Monday, January 16, 2012

Mungkin lebih biru langit di sebelah situ?

Mungkinkah?


Perghhh...
I keep asking this question to myself lately.
After a friend told me that she has a frequent visitor.

"Oh why she keeps coming?" I shouldn't bother, but the nature of me, curiosity gets the better of me.
"Dia saja nak sembang" She replied with a long face.

Me: Eh?...
Her:Dia tak tahan dengan suaminya, selalu marah-marah. Dah la sakit suka tengking2 pulak.
Me: Lerrr orang sakit memangla sensitif... sabarla.. ye tak?
Her: Dia cakap dia macam nak mintak cerai je sebab x sanggup jaga suaminya.
Me: Then cerai je la... pergilah Pejabat Agama. Kenapa nak bawa-bawa cerita?
Her: Tu la pasal. Pelik jugak.
Me: Tak baik kan.. bukan dia tu kerja ..... (fill in the blank) ke?
Her: Tak tau pulak.
Me: Ntahla nanti kita check. If it's true, she shouldn't behave this way. She should know better.
Her: Yang tak tahan tu, dia kata dia doa suaminya cepat mati.

Mak aihhh...
Honestly this particular friend could not comprehend this.
"My mom jaga my late dad sakit berbelas tahun tau sampai dia meninggal. So does my aunt. Lagila my late uncle kena stroke sampai tak boleh urus diri sendiri, my aunt tu jaga punyala teruk. Tak pernah langsung dia merungut" said her.

Is that why people said only fools rushed in?
I don't know.
In my humble opinion, if the spouse is really-x-leh-pakai-punya-orang.
Dumped him/her when he/she is still could look after himself/herself.
Leaving him/her when he is not in good condition (health/financially) is inhumane.

The thing is, my married friends favourite line is "kalau aku tak kawin macam kau pun x per. Lagi senang hidup aku agaknya".
Of course it wasn't true.
Langit mana-mana pun sama je birunya.
Atau kelabu.
Atau jingga.

Either you are married r single you r looking at the same sky.





No comments: