Monday, May 14, 2012

Satu malam saya ingatkan dia.

I tried my best, x nak sengih macam kerang busuk.
I mean, ok... I did try actually but to no avail.
Still saya tersengih2 jugak when this boy relate his experience.

It was weeks ago.
The kids were completing their individual practice, when this boy stopped writing and look away dreamily.

" r u ok?" I asked n he sighed.

Him: Smlm saya pergi game _____ (better not write)
Me: How was it? Ok x?
Him: Kalah...
Me: Ooo x per... nxt yr ada lagi kan..
Him: Saya akan prektis lagi.... tapi kan ce*

He sighed again, look at me kind of, but his mind was elsewhere...
"r u sure u r ok?" I repeated my questions.
"ok...." he answered a bit too soon which intrigued me..
"Smlm masa game tu saya jumpa seorang budak... macammmmmmmm Najwa Latif" he told me malu2..
"Budak mana?" mestilah saya tanya eh... saya pun nak tau gak...
Dia pun cerita dengan lengkap, dan detail sekali describing that particular girl.
Saya a bit ternganga sikit. I mean, heyyy apsal masa buat karangan dia tak detail macam tu pun... haishhhh

Tambah ternganga when he ended..
"entahla teacher.... satu malam semalam saya asyik teringatkan budak tu je...".
At this point saya betul2 nak ketawa...

I made a quick thinking, what my TEACHER would do if they were in MY shoes.
Guess, diorang akan cakap, "dahhhh jangan nak berangan2, belajar dulu..".
But then, saya serious tak sampai hati nak snapped macam tu..

"Training betul2, nxt year main lagi, insyaAllah dapat la jumpa semula, nanti tanya nama dia tau.." bukan macam selfish ke saya cakap macam tu? Sebab saya yang nak sangat diorang menang..

"Ok teacher... saya janji saya akan training betul2." Dia cakap, capai pen dan terus sambung buat kerja...

Few minutes later, he looked up from his book and posed another question..
"tapi teacher... tahun depan budak tu main lagi ke?"
Susah soalan ni...
Ada beberapa pilihan jawapan dalam kepala saya masa tu..
A. Ada kot... doala semoga ada (ayat kasi harapan)
B. Nanti I check, budak skolah mana tadi awak cakap? (ayat beri dorongan)
C. Boleh x diam? kerja awak x siap, sebok nak berangan.. (ayat kejutkan dr mimpi)
D. Kalau dia ada pun, konfem ke dia akan nak kawan ngan awak? (mmg nak kena pelangkung)

Tapi saya cakap macam ni kat dia...
"Laaa... mana la nak tau yang... Malaikat pun x tau bila nak kiamat".
Tu sebenarnya jawapan kawan saya, saya pinjam, sebab macam best je...


p/s pics from google



2 comments:

zino said...

cakap je kalau ada jodoh mesti jumpa lagi...

Kengkawan said...

hahahaah..
budak sekolah pakngah... xkan nak cakap cenggitu kot.. karang dia berangan x sudah pulak hahahah