Saturday, August 13, 2011

Hari membuat kuih.

As i grew older, semangat nak makan macam-macam sewaktu Ramadhan pun dah hilang. Unless when I had iftar at #18.

Sebelum puasa, mommy said she don't want to miss her daily Tadarus, in other way dia cakap tak mau ikut saya pergi ke Teluk Intan on Thursday for routine check up. Tiba-tiba on Monday dia cakap dia dah buat arrangement ngan kengkawan dia to skip Tadarus for one day.

The next day, saya konfemkan lagi, manalah tau mak saya berubah fikiran. Afterall memang tiap-tiap haripun saya akan singgah dulu ke #18 sebelum balik ke 12A. Saja, saya memang suka bersembang dulu

On Wednesday, I slept at #18.
Mak aihh banyaknya makanan masa berbuka. Sup daging, hati goreng kicap, sawi ikan masin (suka hati je uda nak masak macam ni), udang goreng. Makcik Jah kasi sejenis kuih dan saya masak mini popia. Juga buah tembikai.
Tak taula berapa kali saya makan ulang makan, that's why saya tak suka duduk di rumah masa puasa. Tak boleh nak kontrol.

The next morning, we started our journey once my mom came home from subuh prayer. It was 6.30a.m. Sungguh kejam. Sampai kat hospital pukul 7.45a.m. kira dah habis speed la tu. Jumpa doktor, pergi scan, jumpa doktor semula, g ambik ubat, pukul 10pagi baru habis. Kira awal la tu.

pas tu grocery shopping. By the time habis semua-semua tu, dah pukul 1.00 tengah hari. Hari sangat panas. Mata sangat mengantuk. Jenuh saya menampar-nampar pipi supaya tak tertidur. Last-last berhenti dan basuh muka dulu baru lah ok sikit.


Sampai di rumah, nasib baik Arif cuti. Jadi dia lah kemaskan semua barang-barang tu. Saya dan mak dengan tak sengajanya terus tertidur.


Petang itu saya buat samosa, sebab mak cakap dia larat nak buat kuih untuk kasi pada jiran. tapi samosanya tak berapa menjadi. Macammana ntah nak buat jadi segitiga. Puas saya try, tak mo so saya buat gulung saja.

Dulu-dulu kalau saya masak my bros suka komplen2. Kecik hati saya. Tapi kali ni walaupun x berapa berketrampilan habis je diorang makan. Either absence makes d heart grow fonder macam peribahasa tu cakap or memang saya masak tu sangat sedap la.

i choose option no 2. hahhahahah
Jadi hari ni saya berazam nak buat dua jenis kuih, di frozenkan dan letak kat #18.


No comments: