Wednesday, May 29, 2013

d feast?

as promised, gigihla dari semalam prepared for today's feast.
i gave em choices, nak barbeque r bakor je dlm oven, n anas insisted x mo berpanas, so oven is d best choice.


i guessed that is why we kind of 'click'.
so we settled for nasi mandhy.

he googled d recipe, n dari last nite ayam tu dah dimarinated, buat dip, n this nor
tinggal  nak buat soup je. a breeze.

while i spent four hours for extra  clasess, mas n fiza masak nasi n bake d chicken.
d boys bought some carbonated drinks.

by 12,30 noon, we had lunch together.

izlan cakap, "An sukala kakak tu bakar ayam".  x aci kan...
i must say, saya terkejut giler sebab mas kejap2 pegang penyapu.. rajin betul..

anas n shafiq were late..
ja'a n am bought d drinks.
i m touched n flabbergasted coz few boys bersalam n xkan saya nak tarik2 tgn plak kan..
but still... i m touched ..


but then
d soup tu sgtla tawaq hebeaq...
d dip, lack of colour, i shudnt add too much green chillies.
d rice oso tawaq hebeaq n instead of 7 pot, i shud make it 10, x cukup.
d chicken was juz nice..


n i shud buy more plastic glasses, since i m so infamous memangkah penggunaan polisterin,
guessed xder siapa tergamak  nak buy one, so terpaksala diorang sharing glasses..

ok..
all in all i think i have to make it more often,
saya rasa it is one way to make us getting closer...


dan juga mengasah my culinary skills yg memang tumpul tu:

Monday, May 27, 2013

to make you feel my love:-)

1. d day didn't start as planned. NONE of Anggeriks showed up. luckily, anas was there, so did fiza n d annurs too. merekalah menjadi mangsa menghabiskan d samosa yang setapawebesar itu.

2.  anas, yaya n mina were doing their innovation project.  i was trying my best not to interfere:). 

3.  something weird, when i saw d other friend on d chat list. utk rekod, saya tidak berchatting, unless penting sgt la kot. n i dont hv anything important to say pun, juz a silly hello. i almost choke up when he replied. hahahahahaah

4. cu na, pakcu n kembwr came. as usual we had a lavish lunch together. in our standard it was lavish la kan...


5.  i bumped into someone in front of a bakery. she smiled, n i guessed i smile back. n... i juz dunno... maybe she was not d one i think she is.  nope. we r not friends. i bet she dunno who i m pun.  i hope it will stay that way for d rest of both our life.


6.  on d second thought,  saya rasa saya nak delete je perkara #3. i was being stupid. dem*

Sunday, May 26, 2013

dia x ingat masa dia sakit dulu siapa yang jaga?

Definitely not me la kan...

Entry ini ditulis untuk mengingatkan diri sendiri jangan sekali mudah leka dengan kebaikan yang orang kasi.  Kadang2 tu semua candy-coated scheming tahap Kazarina jahat,
ok fine saya tgk kartun yg ada Kazarina jahat tu pagi tadi. x tau tajuknya pun.

Back to d story, there is a man yg saya tengok sangat lain sekarang. For years saya tengok dia selebet giler.  baca setkabo pun g public library, punyala x mo kuar duit tu.. g kesana sini naik motor buruk je.

Recently, nampak sangat lain.
Penampilan tu saya x perasan, sebab xder sebab pun saya nak menelek seluar bajunya pun, but I rarely see him dengan motor buruk tu n few times dengar dia g holiday..
 ironiknya saya bercakap ngan one of my sisters betapa blessednya his life now n how lucky his wife is early dis week.

The wife was my senior in boarding school. Tidak boleh tidak mesti ada kasih sayang tak bertepi la kan.. She is beautiful, inside n outside, that is why even until now she always have my utmost respect. 

On Thursday, someone asked me whether I know or not that Mr XY is in d process to pujuk his wife mengizinkan dia berpoligami.
Ok.. *ternganga*

He is having an affair with someone in the neighbourhood and they are serious to get married juz waiting for his wife approval. Muliakan bunyinya?

Tunggu d wifey approval kononnya, padahal this affair is an open secret. Kesian my senior. Putus cinta pun kita nangis berguling.. inikan kalau kasih beralih arah... Duh!

"Dia ingat x masa sakit dulu sapa yang jaga?" saya tanya sipembawa cerita.
Dia geleng kepala.
"Masa bila dia sakit?" dia tanya..

2,3 tahun lepas d  hubby sakit teruk2. At that time dia kurus kering, berjalan pun macam nak melayang2. Saya tahu, because I made it a point to talk to him at least once a week. 

Dah... jangan nak speku bukan2.
Kakak senior tu sangat baik n masa saya sekolah selalu ambik berat,
naturally if one of her family members fell sick, mistilah saya pun ambik berat jugak...
err in my own way la..

Masa tu he cannot eat solid food, semua benda kena blend. n x boleh swallow banyak2. nak minum setengah cawan susu pun would take hours. Kesian je saya tengok masa tu.

Mana nak tau bila sihat dia galak nak kahwin lagi pulak.

I remembered my conversation with Zero (ko la kan sapa lagi) about "kenapa lelaki berkahwin dua" bulan lepas. Guessed, memacam  la sebab yang hanya pasangan tu saja yang tahu dan kurang manis berkongsi dengan orang lain. Whatever it is, can't YOU be discreet?

Kesianla sana sini orang bercakap.
x kesian ke kat wifey tu?
x ingat ke pengorbanan dia bersabar sewaktu sama2 hidup susah?
x ingat ke pengorbanan dia menjaga anak-anak sewaktu kecil?
x ingat ke perngorbanan dia meninggalkan boifren yang lebih kayo juz to marry u? (ni agak2 je)
on top of all
x ingat ingatke pengorbanan dia menjaga awak sewaktu sakit teruk hari tu?


Saya rasa kakak senior tu xkan terlintas nak fikir apa yang saya fikir ni.

Saya rasa kan...
macam melepaskan anjing tersepit je..
sangat Hanjing iskkkk.

Saturday, May 25, 2013

Nurizzah Kayla

Dearest Kayla

1. Mak Nik dan err... most of Adnan's clan preferred to call you Rosmah. Baby cakap , you better save all your money to buy 9mil ring in d future. I don't know Kayla, I've never seen a million dollar ring for all my life, let alone 9 million dollar.. Memacam Baby ni kan?

2. When Kak Long was born 17 years ago, Opah learnt to use public phone for the first time. When Kakak Diba entered d world a month later, Opah slept in the hospital musalla, for the first time. After 17 years, this is the first time Opah slept over at Ibu's house for 11 days tanpa demam. Terer Opah.

3. Abang Adib and Abang Long took a great care of you. Abang Lan too. They would see you are alright from time to time. Abang Naufal a bit envious, that's predicted from the youngest heheh. Abang Danish came few times, to play. Of all your cousins, Abang Zudin la yang paling gigih datang melawat. Dia g main PS3 yang baru beli kat ur house. (Apalah awak ni Zudin wehhhhh)

4. Kak Nisa n Kakak Alia are so caring. Kak Ecah visited you quite often too. Kak Ngah came sometimes. Kak Long would come back this weekend. I bet Kakak Safa Saffi n Kakak Diba can't wait to see you too.

5. We visited you at the hospital on your third day. You were so cute and adorable. Tak nangis pun. Kakak Ecah cakap, "cute macam Ecah". Honestly Mak Andak tak nampak pun persamaannya. Anyway, Mak Andak harap awak belajar rajin2 macam Kak Ecah tau...

6. Kayla, I dunno sapa yang cakap. Tapi diorang speku, your name mengambil sempena nama Mak Nik. hahahhaha... Then Abang Naufal cakap ur name is Nurrizzati, tu kan nama Kak Long... Honestly, I like the name Kamsiah better hahhaha

7. Yesterday, we (Mak Long, Baby, Kak Ngah, Kakak Ecah and Mak Andak) went to GM, Klang. Such a big place dearie, a far cry from the previous building. Kinda reminded us of Tanah Abang because the Pak Karyawan Sentro and Pusat Grosir was written up on top of the building... Jap... bukan itu yang Mak Andak nak cakap.
Ibu pesan suruh beli tungku panas. So it made us memusing kat baby department.. 
Goshhhh can u believe baju girls sangat sangat cantikk... Can't wait to shop for u dearie:)


Sekian.

Kita mintak maaf Kak Ton:(



Pernah tak korang baca setkabo, ke majalah ke, ke tengok televisyen ke cerita pasal perempuan yang muda berkahwin dengan lelaki tua yang KAYO?

Korang fikir apa masa tu?
(Elehhhh tak nak ngaku la tu... heh?)
The first thing that ever crosses my mind is... you know, mistila the one that you think of at the moment...
(malu saya nak mengaku betapa prejudisnya norizan adnan).

This afternoon when I reached home, Uda was watching a talkshow@HirahTv. 
Berpeluh2 saya punggah  barang, xdernyer dia nak menolong, must be too good to miss la tu..

Uda: Ko kenal x, Kak Ton ni model dulu..
Me: X kenal (sambil bukak bekal - Big breakfast pancakes which I bought tengah jalan tadi)... lelaki tu siapa?
Uda: blogger, isterinya dah meninggal. Dia jaga lama masa sakit.
Me: Ni apa citer ni?
Uda: Dua-dua ni jaga pasangan lama masa sakit.
Me: Sapa Kak Ton tu? Model mana? x kenal pun..
Uda: Suami dia mualaf dulu, masa kahwin umur dia 22 ke 23 thn, suami dah 50++.
Me: Mualaf? eh... orang penah baca la dulu2... suaminya businessman kan?
Uda: Betulla tu, dia kenal dengan suaminya dulu masa buat modelling.

Konfem saya pernah baca pasal dia ni dulu.  I don't remember her name though, but I remember exactly how disgusted I felt. C'mon... what else young woman looks with guys old enuff to be her father? 

Me: Mak aihhhh...  sapa nama dia tadi?
Uda: Zaiton apa ntah..
Me: Huishhh x sangkanya... mana nak tau cenggini kesudahan Kak Ton ni.
Uda: Orang pun baru tengok, tapi dia cakap, suami dia yang suruh dia pakai tudung dulu.
Me: Pulak? patut dia lah....
Uda: Dia cakap, 2 tahun setengah suami dia pujuk suruh pakai tudung. Dia x nak..
Me: Memang suami dia baik kot eh?
Uda: Dia cakap tadi sebelum tukar agama, suami dia memang suka pergi Masjid Jamek bila dengar azan.
Me: Gila la... masa orang baca majalah tu dulu, tak terfikir ini kesudahan Kak Ton ni... Orang ingat dia kawen nak ghete..
Uda: Suami dia meninggal x tinggal satu sen pun, ye la... 8 tahun sakit tu... Kak Ton ni la yang uruskan.. dia berniaga online je, sebab tak boleh tinggalkan suaminya..
Me: Serius orang kagum giler ngan Kak Ton ni...
Uda: orang pun...

Dear Kak Ton.
I m so sorry for all nasty things I said about you in d past. 
We have try to find your website so that we could support your business, but since lack of info, everytime I wrote Zaiton, cik gugel  gave lotsa things on Zaiton Sameon instead. 
Maybe someday kak!

Dear Encik-yang-juga-tetamu-hari-ini-dalam-rancangan-yang-sama.
You are a perfect figure on d screen. 
Someone so humble, so scarred with losing your beloved wife episode.
I managed to find your blog.
Yes, I was humbled by your sacrifice for your late wife.
I was so touched with the tender loving care and devoted attention you had lavished through her ordeal.
Unfortunately your latest entries screamed "GEDIKSSSSSSS".
Yes, with the SSSSS.
I m sure you didn't mean it:)


Sekian.

Tuesday, May 21, 2013

andai cinta itu di langit...

Haven't updating blog for few days. d truth, there r so many things which I wanna write, but most of it bersedara-mara dengan my October trip, therefore, saya pikir 18 kali before hitting d 'publish' button.

You will know why, once YOUR time come peeps.
The feelings, only YOU yourself would understand:(
Honestly at d moment, ada banyak bender yang saya tengah audit semula, n rasa takut siang n malam tu jangan cakapla.
goshhh...

To make matter worst, by right I shud hand in d kids' answer sheets. 
Teaching 101, lepas exam, d kids bukan peduli ur yadayada, dia just nak tau result dia je.
 I've returned their paper 2, tapi Paper 1, ada sikit slow la. I dunno sama ke x ngan org lain,  tapi for me when it comes to essay writing, saya x kan giving marks kot emosi x stabil.
Impression marking katanya tu...

wat else?
Mommy is still at Anjang's. I missed talking to her or simply lay beside her n listen to her beautiful voice reciting d quran. Ada x saya cakap, saya rasala kan, mak saya kot ngaji sangat sedap bunyinya. saya rasa la....


Wat it has to do with 'andai cinta itu di langit?'
oook...

I don't remember when exactly saya tgk tazkirah ni. Must be one of d mornings I spent at 12A.
ustaz tu cakap, kita ni dalam apa2 hal pun nak untung je x mo rugi. pastu dia kasi la cecontoh betapa manusia ni nak menguntungkan diri dia je..

"tapi kenapa dlm hal sembahyang, kita ni x nak untung?" dia tanya, saya pun berenti sapu sampah jap.... pas tu ustaz tu cakap, "perbanyakkanlah sembahyang sunat, nak untung kan. lebihla ganjarannya".
Paling mudah nk tunaikan ialah solat Sunat Rawatib. Kot x itu pun kita mmg dah prepare nak solatpun, memang dah atas sejadah, susahkah nak spend sikit lg masa yg x smpai 5minit pun?
Lebih kurangla kot ustaz cakap, saya rasa saya dah tertambah skrip sket...

Lagi satu yg seenaaaaaang sangat nak buat ialah solat Sunat Dhuha. Waktu siang je pun, bukan nak ganggu tidur ke hapa. Daripada g ladies smpai patblas kali nak apply mekap r betulkan rambut ke tudung ke, baikla spend masa nak sembahyang Dhuha.


Tapi barang harus diingat, yang sunat tu tetap jugak sunat, janganla curi tulang waktu bekerja plak, kenkonon nak mengejar pahala sunat. Ni ustaz x cakap, saya la menambah sebab huduh je tengok perilaku yg kenkonon Islamik, padahal sunat ngan wajib pun x reti nak beza.

Back to solat Sunat Dhuha, saya rasa doa dia indah sgt...
andai rezeki itu di langit kau turunkanlah...
andai rezeki itu jauh Kau dekatkan lah...


oook... jap.
mana datangnya 'andai cinta itu di langit?'.

well...
nampak sgt dr skala 1-6 ( ikut band PBS),
amalan sangat sangat obvious kat band mana..



serious stress.
sekian

Saturday, May 18, 2013

Even though every one knows Candice won....

I read abt it dis morning, it was kat front page suratkabo omputeh,
but I still gigih duk depan tv now.

sebab...
Katanya Mariah Carey akan perform.
goshhh can't believe American Idol comes to d end.

pas ni no more  muka Mariah Carey tetiap minggu..
creepy:)

Friday, May 17, 2013

Ssaya sangat mengkagumi Datuk Wahid Omar

..dari hari pertama masa tengok interview kat tv masa dia kat Telekom dulu.
I wrote it somewhere in dis blog.

Bila dia g Maybank, sangat bersilau2 kerjayanya, tapi sebab saya ngan financial terms agak kurang mesra alam, lepas isu yang ngan Bank Indonesia tu, I didn't read much about him.

n terkejut beruk sangat tengok tv malam tadi, dia dilantik jadi menteri?
padahal dari semalam dah diumum.
norizan adnan ketinggalan ketapi.


Well..I dont think he has a cut to b politician.
he is damn good, brilliant n diligent.
bukan ni suicidal ke?

ke saya yang pandang serong pada politicians?

Thursday, May 16, 2013

Ribut dalam cangkir

Saya ngan Acho memang sangat ok.
satu-satu sebab yang kitaorang bertegang urat, hanyalah pasal insiden Lahad Datu.
ada ke dia sokong Tian Chua.
Heh?

And today is another.
I went home super early, to fetch mom in Klang.
Arif cakap, Nik suh Acho datang.
Abang Mukhlis nak buat kenduri, n Nik suh datang bawak periuk n tolong masak nasik.
Acho cakap "ok..ok.."

Jadi kitaorang berdua pun tunggu sampai tertidur2..
Nik dah call banyak kali. 
Arif dah sentap.
By 7p.m baru Acho balik...

"Sapa yg nak g Klang ni?" aduihhhss ble dia tanya. 
Lepas makan 2,3 pinggan, Uda tanya soklan yang sama.

Entah apa2 Acho cakap, n saya tanya 2,3 soalan.
Masalahnya jawapan dia sangat convincing, xder sebab saya nak marah pun.

Tapi saya dah janji ngan mommy... 
"mak cakap jangan datang, nanti x sempat nak balik" Arif cakap , muka mangga muda.
"macam mana ayatnya?", ni memang soklan febret.. 
"bacala sms tu, janji ntah hapa2" sempat lagi Arif mengata. Dia marah kat sapa ntah..

Untuk rekod, saya memang x paham betul kat orang yg masa buat plan tu x pikir langsung pasal jadual orang lain. Ni ditujukan pada Mak Nik ye... hehehe Last menet bebeno, ko ingat ko Tuk Jib nak bubar parlimen?

Kalau x boleh, ada kerja ke hapa, janganlah berjanji ye Acho. Jangan cakap ok. Dah macam manifesto Pakatan Rakyat plak ko ni.. hikhik.. oppss!

Benda2 kecik, x yahlah nak sentap sangat Arif weii... Tengok Ibrahim Ali, mana ada sentap2... gigih, tapi dis time kalah la kan..
 Ko MC sampai Saturday kan? Tomorrow oso can what...

I guessed this is why none of my sisters calling me today.
Kang kot saya start keluarkan list, "Ce jangan......" bingit telinga diorang.


Monday, May 13, 2013

cerita menyedapkan hati sendiri: euphemism

I juz finished marking a stack of answer sheets.
perasaan?
Jangan ditanya hati di dalam:(


Now I m on d bed,  memandang ceiling n thinking about things ... err.. happier things.


Ok...
Ada satu topik tu pasal euphemism.  gigihla saya berpesan suh d kids, guna euphemism so that nampakla lebih sopan santun gitu...

Ada x saya kasi tau, d kids fav nicknames is either NGOk or BODOh.
Seems like itu panggilan manja for every one.
apakah?

Berbuih dah tegur.  Lepas belajar euphemism tu saya stress lagi sekali betapa tidak bertamadunnya guna kata nama yang tidak membawa konotasi yang manis dalam kehidupan bermasyarakat,
Ya tuan tuan, ayat sekolah ni...

I didn't put much hope, in d beginning.
Until one day I overheard few kids bergelak ketawa sambil calling one another BODOH.
saya fedap nak menegur dah:)..

"korang ni kenapa? macam x pernah belajar euphemism" tetiba a boy cakap dgn agak skema.
saya x angkat muka,

Kot saya kaya, misti budak tu dapat tiket wayang percuma sepanjang tahun.
Bagus lakonan dia..



Sekian.
p/s - pic from google

Sunday, May 12, 2013

ramblings on mother's day

Honestly, masa saya kecik2, x pernah sekalipun celebrate hari ibu. typical org kampung. nak buat cenggini memalu pulak.

I never send any card pun padahal saya duk asrama bertahun2.
I did hantar kad raya yg ada muzik tu untuk ayahandabonda though, tapi adik2 saya yg main sampai rosak. hehe...

When I started jadi babysitter, saya paksa d kids send handmade mother's day card.
Saya fikir, budak yg selalu ingatkan mak dan sayangkan mak x kan sampai hati nak buat perangai menconteng arang kat muka mak dia.

"malu la teacher... x pernah2" selalu d kids cakap cenggini.
Normally saya pun ketawa, coz saya pun sama.
Nak buat benda baik memang malu.


Ada gak yg konpius sbb celebrating mothers day bukanke budaya kafir.
cetttt cakap macam x berinsurans.
"lg pun everyday pun kena sayang mak, bukan satu hari je", selalu saya skeptikal sket dgn extremist agama cenggini.


Selagi xder unsur2 maksiat, yg ko kecoh sgt kenapa la Leman oii..
By the way,  reading quotes above,  tidaklah membuatkan saya melabelkan Ustaz Azhar Idrus sebagai extremist agama.

Yang extremist, ialah tukang buat quote tu tanpa buat homework, send pada kawan2, then ditagged pada orang ramai, padahal hal-hal agama bukan boleh ambik compang camping cenggitu je.

Menurut wiki memang ada konsep Mothering Sunday di UK pada abad ke 16.
Tetapi sejak 1908, Anna Jarvis telah membawa definisi baru kepada Mother's Day.
Untuk kredit, usaha pengisytiharan Hari Ibu yang memang khas untuk ibu di rumah bukannya di gereja sudah bermula sejak1868 oleh emak Anna, Ann Jarvis.

For further reading, 
juz  type mother's day origin,  senangkan?
Jangan baru dengar 2 ayat terus ambik, padahalnya entah-entah intipati ustaz tu cakap lain...
x baik tau

rosmah:d bundle of joy part 2.

d latest addition to Adnan Clan was born on Thursday afternoon, May 10. She is Anjang's sixth child, means my sister tu kenala cuti tanpa gaji sebab dah habis kuota cuti bersalin.
Lagi nak jadi cerita, selepas banyak kali bertangguh, now Anjang tengahn further studies.
20-23 of May Anjang akan menduduki peperiksaan.

"saya harap kakak saya akan gembira dan senang hati, walaupun macam2 yang dia kena hadapi. btw, dia dah duduk hospital sejak 2,3 minggu lalu" saya sambung cerita, sebab basically toke tu kenal kakak saya.

Then tiba2 dia pulangkan baki extra. Padahal saya x tawar menawar pun.
Dia cakap item yg saya beli tu, stok yg dia baru beli sejak emas turun harga, tu dia charged upah cuma RM4 je.
Sebab tu jugak saya konfiden g kedai ni even though dia letak rege emas mahal seploh rengget dari kedai lain, tapi lepas dikira betul2, still cheaper mah..


Later I drove to Klang.
Rosmah, as Mak Nik preferred to call her was still in d hospital.
Sangat cute "macam ecah", x bersalah je Aisyah cakap.


Indeed, she is adorable.
x banyak ragam pun.
Since due date is May 13, so her parents blom lagi kasi nama

Anything, as long as not Rosmah:)

rosmah: d bundle of joy:-)

Since yesterday I was under d weather.
Beria tulis coz d truth I skipped a class today.
Frankly, I couldn't move out of bed, dis morning.
x berani nak makan pain killer coz I guess I had enuff.
x berani g klinik either, coz d last time I paid a visit sebab sakit yg sama, it took days nak menstabilkan emosi. saya ni berjiwa kecik, mudah sangat percaya...

By 10a.m., after many futile attempts saya berjaya menguatkan azam g kedai emas.
One thing that I like abt toke emas ni, dia tau taste semua customers.
So dia tunjukkan few items which I might like. 
Memang LIKE pun... tp x beli..
x tercapai budgetku.
Finally I found something cute n err.... cheaper...

me: x besarke utk baby?
her: anak saudara permpuan pertamakah?
me: x la..
her: mana yg pertama, u selalu bawak itu masa cuti... kenapa yg ini mau beri dia emas.
me: yg ini berapa?
her: emas 1gram rm160, i ambik upah rm20 saja.. u jgn tawar lagi..
me: ok, x tawar dah.. sgt kiut la.. nipis sgt, x putuskah?
her: budak saja. bila lahir?

Wednesday, May 08, 2013

i m very miss u:-)

d day started off not so well.
I dunno why d kids loved d phrase I m very miss u so much.
I might understand kalau dia bergurau..


But then when they put in writing...
kenaperrrrrrrrrrr... eh?


On something unrelated,
I m very miss u too.
Whoever u r la kan..


sekian.

Tuesday, May 07, 2013

menanti janjimu:-)

yesterday was disaster. selepas menyempit dgr  org bercerita bab politik, i guessed i had enuf, until nxt general election la kan..

n i googled akujanji pihak yg menang, so hopefully janji itu akan ditepati.
as i sat with fid, we kind of shared d same opinion regarding d tsunami politic recently.
it was disturbing. we r not d majority.
d silent voters yg sbnrnya x penah post komen, x pernah tweet n xder masa nak talipon tv ke tulis dalam setkhabo have ensure d coalition party win.
despite simp.e majority pun.

so for the winners, stop asking people what they want.
budak tedika pun tau jawapannya.
stop those crap.
berhenti ambik hati orang beria sgt..
berhenti melayan storyline dirty election ke hapa.
d silent voters yang rata2 well educated didnt  believe it either.


berhenti kasi org bela lembu pun ye... d silent voters could count d numbers oso u know..

n berhentilah beli cincin hikhik...



r nak buat kenduri kahwin besar besaran....

 x kisahlah adik beradik sumer jutawan pun...



u see, raja nazrin pun buat mejlis kahwin guna duit sendiri..
n look how he is now.
welll respected.


jgn sibuk sgt nak show offing harta2 dunia yg mmg x berapa logik kot dibeli dgn elaun goverment servant.
nanti bila bloggers selak semuanya,
at dat time, there might be no silent voters anymore.




sekian.

Monday, May 06, 2013

12.50 m.n - bn is still in power

by simple majority katanya.
not a landslide.
but still simple majority is still considered majority.

pola  pengundi pun dah makin sangat terserlah polarisasinya, kata guests kat siaran tv gomen.
diorang kita percaya ke?

besok misti tgk betul2 statistik kat suratkabo.
tu yg harap sgt besok cuti tu hehe..

adnan's clan still menyempit duk dpn tv until now.
somehow keputusan ka
i ni a bit disturbing...

we kind of hope lge, lks, jib gor n dsai kalah..
so that  barulah drama..
n we kind of sorry bila calon febret yb kalah..

termasuklah datuk ali rostam.
thags politic i guessed

Sunday, May 05, 2013

GE13 family updates on abang la..

mommy still down with high fever tonite, so baby n i accompanied her watched prime news together.

one news yg buat kitaorang ketawa berguling was pengundi hantu.

one incident kat rawang, named tajudin, dituduh bangla nak mengundi coz nama dia xder.. lepas check rupanya dia yg g salah centre. still dia buat laporan polis la kan...

second case namanya rameish. dituduh bangla jugak. further check mmg dia malaysian.
tambah lawak bila spr minta orang ramai  jangan tgk orang berdasarkan rupa fizikal dan warna kulit.
sangat obvious kan?


guessed we could always tell org tu malaysian ke x from his/her accent.
it shudnt happen actually.

but if if happens to any of my family members,
well, disamakan dengan pendatang tanpa izin adalah satu penghinaan yang sangat  tidak boleh dimaafkan.
for sure saya akan memfailkan saman malu dengan kos teladan juta juta ringgit so that  no one in his or her right mind wud forget.

:(

GE 13 family updates on social media euphoria

ketakutan terhadap euphoria media sosial  dalam kalangan keluarga bermula bila one of my nephews update facebook status yang sangatlah memihak terhadap sebuah pertubuhan politik yang sebenarnya saya pun sokong jugak. He is still TEeNAGER.
then one day, her mom (my sister la tu) told me  once he came back from school n said,
"rasa nak lempang je budak pompuan tu sebab lepas dapat RM100 tu dia cakap, "sgt terasa keikhlasan Najib".

huh?
wasnt it too early to involve in politics?

n i juz couldnt bear seeing all comments n facebook updating status.
what about years to come when you enter d workforce?

n x paham giler tengok rakan2 sebaya yang gigih share berita x tau betul atau tidak.
macamlah x tau pasal editing n perception management semua.
juz because someone you know tagged u satu berita xkan la terus percaya kot?


GE13 family updates on indelible ink

Baby , uda n i cast our vote in sk sri besout.
funny. it was bigger than sk besout 3, tapi cuma ada 3 saluran je, wic was a breeze compared to berpanas2 pagi tadi.
whoever makes decision about d logistic, have to do their homework next time.
it was tortureous la weii...
again, spelling memang out  hehe..


d topic is indelible ink la kan..
baby's hilang 2 hours later, after memasak n mencuci pinggan for lunch.
mine  could not be seen anymore after maghrib,
sebab saya cuci kain guna tangan, yang agak banyak la jugak.

ada bunyik saya komplen apa2?
x ada kan...
tapi few tv guests including pgerusi spr yg saya tgk kat tv tu, jarinya still blackened lagi..

hopefully, next time ejen spr akan fikirkan cara mencalit ink yang menjimatkan dan kekal seperti yang didakwa.
not that i m saying petugas kat tpt yg saya g td x mencalit dgn betul..
it juz that it is d first time for everyone, so no one expect perfection pun.


sekian saja cerita indelible ink ini.

GE 13 family updates

arif was d first family voter. 8.50a.m. dah balik rumah.
acho was d first left d house, very early in d morning, x balik2.


at 9.40a.m we saw him kat pondok parti hijau.
baby n i was otw taking mom to sk besout 3, her polling centre.
on second thought, i must say, i m not sure eja poll tu betul ke x...


u see, currently baby n i accompanied my mom to her polling route.
since last nite she was down with high fever. dgn sengaja saya cakap dgn my mom, kot dia x mengundi pun, dato khusairi konfem menang, terus dia bersemangat...
sebab dia tau anak-anak dia punya stand n mmg dari dulu mmg dia umno totok.
xder rahsia.. haha


dlm bilik menunggu saluran 1, ada kerusi, n ada leftover from spr staff breakfast.
makcik2 ni xder selera pun nak makan.
instead mrk lebih seronok bertanya khabar sebab dah lama x jumpa..


one of d makciks cakap dia terkejut tgk my mom dah kurus.
"cantik pulak bila kurus" makcik tu tambah lagi...



perghhh...
kurus wud never go out of fashion nampaknya:

Saturday, May 04, 2013

lagi kurang 2 jam nak berkempen

carpooling is gud. so i went back to no18 with yus, riena n baby today.
misi nak mengundi la ni.. lupa nak tulis, sunday class dah dibuat today. which is much welcome.  d attendance was very poor, according to ustaz. pelik...
saya duk blkg  nmpak mcm ramai je.

 now i m glued dpn tv, alone.
my bros r out, meeting friends n foes. once in five years event.
internet giler slow.
n i learnt that few webbie dah kena sekat, n few bloggers kena raid.
in time like this, gigihla berita sensasi keluar.

d gud thing, ramaila yg gigih menyiasat, betul ke tidak.
15 years ago, bolehla si putar alam duk merapu kat dunia siber.
nowadays,  encik spinner xleh cari makan dah.

honestly, at my age, kadar kebolehpercayaan kat bacaan diinternet n media cetak sgt la kurang.

yang saya pasti, sapa pun yg mng, janjinya rege keter akan turun.
ye ke?

ada orang yang ambik kuih lebih kot...

it was two weeks ago.
i overheard 2 ladies discussed with one another.
i learnt that both of them x pernah berjaya dapat kuih sewaktu break kat sunday class.

ermmm saya x pernah nmpak pun ada orang yang ambik kuih extra.
n i do not know ada orang yg rasa terkilan sbb x dapat kuih.

x saya pun x pernah ambik lebih hikhik..

this week i decided to make some kuih, n bawak ke mesjid.
tp masalah negaranya saya masak mmg x sedap pun..
anyway, saya tetap juga berharap those v
two ladies akan dapat rasa makan kuih dis week.

td makcik yg in-charge d food tu returned back d tpawer n both of it were empty.
so i might buat kuih lagi nxt week n d week after...
hopefully those two ladies x kan merungut lagi...
whoever they r...

ustaz ckp x baik berburuk sangka:

Thursday, May 02, 2013

Jangan lafazkan


GE snippets

1. Najib duk umah tu ke?
My mom's favourite pastime was meronda kat jalan belakang. When all the makciks were much younger, they used to have an afternoon chat daily. Nowadays, masing2 x larat nak jalan jauh, my mom would be grateful kot kitaorang bawak dia round kat belakang.

I saw sebesar2 alam gambar Najib Razak kat tepi pintu rumah Acik Baskiah. Sangat!
"Sejak bila pulak Najib duduk situ?" saya tanya, kenkonon kelakarlah.. Mak x gelak pun.


2. Dah kaya ke diorang ni?
Ni I overheard few people talk today.
A: Kelasnya PAS punya poster sekarang..
B: ha'a kalah BN..
C: Dah kaya ke PAS ni?
B: tak macam dulu kan...

Moral?
Lu pikir la sendiri...



3. Sapa je sebaya kita sokong ruling?
My bro is 30++. Few days ago his friends came home, ambik cuti sebab nak pasang bendera.
They talked fondly about their classmates and later d question came out.

They could name ONLY ONE.
The rest are not.



4. Ini kali kita ubahla..
"Pompuan tu pagi tadi datang kat pasar" my mom cakap sambil tunjuk poster kat tepi jalan.
"Dia tegur Makcik Rahmah kamu.." mak tambah lagi.. saya ooo je. kang kalau saya ketawa mak saya marah pulak.
"Dia cakap, ini kali kita ubahla.." mak cakap. "eh ramah dia?" mak cakap dia tanya Makcik Rahmah..
"Alaa baik nak mempelawa" Mak cakap tu Makcik Rahmah cakap..
So Makcik Rahmah cakap, "dah berpuluh tahun makcik sokong BN tak reti nak ubah"..
pompuan tu cakap, "cubala tukar, cuba sekali".
"Bukan baju nak tukar2, lagipun BN tak ada masalah tak payahla nak tukar-tukar" Makcik Rahmah jawab lagi...

By this time saya memang x boleh tahan nak ketawa dah.
"Dia tak buat homework ke? Makcik Rahmah tu bekas Ketua Wanita UMNO, berani dia mengempen cenggitu?" saya tanya my mom. She didn't answer too.



5. Sapa punya kerja ni weh?
Semalam saya balik umah kol 3 petang kot. Makan painkillers n sleep on n off for hours. At night I slept late. Still x dengar bunyi apa pun..
This morning I went out to work around 6.30a.m.
Dan dan ada poster besor calon PAS kat tiang tepi pagar.
Kot semua pagar ada poster saya ok lagi..
Ni jiran sebelah menyebelah xder pun, jiran depan pun xder..
Saya speku ada orang yang saya kenali yang letakkan.
Saya speku lagi misti dia buat kerja tengah malam gelap.
Haishhh.. susah saya nak bersoal jawab nanti...

Wednesday, May 01, 2013

fatimah's new bracelet part 2:-)

then fid cakap "cantiknya gelang dia"...
dan dan saya menoleh...
kot

oh... fatimah ada gelang baru. gelang emas yg cantik siap ada loceng lagi...

"dah tiga kali dia pergi dekat cik zan nak tunjuk, cik zan x tgk pun" mak dia cakap.
hahaha..
comelkan budak2..
suci hati dia. x kecik hati pun..

yg penting, kecik dah ada gelang emas...
kot emas turun rege 50% pun blum tentu saya mampu beli macam dia.



haishhhhh

fatimah's new bracelet:-)

saya rasa mood saya terbang melayang2 when fid menyampaikan pesan sambil ketawa2. dalam keadaan biasa saya pun ikut ketawa gak tapi semalam i had enough drama dari pagi, n drama from this drama king ni juz so unbearable.

i bumped into him, sepatah pun x cakap, tapi kirim pesan kat 2,3 orang. apa masalah ko ni karim?
i approached him n asked agak kuat so that org yg lain could hear his answer.
me: ko nak buat ke kerja tu sebenarnya?
him: kot boleh aku tak nak... kot bolehla..
me: x nak tak payah buat. jgn kirim soalan kat ramai orang.

mean?
so used to his drama.
n i spent time ngadap lappy, finishing apa yg patut. even fid yg duk sblh pun sy x perasan...