Wednesday, May 16, 2012

Apa yang kami janji, tunai tetap kami tunaikan..

As usual, highlight of d day mestilah nyanyi lagu Hari Guru..
Tak kisahlah kalau half of d kids did not turn up pun...
Afterall... bukan kids saja menentukan seronok ke x kerjaya ni.
I mean, ok... they r our main clients, but then kalau dapat colleague yang hampeh pun,
it will drive anyone crazy.


Ramai je colleagues yang selalu buat saya rasa seronok bekerja.
Tak mau tulis nama, karang kalau tertinggal, kecik pulak hati diorang.. hehhe
Afterall, hari-hari2 saya cakap i love u  kat diorang.
By right, diorang dah tau saya sangat sayangkan diorang (heheheehhehehe - gelak bodek)


Tapi ada few people, yang x berapa nak rapat, but still their small gestures make me ermmm
er... er...  sangat sangat terharu kot.


Ginila ceritanya.


Cerita 1.
Masa tu dah 2 minggu saya tak masuk kerja, sebab outstation.
Buat pengetahuan orang yang tak pernah jadi cikgu, dan rasa macam best je tengok cikgu keluar sekolah masa hari bekerja, dan komplen2 pulak tu dalam suratkhabar, let me assure you.. TENSION giler.
If I could have my way, saya nak duduk sekolah je hari-hari, masuk kelas mengajar je, x mau buat kerja lain pun.
Pergi mana-mana pun, exercise untuk budak kena kasi jugak, buku kena semak jugak, attendance budak kena tanda jugak,.... Kalau prestasi budak jatuh, panaslah telinga... bla bla... kalau saya merungut, sampai besok pun x habis.
Jadi hari tu saya menyemak latihan yang saaaaaaaaaangat banyak,
sedar2 hari hujan lebat. 
Saya tak kisah sangat hujan, tapi bila kilat saya terus melompat, bila toleh kiri kanan,
 I was all alone, masa bila semua orang balik saya tak sedar pun.
Staffroom sangat besar, banyak lampu x tutup, serious saya takut.. bila guruh berdentum dentam..
Saya lari keluar... lebat sangat, tempias..basah baju..
I bumped into our Penolong Kanan, Tuan Haji Idris.
gaya skema
"Cikgu, kita sangat takut, boleh tak cikgu temankan kita masuk bilik guru, lampu tak tutup pun lagi".
Sometimes, I forgot I m a teacher. Cikgu tak boleh takut. Mesti berani selalu. Cikgu mesti selalu senyum walaupun takut.
Tapi saya pun manusia biasa. Ada rasa nak menangis jugak bila takut.
Even though hari dah lewat, might be dia pun x sabar nak balik, he still accompanied me.
I have seen ada orang capai beg dan terus buat x dengar.
But this colleague of mine, he is just a gem..
(so now u know kenapa saya x melawan dalam miting lagi hahhahah)










Cerita 2.
Last year, n d year before saya asyik komplen je, on behalf of athletics team.
Adake buat program, tapi suruh cekgu2 keluarkan duit? I mean.. hello?
Honestly, saya xkan buat kerja ni pun, kalau bukan pasal kawan2.
Sebab kawan2 saya minaaaaaaaaaaat sangat ngan olahraga, keluar duit sendiri pun dia x kisah.
Tak sampai hati saya nak back off masa tu. 
This year, things get better. Aminn...
Cik Usup, our beloved kerani sekolah make it much better.
He attended a course for a week.Last week la ceritanya pun.
I wanted to submit claim form for athletics team. My friend cakap, tak per.. jangan susah2..
Tapi saya suka semua benda on time. 
Besides, saya tau macam mana susahnya nak support semua benda sensorang.. (hikhik)
(kenapa Halmi ada dlm ini pilem?)
"bila nak pergi?" Cik Usop tanya.
"hari ni.. pukul 2 kot" saya jawab sambil tersengih... muka kesian..
At 1.30p.m. he came, and handed the money - as requested.
Heh?
I mean.. heh?
Sangat sangat prompt...
We love u Cik Usup..
Seriously... We so love u Cik Usop..


Selamat Hari Guru kepada kawan2 yang selalu memudahkan kerja rakan-rakan guru.
Yang tak pernah berkira, dan selalu menyenangkan hati.
Yang sentiasa sedia membantu, dalam hujan dan panas, ribut dan redup.
You r d reasons y I love my job very much...


I dont say it often.
Please bear in mind,
I always grateful having u around.
Thanks. I love u eternally.

2 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I datang ni sbb nak ucapkan HAPPY TEACHER'S DAY 2012 untuk you..;)

Kengkawan said...

thnx MM.. lap u