Wednesday, July 31, 2013

step 1: seandainya....


pompuan dan kereta

For d past 2 days, I was down with runny nose, flu n sore throat. It was hot n humid, n rambut yang sudah panjang definitely a no no. esok lusa, I must pay a visit to d salon.
x kena mengena ngan citer di bawah.

It juz that, dis morning, by d time i arrived, a fren duk bersidai kat tepi kereta the other friend sesorang...
risau kot kot dia stress, so saya pun tanya la kenapa dia duk situ... terus bukak cerita..

Ginila ceritanya.
His wifey, memang nakkkk sangat MPV, ye lah anak diorang ada 8. She wanted Grand Livina sebab kengkawan dia pakai Grand Livina nampak cantik.
Tapi d hubby dengan sengaja bawak ke Toyota Showroom. Sungguh kelatla muka isterinya.
Until he showed her  keter mpv toyota.. dan dan d wifey excited n cakap, cantik.. ok beli yang ni..
d truth is, d wifey bukan tau pun jenis2 keter, asal mpv je dia terus suka. Terus senyum sampai ke telinga..
Dis couple had been planned to upgrade their car for some time.

oooo... d hubby cerita excitednya..
d truth is saya pun lebih kurang je. I don't even know jenis2 keter pun.
As long as boleh jalan kira ok la tu....

Besides, saya selalu fikir, lagi mahal keter, lagi tinggi maintenance, plus monthly installment pun sakit jugak.
Ada kawan tu cakap dia nak keter Volkswagen.
Saya pun nak jugak,
So far belum ada lagi cabutan bertuah dpt VW eh?
nak beli sendiri, pakat makan pasir bertahun la kot....

pathetic betul..

Monday, July 29, 2013

baby goes international, part 3

malas betul cenggini... ko nak cerita, ckp je la, jgn main tanya2..

so baby pun sambung..
normally they wud appoint a lady tu yg mmg oversea grad, n d daughter of aJudge, basically English dia memang power giler.
Therefore bila dah kena tegur dgn d boss tu, mlm tu gigih Baby prektis sensorang, record, n dgr balik.. itu la kerja dia..

d next day, lepas habis satu speaker, her colleagues pun mengusik, "amboii kemain slang, semalam ntah hapa2"..dia cuak jugak ..

bila senior speaker tu cakap nak nak borrow her accent, dia rasa, ye x ye je...


but then bila Azli cakap, d boss cakap, for d next event, d organizer ckp nak amik Baby as d MC again, she was, ecstatic...


jap.. tapi itu Azli je yang ckp.
Watever it is, i hope impian diorang berdua nak "g KL n tido kat hotel" (ayat Azli) akan tercapai...


eell... tp kalau stay up all night long practising ur lines, tu kira worth it ke?

sekian.

baby goes international part 2.

ok... adik kita tu tgh gigih nak bercerita... x smpai hati nak potong..

Since d organizer tu their colleague n quite rapat la jugak, atas provokasi Azli, Baby pun mengirimkan sms, "buat event x ajak pun...".
Orang tu balas... "ko nak jadi apa?"... see... Azli is d designer n Baby is... err... untalented gitu... d event to international conference on nanoatomnuclearsegalabagaila...
definitely not her cuppa tea la..
except cecita nak setanding ngan Azli, g KL tidur kat hotel.
Oh..l Azli itu berjiwa Nok ye... sebab tu saya x tazkirahkan adik saya.

Other sms followed days later.
"Ko boleh jd MC x, sebab diorang mentioned nama ko", d boss tu ckp, in his 30s, n still single.

Gigih Baby cakap yes. Even though she used to emceeing events at her workplace, tapi jd MC depan mat saleh kat international conference x penah lagi. Tapi hotel kat kl punya pasal la kan....


She insisted for trial run, even though xder sapa nk melayan sgt pun. baca skrip je pun..
heh, it turned out to be disaster.
d bos pun cuak giler n siap tegur lagi..

"ko tau x, normally yg jd mc utk

Baby goes international:-)

"orang x rasa pun English orang bagus pun. masa present papers kat overseas pun, orang biasa je pun, xder pun bagus sgt" Baby memulakan cerita. I couldnt agree more. Memang level kelas Cempaka je pun... saya rasa la...

"thats y orang rasa mcm, eh ye ke x ni bila ada senior presenter tu cakap ngan orang, 'kan best kalau dapat borrow ur accent'. Sedangkan dia tu oversea grad, ko tau?" gila.. mana la saya tau..

so inilah citer Baby.
Satu hari kawan dia, Azli dah buat gempak tanya, "korang xnak ke g kl tido kat hotel?"..

laaa saya rajin gak g kl tido kat hotel, tp hotel cap ayamla...

it was a long weekend

n it was hectic too. every day i need to ferry adik to d hospital. which is gud, coz by noon, bolehla saya melepek telentang duk stret bawah kipas macamla penat sangat pun.. when in fact, idakla susah mana, takat driving je.

my mom start buat kuih, since baby n anjang balik, so bertambahlah manpower. a bliss!

bila dah lama duk kat no18, saya pun mengambil kesempatan membebel kat my bros. Tajuknya cuma kebersihan bilik tidur. Selalunya diorang x sempat saya bukak mulut dah menjawab, tapi dis time around, even though i took 5,6 jam memunggah bilik, n re arrange things, sepatah pun diorang x berbunyi.
either diorang rasa kesian sebab saya xder audience, r memang dah lama kot diorang harap saya balik tolong kemaskan bilik tu.
originally it was mine, tapi sebab saya lama x balik, adik n acho occupied d room. tetiba sanggup diorang meninggalkan bilik sendiri...

honestly, rumah saya sendiri pun macam diserang pengganas jugak.
mana nak ada masa pun, haishh..

satunya2 nya tempat yg kemas hanyalah ruang tamu n my bedroom je..

yg lain......


but then, my bros dont have to know that:

Thursday, July 25, 2013

d boss in news

d rumours blew strongly yesterday, when someone received d call from d other someone that our boss reported duty at his place.

banyakla speku.
saya dengar n jadi tukang sampai kat d other friend.
saya takut dia tertekan kalau tiba tiba d boss hilang dari pandangan...

n dis morNing D news tambah kencang...
i really scared to take part because few people r discussing about making pulut kuning summore...
as i always w selfrite in dis blog, kuning was never top of my list.
I prefer GREEN hehe...

honestly, no matter how much we did not sebulu in d past, but then since all those things r hal2 kerja, so i never take it personally. i believe d boss pun gitu...
belum pernah lagi hati saya tersinggung kerana serangan peribadi melulu darinya, tapi yang dia tegur hal2 profesional tu, semuapun in d end dah diselesaikan dengan penuh profesional jugak. 

That is why, when people planning dis lawak celebration, i dont have d heart to be part of them. 

Anyway, dis morning, i bumped into her..

me: oo izit true? i heard ppl talk dat u wud be transferred?
her: yeah.. i was caught surprised as well, 


dan dia pun cerita. in English. guessed that is one of a few reasons why i kinda like her. kenkadang saya feeling lebih bila spiking.. macam x kena mengena...
maybe i shud say something like, "wat a lost", r "u'll b missed ke" ke, tapi norizan yang suci hati xkan cakap macam tu. i wud never say something yg mushy cenggitu especialy when we r a mere colleague.
but still, she had my utmost respect for her selfless behaviour n hard work. 

instead of cakap things yg akan put both of us in awkward position, i shook her hand. 
n dashed off to my class n asked d kids if they dont mind to chip in to buy farewell gift.
d boss likes tote, was thinking of finding one, d kids ok jer... 

well, it was totally dif when KC moved out before.
let juz say, words hit as hard as fist.
besides, people juz know when u did something for personal glory or for d sake of others' good. 
i must say, d current boss sangat jujur n selfless(dah 2x guna dis word ni).
when u r too jujur n selfless, some quarter may see it as a threat, in a way u ll make new enemies.

tapi Mother Theresa dah cakap, in d final analysis, it is always between u n  Him, not them anyway. 

Well...
I wished d boss wud remain 

Dont call her please.... we r scared of HER

I mixed up d timetable again yesterday.  I went to another class, only to be interrupted 5 mins later by another teacher.
Takkan nak berperang lak kan.. so I went out, n finished up marking.

By midday, a boy asked me why didnt I come up to their class.. Haishh... d new timetable ni mmg chaos la...
I was quite confused y none of d kids dtg panggil.. sgt sesuatu ni..

N this morning, Wanie shared something amusing.
Ni x bole jadi ni... I have to clarify hehehe..

Afterall I have class with them today:)

me: Cikgu Wa told me u refused to call me yesterday because u r scared of me?
kids: *grin*
me: I m so sorry if I ever hurt your feelings, personally. Tapi if i marah sebab belajar x fokus, homework x siap, tulisan comottttt... tu memang i sengaja nak marah..
kids: we thought u bizi ticer..


cett.. alasan.
if i were stucked with something else, I will see them first n leave some worksheets. It's teaching 101 ye tuan puan, or maybe replace d class. sangat sengaja...

Before this, when I were late, diorang akan cari n offer to help me out with books from other class, or carry d big bags, sometimes handbag pun boys request nak tolong bawak.
Baik budak2 ni sebenarnya..


It juz that, after mid year, berjemaah diorang flunk so saya rasa, saya dah tak boleh nak tolerate with their lackaidisical attitude towards lesson.
So drama kungfu pun bermula..

dont get me wrong....
zaman sekarang mana boleh sentuh pelajar...

But then, lepas bertahun2 jumpa pe'el macam ni,
let juz say, i m quite expert in berkungfu tanpa sentuhan.

but still...
anyway, if lately ppl see me with mary jane instead of high heels,
dat means, i have to be kungfu masterji.. again.

I love them so much, hari hari saya kasi tau diorang,
they juz dunno how much.


sekian.

Tuesday, July 23, 2013

Lawak Bab*

Honestly I saw d email notification last night.
Mood yillek, terus tido.
d other friend send wassap, asking to check d e mail.
it juz that my class was packed.
i waited for him to finish his class, so that i could see on his lappy.

my lappy?
on d first floor, another block, so no way saya nak memanjat.

for d record, dis friend is so secretive tetiba. dia x kasi kitaorang bukak lappy dia when he is not around.saya speku, dia ada skandal juta2:)

n d video clip was sooo funny.
gila bab* funny.


hahahaha..
nanti2 i'll paste

14th Ramadhan: the blue seeps in

Hav e u ever feel so lethargic n juz cant move ur feet out from d bed?
And u start recalling d food u consumed, the things you had done n d dreams which still out of ur reach...

n suddenly u feel sangat sesuatu, n instead of make ammend you start feeling depressed n so unmotivated to pursue anything that u want most, n so dear to ur heart...



in time like this,
you juz weeping n wish things wud be allright.
it wont.

goshhh...
shopping is a good therapy, but suddenly u realized, money NEVER grows on tree.
despite ur horrible state, u state, u still have to go to work, put on d plastered smile n pretend ur life is nothing but A bed of roses.


Have u peep?

Saturday, July 20, 2013

11th Ramadhan: colours of love

ni kali ke4 berbuka puasa dengan Arif kat spital.
Dia moody. Diam je..

Padahal waktu saya dtg zohor, dia ok je. Saya balik nak solat Asar, lagipun mom, yus, riena n danish pun ada...
Instead of terus balik, saya singgah solat kat masjid. Ada function polis traffik, diorang jemput ustaz kazim kasi tazkirah.
So, saya pun duduk kat mesjid dengan cargo pant n baby t, sampai kol 6.30p.m. jalan jammed so saya terus patah balik ke spital, rupanya polis traffic tu kasi goodie bag n bubur lambuk.

It is Arif's fav.
Tapi dia x mo mkn. Ntah.. diaaaaammm je..

Bila dah habis iftar baru dia cakap..
"tangan orang sakitla Andak"..

Kesian...
tapi bila i bid gud bye, he was kind of ok je..

on d way out, i stopped to see Pakcik Cad.
He was kind of excited sebab ada teman nak cakap.
His family mmg datang melawat tiap hari, tapi bila malam diorang balik.

Sometimeskan...
Bila jatuh sakit, barulah kita tahu kita ni disayangi ataupun tidak..

Yes.
I m speaking from my experience.
Bersyukurlah walaupun hanya seorang pun yang mengambil berat.

Tetiba saya jadi melankolik x tentu pasal.


Sekian.

its not funny dik..

Hari hari keluar muka awak berdua kat paper, menyampah jugak..
finally dah masuk lokap, gud for u..

nak buat lawak or buat lagu ke mender ke jangan sampai menyakitkan hati orang.
lepas tu bila buat filem, orang x mau tolong promote,
tak hingin pun nak tengok,
tau pulak marah...

dah hidup satu negara, jagalah sensitiviti agama dan bangsa lain.
nak glamer pun agak2la dik..

honestly, nak tulis nama awak berdua pun akak x mo..
wat u did was horrible .
i dont think both of u will repent.

But I always believe Allah is great.
Tunggu sajala balasan dari Nya.

sometimes all we need is

to listen..:)


sekian.

Thursday, July 18, 2013

bittersweet of life katanya...

Ada hari ok,  n today was not one of it. I woke up at 4 a.m, but still lambat jugak sampai kat workplace coz I took extra time berlari ke tingkat 4 hospital.
Ariff needs reading materials. Gigih kakaknya menghantar coz I m pretty sure no one wud visit him siang ni..

As a result, I was extremely sleepy by 12noon. Gigih saya memaksa the other friend bukak thread but katanya dia x reti cerita. Dia x tau kot, he is one of my favourite storytellers.. d one I ran to when I have trouble:)

Later we had a meeting. Goshhh.. I almost fell off d chair. Sangat sangat sleepy... that's when I received text message informing my neighbour's father passed away.

xkan x g kot...
So Yatie n I went to Kalumpang. By d time sampai, jenazah baru masuk dalam van.
Lupa nak cakap, Siti n Muza guide us, if not konfem sesatla...

After that, went home n cooked for iftar.
Nothing much, coz tergesa2 sangat, x sempat pun nak defroze
Arif called again, asking my whereabouts.

It was 7.25 p.m barulah dapat berdiri depan pintu lif to visit Adik.

I m glad I did, coz he left his dinner untouch.
Katanya nak makan nanti...


Once dah masuk waktu, Arif pun makanlah dengan berselera sekali.
What if I didnt come?
Agaknya d food remains untouch.

Betul eh orang cakap...
Blood is thicker than ayo.:)

Wednesday, July 17, 2013

8th Ramadhan: Operation theater

Serius kaget kot dengar bunyi talipon while driving. Super nervous when from siblings. Nampak x plural form tu...eru

My siblings xder beria nak miscalled banyak kali juz nak cakap I love you...
Tu yang cuak tu..

Once sampai kat 12A, I called Acho, he said Adik akan dibedah.
Eh...
Lepas letak beg n capai towel n toiletries untuk Adik, I dashed off to d hospital.
Ada 3 wad lelaki, wad 9, 10 xder pun nama dia, wad 8 aishhhhh..
rupanya wad kosong..
Dem*

Then baru teringat nak call Ariff.
Dia kat Dewan Bedah rupanya... n d crews r waiting for next of kin to keep his belongings..

Since dia g pagi tadi juz nak follow up je mana nak tau kena operate, so dia g sensorang je la..


One of d doctors tu was ex student. so hati rasa lega sket.
Arif pun nampak konfiden.
Hopefully things wud be ok.
Now saya duk kat luar, sambil pegang talipon.
Maklumlah... adik beradik ada 12 orang...
gigih update kat semua..

btw... Dah nak Asar, guessed I shud go home n change to something decent.

well...
pernah x korang baca Mastika pasal hospital berhantu thn 90-an dulu?
lets not go into there...

Tuesday, July 16, 2013

7th Ramadhan: Zana

Gosh...I haven't talk to Zana for so long. Of course we've bumped into one another frequently, but then setakat  hai hai bai bai saja.

Today, when I reached 12A, she kind of yelled, "posa ke?"··
I nodded, n she approached me.  I had battle among my conscience to invite her in or not.
Mak saya memang ajar jangan sembang lama dengan orang yang ada anak kecik, takut ganggu budak2..
Tapi...
Dia yang datang umah saya kan? Lagipun her twins still kat umah pengasuh, besides, dia kata dia stress... mak saya x marah kot kalau tau:)

Dia stress dengan KC.
Honestly, semakin dia cakap, semakin kitaorang kasihan dengan KC.
Suffice to say, Zana summed it up well..

"yang dia nak kejar, SIJIL tu la... suami pun dah hilang, anak diabai, orang bawahan dia x jaga. Bila pencen, pandang je la sijil sekeping tu".

Isn't it sad?
Harap-harap KC akan dapat apa saja yang dia mahukan. Selalu saya tulis, kalau saya ada kuasa eksekutif yang besar, saya akan kasi segala pingat dan pangkat yang dia mahu.
She deserves to be happy. If all those pingat n pangkat wud make her happier, kasi aje la...


Well... bersembang dengan Zana always makes me ketawa berguling. Cerita sedih pun kitaorang bantai ketawa. I feel like an old time...

Cettt..
Baru ingat, dah hari ke-7 berpuasa, tapi mengaji baru nak masuk Juz 2.
Reminds me...
Kalau saya panjang umur dan pencen nanti, yang akan saya tampal kat dinding hanyalah...
errr... apa ye?

So far, x der satu benda pun yg saya tampal kat dinding.
Banyak lagi checklist yang x dipenuhi..
termasuk habiskan 30 juzuk every Ramadhan..

*sigh*

6th Ramadhan: Kasih sayang tak bertepi katanya...

28 Mei Arif jatuh motor on his way home.
Until today, he still on medical leave, on and off.

The wounded was healed, tapi dia still rasa sakit n kakinya bengkak.
Yesterday he was supposed to see the doctor, again.

My mom tak puas hati, she wanted second opinion.
Andak dialah yang kena bawa g klinik lain.

Jadi petang semalam, we went to Klinik  Gomen.
He got another MC and was asked to come again next Wednesday.

Since dah lambat, mestilah dia kena tidur kat 12A.
He went to Pasar Ramadhan, but bought nothing.
I want to eat MY food.

Jadi terpaksalah dia makan apa yang Andak dia makan je..
Ayam goreng, meatball soup dan ikan masin.
Samosa dan juga dried apricot. Kurma mesti adala kan..

Arif makan x komplen.
Yang dia komplen  cuma, "ko boleh tak jangan nak membanyakkan bekas? karang satu kerja nak basuh plak?"

Elehh...
Baru kena cuci pinggan sendiri, dah berkira......
The thing is, I am so used guna banyak pinggan sewaktu makan.
Fefeling  makan kat hotel.
Padahal.....

 And this morning beria bangun sediakan sahur.. yang tidak seberapa itulah...
Normally, I only drink a glass of warm water, tapi  since  Adik memang jenis yang mesti sahur makan makanan berat, gigih saya bersilat kat dapur.

Hopefully,  jiran kiri kanan x komplen la  dengar bunyi kelentung kelentang hari ni:)

Monday, July 15, 2013

4th n 5th Ramadhan: misi mencari oven

Selalunya, kot saya nak beli apa2, my sisters banyak bebeno tanya..
Tapi bila saya cakap nak beli oven, cuma satu soklan je diorang tanya,.

"nak yang macam mana ghopanya?"

waaaa ini sudah cukup baik.
jadi gigih la saya dan Baby bershopping on weekend.

Saturday, sebelum sampai umah Nik, we stopped at Mahnaz. We bought a kilo of roasted almond-RM40, a box of rotab, almond dates, kabsah powder, sunflower seeds n dried apricot and zehra dates. i forgot how much it costs, but I like it so much when Abang Dos, asked

"survey harga ye?, ok x?"
Sungguh suci  hati abang iparku. My other abang ipar, Abang Mukhlis was on his way out with Naufal, Ilman, Nisa, Alia n Adib. Satu keluarga ponteng sekolah tu, kecuali mak diorang.

After a looooooong talk with Anjang n Nik, Baby n I meneruskan misi mencari oven. tapi hujan lebat so we went stret to Yummie. We bought packets of premix cakes and biscuits,, pineaple paste, blueberry jam padahal kat umah ada lagi.., pizza base, mozarella cheese, almond strips, choc chips and well.... ribbon. It was there n looked tempting so sambar je.
By the way since I NEVER have a set of round baking pan, so sambar sajalah..
Maybe someday I'll use it:)

It was almost Maghrib, we stopped for a while at Warta to buy groceries.
Baby cooked carbonara spag for iftar. It was superb when accompanied with Mango juice imported from Saudi. Honestly,  saya memang suka sangat juice dari negara Arab, RM8 je pun sekotak yang 1 liter. Sangat berbaloi la..

Still oven x beli lagi..

The next day sambung lagi misi mencari oven.

We bought many many headscarf instead@jalan TAR. It was overcrowded but, heyyy it's d spirit of Raya, who cares anyway? I also bought a lycra jubah, which I dont think I'll wear. 

Then, our next destination is Sogo.
I need a pair of loafers and baby need long pants.
Got Larrie loafers and Hush Puppies grey sandal which on gila gila punya  discounted price. 

Finally, we remembered our mission.
We went to Houz, yesss d ovens were there..
Snapped pictures, and survey the catalogue..
Send the pic to Nik.

Anyway, I like the pinkish blanket so much. 
Besides, on a hot night I still need blanket, but of course the comforter  yang ada tu sangat tak sesuai.

 And I need new curtain too.
Yang ada tu dah koyak, huduh sangat.
Found yang sangat sesuai dengan budget kat Reject Shop.,
Beli la jugak...

Oook.. misi asal nak beli oven je.
Macam mana nak bawak pun, balik naik bas..
Sudahnya Nik juga yang akan belikan nanti.
Itu sajalah cerita saya mencari oven.

Sekian

Friday, July 12, 2013

3rd Ramadhan: Aku Lelaki Konfiden

Bukan saya la kan...

Today we had a new timetable, and with d messy table and messy mind too so I must say that the day was in total mess.
I mixed up the period, ended up, I walked up and down which makes me dizzy.
Nothing to do with fasting month actually.

That's when I bumped into a good la sangat  friend of mine.

This incident happened pada suatu hari sebelum bulan puasa la kan..

We were googling the Earth together, 
and two other friends came n joined us occasionally.

Saya pun tak pasti either the adverb OCCASIONALLY  tu sesuai ke tak, nak memberi tahu sekejap-sekejap the other two came, because we were talking berpusing2 dan ubah-ubah topik since there were many things to talk about.
In a way I m telling, there's nothing hanky-panky between us.
NEVER.
(gigih saya menegaskan)

Sebab dah mengembara macam2 tempat tu kan..
so I asked him, 'masa depannya'
the what ifs la katanya... dia ketawa-ketawa tak nak jawab.

me: ye la kalau-kalau
him: kalau apa? x adalah....
me: if anything happens..
him: xder apanya... banyak fikir la dia ni...

Bersungguh-sungguh dia mengatakan betapa tidak relevannya soalan saya itu.
Sebab dia lebih pandai dari saya dalam bab agama (dan hal hal lain jugak) ni, tak berani saya nak melawan2. Lagipun dia lebih tua..hhehehe

"Aku lelaki konfiden" dia cakap, perlahan, dalam dengar tak dengar.
"Ok.. tapi kita selalu ada tau.. I am a phonecall away" saya cakap, tak nak mengalah..

Sebenarnya a day before (rasanya macam on Sunday) I talked to a friend (which shouldn't be named).
Dia tanya, "Boleh tak kalau nak suruh kakak ipar keluar dari rumah pusaka tu?"

Kawan saya inherited the house dari ayahnya, tapi abangnya occupied the house sejak mereka berkahwin. Recently hubungannya dan kakak ipar turned sour.

Padahal dia tak memerlukan rumah tu pun.
Sengaja sangat. Sebagai menjawab soalannya saya cuma jawab..
"kalau nak masuk neraka buat la macam tu" 

From the look kat muka dia, saya tak rasa pun dia takut nak masuk neraka...

Hopefully d spirit of Ramadhan would erase the bitterness.
Hopefully Lelaki Konfiden itu would have a peaceful life so dia tak perlu menalipon saya, sampailah ke hujung hayatnya. Aminnn

Sekian.

Thursday, July 11, 2013

2nd day Ramadhan: Oh Baby

Since yesterday Baby ada kat rumah, it is HER tradition, awal puasa she will come home.
Jadi dia la gigih memasak.
Kalau tak tomyam mesti sup.
Bolehla....

Its not all about food.
Somehow since few years ago I refused to associate Ramadhan n food.
It juz bila Baby balik, we had so many things to talk about.
Tak cukup mulut rasanya..Bila dah banyak cakap means, I know lots about her frens, job n life.

Banyak kali people mistook me for her.
Kalau saya xder mood, saya akan cakap, "maaf ni kakak dia dik".
Kalau saya xder kerjaya, saya layankan je orang tu cakap.
Until at one point dia akan tanya, " so,  Bib wat u been up to?".

Barulah saya cakap, " Bib now kat.....".
"Jangan main2 Bib," selalu orang tu cakap gitu..

At the end of d day they would realise, I m definitely a diff person.
People thought we r twin, we r not.
Its d time we share together which makes us sangat sangat sebijik dot.

Or maybe...
I am REALLY look younger than my age.

  • Wednesday
  • Peter Dass
    Privately I always thought you look younger than your age! 
  • Today
  • Peter Dass
    We don't know about people under - say, 35. But I assure you anyone above 35 - when they say something it's the honest version:P


Perghhh...
Lepas ni saya nak jual Jamu Muda Rumaja :) 

Sekian.




Wednesday, July 10, 2013

1st day Ramadhan- all I did is counting days

Bersahur dengan painkiller was not my idea of fun.
Especially on the first day of Ramadhan.
But then kalau boleh dipilih2, saya lebih suka diuji dengan kesakitan dan kesempitan hidup berbanding dengan ujian kesihatan yang baik dan kemewahan.
At least, adalah rasa insaf sikit dan sedar betapa kerdilnya diri ini....



In between sleep on n off, I managed to do few errands.

Sewaktu surrendered d international passport, a pakcik  yang pada mulanya nampak sopan dan berhemah tinggi cakap,

" eh mudanya lagi..."
"tak pakcik... saya dah tua sebenarnya..." saya jawab dalam mood nak sentap.


Maybe I shud forget all my tudung pasaq kemboja.
It makes me look younger than my age·

Or maybe I shouldn't smile back to strangers, because it makes me looking, girlish  lala sangat to them.

Tuesday, July 09, 2013

a day before Ramadhan part 2

"teacher janganlah marah...." goshh...
drama lagi...

I hugged her tightly and others came forward too..
With d same lines.
From d corner of my eyes I could see antenna penjaga tepi kain (PTK) mencapai.

Since PTK otai itu tak mungkin berani bersemuka (typical PTK banyak cakap, hasil xder pun) so I decided to entertain their curiosity.

While d girls komplen itu ini, I showed them d proof that they had misunderstood things.

"see... kalau tuduh nanti masuk neraka" I told em sambil ketawa.
They shrieked n went up.

I sincerely hope d kids ini akan berfikir panjang dalam setiap tindakan mereka.
Dalam doa yang tak pernah putus saya doakan mereka jadi orang yang rajin, gigih dan jujur. If they ended up being d PTK, heh.. mau saya menangis kot...

a day before ramadhan part 1

Mr. Hamid was asked to do this particular activity, of course we would be more than willing to help.
We= fid and I

In d beginning there was a problem. Silly ones.
What I dont understand is, when someone came and gave advice ala ala manusia lindungan kaabah gitu.
Goshhh... kalau cakap modalnya gigi n lidah, tell u what..
I never give a damn!

I juz have one final word though.. "Poh!"

Perasaan jengkel makin bertambah when I see lelaki itu talking to her later.
What izit with u people?
If  all you could do is berpura2 ingin membantu, please stop it. You might succeed once, but doesnt mean people never learn from his/her experiences. Suffice to say, WORK HARDER MAN....

Monday, July 08, 2013

Ada apa dengan kenangan?

Tajuk sangat melankolik.

It just that, a friend said dia x suka simpan gambar ke apa2 ke sebagai kenangan.
Oook..
Me too..
There's few things/people/incidents in life which I refused to remember so chances are, if you ask me about it I would say, I know nothing. Period.

But then there were things which given by people whom at times saya rasa nak baling orang tu kat dinding, but I still keep it because I know orang yang memberi itu took trouble to find something I might like.
I am referring to a purplish bookmark given by Kak A. Hahaahhaha..

This particular friend, (yang kata x mau ada apa2 kenangan tu la)
Sangat mengkonfiuskan saya.
Tak ada kerjaya saya nak menCSI kenapa dia begitu.

If u think dia ni anti-sosial, pyschopath ke hapa, nope, 
none of the above.
Dia normal je, ook la... puji lelebih pun x guna, dia cakap dia xder abang pun..
(tapi sebenarnya ada.. elehhhh)

I am so sorry pal, 
this blog is meant for kenangan di hari tua.
Kenangan saya di hari tua.
Since we are friend la sangat,
things that we did together (with others too hokey... )
would be part of my kenangan la kan..

Unless you want to unfriend  me ...


Sekian.
p/s sambil ketawa evil!

p p/s gambar from google

Sunday, July 07, 2013

Terlajak laris!!

Entry ini xder kena mengena dgn iklan tu even though I always wonder, why does Allah created such a beautiful human, in a way I think he is good looking, with well... no offence ok... funny voice.
I  learnt that, we could always learn to project our voice to make it soothing to ears.
But still, suara akak pun serak serak sengau dik..


Back to the title, a friend of mine, said her husband  cakap,  diorang sangat menyampah dengan seorang rakan sekerja yang gigih post gambar makanan yang dimasak dalam blog dan facebook. Their colleague tu quite famous and she has thousands of followers. SO?

Jap... I took time to digest the info. Of course  dengan semangat menyebok nombor wahid, saya pun google facebook pompuan tu.

Idakla over pun..
But then she generates side income from her passion, of course she has to post all those pics as a promotion. 
The hubby tu pun was oversea graduate, supposedly, xla jumud sangat pemikirannya. haha..

Malas nak teka hati orang,
saya tetap rasa kegiatan memuat naik gambar masakan dan berkongsi resepi adalah budaya yang baik. Asalkan tiada unsur2  riak, takbur dan ujub.
Photo: july 7,2013: brekkie
In my case, sometimes I uploading food pics, to remind my food intake, to tease my nieces n nephews and most of the time  untuk kenangan diri sendiri di hari tua.

Saturday, July 06, 2013

Ghajni in hindi part 2

 I think, if  I was not mistaken, he took me to movie.
Either citer omputeh r kantonis..
because (again... rasanya beginilah jalan cerita hari tu, saya betul2 x ingat sangat)

Because he said citer tu x tayang kat cinema yg kitaorg g ari tu..

me: can we go to smmit?
jie: geleng kepala
me: I wanna watch that movie.. please
jie: best sgt ke?
me : sangatt.... u know.... hero bla bla... citer dia bla... best jie...bla bla.. can we go?
jie: nope.
me: c'mon.. I pay u..
jie: noooope.
me: I won't tell anyone u g tengok citer hindustan.
jie: d answer is still NO.


can't believe years later saya boleh tengok jugak citer tu kat tivi. Heh?

Ghajini in hindi

oook..
Since saya dah terbeli tudung yg x masuk dalam budget, so, instead of beli laksa johor for lunch,  I had to go home , masak nasik n makan je apa yg ada kat umah.

Which is a good move sebab tertengok cerita hindustan.
It is remake cerita tamil, tajuk yang sama macam di atas.

I've write how much I love dis story which
I watched  ada satu malam Deepavali million years of light ago. 2nd time tengok saya still menangis tersedu-sedu..
tacing gilers....

When I learnt ada remake, gigih saya talipon jie pagi2 ajak g tengok (ayat buku: menonton).
"do come. we'll see ok".
it was few years a go, lebih kurang gitu kot, tapi saya konfem macam ada bunga2 harapan dalam ayat. Itu yg saya gigih memandu 2 jam tu...

He took me out...
really forget where.

step 6: gambor passport saiz jumbo.

funny..
negara ni je request gambar saiz ni.
masa g ostolia, x payah visa pun..

"g negara ex-commonwealth x paya visa", jie snapped masa tu.
nampak  sangat pengetahuan am saya gred E minus je.

by the way, I thought I was supposed to put on dark headscarf,
for me dark could be dark blue, dark red, dark purple  etc etc...

Only to be told  by the orang kedai gambar tu, HITAM SAJA MAAA??
perghh...
Malas nak soal jawab, I paid a visit to kedai kain bought a new black bawal tudung,take off mine, put on the new ones which cost me dupohlapanhengget and walked back to kedai gambar.



2sets of pics cost me RM20.

Teringat plak sewaktu saya duduk atas tangga sensorang sambil pandang kaabah many many years ago...

her:adik, adik dari mana?
me: Perak. Akak?
her: Jb. dah berapa kali buat umrah.
me: adala sikit2...
her: dapat cium hajaraswad?
me: adala kot..
her: adik, kita ni datang jauh2, banyak kita dah korbankan....

sebenarnya dia nasihat panjang. Saya speku dia ingat saya pergi tu ada orang sponsor kot, padahal saya pun macam dia,



macam-macam saya terpaksa korbankan...
it was never plain sailing for me since d beginning.


sekian

Friday, July 05, 2013

When I thought it was over...

...am talking about Teknik Menjawab programme.
Suddenly sumer orang berkejar2 nak buat these programme.

Here's d pics
Teknik Menjawab Pendidikan Islam, July 3.


teknisyen testing2
d kids
MC x hafal teks
Cenderahati
Teknik Menjawab Sains, July 5.
MC- nervous wreck!
Speakers
Tukang baca doa


bole dia peace2 gitu... haishhh..

I have to say that I was extremely exhausted, stressed out and goshhh!!!
(Penat woo jadik tukang susun meja kerusi)
Once I went to d musalla, and cried (sensorang )


Then a student came and asked this silly dumb dumb question
her: teacher g mana? kitaorang cari nak ajak makan. Teacher merajuk ye?
me: I have to wait for these PA system. makanlah dulu..
her: teacher merajuk ni... tengok muka teacher pun lain...

Duh!
Nak merajuk napanyer?
Dalam kamus diorang cikgu mesti sentiasa tersenyum manis je kot.
Cikgu mesti selalu ceria, tak pernah letih, tak pernah penat.
Macam dalam gambar di bawah ni kot...

p/s tu baju baru hehehe

Thursday, July 04, 2013

The act of love.

How do u show your love to ur loved ones?
Atau sebenarnya cinta itu memang tidak pernah wujud jadi anda (dan saya) merasakan tidak perlu menunjukkan atau melakukan apa-apa untuk menyatakan rasa cinta.
(bunyi macam sarcastic sangat)

I guess, rasa cinta itu dapat dirasa (if any).

On Sunday, Nik texted, "Adik, Baby belikan butter sampai 4 untuk ko tadi"
Nik is my sister and Baby is our youngest.
I love baking so much sometimes, so diorang belikan butter, even though dalam hati saya harap diorang belikan oven (ungrateful!)

At the same time Yatie, made a  pit stop at Gurun, I called Abang Ngah and he came for a quick meet up. With Angah and twin of course.
Guess what my Angah get for me?
Yep.. a Pamoga plant.
Why?
because we love gardening so much.

In a way, we always think of our loved ones when we see things that they might want/like/need.
Giving is one of ways to show our love.

Sometimes it could be as small gesture as a short text message"wsh u spdy rcvry!" which takes u sometimes to decipher the message.
Suffice to say, when u didn't feel loved,
most probably the love wasn't there from the beginning.

Maybe, it's the right time to bid goodbye.

Sekian.





Tuesday, July 02, 2013

Umrah itu Ibadah.

Tapi bukan wajib pun.
Tak masuk dalam Rukun Islam.

Jadi saya sangat kurang manis, jika umrah dilakukan sewaktu hari bekerja.
Bila kerja ditinggalkan, akan ada rakan sekerja lain yang terpaksa mengambil alih.
Kalau rakan tu redha, okla..

Jika tidak?
Dengki atau iri hati memang tiada dalam kamus saya.
Rasa pelik dan jelik tu lebih banyak agaknya.


Marilah kita merancang ibadah kita,
supaya tidak menjadi bebanan kepada orang lain.
Semoga saya tak termasuk dalam kategori ini.


Saya tak nak paste apa-apa ayat quran, hadis ke apa.
Saya memang jahil, jadi saya bercakap ikut pemikiran logik saja, yang pelajar Tingkatan 1 pun boleh fikir.
Saya sangat percaya, kat dunia, kita boleh cakap macam2 nak justifikasikan tindakan kita,
percayalah, pada hari Akhir nanti,
semua perkara dihitung semula.

Jika orang saya tujukan entry ini terbaca, let me put it in bold
I THINK IT IS SO WRONG.

Sekian.

Step 5: health screening

Sebenarnya semalam.
Tapi tersentap sebab orang tu kasi remark macamlah... entah..
Macam sentap la jugak.
On second thought, kalau saya tak pergi klinik pakai oversized track bottom n t-shirt negeri Perak hitam kuning tu, mungkin dia tak cakap macam tu.
I should invest in baju yang .. entah..
I was from my workplace yesterday.
Funny, that day people called me makcik because of my work dress and yesterday, I was too young pulak dah. Duh!

Camni la cerita step 5.
1. Kasi buku kesihatan.
2. Waiting to be called.
3. Got the number, g check tekanan darah, timbang berat dan sukat tinggi.
4. Cardio check-up (cess!!)
5. Waiting to be called again!
6. See the doctor - answer few questions and examine few other things again.
7. Passed!!!!
8. Injection
9. Ok boleh balik.

Sekian.


Monday, July 01, 2013

amboiii senangnye dapat?

saya angkat muka n tenung muka orang tanya tu..
orang kata hati saya kat muka. mesti dia perasan muka annoying saya especially, since dia bukanlah orang pertama yang cakap  hal yang sama.

"xpa... muda muda dah nak pergi", dia sambung sambil tersenyum.
"xla muda sangat pun", saya jawab sambil cuba nak tersenyum.

"saya daftar dah lama" saya sambung lagi...
oooooooo


tetiba saya sentap.
x tentu pasal..

haji express itu haram ye tuan-tuan.
sekian.