Friday, September 21, 2012

Baju Melayu Oyen

Kalau saya ingat hari tu Jumaat, konfem saya akan hantar Zudin balik ke no18, subuh sepie lagi.
It was couple of days before raya tu hari. Otak saya agak weng selepas teroverdose and it definitely take days baru ble stabil smula.

So saya terbersetuju, bawak Zudin n Izlan balik, since I was in KL and my bro in law, nak mengurangkan beban kereta time balik kampung.
Budak-budak ni sangat sukala.. sebab dia ingat Mak Andak dia sporting kot.

"Alaa mak x kisahla kalau setakat tak pergi semayang Jumaat, kadang-kadang ada je Zudin x pergi semayang" Zudin jawab, sambil mata dia x lekang dari lappy, main games la tu,
 "Lagipun Zudin ada baju raya je, takkan nak pakai kot?"

Yang dia x g semayang Jumaat tu masa x sihat sesangat, dia ingat saya x tau kot. As for baju raya.. alasannnn...

I took them to shop for baju Melayu, berapa je la, Mak Andak akan bayar, sangat mahal la jugak (ada nada mengungkit plak dah...ke saya yang x pernah beli baju Melayu?). Lebih mahal daripada baju saya. Izlan merajuk nak jugak, so belikan sekali, sama kaler ngan abang, oyen.

I dropped them to the mosque, tetiba Izlan merajuk beria x mau berpisah dengan abangnya.
Saya x harap Izlan g mesjid ngan Zudin, he was just 6, hyper lak tu..
Lama dipujuk x mau jugak... tension betul.
Saya tengok jam, rasa dah x sempat nak balik ke no18.

Then, I approached a man, mid-forties I guess, entah sapa sapa.
"Encik, boleh x encik tolong jagakan budak berdua ni?" saya buat muka habis sopan.
Dia senyum, mengangguk n dashed off.

Saya cuak, rasanya encik tu pun sama.
Then I went to d hospital n waited there, coz  I could hear d khutbah clearly from there.

Few mins before the khutbah ended, went back to the mosque.
All my cuakness (coined!) gone when I saw the two of them ran out happily.
Ada gak hajat nak buat macam dalam pilem lari2 and hugs n kisses kat sini, tapi sungguh x semenggah dengan tshirt yang penuh lemak-lemak degil itu (use ur imagination ye).

I just went out to thank d kind man.
Dia pun x cakap apa, melainkan senyum je. Which is gud, saya pun sangat x berminat nak bercakap masa tu. While kat tempat lain, ble cakap x berenti, g kawasan mesjid automatically rasa sangat berazam nak jadi muslimah sejati.

Later, Izlan cakap, "baik betul org tu Mak Andak, dia jaga kita sampai balik"
Memang baik. Was told dia tunggu masa wudhu n time sembahyang pun he make sure bebudak ni duk dekat dia.

"Ok x awak sembahyang tadi?" saya tanya Izlan semula.
"Dia bisik.. bila kita nak sembahyang ni. Apalaa..."Zudin cakap
"ye la.. lama sangat cakap-cakap" Izlan jawab sambil ketawa-ketawa.
"Sembahyang Jumaat memang la ada khutbah, bukan macam yang selalu tu" Zudin hampir memberi tazkirah, if not for nak berebut main games semula.

Moral of the story,
entah...
selamat hari Jumaat kot.


2 comments:

cHeRyNa PiReS said...

hahaha...budak2 mana faham!
kena explain la:P

Kengkawan said...

tu la tu