Saturday, June 08, 2013

cara nak pi Pasar Kemboja, Parit Buntar

Cheq tulih ni untuk rujukan kat hampe yang nak mai dari arah selatan no (Jaybee, Pidee Key El dan sewaktu dengannya).

1. Dari arah selatan hampe exit kat tol Bandar Baharu. 
Lagu ni la.. Lepas exit Taiping, ada exit Bukit Merah  dan Selama, right after that is.. haiish spiking London plak..  Bandar Baharu.

2. Lepas bayaq tol (maheiii dari Tapah 19.80sen tu..) hampe konar kiri. ade signboard tulih Parit Buntaq..


3. go stret... dalam 15minit ikut je signboard yang tulih Parit Buntar. Lalu kampung dan pekan kecik. Ni kira kawasan Kedah, nak habaq hang.

4. Then  hampe jumpe T-junction, satu arah ke errr... x ingat, satu lagi g Pekan Parit Buntar, kat tepi T junction tu ada petrol station, nama apa lupa aihhhh Caltex kot, of cohampe konar kat route yg tulih Parit Buntar tu.

5. Go stret, dlm 500m kot ada flyover, naik flyover, ambik simpang pertama hampe jumpak lepas flyover tu adala 100m je kot, so himpit kiri je taw..

6. Kat situ ada kawasan kedai-kedai apanamataktaw..  Hampe ambik simpang kiri pertama lalu hak depan kedai-kedai tu.

7. Kat hujung jalan tu (dalam seminit memandu je pun) hampa ble nampak jalan bawah flyover tadi tu, jalan stret hampe ble nampak Hotel Damai on ur right.

8. Jalan stret n lepas jumpak satu traffic light terus stret sampai nampak satu simpang, belok kiri. Cheq x ingat la tu crossroad ke, roundabout ke, T-junction ke hapa tp memang whatever it is, hampe jangan garu-garu  ragu-ragu, juz keep left je.

9. Landmark sepanjang jalan ni x berapa nak ingat, tapi kot x silap ada klinik kesihatan n sekolah agama rakyat gitu kot. Juz go stret sampai nampak papantanda hok besaq tulih Permatang Tok Mahat.

10.  Congrats.. hampe dah sampai la tu.. Amboii terrer hang no, patut masuk Amazing Race  hikhik.. parkingla tepi jalan.  Tapi  kot xder tempat  g masuk area SK Permatang Tok Mahat tu. InsyaAllah ada parking kat hujung sinun..


Selamat Shopping!

nota kaki
i. Nak exit tol tu Jie yang habaq. Tenkiu my pren!
ii. Dari exit sampai ke T-junction tu papan tanda sangat banyak dan seriously tak mungkin sesat.
iii. Melilau dua kali kat petrol pump tu, glad I approached a man yang sederhana tinggi, berpakaian kasual, bertopi keledar hitam dan bermotor Honda plat Penang. 
iv. Lelaki yang berdeskripsi seperti di atas itu suh tailed him. Tak sampai 5 minit dah sampai.  Baik betul orang Penang no.  Tenkiu stranger!
v. Pekan Kemboja ni adalah border antara 3 negeri Penang, Perak n Kedah. Tak jauh dari situ ada T-Junction to Bagan Serai, Perak  n Nibong Tebal, Pulau Pinang
vi. My northern accent memang hancuss despite 4 years duk Penang, at least I tried:)
vii. I might make mistake in d direction, sebarang pembetulan dan penambaikan adalah sangat dihargai kerana saya memang plan nak pergi lagi.


Sekian.

2 comments:

....::DiNo DiNA::.... said...

panjang lebaqnya peta hampa...hampa search tenet SK Permatang Tok Mahat suda..kompem sampai..sbb pasar kemboja tu celah sekolah tu ja..hehe..hanya membantu..patotla parit buntaq jem terok ngat..org tapah pon mai..welcome to my town!!haha =)

Kengkawan said...

thanx for visiting:-)
org luaq mana tau pasaq tu celah skolah..
hehe kesian org parit buntaq no