Thursday, May 31, 2012

Cameron Highlands?

After ages. The winding road never fail to make me dizzy. My mom too. When I left her at no18, she was flat, said she had headache. Adik terus tidur.. Gila penat. If not for night class@12A, x kerja saya nak keluar rumah.. Weizzz..

In other word I m saying, the three of us went to Cameron Highlands today.
We bought the usual, vegetables, fruits and roses.
Souvenirs for the kids, nieces and nephews.
Tetiba Nik cakap dia nak pokok bunga ros. Saya beli.
 Nadia nak kaktus n bunga matahari.
Lambat... saya cuma beli kaktus je..

Tu pun pening.
Ok..
On my way to 12A, I switched to Ikim.FM (selalu dengar channel lain)
Oookk..
Here's something that make me plunge in deep thinking (ayatttt)

Dia cakap,
Memilih Jodoh itu dengan 2 perkara.
Yang pertama, jadilah orang yang baik, supaya dapat jodoh yang baik.
Yang kedua, ikutlah nasihat orang yang baik, supaya dapat jodoh yang baik.

Jadi saya terus talipon seseorang dan sampaikan tazkirah tu.
As usual dia melawan.
"Babe, tp yg second tu kena ikut nasihat org yg baik, u r supposed to follow my advice, I AM BAIK, am I not?".
Dia diam. Saya pun.
At last dia kata, "haaa ikutlah.."

Kan senang macam tu..
Wish me luck guys.
And don't ask me bila nak kahwin pulak.
That is of course,
out of question.

Wednesday, May 30, 2012

Tuesday, May 29, 2012

Finally I am a TEACHER!

Selama hari ni?
Selalu pun saya merungut sebab bila the kids nak buat apa2 aktiviti mesti saya yang kena buat sekali.
Nak buat jamuan, saya jadi tukang hidang.
Nak jual bunga, saya jadi drebar g Cameron Highlands beli bunga.
Nak buat aktiviti persatuan, saya yang kena drafkan paperwork dulu.
Nak buat pertandingan, saya jugak yang kena beli hadiah..


Last Friday, I was having brekki with Fid when Fiza n Lyn approached.

Lyn: Ce, boleh x kita pinjam pinggan kat orang kantin ni?
Me: Kenapa?
Fiza: hari ni Ustaz Arif last day, kitaorang nak buat jamuan.
Me: Makan apa.
Lyn: Kitaorang bawak mee goreng dgn kek.
Me: Air?
Lyn: Susah nak bawak, semua kena bawak air sendiri je..
Me: Lerr.. apsal x cakap, ble la I bawak apa2..
Girls: x perla.. susahkan teacher je..hehhehehe

Comelkan.
Sangat-sangat bersyukur rasanya..



Personal Pronoun

Perghh tajuk bunyik sangat scholar la..
I've been thinking..

The thing is, my mom selalu membahasa dirinya "mak" tapi once dia sebut gantinama diri dia as "saya' means ada benda yang x kena la tu.
One friend is a "I" to us, but then kalau dia sebut nama dia "siti ramlah rasakan bla bla" tu maksudnya either dia nak mengadu atau memang dia nak pau kitaorang. Hahahha
Sapa lagi ni eh... ramai la..

Gantinama diri ke(berapa pun) boleh merefleksi(ehhehe) niat penutur tu.
Every time I called my sister Baby and started calling her, "awak" instead of "lu"
Dia akan tanya, "cakap! lu nak apa sebenarnya".

The plus point is, x payah nak cakap banyak coz kata gantinama tu dah kasi hint yang cukup dah.
Guess, zaman dulu Si Kembang Cina yang femes tu pun guna strategi ni kot..

The point is (trademark, mukadimah memang panjang berjela).
I've been flabbergasted when a good friend guna "saya" instead of the usual "aku" over a few request.
Nothing personal pun.
Cuma saya kita tertanya-tanya.. Ni marah ke apa.

Sapa je la yang akan jawab soalan ni?

Ija dan Ijan

Seriously, saya x tau kenapa orang panggil saya Ijan. Bukan manja sangat ke bunyiknya?
Kakak-kakak saya je panggil saya Adik Ijan.
Satu hari masa kelas LKI which I registered with Enid, n d rest are Kelantanese (depa saja je register satu geng), yang sorang pun kitaorang x kenal, during the introduction, when asked by the lecturer,I told her I prefer full name basis.


"Norizan binti Adnan then" dia mengusik.
"Norizan wud be fine" saya buat muka poyo, cam biasa.

The Kelantanese classmates called me "Ize". Heh?
After sometimes, a few whom I bumped masa tengah tengok movie (tiba-tiba duduk sebelah lak tu) called me "Ije".
Sangat tiba-tiba kan..

Panjang mukaddimah.
This is Rijal. Yes, with the J.
I called him Eja. tapi dia cakap dia x suka the E sound.
Banyak songeh hahhaha..
Others called him Ija with silent L.

One day dia suh amik gambar dia..
2,3 kali saya retake..

"nampak mcm gemuk skit la" saya komplen dan retake lagi..
"ok dah tu.." lastnyer dia cakap..

3 minggu kemudian, dia suggest suh saya amik gambar ngan benda-alah ni. hahah
"balik semula, gemuk kot" saya tanya sebelum melompat g tgk gambar tu kat digicam kaler pink, saya yang punya.






"tak la... kurusssssssssssssssssssssssss sangat" dia cakap sambil kelip2 mata..
Saya sangsi.
Tapi macam percaya kot.
Saya suka Ija.
Tu je cerita.





Sekian



Monday, May 28, 2012

mssm 2012-same position

Last yr Perak was 1st runner up, dis yr too. Kuat btul Sarawak ehhh

xper ke tulis mcm ni,
i am on top of d world when our boy, john (as we fondly called him) won 1 gold n 2 silvers. sai got silver too and adik managed to secure 6th place in 400m hurdle
it is definitely not easy to win medal in national level.
thats y until now saya x paham knapa diorang pangkah bila saya ckp lebih2 hahaha.. 
John n Sai
watever it is, i m so so ecstatic.

'not bad jgk eh..' a fren ckp.
ermmm.. 
newayyy
i know they r extremely happy too.
it just unlike pompuan diorang x ckp lebih2
for me dpt tpt ke6 kat mssm mcm adik pun is an achievement yg konfem saya xkan capai.



Adik
at least not in my lifetime...

Thursday, May 24, 2012

Cerita ini memang sengaja tergantung

Enough on those xder-pekdah-story (d previous entries, that is)

Last week, mommy asked me to bank in this cheque. 
The first batch katanya.. 

Pas ni dia dah pesan suruh saya agihkan kepada semua adik beradik.
I've told her, "tak payahla mak, diorang x kisah pun.. mesti diorang x nak nanti".
Mom, being a mom (at least mak saya memang macam ni la), is adamant to have her way.
"Kan Tok Najib cakap, 5 ribu kena bagi pada anak, kena bagila.." Haisshh...
Sambil dia kasi tazkirah politik pada saya, tu yang saya masuk bilik terus tidur tu.. heheh

Adik beradik saya ada 12 orang, kira je la berapa yang dapat pun..

"Adik x nak duit ni, ambik je la Nik, nanti belikan adik gelang ye" saya cakap ngan kakak saya, Nik.
"Mana cukup, emas mahal la" Nik jawab sambil menjeling..
"alaaa.. tambahla.." saya kasi suggestion ngan muka x bersalah.
Ok apa..

See...
Gegak gempita serata alam..
tapi...



Hard to say I m sorry part 2

After years, I just took it, friends, I mean real friends need not to explain anything.
Things just happen. Said and done.

But then, not every one is Fauzi Ishak.
Some people needs extra explanation before hugs n kisses (read: aku maafkan kamu thingy) commence.
Unfortunately I just don't have the cut to be in d same boat.

If it took years, or a lifetime. 
Be it.
In between there were lots of gossip2-cakap2-umpat2 behind my back with her gang.
And those warning be-careful-with-her-she's-a-_____ (fill in the blanks) to any newcomers.
Heh? 
Of course I m aware of it.
What do u think I made of? Bricks?

I see no point to retaliate.
So busy to be happy to make it deter my happiness.
Past is past. 
Buatlah apa pun, saya x akan merajuk. 
Lebih-lebih lagi dengan kawan perempuan. Hahhahaha
Gila? nanti orang ingat saya x straight pulak.. hahahahhaha

It just today, out of nowhere, she handed this.
Years ago, saya cakap saya rasa dia sangat terer masak nasik goreng. Which is true. 
Cute.
After years..  and this is her second last day here  hahaha.
Sebenarnya saya berpuasa sejak 2 hari lepas.
Orang kasi saya makan je. 
Tu je la cerita hari ni..

So, for those yang ada cita-cita nak berkecil hati dengan saya, dan nak tunggu saya cakap, "maaflah kecikkan hati awak bla bla bla". Please don't.
Sebab sebelum cakap apa2 yang penting, saya memang dah fikir panjang-panjang.
Dah bersedia dengan consequencesnya pun.

Saya sangat poyo when it comes to hal-hal kerja.
I know.

Sebenarnya saya lagi takut kalau DIA pangkah saya.
Afterall, hidup ni bukan panjang sangat pun...

Hard to say I m sorry part 1

Tu tajuk lagu.
Ermm... saya teringat satu hari, saya beria-ia menalipon Jie dan cakap itu-ini.
Dia layankan je, walaupun beberapa hari sebelum tu saya telah bercakap (complaining) sesuatu yang tidak sepatutnya dan seseorang yang saya dah lupakan namanya cakap "u were rude!".

I was. Ok.

After sometime lepas cakap pasal birdie, eagle n Thongchai
(yes.. pasal golfing padahal haram sepatah saya tak reti pun) I asked this stupid question.

Me: Jie, nampak sangat x norizan adnan sedang mengambil hati fauzi ishak?
Jie: Very obvious. hahahha crystal clear.
Me: Oook. I m so sorry for what I said before.
Jie: Laaa nothing la..
Me: Orang tu kata I was rude.
Jie: What? No u r not. We r friends kan.. Ni sebab orang suruh la baru mintak maaf ni?
Me: Lebih kurangla. But I really meant what I said.. hahahhaahha.

It was years ago.
When I was much younger.
And stupider:(




Tuesday, May 22, 2012

Story for Ms X

Sangat pointless

Dunia ni sebenarnya sebesar tapak selipar je.
Hahaha...


Monday, May 21, 2012

It's Monday.. again.

A few of our colleagues, received their transfer news.
Nora, Jie and Ustaz Arif.
Euphoric response, as expected.

Halmi said, dia nak tunggu sangat bila Norizan Adnan nak transfer.
heh?
Shrul also said d same thing.
Heh?
Kalau dah nak kiamat sangat kot, baru saya mintak transfer lagi.
That's after plan nak pindah ke East Coast in 2006 gone awry
(long story anyway...)

This week is MSSM Track and Field Tournament.
Wished em' luck.
It's kind of errr.. funny when I came to school dis morning and saw stack of questions papers and an envelope with my friend's name on it.
And a pendrive in it.

Kind of remind me,
Banyak lagi kerja x siap..
*sigh*


Sunday, May 20, 2012

Masih mengharap...

Haven't attend Sunday class for the past ehemm... lama kot..
First was accompanying the kids in Ipoh, the week after I wasnt feeling well, then took anak2 sedara to Pesta Buku and last week, celebrating Mother's Day.

I wont be missed, that's for sure.

Woke up super early and thinking about the unthinkable again..
(sighh.. dah sewel kot)

Arrived at the mosque super early too (than usual)
Left my handphones at home:)

The class was fun.
There's something disturbed me so much.

The makcik beside me asked if this class was the last. Another makcik behind us said, the last class would be next week.
Meaning - the departure is nearer..
And I haven't invited pun...

People said, kalau kita nak sangat-sangat kita akan dapat.
Kalau x dapat, means ada banyak dosa kita yang belum terampun..
Errmmm...
Sangat tertekan...

Saturday, May 19, 2012

Bukan Fasha Sandha je yang sedih....


Untuk rekod, one of the first recipes yang saya cuba, saya ambik kat majalah ni  lamaaaaaaa dahulu.
Masa saya sekolah lagi kot. 
Jadi bila one of the reporters approached me some two weeks ago, I was thrilled.
After seeking my friends' permission (u'll know why i did that once u read article kat mukasurat 140-141)
I almost melompat kat tepi kolam. I was kat tepi kolam masa tu, sgt miserable.
When he said "yes" (kind of- tapi ayat dia lain) dan.. dan itu bersembur-sembur saya cakap I love u.
Untuk rekod jugak, saya cakap I love u kat semua orang. (dah, jangan nak memikir yang bukan-bukan)

Coincidently, majalah ni keluar pada Hari Guru on May 16.
Saya dah tulis perasaan saya kat sini.
 Kawan-kawan saya sepatah pun x komen.
I took it, diorang x suka:(
Heh... saya buat bodo' je la.
What else to do kan..
Diorang diam, saya pun diam je la..
Kalau diorang cakap apa2, saya nangis la kot...

My sisters, cam biasa buat muka heh?
Tu memang true to Adnan's clan spirit.
Biasa pun mereka switched on so-u-r-in-d-magazine-so-what?

It just my nieces reactions puzzled me a lot.
On May 17, all d way from Kedah, the twins called.
"Mak Andak memang gemuk kan... " they accused.. hello?

Last night I talked to Aisya.
Dia cakap, dia "agak gembira jugak la tengok Mak Andak dalam majalah".
Agak gembira. Whatever that means.

"Tapi kan Mak Andak, Angah katakan... akhirnya Mak Andak mengaku jugak" dia bisik-bisik kasi tau.
"Mengaku apa?" saya konpius..
"Dia kata, Angah la kata, bukan Ecah tau..  Akhirnya Mak Andak mengaku jugak yang Mak Andak tu memang gemuk" Ecah sambung lagi, "bukan Ecah kata ye Mak Andak"..

 Baru tengah hari semalam saya baca pasal Fasha Sandha sedih tentang berita dia dipertikai dan diinterpretasi macam2. Masa baca tu saya x rasa apa-apa pun..

After talking to Aisyah, barulah saya rasa macam...
Macam makan stroberi cicah garam kot..