Sunday, June 30, 2013

I owez think Pokok Sena is a tree

n it shud be... well ... TINY?
no it wasn't

it was a huge place with.. ok... a bit hotter than my hometown.
but still, d accent was funnier.
my fren tetiba tersengih semacam padahal she is a Kedahan. Pelet kononnn...

I couldn't say much about d town. Snapped few pics from d car.
Most of d time I stayed in d room.

Nak kemana pun?

While I think it is unappropriate for me to disclose much about our rendezvous, still,
I wanna write here,
especially to those yang kasi buah durian yg meletup2 tu.

Saya sangat berharap akan ada kesudahan yang manis.

Sekian:

Friday, June 28, 2013

sukan tahunan sekolah

bet everyone slept soundly last night.
penat giler...

next time i'll paste some wonderful kids photos.
even though kalah, but i still admired their effort.


once u see d pics u'll know what i meant.
till then peeps.

today all d cik kiahs will go north!

Wednesday, June 26, 2013

June 26 : noon

12.00 noon
Someone sent text messages.
Dia cakap dia rindu nak shopping kat Sogo.
and... mentioned about kek dan kopi mahal.
Saya sangat ingat kejadian tu.
Saya juga sangat berharap orang ketiga dalam filem ini a.k.a tukang bayar tu akan ingat juga.
But on second thought..
For what?
(ok jangan jawab)

12.30 noon.
Semalam hari jadi Halmi yang ke 12. (dia tipu!!)
Saya baru wish hari ni, terus dia kasi cadangan.
"Ko jangan main2" macam biasa saya sangsi.
"Betul ni.." dia jawab.
Macam biasa, saya ambik masa 2,3 minit nak pastikan dia serius.
Nampak macam serius.

Terus saya check side gate, kot2 saya boleh mencelah gi kedai alatulis kat luar pagar sekejap.
Gate  tu kunci.
It might take extra time if I use d main gate.
I couldn't wait.

I seek help from the other friend to look after d 3 kids who were completing their task.
I dashed off with Fid, both of us r head of the sports house.
Kitaorang stuck  kat kedai alatulis tu lama jugak, mencari items yang sesuai dengan bajet.

"Ok x?" saya tanya the other friend when I came back.
"Aku cuma  mengintai dari tirai kamar je" dia jawab sambil tersenyum manis macam air soya(?)
Saya lupa nak cakap terima kasih kot.
Gila terkejut saya dibuat. Terus x terkata kot.
Saya ingat/fikir masa zaman muda2 dia ni mana nak layan lagu keduniaan macam kumpulan Exist ni.
Boy, I was wrong.

Pelik betul hari ni.

June 26: morning



8.00 a.m
A father came to me and thanked me for teaching his child. 
Saya cakap macam.. 
macam biasa orang Melayu cakap orang berterima kasih.
Penuh tolak menolak, elak mengelak.
Tapi when he said, "pukul la anak saya kalau salah dan malas", wahhh
terus saya jadi Melayu Hadhari.
Saya setuju!!:)
(p/s tapi anak dia sangat terer buat muka kesian, baik pulak tu. Malas pun tidak, can't find any reason nak naik tangan pun)

8.50 a.m.
I went up and four students had a stroke each.
Their History and Geography teachers complained that they did not hand in their assignment, despite they had been given ample time to do so.
Gigih saya berceramah perlunya fokus kepada matlamat hidup.

I caned another boy. He uploaded a video in 2011.
A teacher from nearby school called our counselor in April this year. 
The next day the counsellor summoned d boy to her room.
Sebabnya diorang bergaduh di kawasan sekolah itu. 
"Kenapa baru sekarang nak digembar-gemburkan?" that boy a bit tak puas hati queeried the counsellor.

"Well, kenapa baru sekarang awak cakap dengan akak?" saya pun tanya, pagi tadi.
"Saya nak cakap tapi lupa" Kaunselor tu jawab.

So I added in one more anecdote dalam ceramah saya.
I told them about my shortlived career as a gossip columnist.
When I was in school, our team published a buletin.
I was in charge of ruangan gossip (actually I volunteered myself)
baru satu edition, dah kena panggil dengan PK HEM.

When I told the kids about it, diorang ketawa bagai nak rak.
It wasn't funny at all  masa kitaorang dengar khutbah.
After 22 years, my friends still x puas hati sedang peristiwa tu.
Dia tulis hal ni kat fesbuk lak tu hahaha
"Dia still marah, sebab dia bukan cikgu. Now I am a teacher myself, I  fully understand repercussions of what I did in the past." skema je bunyiknya. But it's true.

My friend kawen ngan orang kaya. 
(xder kena mengena)


Tuesday, June 25, 2013

on being bitter

Last Friday, Fid mentioned about d difficulty they faced to hand d incentive money to d rightful owners.
She thought it was from my side, told her it wasnt.
Late in d afternoon Bib asked where d money came from. of course I shrugged .
But then when she mentioned a name, Fid looked at my way at asked for confirmation.

me: x mungkin dia.
Fid: (sambil still staring) Bib, dengar Kak Izan cakap, x mungkin dia.
Bib: kalau macam tu mungkin Kak Ani K
me: yang tu besar kemungkinan.
Bib: kalau Kak Ani memang standard, dia memang rajin menghulur.

d conversation ended there.
I saw Kak Ani yesterday n teased her. She juz smiled n said something like, "dua tiga hengget je pun".

Despite lots of disagreement with her, when it comes to money, her generosity humbled me.

d incentive was quite a stir among athletes.
d Red pun siap tanya kenapa Saya x kasi diorang incentive.
I wont, because saya x sekaya dan segenerous Kak Ani.

"eh tu duit TuTu" someone told me dis morning.
"Kak Ani kot yang sponsor?" saya tanya balik.
"Dia kata duit dia pun ada guna" dis someone jawab.
"No way. percayalah, I speak from experience" saya jawab lagi.

Beria.
I shouldn't bother.
Mungkin dia dah berubah dan berhenti pau orang.
Dan berhenti berlakon seolah2 dialah yang paling bizi kat Malaysia...
Paling caring..paling close dengan orang tu n orang ni..
n paling ..paling..

On top of it..
I juz dunno apa ke pekdahnya saya menyebok sangat..



p/s quotes from google --> untuk memotivasikan diri sendiri

Monday, June 24, 2013

makcik stress hokey!

Nobody likes to be compared to anyone. tapi kot orang cakap NOTHING COMPARES TO U, surely tersengih sampai telinga. oh, dat was Sinead O'connors' song. Sangat femes when I was in school.
Photo: dear parents, u know i hv work hard. u know i've tried my best. Look at my cluttered desk. i juz dunno why my teacher was so mean. she refused to give me good grades *sigh* . please accept this gift n dont be mad. hikhik
Lupa, I m still in school, daily. 
Having spent many many years with d kids, I cant help myself comparing them.

Last year was a bed of roses.
Hari hari saya bersyukur dapat d kids yang baik.
Saya betul2 bersyukur.
They were d best batch I've ever had.
(sambil kesat air mata)



n dis year..

Kalaulah saya kaya....
Many a time saya rasa stress sangat...
tapi nak merajuk x mo masuk kelas tu memang x pernah la.. hehe..

Photo: SHE made me did this. You know  I m so focused with year end major exam. Look at d calendar:-)
Saya jadi konpius kenkadang, kenapa diorang x sedar yang diorang tu kelas pertama dalam tingkatan.
Kalau tingkap tu muat, memang saya sidaikan diorang biar kering...


ok..
Belajar x berapa fokus, result kurang konsisten is one thing, daya usaha kureng is another. 
tapi diorang still comel jugak sesikit kat mata saya...


I must admit, sometimes saya betul2 x tahan..
Like today.
Event besok, saya dah diskas ngan diorang 2 minggu lepas. Deadline last Thursday.
n tengah hari ni baru diorang kasi duit suruh belikan itu ini.
Bukannya saya x nak guna duit sendiri, but then it is for their parents.
Nanti kot kecik2 x bertegas, sampai besar berkira dengan mak bapak pulak.



Jadi lepas miting, dalam kol empat I drove to pekan Slim River.
membeli apa yang diorang nak..

Ada 27 parents kan, so penuhla tangan nak bawak..

On my way out d salesgirl tegur,
"Makcik beli apa yang banyak sangat ni.".

Thinking dat saya salah dengar saya pun cakap, "pardon?".
diapun ulang lagi sekali soklan tu dengan pronoun yang sama MAKCIK?



tu yang saya x berkenan tu..
If only they give d money earlier, so that I could go shopping pakai cardigan n jeans or maybe cargo pant and tshirt or khakis, or pleated skirt instead of donning in my formal attire.

Saya rasa sangat teraniaya hari ni.
Anyway, depan d kids x kan nak nak sentap plak kan..
Photo: happy faces despite result gitu2 je

cerita pembenihan awan.

ni cerita lama.
saya x ingat dah either cerita ni saya dengar kat malaysia atau kat one of my holiday trip abroad.

sebenarnya kot ingat pun saya xkan tulis nama.
sebab jarangje saya simpan nama orang dlm kepala.
this fella kerja bersangkut paut ngan jabatan kaji cuaca, tp negara mana saya dah lupa.
it is a common practice diorang buat pembenihan awan pada musim kemarau.

yg x commonnya, lepas 3x buat still x hujan pun.
d Neighbouring Country pulak siap banjir besar dan terpaksa pindahkan rakyat ke pusat pemindahan mangsa banjir.

further check, diorang gagal meramal arah angin.
d big bosses pun hangin,
n mestila ada scapegoat kan.....

wasnt it ugly.
in time like this, saya bersyukur x jadi tukang meramal cuaca.

tu je cerita
.
sekian

Sunday, June 23, 2013

jerebu a.k.a haze

gosh..
darurat telah diisytiharkan di Muar dan Ledang, Johor.
sekejap tadi semua sekolah di Melaka, Selangor dan Kuala Lumpur diarahkan tutup esok.
pelajar sekolah memuat naik status di facebook mengharap cuti seminggu.
Budak2, tau nak seronok saja..


Jerebu ini bencana ye adik2.
lagi lama sekolah ditutup, bermaksud lagi parah bencana itu.
udara yang tercemar sangat tidak sihat untuk dihirup.
kalau takde udara, boleh hidup x?


sekian

nisfu syaaban.

earlier dis week macam beria je saya tengok mommy belek kalendar.

me: kenapa mak?
mom: nak nengok nisfu syaaban bila.
me: bila.
mom: ikut kalendar ni ahad.

untuk rekod, saya memang x penah nak ingat benda2 cenggini.
perkara yang wajib pun kadang2 x berapa nak lepas.

  
tapi saya gugel la jugak amalan yg baik dlm bulan syaaban.
nanti2 lepas fikir panjang saya akan paste kan.

sekian.

Saturday, June 22, 2013

Sasaran by Mohd Hashim Othman

Ni cerita semalam.
Kebetulan saja saya lalu sewaktu  posmen tengah menunggu nak mintak orang verified parcel delivery. Eh..sangat kebetulan nama posmen tu Mail. hehe.. ok,.. not funny.

selalu saya letakkan saja kat opis. Kebetulan pulak semalam saya memang exhausted sangat lepas bekerja 120minit tanpa henti. Saya terus ke kantin walaupun x lapar.
Kebetulan ada ikan jaket yang baru dimasak. Saya ambik, sayur nangka masak lemak pun ada dan ada tempe goreng cili pun saya sapu sekali.
Makan dengan takde perasaan pun boleh habis juga.

Then, I went up to d staffroom, put down d bag n approached Cikgu Hashim yang brrsongkok dan bercermin mata serta berjanggut kemas sejemput.

"dah sampai ye"dia tanya sopan, suaranya memang lembut dan kebapaan.
"cikgu tungguke parcel ni? saya tadi macam lapar, macam g kantin dulu, alaaa sorila.." bahasa melayu saya sebenar bagus, tapi pengaruh remaja sekeliling, saya pun bercakap macam mereka.
"xder la... diorang kata dah kirim." cikgu hashim menjawab.
"macam buku ke? boleh x kita nak tengok?" saya terus berdiri tak mau berganjak.
"kita tengokla kalau ada rezeki.." cikgu hashim jawab, saya pilih maksud tersurat je..

once I saw d content i almost shriek..
"Mie ko amik gambo aksk, jap akak amik kamera" saya memberi arahan kepada Helmi sambil berlari ke meja mengambil kamera. Padahal jauh jugak meja saya.
di staffroom ini lelaki dan perempuan duduk berasingan.


Bila saya sampai semula, KZ pun dah bersedia nak bergambar, Zairul dan Adik yang sedang berdiskusi pun datang sekali. Cikgu Faridi yang baru lalu pun berposing dengan muka terkejut.

Saya terus minta tandatangan Cikgu Hashim.
On the way back to my desk, i stopped at Mr Hamid's desk, showed off the book.
He glanced at it and asked ,"what?"
T didnt answer.

Dia bingkas bangun dari kerusi, terus menuju kat Cikgu Hashim sambil cakap
"cepat Jan ambil gambo i dengan cikgu hashim pulok"


Semalam kengkawan sangat teruja sebab buku Cikgu Hashim sudah diterbitkan.
yes!!!"

Thursday, June 20, 2013

step 4: health screening

Saya berfikir beratus kali sebelum menulis entry ini. Tu yang terus ada step 4 tu.
Masa tulis entry maki-makian x fikir panjang pulak...
cess!!!

So, selepas 6 bulan today sampai la ke step nombor empat.
Dari hari Isnin saya dah tukar kelas untuk pagi ni dengan Kak Sal n Shrul.
(love u guys!)

Dalam surat kata kena posa dari pukul 10 malam. Gigih saya tidur awal supaya x terbabas amik supper. n dis morning, ada nada curious dari my mom bila bangun tido saya terus kemas dapur instead of selalunya saya ambik turn basuh baju.

Entah. stress x tentu pasal.

Then, g skul, left my lappy on d table.
Last night 2 boys came, x pernah2.
Thats y saya bersemangat waja tinggalkan lappy baru ble pergi mana2. Hopefully, diaorang ble gugel their topic la dis morning.

Then I headed to 12A, siram pokok2.
Tapi yang betulnya nak ambik passport n ubat yg spital kasi. Dalam surat suruh bawak.

Pastu barulah g klinik gomen.
I wasn't d first, tapi sebab saya jalan laju so masa amik darah I was d first la.
Sakit sikit je.

Then g urine test.
Masalah sikit. posa kan...
Now I m drinking a bottle of ayo.
duh..
Hopefully things wud be over.
soon..




Wednesday, June 19, 2013

laser betul mulut mereka.

Today fid, came with a big cardboard box.
kain english cotton yang dipesan dah sampai.
sebab dapat diskaun gila2, so kitaorang order sampai 2,3 pasang sorang.

sewaktu saya melipat2 kain a.k.a menunjuk2, szili tanya beli kat mana n how much smer.
dgn hati yang suci murni saya pun bwk la kain tu kat dia, sambil cakap betapa value for money nya kain itu.

Yus n Zairul came n pegang2 kain tu sambil tersengih2 berdua...

Yus : kain gini berapa?
zairul: takat gini kitaorang buat kain basah je...
Yus: ha'a.. ni kain tutup mayat pun boleh ni..

cettt!!


sarung kaki itu part 3

I drove home n took d socks. Dekat je pun. x sampai 5 mins.

But then, insiden itu membuatkan saya ligat memikir,
orang kata, bila kita memilih jalan yang ini,
kita harus korbankan baaaaanyak perkara.

meninggalkan persahabatan yang tidak shariah compliance is one of it.
sob ..sob..


Hari tu saya pernah terbaca, bila kita berazam nak berhijrah, Allah akan kirimkan teman2 yang baik.
tapi saya asyik memikir, ada ke orang yang sebaik Jie n Et dalam dunia ni?
yang memberi tak pernah harap balasan.
yang tidak pernah menyakitkan hati.
yang lucu dan sentiasa menggembirakan.
dan yang penting...
never laugh at me no matter how silly I was.

rasa takkan ada.
tapi xperla..

I shud start stock up setokin bebanyak...
(xder kena mengena pun)

sarung kaki itu... part 2

me: bole x kasi kita socks tu? kita lupa bawak..
kwn itu: uhuhh....
me:...mcm x nak kasi eh. x per la..
kwn itu: alaa.. sarung je dengan plastik je..

heh?
otak saya berputar ligat. entah... terkelu seribu bahasa saya dibuatnya.

"nak buat muka la tu" dia tambah lagi. saya rasa saya dah tersengih sampai koyak mulut dah. Even though dalam kepala ligat memikir...

Kalau saya minta sesuatu dari Jie, dia akan usahakan..
if he couldn't, he wud say,  "I wished I could help" ..
Jie selalu ada kata2 manis walaupun sebenarnya...



sarung kaki itu.. part 1

I felt sangat sesuatu coz twice, I accidently did not  bring skin sock.
First, taim intensive class during weekend, n sangat x selesa knowing that I was d only one yg x pakai.
Second, on Monday, coz I put on sneakers.
Sangat x sesuai la x berstokin.

On both account, I swear, memang saya dah taruk skin sock n sock dalam beg.
gosh... 


To add salt to injury, on Monday I asked Kak Sal if she has extra socks.
"salah kaunter zan" dia jawab sambil ketawa.
Saya pun. Guess that is y we r friends.


Gigih saya londehkan sedikit trackbottom so that no one wud notice d absence of d socks.
Unfortunately sgtla rasa x selesa.

On my way, a friend stopped n asked about something. 

me: ada x stoking extra? kat sini
kwn itu: ada tu ada la

Friday, June 14, 2013

Saya ada pokok mulberry yang sedang berputik!


... dan hati saya pun berbunga-bunga tak sudah
tiap kali saya g umah yatie misti saya petik buah mulberry ni.

kalau anak2 sedara balik pun saya g singgah n tunjukkan pokok tu pada diorang gak.
macam sangat outtadisworld je mkn buah mulberry.

buah yg muda berwarna hijau. bila hampir masak berwarna kemerahan, rasanya sedikit masam. ia bertukar menjadi ungu kehitaman bila ranum, sangat manis rasanya dan sesuai dibuat fruit tart.
tak pernahla saya buat fruit tart pun, buahnya pun bulan posa je baru dapat ranum.
despite berbuah sepanjang tahun, tapi selalu kena sapu ngan jenjiran, termasukla saya.


it juz that, balik pasar i stopped at her house.
my mom beli tudung xxl sekodi, jadi saya tolong faraidkan la.
nak cari org bertudung labuh satu hal, then teringat mak yatie bertudung labuh.

yatie buka n tengok tudung labuh tu."xkannya mak yatie pakai tudung kaler gini. terang ni bagi dia" yatie cakap, "bagi yatie je la. nanti g umrah nak pakai labuh gini".


tudung tu murah je.
harga  biasa dalam rm30-40.
tapi sebab mak saya beli borong seploh helai harganya jadi doblas hengget je.
x paham saya kenapa yatie eksaited sangat.
selalu dia beli tudung mahal2.


dalam eksaited tu terus dia paksa saya ambik sepasu pokok mulberry yang dia semai n dah berputiknpun.


Thursday, June 13, 2013

Rombongan Cik Kiah ke Cambodea Market:)

Out of nowhere Kak Mazidah asked me about the Pasar Kemboja trip.
The next thing we know, poster sudah naik..
Fefeling g obersea, tu saya dengan tak bersalahnya tulis Cambodea.


This time around, might be banyak sikit gambar.
The first visit, my mom n I sama2 bizi shopping.

 Inila Kak Sal Rais yang jadi ketua rombongan. Terpinga-pinga dia tanya, "Napa akak pulak?"
Orang yang cantik memang sesuai jadi ketua kak.. redho je la...
So far sambutan mengejutkan.
Soalan pertama diorang "bila nak kasi passport?"

Yeahh rite..
passport kaler biru.

Wednesday, June 12, 2013

Manis macam mangga muda:-)

yang manis tu sebenarnya kenangan:)

on monday mr azhar asked me to bring shredded chillies and soy sauce because ha had plenty of unripe mangoes at home.
on tuesday gigih saya bawak segala datuk nenek tu but he said dia lupa bawak... kecik hati. but then he went home n took it. unfortunately, none of us had free time.

today, i went up to a certain class only to be told that saya silap masa. feeling rasa nak campak diri sendiri ke lantai, i made a pit stop at d workshop n well... mr afzam n mr azhar tgh mkn mangga muda tu.
terus saya bersila atas lantai yg baru diorang mop dua hari lalu sebab ada kucing mati, n saya pun makan berjemaah x ingat dunia.
sangat sangat sangat sedap.
yus came joined d party. a bliss.

makan mmg x ingat org tp mr azhar suruh pnggil dis anak ayob pulak..
glad he declined haha so that ble smbung mkn x ingat dunia.


kalau hari hari cenggini,
boleh kot kurang berat seploh kilo..

sekian

Nampak tak permainannya?

Sikap kita ialah cerminan hati. Walau macam mana hebat pun kita cuba berlakon, sooner r later our true colours will unveil.
Here's are anecdotes, untuk kenangan di hari tua.

1. Pintu manapun?
Last year someone said that dis particular someone  beria2 potong line dalam dunia kerjaya. Saya dgr separuh hati. Mana buktinya? 
Last Monday I know it was true. Sebab dia dapat anugerah x tau kuota dari mana considering tempoh hari berkhidmat pun tak cukup. I would understand kalau dia menang Hadiah Innovasi dari Geneva tapi menang peringkat kampung dusun pun x pernah. Cayalah... kalau saya ada kuasa eksekutif yg besar, Tokoh Maal Hijrah, Tokoh ItuIni pun saya kasi. Ambiklah semua, buat penyendal kubur nanti.


2. Excuse, excuses.
A boy was on medical leave for 2 months. another boy ajak g visit. saya pun cakap, "Nanti"..
d question never raise again, but kids, saya tau dalam hati diorang bersarang rasa stroberry kurang masak yang dipetik sewaktu musim hujan.eh... today, I told them d reason y I didnt go. 
"u know right. weekday balik sgt lambat. weekend saya kena g tuition. dis sat n sunday ada tuition kol 8-5." Saya cakap sambil tengok muka diorang.. Cess!!
"oh great... korang mcm sangsi.. d truth kot girl yg injured i dah g lama dah.  betul x  Lina". 
Terpaksala budak  mengangguk.. takut dia.
saya x rasa diorang setuju pun..
Saya pasti diorang x percaya:(

3. I was kind of flabbergasted when Fid beria nak attending a course today. Pada pukul 2.30p.m. saya speku hal ini ada kena mengena dgn someone  sebab dia  rummaging her table looking for well... something. I grinned to myself n tomorrow I'll see her:)
teka teki x best, better ask la.

4. After years tolerating, I guess dis time around, I juz want dis particular person to know that once he betrayed my trust, we r a perfect stranger. Period.

ko biru la...

no i m not. saya menafikan sekeras2nya.
saya masih hijau.
a true blue kaler hijau (watever that means)


how easy  ppl mAking assumption on whre u stand based on fb comments.
duh!

Saturday, June 08, 2013

cara nak pi Pasar Kemboja, Parit Buntar

Cheq tulih ni untuk rujukan kat hampe yang nak mai dari arah selatan no (Jaybee, Pidee Key El dan sewaktu dengannya).

1. Dari arah selatan hampe exit kat tol Bandar Baharu. 
Lagu ni la.. Lepas exit Taiping, ada exit Bukit Merah  dan Selama, right after that is.. haiish spiking London plak..  Bandar Baharu.

2. Lepas bayaq tol (maheiii dari Tapah 19.80sen tu..) hampe konar kiri. ade signboard tulih Parit Buntaq..


3. go stret... dalam 15minit ikut je signboard yang tulih Parit Buntar. Lalu kampung dan pekan kecik. Ni kira kawasan Kedah, nak habaq hang.

4. Then  hampe jumpe T-junction, satu arah ke errr... x ingat, satu lagi g Pekan Parit Buntar, kat tepi T junction tu ada petrol station, nama apa lupa aihhhh Caltex kot, of cohampe konar kat route yg tulih Parit Buntar tu.

5. Go stret, dlm 500m kot ada flyover, naik flyover, ambik simpang pertama hampe jumpak lepas flyover tu adala 100m je kot, so himpit kiri je taw..

6. Kat situ ada kawasan kedai-kedai apanamataktaw..  Hampe ambik simpang kiri pertama lalu hak depan kedai-kedai tu.

7. Kat hujung jalan tu (dalam seminit memandu je pun) hampa ble nampak jalan bawah flyover tadi tu, jalan stret hampe ble nampak Hotel Damai on ur right.

8. Jalan stret n lepas jumpak satu traffic light terus stret sampai nampak satu simpang, belok kiri. Cheq x ingat la tu crossroad ke, roundabout ke, T-junction ke hapa tp memang whatever it is, hampe jangan garu-garu  ragu-ragu, juz keep left je.

9. Landmark sepanjang jalan ni x berapa nak ingat, tapi kot x silap ada klinik kesihatan n sekolah agama rakyat gitu kot. Juz go stret sampai nampak papantanda hok besaq tulih Permatang Tok Mahat.

10.  Congrats.. hampe dah sampai la tu.. Amboii terrer hang no, patut masuk Amazing Race  hikhik.. parkingla tepi jalan.  Tapi  kot xder tempat  g masuk area SK Permatang Tok Mahat tu. InsyaAllah ada parking kat hujung sinun..


Selamat Shopping!

nota kaki
i. Nak exit tol tu Jie yang habaq. Tenkiu my pren!
ii. Dari exit sampai ke T-junction tu papan tanda sangat banyak dan seriously tak mungkin sesat.
iii. Melilau dua kali kat petrol pump tu, glad I approached a man yang sederhana tinggi, berpakaian kasual, bertopi keledar hitam dan bermotor Honda plat Penang. 
iv. Lelaki yang berdeskripsi seperti di atas itu suh tailed him. Tak sampai 5 minit dah sampai.  Baik betul orang Penang no.  Tenkiu stranger!
v. Pekan Kemboja ni adalah border antara 3 negeri Penang, Perak n Kedah. Tak jauh dari situ ada T-Junction to Bagan Serai, Perak  n Nibong Tebal, Pulau Pinang
vi. My northern accent memang hancuss despite 4 years duk Penang, at least I tried:)
vii. I might make mistake in d direction, sebarang pembetulan dan penambaikan adalah sangat dihargai kerana saya memang plan nak pergi lagi.


Sekian.

Friday, June 07, 2013

Nursery Time!

Hari ni Israk Mikraj..
Korang dah habis ganti posa kan?
Gr8!

Hari ni had lunch with Yatie at AmiAwana, Slim River.
Yati had catfish, siput sedut n jantung pisang. Mine was jantung pisang, daging kicap n few slices of pineaples. Yatie cakap sedap, mine was so so..

Later we went to Rozai Nursery in Tg Malim.
I think this flower is simply stunning. Nampak macam Ixora tapi lain sikit daunnya.
Pokok ni x dijual pun, tumbuh melata je sepah sepah..
x tau la nama dia yang betul..

Can U believe? Pokok mangga sepohengget je.. tapi tu bukan anak pokok rambutan ke?

Both I did not buy.

Wednesday, June 05, 2013

marka barunyer... part 3

 "ye ke ok?" kwn saya tanya lagi.
haishh.... 

upon knowing that he is from Pokok Sena, terus saya teringatkan the other friend. 
tanpa berlengah, soklan wajib mistilah ada brp skolah n ada spital x kat situ.

 nak gugel2 lmbat..
because somehow my instinct telling me that,
he is d one for her.

doa2kanlah ye..
sekian.

marka barunyerrr.. part 2

Gigih nak tulis so that I wont forget la kan..
Saya speku kwn saya nak prepared tadah telinga dgr kejian when she shows d man's photo.


me: mak aihh hensem giler dowh!
her: hensem ke?
me: ok ni... A+ x dpt la, tu level Anuar zain, tp takat A boleh lg ni..
her: ye ke hensem? x nampak hensem pun...

seriously agak kacak orgnya.
tp my friend ni x rasa gitu kot, terus dia tunjuk gmbaq lain, kot kot la...
org hensem kan... pusing kot mana pun nampak kacak pd saya laaa...

 tp paras rupa tu dlm 20% je kot, ada kriteria lain yg perlu disoalsiasat.,
at d end, saya menyimpulkan, lelaki itu memang la husband material.


Marka barunyerr... part 1

I spent d whole morning gardening n by 11.30a.m dashed off to no18.
Had lunch at home, then Adik came back.
We chatted happily, then Acho n Joe came home, lagi panjanglah cerita.
It was hot n humid n before long every one dozed off.

Woke up at 3 n went back to 12A, it was raining heavily.
The neighbourhood sangat quiet, tp saya balik jugak sebab dah janji nak jumpa kawan.

Dia ada MARKA baru.
comelnya saya rasa perkataan tu. tanpa sebab yg logik my female frens suka tunjukkan boifren baru diorang n tanya , "ok x?".


normally, kala huduh saya ckp huduh, n kot nmpk gediks, mmg meluncur je sinonim tu keluar dari mulut..  when it comes to mengomplen  vocabulary saya bawah sikit je dari Roget Thesaurus. Tu yg saya terharu bila diorang still datang n tabah je tunjukkan bf baru , suci hati diorang..


Tuesday, June 04, 2013

An rasa ada snake la Mak Andak....

"Mana An tau?" saya tanya, hati dup dap dup dap.
"An tengok kat tv , kalau ada lubang kat rumput mesti ada snake" . He might be 7, but he had travelled all over d world,  dgn menonton tv tu la kan.. n i believed him.
Untuk rekod, sebab mak diorang fobia, jadi dari kecik mak dia x kasi sebut nama haiwan tu, that is why he refers to it as snake, fefeling Mat Saleh padahal English tak pernah dapat A pun..

It was last week. Rumput tepi umah sangatla panjang..
Dah banyak kali saya mintakAcho datang potong, dia kata ok...
tapi dah hampir 5 bulan.. x ok pun...

dis morning saya dgr bunyi orang mesin rumput kat umah jiran atas bukit.
n I heard d voices chattering away.. bunyik macam suara orang tua..

Gigih saya menyarung cargo pant over my Burberry  shorts n a chequered boyfriend shirt over H&M  off white singlet.
I drove up to d said house, n invited d pakcik to mow my lawn too.
He agreed.
Photo: gigih pakcik samsudin potong rumput  hari ni:-)

His name is pakcik samsudin, mid  fifties rasanya.
Bersih dia buat kerja. terus saya mintak nombor talipon.
Hopefully d lawn would be well maintained in the future.
Saya x mo harap dgn Acho, sebab pagi tadi I saw a little shiny creature slithering into d drain.

Gila takut saya dibuatnya.
dan dan saya ingat cakap An ...

Never mind... now rumput dah potong, hati saya pun tenang kembali.
Saya x sabar nak gardening semula..
Ooohhh sangat berbunga2 hati saya ketika ini
yang pertama sebab halaman saya dah bersih,
dan kedua sebab tadi pagi saya boleh sarungkan cargo pants over a pair of shorts.

x paham?
sengaja...
maksudnya saya dah kurus sikit la tu, ble plak pakai seluar dua lapis, kot tidak ....

tak paham lagi?
sudahlah...
ok saya nak balik ke no18.
tadi mommy talipon. dia ajak g pasar malam tonight.. gud..
Saya pun rasa nak hangkut segala anak pokok my mom yang bersepah2 tu..


Sekian.

p/s saya ambik gambar dari living room je, pukul 1 tengah hari tu... Panas..

Monday, June 03, 2013

maybe its monday...

I almost choke up when i woke up dis morning.
semenjak dua menjak ni, i had a habit menengok lampu jiran  atas bukit. normally saya mesti bangun sebelum dia switched off lampu luar rumah dia yg cahayanya memang stret kena muka, and it kinda melewatkan mata saya terpejam.
saya x tau dgn tepat pukul berapa dia tutup lampu tu, tapi few times bila saya bangun dan lampu tu dah tutup, meaning melompatla saya nak bangun sembahyang subuh...


n today it was no difference, except i can linger on bed much longer, sambil bersukan dengan gigihnya..
jap... i stopped for a while coz ada call. pelik permintaannya, i am not sure why she chose me, glad i said no.

it was 10mins to 12noon, baru i had brekkie. hash brown potato n 3 pieces of samosa. merangkap lunch kengkononnya, ceh pulak i had to finish last nite leftover.
gigih saya makan nasi tu n d tom yam, haisshh.

then memunggah lemari n started menjahit few things yg x memerlukan pun. kalau bertangguh x kan siap, by 5p.m still x siap jugak, i really have to stop.  penat wehh..

laaa.. macam mana saya ble lupa masa prepared brekkie td saya bake choc chips cookies?
 sangat x ingat , pukul 5 tu la baru cookies tu masuk balang. harap2 x lemau.


kalau tetiap hari isnin routine cenggini, mcm mana ye?

Sunday, June 02, 2013

curious..

1. someone uploading a photo n tagged .. well.. d boss. sangat sesuatu.  tanpa ada prasangka, saya refused to say a word.

2.  Twice, dis particular friend posted something not appropriate. he might forgets that we r not 14 anymore. it might interesting to note, at 14 I never find he was funny, let alone at 40.  I m so sorry to dissappoint u man. work harder!


3.  Once a junior told me, she still carry grudges over a err... someone we know in d past. she said, she would NEVER add her in her friend list. wow... it taught me one thing, I hope none of my student do it to me in future.

Having said all those things above,  I have nothing to complaint la kot for now.


On something unrelated, today is my 2nd day fasting.
I hv difficulty  to  sit straight, de#.

But then all d towels nak kena basuh, d comforters nak kena jemur, lantai nak kena mop, cobweb nak kena buang jugak n paling x suka, pinggan mangkuk kena susun semula.
kan best kot jadi Permaisuri Agung... I bet she never have to worry about these menials things..

lucky her..


Speaking about \Permaisuri Agung,
I m so disturbed when I learnt ada yg sgt kurang bijak mengumpat tuanku over d social media.


Dear d authority, kasi dia pengajaran yg xkan dilupakan seumur hidup.

If u don't o
know how to respect people, marilah kita  kasi dia balasan yang sewajarnya...




Sekian


4.

Saturday, June 01, 2013

d day has come..

Time to bid gud bye to Izlan, Ecah n Zatie.
Rasanya cuti hari raya nanti baru jumpa semula..
iskkk lamanya.

We had a great time together.
I missed d time we went shopping spree, cooking n do d justice to d food together.
or simply duk tengok tv sambil bergelak ketawa.

I hope they will spend their holiday  at 12A in December.
gosh... sebab cuti-cuti yg lain, I was told by ustaz , wud b full with crash courses.

oh stress...
I missed Izlan , Ecah n Zati so much

Bila rindu, I love to see these pic,
taken by Aishah and Izlan on d last day before they went home.
Sangat sweet..