Tuesday, October 02, 2012

Flora Garden Nursery, Slim River


Photo: ‎with the flora garden nursery owner.
 tot they juz wanna give us discount, ternganga when
dpt bunga free n he plucked some fruits too for pouya to 
take home:-) http://instagr.am/p/QS1mCKll2n/‎


Photo: ‎pokok nona http://instagr.am/p/QS1H60ll2U/‎

Since she saw pokok bunga kertas yang bersepah kat my hometown, Pouya said she MUST buy d plant. Yesterday was such a hectic day for me coz I have to take Acho to d clinic n later doing grocery, jadi nak singgah ke nursery mmg x kan punya la..

Padahal, nursery is one of my favourite places nak duduk bersidai, kot dia letak katil, mau saya tdo baring kat situ gak..

On our way home, we stopped at Flora Garden. It is owned by an elder Indian couple.
Pouya was quite dissapointed coz she thought anak pokok tu kecik je.
jenuh la pilih, helped by an Indonesian assistant.
it was getting darker whe he showed us another batch.

Aci tu pun dah angkat beg nak balik. Her husband also came.
The husband speaks good English too. x payah la sy jd tukang translate.But then bila dia ckp ngan wife dia ckp tamil plak, sgt trilingual ok.

Sambil wife dia tepuk bahu saya..
"kasi la harga yg ok sikit, saya kan slalu dtg sini" saya merayu sambil mengungkit. Hahaha

ook, the wifey ckp smbil tepuk lg bahu saya, n d assistant bungkuskan pokok tu elok elok..

"xderla pokok kedondong kecik, nanti ada saya kasi tau" d wifey ckp lagi.
utk rekod dh entahh brp kali saya beli pokok kedondong. Asyik asyik mati. Dari semahal mahal pokok saya beli sampailah yang murah-murah, memang xder nasib betul.

Aci tu cakap nanti kalau ada pokok kedondong kecil dia akan beritahu. Sambil dia bersembang dalam bahasa Tamil dengan husband dia, dan tepuk bahu dia lagi. Rasa macam konfem je dapat diskaun.
Photo: ‎he plucked honey oranges too,
 http://instagr.am/p/QS1celll2h/‎

Pouya dan start menggelengkan kepala when she said it is FREE. No way...  I was speechless, nyesal plak saya mintak diskaun. Bukannya mahal sangat pun, RM4 je.. I wanna pay too but he said, he could always make money from other branches of that plant. Yewww.. Isn't they nice.

Since I mentioned kendondong, he plucked as many kedondong as he could. Mak aihhh..N some honey oranges too. Then buah nona.. wuishhhhh.. Murah rezeki betul Pouya ni.
Rasa nak terkoyak mulut kitaorang cakap terima kasih.

By the time we left d nursery, they locked d gate, tu secara tak langsung nak kasi tau, memang dah nak malam sangat masa tu.

Anyway, this Indian couple bukan je friendly pada foreigners, tapi kalau customers datang bawak anak-anak, dia pun sibuk melayan budak tu sekali. Kak Mazidah la yang cakap.

Kalau dia x kasi buah-buahan free pun, I'll definitely come again, coz ada banyak lagi pokok yang saya nak beli. hehe

1 comment:

cHeRyNa PiReS said...

kena pergi sini jugak. i love gardens:)