Sunday, August 21, 2011

Shazwan Saidin

Managed to make edible nasi mandhi with roast chicken for iftar yesterday. Somehow, Baby found it rather dry and did not up to the standard (the one that she used to frequent). Besides my mom's oxtail soup and sambal udang petai were there, so saingan sangat sengit ok!

I do make cheese tart also. Kind of better than the batch I bake long ago.
Still, belum lagi boleh masuk dalam Buku Resepi Gerenti Jadi Mak Andak.

Back to Nasi Mandhi, I really wanted to taste it, I mean from the real one with side dishes and all.
"Nanti lu bawak wa g makan eh?" I asked Baby.
" No problemo" she answered shortly.

Sebagai back-up plan I even asked a friend if he don't mind to have it, at foreseeable future. He said he would love too.

My point is, sometimes we are so used of people said YES at our request.
Dan dan saya teringatkan Shazwan (bukan nama sebenar)


Ni pun bukan gambar sebenar.. hihik...

Saya terdengar Shazwan (bukan nama sebenar kasi tau kawan-kawannya dia nak g shopping kat KL on Saturday.

"Mari sini kejap, betul nak g KL ni?" saya tanya ngan muka askar.
Bila dia cakap ye, saya terus buat sessi interogation.

Me: g ngan sapa?
SS: Kawan-kawan.
Me: Naik apa?
SS: Kereta
Me: Siapa drive?
SS: Ayap.
Me: Ayap mana? I kenal dia tak?
SS: Alaa Ce* kenal, budak form 5 tahun lepas.
Me: Anak sapa?
SS: Nama ayah dia _______.
Me: Mana ni? yang rendah2, rambut tegak2 tu ke?
SS: Ha'a yang tu lah... Ce* kenal kan?
Me: Tau. Baik budak tu, boleh harap, tapi ada lesen tak?
SS: Ada. sebab dia ada lesen la kitaorang ikut dia.
Me: Biar betul ni... nanti apa2 susah..
SS: Betul Ce*... Betul... memang ada.
Me: Dah cakap ngan mak awak?
SS: Dah. Dia kasi.
Me: Bagus. Macam tula. nak g mana2 mintak izin mak ayah dulu.
SS: Lepas tanya mak saya barula saya berani g Ce*.
Me: Iskkk bagus betul awak ni. Kirim boleh?
SS: (muka berkerut) nak kirim apa?
Me: Belikan tudung boleh?
SS: (Sambil melompat dan ketawa berdekah2) aihhhhhhhh... mana saya tau..
Me: Alaa senang je.. tudung je.. I kasi la duit pun.

By this time, Shazwan (bukan nama sebenar) berlari ke belakang dan ketawa bersama kawan-kawannya.

"Susahla... kata g KL.. belikanlah untuk teacher dia... Saja tau" saya cakap main-main. Mereka berjemaah ketawa.

"Teacher, saya tak pernah beli tudung. Saya tak tau macam mana nak pilih tudung pun. Nanti kalau saya dah tau, saya belikan teacher ye?" dia cakap dengan sopan dan separuh memujuk.

Giliran saya pula ketawa bagai nak gila.
Kalau suruh Arif yang berumur 27thn tu beli tudung pun konfem dia tak mahu. Inikan pula budak umur 16 tahun.

Samala.. kalau orang suruh saya g kedai hardware.




No comments: