Sunday, March 31, 2013

Tetamu Maghrib:)

Nik's family came to 12A yesterday. Memula janji petang, I prepared a red velvet cake yang saya makan sekali memang sedap, dua kali pun still sedap (ayat masuk bakul angkat sendirik) dan bluberry cheese tart. Tunggu punya tunggu tak sampai jugak, malas nak topping Kek Baldu Merah tu dengan cream cheese, secara tak langsung, blueberry cheese tart tu pun hanya ada shell saja lah..

Mak Abang Dos was admitted, tu yang diorang lambat (wish her speedy recovery!), sampai betul-betul waktu azan Maghrib. Aisyah yang excited nak tunggu mak dia sampai, telah pun selesai menunaikan solat, sebelum masuk waktu pun... Cett!!

Kedatangan mereka sangatlah dinantikan. Saya pun memasak bagai  nak rak.

"Betul mak cakap dik, kot kat umah ko, asal makan nasi je mesti ada ikan bilis goreng" Nik cakap. Perghhh.. sentap betul hahahhah..
Sebab saya x fikir they would stay for dinner... peti ais sempit, ikan bilis je muat masuk:(
Tu pun nasib baik Nik tak mengungkit pasal buku resipi penuh lemari hahahahha.

While waiting for them finished their solat, I make some pizzas, which gone real fast!.
The thing was bila diorang kata x jadi datang petang, Aisyah n I g Family Mart trying to find some decent meal. X jumpa. jadi beli sausages (Cap Ramly, baru beli). Cheese n pizza sauce memang sedia ada dalam fridge!

After Pizza, dah diorang x mau makan nasi.
Saya paksa jugak. Yang x boleh blah, Izlan muntah selepas suapan nasi yang pertama.
Aisyah could not finish her plate.
Kecik hati Mak Andak...

Abang Dos, Nik and Zudin went back to no18 after Isya.
Nadia, Izlan and Aisyah stayed. 
We had a great time though...
 Nadia shared her Redang experienced.

This morning we continued our story after brekkie (pizza again!), then they helped me out with d prezzies wrapping. 
Aisyah insisted on making d cheese tart. Bertungkus lumus diorang membantu di dapur.
Including Izlan:)
Then we watched a movie. 

It was about 12.00 noon when we r starving again. We had Nasi Goreng Kampung. Later we went back to no18.

They went back to Klang after Asar. 
I drove back to 12A after that.

Goshh.. 12A seems so empty without them.
Lambatnya nak tunggu bulan 5, when we can get together again..
(actually it was Izlan yang ingat the next school holiday will be in May)


Sekian:)

Saturday, March 30, 2013

Ajarlah doa supaya saya x malas....

I stared straight into his eyes, orang kata if someone is possessed by u know... we could always tell. haha... Somehow  saya rasa macam bukan di alam nyata bila tetiba d kid tanya.

"Laa.. x rasa macam salah kaunter ke ni?" saya tanya that particular boy tu semula.
Of all d things he could ask from dia mintak seperti yang tertulis kat tajuk entry tu..


Dia  tau x it took me ages, beribu2 kali prektis baru passed baca doa qunut. Satu satu doa yg saya lancar hanyalah doa makan je.

This boy memang agak emotionally challenging juga dalam hal daya usaha. Hari hari saya doa supaya  Allah limpahkan rahmat dan belas ehsanNya supaya saya tak hilang sabar bila masuk kelas. Of course saya doa cakap melayu, doa dalam bahasa Arab, saya gagap.

Jadi saya kasi pen n kertas, n asked another boy to see an ustaz.
Dawi namanya sebab dia sangat berminat dengan anak perempuan Ustaz tu ahhahaha..
(That's another story though:)

He came back with d answer yang sebenarnya itu yg saya nak cakap in d first place, tapi takut bebudak jadikan itu sbg status kat fesbuk...haha..
But still, saya ketawa bagai nak gila.


Then when I checked the other friend's blog, d du'a is there.
Wah.. sangat terharu kerana permintaan dilayan:)

So paste saja di sini ye..



ticer... kitaorang x tengok american idol la...


I found satu worksheet dalam suratkhabar pasal American Idol,
dan dan saya rasa teruja yang luarbiasa.

Setelah dibega2, improvised to cater d kids' ability, saya pun kasila for their holiday homework.
Frankly, during d first stage tu pun, I could feel sangat sesuatu coz the kids stared at me like, I am some kind of aliens trapped in their teacher's body.

Enthusiasm is contagious katanya, but I am afraid, sometimes your effort to look enthusiastic n be passionate about something just not enough.


"Hello.. don't you love American Idol?" sudahnya saya tanya soalan silly dumb dumb itu.
"Nope" came their answer.
"I thought every one loves reality show, singing competition.." at least  when I was their age, I juz love all those singing shows, masa tu mana ada reality show lagi.
"hikhik... AF kitaorang layan la!" jawab diorang..


Suddenly saya rasa macam dah tua sangat.
Afterall this year dah masuk season 12 pun..

Previous season saya x tengok sangat, but this season, saya tengok sebab ada Mariah Carey..
I bet d kids x kenalpun Mariah Carey tu sapa.


Sekian:)

p/s saya lebih suka Mariah berambut maggie macam awal kemunculan dia dulu.

Friday, March 29, 2013

aisya lagi..l

smlm lepas maghrib, aisyah refused to recite quran.
as usual ayo mata bergenang...
further check, dia ckp dia lapar..

mak andak dia mmg kejam. instead of memasak, i gave her lecture on balanced diet.
sudahnya i promised her beskut lemak n air susu je,...

yg buat saya berkira sangat tu ialah, baru je dua jam sebelum tu makan nasi goreng ayam sebungkus. waktu malam, banyak mana sangat tenaga nak guna pun..
besides, bila saya suruh workout for 20mins, dia x mau pun...



i m sure, kot kak long dia nampak, misti dia nangis tengok adik dia didera oleh mak andak.
even though i dont mind spend bucks on food, tapi timing sangat x kena la...

luckily dlm icebox, ada dua botol yoghurt..
cukupl a for our dinner..



n dis morning,  pepagi lagi saya dah  masak nasi goreng ikan masin.
ecah makan nak tak nak je pun...


sometimes, we could not differentiate our cravings ngan d real hunger..

Thursday, March 28, 2013

something to remember.

Saya suka Khamis. sebab Arif cuti  on Thursday. Jadi kitaorang akan keluar bertiga. makan2, jalan2 dan sembang2.

Hari ini  Mak, Adik n I went to Lumut.
pit stop, mestilah Teluk Batik.
Nothing fancy, just makan2 n sightseeing.
shopping?
Apa sajala yg mampu dibeli? nak beli kapal mahal bebeno...
It is d time we spent together that I treasure most.


But I bought a new digicam though.
biarlah cap ayam pun, but i still need it. Honestly, my life wasn't complete without ones. Padahal sudahnya saya amik gambar senget2 jugak..


On a dif note, I must say I always look forward for our weekly outing.
Last week, saya berlari lari balik on Thursday.
dengan Kak Sal Rais of course...

What I didn't expect, ada orang lain dah masuk dlm kereta dulu.

"what he thinks he was doing?" saya tanya Kak Sal.
"biarla dia balik, dia pun mcm kita gak" she replied, konpius kot seeing how irritated Norizan was.

hahaha..
Malas saya nak berteka teki. so saya tanya sendiri, kenapa dia balik jugak.
Because he shouldn't. Hahahaha.
(this part is omitted)

I know some people labelled us as arrogant, inconsiderate, ungrateful n yada yada yada...
seriously?
Mak saya x pernah ajar jadi ungrateful.

Tapi bila saya sms tanya about d event, n x dibalas so d next day I have to go n see d person n beritahu, "kita sms smlm"...
Well... I must say, saya rasa sangat sesuatu.

sangat sangat...
I would rather eat out with my mom, than eating with people who don't really want me there.

sekian.

Wednesday, March 27, 2013

aisya n i

Isnin malam, Aisyah menangis bagai nak rak nak balik rumah opah.
We were at 12A.
If she thinks mak andak dia will give in sangat silap la.
Saya masuk bilik tetamu, (dia nangis in my room) n tido.
Minutes later, I asked her to sleep also.
Habis cerita.


In d morning we went to d banks, n then dashed off to KL.
i offered to take her to no18 but she refused.
Bebudak, cenggitula...

D traffic was smooth, we reached quite early. bought few shirts which are on sale kat Sogo, had lunch n later went to textile shops. Misi asal nak beli kain velvet for a school event.


Turun naik kedai, orang kat Nagoya tu suruh g Kamdar.
It was a bit expensive (in the end I went back to Nagoya and bought 3 metres from them), tapi cotton baju kurung was on sale.
We ended up beli baju kurung untuk Nisa, Alia, Nadia, Aisya n 2 pasang untuk Izzati.
murah sangat, ready made plak tu.
Untuk Diba, Saffa n Saffi xder coz dah abis saiz for d same colour.
xper, mak diorang tukang jahit...



We also bought few tudungs, few more ready made baju kurung n a frame.
Lagi satu mesti beli bermacam2 ribbon kat Mydin, untuk event tu la...


Saya dah g macam2 tempat, kat Mydin tu jugak yang paling murah..

We planned to buy few books, tapi rasanya x larat nak mengangkut, parking punyala jauh...
kensella...


Dalam hujan we went home.
Aisya pun nak "hujan" sekali coz she said, kaki dia sakit jalan jauh sgt...

hishhh....
We stopped at Sg Buluh R&R for dinner.
Once home, Aisya did her english homework while I m trying my best not to fell asleep.

This  morning, we cleaned up d mess we did last night before went back to no18.
On the way  Aisyah  berbunyik lagi..

Complaining that kaki dia still sakit.

'now u know, shopping is not easy  Ecah", I told her sternly.
"mak tu selalu shopping bawak trolley, kan senang" dia jawab.


cettt... g Tesco tu pun dia nak bandingkan...
konpius mak andak..

Saturday, March 23, 2013

Izzati and Azhar tied d knot:)

Photo: our favourite girl is getting married today. yeayyy!

There are some kids yang susah betul saya nak lupakan budi baik mereka.
Zati is one of them.

Honestly I am looking forward for her wedding. I still remember she gave me prezzies dedulu.
(Note the plural form tu)
I was searching for a wedding gift, when I realised
"heyy.. we haven't meet for years, what if taste dia pun dah lain?"

Seeing d colour theme, heh, it is very her.
Glad I could make to her wedding today.
Lagi best sebab g dengan Feza n Lukman.

Gambar dengan Azhar xder pulak...
tapi kitaorang dah mintak tolong wedding photographer tu amik guna kamera dia n siap suruh tag kat fesbuk.

Sebab Azhar was our ex-student.
and the photographers too..
Now I know, kenapa walaupun gaji kecik, kerja macam anjing (literal trans: dog's life) orang still jjadi cikgu sampai tua.

Sebab jumpa ramai budak-budak yang baik dan berbudi macam Izzati, Azhar dan juga geng jurugambar itu.



Tips kalau bila pasang ekon kereta dia berbunyi ...

"bunyi macam mana?" Abang Ngah tanya.
"macam screeching tu la" saya jawab, sebab tak tau nak translate.

Oh.. saya dah tulis kan Abang Ngah kerja kilang kereta kan... dari dia bujang sampailah anak 5.
Jadi dia pun bukak bonet depan.

Check minyak hitam,
Check bunyi keter.
Check uhuh.. segala benda tu la..
Last check benda yang pusing2 tu.
Dia simbah ayo kat situ.

Then, dia pandu uji.
"Takder bunyi pun" dia cakap.

Then, we went together.
Serious x berbunyi langsung even dah pasang ekon full limit.

Eh?
Dia check lagi, dengar bunyi enjin lagi.

Done!
Belt tu yang bermasalah. Maybe x tegang, atau dry sangat which means should be greased. 
Worst, memang dipasang kurang cermat.

For the time being, belum lagila diperbaiki..
At least, sok lusa, saya simbah je dengan ayo.

Ole-ole dari Paris



My bro-in-law, Abang Ngah currently semedang g Peranchis.
Dia keje kilang kereta.
Jadi bila g sana idakla dia bersoping bagai pun coz mana la ada masanya pun.

Jadi dia belikan fridge magnet je.
Beg Coach tu dari USA.
Baby yang punya.

Sunflower?
I mean, Yellow?
Tak tercapai akal saya orang pakai henbeg kaler yellow.
(ayat dengki)

Newayyy..
I really like d fridge magnet tho.
Hopefully saya akan dapat pergi ke Paris juga satu hari nanti.



Friday, March 22, 2013

Kufur nikmat katanya...

Setahun boleh tahan lagi..
Dua, tiga tahun still boleh lagi tanggung biawak hidup.
But then dah almost 10 years (lama sangat sampai x ingat)  WE (yep other people are involved too) just kind of fed up.

Yang tak boleh blah... boleh buat lawak kurang cerdik,
Ten years ago, bolehla ketawa-ketawa.
Bila dah tua cenggini, rasa meluat pulak.
Bila dah selalu sangat...

Me: Masa ko dapat duit APC last year tu elokk je ko amik. Xder plak ko pulang balik.
Him: Heh orang dah bagi... ambik je la, 
Me: Masa kerja x nak buat, ngelat pulak, apsal x tolak je? apsal kerja ko boleh buat x reti?
Him: Orang dah bagi, ambik ajela. Nanti orang kata besar kepala. Kufur nikmat...

Great!
Masa jadi biawak hidup (ini peribahasa ye) tak pulak fikir Allah tu maha melihat.
Masa dapat duit, dan dan terus konfem Allah tu Ada.


Before this, dah bersepah saya kasi hint. Orang lain pun kasi hint.
Tapi jenis perasan dirinya sangat bagus agaknya, terus mempersenda orang.
Kalau bercakap, macam2 idea yang bijak keluar.
Sayangnya, yang bijak tu cuma idea kedai kopi. Habis secawan, tambah lagi.
Dan lagi, dan lagi, dan lagi....
Kalau umur tu muda lagi, manis juga.
Ini anak-anak pun sudah besar.


I really give him my piece of mind today.
Let just say, saya sangat fed up.
Itu memang niat saya sejak seminggu yang lalu.(no elaboration)
Besides, saya x nampak pun apa pekdahnya dia duduk dalam my friend's list pun.
Kot kita susah seingat saya x pernah menolong pun, belanja makan pun tak pernah (hahahaha) so it is high time kitaorang meniru jejak langkahnya juga.

Which is, tunjuk-macam-mesra-tak-hengat-tapi-kot-ko-tengah-susah-tu-ko-punya-pasallah.
Untuk dia saja:)

Thursday, March 21, 2013

hari ini keluar keputusan spm.

i did not teach form 5 last year.
taught 2 classes when they were in form 4 though.
meaning, kot diaorang x performed adalah saham norizan adnan sekali..

kalau they did well,
orang x cari dah cikgu dia, budak tu mmg pandai sendiri..


n i kind of confident these kids would do well sebab masa form 5, fid took over the class.

until yesterday, fid cakap she kind of nervous because of new marking rules.
goshhhh macam mana saya boleh lupa?


no elaboration on that.
tapi saya serius stress....
kol 3 pagi bangun, n by now x boleh nak lelapkan mata dah..


ya Allah, have mercy on us...
aminn

Wednesday, March 20, 2013

Toxic!

Do you care much about online chatting?
I don't.
Normally, I reserved it for my overseas friends, to set time for d next games.
Welcome to my life:)
I do play games seriously.
Tak kisahlah kalah selalu pun:)

Yesterday a friend sent online message, telling about something which is rather silly, I mean, both of us know it was silly. 
Since that particular person, have been doing it for years we were kind of flabbergasted with his courage to pretend like he is the victim. Konsisten dia ni.

In d end, we both decided, it is the time we burn d bridge. 
So to speak.
Well... burn d bridge is too harsh.
Let just say, while we will remain cordial, but we definitely won't back him up again.
Face d music man..

___________________________________________________
This is something that I found from wiki

Toxic friends come in all shapes and sizes; what is the hardest thing about a toxic friendship is how it creeps up on you unawares. Although you may be labouring under incredible negativity and feeling awful around your friend, it can take a while to fully understand that this negativity is being caused by your friendship. Knowing the signs of a toxic friendship will help you to either avoid remaining in such a friendship, or perhaps even developing one in the first place.

1. Pay attention when your friend puts you down. Friends are friends because they support us. They don't necessarily have to agree with us, or even share our tastes, but they do tend to be relationships of mutual respect, joy in one another's company, and acceptance of difference of both attitude and actions. If your friend is constantly saying things that demean you, that make you feel small or unhappy, or if your friend makes you feel unworthy and pitied, then you have lost a friend and gained a critic. If this happens on a regular basis, you're with a toxic friend.


  1. 3. Be wary of a friend who gossips about you. Any friend who tells tales on a friend is not a friend. Instead, being with you simply offers this person an opportunity to glean details for spreading around to others. If you find out that this is happening, you're with a toxic friend. Be careful about jumping to assumptions, however. If your friend slips up once, this may just be a situation of not handling things properly and they might seek your forgiveness. If it happens regularly, however, the pattern should serve to warn you.
  2. 3
    Consider mockery carefully. Mockery can commence in a friendship as mere, gentle ribbing of one's faults by way of endearment or genuine affection. If it becomes the normal way of relating, however, especially in front of other people, then you have a recipe for a toxic friendship. After a time, it can be too easy for such a friend to use this a defense mechanism to ward off criticism of themselves and to offload that onto you. In this case, you become the target that your friend uses to outplay the potential for attack from others against them.
  3. 4
    Consider your feelings about your friend and the time spent together. Ask yourself these questions"

    • Is this something that your friend has just started to do, or has it been going on for a long time?
    • Does spending time with your friend make you feel defensive or upset?
    • Do you spend time justifying your own behavior around your friend instead of it feeling "natural" to be together?
    • Are you happy with this friend?
    • Do you feel belittled, attacked, used?
    • Does the friendship feel unbalanced and like plain hard work?
    • Do you feel at fault for things that happen to your friend?
    • Has your friend betrayed your confidences?
    • Does it feel like competition rather than a balanced and caring friendship?
  4. 5
    Recognize what constitutes a healthy friendship. It is important to look at things in the positive light as well as the negative situation, to help you balance your feelings and the interpretation of the situation. A good, healthy friendship involves feeling like you are supporting one another, acting as a sounding board for each other. Good friends don't compete negatively; if there is competition, it is openly acknowledged and each other's achievements are lauded and appreciated equally. Good friends care for one another, and keep secrets between each other. Good friends spend time helping each other overcome adversity rather than creating it and maintaining it. Good friendships are relationships that make both people feel good about themselves and feel natural. Even though a friendship needs to be worked on as much as any relationship, a good friendship doesn't feel like work; it feels like building foundations, and growing a garden; pleasant, worthwhile, rewarding, and filled with give-and-take in equal measure.
  5. 6
    Act on your feelings and analysis of the situation. If you recognize the signs of a toxic friendship, get yourself out of it and move on. It is not worth continuing at the expense of your health, self-esteem, and happiness.

Tuesday, March 19, 2013

it doesn't rain but it pours

1. otw to work, i accidentally hit someone's car. pakcik tu hangin semacam n siap2 ketuk my car... jln sempit n he parked at d roadside.  nk cari parking punya la jauh, n i m in such hurry, n pakcik tu lg nk marah2.
mood x brapa bgus, lps tgk takat side mirror dia je yg rosak, n nmpk mcm dia nk ckp mcm2, terus saya sound dia jgn sewenang2nya parking tepi jln. i left him tp i still could hear dia yelling. kot saya toleh, memang ada yg makan penerajang pagi-pagi ni.
 sebenarnya tu lesson dlm kelas law dulu. always observe d surrounding. kot by law u r not guilty, kot org byk ckp, cerita kat balai je.

but then, honestly kot pakcik tu bersopan sikit... dan saya bersabar sikit, things might settle amicably.  stressed ...


2. since  dh berhenti di tempat yang x sepatutnya, so ended up i was late . rushing for class is not my forte. i kind of shivering, then, to make matter worst, someone came for observation.
great.. of all d time.


3. uda broke a bad news. our beloved ayah uda passed away.
i love ayah uda for whole my lifel he was our neighbour before we moved to no18.
he was a nice man, who loves pampering us with his tlc.
i haven't seen him for years though.
i kind of forget how he looks like, but i would never forget the way he treated us, when we were such a bunch of dirty n poor children.
may he be blessed.


now i m back on d couch. surrounding by people who don't give a damn about me.
great!

Monday, March 18, 2013

Saya rasa dia sayang saya:)

Sungguh poyo entry ini.

Her name is Fatimah, aged 5.
After kindie, her mom (my colleague) bawak dia to our workplace.
She'll be there sampaila lewat petang. Kenkadang sampai tertidur.

Kalau saya free, saya akan layan dia menulis atau ajar dia menyanyi..
Hahhahaha...
Padahal mak bapak dia ustaz ngan ustazah tu..

Jenuh saya kasi tau nama saya ( I asked her to call me Acik Maya) tapi dia asyik lupa je.
Untuk nota, sebenarnya kengkawan saya yang lain pun rajin melayan dia jugak..

Hari ni bila jumpa, terus dia cuit-cuit dan panggil..

Her: Acik Zan(g).. Acik Zan(g)
Me: Eh... mana adik tau nama Acik?
Her: Adik fikir sendirila..
Me: Macam mana adik boleh fikir?
Her: Bila Acik Zan(g) selalu tak ada, Adik fikirla nama Acik, terus Adik tau sendiri.

Lepas tu saya tanyala sikit2 perkembangan kat sekolah dia kan...

Her: Acik Zan(g), Acik pergi mana dulu?
Me: Minggu lepas Acik pergi ______ (ngan bebdak jgn tipu)
Her: Itu nombor satu. Yang nombor 2 tu?
Me: Hari kedua ye? Acik pergi tempat yang sama selama 4 hari.
Her: ooooo
Me: Adik cari Acik ke?
Her: (ngangguk)
Me: Ooo kesian. Minggu ni ye. Minggu ni Acik tak pergi mana-mana nanti kita nyanyi ye.
Her: Besok?
Me: Besok Acik banyak kelas. Hari Khamis ye.
Her: (ngangguk) Esok Acik sibuk?
Me: haa..


Saya speku, dia misti x sabar nak dengar suara saya yang memang meletup2 bila nyanyi ni.
Hati saya kembang jugak, at least ada jugak peminat.. Tak kisahlah kot dia panggil nama saya ada bunyi G kat belakang pun..
Hahahha


Ok..
Nak muntah g jauh2 ye:)

I think I need a break.

Sangat exhausted. 
Stressed!
Leading a dog's life lately.
 Itu peribahasa ye, tiada aktiviti haram yang saya lakukan.

This morning, after first period, rasa macam x larat nak angkat kaki dah. So I ended up makan x berenti. Then, felt sleepy. Goshhhh!!!

As usual, to kill time, I love duduk menyempit dengar orang bercerita.
Hari ni Man cerita pasal kesukaran saat wanita melahirkan.
Kalau orang lain yang cerita misti saya tuduh dia lelaki jongket, tapi kot Man cerita, ternganga-nganga saya mendengarnya. Dia cerita guna fakta je.
Takder konar-konar punya... sparkling clean story.

By 1 p.m. saya rasa, memang x boleh diselamatkan lagi.
Dari kaki sampai ke kepala, semua spinning.
Conked out!

Luckily there was the other friend on d couch, alone.
Dari satu soklan ke satu soklan saya tanya.
Tak nak jawab saya paksa jugak jawab..
u see, if he stops talking, chances r I might fell into deep slumber.
Malas saya nak fikir apa perasaan dia, tetiba kena tanya bertubi2.
Even while talking pun, separuh dari jiwa saya dah takder kat Malaysia.
Except when he said dia ada abang..

"lerrrr ri tu kata xder.." saya cakap dgn tetiba ... muka dia pun blur, sama confused.
saya pun konpius apsal saya lupa dia bukan budak Key Jo? hahahaha..
I mean, at d place where I grow up, itu skrip biasa, even until now. 


Later, there's another slot which I not too keen to attend.
Luckily Yong sat beside me.

Looking back..
entah hapa2 hari ni.
Sebab saya dah cakap banyak sangat benda yang x menjurus kepada hal-hal yang perlu (read: merepek), guess I won't talk to others for two weeks.

I need a break.
to forget how miserable I am.
At the moment.

Sunday, March 17, 2013

gratitude is a matter of heart:-)

there were times, i wasnt myself.
there were times, i wished i could express myself clearly.


dear friend (whoever you are la kan),
i won't say n do anything that would put both of us in awkward position.

18 kali kita pikir sebelum tulis entry ni.
while, adalah sangat tidak mungkin kita nak cakap lebih2 to show how grateful i m for all ur help, concern n kind words, but i wished u know it never go unnoticed.
i pray the time would come, for me to repay ur kindness.

i might end this entry with my trademark "i love u too",
tapi nanti x nak kawan pulak:)
guess, a mere 'thank you' will do.


thanks,

signing off,
kengkawan.

Saturday, March 16, 2013

Hari cakap-cakap: Rumah di Syurga

Dah lama tak berbual dengan Izan, jiran belakang rumah.
Funny, nama dia Izan, and she called me Kak Ijan. 
I addressed myself 'akak'.
I dunno where she got the idea to call me that.
 Saya still rasa nama Ijan tu manja sangat, very not me kot:)

Kali terakhir bersembang (, 9 Februari 2013

Seperti biasa, selalunya kami berbual bila berjumpa di majlis keramaian, ketika saya gardening atau ketika dia menyidai kain di belakang rumahnya.

Sejak Sunday Class bermula, jadual saya dah lain sikit. Oleh kerana saya berazam nak bercuti panjang pada bulan September & Oktober nanti (tolonglah doakan...) jadi saya selalu berkejar nak menghabiskan semua kerja, makanya, lagilah saya tak banyak masa nak bersosial dan gardening.\

Pilihan terakhir, mestilah yang ketiga.
Bila nampak dia sidai kain, saya pun menjenguk tepi tingkap

Me: Sekolah ok?
Her: X tau Kak Ijan, dah lama saya x sekolah.
Me: Awak ok?
Her: Tak... Dah seminggu saya sakit. Kat hospital.
Me: Laaaa x tau. I m So sorry..
Her: Saya memang cakap dengan suami jangan kasi tau orang.
Me: Laaa kenapa pulak..
Her: Entah saya segan..
Me: heh? Hikhik... kasi tau la.. mana nak tau.. Sekarang ada kurang tak..
Her: Hari ni baru rasa ok kak... Kak, saya ada hal nak cakap ni..

Macam penting kan..
Jadi saya tulis kat blog supaya tak lupa.

Izan cakap hari tu dia dengar kat radio, dalam ceramah agama cakap,

"kalau nak rumah di syurga nanti, maafkanlah semua kesalahan orang di dunia".

Lepas tu, Izan pun jumpa orang yang dia agak marah tu (KC, who else), poured all her heart's content dan bermaafanlah mereka berdua. After hugs n kisses session tu, she fell sick and admitted for a week. Things get better between them.

Isn't it sweet?
Saya harap hati saya pun sesuci Izan ni.
Saya harap Izan akan sihat seperti sediakala.

"Hows KC?" saya tanya jugak.
"Dengan saya dia okla, dengan orang lain masih lagila...."dia jawab.
"Hows d husband?" gatal mulut saya bertanya.
"X tau Kak Ijan, saya pun dah lama x g kerja" dia jawab, menyesal saya tanya.

"Dia nak g umrah cuti bulan 3 ni Kak Ijan" Izan tambah.
"ngan husband?" ada doa dalam soalan saya tu.
"saya tak tau Kak Ijan" Izan jawab dengan jujur.
"hopefully things get better for her also" yang ni sebenarnya saya nak cakap..

Then we talked about something else, when her husband tetiba keluar.
Terus stopped sembang, x semenggah betul kot dia nampak saya berlenggeng je.

Well.. I am glad talking to Izan today.
At least saya lebih berazam nak secured rumah di syurga.

Maybe I should start dengan memaafkan semua orang.
I guess I did.
Saya dah lama maafkan (sesiapa sahaja),
It juz that, after said n done, it is so hard for me to stay d same.

*sigh*


Hari Cakap-cakap: Kalau dia cakap Akak belanja

Yuyeen is Kak Sal's youngest child. 
She is 5 this year.

While she speaks non stop to her family members, tapi every time she tagged along, haram sepatah pun dia x bercakap dengan kitaorang.


So today, she came again.
As usual saya tanya apapun dia x jawab.
Orang lain tanya pun dia x jawab jugak.
Konsisten Yuyeen ni.

"If u could name these colours I'll give you RM1 for each", saya spiking sebab Kak Sal cakap Yuyeen suka spiking kat rumah.
Yuyeen pandang sekejap, muka takder perasaan dan terus sambung melukis.

"What colour is this?" saya tanya lagi dan lagi.. xder dia nak menjawab pun.
haishhhh..

"Kot ko boleh buat dia bercakap Zan, akak belanja makan" Kak Sal yang sejak awal ketawa tengok drama x menjadi ni...

Wahhh belanja makan...
ok... saya double up my effort.

"Yeen, boleh x Acik draw baju princess kat kertas Yuyeen ni?" saya tanya.
Yuyeen berhenti melukis, tengok muka saya dan mengangguk.
Good start!

"Macam ni ke baju princess Yeen?" saya tanya lepas lukis dua baju yang kot korang tengok konfem rasa nak baling ke dinding. Yuyeen berhenti buat kerja dan mengangguk lagi.

"So, what colour would suit this baju princess?" saya tanya, dia diam, so I took out all the pencil colours and asked her to choose. She chose one.

"What colour is that Yuyeen", saya tanya, dengan penuh harapan nak makan free.. hahahahaha

"pink" Yuyeen jawab.

"waa.. kak dia dah cakap, jangan lupa belanja" saya dan Kak Sal terus ketawa besar.

Friday, March 15, 2013

blessing in disguise.

dear diary,
today i receivedd a calling letter which i despised.
why am i always be the scapegoat.
why should i always be placed in awkward  position?
why shouldn't the ones who are supposed to be there,  did not make such a hassle to others?

i am sure He has other plans for me.
i tried my very best not to start my nonsensical/nonstop whining.


while looking up...
i desperately looking for silver lining.



yang bersedih sangat-sangat,
norizan adnan

Thursday, March 14, 2013

Perdana Menteri Parrot!

Photo: upside down. tolong jangan komen.

Jangan komen apa-apa.

We have been reminded that we are always Teacher First.
Saya tak tau macam mana nak menjadikan slogan itu gramatis.

Saya fikir, dalam apa-apa pekerjaan pun, kita mahu semua perkara berjalan dengan lancar dan mengikut perancangan.

Sebab itu, saya sangat rasa nak kasi penerajang pada orang, yang lain orang cakap dalam mesyuarat, lain pulak dia minitkan. Lagi rasa nak baling ke dinding bila ada yang bijaksana cakap, "jangan semua diminitkan, pilih-pilihla mana yang sesuai". 

Beb, kot nak cakap meraban-raban, atau off record, kita sembang kat tempat lain. Mesyuarat memang tempat membuat keputusan. The decision makers katanya.

When d problem arise - hah... baru nampak kepentingan bahan bertulis tu kan?
Jadi kita pun bermesyuarat lagi.
Sambil melihat dengan teliti, kenapa pelaksanaan x sama dengan perancangan.

Tak pernah lagi kat Sukan Olimpik tak diumumkan Johan Keseluruhan.
Tak pernah lagi bila ditanya, boleh jawab, "Laaa saya tak tau pun berapa jumlah pungutan pingat Kak"



Tak pernah lagi saya dengar jawapan, "tak diumumkan sebab hadiah x siap lagi untuk ".
Seriously, that is what budget are for. (tak gramatis jugak)
If u spend much money on something yang xder dalam budget, then u tell me in any language pun it still smells fishy. 

Till now, saya masih x boleh nak faham kenapa orang tak mahu baca dokumen bertulis sebelum membuat sesuatu keputusan.
I don't buy cakap-cakap ,"saya dah cakap", "aritu diorang cakap", "laaa masa tu dia cakap" bla bla bla bla..

If everything could be done dengan hanya cakap-cakap,
saya akan pilih burung kakak tua a.k.a parrot jadi Perdana Menteri dalam pilihanraya yang akan datang.

Peace Yo!

Wednesday, March 13, 2013

Ini cerita kawan saya.

Kawan yang mana tu tak bolehlah cakap kan...

It juz that, pagi-pagi lagi dia bukak thread. Haha
Musim-musim pilihanraya ni apa lagi... mistila cerita politik. But then since both of us kaler febretnya sama (i like!) jadi sessi penceritaan sangat lancar dan berkembang (setaman). Langsung takder sessi bangkang membangkang.

Seriously, saya eksaited mendengar cerita politik ni.
He told me something that I do not know, of coursela saya mendengar dengan teliti. Dari cerita Nik Aziz, masuk Tuk Azizan, Fadhil Noor last-last ke Datuk Zulkifli Mohamad.

By the way I do not know Datuk Zulkifli Mohamad tu sebenarnya orang kuat PAS circa 50's. Hari-hari saya lalu kat depan Sekolah Menengah Datuk Zulkifli Mohamad, Slim River tu. Hishhh...

Ok..
Entah macam mana sampailah cerita ni...
Macam biasa, tajuknya di hujung cerita nanti tau..

Kawan saya tu ada kawan, bagi nama Latip la ye. Kat tempat kerja Incik Latip, ada seorang wanita Tionghua yang suka bertanya Incik Latip macam-macam tentang agama Islam. Incik Latip jawab.

Laaaamaaaaaaaa pas tu wanita Tionghua tu nak reversed back to Islam (saya dengar ari tu depa cakap istilah convert x sesuai dan diganti dengan reverse back betul ke?). She wanted someone to guide her, so dia pilih Incik Latip.

"Kawan aku tu tak nak sebenarnya" kawan saya cakap. Saya bab2 cenggini payah nak caya, especially kot yang tukang sampai tu pun lelaki jugak. Hahaha.

Sebenarnya Incik Latip sudah pun berkeluarga, umurnya dalam mid 40s. Wanita Tionghua itu pulak divorcee dan ada seorang anak yang dah berumur 17@18 tahun. Umurnya pun awal 40-an juga kot.

Incik Latip pun kasi syarat, kalau betul nak berkahwin dengannya, dia suruh wanita Tionghua tu berjumpa sendiri dengan isteri beliau. Dipendekkan cerita, mereka pun berjumpa, selepas itu barulah Incik Latip berkahwin lagi, dah dua tahun dah kot usia perkahwinan mereka.

"isteri hang tanya apa?" kawan saya cakap dia tanya soklan tu pada Incik Latip. Saya speku dia ada niat nak buat soalan rujukan hahahhah.

"uishh pening aku. macam-macam dia tanya. kalah polis" Incik Latip jawab.

Setelah berkahwin, wanita Tionghua itu masih merahsiakan status agamanya.  Yang kelakarnya bapa wanita tu selalu berjumpa dengan Incik Latip dan mereka memang baik, tapi dia x tau pun Incik Latip itu menantunya.

He: tapi baru2 ni dia dah tau kawan aku tu kahwin dengan anak dia.
Me: Dia marah x?
He: Dia ok je. Dia cakap dah besar, tau fikir.
Me: ooo macam mana boleh tau?
He: Lepas masuk Islam dia still balik rumah keluarga dia, tapi dia x cakapla.. pas tu Tahun Baru Cina yang baru ni kot, mak dia suruh dia masak sesuatu yang haram la kot. Dia cakap la dia x makan benda tu sebab dia dah masuk Islam.
Me: Mak dia macam marah?
He: X kot... elok je...

Baguskan macam itu. Mungkin sebab niat wanita Tionghua tu berkahwin kerana agama, maka urusan dia pun dipermudahkan. Moga2 imannya teguh sehingga ke hujung nyawa. Aminnnn..

He: Baru-baru ni aku jumpa kawan aku tu, aku tanyala, "mana lagi sorang?" hahhah
Me: Heh? hahaha
He: Dia nak baling aku dengan kasut hahahha..
Me: Hahaha.. x ok ke? Susah kot kahwin dua?
He: Dia cakap, "janganlaah kawin dua... susahhhhhh" hahha

Saya ketawa sebab tengok airmukanya,  sesambil trying hard reading his mind.
I think... hahahahhahah
Whatever it is, saya x berani nak tulis..
Takut dia kasutkan kepala saya pulak.. hahahahhaha


Oh lupa.
Tajuk cerita..
Saya pilih tajuk kat ayat yang saya kalerkan dengan kaler hijau tu.
Kaler febret kitaorang berdua (dalam bab tertentu sahaja)

Hahaha