Tuesday, February 07, 2012

GPS bergerak

Loooooooooooong before GPS became too available, nak g mana pun dalam Malaysia saya akan tanya Jie dulu.
Especially tempat-tempat yang saya tak pernah pergi.
Jadi Jie akan taip kan pelan dan hantar ke telefon bimbit. Saya pun baca banyak kali sampai hafal. :Lagipun pelan Jie sangat precise.

Contohnya gini,
"Jalan terus sampai nampak bangunan XYZ sblh kanan. opposite ada bangunan XYY jalan terus lagi sampailah traffic light ke 4 dari situ dan masuk kiri. Straight, nampak flyover jangan naik dan masuk kiri"

Saya pernah try guna GPS, tapi saya tak tahan dengan sora pompuan dalam GPS tu, bising sangat. Kenkadang, saya tak mau la menyusahkan Jie.
Saya belasah je pergi.. Ended up jenuh saya memusing dalam Kuantan last Saturday. Len kasi plan but then I still couldn't find the exit, as fast as I should *hmmph*

On the way back from Rompin, I memorised Len said Muazam-segamat-muar. I found Tangkak instead of the original plan, to take a shortcut to Malacca. Hahaha. Not her fault la kan, maybe dia cakkap lain, dan saya dengar lain.

T api yang ni memang HER fault.
On the way from Malacca, Baby called asking us to sleep over at her place.

and she texted the plan.
"exit Putra Mahkota, stret jumpa simpang empat, masuk kanan, jumpa t junction. masuk kiri stret sampai jumpa roundabout, amik kol 3. then stret n jumpa u turn, sampai jumpa guard post".
waaa detail giler.
Ended up dekat sejam pusing2 kat jalan yang sunyi giler.
Sebab bila turn right lepas simpang empat tu memang sah2 jalan tak ada orang. benci betul..

Jie jugakla GPS yang paling tepat dan cepat.

No comments: