Monday, December 31, 2012

Should old acquaintance be forgot, and never brought to mind ?

A perfect time to hold hands and sing Auld Lang Syne.
It is a time for reflection.
And make way for (a) new resolution(s).

Heh...

p/s azam tahun ini sedang difikirkan.


Friday, December 28, 2012

Nasib baik dia kasi ayo kotak..

As usual, the thrill for new season lies on the task. I've told 2 people that I don't want a certain task.
Sangat-sangat tak mahu dah. I told them because I thought as the person in-charge they have a say in that. Before year end holiday, I reminded Hilmi (bukan nama sebenar) again, tapi biasalah.. suka menjawab dia ni. Hahahaha.

During the holiday when told d post remained, guessed it was too late to say anything. Besides, saya memang tak sampai hati nak menyusahkan orang yang dah bekerja keras macam our PK Ko. Except for one thing la kan..

Since I so love the Rumah Merah teammates,  I sent sms to him tapi tak berbalas.

Me: Cikgu, tadi kita kasi sms
Him: Saya sengaja tak nak balas. Permintaan tak dapat dilayan blablablabla...
Me: Eh?
Him: Apa masalahnya... orang lain pun bukan kenal budaknya pun..susahla saya kalau semua orang nak tukar..
Me: Oookk


Tak kisahla umur saya 100 tahun pun, when it comes to sports house, saya tak mau tukar. Ye lah kan... kita ni habiskan masa sangat lama kat sekolah. 152 hari tu. Tiap-tiap hari menghadap muka yang sama dan skrip yang hampir sama. Sports house is the only place we could mixed around freely with the kids  other than the class we had taught. Masa ni la kita nak bersembang, kenal-mengenal, bergurau, bermotivasi segalanya ber.. lah tanpa ada tekanan nak habiskan sukatan pelajaran. Tapi kot asyik tukar-tukar je letihla nak berkenalan semula...

Now folks, that's why kalau the kids banyak songeh, komplen sana sini saya layan kan je..
Sebab saya pun sama.


Apalah masalahnya nak stay kat rumah tu pun...
Konpius makcikla...
Then, once we got the booklet.. cesss baru la tau sebabnya.
It is a tradition Ketua and Penolong rumah akan digilirkan because it needs a lot of tedious work. Seriously, mana2 yang dapat selalunya akan mengeluh kot.
Last year was my turn, tetiba dis year my turn again... kat rumah lain plak tu..

Wahhhh... ini sudah lebeyyy...
Muka saya dah biru kelabu dah, and Uda dah siap jeling.. suh komplen la tu..
Somehow saya rasa nak marah betul, until Cikgu Azizan thanked Hilmi (bukan nama sebenar) for helping him preparing the booklet and the powerpoint presentation too:)

Oooo Hilmi (bukan nama sebenar) la yang buat semua ni..
10  minit sebelum tu dia letak sekotak ayo Marigold atas meja, kalau saya bising-bising karang mau dia mintak balik ayo kotak tu kot..
Tak jadi saya nak komplen.
Air kotak punya pasal..
But I still asked nak tukar masuk Rumah Merah semula..



Thursday, December 27, 2012

Korang guna lagi tak buku 555?

The worst thing when you are staying alone is,  no one to wake you up. 

Musim kerja saya akan set penggera dan selalunya out of routine, my biological clock would make me up before 5 a.m . (I would definitely take some times before left the bed). Unfortunately, musim cuti, unless ada hal penting keesokan harinya, selalunya saya rasa tiada keperluan nak set penggera. 

Last night was no different. 
Cuma saya tak jangka I'll wake up at ungodly hours and that was the scariest time of my life.
Takut giler and the first thing I did was grabbing handphones. Then, I realised siapa sajalah yang nak dihubungi pukul 2.32 a.m. At least it would take half an hour for my love ones to reach me. 
So I made all kind of noise and put every thing I had in hand to block the door. 
I know it was silly.. 

Sudahnya if not for the message beeping, entah pukul berapa baru bangun. One is from a good friend menjawab my soalan last night, "x der miting" and the other message from once a good friend-now-macam-x-sangat-kot asking "ada miting or not?".

The first ones no need to reply:)
I don't think he cares if I reply or not. 
The second ones, yes. I don't want him to turn up kang tak pasal-pasal orang yang x datang kena bambu.

It was 8.24a.m.
D*m. I have many things on my to do list today, tapi stress tak tentu pasal, I ended up entah buat pun. 

By 2.35 p.m. I called Yatie asking her to come over for lunch. The day before I promised nak buat Baked Macaroni, tapi ada hal with my mom. Jadi hari ni saya paksa diri jugak mencuba memasak (separuh hati)

It was a disaster and I m glad Yatie was in Tanjong Malim.
Tetiba saya pun teringin nak g Tanjong Malim. Drove to Slim River and board a bus to Tanjong Malim.
Sangat takder kerjaya. I only bought Van Houten Cocoa Powder, food colouring and cheese. Yatie je yang beria beli kain kat Jakel. She was rambang mata because every thing is on discounted price. 
Macam biasa, saya memang tak beli kain, nanti balik rumah saya tak suka. 

We had tea at Kia Abdul. Assam Laksa, Oreo Cheesecake, Blueberry Cheesecake and Blueberry cheese tart. The assam laksa was extremely yummy. 

On our way home, we stopped at pasar malam. Yatie bought vermicelli soup. I had cravings for  Nasi Kerabu. Nasib baik makcik tu x berniaga ttonight, kurang sikit saya makan hari ni:)

Once I reached home, it was already dark. Goshhh..
Macam mana boleh lupa pasal baked macaroni dan..
sepatutnya saya invest on door latch.

Kalau saya call Acho malam2 ni misti dia risau. 
Nak drive balik malam-malam ni, saya pun risau jugak.

Hishhh I need my buku3lima.
So that I could put all my to do list in writing.


Sekian.



Wednesday, December 26, 2012

Tips memilih pakej umrah

Saya fikir 18 kali nak tulis entry ni. Dengan penampilan saya dotdotdot sebegini, nanti mesti orang tak kondifen (tiru Adnan Sempit) nak percaya. Mungkin sebab itulah kawan saya ni tak nak dengar bila saya nasihatkan dia sejak awal lagi. 

Not that I m blaming her anyway:) Maybe I should invest in some decent muslimah clothes gitu.

Sebab utama saya terfikir nak tulis ni hanyalah kerana saya telah mengaibkan diri sendiri sebab selalu singgah kerumahnya dan berhenti sambil tengok kawasan rumah sebelum saya pulang ke rumah saya sendiri. Semalam dia telefon, tapi hari ini baru saya nampak panggilan tak berjawab tu. Hati saya pun berbunga-bunga ingatkan dia teringatkan saya sewaktu bersujud di depan Kaabah. 

Jadi pagi tadi saya kirimkan pesanan, memberitahunya saya sentiasa tengok-tengokkan rumah dia, dan harap dia jangan risau. Petang tadi saya lihat ada miscalled lagi. 

Saya telefon semula, rupanya dia tak jadi menunaikan umrah, tak dapat visa katanya... Erm... jadi inilah tips yang ingin saya kongsikan. 

No 1. Jangan cari yang murah.
KaabaAmbil mesin kira a.k.a  calculator  dan kiralah sendiri. Kalau pakej tu cuma RM3000++ ke bawah, unless kita ni golongan asnaf layak dapat sedekah dan memang ada sugar daddy/mummy  yang nak sponsor, sepatutnya sangat tidak berpatutan untuk perjalanan selama 10 hari atau lebih. 
      Err... nak buat ibadat tak bolehla guna sumber yang shubhah kan? So duit dari all those sugary persons is totally out of question eh..

No 2. Semak syarikat penerbangan mana.
KaabaA pakcik told me, dia tak tahan dengan certain Hindi Flights (bukan nama sebenar) sebab kena transit semalam kat negara tu yang sangat kurang bersih dan "dangdut sampai pagi". Tu ayat dia. Saya tak tau pun macam mana rupanya dangdut sampai pagi. Of course tuan punya pakej tu akan cakap, "itu semua ujian mesti sabar". Saya tak ada komen di situ ye.
     Another friend of mine, dijanjikan penerbangan negara jiran yang memang sangat okla.. Yang tak ok cuma dari Malaysia ke negara tu naik penerbangan tambang murah. Ended up  diorang tinggalkan bergelen air zam zam kat lapangan terbang negara itu, sebab tak sanggup nak bayar  fee lebihan muatan.  
     Paling bagus tentulah MAS dan Saudi Air, walaupun mahal. Penerbangan dari negara Arab lain pun bagus juga. 


No.3 Jarak hotel dengan Masjidil Haram.
KaabaTips ini hanya untuk mereka yang berpenyakit dan uzur.  
      Kalau sihat, jangan banyak songeh sangat ye..
Asal bersih dan selamat sudahla..


No. 4 Mutawif dan Ketua Rombongan.
KaabaLet me be honest, it needs knowledge and charisma to be a mutawif. Sebenarnya ada ke masalah pasal mutawif ni? Rasa macam tak ada kot. Ada macam-macam cerita pasal Ketua Rombongan. Pergi umrah bukan pergi melancong, jadi ala... kot Ketua Rombongan tu ala-ala norizan adnan je, sendiri mau ingatla eh..


No. 5. Word of mouth is still the best.
KaabaTanyala pendapat kenkawan yang tiap-tiap tahun menunaikan umrah. Kalau dah tanya tu, ikutla nasihat mereka dan lagi bagus kalau pilih pakej daripada syarikat yang diorang cadangkan. (Kak Non yang pergi almost every year cakap Andalusia is the best). 
     Tok sah dok percayala cakap ejen yang sangat business-minded tu. Whoever they are:)


No. 6 Makanan.
KaabaHarga pakej termasuk harga makanan sekali. Sanggup tak berkompromi dengan makanan? Kalau tak kisah makan berkongsi dalam talam dan air bungkus dalam plastik, pilihla pakej yang murah tu. 
     Kebersihan makanan pun kena ambil kira jugak. Make short, the choice is in your hand.


No. 7 Umrah itu ibadah.
KaabaIbadah tak boleh dicanang-canang (nauzubillah). Pergi umrah bukan nak bershopping, so don't start amik order nak beli jubah saiz apa hahahhaha. 
     Tentu sekali bukan tempat nak mencari jodoh. I mean.. ok.. many people bertemu jodoh di depan Kaabah, which is great. 
     It just that kot pergi Mekah sebab boyfie or gf pergi, now berbalik pada niat tadi tu la kan... Anyway, boleh je kita twisted cerita macam-macam, tapi in the end just bear in mind that He is watching


Sekian saja ye tuan-tuan. Mudah-mudahan Allah s.wt tak terbalikkan hati saya pulak. Aminn.

p/s semua gambar dari google.

Tuesday, December 25, 2012

8 +1 reasons to appreciate nutrition-packed strawberries

Tajuk sebenarnya ialah 8 reasons to appreciate nutrition-packed strawberries
adapted from here 


Strawberi ialah buah segar yang kedua popular selepas buah epal. Inilah  sebab yang disarankan oleh penulis.


1. Sumber Vitamin C. Satu cawan buah strawberry (lebih kurang 8 biji saiz sederhana) mengandungi 150% nilai harian (Daily Value)  Vitamin C yang diperlukan oleh tubuh anda. 

2. Mengandungi serat yang tinggi.  Satu cawan strawberry menyumbangkan 3 gram atau 12% DV.
3. Some stick-figure-worshipping, conscientious dieters might pass up a handful of strawberries because a single serving contains 12 grams of sugar. But when you factor in the fiber, strawberries have a low glycemic load; they will likely not make your blood sugar levels spike and then subsequently crash. (see sesuai untuk yang on diet jugak)
4. Bagus untuk tulang dan hormon.
Mengandungi mineral manganese yang perlu untuk mengekalkan struktur tulang yang sihat, menyerap kalsium, menghasilkan enzim yang membina tulang dan  including proper functioning of your sex hormones.(heh?)
Menurut David Handley, Pakar Buahan Renek (ada eh pakar cenggini?) daripada  University of Maine’s Cooperative Extension,  Potasium and Folate adalah dua khasiat penting yang boleh didapati dengan mengambil strawberi dalam pemakanan. " Warga tua selalunya bermasalah untuk mendapatkan potasium dan folat yang sangat perlu untuk pembentukan jisim tulang" Katanya lagi. (Kalau sayangkan ibu bapa anda, jangan lupa belikan strawberi untuk mereke hehehhehe)
Secawan strawberi mengandungi 240mg potassium (7% DV) dan 10% Folat harian.
5. Anthocyanins: The unsung heroes in strawberries
Sangat ilmiah ni. Boleh baca artikel sebenar, make short kaya dengan antioksidan yang disahkan oleh Kajian yang ditulis Journal of Agricultural and Food Chemistry

6. Can strawberries prevent cancer?
There is evidence that they just might. 
Just might ok. Belum lagi disahkan secara saintifik, tapi ada kemungkinan yang besar di situ. 
7. Boleh mencegah nyanyuk.
Menurut Kajian  Harvard’s Brigham and Woman’s Hospital yang diterbitkan Annals of Neurology, buah beri (termasuklah strawberi) boleh melewatkan kecacatan kognitif a.k.a nyanyuk sehingga 2.5 tahun. 

8. Adakah strawberi organik lebih berkhasiat berbanding yang ditanam secara konvensional.
Tiada jawapan yang pasti (habis saya ringkaskan) 

Dan sebab ke 9
Sebab dapat free (yeayy!! - sambil gelak evil).
Now I have more reason to love you eternally (ayat lazim bila orang kasi apa-apa hahaha)


Sekian.
p/s entry ini ditaip sambil makan buah strawberi. Divine! Hehehe 

Sunday, December 23, 2012

Obama is tweeter-in-chief, says study.

Seriously, korang tau x what-the-animal  tweeter-in-chief is?
Baiklah anak-anak, what-the-animal tiada dalam kamus. Itu ialah loose translation
dan tolong jangan tulis dalam paper English 1119. Neither doetweeter-in-chief.  It is so confusing when there are so many coined words entere the mainstream media.

Saya masih dalam misi menghabiskan bacaan akhbar tahun 2012. Ini ialah tajuk berita pada July 27, NST page 28.

Barack Obama - President of the United States
photo from http://obamarocks.com/

Dikhabarkan oleh Reuters, Encik Obama ada lebih daripada 17 juta pengikut dalam kajian 'Twiplomacy'- kajian tentang penggunaan Twitter dalam kalangan ketua pemimpin dunia yang diterbitkan oleh firma perhubungan awam Burson-Marsteller pada  26 Julai 2012. Gosh.. another coined  word.

Datin Rosmah eh Ah Jib Gor nombor berapa la agaknya?

 Namun begitu beliau dalam ranking ke-5 Twitterverse (coined word lagi), di belakang Britney Spears. Peliknya hanya 1% saja tweet beliau yang berbalas.


Jap saya dengar bunyi motor, hopefully orang yang berkumpul tengok motor besar baru jiran depan rumah tu dah balik. Bolehla saya keluar siram pokok sekarang.

Sekian.
Eh... followla saya di twitter, walaupun saya x balas.
Ok.. not funny.


Jahatkah dia?

Minggu lepas saya membeli sesuatu daripada sebuah butik online.
Sepatutnya saya fikir panjang sebab

1. Murah sangat berbanding blog lain.
2. Dia duduk Malaysia tapi katanya semua barang 100% asli dari USA.
3. Ada beberapa pesanan online yang tidak berjawab.

Dengan semangat yang suam-suam kuku, saya meneruskan juga niat sebab bila saya kirim e-mail dan pesanan ringkas, laju saja dia balas dan kasi nombor akaun.

Dua hari lepas saya memasukkan sejumlah wang dan kirimkan pesanan ringkas. Tidak berbalas. Hari kedua saya menulis pesanan di dinding facebooknya dan mengirim satu lagi pesanan. Dia balas "ok. thanks". Heh?

Hari ketiga saya semak di laman webnya, Item yang saya mahukan masih lagi ditulis available.
Saya cuak gila. Bertambah cuak bila saya check no akaun yang dia beri kat facebook, berbeza pulak dengan yang dia kasi pada saya. Aishhh...

Baiklah. Dia kata ETA a.k.a jangkaan item tiba ialah dalam masa dua minggu.
I am counting. If I didn't see the item in 11 days (saya dah tolak hari siap-siap), well.. 
just wait and see.

Sangat x berpuashati dengan website yang satu itu.
Anyway, dengan sukacitanya saya rekemenkan soyaaree's closet kot nak beli branded items.
I've bought few items, reasonable price dan yang penting service tip top.
Takdela susah hati nak memikir kena tipu ke tak.




Friday, December 21, 2012

Prosedur Semakan Peperiksaan Awam (UPSR/PMR/SPM/STPM)

Untuk rekod, pemeriksa akan semak sehabis baik. Sebelum sesuatu kertas diberi markah, prosedurnya sangatlah ketat and I don't think you want to know. Sebab itulah jika ada sesiapa yang bertanya prosedur semakan semula,  saya akan minta mereka bertanya kepada pelajar itu samada dia yakin atau tidak dengan markah yang tertera.

You know what, anything could happen in the examination hall.  Tetiba blank sebab tak cukup tidur or tetiba sakit perut tak boleh nak tahan and all could the child thinks is to finish off the exam, or in some nak-je-saya-hangin-incidents coming to the exam with fluffy eyes because the day before broke up dengan awek/bf. These three things that I mentioned berlaku depan mata and ada banyak lagi yang saya dan tuan-tuan tak pernah terfikir pun berlaku.

But still.. kot nak semak jugak, inilah prosedurnya


Sila semak prosedur ini di Unit Penilaian dan Peperiksaan JPN 
1. Tarikh tutup permohonan semak semula keputusan ialah 30 hari selepas tarikh rasmi pengumuman keputusan
    sesuatu peperiksaan.

2. Calon Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan.
      2.1.  Calon yang ingin memohon disemak semula keputusan peperiksaan dikehendaki membuat permohonan  melalui Pengetua Sekolah menggunakan borang yang disediakan dalam dua salinan.
      2.2.  Calon dikehendaki menyertakan salinan keputusan yang disahkan.
      2.3.  Segala bayaran dibuat dengan Wang Pos atau Bank Draf sahaja atas nama
              PENGARAH  PEPERIKSAAN.

      2.4.  Pihak sekolah diminta menghantar borang permohonan yang telah lengkap diisi terus kepada :
    
                                         Lembaga Peperiksaan,
                                         Kementerian Pendidikan Malaysia,
                                         Jalan Duta,
                                         50605 Kuala Lumpur.
                                         ( u.p Sektor Pengurusan dan Pengendalian Peperiksaan )
 
3. Calon sekolah persendirian dan calon persendirian.

       3.1.  Calon yang ingin memohon untuk disemak semula keputusan peperiksaan boleh membuat
               permohonan dengan menggunakan borang yang boleh didapati di Unit Penilaian dPeperiksaan,
               Jabatan Pendidikan

       3.2.  Calon dikehendaki menyertakan salinan keputusan peperiksaan yang disahkan.
       3.3.  Segala bayaran hendaklah dibuat dengan Wang Pos atau Bank Deraf  sahaja atas nama
               PENGARAH PEPERIKSAAN.

       3.4.  Pihak Sekolah Persendirian atau calon persendirian diminta menghantar terus borang permohonan ke :
                                           Lembaga Peperiksaan,
                                           Kementerian Pendidikan Malaysia,
                                           Jalan Duta,
                                           50605 Kuala Lumpur.
                                           (u.p. Sektor Pengurusan dan Pengendalian Peperiksaan)

4. Semak semula Peperiksaan STPM.
       4.1.  Borang semak semula boleh didapati dari Unit Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan
               dan juga di sekolah-sekolah yang ada menawarkan Tingkatan Enam.

       4.2.  Calon dikehendaki menyatakan salinan keputusan yang disahkan.
       4.3.   Segala bayaran dibuat dengan Kiriman Wang/ Wang Pos / Bank Draf atas nama
                SETIAUSAHA AGUNG, MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA.

       4.4.   Permohonan yang telah lengkap hendaklah dihantar kepada :
                                             Setiausaha Agung,
                                             Majlis Peperiksaan Malaysia,
                                             Bangunan MPM, Perseiaran 1, Bandar Baru Selayang,
                                             68100, Batu Caves, Selagor Darul Ehsan.
                                             /B>

5. Bayaran bagi permohonan semak semula adalah mengikut jenis peperiksaan:-
         i ) Peperiksaan UPSR    - Tiada Bayaran.
        ii ) Peperiksaan PMR      -  RM 10.00 untuk satu mata pelajaran.
       iii ) Peperiksaan SPM / SPM(V) / SPM(J)     -  RM 30.00 untuk satu mata pelajaran.
       iv ) Peperiksaan STPM    -  RM 50.00 untuk satu kertas setiap mata pelajaran.
6. Prosedur menuntut salinan sijil Peperiksaan Awam yang telah hilang / rosak.
 
      a)  Yang dikeluarkan oleh Lembaga Peperiksaan, Kuala Lumpur( SRP , PMR , SPDM ,SPM , SPM(V) ,   MCE , HSC ) .
 
           Dokumen-dokumen berikut hendaklah disediakan dengan lengkap :
                  i ) 2 salinan Borang Permohonan ( LPM / Sijil / Pin.1 / 96 ) boleh didapati dari
                        Unit Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan.
   
                 ii ) 1 salinan Surat Akuan Sumpah ( asal ) dibuat di Mahkamah atau Pesuruhjaya Sumpah.
                iii ) Wang Pos RM 10.00 di bayar kepada Pengarah Peperiksaan, Kuala Lumpur.
                iv ) 1 salinan photostat sijil berkenaan ( jika ada)
        Setelah lengkap kembalikan perkara-perkara di atas ke Unit Penilaian dan Peperiksaan,
        Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan ,untuk dipanjangkan ke Lembaga Peperiksaan Kuala Lumpur
        untuk tindakan selanjutnya.

      b)  Yang dikeluarkan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia, Kuala Lumpur ( STPM dari tahun 1982 ke atas ).
 
            Dokumen-dokumen berikut hendaklah disediakan dengan lengkap :
                  i ) 2 salinan Borang Permohonan boleh didapati dari  Unit Penilaian danPeperiksaan,
                       Jabatan Pendidikan Negeri 
   
                 ii ) 1 salinan Surat Akuan Sumpah ( asal ) dibuat di Mahkamah atau Pesuruhjaya Sumpah.
                iii ) Wang Pos RM 10.00 di bayar kepada Setiausaha Agung Majlis Peperiksaan Malaysia.
                iv ) 1 salinan photostat sijil berkenaan ( jika ada)
        Setelah lengkap kembalikan perkara-perkara di atas ke Unit Penilaian dan Peperiksaan,
        Jabatan Pendidikan Perak ,untuk dipanjangkan ke Majlis Peperiksaan Kuala Lumpur
        untuk tindakan selanjutnya.
7.  Calon bantahan menukar matapelajaran di hari Peperiksaan dalam Peperiksaan Bertulis :
          STPM  -  RM 50.00 di alamatkan kepada Setiausaha Agung Majlis Peperiksaan Malaysia.
          SPM     -  RM 30.00 di alamatkan kepada Pengarah Pendidikan Negeri.
          PMR     -  RM 10.00 dialamatkan kepada Pengarah Pendidikan Negeri
* NOTA
      * Jika kesalahan calon / sekolah kena bayar. Bayaran dibuat dalam bentuk Kiriman Wang Pos diserahkan
         kepada Ketua Pengawas Peperiksaan.
      * Jika kesilapan matapelajaran berpunca dari Majlis Peperiksaan atau Lembaga Peperiksaan Malaysia
         tidak ada bayaran.    


saya copy dari sini:)

Thursday, December 20, 2012

December 19 - PMR Result Anecdotes

1. I purposely came late, because normally result keluar after 10 a.m. Tapi this time around sangat-sangatla lewat. Stressful!

2. Met Anas, n when he said he got 8As only I kind of... since he was happy, xkan saya plak yang nak nangis kot. None of d kids manage to obtain straight As. Before left d hall he thanked me (kan saya dah cakap budak2 ni baik). Asked him if he wanted to ask for remark n dengan tidak bersalahnya he said something like, he deserved the D for Arabic.

3. The top scorer, Imah (8A 1B) handed me the most expensive ice-cream she could get. Padahal saya x suka ice-cream, but since hati tgh gumbira, kitaorang shared ngan Zailin, Uda n Nisa. Zailin x puas hati sebab Imah x kasi dia sedangkan she is Imah's mentor. The truth is, masa trial Imah didn't get A for my paper, so marah punya pasal, saya paksa those yang tak capai target kasi hadiah kat saya. She said, she didn't have time to buy one before. (yang capai target saya dah  kasi hadiah ye tuan-tuan)

4. Uda bangga giler coz adik dia, Shazlynn dapat 8A 1C sebab dapat beat Anas. Frankly I m so happy for Lynn, I know she works hard. Tapi saya still x puas hati sebab kalah ngan Uda, saya ingat first week next year saya nak start kasi tuition kat Anas kot... misi mesti menang haahhha

5. Ada few kids yang saya betul-betul x sangka..
Sadiqah got 8As, Idham and Mas got 7As. Either saya yang underestimate diorang or memang sebenarnya all this while mereka sengaja menguji kesabaran saya kot. Btw yang serious tak sangka (pleasant surprise though) was Zul's. Kalau nampak saya tersengih sensorang for d whole week, abaikan je la..

6. Another pleasant surprise, Shuhada's mom called to inform she got 6As. For her health condition, I guess it was an achievement. Later Shuhada called to thank me for the helps and whatnots since saya sorang je yang dia ada nombor talipon. Betul mak saya cakap masa saya kecik2 dulu, orang bukan pandang wang ringgit pun, budi bahasa pun dah lebih dari cukup. A simple thanks from both of them was enough to make me terbang x turun2. literally la kan..:)

7. Abby mencapai target. Yess!!!  Azhar was d only one who did not. Saya ada niat gak nak suruh buat remarking, tapi dia cakap masa exam memang kepala dia blank masa paper saya. Okla... sebab dia buat muka sedih.. saya pun agak sedih gak.

8. Few girls didn't do well (I won't mention names) but I know they have put a lot of effort. It is not the end of the world. Panjang lagi hidup ni yang... Cheer up. Anyway, I was touched bila tengok expression Mina once she learnt dia dapat A Maths. Priceless:))

9. "Saya dapat A ni ada hadiah x?" Shah tanya dengan muka tak bersalah. He got A for English but BM dapat B sahaja ok... Habisla kena bahan dengan Cikgu BM. Wan Zab pun dapat A, I like.

10. Azwan was the only one who didn't come. His mom called early in the morning kata nak datang, tapi ada hal kot...

11. Few friends called, as usual nak tanya result, but I didn't read the analysis sheets. Sorry guys.

12. I've told d kids esok saya xder kat Malaysia, I m going out to buy something meaningful, something sweet (and something cheaper ho ho) for them. Dearest Kids, if u read this, DON'T MISS ME so much hohoho hokey:)

13. Finally, ada kawan MMS gambar d kid dari Cameron Highland, previously gmbar d kids during camp at other place. Intriguing.. Ada henpon baru kot hahaha.. I wish dia akan bawak balik buah stroberi sekali.

Misti orang ingat Mak Andak tak solat...

Goshhh...
Saya tak terfikir pun, coz by Maghrib when I stopped at Kedai Kemas, I was starving. In Bahasa I might say sangat menggigil lapar. 

Initially, I took a slice of bread for brekkie coz I thought the meeting would be brief. Little that I know we were stuck until 6.30p.m. We haven't go out except for Zuhur and Asar prayer. Jo brought Roti Canai and Du bought fried rice and some kueh. I was so used makan roti canai panas2 so memang xder selera la nak makan.

Since we managed to complete our task, and I think my team mates worked harder than me, jadi saya xderla nak komplen apa2.

Despite lapar giler, eeeuww.
I had bihun soto while waiting for nasi goreng ayam. Serious tak tahan. Tetiba satu badan menggigil.

Zatie, my niece called sesampai je saya di rumah.
Glad she did, coz I wanted to thank her for all d help that she gave me masa saya tgh stress n to let her know, her Mak Andak is stressful no more.
Anyway bila saya kasi tau saya g makan waktu Maghrib, terus dia cakap "  Misti orang ingat Mak Andak tak solat."

Sangat negative thinking la awak Long..
Entah-entah orang fikir Mak Andak buka posa ....

Anyway, I never give a damn (uishhhh) apa orang fikir pun.
Kot ada yang saya kesalkan sikit hanyalah menapau nasi goreng ayam tu.
Padahal makan soto tu pun patut dah cukup dah..
Tak pasal-pasal makin x berapa muat seluar jeans dah..

Monday, December 17, 2012

PIPP 2013-2015

Dilancarkan pada 12 September 2012.
Kenapa baru sekarang saya menulis tentang hal ini?

Sebab baru sekarang saya ada masa nak baca pullout dari akhbar ni betul-betul. Kerja babysitter macam ni la, kalau musim bekerja, gila terer kot ada masa nak baca paper dari kulit ke kulit. At least I found it  so time consuming, therefore I kept d newspaper in a basket and bila cuti panjang baru bukak semula, juz like today..

So these r few things yang berkaitan dengan norizan adnan, which I should take note.

1. Negara dalam kelompok sepertiga teratas dalam pentaksiran antarabangsa seperti TIMSS n PISA dalam tempoh 15 tahun.

2.  Mulai 2025 sasaran kerajaan 90% murid mendapat kepujian dalam SPM BahasaMelayu, 70% mendapat kredit minimum dalam 1119 dan 30% berjaya menguasai bahasa asing diperingkat SPM.

3. Mulai 2016, gred UPSR not solely on public exam but also based on pentaksiran sekolah dan berpusat (be careful ye anak2 sedaraku)

4. Mulai 2013, memastikan guru memberi fokus kepada fungsi teras pengajaran dan mengurangkan beban pentadbiran. (yeayyyyyy)

5. memperkenalkan kriteria pemilihan berasaskan kompetensi dan memperkukuhkan proses perancangan penggantian bagi pengetua/guru besar mulai 2013 (great! xla 10 thn kerja, dah 10 orang pengetua, apa aja la yang boleh diorang buat dalam masa yang singkat?)

6. 1000 biasiswa daripada sektor swasta untuk murid berbakat drpd komuniti miskin ke sekolah swasta dan antarabangsa. (i likeee. Barulah ada motivasi nak bersaing)

7. mengaitkan setiap program kepada keberhasilan murid yang jelas kearah Budget Berasaskan Keberhasilan (OBB)


xder ulasan. tp yg ni yg saya suka..



sekian

Sunday, December 16, 2012

lupa nak amik gambar ngan len..

Dahla jumpa Len setahun 2 kali je, bila jumpa sebok sangat norizan adnan bercakap x berhenti, lupa nak amik gambar.

Last night we came home around 10 n bersembang until 1 a.m.
Sambung bersembang masa breakfast.
We had homemade chicken ball spaghetti, fries with jalapeno cheese n mestila dgn nescafe kan.
Lepas tu sambung lagi sembang sambil Len kemas barang.

By 11a.m. Len pun gerak balik ke Kuantan..
Tahun depan pun kot baru jumpa Len lagi.


Hopefully she will come again dan bolehla g shoppping spree..


Len shopping, saya tolong tengok..

haha


sekian.

misi membeli buku di the mines

itu misi saya, beria mintak baby kasi direction.
turned out len, yang memandu seorang diri dari rompin pahang ada misi lain.
dia nak belu handbag, baju sukan buku paolini d 2nd dan few items for her house.


we ended up g d curve, sbb tu la yg pali g dekat ngan slim river, n every shopping complex is within walking distance n d most important is, affordable parking rate a.k.a free parking if u shop at i*ea. besides, i juz loove meatballs.

ohhh rupanya len sedang mencari mesin di bawah ini juga, tgh sale kat hrvy nrmn. 
as usual saya pun tergedik2 teringin..
tp setakat tu je kegedikan saya.
mahal sgt, 
maybe i shud stick to nescafe lelaki biasa je..

*sigh*

Friday, December 14, 2012

walnut cake n piping hot lemon tea

d problem bila xder kerjaya is,
mula la melilau tgk blog masakan.
dengan gambar n presentation yang cantik, mula la berangan nak masak itu dan ini.
especially lepas baca mykitchensnippets

sgt berharap satu hari nanti saya boleh masak yang hebat hebat macam tu.
meanwhile,
saya terpaksa berpuashati dengan yang ni saja.
ini merangkap brekkie, lunch n tea, sbb rasanya hari ni saya nak g Rozai Nursery
and later  nak mengemas garden  yang macam dah sepuluh tahun tak berjaga.

we should have scored three of five goals katanya..

x beragak punya statement dari thais coach, winfried schaefer.
neways judging from serangan hebat mengalahkan duracell rabbit, guess he was right.


(when i was small duracell rabbit was a famous advertisement in malaysia to show how powerful d duracell batteries r and last longer than normal batteries too, therefore we called energetic people a duracell rabbit. it a compliment really).

lupa nak cakap, i read d news dari bangkok post
awal plak diorang upload news.

i learnt that, dah 10 thn diorang kemarau cup.
good luck to d thais.

in d news jugak, datuk rajagobal ckp, he was unhappy with d refferee.
well.. x boleh ke kita kasi ref red card jugak?


nite people..

Thursday, December 13, 2012

kalah, tapi setaraf ngan beckham dan zidane.

Maradona penah dpt kad merah world cup spain thn 82.
then argentina kalah ngan brazil..


zidane pun penah ms lawan ngan saudi arabia, world cup france 1998, tp x kisahla, ms tu mmg dh leading pun, ended up menang 4-0.

d same year, beckham pun kena buang padang masa lawan ngan argentina. i still remember it was big news masa tu... tp still england still menang agregat. x kisahla janji menang...


tp ni dh second leg dik (sedih sgt smpai x nak sebut nama).
u r talented n definitely have more years to serve our country.
tolong le sabo dik...
kot ye pun org provoke, bentes je kaki dia bila ref x nmpk.



i m sure by now awak tgh nangis berguling.
kitaorang pun...

90:20

thailand 2: malaysia 0

yg tak tahan tu, thailand masih gigih menyerang. tabikkk...
misti final nanti jadi games yang sangat menghiburkan,
kepada peminat sejati bola sepak la kan...

kepada peminat harimau malaya je macam saya ni...
sgt x terhibur tengok orang lain yang masuk final.
hopefully esok xder cerita caci maki harimau malaya.
even though nampak macam sipenerima kad merah tu mcm x bersalah,
tapi kepada semua bakal pemain bola, pemain ragbi atau yang sewaktu dengannya,
cuba kawal emosi sket dik...

kot  main guli, ke lawan congkak ke xper la, tu sukan individu.
ni mmg konfem kalah kot 11 orang lwn 10 orang.

anyway.l

orang singapore IQ tertinggi di dunia.

kenapa? x percaya..
saya ingatkan orang Jepun.
mesti betullah kan sebab dah publish kat New York Times bertarikh 13 Disember 2012.
the columnist, 

berita ni saya bacanewyorktimes

petikan paling saya teruja baca ialah pada perenggan ke-13.
nak popipes, tapi x reti.. 


hopefully harimau malaya akan melangkah ke final piala suzuki,
baru kita boleh tengok siapa yang lebih bijak, sang harimau atau singa?
atau mungkinkah gajah putih (simpang malaikat)



sekian.

gud news, bad news

bad news, kena marah.
lepas dikaji dari semua angle, saya konpiden, itu adalah satu helah.
saya dah faham sangat tendang-terajangnya, jadi saya ambil wuduk, dan mohon Allah beri rahmat dan belas ikhsanNya untuk saya mendapat kesudahan yang baik di sana.
hidup susah kat dunia, xperla kot.
janji saya tidak dihampakan di sana nanti.s


gud news...
now i could sleep well.
finally i received an sms suruh sembahyang hajat sebab kerja yang saya buat separuh matj hari tu dah betul betul menepati piawaian.
orang yang kasi sms ni beragama kristian, jadi dia konpius, sembahyang hajat tu orang buat sebelum berlaku.
kalau dah berlaku sesuatu yang bagus orang islam buat '

Wednesday, December 12, 2012

done!

maybe one day i might look back n ask myself, "amender yg uphill battle nyer pun?".
when i told mommy dis afternoon that what she said kind of...

heh..
entah.. but then i had completed my final ....
hopefully dis time x silap lg.

btw, the girls went back to klang today.
d house would be back to its normal emptiness..
i wish they were here...

anyway aisya texted juz now, asking what i m doing.
she is juz nice,
it is always d thought that counts.
don't you think so?

better go to sleep now, sok pagi kena gi kerja.

Monday, December 10, 2012

stress lagi.
no elaboration.

on something unrelated, kitaorg sgt teruja pilih cat.
kaler merah katanya....
turned out kaler cekelat...
cettttt



since skrg musim hujan, so kol 1p.m. my nieces, zatie, alia n aisya cat pagar.
mak andak alergic ngan chemicals dlm paint, so x ble tolong.

bersungguh2 d three of them menghabiskan seyin cat 3.5liter..

next time beli seliter je pun cukup sebe arnya...



waktu matahari tegak atas kepala, panas kemain, by asar hujan turun.
luckily d girls dah selesai.
zatie terus tidur, aisyah pun... penwt..

mak andak alia buat choc chips cookies, meehoon tomyam n fes taim nak try buat chicken wantan.
resepi aisya google malam tadi.


ok...
ok kot...

Draw 1-1

minit ke 78, barulah nak score goal.
hopefully 2nd in thailand  would b better.

i tried to google thailand news, nk tgk apa reaksi org thai.
to no avail.
diorang x kesah sgt kot....

maybe i didnt try hard enuff..
happy monday everyone...

see u in thailand dis thursday :

Sunday, December 09, 2012

AFF Piala Suzuki semi final

Misi Mesti menang.

I believe kzki bangku pun trrpacak depan tv now.
Tetiba  football jadi sukan febret rakyat Malaysia, kecil besar tua muda.

I m glad, Tuk Hasbul yang jadi pengulas games malam ni.
Saya membesar dengan suara Tuk Hasbul yang jadi pengulas, tak kisahla sukan badminton, SEa Games, Asia Games, Olimpik, Badminton dan pastinya bolasepak.
Saya fikir kot TukmHasbul jadi pengulas sukan baling kasut pun penonton akan exfited giler...


In other word I m saying, Tuk Hasbul rocksssss!

Saturday, December 08, 2012

apa rasanya kot Queen Elizabeth talipon?

d news made headlines all over d world now.

read d transcript heree, i dont think she divulged much.
xkan la sampai errr. mati.


but then, Queen Elizabeth tuuuuu...
kot ye pun these two jocks ni, menyamarla jadi org lain pun...

whatever it is, d damaged has been done,
after all the ketawa berguling2,
boleh awak gantikan semula nyawa puan nurse tu dik?

brekkie@12

Saya fikir perasaan ini dikongsi oleh thousands of cecekgu.
Bila ingatkan deadline, nak makan pun rasa x mo.

By 11a.m. my stomach made all kinds of somersaults.
So I bake a cake. Initially I wanted to add  in segala macam dried fruits so that,
hopefully it would taste nicer and healthier too.
Then I realised, my nieces n dried fruits 'r not in d speaking term'.
So,  I sprinkled clourful rice to make d cake presentable gitu.
The taste? ok kot..

I think kek cap ayam pun kot letak atas pinggan krismas ni akan jadi mcm best kot.
By the way, dengan tidak kena mengenanya bila dah masuk Disember, saya akan keluarkan set pinggan krismas.
Sebelum ada yang talipon nak kasi tazkirah org Islam x boleh itu dan tak boleh ini, I also do have set pinggan untuk hari raya, Deepavali, musim bunga, musim hujan dan musim panas jugak.


Since bab memasak x berapa berketerampilan sgt, so I found a way nak menyedapkan selera sendiri.
Heh?


Sekian.

Friday, December 07, 2012

No news is a good news

It doesn't apply to me.
Goshhh.. stressed giler, buat semua benda pun silap.
Few times saya rasa nak campakkan semuanya masuk longkang.
And I must say, kenkadang nak eja every day pun saya tengok kamus nak tengok jauh ke dekat.
Prior knowledge dah terdelete kot.

Then d sms came just now.
Ayat panjang, dipendekkan cerita..

"Keep it up!" katanya..
Now I can continue my job dengan hati yang setenang Laut Cina Selatan.


Sekian.

Wednesday, December 05, 2012

apa rasanya kalau jadi kaya raya?

Sebenarnya saya tak pernah langsung ada cecita nak jadi kaya,
Kaya kasih sayang cukup la kot.


Well... I was so touched with d 2 phone calls dis morning,
Satu x ble cerita n d other one was from Baby.
She wanted me to know that Big Wolf Sale@TheMines would start dis weekend.

Isn't dat sweet?
I love sales n books, juz a perfect combination.

Speaking about sales, Hahad lepas dgn gigihnya saya pergi ke TTDI coz ada Akojaya Warehouse Sales. d truth is, saya x penah g TTDI pun sebelum ni. tapi sales punya pasal saya tebalkan muka tanya direction kat Jie. Of course I didnt tell him about d sales, lelaki biasa...diorang mana paham....




so.. d sales was bestest (sgt superlative di situ).  dinner plates n bowl gitu were RM9 each n dessert plate just RM6 each. murah gilerrr... a teapot costs RM20 kot, tapi saya x beli.
casserole punyala cantik, rm30 je, tapi saya x beli gak sbb berat.
Then set amende tu namanya ntah was only RM220 for 6pcs. mmg murahla.. Kat Langkawi pun rasanya more than RM300. Saya x beli gak coz x tau mana nak letak. Crystal pun ader, but not my cuppa of tea coz rasa x practical, besides I m nkt into beli brg letak dlm lemari type. (sebenarnya lemari pun xder hehe)



ada  bedding n curtains segala.. tp saya x tgk sgt.

I bought few items yg mmg dah lama saya nak , tp

 ok la kot.. but ... ok... nanti la sensenang  I'll post d pics.

I juz love sales, duit pun keluar macam air terjun...

hendak gugur, gugurla nangka....

haishhhhh..
it's 2.50a.m.
n still mata x leh lena...

apakah?
dem*

signature forgery

Blame it on d ustaz yg ajar masa saya kecik kecik dulu, until today there r few things yg  saya xkan buat including d  entry title above.
No matter how silly it may sound, n how annoying I was to others, n how inconvenient for some or.. ok whatever.


I won't reveal what brings me to blog about this thing , suffice to say I am really sorry for what had happened.
Seriously I am.
n Iwont change either.
It is a matter of, take it r leave it. heh?

Sekian.


p/s pic from google

Monday, December 03, 2012

had loved me..

"had? you mean past tense?'
Fine.
That was Derek Morgan's line juz now. Yep, I m watching Criminal Minds, my Monday nite routine.

Speaking about had loved, well...
d Fossil watches arrived today.
One for me and one for Acho.
Nope, I would always love Acho,
had loved would never be in our dictionary.



sgt merepekla dis entry.

ok iklan dah habis,
now they soalsiasat d lawyer pulak...

boleh ke mcm tu?



masa bila keluar waran bagai?
tgk sajalah...

sekian