".

Entah saya perasan atau memang mulut mereka ternganga.
Samala.. sehingga sekarang saya pun ternganga juga


Wednesday, July 27, 2011

Ke Jakarta lagi...

Bukan saya.
Orang lain.

"Boleh awak belikan saya baju raya dan nanti saya akan bayar semula", saya tanya.
"Baiklah, nanti saya carikan ye" dia kata.

Saya tertawa senang.
Kali terakhir dia berjanji, pada tahun lalu.
Saya hampir terjatuh kerusi bila dia kata "boleh".
Masa itu dia mahu ke Jakarta juga.
Saya tertawa lagi beberapa bulan kemudian.
Bila dia kata, "Saya rasa bersalah sangat. Actually I bought it, but I gave to someone else".
"It's ok. I m used to being a mere unimportant subject" saya jawab sambil ketawa lagi.
Saya tidak berkecil hatipun. Omputeh cakap its the thought that counts.
Tentu sekali dia gantikan dengan sesuatu, dari negara yang lain sebulan selepas itu. Sungguh saya terkejut.

"How much?" saya bertanya.
Dia mengerutkan kening, tapi tidak sehebat Ziana Zain. "It's a gift ler.." katanya.
"Heh janganlah macam tu. Saya tidak selalu pergi ke luar negeri macam awak. Saya tak boleh nak balas pun".
" Don't..." bila keluar perkataan yang satu ini saya akan diam saja.

Sebenarnya bila saya bercuti, saya tidak beli apapun untuk dia.
Sebab dia dah ada semua benda.
Jadi saya cuma kasi kasih sayang yang tak bertepi saja. Cukup kot.


On something unrelated.
Hari ini Uda menerima Ijazah Sarjana.
I am so happy for her.


gambar dari google

Tuesday, July 26, 2011

Saya rasa macam sangat lawak.

Lawak 1
tempat: dalam kelas 3D
cuaca : paneh!!!

Saya kasi arahan dalam Bahasa Arab supaya mereka benar-benar faham. Selepas habis cakap, Syamir Azwan bertanya dengan muka tidak bersalah.

"Eh... kenapa tak ada subtitles?, saya tak fahamlah."



Lawak 2
Tempat: padang
cuaca : redup

Mamat datang latihan pukul 6.45petang sebab baru balik dari Gopeng. Dia menceritakan bagaimana susahnya sebab tiba-tiba tayar kereta yang mereka naiki pancit. Amir dan beberapa atlit lain berkongsi pengalaman tahun lepas apabila tayar kereta Sir Rizlan pancit dalam perjalanan ke Kejohanan MSSPk di Teluk Batik.

Mamat: Dahlah berat, susah betul nak jek tayar tu.
Daniel : Maksud engkau, tayar luar pun kena ganti sekali.
(suasana senyap seketika, sehinggalah tiba-tiba entah siapa yang menunjal bahu Daniel dan cakap".

"Weh tayar kereta mana ada tiub macam motor. Memangla kena tukar sekali.Appala"


Sekianlah cerita pada hari ini.
gambar-gambar itu saya pinjam dari google.

Monday, July 25, 2011

After all these time Severus?

I called Baby on Saturday, if she could spend some time. She was on the way to airport, another hectic week ahead for her.

I need somewhere to go. Someone to laugh with.
Someone to make me forget I was slightly unhappy (at that time).

Then I called my anak2 sedara.
Bought newspaper, scanned the cinema sections and took them to Bukit Tinggi TGV.
We (Along, Nadia, Zudin and I) watched Harry Potter.

I do have all the Harry Potter books, but I wasn't a die hard fan.
I only bought Deathly Hallow after my attempts to download from any source failed. It cost me Rm109. The second most expensive book I ever bought.

After watching the movie, I felt terribly sorry for Professor Snape.

So much have been said (and wrote) about the movie.
I was so touched with the dialogue up there asked by Dumbledore to him (After all these time Severus?)
And his answer was simply, "Always".

For those yang tak hujung pangkal. Masa kecik2 Snape berkawan baik dengan Lily, emak si Harry. Masuk sekolah mereka masih rapat sehinggalah Lily berpasangan dengan James, budak lelaki yang selalu membuli Snape. Snape sangat tidak sukakan James tapi sanggup membuat apa sahaja untuk Lily. Walaupun berkorban nyawa. Pada akhirnya dia menjadi mangsa ular Nagini Voldermort, pada ketika itulah dipendekkan cerita, Harry Potter tahu bahawa Snape yang selalu memperlekehkannya itu sebenarnya telah menggadaikan nyawanya sendiri untuk menyelamatkan Harry.

"Snape's Patronus was a doe, the same as my mother's. Because he loved her for nearly all of his life"
this one I copied from here.

Reading the books, I failed to appreciate Snape.
Sebenarnya ada ke cinta sejati yang tak mengharap balasan macam Snape tu?
Yang kekal sehingga ke hujung nyawa?
Sanggup berkorban apa saja?


Thanks to Severus Snape.
I wasn't(slightly) unhappy anymore.


p/s I hope my anak2 sedara were happier too.

Sunday, July 24, 2011

Oh Severus, how could you after all these time?

There are a few things that make me slightly unhappy this week.
Tread water. That's it.

I wrote a complaint letter on behalf of Adik. It took me quite some times after I finally settled on my choice of words. I do not approved the way he dealt with 'that party' in the past, and I wished to continue our family good rapport with 'that party' in years to come.


Then, there is one discussion that I think such a waste of time.
Years ago, I suggested to hire a lawyer and "saman" the other party as the last resort. It was after years of default payment thingy. Unfortunately, my siblings "pangkah" the mad idea and "pangkah" norizan adnan as well.
That's it. They dreaded my ideas but haven't come up with any solution. It was forgotten, until recently, and the discussion just resurfaced.
Nope, I didn't take part this time. I refused to be of any help at all.


A best friend of mine, talk bad about another best friend of mine on Wednesday.
I bit my lips, trying hard not to answer back. He was furious, so I don't think it will bring any good if I backed another best friend of mine. I felt terribly guilty for that. I believed best friends always stand up for one another.


On Thursday, I bought a set of square dinner set. Both Adik and Mom thought it was hideous (we went to the shop together). I felt slightly hurt when the next day no one use the new dinner set even though I make an effort to keep all the pinggan mangkuk at the kitchen. My mom even took out the 20 year old arcopal dinner set to avoid using the square.


Uda went to get her Convo Robe on Friday. So I asked her to buy 3 packets of Muffin Mix.
for the Feast with the tamanfolk. Nope. She did not know what the Muffin Mix is, did not asked until she reached the shop. She tried to call and I didn't bring my hand phone at that time so I couldn't be reached. End up she did not buy any.
"Oh ok.." that's all I said. If I cared enough for someone, I would probably asked the shopkeeper what Muffin Mix is and maybe bought 4,5 things with Muffin labels on it.


Oh... its such a perfectly-normal life.
With all of ups and downs

Tuesday, July 19, 2011

In defensive mode

errr.. Meja kerja korang kemas tak? Mine is a total mess. Of course sometimes rasa segan, but of course I couldn't throw students' exercise books away (which occupied half of the space). Then found this article from here. Enjoice!

The war on your desk

Every day more and more information is thrown at you. New mail, reports from various committees, invoices, proposals, and more all hit your desk several times a day. You are too busy to deal with it right away so it just begins to pile up. Your desktop begins to look like a war zone.

The problem here is not that your desk is messy. The problem is that important stuff gets lost. It either gets buried by new material coming in, or it is in the new material, but is not noticed. As a result, you spend too much time on things that are simply urgent rather than those that are important.

When your boss wants to know how soon she can have that report for the Vice President, you don't want to tell her you didn't notice the memo she sent you requesting the report. Nor will your boss be thrilled to hear that the layout for the new product line is late because you set it aside and it got covered up and you forgot about it.

Some people will tell you the best way to solve this problem is a clean desk. Others say messy is okay. Who's right? Neither. And both.

Cluttered desk, cluttered mind
Not too long ago, there was a popular expression 'a cluttered desk is a sign of a cluttered mind.' That expression gave rise to an entire industry designed to help business executives clean their desktops as a sign of their mental acuity.

No doubt you have seen movies where the boss sits in his office atop a downtown skyscraper. He sits behind a glass-top desk with no drawers. The only adornments are the impressive pen set for signing important documents and a telephone or intercom so he can give orders.

On the other hand
Many people see nothing wrong with piles of paper covering the desktop, even spilling on to the chair seats and office floor. They quote adages like 'a cluttered desk is a sign of genius' and 'a messy desk is only a sign of a messy desk.'

We all know someone whose desk is that way. You don't see how they can even tell if the desktop is metal or wood. Yet, when you ask them for something, they go right to a pile, leaf through 2 or 3 sheets, and pull out what you asked for.

What works for you
Both sides are correct. The issue is not which is correct. The issue is which will make you more effective. There are a few fundamental guidelines that apply to both approaches, but the key is to work in a manner that allows you to be most effective. Almost everyone needs to get rid of some of the clutter atop their desk, but having no more than a single item on your desk at any one time won't work for many of us.

Many people are working on several projects at the same time (or almost the same time). Creative types feel the need to have inspiration surrounding them. Detail-oriented individuals need volumes of reference material close at hand. Some people feel the piles of work make them look busy and, thus, keep them safer in times of layoffs. Others feel a clean desk shows how efficient they are at getting the work done. What is important is to do what works for you.

p/s so.. what say u?

Pagi yang gelap.

(psst gambar dari sini)
After a long wait, finally yesterday Acho agreed to fix the leaking tap at 12A.
Wasn't succeed, somehow the bla bla bla is not compatible with the bla bla bla.
See.. I don't even understand what Acho trying to tell me.
"Biarla Cho, ase keluo ayo sudahlah"I told him much to my brother's dismay.
If he could get his way, mesti dia ajar saya baiki kepala paip tu.
Just like how he taught me to change the flat tyre, fixed the faulty lamp and all.
That's another story tho'.



(gambar amik dari sini)
"Boleh tak kita pergi rumah murid Andak?" I asked him on our way home, at around 6.20p.m.
"Kenapa?" He asked back.
"Dah lama dia ponteng. Nak pergi tanya khabar"

The house is 40km from my house.
The said boy wasn't home. He went fishing. Met his miserable mom.
"Banyak kali makcik nasihat, dia tak mahu dengar" I know she's telling the truth.
Waited for the boy until Maghrib but after 7.30p.m and still no sign of him, I had to say good bye.
The makcik gave me some rambutans. Very thoughtful of her.


Once home, I was totally exhausted.
I even missed NCIS@8tv. sheessshh

And this morning.
I borrow a cane from Mr Azhar.
Went out for a certain class.
They were playing football on the field.


(ni bukan gambar saya, saya amik kat sini je)
"Semalam tu ponteng ke memang tak datang?" I switched on my muka-askar-mode.
Of course I knew the answer. I do have a list of those.
It's only preliminary text so that they knew why they were flogged with rattan cane.

I knew. Some quarters love to brag how outlaw the punishment is.
Me too. Once.
After 11 years, I converted to "spare the rod, spoils the child" method.

By the way, it is the first time, in my 11 years I use the rattan cane.

Monday, July 18, 2011

sLEEpy


Sangat-sangat.
Kena diet lagi nampaknya.
Sangat tidak sesuai dengan kerjaya kalau ngantuk2 macam ni.

hmphhhh...
oh..
itu Adib, entah bila masa dia bergambar.

Seronoknya kalau dapat berkumpul dengan mereka
Pada hari ini..

Sunday, July 17, 2011

vanila muffin



Bangun pagi tetiba rasa nak makan muffin.

Jadi godek saja bahan-bahan yang memang dah sedia dalam peti sejuk.
15 minit sediakan bahan-bahan.
25 minit masa membakar.

Sekejap saja.
Sementara tu sempat lagi tanam pokok kari yang saya ambil di kebun semalam.
Hari redup, seronok berkebun.

Inilah muffin bila dah masak.
Look at the imperfection.
Jadi memang dah sah-sah Norizan Adnan yang masak.

Saya sangat suka colourful presentation. Tadaaaaaaaaa.
Saya harap anak-anak jiran belakang rumah tu suka jugakla.

Sebenarnya saya rasa ada sesuatu yang tak kena sebab bila saya balik ke 12A hujung minggu lepas, lampu (luar) rumah dia terpasang siang malam.

"awak sekeluarga ok x?" saya jerit ikut tingkap bilik pagi tadi bila nampak dia kat verandah belakang rumahnya.
"Balik kampung lah, mak ada masalah jantung, masuk hospital" dia jawab di birai tembok.

Jadi terjawablah persoalan saya.
Harap emaknya cepat sembuh.

Saturday, July 16, 2011

Korang suka gotong royong?

Saya tak.
Dari dulu-dulu sampai semalam.

Tapi gotong royong hari ni saya suka.
Saya sengaja datang lambat sebab ada acara ucapan-ucapan.
Ohh please, I've heard enough.

Selepas kemas rumah, sapu lantai, dan buat sarapan barulah saya ke tempat kerja.
Oh hari ni saya masak ayam goreng, kentang goreng dan nasi goreng.
I know... not good for my diet.
Mommy was happily chitchatting to Makcik Siah our neighbour when I bid goodbye.

Syukurlah acara ucapan-ucapan sudah habis bila saya sampai.
A few bosses tetiba ada kat tempat letak kereta.
I made quick mental calculation either I should

A. Greet the bosses, kasi alasan, tunjukkan pokok limau dan cangkul yang saya bawa dan goodies yang saya sediakan untuk the kids who are present today. So that the bosses would be impressed with my effort and generosity dan tahun depan dia kasi Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC), the most coveted award in our industry. Tak kisahlah datang lambatpun, janji Boss tau saya bekerja keras dan sangat rajin (membodek)


atau
B. Buat muka tak bersalah dan terus cari the kids. Dan konfem tak dapat APC.


Mestilah saya pilih versi membodek.
"Sorryla yang, I memang sengaja datang lambat, I jahat tapi I love you" and I hugged them.
What?
Of course NOT the bosses. Satu-satunya entiti yang saya rasa berbaloi untuk dibodek (dan disayangi sepenuh hati) ialah the kids.

"Dari tadi kami cari, hisssss teacher ni.." said the Club President (tak sangka dia nak datang)
"alaaa sorryla.. I salah... a'a pokok durian tak ada jual la. I beli pokok limau je. Boleh eh?"

Sebenarnya dari semalam kelas ni beri cadangan tanam pokok buah-buahan.
Saya tau diorang sengaja menguji kesabaran saya.
Mana ada gotong royong tanam pokok buah-buahan?
Sesuka hati diorang je kasi cadangan yang bukan-bukan.

Tapi masa saya sebaya mereka, saya pernah kasi idea yang lebih bukan-bukan daripada itu.
Pas tu kena marah. Benci betul saya rasa.
Takkan lah gotong royong mesti hanya ada ucapan, kutip sampah pas tu bakar sampah, lukis mural dan mengecat. Lap tingkap, sapu lantai. Bosan lah.

Hawa bawa dua anak pokok markisa.
"Cantik teacher, nanti bila dia besar dan lilit-lilit pondok ni, wuishhhh buahnya macam epal" dia cakap.
Saya setuju. Saya pun suka.
Dia bawa kek untuk dimakan bersama. Saya suka!
Shikin pun datang juga


Saya cakap tak daripada 23 orang hanya 4 orang saja yang datang.
Harap-harap yang 19 orang lagi itu akan menyesal sebab tak berpeluang menanam pokok buah-buahan hari ini.


Sekian.
Gambar ehsan google.
kamera tertinggal di rumah 12A semalam.

Thursday, July 14, 2011

kesiannya Part 2

If only I have Coach handbag I definitely won't have to visit the canteena twice. First to have quiet breakfast in the morning, second at around 9.50a.m. to pay for my brekkie. I accidentally left my wallet and in a hush hush manner, let the makcik kantin knows I'll pay once I finished my class.

There, a few ladies were consoling-cum-advising the 7 months pregnant buddy. She is sweating. No it wasn't the humid weather. She's in horrible pain.

Took her to the clinic.
She's still in great pain.

I m so sorry for her.

Me: exhausted sangat kot?
She: Maybe. Semlm tu bangunannya sangat tinggi, on top floor pulak, and the toilet jauh.
Me: ler... Kenapa u yg pergi?
She: Supposed orang lain, tapi lepas tu dia x mahu pergi pulak.
Me: Nantilah I'll talk to him... mana ble macam ni... kesian awak. Jangan macam ni lagi ye..

Waited until she finished the check up.
Then left her at musalla, waiting for her husband to take her to the hospital.

Well...
I had a choice not to interfere afterall bukan saya yang mengandung dan masuk hospital.
The matter would be forgotten and everyone would be happy except me and the pregnant lady, knowing that the injustice have been done.

Or see the person in question, give my piece of mind so that he won't do it to others. He might put me in his blacklist and give me cold shoulder treatment. Worst, his circle of friends would jump the band wagon too.

Ala...
no need to think.
get well soon sis!





Tuesday, July 12, 2011

Kesiannya..


Erm...
How eh...
Why?

Ni bukan cerita saya sebenarnya.
A good friend of mine, 7 months pregnant but still in high spirit.

Pagi ni dia kena bawa 3 kanak-kanak untuk Public Speaking Competition.
Majlis mula pukul 8.00pagi.
Budak-budak mesti gelisah kalau lambat.
Janji nak gerak pukul 7.30pagi.

Well...
Someone wanted to join. Nope, she's not a teacher neither a student.
Ok fine...
The thing is..

"Kita pergi pukul 8.15pagi lah, saya ada report yang belum siap lagi" over the phone.

Eh hello!

Pernah tak korang buat perangai macam tu?
Tumpang orang tapi nak jadi boss?
Lagi manis, u don't even know who the driver is..

*roll eyes*

Monday, July 11, 2011

Monday madness


Camna rasanya kalau tetiba cuti?
Hari ni cuti khas sebab pada 2 Julai lalu dah di
isytihar hari persekolahan sempena Larian 1Murid 1Sukan.
Tak.. masa tu saya tak lari pun. Gila, nanti orang ingat ada gempa bumi pulak. I was talking non stop, from morning until the launching ended. Korang ingat senang?
Oooo bercakap memang la senang. Tapinya nak kasi orang minat nak dengar tu was errr..... an uphill battle.
Ada yang sengaja tanya soalan-soalan yang sebenarnya membuatkan saya nak naik hangin juga. Ye la since my school is not a famous cluster-premier-whatever school so I prepared these script beforehand.

Me : Pernah dengar nama sekolah ni yang/ encik/ tuan/ puan / cikgu
Jawapan: x pernah (semua pun jawab mcm ni)
Me : Tanjong Malim tau kan...
Jawapan: ooo tau.. kat Tg Malim ke?
Me : Sekolah ini 72km dari bandar Tg Malim. Dari jalan besar nak masuk ke dalam lebih kurang 32 km. Jauhkan...

Bila habis part location baru lah boleh cerita pasal achievements. Well, am glad the gang couldn't hear me since saya port baik punya kat luar booth so that easier to approach the public when in fact mesti diaorang ketuk kepala saya kalau dia dengar betapa sangat masuk bakul dan angkat sendirinya. (i hope by now surely diorang menyesal masukkan saya dalam ini pilem)

Saya tak taula yang saya cakap ni betul ke tak atau hanya prejudiced semata-mata. Bila orang tu tau kita ni cikgu, mungkin masa dulu-dulu dia ni ada tak puas hati ngan cikgu dia, jadi bila dia dah berjaya dan kaya(?) dia pun buli la cikgu yang dia jumpa. Hehe

Ada soalan yang sindir2 (sumpah saya x kecik hati bang), ada soalan x berapa percaya (akak x kecik hati jugak) dan ada soalan teka teki. Benda yang buruk2 memang saya tak simpan dalam hati But then soalan teka teki ni still haunted me, until now.

Ni la soalannya (masa tu saya spiking rasanya sebab orang itu dan gengnya (OI&G)adalah orang yang mukanya keluar suratkhabo selalu)

Me : It's 72 km from Tg Malim tuan (I should called him Datuk, dem* so insensitive of me)
OI&G: Proton City?
Me : 75km. See it's quite far and very remote.
OI&G: Trolak?
Me : 46km. Well.. actually the nearest town is Sungkai which is 32 km or Slim River 42km. Any idea?
OI&G: (shook their heads) Sungai Klah?
Me : 38km.

The truth is, except for Tg Malim which I've checked, the rest saya bantai je while maintaining my muka x bersalah. Macam berdosa je.

Jadi.
Saya suka cuti hari ni.

Banyak urusan yang boleh dibuat
1. Bayar insurans Acho - RM1340
2. G Pejabat pos - perbaharui langganan dua buah majalah omputeh.
3. Tunai cek orang (bencii) kat Agro Bank

Dalam perjalanan pulang saya singgah disebuah kedai yang baru dibuka. Ingat nak tengok2 je. Tapi sudahnya saya membeli
1. Sebotol pewarna apple green - RM2.80
2. 2 paket cawan muffin warna merah dan kuning -RM13.50 x 2
3. 500gm gula perang - RM1.90
4. Krim Keju - RM7.90
5. 150gm blueberry filling - RM3.00
6. 500gm Tepung mufin - RM3.70
7. Acuan coklat gambar macam2 - RM3.90
8. Beg piping 10pcs - RM1.90
9. Baking powder - RM1.70

Benda lain yang saya nak beli tapi tak cukup duit.
1. Acuan tart saiz kecik sikit.
2. Acuan kek bentuk petak
3. Cawan mufin bentuk petak.
4. Set nozzle.
5. Ice blended (haus sehh)

Sampai rumah pukul 2.00petang. Masak untuk makan tengah hari, baca surat khabar, lipat kain dan baca buku The Collector, yang ditulis oleh David Baldacci.

Now I'm watching Bones@nat7, pas ni sambung ngan NCIS@8tv pas tu konfem tengok Prettylittleliar@8tv.

I wonder, apa ke pekdahnya saya membeli semua barang2 tu hari ni?
Maybe I should opt for ice blended only. cess!!



Sunday, July 10, 2011

Hows ur Sunday?

Me?


Morning.
1.Woke up - gardening until 9.00a.m.
2.Washing clothes.
3.Had breakfast - 2 mugs of piping hot tea (no sugar)
4.10.30 a.m. Went out to Sunday market.
-Bought 3kg of Mangoes - Rm10
- Newspaper - English and Malay - RM3.50
- 8 fresh squids -RM4.50
- Chicken - RM3.00 (I frowned when the seller add some more because he said he dunno how to charge because it was 'too little".)
5.11.30 a.m. went home.
-cleaning up the fridge.
-cooking time - tomyam and fried squid.



Afternoon.
12.00 has lunch. Yummy!
Then read newspapers
- read The Women Weekly - July Issue - fill up some contest forms (x penahnya menang pun)
- sweep the floor (pagi tadi x sempat)
- recite Quran (kejap je pun)
- continued reading yesterday's newspapers and entah bila2 punya newspaper which I haven't finish reading
- sedar2 hari dah hujan (dunno when I fall asleep.. iskk) well so grateful, save me the trouble of watering the plants today.

Evening.
1. Had early dinner - well.. lunch leftover.. mencii
2. After Maghrib, drank another big mug of hot tea, with a piece of toast, butter and honey spread.
(seriously, I felt guilty after eating..there goes my diet!)
3. Checked neighbours' houses.
(jiran kiri x der, kanan pun xder, depan pun xder... thanks god jiran belakang ada pasang lampu means ada la tu kot malam ni... i m positive tho by midnite they'll come home.)
4. Watched Tahajud Cinta@tv3
macam bosan je, tapi ada Aaron Aziz hahahha

How's your day guys?

Dah bersih?

"sunyi ye hari ni?' penjual surat khabar tu tegur.
"diorang semua pergi KL kot" saya jawab sambil ketawa.

Via 8.00p.m news I learnt there was a massive traffic jam even Tg Malim-KL route.
As usual, there are updates on the street demo posted to FB message.

Loya tekak bila baca semua tu.
Seperti biasa, dapatlah coverage kaw-kaw dari press obersea.
Yang kena tahan ngan polis tu pun tayangla muka seposen, konon2 dianiayai.
Yang kena sembur ngan gas pun turut sama la kasi statement, polis kejam.

Dik,
yang untung lawyer je.
ngan orang yang cetak baju kaler kuning n kaler merah.

Friday, July 08, 2011

Apa yang kotor?

Either I m older n wiser (ehemmm) or maybe I m just a plain old lady who could never comprehend what is the benefits of street demonstration to the public.

When I was younger (not too long ago) I used to support all those movement.
Who didn't?
Because at that time, I sincerely thought that was the right thing to do.
They have an issue.

But then this time...
Please la.. jangan menyusahkan orang..

Kesian anak2 polis. tak merasa nak pergi jenjalan sebab cuti polis dibekukan.
Kesianla... orang kampung nak g shopping kat Kelumpo, jalan lak kena tutup.
Kesian mak ayah nak bawak anak-nak beli baju raya hujung minggu ni. kat Sogo ada Kiko sale plak tu
Kesian toke2 kedai. Pelanggan tak berani nak datang.
Kesian kat agensi pelancongan, sapa je la yang berani datang.

Kesian kat penganjur.
Sedar atau tidak, makin ramai yang pilih PERKASA sekarang.

Kesian kat kita semua
kalau betul-betul jadi pertumpahan darah.



Wednesday, July 06, 2011

entry yang sedikit poyo - maafkanlah..





Ce klik kat bawah ni.. ce try..


Alaa.... line slow?
Ok.. kita kopipes... baca eh..
_______________________________________________________________
ARKIB : 05/07/2011

Tahniah warga KPM jayakan Larian Serentak

LARIAN peringkat kebangsaan yang diadakan di Padang Dataran Perbandaran Taiping pada 2 Julai lepas mencipta rekod sebagai larian yang terbesar yang disertai oleh murid sekolah.

Sehingga petang 1 Julai lalu, seramai 4,137,126 pelajar daripada 9,980 buah sekolah seluruh negara telah mendaftar menyertai larian tersebut.

Angka ini dijangka bertambah selepas keseluruhan penyertaan dikemaskinikan dalam beberapa hari lagi.

Selain penyertaan yang besar daripada keseluruhan murid yang berjumlah kira-kira 5.4 juta orang, sokongan dan kerjasama yang ditunjukkan oleh warga KPM di semua peringkat patutlah dibanggakan.

Kepada semua sewajarnyalah diucapkan setinggi-tinggi tahniah.

Ini membuktikan dalam keadaan apa pun sesuatu tugasan yang sebegini besar implikasinya akan dapat dilaksanakan tanpa banyak masalah.

Dalam perjalanan pulang ke KL dari Taiping, kesan bahawa sekolah-sekolah di sepanjang jalan ke Ipoh mengadakan larian ini amat ketara.

Sesungguhnya dalam apa pun tugasan di sekolah-sekolah, kepimpinan sekolah amatlah penting.

Kepimpinan yang berkesan akan membolehkan sekolah berfungsi sebagai sebuah institusi yang dapat melahirkan modal insan yang seimbang untuk negara kita pada masa hadapan.

Sukan memberi ruang untuk melahirkan modal insan yang holistik daripada keseluruhan aspek pembangunan murid.

Di Padang Dataran Perbandaran Taiping, pihak penganjur telah menyediakan beberapa gerai yang membolehkan sekolah-sekolah terpilih mempamerkan kejayaan masing-masing.

Salah satu daripadanya ialah gerai SMK (FELDA) Besout, Sungkai, Perak.

Saya tidak menyangka sekolah ini terletak di kawasan FELDA dan telah mencipta nama sebagai sekolah yang cemerlang dalam sukan olahraga.

Sekolah yang mula ditubuhkan pada 9 Januari 1984 telah menjuarai kejohanan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah Batang Padang dalam sukan olahraga mulai tahun 2001 sehingga sekarang.

Sekolah tersebut telah melahirkan ramai atlet olahraga yang menjuarai kejohanan peringkat MSSM.

Sebagai contoh pada MSSM 2011 yang lalu, sekolah ini melahirkan atlet Nurul Hidayu Kamaruden dalam acara 110m LP bawah 15 tahun, Mohd. Amir Syahmi 200m bawah 18 tahun, Ira Mastura Mohd. Nor, Qhairul Shafiq Mohamad, Saidatul Izzati Suhaimi dan Mohd. Amiruddin Jamil.

Sekolah ini juga telah melahirkan Siti Maimunah Satar sebagai Olahragawati Sukan Perak 2003 serta mewakili negara di Kejohanan Remaja Asia 2003, Nurul Bayah Mokhtar sebagai Olahragawati Negeri 2008 serta Fatinnur Aqlina Mohd Sapiee sebagai Olahragawati MSSPK 2009 bawah 15 tahun.

Ramai lagi atlet yang terpilih mewakili negeri Perak di peringkat MSSM dan ada yang diserapkan dalam Program Pelapis MSN.

Pencapaian yang ditunjukkan oleh SMK (FELDA) Besout ini sudah tentulah digerakkan oleh barisan kepimpinan dan guru-guru sekolah tersebut walaupun silih berganti sehingga berjaya melahirkan atlet-atlet olahraga yang berjaya.

Sebagai sekolah yang terletak di kawasan FELDA pencapaian ini cukup membanggakan yang meletakkan sekolah-sekolah lain di bandar ketinggalan dalam menjanakan sekolah berkenaan sebagai institusi pendidikan yang berfungsi cemerlang. Syabas dan tahniah.

____________________________________________________________________________________________________

Dah baca?

Tu je la ceritanya

Tuesday, July 05, 2011

butter up

so..
hehehe..

kot ye pun.. hahhaha
janganlah obvious sangat.