Friday, August 30, 2013

Rahsia kita berdua:(


pic from google

Hope is the thing with feathers -
That perches in the soul-
And sings the tune without d words-
And never stops - at all


Thursday, August 29, 2013

Izlan's red letter day

During Hari Raya, Nik asked me, "dik, ko janji ngan Izlan nak bawak g tengok Merdeka Parade".

As far as I remembered, memang x pulak.

It turned out, hobi baru Izlan ialah menanda kalendar.
Dia tulis siap2 event kat kalendar. Ala2 planner gitu.
Kat tarikh 31Ogos, he wrote Merdeka-KL.

Sebenarnya saya x tengok pun kalendar tu... kakak saya yang cakap. Dia pun cuak kot coz selalunya saya akan cakap ngan dia dulu.
Saya pun cuak jugak. Tarikh nak fly makin hampir (tolongla doakan...) basically I tried my best dari bersesak2 sebab takut -takut nanti terjangkit batuk ke selsema ke, or simply terseliuh or whateverla..

Juz now, I received d text message, "Mak Andak, jadi tak kita pergi Dataran Merdeka?".

Well...
Ye lah...  saya selalu fikir, masa diorang kecik2 ni je diorang nak jenjalan ngan Mak  Andak. Bila besar, sesilap jumpa kat jalan pun diorang buat x nampak je.

Wednesday, August 28, 2013

Talk till u drop

Nama pun untuk kenangan di hari tua eh? Jadi saya tulisla few incidents in life yang kalau panjang umur saya akan kenang semula...

Afterall today I m still on medical leave, jadi besides, mengemas umah yang macam diserang pengganas dan membasuh kain baju satu beg, xder apa yang lain dari hari biasa. I dont even cook lately, sebab tanpa sebab2 yang logik saya takut nak makan banyak. Lagi senang g kedai, bawak tapawer, mintak sescoop nasi, ambik ikan seekor, amik sayur. cukup sampai malam.

Oh... panjangnyer intro. Dasar babysitter memang cakap banyak eh...



Speaking about cakap banyakla kan....
Adala tu hari, gila-gila saya berbual ditalipon dengan d other fren.
Berenti sebab pas tu I have class to attend n he had an errand to do (no elaboration)
Out of habit, saya check our conversation duration.
Mak aihhh, sejam setengah....
Jap... gila ke hapa? x pernah seumur hidup saya bertalipon berjam2. Ngan my bestfren, et pun dulu2 paling lama 45mins je kot... Despite et n I dulunya berjumpa sebulan sekali (since 2008 dah x pernah jumpa pun), n d other fren n I meet like..
DAILY!

Sebelum korang speku kitaorang cerita pasal gossip2 terkini, sebenarnya tajuk perbualan yg x cukup mulut kitaorang bercerita tu cumala Syiah.

Dia penentang tegar Syiah. Me too... thats after perbualan panjang lebar tu la. Sebelum tu saya baca gak dlm paper tapi x la amik pot sangat pun.

Saya cuak nak tulis panjang2 kat sini, sebab saya takut Allah terbalikkan hati saya pulak. Dahla pengetahuan agama saya secetek air kolam ikan kat bawah tangga tepi opis kat my workplace tu...

Suffice to say, now I m fully understand kenapa kerajaan haramkan Syiah di Malaysia.
Tapi sebab xder kerjaya, since last nite saya pun googled sana sini.

Waaa siap ada fesbuk Jom Nikah Mutaah tu... (lepas fikir panjannnnng I decided not to paste d link here)
N there r few arabic terms yang saya x paham n terpaksala rujuk pada d other fren, dia kata dulu dia amik Arabic masa sekolah, saya percaya je even though x pernah tgk sijil SPM dia..

Dia juga kata, he always discuss about it with a certain colleague.
Sebenarnya saya selalu nampak diorang berbual, tapi kalau saya mendekati mereka, dia selalu berhenti cakap n kenkadang menjeling plak tu. Heh?

I wonder...
pas ni kalau saya ternampak diorang berdiskas, wajar ke x wajar saya duduk menyempit?





Ok..
saya jawab sendiri.
Jangan!


Sekian.

Tuesday, August 27, 2013

cerita tukang urut

nama makcik ni Acik Irus. Dah sah sah dia keturunan banjar. My mom called her coz anak dia sangat sangat x ok.

As my mom put it, Acik Irus ni sangatla senang nak berurusan. Short notice pun dia still datang nak hulurkan bantuan.

Soalan pertama lepas dia pegang tempat yang sakit tu was "pernah jatuh x?"
Mana ada kot.... jatuh cinta adalah.. hehe.

Ok.. serius x kelakar.
masa tu saya jawab x jer, tapi most of d time saya memang angkat barang berat2...babysitter kan...

Dia pegang lagi kat tempat yang sakit. tekan2 sket... n tengok muka saya n tekan2 lagi.. n decided it is prolapse. saya segan nak tulis dalam BM.

Next step, she massage d said part, tolak2 sket in 3 dif direction.
Sakitnya, perghhh... sangat sangat..

Once  she went home, saya pun googled pasal tu..
Oh...

Goshhh pas ni jangan harap saya nak gendong buku berat2 tu lagi... nak ubah perabot umah pun saya x mo dah. Gila sakit...

But on second thought, kat 12A mana ada perabot beria sangat pun...


Sekian

Monday, August 26, 2013

Shy guy:-)

Giler cuak kot dapat call pukul 6.23a.m.
Dalam kepala asyik fikir yang buruk2 je.
As usual d conversation always straight to d point.

Q: macam ok x?
A:  x kot..

He wants me to relay d message to d boss, as he put it
dia segan...
After many2 years, I think we understand our colleagues like d back of our hand.
Kalau saya charged seploh hengget everytime dia suh sampaikan soalan ke pesanan ke dokumen ke kepada rakan2 sekerja pompuan, maybe by now saya dah boleh pakai SK-II kot.

All my close fren saaaaangattttt workaholic, kalau dia cakap MC means memang betul2 sakitla tu... tu yang saya x banyak songeh tu.

While in my workplace it is an open secret saya ialah Jurucakap x bergaji, but d new boss might have some other things in mind.

Ohh... I juz hate that smile when I mentioned his name, terus saya cakap tergagap2.
Goshhh...

During brekkie, I heard one of our closest friend asked his whereabouts.

me: dia talipon cakap dia MC
him: sakit apa?
me: tak tau... dia cakap MC je
him: napa tak tanya?
me: kita malulah..

Selamat berkenalan..
Saya pun pemalu juga sebenarnya:)




psttt.. quotes from google

Sunday, August 25, 2013

step 8: kursus perdana 24-25 Ogos

It was err.. mentally and physically challenging.
but then that is what the course is for.
to prepare d participants mentally n physically before the long journey.

Ni tips untuk yang bakal menghadiri (pada suatu masa yang x tahu bila)
1.  pastikan anda cergas, kalau semput nanti sendiri pun rasa x best.
2. makan seadanya. kawal nafsu makan n tidaklah anda menghabiskan masa nak beratur di pintu toilet je pun.
3. bawa pakaian telekong sepasang je. kot x cermat misti tertumpah makanan, like i did,  but it is a good way berlatih jadi cermat.
4. orang sangat ramai n sesak, rancang strategi nak g mandi dengan kemudahan yang terhad. uda n i managed to arrived at d bathroom taim org xder. of  course, it needs planning.
5. it is d right time to start ambik wuduk guna spray bottle instead of bersesak g bilik air.
6. prior to d course, pls hv a gud rest sebab masa kursus tu tidur dua jam je... nanti kat SANA pun cenggitu gak... katanya la kan..
7. there r many gifts sponsored by various corporations, make sure ur baggage is spacious enough.
8. this is my personal opinion la kan...
masa kursus asas since byk beno mendengo n kenkadang fikiran pun x berapa stabil, there r lots of thing yang saya terlepas pandang. if tuan tuan pun macam saya, when it comes to hal2 agama ada sedikit benak, so do attend this course.

IT HELPS A LOT!

pstttt... errr nak cakap ke x ni...
ujian n musibah pasti ada, whatever it is, juz remember the whole journey is really testing time for any jemaah.
banyakkan sabar n muhasabah, insyaAllah u ll taste d sweetness of ur sacrifice.

Finally,
Hikhik....
kurangkanlah bercerita hal hal lagha...



Sekian
bekas kasut dan botol spray untuk mengambil wuduk. I heart Bank Islam

Tidur beralaskan tikar for one night. Ada yang tak tidur pun. Saya n Uda pantang letak kepala zzzz
What a foreshadow. Uda yang beria nak bergambar. I donwan.. takut saya tersend kat instagram, nanti saya riak n ujub pulak.. "ala jangan la send" uda cakap. I know myself well, so I juz snapped her photo untuk kenang-kenangan.. turned out.....haishh
Goshhh eksaited giler dapat sebeban gifts. Syukran!
Tempting! Dah namanya kursus haji takkan nak makan benda yang x halal pulak. Nak mintak kebenaran malu dowhhh. Ambik gambar sajala..


p/s gambar2 ini diupdate pada sabtu 19/10/2013. Selepas habis musim haji, atas sebab2 yang sangat obvious - mencegah bunga bunga mazmumah.. 

Friday, August 23, 2013

Hari Interaksi anecdotes

 
1. Maya's mom was d first. She expressed her anxiety coz few subjects Maya got below 90%. Dia risau, saya lagi risau...Mata Maya pun dah start merah, despite she got 9As. haishh..

2. As usual Fiza's n Ina's mom came. Like before,  muka Mak Ina misti cuak.
Me? tambah takut la...

3. For d first time Dawi's mom came. Normally only his father came. Patutlah kali ni Dawi x kasi skrip suruh cakap kat parents dia.

4. Luckily Adam's, Lut's and Najwa's parents came together. Senang, since d three of them hampir sama je result so diskas sekali. Kakak saya dah pesan, dia tension ngan cekgu yang cakap lelama, org datang nak sign kad bukan nak dengar cikgu membebel...
 tapi besok2 kot anak2 dpt result teruk, sapa yang disalahkan? kalau budak xder masalah, kita pun x larat nak buang air liur.
Hehe... jgn speku.

5. Amirah's dad came. This dis around He Actually SMILES. I wished she will get 9As  and  makes her father happy. Well, I juz learnt her brother is a lawyer... ooo

6. Had discussion with 2 of my colleagues whose children are in my class.
Apa rasa? Stress tahap tenuk.
Mengajar anak kengkawan sebenarnya lagi stress dowh.. especially when both of them memang kawan yang agak close la jugak..


7. Nik's n Haziq's mom came when d party was over n I have a class to attend. Bila tengok kesungguhan diorang, saya teringatkan 2 of my sisters yang juga surirumah n terkejar nak hadir kot ada acara jumpa cecekgu. X sampai hati nak buat cincai2. ..

8. While turun naik attending d latecomer parents, guess I shud thank d other friend di atas kesudiannya menjaga my class.
Redha ke tidak tu belakang kira...



I hope dia perasan, betapa gigihnya saya cuba nak mengambil hati dia selepas itu.. hehe...


Tu je kot.
Sekian.

awak marah saya?

Woke up at ungodly hours. Its pouring rain now. A bliss.

Hidup pun macam tu gak,
Ada hari panas, hujan n kenkadang ribut taufan.

Yesterday , a girl came sambil menangis pouring her hearts out.
Her best friend hurled abuse to her n distanced herself.
growing pains!

Guess, she juz need someone to lend ears, so that was what I did.
Giving advice was never my forte.
Besides, saya dah lupa apa rasanya merajuk, bila orang buat macam tu kat saya.

People did to me many time.
Kot nak kira kecik hati, maybe by now mungkin saya dah xder hati lagi kot.



Hidup ni pendek sangat.
Kalau orang dah tak suka, kita angkat kaki sajalah...


Sekian:(

p/s gambar from google

Thursday, August 22, 2013

step 7: booking d vaccine

"Vaccine apa?" jiran saya tanya.

Its really gud if u know d name tapi norizan n adnan n medical term memang kureng n lepas probing sesikit, he managed to figure out which vaccine yang nak diambil.

It helps a lot bila jiran sebelah rumah is a GP n ada klinik sendiri.
If u think saya ni kerjanya kekejap ketuk pintu rumah jiran nak mintak suntikan itu ini, cesss  sungguhla x pernah terjadi.

I have checked dengan klinik n was told d vaccine tu kena tempah.
Nak tempah tu boleh tapi bila pulak taim nak gi klinik. 
Glad I bumped into him n since he wished  selamat hari raya, so I have an excuse to seek his help.

for d record, since d beginning, I was told by few neighbours, tiap kali sorang keluar, sorang tu misti masuk rumah. Yes, they were referring to me n my neighbour.
gila xder kerjaya jenjiranku ini.  And in other word I m saying, d neighbours n me bukanlah mesra alam sangat.

Back to d vaccine, book dulu then buat appointment ngan doktor bila nak amik suntikan.
For two japs, the cost is around RM120-250. I dunno how much my neighbour will charge me.

Pernah x saya tulis, first time I went to his clinic, the charge was FREE?
Gila biru kelabu muka saya masa tu... Jiran saya tu memang baik, tapi pantang ayah saya kalau ambik kesempatan di atas kebaikan orang lain.  Saya bayar jugak, to avoid any future conflict haha... so thats y kot ada orang yang suh saya mintak diskaun n derma sekolah ke from him, mati balik hidup saya x mau buat..



Dia kerja siang malam tu...
dulu2 kerja 7 hari seminggu..
Moga2 jiran saya hidup senang dan bahagia.

Sekian.


Tuesday, August 20, 2013

Dear u:-)

Lemau sungguh sehari dua ni... dengan cuaca yang sejuk, n plenty of food kat no18, I had a hard time refraining myself from dozing off..
oh.. plus duduk menyempit tengok tv with my bros, cerita yang sedih pun boleh jadi kelakar.

There r so many wunnerful things happened lately, like, yesterday saya duduk berjam2 helping mommy kira coins. padahal cuma around rm200 je, tapi punyala banyak... haishhh..

n while updating blog, I chatted with d other friend. As usual, he was checking/monitoring his shares. Macam best je kan ada saham juta2. I wished dia akan tuition kan saya cara2 bermain saham dengan  selamat. Saya sangat berharap adalah sedikit rasa kasih sayang tidak bertepi dalam hatinya nak mentuisyenkan saya secara percuma haha... wishful thinking... saya speku misti by now dia dah block my number pun kot...
Photo
For recently trial exam, d kids' result slighly improved. Tapi jauh dari target.. so saya guna cara lain. n I told d helpers if d kids get As secara berjemaah, "kita partayyyyyyyy".
sangat.....

Monday, August 19, 2013

encik tiger

copied from here

incik x: i wonder... y d u call me tiger?
me: i tot u like dat name..
incik x: but y tiger?
me: because u love golfing so much n i prayed u' ll b d next tiger woods.
incik x: hahaha ohh DAT Tiger.. but i m still tiger bush only.. jauh sgt nak jd tiger woods.

funny... 
it been years n x pernah sekali pun saya teringat.
xder keperluan nak menoleh ke belakang:(

until tonite..
am watching mael lambong@tv3.

ada gak org guna nama tiger eh?
i hope whoever known as tiger, akan jadi sehebat tiger woods.
even though i m not sure tiger woods tu dah ranking no berapa je.
norizan adnan n golf memang not in d speaking term.
ngan tiger d golf player tu pun not in d speaking term jugek!


heh?

Saturday, August 17, 2013

home is where ur heart is

Walaupun 12A sangat huduh compared to rumah jenjiran yang dah underwent ribu riban renovation, but I still love it dearly.

I came home at 8p.m last night by train. Extra train yang guna LRT coach. Nothing wrong with d coach, tapi for long journey sangat la x sesuai untuk my American size leg, but then when a pakcik told me, her daughter board afternoon extra train yg xder aircond n stucked kat Slim River for quite sometime, well.... I m grateful for having a seat. Afterall masa beli teket orang ktmb tu memang dah kasi tau d coach's condition. ok la...

Besides, keter-cap-ayam  yang saya parking on Thursday kat train station pun still selamat ada kat station tu. I have many reasons to love ktmb. hihik

d neighbourhood was not as quiet as before. most of d residents dah balik dari cuti beraya. After calling kak long, I headed to d bed.

At 10.46p.m I woke up n rushed to d bathroom.
I do not know which food yang saya makan x sesuai ngan perut n makes me vomitted non stop.
n this morning, I had diarhea.

Saya selalu doa kalau saya jatuh sakit pun, biarla saya kat 12A, coz saya x mau beratur2 tunggu turn nak g bathroom. 

n I could sleep on n off xder sapa pun nak kacau.
juz like today.

My family members complained they couldn't stand staying in 12A.
Kenkira macam level muassasah sangat2 Astro xder, mesin basuh pun xder, tv dah la tube.
Anyway...
as long as I have plenty of books to read, 3 bathrooms n 2 ovens
saya rasa dah habis hebat dah hidup ini:))


Sekian.

Thursday, August 15, 2013

most of d time, g kl means shopping. giler x bersivik kehidupanku.
so, today gigih kitaorang bertiga  menapak

we took train from slim river which cost us rm 20 only.
once arrived at kl station, we headed to textile museum. free admission ok...
n i must say, d ambience was very cosy. siap ada tpt untuk kids duduk mewarna lagi..
ada cafe n gift shop oso.
sangat ok..

Photo: zudin n an continues
then we walked to city gallery.
free admission oso.
dis is d first time dtg sini. n sangat2 bestest la..
sangat x malula kot nak bawak kengkawan dari obersea datang.
the main attraction ada kat first floor.
kalau nak tau datangla sendiri..


btw.. saya paling kagum kat bilik artcraft tu.
dulu masa g vietnam n beijing, giler kagum bila tgk org buat craft depan mata, x sangka plak kat malaysia pun ada cenggini..
unlike d craftmen kat both countries yg sgt x friendly, encik Mizi (saya baca nama kat tag tu) siap lambai2 lagi..

pls, kot korang ada kawan obersea jgn lupa bawak ke sini.

ok.. train sampai.
to be continued..

Tuesday, August 13, 2013

raya anecdotes

1. It was kind of weird when woke up on raya morning without d gurgling sound of panasonic washing machine, my sisters yelling n d nieces n nephews wailing. None of them spend their first raya at no18.  It was.. peaceful hikhik..

2. Every morning Iferried adik to d hospital for wound dressing. I guess it makes both of us more patient n tried our best to appreciate d simplest things in life. Like. .. the joy of having one another:-)

3. I prepared d stuff n baby was in charge of cooking she cooks better than me. On d first raya we make chicken soup. 2nd raya was Siamese chicken soup, which Pijo refused to serve to his friends as he put it, "x sedap gilerr". On d third raya we make Chicken Kabsah. x habis jugak, thnx god Nick came back. Sentap wooo diorang x mo mkn bila kita masak.

4. Angah's family came home on Friday. Kitaorang mengambil kesempatan minum nescafe, somehow kot Angah buat memang sedap giler.

5. Nik came back on Saturday, then we had barbeque that night. D squids r so fresh. I don't remember when was d last time saya makan ikan sebanyak2nya macam tu. Divine! OOOKKKK I must say d dip which was prepared by Angah was superlicious.. Well...maybe berat pun bertambah jugak...

6. Sangat2 terharu when Izan n her hubby tetiba muncul depan rumah. Lagi tacing bila suaminya cakap, tiapkali tengok signboard sungkai she will say she has a friend there. all d way dari Seremban, they drove to my hometown, since talipon saya x dapat dihubungi so diorang belasah je tanya orang kat mana rumah norizan adnan.
Kampung saya ada lebih 6k orang kot. Sejak xder album baru ni mmg populariti memang out la. so chances nak ada org kenal   tu sangtat tipis, tu yg saya salute tu tgh tahap konfidensi.. neway... I was over d moon.

Thursday, August 08, 2013

d spirit of eidulfitri

Semenjak dah tua2, aidilfitri disambut dengan rasa yang kurang ceria, because it marks d end of Ramadhan.


no18 was unusually quiet.
none of my anak2 sedara came home for raya.
taktikla tu... nanti diorang akan spent lama for school holidays.

oh... tadi siang, sebab nak amik feel raya, i went shopping.
gigih beratur panjang n d funniest thing sumer orang merungut coz ayam habis.
tanpa sebab2 yang kukuh saya sambar 5kilo beras basmathi, 20packs noodles n 10packs kuewteow. 
apart from dat, saya juga menyambar barang2 lain sebab xder kerjaya. it costs me almost rm300.  tu namanya belian panik kot. membeli sebab takut xder stok.

ermmm..
Nita told Uda that the intensive centralised course would be on dis 24th.
semakin hampir, hati saya semakin berdebar2..
takut pun ada.

sometimes i wished i could talk to somebody about it.
somebody who would understand n would never laugh at me.
cetttt... kenkadang saya jadi lupa, orang cakap kalau kita dah berniat nak berhijrah,
Allah akan kirimkan teman yang baik2.

Maybe kalau saya sabar sikit, berhenti mengeluh, berhenti menangis mungkin saya akan jumpa apa yang saya harapkan.

Meanwhile, lets enjoy d raya celebration.
oh.. ucapan raya..


erm...
while my hands are not strong enough to hug each one of u, i will always hug you in my prayers. wishing you a happy eidulfitri, may Allah bless u, in life n hereafter. Maaf zahir batin

Tuesday, August 06, 2013

tanam padi tumbuhnya lalang part 2

Once my dad passed away, mom continues d legacy.
it is not all about money, 
it is more about love among family members.

Tapi mungkin, my late dad n mom x pernah cakap terus terang. Mak bapak memangla sentiasa sabar. 
Tapi saya x la sabar sangat.
It is not funny kot biadap pada orang tua.
It is definitely not funny bila terima sesuatu tapi x cakap terima kasih.
It is definitely not funny when u take things for granted.


Kasih sayang tu macam pokok.
Kalau dibaja, dijaga, disiram akan tumbuh subur dan merimbun.
Kalau dibiarkan...
I m afraid, jangan nak kata pokok, tunggul pun x tentu ada lagi.

If it will make u happy,
I wish u d best of luck. 
Selagi ada hayat, saya akan tetap bank in kan duit, not because I care, tapi sebab my mom yang suruh.

Heh?

tanam padi, tumbuhnya lalang..

semalam mommy stopped by@12A.
dia kasi duit suruh bank in. padahal anaknya ada 12, tapi when it comes to dis ritual, mesti saya yang kena.
honestly, saya bukan berkira dengan mak saya, kalau dia suruh bank in duit kan swiss bank pun, melompat saya pergi.
saya cuma rasa sangat jelik dengan episod rentetan selepas itu.

lepas, saya bank in duit, saya akan cakap ngan mak, dan dia akan tanya, "dah talipon kabo?" , awal2 dulu saya jawab ye. saya memang akan hubungi si penerima, maklumkan secara personal.
lepas tu mak saya akan sekejap2 tanya, "ada x dia talipon". jawapan NO. Mak tunggu lagi, sampailah pagi raya, n dia suruh kitaorang dailkan nombor.
Yang dihujung talian menjawab macam x bersalah. Mak saya pun menangis bagai nak rak..

kalau sesekali cenggitu, mungkin saya sabar. tapi kot dah berpuluh tahun?
starting last year, i sent notification through someone else facebook wall.
i stopped entertaining phone calls, messages whatsoever.

if u cannot respect my mom,
then i have to say, we r no longer related.

in case u forget, let me remind u,
when we were small, we hardly have enough food to share.
raising 11 schoolgoing kids, living in one bedroom wooden house, we were leading a dog's life.
my late dad used to have 2 pants for almost 20 years.
sehelai kering, sehelai basah. baju raya pun dia xder, until my sisters started working n belikan.
but still, dalam hidup susah tu, he will put aside some money for u.
not much, because he did not earn much, but still, he makes an effort to show u what family loves is.

Pre_raya hehe

you might not like what u read. haha..
dis is my observation on how ppl view acara bermaafan.

2 friends yang kalau mengata orang tu sangatla kaw2, memang kekira kot nyamuk lalu habis tujuh keturunan terbakar, was such a doll bila depan orang tu. instead of salam biasa2, siap gigih cari orang n gigih lagi hugs n kisses . saya xder komen ye, cuma ada sedikit rasa nak ketawa je. kalau saya ada nombor talipon usop haslam, mmg saya wassap suh amik 2 orang ni berlakon....


few people i know, shied away from acara bermaafan. either mmg dia x der dosa, or memang rasa all those things sgt fake. i do not know.


a person said, dia mmg x pernah simpan dendam dan sentiasa memaafkan. sucikan? it juz that, dia ni la yang selalu mengelat, lambat dan in d end menjadi liabiliti kepada orang lain.
macam-macam..

another friend cakap, dia x mo cakap2, nanti dia hantar sms je masa raya. i wonder how, when he admits he never saves my number.  apakah?

few friends, mintak maaf dengan penuh syahdu, until we almost  broke down to tears. goshhh...it wud take a miracle sebelum ayo mata saya turun kot.. but still, i admired their sincerity.

neway...
ada seorang yang saya suka tengok...
name is mr azhar.
pada hari2 biasa... wuishhhh he juz love calling people names n mengusik pun boleh tahan kejam. on d pre raya tetiba moodnya lain...

i noticed kepelikness itu when he called out, "Mie, marilah sini".
Goshhh, x pernah2 saya dengar dia panggil gitu... Bukan manja sangat ke? In fact seumur hidup pun saya x pernah dengar sesiapa pun adress kawan tu dengan nama Mie. huishhh..


Instead of mengusik2, dia x cakap banyak pun...
Lagi x bole blah he called another friend, "Jam" when d usual is Zam.
ni napa?
N masa mintak maaf, even though kena usik he still maintain his composure..

sangat sesuatu...
saya tunggu gak kot tetiba dia panggil saya dengan endearment gak..
perghhh xder pun... he sticks to Ijan ...

Well, I took it he was really sincere n love d comraderie between them.
Sometimes we could be friends for years, but d moment we part, habislah semuanya...
Sometimes we thought we r best buds, but d moment we r hit with trouble, we r all alone.
Sometimes it would take years to understand a friend, but still havent had clue.
Sometimes we juz met, n clicked straightaway.

Sometimes, long time ago i thought  i would grow old with my best friend, until d reality hit me - i m not good enough to be one.

Oh.. well..
kawan ada macam2 kan...
tapi yang x mo simpan no talipon kawan tu, ermmm saya konpius jugak...



sekian

Monday, August 05, 2013

Clothe doesnt maketh a man

Finally Arif was discharged.
aminnn...

I could see how happy he was when he see me yesterday. That was after 2days x jumpa.
Setelah 2 nights in a row sleeping on d chaise, my 162cm body juz couldn't take it anymore.
the next day (on Friday)  I had a fever n till Saturday, Iliterally flat.

Anyways, everything happen for a reason.
I guess one of it is, Arif kinda scared nak bising2.
Being d youngest, he used to have every one at his beck n call.

...and me being a babysitter.., sangat x berkenan kot orang merungut2 n bising2.
He started to nag when he found out d money was not in the usual place.
I swore I saw d money in d medicine box when Isent it to him on Wednesday.

"eh, ko jangan lupa tau, rezeki tu datang dari yang Di atas sana. If it your rezeki, it will come back to you. If not, means kafarah la. Bukan semua yang dalam tangan tu hak kita. Allah dah janji, kalau kita redha n sabar, dia akan ganti dengan lebih baik. Apa masalah ko ni? Sudah... duit boleh cari. Mari kita fokus pada celebration.. Jom buka posa kat luar malam ni hehe"

For d second time in life, (yang first masa ceramah kebersihan bilik tidur), Arif langsung x mencelah. Dia tengok je saya berceramah sambil terkebil2.

Bangga betul...
Opsss..
bila saya toleh, rupanya Pakcik Shahid, katil no14 pun turut menjadi penonton.
Untuk rekod, pakcik tu memang pakai kopiah x tanggal, n sembahyang pun x tinggal rasanya. Saya cakap gitu sebab, masa saya tidur kat spital, time subuh je dia memang dah siap mandi n pakai baju elok2.. orang lain gigih berlingkar atas katil lagi

Sometimes, we could guess people character based on how they bring themselves.
Deep down, saya rasa pakcik tu misti tengok saya dengan muka konpius...

Pakai baju sempit2, seluar pun sempit jugek.. tetiba kasi tazkirah macam ustazah kat tv3 pukul 6.30pagi...

Nasib baik dia x tazkirahkan saya sekali...

Thursday, August 01, 2013

sebuah pencerahan

Perghh... tajuk entry..

Some 10, 12 years ago.
Masa tu saya kurus lagi... saiz xder kena mengena hokeyy becoz ni citer orang lain.
I was passing by, kat 2 men yang galak bercerita pasal err.. incest, dengan soara yang kuat, n I dont think mereka tahu pun kewujudan perkataan discreet dalam semua kamus di dunia.
Waaa ada nada sarkastik di situ..

It was digusting,both d incest n for not being discreet.
Dua dua pun saya geli geleman, that's y saya x pernah habis baca buku Virginia Andrews. nauzubillah.
n I never dare to talk about it to others coz both d couple were underaged.
kot x takut pun balasan bukak aib orang, saya takut kot kot Allah terbalikkan hati saya pulak..

Tapi teka teki memang selalu bermain di fikiran, especially, when I happened to be close to them.
Over times, saya menyimpulkan cerita itu tidak wujud, judging by the prime suspect good behaviour.

Until today, d chances to clarify d news 10-12 years ago, came.
I asked Encik A (nama manja, bukan nama dalam ic).

Kenapa x tanya kat orang lain?
saya speku itu yang bersarang dalam pikirannya ..
heh..x kan nak tanya kat Fauzi Ishak pulak.. dia bukan ada dalam ini pilem..

Kenapa x tanya kat kaum hawa?
 u might ask, sambil speku misti ada udang di sebalik mee udang Teluk Kumbaq.
Well, pompuan secara naturenya suka memasukkan emosi dia dalam penceritaan. Cerita pendek karang dah jadi novel bersiri, n satu kampung will know.

If I want ppl to know, saya print banner letak kat highway ok...
Nampak x emosi dalam jawapan di atas.
heh?

x tau pun sapa yg lebih malu2, norizan adnan atau si tukang jawab soalan tu, Encik A (nama manja bukan nama dalam IC)
Finally, he verified d story was true n no further action coz susah nak dibuktikan.
hmmmm...

When those incidents came to light, d girl was very very small.
mungkin kerana kasih sayang yang x bertepi di dalam hati ini (ayattt!!!), over d years, when d story was no longer talked by others, i kinda think it was a slip of tongue r whatever ... u know ppl juz love to punish others by adopting holier-than-thou attitude.
*emosi lagi*

So d incident was really happened.
oh?


I write it up here supaya pada masa akan datang saya perlu beringat untuk lebih bertegas terhadap kanak2 yang berkecenderungan songsang.
Besides, saya ingin mengingatkan diri sendiri supaya tidak prejudis terhadap kanak2 waima apapun masa silamnya.
Tiada kanak-kanak yang lahir di dunia bercita-cita nak menempah sejarah hitam di awal usia mereka..

Sama juga tiada wanita yang ingin menjadi isteri kedua,
kepada lelaki yang tak berapa nak kaya..
eh?
but then, that's another story tho:)

Mars n Venus continues

Ri tu,  seperti hari-hari sebelumnya saya duduk kat tepi tingkap, sambil memandang kipas besorr sambil fefeling  tengah shooting pilem.  The huge fan never fails to make me dreaming being in an action packed movie, sebab saya selalu tengok dalam The Making of... misti  production  guna kipas besorr tu..

At that time, Man bukak thread  Pasal one of the his child's friend's parents.

The mother sangat-sangat cantik n d father muka pecah gong je. Lepas dapat 3 anak, d wifey lari dari rumah dan tinggalkan d 3 daughters tu, sampaila sekarang. Dah bertahun.
Lelaki tu baik je, okla... so till now, diala menguruskan anak2.

Ni komen kawan2

Af: Persepsi akula... takde lain tu... misti lari ikut lelaki lain
Man: Aku pun.... x kanla sanggup tinggal anak.
Me: (dalam hati je) alaaa misti lelaki tu teruk sangat kot...

p/s x berani menjawab takut diorang pangkah.

___________________________________________________________

Ni cerita yang lain pulak.
We were discussing about job related matter when suddenly, he told me the next-of-kin our charge just divorced.

Him: Dia tu isteri kedua rasanya
Me: Kaya x lelaki tu?
Him: ooo kalau kaya je ke boleh kahwin dua.
Me: Xla.. kalau takat jadi 2nd and lelaki tu gitu gitu je....(sambil pandang muka kawan tu)
Him: (Muka sangat sesuatu hahahhaha)
Me: Tak... ni lawak kitaorang orang pompuan la..
Him: ye la tu...
Me: ye la.. okla sorry... kita gurau je

Tetiba saya jadi apologetic x tentu pasal. heh?
Ni sebenarnya nasihat kawan Siti Ruzaidah, which she told me many, many years ago.
Berkat ajarannya saya ingat sampai sekarang.. hahah

Kalau takat kawin cenggitu (being second), make sure lelaki tu kaya..
nanti kalau kita sakit hati, sedih2 pun dah sah sah boleh hiburkan hati dengan g shopping.
Of course  pesanan ini disampaikan sambil kitaorang  ketawa berguling.

But then, saya memang tak ada cecita la kan ke arah itu..
tapi kawan yang bukak thread tu (Lelaki Itu la kan..) saya tak tau la.