Sunday, August 25, 2013

step 8: kursus perdana 24-25 Ogos

It was err.. mentally and physically challenging.
but then that is what the course is for.
to prepare d participants mentally n physically before the long journey.

Ni tips untuk yang bakal menghadiri (pada suatu masa yang x tahu bila)
1.  pastikan anda cergas, kalau semput nanti sendiri pun rasa x best.
2. makan seadanya. kawal nafsu makan n tidaklah anda menghabiskan masa nak beratur di pintu toilet je pun.
3. bawa pakaian telekong sepasang je. kot x cermat misti tertumpah makanan, like i did,  but it is a good way berlatih jadi cermat.
4. orang sangat ramai n sesak, rancang strategi nak g mandi dengan kemudahan yang terhad. uda n i managed to arrived at d bathroom taim org xder. of  course, it needs planning.
5. it is d right time to start ambik wuduk guna spray bottle instead of bersesak g bilik air.
6. prior to d course, pls hv a gud rest sebab masa kursus tu tidur dua jam je... nanti kat SANA pun cenggitu gak... katanya la kan..
7. there r many gifts sponsored by various corporations, make sure ur baggage is spacious enough.
8. this is my personal opinion la kan...
masa kursus asas since byk beno mendengo n kenkadang fikiran pun x berapa stabil, there r lots of thing yang saya terlepas pandang. if tuan tuan pun macam saya, when it comes to hal2 agama ada sedikit benak, so do attend this course.

IT HELPS A LOT!

pstttt... errr nak cakap ke x ni...
ujian n musibah pasti ada, whatever it is, juz remember the whole journey is really testing time for any jemaah.
banyakkan sabar n muhasabah, insyaAllah u ll taste d sweetness of ur sacrifice.

Finally,
Hikhik....
kurangkanlah bercerita hal hal lagha...



Sekian
bekas kasut dan botol spray untuk mengambil wuduk. I heart Bank Islam

Tidur beralaskan tikar for one night. Ada yang tak tidur pun. Saya n Uda pantang letak kepala zzzz
What a foreshadow. Uda yang beria nak bergambar. I donwan.. takut saya tersend kat instagram, nanti saya riak n ujub pulak.. "ala jangan la send" uda cakap. I know myself well, so I juz snapped her photo untuk kenang-kenangan.. turned out.....haishh
Goshhh eksaited giler dapat sebeban gifts. Syukran!
Tempting! Dah namanya kursus haji takkan nak makan benda yang x halal pulak. Nak mintak kebenaran malu dowhhh. Ambik gambar sajala..


p/s gambar2 ini diupdate pada sabtu 19/10/2013. Selepas habis musim haji, atas sebab2 yang sangat obvious - mencegah bunga bunga mazmumah.. 

No comments: