Sunday, September 30, 2012

meranti cafe at hotspring.

I do not know about others,
tapi kalau nak entertain guest, misti saya bawak diorang kat sini.
most of d time misti diorang teruja tgk lush greenery, d exotic flowers, the sight of plants on the wall of the resort n of course the food is simply authentic.

Sangat tak malu la nak jamu kawan kawan dari luar.
n the staff r friendly too.

ye la kan dah dari obersea xkan dok sebok nak minum latte segala, tu kat negara diorang pun ada.
so the staff suggested ais kacang n watermelon juice.
kat mana pun boleh dpt ais kacang, tp kat sini upmarket sket.
n d taste is much better I think.

If we r not too full I might recommend their fried rice.
sangat sangat awesome, I tell u..

I m not promoting d cafe, just sharing something that I know.
sebab sblm ni punya la sgt bermasalah saya nak entertain orang.
ye la jauh2 depa dtg...


ok...
gambar nantila..


sekian

Parvithra

Before u think that I could not spell bride n groom,
x baik tau... it juz that, susah betul saya nk edit guna tab ni, so entry sblm ni x abis,
besokla kot free sambung semula guna lappy.

Juz now d Indian girl n her Malay friend came.
It was around Maghrib n I was clad in my telekung.
Sebenarnya x tau dah brp lama dia menjerit kat depan pagar.

She apologised profusely for not coming yesterday.
Isnt she sweet?
Unfortunate she was in hurry  because she had to pray  tonite.

x sempat saya nak tunjuk skill memasak.. hehe.
x la penting tp saya nak tulis jugak,
saya hidangkan jus oren twister, dates, chocs, fish crackers n bread.

motif?
In case d parents read, I want them to know I respect others' religion too.
Of course I know what r d food forbidden for them.
Kan dah belajar dalam subjek Tatarakyat haha..
Nampak sgt saya dah tua coz budak sekarang belajar Sivik je.

Honestly, d children r colour blind.
Kenapa pulak kita yang tua nak jadikan mereka sesuatu yang tidak sepatutnya?


Nampak sgt x saya mcm kecik hati.
haha.. abaikan..



Sekian.

Lets go to see d broom!

One of the kids invited us for her sister's wedding.
By 12 noon, we reached the house n typical Malaysian weather, hot n humid  greeted us.
I promised Pouya I'll book the seat under the fan:)
She could not stand d heat, me?
kat tpt keje saya bukan ada ekon pun ( kat umah pun xder).

Ecah, the host was such a doll, she let us talked to d bride.
n the food was superb too..
We have beef curry, beef in spicy sauce, grilled chicken, tomato salad mixed with onion n chillies, salty fish, raw vegetables and for dessert, a yummy black glutinous rice porridge.
It was just awesome.

Selalunya g kenduri kawen, pas makan saya pun balik la..
But then Pouya wanted to see d bersanding ceremony. or maybe, it was me who wanted to show her the Malay traditional wedding.. 

So we waited inside the house.
Luckily Ecah allowed Pouya to try on the merenjis air mawar thingy.
n they asked me to help her, whattttt? seumur hidup saya x pernah buat mana nak tau.

Thanx god, the photographer was my ex-student , Syed Izlan from Colour Pencil ( dan dan promote tu). n he taught Pouya d right way.
I must say that Pouya was ecstatic! She loves the bunga telur too.
It is beautiful to begin with..

I couldnt thank Ecah n family enough for the experience n the hospitality.
ceh.. ayat mcm saya plak yg foreigner nye
neway, I m grateful, serious  punya grateful eh Ecah...

If there was anything yang membuatkan mood saya terencat sikit... hanyala bila Mila dengan lantang dan gembiranya berkata, "let's go to see the broom".

Me: whattt?heh u r NOT my student ok!
Mila: sorry teacher, Mila nak cepat tercampur plak bride n groom jadi broom.
Me: Ate kot ye pun jgn le depan orang Arab ni.. malu tice tau.,. sengaja tu..
Mila: hahhahah sori tice, slip of the tongue hahhahahah..

Sengajakan...

surprised birthday party.

At least hajat nak surprised tu termakbul gak coz d two Indians girls did not turn up.
Padahal on my way home dis afternoon,I had talk to her mother n she said she has no problem
with that.

n she promised she will accompany her daughter to my house at 8p.m.
n by 8.20p.m. bayang pun xder..

I called them up only to be informed that the girl had to join her father outing.
goshhhhh... I do not know what to say.
I m not so interested to say anything either.

When in fact, saya malu betul dengan Pouya.



Sekian

penutup

Serius saya seriau ngan cerita Man yang last tu...
Considering mamat tu sangat baik dulu... sampai hati dia berskandal plak dah...
n since I know d family n pernah sekali g lunch umah dia masa sekolah dulu,
so still saya x berapa percaya, dia tergamak buat gitu..


But then masa depan mana kita nak tau eh?
saya pun x berani nk cakap lelebih, takut Allah terbalik kan hati saya plak.
nauzubillah..
Then received a text message 'dah masa balik'.
hahaha... mula2 dulu I was a bit flabbergasted why he likes to send message when he goes home.
The message wud be either ' jom balik' r simply ' balik'.
funny..
but then unconsciously bila dpt message saya akan speed up buat kerja n kemas utk balik...
coz kenkadang leka sgt, sedar2 tinggal saya sorang je dlm staffroom..

kesudahan cerita kawan man yang kawin dengan perempuwn lebih berusia

Merujuk kpd entry sblm ni, kitaorang menyimpulkan, ada je yg bahagia kalaupun beza umur sangat banyak..


"tapi kalau pompuan yg lebih tua mmg bermasalah" Man tambah n start bukak cerita pasal kawan sekampung dia.

Me: wehhh tu bukan abang kawan kita tu ker?
Man: ye la.. ko pun tau dia tu macam mana..

yess... mamat ni sangatla skema n menjadi pojaan ramai org, tapi saya x termasuk ye. He has a kakak angkat, close sangat, sbb mamat ni pun mmg sangat baik, lastly when he was 21 n pompuan tu umo 33, mereka pun kahwin la..

Man: masa bersanding tu pun dah nampak pompuan tu tua dari dia..haish...

Fast forward 20 years later,  mamat ni plak ada skandal ngan someone younger.

me: xkanla.. dia kan baikk..
man: yela.. dia muda lagi, badan kemas, n wife dah umo 50, ko pikirla..

Saya malas pk.
Lepas lama berskandal, barulah dia kahwin dua..

Abang sepupu Man kawin lagi.

Nak kata bukan semua kawin lagi tu x bagus..
So inilah cerita Man pasal abang sepupu dia yang paling tua, diorang panggil Abang Long.


He is a contractor. After his wife passed away, family suh beria jugak kawin lagi coz his life sgt x terurus. diorang carikan, somebody yg seusia dia tp x sesuai kot. Setahun gitu, cerai. Then remarried, gitu jugak, sekejap je, cerai..


Then he found another girl, umo 29, kahwin n kekal till now, dah dpt sorang anak pun. Diorang suka usik, anak ke cucu...

 heheheheheh Man ketawa.... kitaorang confused.. x paham.:


Man: cuba teka berapa umur Long aku?
both of us x dpt jawab,
Man: 60 tahun
Me: lain macam je ni.. apa tajuk citer ko ni sebenarnya?
Man: aku bagi tajuk eh... kambing tua mencari pucuk muda...



serious.. tu man yg cakap...
hahaha

cerita lelaki kawen lagi tapi tajuk di hujung cerita

Lepas cerita tadi, Mr Azhar lak cerita pasal pakcik dia. Wifey n anak anak memang kerja best n well off, then satu ari pakcik dia cakap nak kawen lagi.


Azhr : Isteri dia offer nak bagi dua ribu sebulan kat pompuan tu
Man : banyak tu..
Azhr: kot la kata kawen sbb nk tolong pompuan tu.
Me: wuiishh.. free je
Azhr: tp xder... dia kawen jugak..

ish ish ish...
by dis time kitaorang sama2 geleng kepala.

n turn Man pulak cerita.

Ni cerita kakak ipar dia punya abang. A Datuk. One day they went to Indonesia. They went out to eat something, n his friends dah ckp jgn mkn, tp dia  mkn gak.

"hah melekat ko.. kawen la ngan orang yg kasi makanan tu" dia sambung. Perlu jugak dinyatakan sejak tahun 2000 saya dah membulat tekad xkan percaya tntg ubat guna-guna dlm makanan, jd saya x percaya sgt la...

Sambung citer Man..
Dlm masa 6 bulan kawen abisla duit 300k, beli kereta, umah, tanah n lembu utk pompuan tu. Once d wifey dpt tau, dia sedih sgt coz ngan dia kemain mintak satu hapa pun x dapat. So d wifey suh decide either ceraikan dia r pompuan tu.

Since isterinya dah bertegas, malu dengan anak-anak dengan kawan-kawan dan sedara mara lagi, he called the Indonesian's wife, ceraikan dia sambil menangis di belakang pintu.

Me: Tak baik Man... runtuhkan mesjid..
Man: Jan.. pompuan tu nak duit je... ko ingat ada ke orang ikhlas nak kawen ngan orang tua?

Pas tu Man tambah cerita pasal perempuan mata duitan.. Jap..

Man: Jap aku belum bagi tajuk lagi cerita tadi.
Pulakla.. kitaorang dah start ketawa bagai nak rak.
Man: Tajuknya DATUK X MENANGIS BELAKANG PINTU.

Serius kelakarla.. apa ke pesennya dah cerita baru kasi tajuk.
Tu yang saya suka menempel kot Man bercerita. walau dengan siapa pun..



breakfast

style mesti ada.
padahal it is only toast with mixed fruit jam n marmalade.
n some raisins too..
makan apa pe, akan lebih sedap when nescafe join d party hehe..

both kakak n pouya x bangun lagi..
me wanna do gardening pulak..



sekian.

Saturday, September 29, 2012

Lawak terbaik Man

As usual kot Man tengah bersembang saya suka menyempit dengar.
Tak kisahla dia sembang dengan siapa pun, walaupun dia suruh saya g jauh2 tapi saya tetap menembokkan muka juga.

Ari ni man cerita ngan Mr Azhar pasal kawin lagi.
Seriously, I m a bit annoyed la,
Cari bala kan? of course I speak out my mind.

Man:  Jan, kot lelaki cakap nak kawin lagi takkan punya... selalunya yg senyap tu yang buat pe'el.
Azhr:  Betul tu...
Man:  Macam kawan kita yang pindah ke negeri xxxxx tu, senyap2 kawen lagi.
Me:   siapa?
Man: dah lama dah ... ko tau kan Azhar?
Azhr: x tau, sapa?
Man: aku ingat sumer org tau, x tau sudah.. aku x nk cakap..

Pastu, man buat2 tdo..
sebijik dot macam perangai my bros bila x nak cakap..
cehhh....


Me:  Cakapla...
Man: Ahhh xder aku x tau..
Me: bagila clue
Man: tak nak, nanti korang tau..
Me: oookkk pindah yee.... hah... Ustaz Sobri

Honestly saya kenal sangat Man, ustaz tu antara kawan yg dia suka sangat.. sengaja saya sebut padahal I know, he wasn't that type pun..

Man: hehhhhh simpang malaikat xdernya Sobri mcm tu...
Me:  Then siapa?


Lepas tu terus la Man cakap siapa n bila...
dan saya pun terus doakan semoga isteri muda lelaki itu akan buli dia teruk-teruk..
saya mmg emo bila hati para isteri disakiti.
I know how much she sacrifice to make d make d marriage succeed, ni balasan suami dia eh?
because I was close with d wifey, she taught me cooking once upon a time...


Patut tajuk entry ni tukar je, lelaki tidak tahu diuntung itu kahwin lagi sudahnya..

surprise birthday party

when i fetched pouya at 4.30p.m today, there were many students  taking turn wishing her happy birthday.
"this is my birthday ever,  i almost cry" katanya..
dia  konpius camner bebudak tu tau. told her saya yg cakap..
ye la karang dia ingat ada kegiatan subversif ke hapa..

in fact i invited two of them for dinner so that we could celebrate her birthday together, tapi sayz dh pesan ngan d girls tu, dis is a surprise birthday party.


" oohhhh wud u take me to buy a cake then" she asked, "if that is ok with u" dia sambung ngan sopan...
"i bought it already" ngan sopan saya jawab.."goshhhh... it supposed to be a surprised"


dem... rasa macam ternampak2 adik beradik saya ketawa berguling2 if they were there..
tapikan...l
semulut tempayAN saya, man lagi teruk sebenarnya...




sekian

Friday, September 28, 2012

Awal giler orang Malaysia keluar g kerja..

Saya rasa biasa je, but that's Pouya's question when I dropped her at SMDZM this morning..

Oppps..
Only two guards were there and the gate was not even open yet!


Gila awal..

Thursday, September 27, 2012

abaikan kuali yang berkerak itu

sebab saya cuma ada satu kuali je, kuali tefal yang saya suka tu...
mahal sangat, jadi smpai sekarang tak ada lagi..
n i cook quite lots, resulted tak sempat saya nak menggosok sehingga berkilau kilau..

duh..
line slow... besokla saya upload gambar housemate.

housemate dari tehran..

saya tulis bahasa pasar supaya kot kot housemate saya ni guna gugel translet dia xkan paham...


seriously giler neves saya dibuatnya...
masa saya ckp yes tu dlm kepala saya tu juz terbayang anak sedara ada nam belas n anak murid ada ribu ribu orang, wat if depa g blajar obersea nanti n xder tpt tinggal..
(okkk... hari2 mak andak doa awk sumer stadi kat obersea tau)


I learnt her name is Pouya, doing her PHd research inpublic health.
when i fetched her in slim juz now, a few schoolkids ehhh apsal terspiking plak..


bebudak ni terjerit panggil dia..
wic give d impressions dia ni baik la gamaknya...

ni la housemate pertama coz sayA mmg x berminat nk ada housemate..

tapi kalau anuar zain...
kecik tapak tangan, nyiru saya tadahkan..
ok... sgt merepek..

guessed shud b ready for dinner. she mentioned she dont mind local food.
might take her to pasar malam jap lagi..

on second tot,
rasanya anuar zain nak x housemate?





sekian

Siapa yang suka bergossip sebenarnya ni?

Ok..
Today the kids had selection for 2013 team.
Kids from 15 secondary schools  and i-am-not-sure-how-many primary schools competing for the limited place.
The not so kids had a hard time preparing them, me not included la kan, that's y one of them had to call me in the morning to remind me that they were leaving..
Guess ada orang mood x bagus kot.. hahahahha..

The thing is, I accidentally fell asleep after switched the alarm which rang at 4.46a.m. whoooshhh?
(in other word I am saying, saya x bersalah bang!)

Stopped to fill in some gas n bought Gardenia Choc Bread.
Penting tu, unfortunately Sambal Bilis Bun takder pulak.. apalah Gardenia ni...

Reached the Stadium quite on time la jugak (whatever that means) n as usual greeted few people I know n ignored the rest, because when it comes to nak bersosial saya ada sikit malas la..

The kids did quite well, I m not sure how many of them  were selected.
Saya memang giler anti sosial punya orang:)
Except for the phone call.. hahahha

"eh.. ramai betul bebudak ni, kereta dia tiga je" En  Ustaz (bukan nama sebenar) cakap melalui talipon sambil ketawa-ketawa.
Seriously, x der sesapa pun yang talipon saya semata2 nak buat lawak,
Saya jadi konpius.
hahahha jadi saya pun merasa perlu untuk menyebokkan diri melakukan Edisi Siasat itu.
 Nampak x perkataan PERLU tu.. hheheheh

Chances came when I see the said kids..
Biasa la bebudak, buat macam mana pun comel..
Mereka pun konpius nak kira, typical 9-10 years old kids cenggitula..
At that time, saya main agak2 je jumlah sebenar diorang secara purata ngan 3 kereta tu.

Then, before went home, a lady approached me, asking if I still remembered her.
Honestly I am, it just that, stadium tu sangat luas n I didn't see her before.
She is errr nice..
Until when I learnt her school name.

Me: ooooo sekolah awak, budak2 comel tu... ramai yang qualified kan?
Her: Bolehla.. (and she mentioned numbers, saya dah lupa)
Me: Berapa orang budaknya eh?
Her: 22.. saja nak kasi pendedahan..
Me: Tapi they r quite strong.. n how many teachers?
Her: 3 orang
Me: How many in each car? Keter apa?

At this point she was uneasy.
N we bid goodbye.
Then sebab x sabar nak tunggu esok, I asked one of the kids mereport  this via sms to the En Ustaz.

Then, a few mins later En. Ustaz called.
Nope, bukan nak ketawa-ketawa lagi...
"Talipon cikgu tu cakap ada road block kat Klan"
I was like.. oook..

Persoalannya sekarang, why didn't I save her number?
Persoalan seterusnya...


okiee..
Sapa nak sponsor MPV?


sekian

Tuesday, September 25, 2012

baby hatches...

i spent my entire free time reading about this today.

mood tetiba...
nanti nanti la saya paste..

i remembered somewhere in july, someone from ministry of health announced that some more baby hatches will operate in our countrh, instead of only two at the moment.

hopefully, there will be no more orang baling baby ikut tingkap.p
while it is so easy to condemned them, but then, it is not easy for the suspect too..




Monday, September 24, 2012

If only I could sing like her...




Perghhh...
Ok I might mati berangan..
but she is juz amazing..
We are proud of u Shila Amzah

Sunday, September 23, 2012

ini gambar naufal imran


sepupu n jiran An. Muka seposen sebab datang lambat..n agak stresss x dpt topi oyen n cermin mata juga...

ari ni sukan pasti





ini An a.k.a Izlan Fahmi

Saturday, September 22, 2012

Sangat sesuatu..

Tomorrow d kids wud have another important event.
Nope, I do not worry about them.
Tapi yang lain.

Dah sewel agaknya. *sigh*


Sekian.

Kembalikan...



Ni lawak Zudin sebenarnya.
Ever since my lappy-cap-ayam pecah skrin,
saya x kasi diorang guna lappy baru, dengan alasan,
"Mak Andak guna untuk kerja saja".

I dont even allowed them download any games kat tab jugak
alasan,
"nanti Mak Andak sangat distracted, x leh nak kerja".

Ni ayat Zudin.
"haaaa betul ke ini Mak Andak? Ini bukan Mak Andak, kembalikan Mak Andak yang dulu..
mana Mak Andak yang dulu? kembalikan....."

Boleh macam tu?

Of all d places...

Arif wanted to go to Nik's house, in Klang.

me: Adikk... kan diorang baru balik last week?
Arif: Orang x jumpa pun..

Ok.. he was on night shift last week.
So here we are, another family gathering.

gegak gempita.

Friday, September 21, 2012

diamond facial katanya...

I noticed that Rita Rudaini, pelakon pujaan kawan saya tu nampak dah sangat lain mukanya. not slightly dif, but sangat sangat lain.
 so does retis pompuan lain yg sangat buang karan kalau saya tulis coz diorang dah cakap tu semua hanyalah kesan air sembahyang, n i wonder kenapa Tuan Guru Nik Aziz kulitnya x tegang pun?.
tu soalan yang nakal... jadi abaikan saja.

ceh intro panjang berjela.
it just that  today saya g kedai fotostat, n bdk kedai tu estimate it wud take long so satu kerja saya g jln2 dulu.
normally I'll hv laksa johor kat Kak bibah cafe, but sari dua ni perut saya sedang buat transformasi jadi haruslah saya berhati hati.
therefore, I went to a saloon.

circa 2006-2008 I used to frequent dis saloon.
just to kill time, until the beautician quit, dan saya pun agak mesken masa tu.
n still x berapa nk kaya sampai skang..

at the first I tot d owner has change too..
but i guessed I remember d voice, but heyy, satu satunya suara yg dlm gelap pun saya kenal hanyalah suara Maikel Bolton dan Mail xpdc, yg lain jgn harap la kot...
so she initiated small talk.
heh... then I realised it is HER...


mukanya sangat lain,
"dah tua kot" dia ckp.
nope  she looks younger n very very dif n I asked for her old photos.

"tgk... sgt lain kan" seriously I need to brush up on my vocab.

she said now her saloon offered diamond treatment, which can reshape face,
toned down uneven skin colour n erased those eye bag n lines around eyes.
compared to other saloon she boasted hers is d cheapest, only rm88 while others ranged from rm150 -300.dia kata.

I do not know whether, best ke x bila muka dah lain.
if u wanna find out, boleh g kat saloon tu, letaknya di atas kedai Arshad.com.

I wonder wat will d kids say, if one day I look like Rita Rudaini, but still garang mcm singa,
n pakai baju selebet, still x hilang gaya Norizan Adnan di situ..



penat kot.
nantilah fikir.


sekian.

theres no point giving reason


the one who likes u wont need it, d one who dont, wont believe it

For instance, my ex-classmate who told me he will come to Malaysia in September, texted he wont, he will attend short course in Singapore somewhere in October.
My reply was only " oh ok".
Malas nk tunjuk over sgt, even though dlm hati ada sedikit keciwa x dpt tunjuk skills menghafal nama bangunan sekitar Kelumpo..

I didn't expect any explanation though, but then, when he send a lenghty one pada satu Maghrib sewaktu saya sedang memandu bersama d kids.  n I replied ASAP, to show him, sedikit pun hal itu tidak memberi kesan kepada emosi saya, unless kalau korang nak buat dajal n translate dis entry to him.. cess..
guessed d matter settled:)
 n we will back to our twice a year text message,
on new year n Chinese New Year, even I wasnt sure whether he is Buddhist ke x.... belasah je la..

n juz now I received another explanation text message.
balasan kepada soalan saya pagi tadi, kenapa harus saya menjadi kambing hitam menggantikan tempatnya for such short notice.
Don't get me wrong.
Last week pun saya jadi scapegoat jugak, but I really like him (yess... d one yg cakap he couldnt go because he is weariing baju melayu, n i was like, heyy I m wearing baju kurung too)
since, all this while kalau saya mintak tolong apapun, x pernah lagi dihampakan, so I really dont mind.

But this week is dif.
We r not even frens (bcoz frens owez stick with one another, n u did not, n dont think we dunno la hehe) to start with.
So kasi la explanation sepanjang Sungai Amazon pun.
heh?


on 2nd tot..
I do not know sesuai x simpulan bahasa kambing hitam dan Sungai Amazon itu dijadikan metafora.



sekian

Baju Melayu Oyen

Kalau saya ingat hari tu Jumaat, konfem saya akan hantar Zudin balik ke no18, subuh sepie lagi.
It was couple of days before raya tu hari. Otak saya agak weng selepas teroverdose and it definitely take days baru ble stabil smula.

So saya terbersetuju, bawak Zudin n Izlan balik, since I was in KL and my bro in law, nak mengurangkan beban kereta time balik kampung.
Budak-budak ni sangat sukala.. sebab dia ingat Mak Andak dia sporting kot.

"Alaa mak x kisahla kalau setakat tak pergi semayang Jumaat, kadang-kadang ada je Zudin x pergi semayang" Zudin jawab, sambil mata dia x lekang dari lappy, main games la tu,
 "Lagipun Zudin ada baju raya je, takkan nak pakai kot?"

Yang dia x g semayang Jumaat tu masa x sihat sesangat, dia ingat saya x tau kot. As for baju raya.. alasannnn...

I took them to shop for baju Melayu, berapa je la, Mak Andak akan bayar, sangat mahal la jugak (ada nada mengungkit plak dah...ke saya yang x pernah beli baju Melayu?). Lebih mahal daripada baju saya. Izlan merajuk nak jugak, so belikan sekali, sama kaler ngan abang, oyen.

I dropped them to the mosque, tetiba Izlan merajuk beria x mau berpisah dengan abangnya.
Saya x harap Izlan g mesjid ngan Zudin, he was just 6, hyper lak tu..
Lama dipujuk x mau jugak... tension betul.
Saya tengok jam, rasa dah x sempat nak balik ke no18.

Then, I approached a man, mid-forties I guess, entah sapa sapa.
"Encik, boleh x encik tolong jagakan budak berdua ni?" saya buat muka habis sopan.
Dia senyum, mengangguk n dashed off.

Saya cuak, rasanya encik tu pun sama.
Then I went to d hospital n waited there, coz  I could hear d khutbah clearly from there.

Few mins before the khutbah ended, went back to the mosque.
All my cuakness (coined!) gone when I saw the two of them ran out happily.
Ada gak hajat nak buat macam dalam pilem lari2 and hugs n kisses kat sini, tapi sungguh x semenggah dengan tshirt yang penuh lemak-lemak degil itu (use ur imagination ye).

I just went out to thank d kind man.
Dia pun x cakap apa, melainkan senyum je. Which is gud, saya pun sangat x berminat nak bercakap masa tu. While kat tempat lain, ble cakap x berenti, g kawasan mesjid automatically rasa sangat berazam nak jadi muslimah sejati.

Later, Izlan cakap, "baik betul org tu Mak Andak, dia jaga kita sampai balik"
Memang baik. Was told dia tunggu masa wudhu n time sembahyang pun he make sure bebudak ni duk dekat dia.

"Ok x awak sembahyang tadi?" saya tanya Izlan semula.
"Dia bisik.. bila kita nak sembahyang ni. Apalaa..."Zudin cakap
"ye la.. lama sangat cakap-cakap" Izlan jawab sambil ketawa-ketawa.
"Sembahyang Jumaat memang la ada khutbah, bukan macam yang selalu tu" Zudin hampir memberi tazkirah, if not for nak berebut main games semula.

Moral of the story,
entah...
selamat hari Jumaat kot.


cerita hari jumaat- cerita 1


I do not know why, bangun tengah malam tadi tetiba saya teringat dis particular friend.
Saya jumpa dia setahun 2,3 kali je kot.
By right next year kot baru saya akan jumpa dia lagi.
Itu pun kot ada event yang sesuai.
Saja saya tulis awal-awal, so that, x payahla teka, ni cerita kawan saya yang mana satu.

Dia lebih kurus dari saya, lebih rendah, lebih kecil molek, lebih ladylike,
segalanya lebih la.. dan lebih cantik jugak.
ohh.. lebih stylo, compared dengan saya yang natural-born sloppy ini.

Sangat manja-manja dia ni bila bercakap, one thing yang mati hidup balik pun saya xkan boleh compete.
Rupanya ada satu lagi yang memang saya kalah ngan dia.. hahaha..

It started when Abang X, as she fondly called him, and since saya ada sikit seriau panggil orang abang so I called him Abang Encik X instead, asked her why didnt she buy a car.
Dia jawabla, tapi tanpa diduga, dia merasa perlu untuk menjawab sekali lagi kepada saya, sewaktu kami menuju ke restoran-cap-ayam.

Sumpah, saya x tanya pun. Tapi dia yang cerita.
Beginilah ceritanya..

She knows dis guy la kan. After some times rasa macam he's d one, so diorang start planning for future (whatever that means la kan). One day, d guy suh buat loan for something n she did.

Me: Babe, dats relationships 101 la... never part with ur money! (saya mencelah)
Her: Aku percaya dia zan... (dia menjawab)

Sangat percaya punya pasal, she asked for transfer to Malaysia (hahahah sblm tu dia kat seberang laut). Few weeks later (saya belasah je, but if I m not mistaken she said, x lama pun lepas transfer) she learnt d guy's true color. Mmg skandal sana sini. Once she found out, at that time they were in d car, she kicked d man.

Me: U what?
Her: Yess, aku marah sangat, aku tendang dia, sekuat hati aku.
Me: Sampai ke kaki? I mean, in d car kan?
Her: Boleh la.. (dan dia buat demonstrasi)

Wohuuuu....
Memang dengan saiz dia, kaki dia memang ngam-ngam akan sampai kat driver.
Besides, she in her teen she was her states athlete (x mo cakap acara apa, nanti korang tau).
Sangat cari nahas la lelaki itu.

Nope, they didn't get married.
But she still pay the loan.

And i never asked her about it. Never.


Thursday, September 20, 2012

fyda nanges semalam

Kesian... penat betul bila asyik dibuli..
Since I do not know what to do, saya mengambil kesempatan mereport hal ini kpd
en A, yang memang konfem dia x amik pot n Zeda, yang berjanji akan menceriakan hari Fyd..
Ye la they r bff.

Dis morning, terkesan kot ngan peristiwa smlm, someone said sorry to both of us, to which I said, its not his fault pun.
ntah..

So, went up to d class n d girl itu sgt nervous, but she does not want to tell me why.
Seriously, she makes me super nervous as well.

I keep thinking bad things that might happen, when a fren called.
Even though he is not d type yg buat lawak x semenggah with norizan adnan, but I still rasa x berapa percaya when he asked me to get the girl file which given to him..

Waddehell la kan..
Since when plak?

As usual saya mesti tanya kan.,.
Manalah tau ada sesuatu yg saya x tau... considering i m d form teacher,
patutnya either submitted to me r leave it at d office je,..

"Ntah, pakcik dia ingat aku guru kelas kot"...
Ok. pakcik dia yg dtg, maybe lebih konfiden ckp ngan rakan sejantina kot.
n I m glad too, dan sekaligus mendeletekan rasa cuak dan teka teki dalam hati.
extra glad when I went up to d class n showed her d file , n she smiled ear to ear.
priceless, I tell u:)

As for Fyd..
hahahah saya x berani nak tulis lelebih,
watever it is, I m behind u sis!

Tuesday, September 18, 2012

dah lama x kena observe part 3

then the man, preached (hikhik) how we shud use ict in our teaching. i couldnt agree more, but then there r few obstacles, such as lack of facilities  n errrrr... ok, i couldnt stand d que to book d lab, that is.

no i didnt tell him.
my main concern is to complete the task.

dengan rasa kecewanya, sampai sudah x observe pun..
sangat berkecil hati, considering habis satu kampung dah tolong saya prepare...

n later, my fren tanya..
boleh x org tu dtg observe besok?


perghhhh..
mestilah jawapannya NO.
because no one in his r her right mind wud say yes..
u wont be lucky twice..




sekian.
neway

dah lama x kena observe part 2...

so, with tie n yan's help, saya fikir kot kena observe dlm kapal angkasa pun saya wud say yes je... senang keje ngan diorang ni..

n d kids mmg such a doll.. ehem..
yuni helped connected to d lcd screen because i never use d gadgets as much as i used to.. payah nak booking lab...

once started two men came in.


en A: go ahead with ur stuff, never mind.
me: u might need this file, n here is d handouts, newspaper pullout actually.
en A: havent u heard that ur slot wud be tomorrow.
me: yes, but tomorrow i wont use any ict gadgets

dah lama x kena observe...

pernah x masa sekolah-sekolah dulu, cikgu pesan nanti bila ada orangdatang mbelajammmmmmm
r dalam kelas, jawab elok-elok. pelawat tu akan duduk kat meja belakang, n start tul macam- macam, dan at the of the lesson, dia pulak tanya soalan pada murid2 n cikgu kita tu buat muka nervous..

itulah namanya observation.

dalam keadaan waras xder sapa pun suka kena observe, stress tuu..l
but then a fren of mine, called around 9p.m. while i was chattering happily with pak jut, wan n cu na. x semena-mena saya cakap OK, bila kawan saya tanya boleh x pelawat observe
 kelas saya d next day..

dan saya menyesal sepanjang malam...

xkan nak mungkir janji plak, so dis morning, i get help from tie n yan A.ka Lutfi, seriously saya x paham kenapa org panggil dia yan, to save few video clips, coz saya tried tp x boleh.

Monday, September 17, 2012

another spring cleaning

on saturday arif called to inform that he was asked n insisted to finish his yearly leave.
since we r a close knit family, so cuti wud be meaningless if his fav sister didnt plan anything.. cessss!,,


there's several places we hv in mind.
but then, d meeting point selalunya ialah 12A.

lately, since hobi memasak n memunggah buku saya kembali, therefore d house sgt tidak presentable with books n mags scattered everywhere, even kat dapur.
n i have to move d single bed to another bedroom in case arif wud spend d nite here.
hv to keep c cookies container too, so does all the colourful plates which i might not use untul eidul adha.
thats all i think.
juz books, a bed n plates.
benda- benda lain xder kat 12A.
washing machine pun xder....
tapi saya adA 2 oven cap ayam:)




sekian.

she's emo hahaha

biasa eh... bila kita ckp n ppl tend to disagree passionately so he/she would be labelled as Sangat Emosional. most of the ti gme, we never asked ourself, what we did wrong sampai kena pangkah idea tu.. hahaha

well tu intro.
last nite i went to an open house,
i m full, but ever since i learnt that x memenuhi jemputan tu dikira zalim dalam islam,
so there i was.
seated among a bunch of ladies yewww...

maybe in their daily life, it is a norm lawak sindir menyindir.
but i found it sgt irritating n simply said, "terima kasih".
then i excused myself n meet the host.

she's a nice n soft spoken lady.
we rarely speak unless it is something important.
to be honest i rarely speak to anyone unless ada hal.

that's why i kind of salute dengan ketabahan mereka buat degrading lawak macam tu.
it's not funny.
please dont try to be funny either.


haha..
afterwards i busied myself with

Sunday, September 16, 2012

Saturday, September 15, 2012

5.29p.m

while waiting for closing ceremony.

first time, beria bergambar as a team:)





spts meet

Manjung Stadium....

pray for d best




Friday, September 14, 2012

kalaulah...

1. kalaulah dia pikir panjang, mesti saya x payah meraban mcm ni
2. kalaulah, saya boleh buat keras hati mcm dia... mesti saya x kena buli selalu.
3. kalaulah, dia (org lain pulak) x nak tolong saya waktu saya perlukan bantuan, misti saya dah maki dia  kaw.
4. kalaulah logik alasannya, mesti x jadi mcm ni.
5. kalaulah semua perkara ikut plan, xlah d kids missed their extra class..
6. kalaulah semua orang fikir, orang lain pun ada life yg perlu dihormati..
7.kalaulah dia tahu sebenarnya saya sangat sangat meluat, misti sampai tujuh keturunan  dia x berani nk call semata-mata nak tanya soklan yg mmg saya x mau layan.
8.kalaulah  saya sabar sikit..

how d u know?

One day two years ago, we were reading newspapers together when I commented,
"memang jahat budak ni. mak bapak pun bukan peduli".
for record I know d boy, n d parents as well.

"janganlah babitkan ibu bapa. dengan anak-anak ni, kenkadang kita x tak tau, depan kita lain, belakang kita mcm-mcm dia buat. itu yg kita harap bantuan dr masyarakat, guru-guru n kawan tolong tengokkan", perghh... I was speechless.
glad I talked to him.

so yesterday, I was kinda flabbergasted when someone, who did not able to complete a tricky task, because she said it is not her job said, "mak dia pun macam buat tak kisah je".

the third person who sandwiched between us, giving an unwelcome opinion.

it irritates me even more.
no. one- because Iknow the mom, n I know how much she sacrifices for d sake of her children.
no. two - I hate gossip. the rule of thumb, if ppl can gossip abt others, hey, they can gossip abt u too.. so better watch out.
no. three - I am a very result oriented person, I juz couldnt stand all d yada yada but hasil habuk pun tarak.

seriously.
I hope dat person got d message.

Wednesday, September 12, 2012

ketidakadaanya mencacatkan hari.

i m referring to my digicam-cap-ayam.
i read my nephew's blog n he mentioned (and coined) the words as above.
so i gave him my digicam partly i thought i prefer using d tab n mainly i love him ( kasih sayang tak bertepi namanya tu ).

neway... d tab batt conked out  most of d time...
n uploading, quite time consuming.
m thinking of finding another cap ayam digicam.
soon



sekian.

second day of upsr

iman is anjang's eldest son.
n my sister is a typical cekgu sekolah rendah.. haha..
?
oneday iman lamented,
"iman dah meningkat dah, dapat no 3 lagi, tapi ibu buat x tau je".
even though ngan anak anak sedara lain saya jadi kiasu giler, tp ngan iman saya selalu guna dif set of rules.

it juz that bila saya kasi hadiah, adik adik dia jerit dari dalam bilik..
"alaaa dapat no 3 pun, tp ada subjek yg fail... "

jahat diorang.
the truth is,
kalau dh usaha sehabis baik, x kisahla macam mana keputusannya pun..
janji ada peningkatan.
dan yg lebih utama, mesti jadi anak yang soleh, baik budi bahasa dan sentiasa sayangkan adik adik dan sepupu yang lebih muda.
betul x iman

Tuesday, September 11, 2012

Nak bodek pun agak-agakla bang...

The Sunday event went well.

Even once the official event had ended, many of the tamanfolk still thronged the marquee.
Jenny and her family who had moved out earlier this year also present. I told them how much I missed them. Ni bukan cerita bodek.

The truth is, whenever I had bad dreams and woke up at the middle of night, I always take the comforter and lie down at the hall, because most of the time, theirs were the only person who still wide awake. The sound of people chattering (tak kisahla la dalam bahasa Cina pun) and playing mahjong really comforts me. I still have bad dreams:), the sleepless night juz unbearable sometimes, how I wished they were still there.

Yang ni versi bodek.
Well, Datuk Ong Ka Chuan officiate the ceremony.
One of the speakers praised him for being the people-friendly MP because since the past four years the taman had opened, he had come five times for various events.
(Saya tak perasan pun kalau speaker tu x cakap),
"I can assured you Datuk, all 415 will go for you in the next election" he added.
Hello? I can see few light blue flags on some houses...

"This is the kind of politician that we want. Always there for rakyat. Unlike someone who should not be name, NEVER come here. No way we will choose him again" wahhhh berapi-rapi dia cakap..
berapi2 saya membawak cerita dalam blog ni.

While the current MP definitely has an impressive track record, but then
adakah sesuai kita mengaibkan orang sewaktu Majlis Sambutan Hari Raya?
I thought Majlis Hari Raya is about coming back to our fitrah.

Apart from that incident, I had a great time mingling with neighbours.
While enjoying lemang, rendang, soto, nasi himpit, kuah kacang, serimuka, kuih raya and kole kacang we talked about everything under the sun.

Guess the next time we'll meet would be after Eidul Adha.
Sekian



Sunday, September 09, 2012

rajin betul diorang ni...

on friday nite, we had meeting,
seriously muka saya biru, biru kelabu coz by 12midnite, mrk still discussing,
no offence, tp saya ngantuk, n nnti kot lewat sgt, sy takut nk tdo..


true  enough, bila balik umah, polis dpn umah tu pun dh tutup lmpu, n lmpu jln x hidup pun.
d nxt day, saturday, sy kuar keje waktu subuh gelap, org lain still x bgn lagi..
tension je..
n it was almost asar when we went home fr work ysterday ...

juz now, ytie called n ajak g gotong royong coz mjlis rukuntetangga tu ptg ni...
n i m still dlm bilik no18, ...
sgtla penat
tp rasanya d tamanfolk tu lagi penat kot..

kenapa dia pakai baju sama ngan saya?

Bukan saya, orang lain..
Ni cerita petang tadi.

"Awak perasan tak semalam kita pakai baju sama warna dengan siapa?"
Dia ni, giler tak konsisten, kejap guna saya, kejap kita,kejap aku...

Sangat gilerla kalau saya perasan sama dengan siapa since, baju sendiri pun saya x ingat kaler apa, tu yang kenkadang ulang pakai  selang seminggu tu, selain dr sebab sebenar baju pun x berapa ada sangat...

"tekalah.." dia cakap lepas saya cakap, serius saya x perasan. Saya memang cakap xder kona-kona, stret to d point. Takkan saya nak tipu-tipu pulak..

Dia ketawa-ketawa dan suruh saya teka lagi..
Fine. Sekarang saya dah tau, bila dia guna kata gantinama diri kita, means ada sessi berbaur emosi dia nak cakap...

Saya rasa dia pun dah tau, kalau saya angkat sket kening sebelah kiri, definitely saya x nak main teka-teki.. hahha.. so dia cakap sendiri.

Dia: Sama ngan Alina J (bukan nama sebenarnya)
Saya: Oooo.. ook apa?
Dia: Haissshhhh... musuh ketat aku tu. Spoil tul semalam.

See.. bila marah, dia guna gantinama diri lain plak.
Saya sengih2 dan ketawa-ketawa je.

Susah saya nak faham.
Dia pakai baju melayu plain ngan songkok tinggi (ada klu di situ) and Alina J tu pakai baju kurung yang konfem ada corak2 macam-macam kaler, saya agak je, saya x perhati pun semalam.

was it important?

Saturday, September 08, 2012

it, its or it's?

Dulu-dulu cekgu saya ajar, everything should be on ur fingertips.
Namanya Cikgu Hamsiah, cikgu Bahasa Melayu masa form 1 dan form two, merangkap form teacher jugak.
Bila kasi nesihat dia cakap omputeh pulak... hehe..

Kepada yang macam saya kenkadang x semena-semena ada masalah butterfingers n semua pun hilan dari fingertips (especially kalau ditanya sewaktu kepala tengah serabut dan sangat awkwardla metafora ini),
so ini ler beza antara it, its or it's 


Is it its or it’s?

This causes much confusion, even among some top writers.

Which is correct?

it’s – this can mean only two things: ‘it is’ and ‘it has’
  • It’s twenty-five to three. It’s been raining.
its – this can mean only one thing: the neutral possessive – something which indicates belonging to
  • This boat and its sails are painted red.
The confusion among English language speakers arises because we assume that we must have an apostrophe when talking of something belonging to someone or something. However, this is not always true.
It is when we use names of things that we add an apostrophe: Sarah’s book.
However, the word ‘its’ falls in the following grammatical group of words: my, your, his/her/its, our, your, their. As you can see, not one of these words uses an apostrophe, but they are still possessive.

Examples:

Easy rule: when you see ‘it’s’, say it in full, to check whether it is right.
  • The computer and it’s screen.
  • check 1: The computer and it is screen. WRONG
  • check 2: The computer and it has screen. WRONG
So, this must be: The computer and its screen.
  • You would not write: ‘Jon and hi’s screen.’
  • Therefore, you must not write: ‘The computer and it’s screen.’
Correct version: The computer and its screen.
further reading please visit here 

Friday, September 07, 2012

Saya ingat saya sorang je yang tak tau..

Ada jugak x bagusnya when u r reading someone's blog. hahahah
You will know d reason why once u finish reading this entry..

Semuanya bermula pada awal tahun, when I was thinking what kind of food to buy for dis particular someone. Ajak makan x tak mau, n it was kinda late. I asked another two friends yang ada kat situ pada masa tu sebab they hv been frens for years n selalu kemana-mana bersama.

And they said don't.
Sebab dis particular someone cerewet giler, makan pun nak tak nak je.
Saya bukan pedulik sangat, tapi kalau orang sakit, konfem x larat nak angkat, jadi masa dia still lalu nak bangun tu I'll make sure dia ok n take a good care of himself/herself.

Then n there I realised, I know nothing about dis person.
Zero.
Kalau saya tanya nampak macam... heh? so saya tunggu kalau-kalau dia akan cakap tapi sampai ke sudah x pernah pun. NEVER.

Even dengan Fid yang sangat-sangat pendiam tu pun, after few years (saya memang lembab bab berkenalan) now dia could talk freely about anything personal (dan saya berjanji tidak akan mulut tempayan lagi). Unfortunately, dis person is so reserved n kinda secretive kot.

Dan saya lagi terkejut, bila dia cakap, dia x save pun nombor henpon saya..
 Gosh.. I tot, we r... well... frens...
Hahahah kecik hati saya.. ke dia hafal? hahahha

Saya cuba pujuk hati n ingatkan diri sendiri banyak benda in life x boleh dipaksa.
Mungkin dia x suka saya, n x pernah anggap saya kawan yang perlu dihubungi kalau ada kecemasan di luar waktu bekerja.
 Xper la kalau nama saya x masuk dalam list.

until dis afternoon.
a few of us, were sitting together n berbual dari satu cerita kelakar masuk satu cerita kelakar, until masuk satu cerita lain.. terus serius..

A: aku biasa je sembang ngan dia, cerita hal macam-macam tapi hal diri  dia x pernah tau.
B: a'a  nak kata dia pendiam, ok, rajin menegur, ramah.. tapi... x kenal
A: asal dr mana pun x tau, hal family pun x tau.
C: orang lain at least kita tau gak background, tu si X tu, warna febret pun kita tau hahaha.. yg ni langsung x tau.

Agaknya kot kitaorang cerita apa yg kita tau tentangnya, x sampai setengah mukasurat pun..
Padahal dah lebih 10thn kenal... no there is no hanky panky, skeleton in d closet ke, semua xder..
Dia ok je. Senang dibawak berbincang.


On second thought,
I feel good coz, at least dia x pilih kasih,
bukan saya sorang je yg tak tau..


(hahahhaha kan dah menyesal baca)

Prego r Sardine?

Fid n I makan sama2.
kat kelas 5 Sc 1. We had mee tomyam.

"Prego r sardine?" asked Ikah d talkative girl to another friends.

"heh?" saya tanya Fid.
"Budak-budak ni buat pasta" answered Liza, d Form teacher.

Kagum..
Considering sekarang tengah trial SPM.
Sangat bersemangat.
I like

Both Fid n I mmg minat pasta, tapi sama-sama dah full, jadi tengok saja la..

Laksa Periuk

My female colleagues bergotong royong preparing laksa since yesterday.
Norizan Adnan bila bab cenggini, memang tiada di Malaysia.

Diorang masak satu periuk yang saaaaangat besar..
By the time I went there, memang dah tinggal periuk..
Giler sedap la tu kot..
x sempat nak makan pun.
Gambar pun x sempat nak snap.

Saya xder apa tice, betul saya ok.

Honestly I do not know what makes her, u know, making a scene.
People said that is because the "unseen things" and all.
Not that i don't believe all those things exist. To be frank tengok cerita seram kat TV3 pun saya ble x berani nak masuk tidur pas tu.
It just that, since I m a big time penakut, so I prefer to believe, while you do not know how to deal with those mysterious "things" you can always take precautions on something you have a knowledge how to handle with.

The person.

Therefore, after talked to few people (termasuk yang baca blog ni) i concluded that this kid will, u know.. in three circumstances,
1. when she is under stress
2. fatigue
3. fear.

I tried my best to minimised that especially part 1.
Tapi dia ni rajin sangat, n sangat bersungguh.. few times her friends asked her to sit back n relax n do not have to worry things.

Baru je saya nak tunjuk rajin doing something, dia mesti nak tolong.. hahhaha bila saya cakap jangan, she will goes as d entry title.

Comel kan?
Alhamdulillah, d day ends well...
Apart from that, akibat kekerapan saya suruh dia relax, (saya pun ambil kesempatan relax sekali) honestly, saya dah tak takut dia lagi:)

Hopefully dia akan ok, sampai bila-bila,

Saya x makan ABC pun lagi..

Newayyy..
The day started with our boss hangin coz a few kids trying to skip class.
having a feast doesn't mean they don't have to learn today.
Bebudak biasala...

After few minutes, class was back to normal, n d boss jenuhla tawaf satu sekolah.
Kalaulah our school is Hogwart, misti Dumbledore cuma guna his wand je.
Ok tu mengarut.

When d feast started around 10.40a.m. I saw a friend holding a polysterin bowl.

Me: weeii amik kat mana laksa tu?
Him: lain la.. (it was a cendol actually)
Me: waaa..
Him: cuba tengok sana
Me: (saya tengok tapi x nampak) tengok apa?
Him: Kelas XX..
Me: Ha?
Him: Ada ABC..
Me: kita nak...

Seriously, masa saya rasa macam nak melompat g sana, but then, since d kids in d classroom, so I had to look after d booth.

n when d kids came, q punya panjang n sampai sudah saya x sempat nak g sana..
kecik hati betul..

Kiasu betul bebudak ni..

Honestly, kinda busy menjauhkan perhatian d kids dari Jamuan Hari Raya (Eid Feast).
For those who attended school abroad,  let me enlightened you what d fuss is all about.

It is similar to Malaysian Open House concept, except the host is d whole kids in each classroom.
Then they will decorate their booth n prepared traditional food which always serve during Eid such as lemang, rendang, cookies, nasi himpit and kuah kacang (for translation please google, kot nak sample, do come next year hik hik). Besides, there are few competitions like, Best Dress and Best Booth.

They were extremely excited, even though we have discussed at great length last week, on Monday they keep on asking for clarification n confirmation n whatnots. Pening makcik la, considering they will seat for major exam early next week. One more thing, I m so worry sick about a kid who is, "not feeling well". Juz have to be extra cautious with sharp objects and all...

kids: teacher, kita nak makan apa ni?
me: macam kita diskas ari tu la, mr azhar agreed to cook for us.
kids: rendang?
me: Mak Laila setuju nak masak.
kids: makan ngan apa?
me: Anas n Zul sila rebus nasi himpit. Ambik duit ni, g beli ketupat segera.
Boys: hah... saya x tak tau buat tice..
me: ni resepinya. ambik gunting koyakkan paket, masukkan dlm periuk isi air, pasang api, tengok tv selama dua jam then tutup api, toskan nasi himpit. x payah tunggu pun.
Yan: gitu je?
Me; A'a senang.
Kids: air?
Me: bawak sorang sebotol, sama perasa, nanti taruk ais je.
Kids: Kuih raya?
see.. kalau dibiar tanya, banyaknya nak cakap..
Me: Dont worry abt food, smer settle.. ur part fikir pasal deco je. n pls, no polisterin ye, not good for environment, pinggan mangkuk I bawak, cawan pinjam Mas boleh? Pakai baju cantik-cantik n hiasan make sure ok, jgn sampai membazir tapi I NAK MENANG TAU.. Buat bersungguh-sungguh sampai menang.

Tu ayat standard. last year saya cakap gitu gak.
Tak menang pun.

Then, bila budak2 ni menjerit2 bagai nak rak today and scream, "cepat tice, cepat, kita menang, pergi ambik hadiah"... dalam keadaan normal saya x akan pergi, mati hidup semula pun saya x akan naik pentas.
"Bawak tablet tice ni, ambik gambar tice, cepat Am, MC dah panggil tu" tu bukan saya yang cakap, tapi one of d kids. Jadi dalam bengong2 saya pun jalan menonong je.
Bukan sebijik dot macam skrip saya ke?

Sampai sudah saya tak tau our class menang apa? and tempat keberapa.
But still, saya sengih sampai telinga depan kamera.

Bila acara dah habis, waktu mengemas barulah one of the colleagues cakap we were d champ for Best Booth.






Wednesday, September 05, 2012

lawak betul soklan test ni

Last Monday I invited Ain to share her pmr experiences.
guess, was well received by d kids kot, coz today five of them are fasting, since Ain said she always fasting during exam.
less distraction:).

to show my unconditional love n affection, I stayed with them during recess.
n get bored.
so I read d test paper, perghhhh... lg x kosentret diorang sbb sy ketawa berguling..

gini citernya, ni soklan isi tpt kosong, tp still ceritanya bestla..


sorang polis ni dpt byk fresh mushrooom. dgn murah hati dia kasi kat kwn ofis. the next day dia nmpk ada setapawer mushroom yg dh masak atas mejanya.. dia takut nk makan, kot kot beracun, so dia kasi anjing makan sikit dulu. then bila nmpk anjing tu ok je... dia pun mkn la... sebab sedap, dia kasi kat kengkwan dia... x lama pas tu, gardener meluru masuk n report anjing tu dah mati..
heh?
polis polis yang dah makan mushroom tu terus masuk keter n g spital.. masing2 dipaksa muntahkan makanan yg dimakan.. semua pun cakap perut diorang start sakit lps mkn mushroom tu...
then doktor tanya camna keadaan anjing tu sblm mati?
so diorang call la gardener tu n tanya...
" laaa... dia mati on d spot" gardener tu jwb mcm diorang ni imbecile..
"anjing tu mati serta merta lepas kena langgar ngan kereta"

cerita hari ni

1. cannot puasa, last nitd termuntah  beria, luckily arif had ubat muntah n diarhea.. n all..
2.  mr azhar gave a packetful of fried rice. i like
3. d first class was not so ... well...u know.
4. then continued brekkie (byk betul nasi goreng tu pun)
5. had a great time with d next 2 classes.
6. went home early for another briefing somewhere quite far with kak sal n rizana
7. meeting familiar faces, really brighten me up.. hikhik..
8.  was asked to do something, which vew of us had prepared beforehand.. gr8!
9·  yes, still sgt x reti to mingle n start intelligible conversation.
10. cznt wait to go home:

Tuesday, September 04, 2012

Chinese Chive Cekodok

Ever since I was young, every time I had severe stomach ache, people would suggest to take kucai as it is good for whatever pain related to your stomach.

I don't like kucai, except for the flowers. See my pokok kucai macam dah runtuh rupanya because I never cut it.
Therefore I didn't know either the saying is true or not.
I would rather take MMT and ponstan though.


Anyway, Acho has been ill since this morning.
When I came back from work at 5p.m. he was still lying on bed, I know something is really not right.
Coincidently Yati Saad, offered some medicine (which her doctor in-law supplied) this afternoon so instead of waiting for tomorrow to take it, I zoomed to her house promptly.

Next, kerana kasih sayang yang tak bertepi, I make Cekodok Kucai atau nama glamernya Chinese Chive untuk Acho.

Me: Bagus ni,  Bila Andak sakit perut ramai yang suggest makan kucai ni. Andak masak ye..

Acho x cakap sepatah pun. Sakit sangat kot.
I heated mutton curry leftover to be eaten with the cekodok.
To make the cekodok yummier (?) I added shredded  shallot.
Salt to taste.
Mixed well and fry until brown.
Sepatutnya sedapla..

Since I am fasting today, so Acho ate alone.
Well, he just took 2,3 pieces only.

And satu kerja saya makan bagai nak rak kemudiannya.
What's wrong with him? sedap apa saya masak.. (ayat jaga hati sendiri)

something to ponder



image from google

Monday, September 03, 2012

perlukah kau mencelah?

dan memanjangkan benda-benda yang remeh?
goshhh *tangan di bahu, mata ke atas*

any kind of distraction is most welcome:)

on something very very rare, had an argument yesterday.
because all this while, whenever one of us complaint the other one will either keep quiet and put on a brave smile (i did most of the time) or muttered a sincere, "I am so sorry" (his part).

me: why do u always bla bla bla (better not write)
him: ok.. u 2, u also bla bla bla (again, u don wanna know)
me: ehhh... i jarang marah, i tot its my turn to voice my disappointment, bagi la peluang i nak mengungkit pulak..
him: ye ke? haha

I tried my best to be as attentive as I could, but sometimes,
namapun manusia biasa.
Tapi sometimes, rasa sangat letih dan penat dan bosan.
Maybe... its d right time to end everything.
And turn a new leaf.

(serious xder mood)

Sunday, September 02, 2012

faded

i know, sooner r later d time will come,
nothing much to say.
except, sekian terima kasih.
for d last time.
x mungkin akan ada next time.


sekian

cerita hantu negara negara asia

ngehhhh...
as expected, sblm tdo mesti ada drama. i
this time aisyah an ilman berebut tpt tdo.
mak long , mak nik n abah cik dos hangin.
bebudak.... kalau duduk umah agam 18 tingkat pun still berebut jugak...

thats y i started off bukak cerita hantu, memalam feel dia lain sket...
"apsal citer ko mcm citer nang nak je? , baby tanya.
" banyak songeh, ko la cerita" haha, alasan, sbnrnya saya lupa..

"ok.. biar baby yang cerita. kisah ini berlaku di thailand....." baby start cerita, anak sedara dgr ngan khusyuk... until...
 "baby, ini bukan filem yang dulu kita tengok tu ke?" nadia mencelah.
" ye, baby ceritakan sela".. baby jawwb.
" baby tertinggal part yang dia jatuhkan bawang tu", nadia x puashati..
" baby saja je skip part tu, alaaaaa" baby pun x puas hati..


izlan berlari keluar sambil ketawa, x lama lepas tu nik masuk...
"an ckp, diorang citer hantu, tp an x tatut pun."..


tp baby x putus asa, n cerita pelbagai versi citer hantu,
wic most of it ended up ngan ketawa berguling...


lets go!

firstly, l wanna confess, i do not know how to edit guna tablet.
couldnt fi
nd the right arrows, so pls bear d typo error (including spelling n nahu) until i could use dclappie, next week..

just now nik n abg dos took d children for a walk.
habis melompat semua pergi.
d 3 bedroom aprtmen is totalas quiet as dilanggar geroda,
plus d lintang pukang as well.

somehow d total mess reminded me d experience being d only female babysitter whenever we took d kids for a trip, apa apa trip la, games atau jenjalan.

rzlan, szli n shrul sgt2 organised orangnya.
n they make sure, d kids arrange d shoes neatly.
once i saw rzlan masukkan few shoes dlm tong sampah.
dan dan itu saya berlari simpan kasut..

gila pengemas diorang,
gila takut saya dibuatnya.
ok.. guess saya nak kemas bilik before they come back.

sekian

Saturday, September 01, 2012

permaisuri@portdickson, somban.

on Wednesday, baby called, asking to go for a family holiday.
an here we r @ 213, permaisuri resort, pi deee...




the view is breathtaking... the sea looks calm n inviting .
d nieces n nephews brushing their screaming skills instead of swimming skills in the blue swimming pool.
i could see my bros in law,   strolling on the white sandy beach


n d one yg beria sgt nk g holiday tu, sdg busy mengadap galaxy note di samping kakak tersayang...


sekian...