Wednesday, August 17, 2011

Rumahku Madrasah?

Hari ni cuti. Nuzul Quran.
Pagi ni drizzling, I like!
Tak payah siram pokok bunga. Hoyeee!!

Lepas subuh saya buat Almond London Cookies.
Sambil tengok MHI@tv3.
Saya bukan suka sangat tv3, tapi rumah saya takde ASTRO jadi channel lain pun gagap juga.
Cuma tv3 dan8tv je yang jelas.

Saya suka temubual hari ni.
Ada cerita pasal penipuan kad kredit.
tapi saya takder kad kredit dan tak berhasrat nak apply for one.
jadi saya dengar saja. Ok juga.

Lepas tu ada temubual dengan seorang ustazah. Nama tak ingat but she's very brilliant.
Nilah beberapa nesihat dia yang saya rasa macam ikhlas sangat sebab kalau tak mesti saya x ingat pun.

1. Bacalah Al-Quran lebih sikit masa Ramadhan walaupun merangkak. Sebab Bilal bin Rabah yang sangat famous tu pun sebutan Arab dia sedikit pelat, tapi Allah angkat darjat dia kerana hatinya yang ikhlas dalam melaungkan azan.

2. Bila masuk rumah anda, apa yang orang akan nampak dulu? Biarlah nampak Al-Quran yang bersusun dan rehal. Kalau boleh, dia kata.

Dua tu aje yang saya ingat. Bila habis bakar cookies, saya cuci baju, dan mop lantai.
Selepas itu baja sebuah buku yang dah 3 minggu saya baca tak habis2.

Sedar-sedar dah zohor. Tertidur rupanya.
Arif called cakap he'll be coming for iftar.
Am glad!

Suddenly, it rained again. Good!
Guess Arif won't be coming so I bake some cookies again.
By the time I finished, wash the apparatus and mop the floor, Arif arrived.
It was almost 6p.m.
I haven't prepared anything for iftar, because normally I don't eat much when I was alone.

So we went to Trolak Country Resort at 6.50p.m.
Dekat saja. 15 minit dah sampai.
In my humble opinion, RM24 per pax for arrays of scrumptious food, sangat sangatlah murah.

Ada banyak jenis kerabu, salad, dan kuih muih dan buah-buahan.
Lauk pauk pun banyak juga. My fav are gulai kawah, pari bakar cicah air asam and sotong goreng.

Finally we shared a bowl of yummy curry noodle. Share saja sebab dah tak larat nak makan. The f&b supervisor came to our table and treat Arif "gila kaw" punya teh tarik. Have to turn down his offer on hot milo because I was so full.

Went home exactly at 8p.m.
Arif wanted to go back to #18.

Well..
Baru je pagi tadi rasa ada kesedaran sivik nak jadikan rumah macam Madrasah.
Now with my stomach full, there's nothing much I could do except zzzzz..

2 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Satu nasihat yg memotivasikan, Terima kasih pd you & pd ustazah kt tv tu.

Dulu time kami takde astro, kami terlalu setia pada channel dari S'pore - segmen masak2 dan time sahur pulak asik tengok satu channel indon tajuk dia "SAHUR KITA... nyum nyum nyum." Best gak la utk hilang2kan boring.

Kengkawan said...

bestnya dapat tgk tv singapore:(