Friday, September 20, 2013

of PBS

PBS as in Penilaian Berasaskan Sekolah.
yang tahun lepas cecekgu suka komplen dalam suratkhabo tu...
Dis year, sistem sudah dibaikpulih (macam salah je istilah ni) so i must say I kind of
like d new system better..


except masa nak buat Penilaian or Assessment, forget d translation.
for whole my life, Penilaian means Ujian or Peperiksaan .
d time for teachers berdiam diri dan mengawai anak murid menjawab soalan dengan rasa berdebar x tau nak cakap la kan..
kat mesia bila exam mesti buat selaras, jadi feel cecekgu lain macam sket.

anyway, pbs is quite d opposite.
as much as i like PBS, i still couldnt find d best way to conduct d Penilaian (assessment).
i think i m d only je kot...

u see.. because we could do Penilaian on our own period, kita la jugak yang jadi invigilator, d kids x berenti2 bertanya..
bln 1-8 saya jawab beria..
now i m thinking..
dimanakah validity keputusan Penilaian itu?


So today, d kids did another written assessment.
I left them in d classroom n stayed in another room opposite d class.
of course i told them d reason why, n g jenguk2 quite so often.

10 mins before d bell rings i came  back.
u bet!
benda pertama they did was tanya soklan bertalu2..

me: PBS kan...  mana boleh cakap..
kids: satuuuuuu je.
me: susahla macam ni... kalau awak lepasi band ni pun, mungkin level awak x sama dengan pelajar sekolah lain
kids: alaaaaaa satuuuuuuuuu je..
me: ce bayangkan awak g sekolah lain nanti .... band sama tapi diorang lagi terer..
kids: x nak.. kitaorang tak nak pindah sekolah..
me

No comments: