Thursday, January 31, 2013

wajibulghunnah..


Seriously, when it comes to tajwid, saya memang x boleh diharap.
I did buy few Qurans with tajwid as a gift to my brothers-in-law on my first trip to Mecca  dengan harapan anak2 sedara akan tumpang baca.
For myself I bought a set of quran yang siap ada bookmark tajwid.
After years, I m afraid pencapaian saya masih lagi dalam Band One, kot ikut PBS, Penilaian Berasaskan Sekolah yang cecekgu rajin duk hantar surat dalam suratkhabar tu.

Currently mak saya tengah kasi tazkirah pasal tajwid. Saya sorang je pun khalayaknya. Memula dia cakap secara general, until I told her,

"mak, masa orang kat Masjidilharam dulu, ada orang Arab tu suruh orang baca Quran, bila habiskan mak, dia cakat GOOD".. sangat lame la saya punya argument points.


Terus mak 'sekolahkan' saya.
Makin panjang tazkirah.
Moral: jangan menjawab,

p/s gambaq ai ambiq dari gugel.
sekian

Wednesday, January 30, 2013

ink sudah ditempah katanya...

makin hampirlah general election.
makin banyakla politiking.

makin ramaila yang layak mengundi tapi buat bodo' tak mau tunaikan hak.
makin banyakla alasan nak justifikasikan tindakan mereka tu..

heh?

Tuesday, January 29, 2013

what have u done sampai ngan kita pun dia nak sentap?

Catatan ini ditulis sebelum tidur, sambil memikir ape ke sudahnya...
I didn't talk to this particular friend for years....

Our family are close, very close. he is my age, so of course we kind of close jugak... am not going to write any names.


Bila besar, we hardly see each other, he got married n moved out, but her sisters n brothers who r my sisters n brothers best buds, selalu berjumpa. Please note d plural forms.
Thats how close our family are.

One day, many years ago, I bumped into him while having a brekkie in a hotel.
Giler eksaited la saya pun.. old friend la kan.
Terusla kitaorang berjumpa isterinya, to introduce.
Dia pun sebutla my salasilah family n all...
ngehhhhhh.... his wife sentap habis.
It really put us in awkward position. afterall kekdahnya she was attending d course kat hotel tu, sama ngan saya. By right, there r few things we could talk about.


"pendiam kot dia?" saya ngadu ngan my sis. Naturally my sis cakap ngan his sis. My sis kasi report, tp saya x brp yakin, until months later I met his sis, masa tu ada kenduri kot.

"memang cemburulah, len kali buat manja2 biar dia lagi jeles", his sis kasi nesihat, lebih kurang gitulah. Skil manja2 tu memang x pernah terjadi seumur hidup so memang x mungkinlah... nanti kawan tu ingat saya buang tebiat plak.

Pada masa tu berhari hari gak saya pikir, kenapa d wifey nak treat saya macam tu. hidung saya tetap kembang macam masa saya kecik2 dulu, pakai baju pun sloppy, x fashionable langsung, x mungkin dia rasa threatening dengan my appearance, unless dia rabun ayam. n my soft skills memang hancuss, saya x pandai bercerita macam Man, bakat mengayat mmg zero, xkanla suara sengau serak saya pun dia rasa insecure pulak...

Make short, kalau dia pandang dari sudut mana pun, she is far better than me, dengan rendah hati saya tersinggung betul sebab dia sentap macam tu in front of her spouse.

Saya baca buku motivasi (memang serious tersinggung sampai saya sibuk nak tau whats in her mind), pasangan cemburu sebab dia rasa insecure.
Insecure could caused by anything.
dpt suami yg kaya pun insecure, takut pompuan lain nak tumpang senang.
dpt suami fofular pun satu hal, ramai peminat.
kot suami hensem pun dah tak senang duduk..
but then, my old fren tu has none of d above... tu yg saya konpius tu hehe...


or maybe, d spouse tu mmg pernah buat perangai (buruk sangka).
Sebagai mengakhiri catatan sebelum tidur ini, I wished all my married male friends will treat their spouses extremely well.
If in future kejadian ni berlaku lagi, I might kasi soklan maut like...
hikhikhik... I better not tell. I m sure it wud be ugly.

heh?

Monday, January 28, 2013

Cerita Kek

Wahhh...
Semalam after class Uda stopped by at 12A..
Sembang punya sembang sedar-sedar it was almost 3.
So I bake a cake for tea.
Memang starving pun coz we skipped lunch partly because we had late breakfast,
mainly I have no more stock in the freezer.
(now you know kenapa saya paling x berkenan orang datang x kasi tau, memang sah-sah kat no12 tu xder apa yang ada, silap-silap kena tolong mop lantai lagi)

The cake was as nice as usual especially when eaten panas-panas.
I put some walnut and mixed fruits, my mom's favourite and asked Uda to bring home the leftover.

Hari ni kek tu habis.
Either kek tu memang sedap sangat, or memang diorang lapar.

Baby told me, mommy makan beria n she said, "banyak-banyak resepi Andak kamu ni, yang ni je makan lalu nak makan".
Sangat?

Tak jadi saya nak buat Red Velvet Cake.
Sah-sah nanti saya sorang je yang makan.

Sunday, January 27, 2013

ironic


ustaz dah banyak kali pesan,
"aurat wanita sama dengan aurat yang ditutup sewaktu dalam solat".

well... ingat x masa kecik2, bila taim solat, kat asrama la kan, asal sembahyang je, mesti kakak senior duk tengok kain adik2. 
jangan jarang, kena ikat betul2 kot x terlondeh n yang paling paling klasik....

masa sujud nampak kaki...
si senior tu tolongla tarik n kasi tazkirah plak tu...
senior lain la...
saya xder buat kerja gitu...

maybe thats why susahnya saya nak tutup kaki...
unless kot g mesjid..


like today...
seriously, i feel so bad about it.
susah betul nak didik hati..
*sigh*

Saturday, January 26, 2013

Congrats Daniel Hakim



I just love this ad.
I called one of my nephews Ramli hahaha.


Ni Daniel.
Anak sedara yang ke errr... susah nak kira ni, sebab dia lahir sama tahun dengan Aisya dan Alia.
Cuma saya ingat Daniel lahir dalam ambulans sewaktu dalam perjalanan nak ke Hospital Teluk Intan. Saya ingat sangat sebab malam tu kitaorang tak boleh tidur sebab kakak kembarnya Tipah dan Jeton (bukan nama sebenarnya) menangis secara berjemaah (sengaja kan awak berdua...). Bagus pitching kakak kembar Daniel ni, sampai jiran sebelah rumah pun dengar dia menangis tengah malam.

Daniel Hakim saaaaaaangat minat bersukan.
Dia suka main bola. Hari-hari main bola.
Kalau kalah balik rumah merajuk..
eh kau ni Ramli....

This week ada football match.
Daniel's team dapat no 2 je pun.
Tapi Daniel emerged as The Best Player.
Hadiah disampaikan oleh ahli Parlimen Jerai.
Tu je maklumat yang diterima.

We are proud of you Daniel.





Friday, January 25, 2013

Saya baru habis baca akhbar January 17

Heh..
Muka surat 15 sebenarnya.

Seriously saya tak faham sangat apa yang kecoh sangat membela a certain student tu.
Heh?
Yang kau cakap sampai 2.57mins tu kenapa?
Seriously, taklah menarik sangat pun points nyer..
It was lame.

Dan lagi saya tak berkenan bila parti febret saya pun kemain lagi puji student tu.
Seriously?

Perghh
dan bila saya google kat youtube, terjumpa orang yang buat lagu kurang cerdik.
tak kuasa saya nak klik pun.

Elok hentikan saja lah polemik pasal tu.
Sapa je la yang peduli sangat? Cuba tengok senarai orang yang upload n komen.
heh?
Berhenti ambik hati orang pun ye jugak.

Mari kita fokus pada apa kesudahan Penang Run tu.
Saya rasa tu masalah kecik je. Kalau silap, betulkan sajalah dari awal. Mengaku salah, keluarkan permohonan maaf kat paper, dah bertahun organised tak pernah ada bunyik pun, things happened kan.. Sedangkan AIM pun tersilap kasi anugerah...

Anuar Zain tak cakap apapun, padahal masa hari Yuna menang tu dilaporkan dia duk berdiri terpacak takde sapapun pedulikkan dia. Sikit dia tak berbunyik.
Patut diorang semua ni belajar dari Anuar Zain.


Sekian.

Hari ni Members' Sale.

Once upon a time my sisters punyala marah sebab saya sanggup turun KL lepas balik kerja n balik semula besok pagi nak g kerja semata mata nak g Members' Sale.

Nasib baik saya tak terjatuh kerusi bila Nik talipon tengah hari tadi dengan soalan, "Ada members sale kan? ko x g ke?". Beria suruh g lak tu...

wahhhhh... ini sudah baik...
but nope...
I did not.
mommy xder kat umah, so in a way I have to stay at #18, to look after my bros.
ke sebenarnya it is the other way around?

The truth is, baru je pagi tadi mengorder henbeg n wallet from closet's.

Fid, tetiba waktu tengah assembly, dia pi huluq tablet kaler merah suh tengok henbeg Chaps by Ralph Lauren. a'a, memangla cantik... org sekeliling pun ckp cantik jugak, terus saya jadi AJK tukang order.

Alang2 tu kan, saya pun rembatla sekali wallet tommy hilfiger,

sebab bunyiknya ada org nk pindah. standby je..


Camner nk g Members' Sale?

Thursday, January 24, 2013

tabligh itu nombor tiga ye incik...

Salam mawlidurrasul.
Berapa kali berselawat hari ni?
Rahsia?
great! amalan bukan tontonan.

Entry ini tidak ditujukan kepada sesiapa, melain diri sendiri dan sesiapa saja yang merasakan dirinya poyo tak bertempat.
the fact that, kita dah belajar 4 sifat mulia baginda Rasulullah
1.  siddiq maksudnya benar
2. amanah maksudnya boleh dipercayai
3. tabligh hah... sangat terang lagi bersuluh maksudnya itu ye:
4. fatanah means bijaksana.

Kalaulah, kebenaran yang ditunjukkan tak berapa nak stret (straight), sikap dan tindakan dalam mencari rezeki x berapa nak amanah (curi tulang also considered x amanah ye), jadi jangan la terus melompat ke step no 3.

Dont argue, sesungguhnya pada diri Rasullullah s.a.w adalah sebaik baik contoh tauladan. Ikutlah semuanya, jangan ambik tebuk-tebuk untuk kepentingan diri sendiri ye norizan adnan..

Sekian saja tazkirah untuk diri sendiri.

Wednesday, January 23, 2013

Laaaa... saya tak tau pun dia murid kesayangan teacher..

Approached a bunch of boys during recess and talked about their interests when suddenly I noticed someone was missing. The boys said he was absent, because "kena belasah". They continued talking about the incidents while errr laughing heartily. I mean it, gelak macam tak bersalah bunyinyer....
Me: jap... jap... korang ni cakap betul-betul ke tipu-tipu?
Boys: lerrrr dari tadi kitaorang dah cakap, betul la teacher.
Me: Belasah yang macam pukul betul-betul tu?
Boys: Iyerla teacher...
Me: Wehhhhh... berani diorang ni.... cakap sapa yang belasah?
Boys: Alaa... budak XyXy tu..
Me: Kan baik je budak tu?
Boys: Depan teacher baikla.... teacher mudah sangat percaya...
Ok.. 
I did see si tukang belasah tu.
Belum sempat saya cakap apa-apa, he apologised profusely.
"Laaaa... saya tak tau pun dia murid  teacher", he added
Tak jadi nak "belasah".

It was over such a tiny matter, shouldn't be end up with fighting pun sepatutnya.
Boys!
Saya kasila 2 ayat nesihat. Boys' attention span is not that good, buang karanje kot cakap banyak pun.
Dan satu ugutan..
"Awak buat apa-apa kat memurid kesayangan I semua ni, siap ha..."
Saya ketawa. Dia pun.
We don't have the cut to  star in CIKGUKu Gengstar Movie, if any.


Sekian.




Tuesday, January 22, 2013

Statistik ini tipu!!

As I never fail to mention, saya memang suka dengar Man bercerita. Saya rasa macam tak batal air sembahyang je kot saya duduk menyempit tepi dia. Saya tau dia ada rasa gak nak tendang saya jauh-jauh, tapi saya kot dengan Man memang tabah betul. It is his fault anyway... if he stop being a  penglipurlara, then I will stop menyempit jugak.. (ayat sungguh tidak bersalah bunyinya).

Yesterday, I was so tired and mood pun tak berapa bagus.
I need something to chase away the blues.
Jadi saya pun pergilah tengok tempat Man selalu melepak, kot kot dia bukak thread.

He was deep in discussion with the other friend.
Bila dah jelas lagi bersuluh bahawa kawannya yang sorang ni memang takde cita-cita nak meninggalkan diorang berdua, jadi Man pun cakapla, tentang apa yang diorang tengah bincang.

"Laa... sambungjela.." saya memberi galakan. Takat cerita anak-anak dan pengorbanan isteri, idakla saya klasifikasikan sebagai 18SX atau 13PL pun.

Citer Man tak sah kot tak mengambil setting yang besorr, so dia tambahla sikit characters tu... hahahah... takut saya nak tulis lelebih sebab dalam pilem ini ada the other friend. Nanti dia tazkirahkan saya, tak pasal je..

Saya pun nak jugak tunjuk terer, so I told Man, saya pernah baca ikut statistik lelaki yang paling berisiko nak dijadikan suami ialah DOKTOR, CIKGU dan ARTIS. It was a UK based statistic which I read circa 2001-2003 rasanya. Perlu ke saya tulis dengan jelas, bila diskas, kitaorang memang main dengan fakta je, no emotional attached ye tuan-tuan.

"Statistik tak boleh pakai tu Jan. UK tak sama dengan Malaysia. Ko cakap Jan, siapa cikgu lelaki yang ko kenal buat perangai?" sebab Man tanyakan... tentulah saya jawab. Tapi Man tetap jugak kata statistik tu salah dan saya punya point tu sangat lame. cess!!

Tonight, saya pun google la semula... Kot-kot la terjumpa balik artikel tu, boleh la saya print dan framekan kasi kat Man.

I just type Infidelity by profession statistics.
About 14,900,000 results (0.41 seconds) 



saya copied from here
Siap ada peta lagi tu.. uishhh..



Tapi statistik yang ini, konfem saya takkan tunjuk dengan Man.
saya copy-pasted from here dated Jul 3, 2011
Before pointing fingers at the frisky bankers, another expert source of infidelity statistics, dating-for-marrieds site Ashley Madison, provides a broader view.Before pointing fingers at the frisky bankers, another expert source of infidelity statistics, dating-for-marrieds site Ashley Madison, provides a broader view. Last year, the top five occupations of their 1.9 million members were cited as the following:
MENWOMEN
1. Doctors1. Teachers
2. Police officers2. Stay-at-home moms
3. Lawyers3. Nurses
4. Real estate agents4. Administrative assistants
5. Engineers5. Real estate agents


Goshhh.. kenapa Female teachers pulak?
Heh..
Saya rasa statistik ni tak betul!!!




Sekian.

Monday, January 21, 2013

Solat jenazah, korang buat x?

Ni soklan untuk perempuan je yer..
Seriously... pernah tak buat kat Malaysia?
In my circle of community, sembahyang jenazah selalunya orang lelaki je buat.
That's why bila ustaz ajar (that was in 2006 before g Mekah) saya x simpan langsung pengajaran tu dalam kepala..

Menyesal?
Ha'a, malam ni baru menyesal.

Cerita at 7.00p.m Yus called kasi tau, a colleague's father passed away in hospital. I thought I could make it, but then by the time I arrived (40mins later), bilik mayat tu dah berkunci pun. Itupun Pak Guard tu yang tolong temankan, and he said the family baru je balik.

Goshh.. I really wanted to pay my last respect to him. He was my teacher when I was in Form One. A great teacher, I must say. Was told the funeral would be held after Isya' in Tanjong Malim, jadi bersungguhlah saya pergi.

By the time sampai masjid dah azan, teruslah solat. Followed by sembahyang jenazah, takkanla saya nak buat muka kering lipat telekung pulak kan... Tebal je muka saya tanya kat makcik sebelah berapa kali nak ruku'. Ngok betul...
Mana ada ruku' la... takbir je.. Makcik tu pun cakap dia ikut je, syukurlah Makcik yang sebelah dia tu ingat ada 4 kali takbir. Tapi dia pun cakap dia x konfiden sangat...

So, kepada orang lain yang macam saya, here is for you yang saya copy-pasted dari sini


Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Jenazah :
1. Angkat Takbir “Allahuakbar” & Niat dalam hati :
++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah “sebagai makmum kerana Allah Taala”
++ Baca Alfatihah hingga akhir
2. Angkat Takbir Kedua “Allahuakbar”
++ Baca : Allahumma solli a’la Muhammad wa a’la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir
3. Angkat Takbir Ketiga “Allahuakabar”
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk mayat kanak-kanak yang belum baligh, tidak dibacakan doa ini kerana mereka masih tidak dikira dosa pahala oleh malaikat. ada doa lain di link bawa (al azkar)
4. Angkat Takbir Ke Empat “Allahuakbar” 
++  ”Assalamualaikum warahmatullah ” Beri Salam kanan n kiri :)
++  Selesai
Jika jadi makmum, ikutlah di belakang imam, berdiri rapat rapat. dan ikutlah jugalah rukun di atas. Cukup rukun makalah sah lah solat tersebut. Semoga ia jadi penghormatan terbaik buat jenazah.

Sunday, January 20, 2013

For you, a thousand times over.



Sangat tertinggal keretapi la kan.

Just watched this beautiful movie@tv3.
Most of the dialogues are in Dari. with Malay and English subtitles as well.
Ironically I just knew about that Aghan language from the Zero Day, by David Baldacci which I just finished reading today.
What a coincidence!

Dan dan saya menggoogle to find more about this movie.
For further reading please read here
It is interesting to note that The film was nominated for the Golden Globe Award for Best Foreign Language Film in 2007. The film's score by Alberto Iglesias was nominated for Best Original Score at the Golden Globes and the Academy Awards. (copy pasted dari wiki)

After watching the film, seriously, I don't have the heart to watch it one more time.
It was too emotionally challenging for me.
Was all those things really happen under Taliban?
Was life under Taliban that bad?


Well, like the orphanage mudir in the film says,
"let left the judging to Him"






Monday, January 14, 2013

isnin 4- jogging.

guess it is d best way to get rid segala virus yang baru mula nak menapak dalam sistem tubuh. waaa ayat.
after 3rd lap, rasa lenteng lereng bebeno.
we went home.

motif utama nak tulis, today I started berjogging.
hopefully besok lusa pun sama.



sekian

isnin 3 - two way observation.

The good thing about coming early to d meeting, we could book a better seat.
Better means duk bawah kipas coz suddenly I had runny nose, sore throat n badan pun ala ala panas..


Luckily, Azuan sat next to me. such a funny guy he is, belum dia bukak mulut pun saya dah ketawa.

We received d observation time table. xder kerjaya...
We discussed about the possibilities observing the boss. Afterall, then d bosses will be more humane n we could learn from them instead of dengar komen je...
I do not know who started this but it was hillarious.


 Kita patut usulkan, one us cakap, giggled...
Especially yg masuk boss' group, dis is our chance, orang tu sambung lagi, yang lain gelak lagi..

We scanned the timetable. Basically we were divided into 20 groups kot. Each group will be observed by different personnel.

Guess who is in the boss group?
me.
hahaha...
Can't imagine two-way observation... mau saya kasi 10 pages comments kot, versi retaliate.



perghhh..
outrageous¿

isnin 2 - gud news:-)

xder la yang lebih memalukan unless was caught berangan dalam kelas haha...
especially in my position.

"sorry, my mind was elsewhere" saya cakap n d kids giggled and make some funny remarks.
"anyway, I have good news, tapi bulan oktober baru boleh cakap" disambut dengan waaaaaa from them...


some meneka neka..



"dont guess, i wont tell u, until d time comes" macamla diorang baru kenal saya..
t

typical malay boy kan, "haaaa mesti teacher nak kahwin kan".

boleh?...


patut saya berlakon la sket but then this words meluncur luncur keluar dari mulut..


"what?, marriage is not gud news. it is a commitment. definitely not my kind of good news.. nanti kena masak, kena lap tingkap, tutup lampu.. ..what gud about that?"..


untuk rekod, at the beginning of d lesson, saya baru je kasi each of them a slice of walnut cake which i bake on sunday....


"teacher, teacher malas memasak ke?"...
xder jawapan...
nyesal betul.

isnin 1

fida n tie were organizing something this morning.
guess they need a helping hand, so i voluntereed myself.
it was fun, working together memangla fun..


i stopped by at the other friend's class. frankly, saya agak cuak if he does not like my choice of colour. saya rasa dia cerewet n pengemas giler.  whereas norizan adnan really d opposite.


me: sorryla kalau x suka...
tof: ehh suka, suka. berapa?.

well, he did not see d packet yet, dan dan cakap suka.
heh?

Sunday, January 13, 2013

mana nak cekau rm7k?

pdhal saya dh budget cukup2, tp bila dia ckp nak lg 7k, heh?
sib baik ada banker kat sblh, n dia bermurah hati nak transfer duit.

while they r processing things saya pu  baca paper smbil pk, kenapa dia nak  7k..
x stress pun, coz i made up my mind, come what may i'll find a way, even mkn kepala ikan masin for months pun.

on d way out, i checked d transfer amount.
 
me: eh kenapa bukan rm7k?
org tu: sorry silap td...

boleh kan dia ckp silap..x psal2 saya pinjam duit orang...

tp saya suspectla kan...
ooookkk x baik bersangka buruk. haha..

baru saya tahu, sebenarnya guru lelaki lebih penyayang.

New season, I took over Eja's class. After a week, d class still bare naked, so to speak...

"I know your Cikgu Eja did everything for you, but then dis Cikgu Ijan don't have a knack in housekeeping n home decorate, so you better start somewhere, else, saya membebel hari-hari". dan dan saya sound.

dan dan keluar segala langsir n segala home deco from their previous class.  Sangat manja diorang ni dgn Eja,  n saya x berapa nak sabar pulak..

This morning we had gotong royong.  saya tgk gitu2 je, n visited the other friend. sbnrnya ada hal saya nak ckp, tp bila tgk dia bertungkus lumus while d rest of d kids duk minum air kotak, dah jd celaru plak. he did everything too, from choosing d wallpaper, sampai ntah... semua2nya la... of course, I guess his spouse helped too, but still, baiknya hati diorang ni...

Later I went to see Azuan, discussing, coz someone insisted we did something sooner. 
Well...he too sedang bertungkus lumus, decorated d classroom with d kids. 


weh...
biarlah diorang buat sendirikan? 
kot kita asyik buatkan utk diorang bila masa lak diorang nak berdikari?
haha tu ayat nk justifies ketidakrajinan diri sendiri.
btw thats what we called caring teachers. 

bertuah d kids dpt cikgu penyayang...
saya pun bertuah jugak.. hahaha...


guess thats y we r friends.
saya mmg suka cecekgu yg penyayang (read: rajin)

Friday, January 11, 2013

Big Bad Wolf steal

 Sangat happening!
Somewhere last December.
Izlan, Aisya, Izzati, Baby and I sampai kat situ pukul 8.30 malam. Pukul 9.00mlm, tutup. Lintang pukang kitaorang berpecah cari buku.  We only had that night because the day after semua orang dah ada plan.
 Semua buku Baldacci ni sebenarnya Baby yang beli on the first day sale. Masa saya datang memang dah 'ilek. Tapi saya pau dan now resided safely kat 12A:)


These r books for the kids who excelled in PMR 2012. I like the cookbooks so much, harap-harap the kids pun suka.

Well, I spent RM300++ tapi...bukan  itu je buku yang saya dapat. 
Ada 2,3 buah untuk Danish yang masuk tadika tahun ni.
Satu set buku (6 pcs kot) untuk Iman.
Izlan 2,3 buah buku jugak.
Izzati pilih 5,6 buku yang tebal dan colourful untuk adik2nya, Ya dan Zudin.
Aisyah pilih 2,3 buku untuk Alia dan Nisa juga. Untuk Adib pun ada juga.
Baby pun tetiba decided she needs few more books.
Untuk anak-anak sedara kat Kedah, sorry ye..
Kitaorang tak sempat nak cari.  Setengah jam je tu.. mana nak sempat.
This year kita g sama-sama ye.

Seriously, sangat puashati.

Jualan gudang akojaya kat TTDI

Takde motif, saja nak tampal gambar.
Went to d warehouse with my nieces, Alia and Aisya. These r our bargains.
 Ecah cakap yang ni cantik, Mak Andak pun mcam tu jugak.
 Ini pilihan Alia. Ecah nak pink tulip, but Alia insisted on blue. The soup plate tu pilihan Mak Andak, 
 Re-packed.
 Macam takde pekdah kot benda ni. But on d first day harganya was RM90. Last day turun jadi RM25. I bought sebab murah. 
Cookies container tu pun saya beli sebab murah. Cuma RM15 je for 4 pieces sebab tu memang last stock.
Macam sangat puas hati la

Thursday, January 10, 2013

You can be taught to be a Spartan or an Athenian — and you can taught to be both,




Well said eh?


Unless kot ada hal sesangat... which is once in a blue moon.

Pagi tadi I read aloud my list of duty to the kids, so that they will know menyapu sampah dan mengemop lantai tu bukan kerja saya sebenarnya.
Ok I m kidding..
Bebudak ni suci hati sangat, even though they have trouble(s) diorang tak mau suarakan, sebab tak mau menyusahkan ticenya yang garang itu.
I did this to all my new charge every year in order to let them know they are my priorities.

Normally it would takes weeks before any of them approached me.
Trust has to be earned not ask for la kekdahnya kan..

Boy: Petang kang kita jumpa kat padang ble?
Me: Tapi....

Terharu saya...
sebab dia sebut perkataan PETANG dan PADANG.
I DID NOT  go to padang waktu petang.
Pagi pun tak.
Me and padang memang not in the speaking term.

But still, saya baca juga few articles for preparation. My favourite is the times article.
Do you know that, perasaan empati tu telah wujud dalam diri seseorang sejak bayi lagi?
Bayi yang baru menangis akan turut menangis kalau dengar tangisan. Kajian juga menunjukkan bayi seawal umur 14 bulan akan cuba membantu orang dewasa yang sedang berusaha mengambil barang.
Ce buat eksperimen sendiri kalau tak percaya..

Perasaan empati ni sangat penting, bagus petikan ni jadi saya copy paste saja.

Increasingly, neuroscientists, psychologists and educators believe that bullying and other kinds of violence can indeed be reduced by encouraging empathy at an early age. Over the past decade, research in empathy — the ability to put ourselves in another person's shoes — has suggested that it is key, if not the key, to all human social interaction and morality.
Without empathy, we would have no cohesive society, no trust and no reason not to murder, cheat, steal or lie. At best, we would act only out of self-interest; at worst, we would be a collection of sociopaths.
Macam mana nak memupuk empati? 

But like language, the development of this inherent tendency may be affected by early experience. As evidence, look no further than ancient Greece and the millennia-old child-rearing practices of Sparta and Athens. Spartans, who were celebrated almost exclusively as warriors, raised their ruling-class boys in an environment of uncompromising brutality — enlisting them in boot camp at age 7 and starving them to encourage enough deviousness and cunning to steal food, which skillfully bred yet more generations of ruthless killers.
In Athens, future leaders were brought up in a more nurturing and peaceful way, at home with their mothers and nurses, starting education in music and poetry at age 6. They became pioneers of democracy, art, theater and culture. "Just like we can train people to kill, the same is true with empathy. You can be taught to be a Spartan or an Athenian — and you can taught to be both," says Teny Gross, executive director of the outreach group Institute for the Study and Practice of Nonviolence in Providence, R.I., and a former sergeant in the Israeli army.
jadi kawan-kawan... jangan pandang remeh pada isu buli.
Ia mencerminkan didikan anda pada anak-anak.
Kenapa ye, bila anak-anak kena buli si mangsa tu saja la yang ditonjolkan.
Lagilah trauma budak tu.
Maybe it's time kita highlightkan pembuli itu dan KELUARGANYA.
Supaya mereka tidak berani lagi menternak pembuli.
Jangan kasi alasan basi, "ikut perangai kawan".
Pendapat saya ini berdasarkan petikan berikut.

Childhood — as early as infancy — is now known to be a critical time for the development of empathy. And although children can be astonishingly resilient, surviving and sometimes thriving despite abuse and neglect, studies show that those who experience such early trauma are at much greater risk of becoming aggressive or even psychopathic later on, bullying other children or being victimized by bullies themselves.

Read more: http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1982190,00.html#ixzz2Ha6YaM4u


pics from google