Tuesday, May 29, 2012

Personal Pronoun

Perghh tajuk bunyik sangat scholar la..
I've been thinking..

The thing is, my mom selalu membahasa dirinya "mak" tapi once dia sebut gantinama diri dia as "saya' means ada benda yang x kena la tu.
One friend is a "I" to us, but then kalau dia sebut nama dia "siti ramlah rasakan bla bla" tu maksudnya either dia nak mengadu atau memang dia nak pau kitaorang. Hahahha
Sapa lagi ni eh... ramai la..

Gantinama diri ke(berapa pun) boleh merefleksi(ehhehe) niat penutur tu.
Every time I called my sister Baby and started calling her, "awak" instead of "lu"
Dia akan tanya, "cakap! lu nak apa sebenarnya".

The plus point is, x payah nak cakap banyak coz kata gantinama tu dah kasi hint yang cukup dah.
Guess, zaman dulu Si Kembang Cina yang femes tu pun guna strategi ni kot..

The point is (trademark, mukadimah memang panjang berjela).
I've been flabbergasted when a good friend guna "saya" instead of the usual "aku" over a few request.
Nothing personal pun.
Cuma saya kita tertanya-tanya.. Ni marah ke apa.

Sapa je la yang akan jawab soalan ni?

No comments: