Wednesday, October 30, 2013

A story for Y.O.U

How d u feel if on d first day, u were filled about cerita buruk about orang tu n orang ni?
Gila.. My friend terus quit n returned his documents untouched.
Saya rasa macam nak kasi penampar laju je kat mamat tu padahal dia yang beria2 paksa saya buat kerja ni sama2.

It was horrible.

One lady was described as very very inconsiderate n stingy.
Gila la kalau saya terus percaya...
lepas di CSI I found out it was true but that was because she had an awful life.

Inilah ceritanya.
D hubby ada mistress n ada anak pun. Kaki pukul pulak tu. She always short of money, to d point, kot kurang seposen pun dia mintak. Berkira sangat, sampai nak  kongsi duit minyak pun dia x mo haha,.

"d hubby kerja biasa2 je, so she is d breadwinner for 2 families. Kau paham ke x ni zan?" pembawa cerita tu bertanya.
"kenapa 2 families?" saya tanya. silly!
"si mistress tu dia jugak yang tanggung... I m telling u coz I heard dia nak tumpang u tadi". she added... ooo patutla... tetiba buka thread.

"Did she pay u", d same lady asked once we met
"elok je dia kasi duit" saya cakap dengan jujur.. hehe..
"dia segan kot, sebab ko bukan bangsa dia". dia cakap lagi. Saya pun ketawa, gila dah tua2 masih nak kira bangsa kot...

So inilah ceritanya.
On d last day we were given some money. I had lunch with friends n she went to buy sweets for her younger children. She rarely had lunch. Once I dropped her in front of her house, she gave me some money. 
It was d money we got before!
She took some to buy sweets n d rest she gave me.
Tersentuh hati makcik tau..
elokla saya x tulis either I took it r not.

Dis year, I offered to give her a lift.
I juz couldnt care less for what people said about her, afterall d same people wud say bad things about me too.
It juz that...
I could not comprehend why cant she dumped her husband. She is well educated, has a good career, goshh.. why should she let  those awful things happened to her?

Hari ni baru tau kenapa.
Sebab saya tanya.. whattt?
korang ingat saya tanya "why dont u dumped ur husband?".
perghhhh mau masuk ICU kot.

Jadi saya tanyala soklan euphemism kot... beating around d bush kekdahnya..

me: kak.. jgn marah ye, ur family memang fairer ke? jangan marah kak... I just curious, coz u did not look like typical Indian
her: I really x kisahla. I m Chinese adopted by Indian. I leave my Chinese family entirely.
me: oooo.. Deepavali ini sambut di mana.
her: Penang.
me: ur side?
her: husband. my parents passed away masa I kecik, diorang pun anak tunggal so iI memang xder sapa2 pun.

Now I understand why  dia x berfikir macam Norizan Adnan.
Hidup susah pun dia pertahankan juga her marriage.
Tapi saya fikir pengorbanan dia sangat berbaloi la. her eldest just grad, d second n third r doing tertiary ed.
two younger sons r schooling.
In 3,4 years dia akan hidup senang.

Afterall I could see her children sangat sayangkannya.
Her only daughter, kejap2 je misti talipon.

Semalam she accidentally left her mobile in my car. Gigih anak dia datang g ambik..
Baik kan...
Berbudi bahasa budaknya.
Seriously, anak dia terlampau hensem . lebih hensem dari Aaron Aziz

Kalaulah d hubby separuh hensem dari anak dia tu,
might be dat is one of d reasons she stays.

Whatever it is, saya harap anak-anaknya will take a great care of her.
So far, saya x pernah jumpa lagi orang yang berkorban sehabis-habis korban like her.

Harap2 saya takkan diuji seteruk macam kakak tu. Konfem saya tak sanggup.

the story of H.E.R

It must be sad being Her.
Out of 9 people I met, 5 had only bad things to say.
Luckily my mom drilled us toksah nengo cakap orang.
I was scared of Her as well, n on d last day, 3 years ago, She scolded me kaw kaw for losing one important document.

I was on d verge of breakdown, not because of d scolding, but those sheet were damn important and orang bodoh je yang pergi koyakkan dan masukkan dalam tong sampah.
I was being stupid, I know...

When I thanked her profusedly, I could see she was a bit...pelikk
I had too, else sampai malam la semua orang tak balik selagi document tu x jumpa.

Saya terserempak dengannya a year later. Macam la kitaorang besties sangat, saya g tanya khabar n hugged her.

"You did what?" d gang asked when I told them bila kitaorang berkumpul semula di hujung tahun.
"Did she okay with it?" kot x silap saya, ada yang tanya. There were 4 of us masa tu.

I noticed dia nampak awkward,  tapi dia layan je, afterall  both of us bukan ada ramai kawan pun...
Ala... huduh kot nak buat tak tau considering, kita kenal..

"Waaa tau x dia x mau cakap dengan kita. Makan pun tak mau joint." panjang lagi komen diorang, tapi bunyi macam racist.
Not that what they said r not true,
but then when it comes to makan, saya pun racist jugak.
Even though I know my non muslim friend berusaha sehabis baik nak hidangkan makanan halal tapi tekak saya tetap merejekk.

"Chinese educated kot dia ni? " saya tanya. Like me, dahla skolah Melayu, duduk kat kampung Melayu, kerja pun keliling orang Melayu, tu yang anak tekak x internasional.

"Dunno, oversea grad, n many of her siblings live abroad, might be that is why she look down kat kita semua". one of them cerita. Hebat pengetahuan am diorang. hehehe.

Since tak ada apa yang perlu saya marah dan berkecil hati so Whenever I see her, I always go n say hi.
After sometimes, I guessed dia pun bosan nak scowled 24/7. Haha..
Bolehla bergurau sikit2, gigih dia guna BM tu..
Heh?

"ehhh... ri tu jumpa masa kat. .. dia yang datang tegur dulu tau" a lady who sat beside me cerita dengan nada yang takjub.
They have known one another for 9 years, n itu la fes taim she had something good to say about Her.

Well...
There is always first time for everything.

My first time was on my first week in University.
I went down to a bathroom n bumped into an Indian girl (I was a girl oso hahah).. Jap.. I m not sure la d race, sdah lama sangat. .. Entah apa entah saya tanya dia masa tu... lupa..

Her: boleh cakap ke?
Me: cakap what? Why not?
Her: My (x ingatla roomate ke apa) refused to speak to Indian.. x mau mix langsung. muka masam saja.
Me: Kenapa macam tu?
Her: We don't know, I tot all Malays macam tu.
Me: supid... kampung sangat kot...

Sadly to say,
saya nyampah betul orang yang look down on other race.
Kalau kau tu bagus sangat, Obama tu MIXED parentage je pun, elok je orang Amerika vote dia.
Kalau ko terer, g la bertanding jadi Presiden Cuepacs. Tengok ada orang nak vote ke tidak..

Eh lelebih plak..
I m glad this year, our relationships with Her r more cordial.
Harap2 yang baik akan berterusan.

Tuesday, October 29, 2013

Saodah

Tu nama pebret among our siblings. Asal nak mengusik je, we started calling one another Saodah.
It was originated since we were very small.

Since Yus got married, kitaorang malu-malu-ayam nak meneruskan tradisi tu.
You see... his mother-in-law name is SAODAH?

Mommy dah sound awal2 jangan nak lepas cakap depan Riena. But then, to err is human katanya..
Nik la tu yang selalu buat gitu... (mak siapa la tu?..)

Goshh.. we really like d bubbly Makcik Saodah.

To be fair, kitaorang memang suka semua mak mentua our siblings pun. Semua pun baik2 dan kenkadang bila tengok drama kat tv yang ada mentua dengan menantu gaduh2 tu, saya rasa macam pelik je.. Ada ke orang macam tu?. Saya tengok my married siblings elok je dengan in-laws diorang.

Oh.. nak cerita pasal Makcik Saodah kan..
Dia sangat pandai bercerita. Dia berniaga kat depan jeti Kuala Perlis, if any of my siblings g Langkawi, wajibla kitaorang jumpa dia kejap.

Generous sangat makcik ni. We could always tell kot orang tu ada ubi sebalik batu (betul kan idiom ni?) or genuinely sincere. I must say, Makcik Saodah is really in the second category.

Hari tu on our way home, we stopped to see her. She gave us all those things in the pic.
"Mak... dia kan kena beli jugak semua ni.. ada untung ke dia kasi kita banyak2 ni" I asked mommy. She shrugged, but Makcik Saodah had insisted.

We went back to the bus. Tetiba ada orang cakap pasal kuih cakar ayam n my mom teringin.
She went down alone, saya penat sangat...

Guess what!
x lama pas tu I saw Makcik Saodah temankan my mom back tu d bus!
My mom is 71, might be Makcik Saodah x sampai hati tengok dia jalan sensorang. Padahal she was busy manning her stall..

Sebab tu saya cakap dia baik.
Mesti dalam hati dia maki anak mak saya (read: norizan adnan) yang biarkan maknya jalan sensorang..
hahaha..

We heart you Makcik Saodah!

when there is love..

Perghhh..
tajuk entry sangat x ble bla.

It juz that today I had meeting. Hostile teammates, judging from previous experience. Heh?
and. .. I was 8 minutes late.
Giler skeri okeh...
No one hurled abuse. heh?
Come on... I was expecting that particular someone will say something... very mean.
"sorry I was late this morning", gigih saya cakap sebab kebetulan tengah pakai kasut sama2 masa nak balik.
"u r not fashionably late. If I can still make a joke about it, means ok la.." jawabnya sambil tersenyum.
Saya rasa macam nak lari2 balik buat sujud syukur.

A good friend gave me a lift home.
Syukur sangat..

By 8.00 Acho called, kasi he will come with his friend to  hand in d -keter-cap-ayam.
Korang x rasa ke saya sangat bertuah ada adik yang sanggup bersusah payah macam Acho?
Kakaknya yang bertuah ini pun cakap, "fetch me canker?"..
Jadi, my bro datangla ambik, we went back to no18 n dapatla saya tidur dengan tenang tonite.

Oh...
lupa..
d kids were sitting for final assessment today. Normally, saya akan berkungfu to make them realised assessment bukan hal main2. Elehhhh cecekgu skolah lain yang mengajar subjek yang sama pun bersilat jugak (diorang cakap), else d kids will say that they don't understand the questions.
Memanjang don't understand.... dah tak dibaca soalan tu memangla tak paham..
Since I wasn't around, I called the other friend to carry the task..
Tapi dia cakap dia malu, sebab ada cikgu lain dalam kelas..
Haishhh...
Well, on d bright side, dengan gigihnya dia amik attendance for my class. I likee!, considering dah hujung2 ni sangat susah nak ambik attendance, since they have post pmr activities.

Stress makcik okeh,
sebab talipon yang ada nombor kengkawan dah x dapat diselamatkan. Tablet conked out which means I could not send facebook message or wassapp the friends.

It was a pleasant surprise when hours later I read his wassapp mesage, informing that he had  conveyed my message to d kids. *phew*

Well... kalaulah I could sum up my day with a picture,
I will definitely use the picture below:-)
provided I could change the flower into any colour but blue..

Sunday, October 27, 2013

Notes for nephews

pernah x korang terfikir betapa azabnya nak membawa barang dari Langkawi?
X pernah kan. Most of the time korang bukak peti ais n nengok cekelat tergolek -golek je...

Masa Yus kahwin, Baby, Nadia, Zati n I beli banyakla jugak...
Tapi sebab banyak manpower, rasa biasa je..

This time around...
Uishhh..

Firstly, ce nengok barang di atas troli my mom.
Masa nak  naikkan ke ferry... sengetla saya

Alhamdulillah, ramai lelaki budiman yang sudi membantu.
Macam tu la jadi lelaki..
tau... Luqman, Ilman, Zudin, Daniel, Adib, Izlan, Naufal dan Danish..

Kalau nampak pompuan bawa barang berat mestilah tolong.. dah la pompuan tu berhempas pulas shopping.
Hargailah  jerih perihnya. ..

ok. .
siapa nak ikut Mak Nik g Langkawi hujung tahun ni sila kasi nama..

sekian

Kenapa ko tinggalkan dompet dalam kereta?

Kenapa norizan adnan?
kenapa???

Masa Acho called bas dah gerak.
Memang sangat sesuatu...
Terpaksalah berpuashati dengan apa yang ada.
So mom n I did not shop much.

Tapi saya ambik gambar lelebih...
Partly sebab nak mengingatkan apa yang patut,
and MAINLY kot kot pergi lagi, I juz know what to grab..

sekian

Saturday, October 26, 2013

tak payah qunut ke kat Malaysia ni?

We arrived at Kuala Perlis at 4 a.m.
We as in my mom n satu bas rombongan.
I hardly know others.
But I m sure we could get along fine.

The mosque was empty when we came in. By Subuh, it was crowded.
Imam semayang subuh without qunut n no doa after solat.
Isnt it funny satu agama banyak versi?

Anyway... qunut tu sunat je norizan ye...

Then we walked to d jetty.
The first ferry is 7.00a.m.
We arrived around 6.30a.m..
Punyala ramai manusia..
Gigih diorang ni...

Friday, October 25, 2013

Benarkah dosa mengumpat itu lebih besar?

Saya baca kat sini

http://bkpkraf.blogspot.com/2013/05/benarkah-dosa-mengumpat-itu-lebih-besar.html

Nak kopipes x reti pulak.

Sebagai ingatan untuk diri sendiri sebab semalam pagi-pagi lagi 2 ladies bertanyakan sesuatu, I took out the file, showed d evidence but then, masih lagi saya terjebak bergossip.

I bumped into one of them during brekkie goshhhh cerita bersambung.
Cuma this time saya pun turut jadi nasi tambah..
Macamla diri tu maksum sangat...

While they r few people (actually there is 1) whom I used to well... say something bad about,
takde la rasa bersalah sangat,
(padahal....)

Tapi. ..
I so hate myself.

Wednesday, October 23, 2013

d little thing they did:-)

korang ada berapa banyak hairband?
Saya ada banyakkkk, bila rambut panjang (i keep my hair long during school holidays only) je misti saya beli bermacam2 pesen.
Malangnya bila saya cari pagi tadi x jumpa lak.. n my mom was waiting for our morning walk.

10 minutes later, when I crossed d busy road I bumped into 3 girls. I just know Farah, the other two x pernahjumpa kot.
When we passed a grocery store, I asked d girl who walk next to me if it is ok for me to ask for rubber band.

d girl: nak buat apa?
me: nak ikat rambut.. messy la, I x jumpa hairband pagi tadi
d girl: biar saya pergi tanya..

few mins later, she came back with d rubber bands...

me: awak malu x?
her: x la.. makcik tu bagi je...

Goshhhh..
Saya tak tau pun nama budak tu...
haishh

sekian

we missed u uda!

Selalu Uda called hari Jemahat. Sebab Masjidilharan penuh n women r not allowed to perform Jumaat prayer. Last Friday, gigih mommy tunggu, tapi dia x call pun.
Last call when she was in Mina.
Mommy a bit apprehensive.

N today she texted and called..
Betul orang cakap,  bila kita rindu, orang yang dirindui pun akan ada perasaan yang sama.
Tapi Uda rindu Roti Canai Cik Odah dan Ayo Nescafe Cik Ti.

Hhahah..



Karnival Sukan

Tarikh sebenarnya dua minggu yang lalu, tapi hujan gerimis, jadi ditunda ke hari ini.
Pagi tadi hujan lebat, bersambung dengan gerimis tak sudah.
Gigih kitaorang berdoa supaya hujan turun.
Kak Siti yang sejak azali bertudung labuh itupun tegar menyanyi, tak pernah-pernah, mengharap hujan turun.

Menjelang zohor hari panas terik, bersukanlah semua orang nampaknya...

Yang sebenarnya, semua orang pun gembira. Bersungguh2 bebudak ni nak menang.
It was hillarious seeing them on d field.

Menang kalah lain cerita,  janji LAWAN.
Tengok gambar pemenang je la...
Saya cuma ada gambar acara netball n handball. Badminton buat kat Dewan Semai Bakti, jauhh... Futsal, Takraw n indoor hockey r just for boys, so saya x masuk campur.
Track n Field, dah ketua dia siapkan semua.,. wahhh senangnya

I like!

Tuesday, October 22, 2013

kita kawankan?

After Man passed away I made it a point to stop at d workshop just to say hi to the 3 of them.
Saya takut besoknya tak jumpa.

Dulu saya selalu kesitu sebab nak dengar cerita Man.
Padahal dengan yang lain saya bukanlah rapat sangat, nombor talipon saya pun diorang tak simpan...
Nombor talipon diorang pun saya x save kat henpon cap ayam yang baru saya guna.

Pada hari Isnin lepas I stopped by, to offer condolences to Abang Bro.

Dah Abang kenapa nak guna Bro lagi?
Ntah.. itu gurauan sesama diorang, saya panggil dia Cikgu je, in fact saya address semua yang berusia dari  saya dengan panggilan Cikgu, to show respect.

Ayah Abang Bro meninggal dunia on Friday. al fatihah.
He talked fondly about his late father. Especially on his last few days.
I m so sorry for his loss.

Tetiba dia tanya sesuatu yang pelik kot...
Him: Dengarnya Zan(g) dapat g haji taun ni?
Me: Macam dapat..
Him: Pas tu Bakponyo x gi?
Me: visa x lepas
Him: Zan(g) penah g umrah doh kan?
Me: Ada kot..

Then he told me his wife ajak, tp he is not ready yet. Tak ingat pun saya cakap apa.. maybe I told him umrah bukannya wajib pun, yang wajib cuma haji je itu pun syaratnya kalau mampu. .. in d end kitaorang berdua menyimpulkan sendiri, since dia banyak tanggungan dan saya pulak dah sangkut hari tu, so kitaorang xla memenuhi kriteria wajib mengerjakan haji setahun dua ni....
gigih jadi ustazah... uishhh..

But I found it intriguing coz he asked.
Even though hari hari saya saya hi, hal cenggini tak pernah disebut.

On a diff note, suddenly d other friend tukar pronoun pulak...
Haha...

I am sure dia bergurau je, tapi tetiba macam heh...
Sangat manja kot...
Hahahaha...
Tetiba dah bunyi macam kawan yang  bila nak mengata orang tetiba suara manja2 gedik n siap tukar pronouns tu..
Tapi orang tu kaler biru bang!!
Kita hijau... hahaha..
(tak kena mengena)

morning walk

Such a fine day to walk, with mommy..

She walks to d market twice a week.
Her routine.
I always want to follow her footsteps.

Xder gambar we were busy admiring the nature.
We parted our way once we reach d market.
It was 7 in d morning.

At 5.20p.m. I came home.
Sambung balik bercerita dengan my mom,
We could talk for hours, still x habis cerita lagi.

Saya harap hari2 dapat cenggini:-)

Sunday, October 20, 2013

Isn't it Sunday?

1.  Malam tadi sangat banyak kelkatu. Sebelum tidur  d floor had been swept. Unfortunately this morning, there were aplenty. Tu statement. Soklan - korang tau x nama saintifik kelkatu? Dah gugel, tapi ada ke dia kata termite..

2. Hari Khamis, sebab Suraiya minta tolong dengan baik, walaupun short notice  saya tetap setuju hantar Anis ke kem Ikon Pemimpin. Dalam perjalanan, kereta saya dilanggar dari belakang. Kalau saya  tweet pada KSU, KPM, KPP, Ketua Sektor waima Ketua Kelas sekalipun, nanti diorang cakap..

"jadi cikgu kenalah berkorban untuk negara, bangsa dan agama".

3. Saya tak tweet cerita di no. 2 sebab xder akaun twitter pun.  Lagipun enjin keter kat depan. Asal boleh gerak sudahla.

4. Hari ni kena ambil Anis semula. Tapi Acho dah hantar keter ke workshop. The good thing he agreed to drive.

5. Acho diaaammm je sepanjang perjalanan. Anis, macam budak seusianya memang eksaited dan ticenya pun memang suka melayan..

6. Normally, saya drop d kids  in front of d school n their parents will fetch them. Atas sebab yang sangat peribadi, saya x sampai hati nak buat macam tu pada Anis. We stopped at her house.

7. "oo.. anak Abang Halim ye?" Acho bercakap buat pertama kalinya.  ooo rupanya dia AJK parti kaler hijau. 
Adakah semua orang mengenali siapa ahli parti mana kat kampung saya ni?

8. Balik rumah, saya dan mak minum petang berdua. Sambil bercerita hal yang takder kena mengena dengan parti. 

Life is not juz about red, blue or green..

nite:

Of Pemilihan Agung Umno

Like millions of fellow Malaysian, it is such an historic event, which should not be missed.
Gigih saya menggugel tentang ramalan dan keputusan.

Goshhh macam macam ada!
I found one intriguing blog entry about someone I know who decided to fight for Ketua Bahagian post.
Bahagian mana? Ada ke orang nak tanya? Macam takde je..

Lepas fikir 18 kali, I decided to ask my friend. To verify d  story/allegation/slander/libel  (pick your choice)?
Gilerrrr...  mau kena bakar kot kalau saya tanya silly dumb dumb question like, "betul ke orang tu kata awak ni ------ (serius saya x sampai hati nak tulis):-)
instead cenggini je saya cakap

me : maaf ye d u know ada satu blog tu defaming u? (motip tetiba spiking ngan kawan tu)
him: x. . nanti kita check.

atas permintaan saya send URL n WE read d entry together.

him: salah ni... saya x menang pun ketua cawangan...

Saya tengok muka dia betul2. Eyes never lie. Especially in d first few seconds. Heh?

Yang bermain di fikiran saya, Ketua Bahagian je pun...
Apa yang gigih sangat nak buat cerita post kat wall/tweet?
Kalau dibayar, berapa sen je dapat pun?

Kot orang tu decided nak saman, dah satu kerja pulak..
Lainla kot orang tu bertanding Naib Presiden UMNO.
Kesian Mukhriz... (tetiba..)

Lupakan cerita kawan tu..
Petang tadi seorang kawan yang takder kerjaya (haha) hantar berita dengan jumlah undian. Kawan tu dapat 10 undian, berbanding 1xx yang diterima oleh pemenang, 1xx pesaing sengit. Sengaja saya xxx kan nombor.
Saya takut2 someone boleh speku identiti kawan tu.
See... I don't even paste d URL of d defaming blog.
Dont ask, I wont answer either.
Unless if u type nama penuh kawan tu kat gugel you will find.

On d bright side, now dia dah sama level ngan Tan Sri Isa Samad.

Jap...
kalau saya boleh mengundi, saya akan undi Tok Pa a.k.a Mustapha Mohamad.
dan Zahid Hamidi.
Pemimpin mesti tegas dan bijak dan errr. .jujur.
PEOPLE PLEASER is a No-No.

kalau sesapa  fren ngan Tok Pa tolong kasi tau I admired his leadership n hardwork.  btw ramai kawan2 yang pernah dengar ucapan Tok Pa cakap, "this man is brilliant".  Too bad kengkawan tu x undi parti Tok Pa (ni saya rasa rasa je... hikhik)

sekian.

Saturday, October 19, 2013

of euphoric

Do you know that d easiest way to blog (?) using tablet is by installing d blogger application.
heh? korang dah tau lama dah?

Sorila makcik memang selalu ketinggalan ketapi.
Sebagai meraikan kejayaan  mendiskaver betapa mudahnya mengupdate blog maka saya persembahkan gambo2 yang dah setahun terperuk dalam device ini.

Seperti yang selalu saya tulis tahun lepas, with them, for d first time in my career life, saya betul2 jadi CIkGU.
(sambil lap ayer mata)

Enjoice!

pics after keluar result. u did us proud guys!
After motivational talk by Baby.
I missed d moment so much
(sobsobsob)
Jamuan hari RAYA with their favourite teacher, Ustaz Halimi

of cooking spree

Seriously ada ke istilah tu?

Goshhh...
I dunno how much I missed 12A, until I came back yesterday.
I missed d books (padahal tak baca sangat pun), d faded white n red curtains, d bed, d unkempt garden n of course..
the kitchen.

Aktiviti pertama ialah membuat bawang goreng which would come handy coz semenjakduamenjak ni sana sini orang kasi daging korban. Gigih Acho masak sup lepas tu.
Well.. it took 2 hours mengupas bawang n yield one and a half jar.

This morning, sambung masak nasi Arab resepi-sesuka-hati.
Then buat some more samosa.

Stop for an hour to weed d grass.
It was almost 10 bila masuk rumah semula.
Time to sweep d floor,  lipat kain, basuh baju n
okk...
berkemas because I promised mom to have lunch together.

I might bake my mom fav cake,  but I guessed dah banyak sangat kot dia makan makanan manis sewaktu hari raya.
Some other time maybe

Friday, October 18, 2013

Of you should do this, shouldn't do that

I was quite annoyed with someone this morning.
Berani dia kasi idea macam macam, macam bijaksana sangat.
Orang yang terima idea tu terkebil2  je.
Guess di malu2 alah ngan saya kot.

Sebab utamanya dua hari lepas I overheard the two of them bickering over something.
Pelik...

Sebenarnya xder kena mengena sangat pun, but let just say, saya menyampah.
Jangan wayanglah..

Me: who else in d team?
org yg terkebil2 itu: dia ni la..
orang yang kasi idea macam2: aku x tau la boleh tolong ke x... aku cuba la..
Me: whats d point suruh buat itu ini, kasi idea summore, ko aje la yg buat pun.. Kesian kawan ni pun

Saya harap sangat sekali ni je saya perlu kasi statement kejam cenggitu.
Lepas tu citer itu ditutup.
No more idea macam2. 

Honestly, pada zaman maklumat tanpa sempadan ini, kalau takat nak idea, baikla cari kat gugel. Please save your yada yada. Aset sebenar seseorang ialah kerajinannya. 
Hopefully, dia akan stop being clever.

Saya pernah baca few years ago, dengan tipu daya seseorang boleh naik ke atas, tapi tidak boleh berpatah balik.

Wednesday, October 16, 2013

of Innalillah..

Abe meninggal dunia petang semalam.
al-fatihah.

Tuesday, October 15, 2013

Of Labbaikallah

td petang i went to kedai hardware ngan baby. nope. that wasnt intentional.
the truth, mommy was so upset with d freezer yang tetiba rosak n she did go to d shop tp nak baiki lmbat sgt dia...
"beli je lain mak" baby cakap.
"boleh lagi kot" mommy jawab but i guess dia pun x berapa yakin.
so they called me n asked dah berapa tahun umur fridge tu.
"umur izzudin" told them. of course i remember at time my mom stress je n izzudin baru lahir, so saya suruh my sis balik n belikan peti ais masa tu.
izzudin is 12, so mmg wajibla peti ais tu dilupuskira.
we went to kedai letrik, beli n he promised to deliver on d spot(pukul 8mlm td dia hntar), so on my way out ternampak kedai hardware.
i bought setin cat kaler putih n dua berus. while waiting tu saya nampak tulisan kat noticeboard.
"kelebihan hari Arafah" written in blue marker. besides, ada tulis tarikh 9 Djullijah..
Amboii spelling... n considering d owner is a Chinese jadi dengan tidak berinsurans saya tanya kat pekerja kaunter tu, "kenapa tulis macam tu".
He signalled to d man who was wearing a red t-shirt who was talking to other staff in Chinese.
Me: muslim?
Man: ha'a
Me: sejak bila?
Man: dah setahun kot..

Saya toleh lagi kat d lelaki yang berbaju merah tu. He is in his late thirties n somehow I could feel it wasn't easy for him to leave his former life, embraced new faith but still surrounded by people who knew him since he was born.
Must be a real challenge!

I wished I could stop n say something nice to him as a fellow Muslim.
Tapi saya rasa macam bodoh je. Giler x islamic kot..
The least I could do is, to urge my muslim friends to support his business.
So for those yang nak beli apa2 elokla g kedai hardware Wan Joo Heng, Slim River.
Show him we care:)

I read somewhere ramai je mualaf kembali keagama asal sebab susah betul nak cope dengan pressure. Macam2 yang diorang kena korbankan.
Apalah sangat kot

Monday, October 14, 2013

through rain or shine

Bila kita besar (dan sedikit berusia) barulah kita perasan betapa berbezanya upbringing kita ngan orang lain.

I have a girl friend, yang saya agak pelik la jgk.. at that time. She called her mom everyday! I couldnt imagine hari2 talipon my mom. I juz called her kot perrlu sesangat.  By the way, before g outing she will call her mom, n balik outing dia call lagi.. It works well for them, I have no complain.. xder kena mengena pun, n we r still frens..

n another someone a He, when I asked him kot dia ada problem dia cakap ngan which sibling, n he surprised me when he said, NEVER. Takkanla x pernah kot citer2 problem ngan adik beradik ke. Pelikla... Tambah pelik (for me la kan) bila diorang berkumpul, macam xder orang , senyap je... Saya cuba nak pejam mata n bayangkan keadaan tu tp x boleh, sebab mulut saya terlapang2 haishh...

Guess, people will find my family pun pelik jugak.
Suddenly my siblings stopped by at 12A today. Baby, Mom just drop me pagi tadi. Yus n Rina came an hour later, followed by Anjang n family.
Since x tau pu  they will come, so saya buat air je n tapau ayam so good. Anjang brought many kuihs though.
Next, Nik n family datang...
Abang Dos fixed d lamps, while anak2 sedara berkungfu n kitaorang bersembang macam x pernah jumpa.
Dari satu bab ke satu bab, masuk bab yang lain until it was 3p.m when they bid gud bye.
We could talk for hours..

Actually saya pun pelik jugak, kenapa diorang nak stopped by. Selalunya diorang akan terus balik ke no18 je coz for sure lepas Asar saya akan balik jugak. Its a routine I will be back for family dinner time2 cenggini..

For sure xder la diorang cakap, i miss u, i love u, u'll pull tru sumer (ni bukan utk org mati ke?), its d nearness which warm my heart.

Motip saya nak kaitkan dengan 2 kawan di atas?
Well... entahla. Unlike kawan no1, jaranggg giler kitaorang bertalipon. Tapi bila jumpa  we just cant stop talking.
Might be kawan no 2, would find what we did (talking non stop) such a nuisance to one's privacy.  That's how we bond with one another.

Sometimes all we (I) need is juz..
someone to talk..
walaupun without endearments n all
tapi kasih sayang kan a matter of heart:)


glad i have my family.

Sunday, October 13, 2013

of wukuf

I must say dalam banyak2 yang ustaz ajar pasal ibadat haji, yang paling saya ingat ialah Haji itu Arafah.
Ok dengan pengetahuan band 1 ni (we r talking about PBs band yang gigih sehari dua ni budak sekolah buat akronim memacam kat fesbuk) x konfiden saya nak buat menulis hal hal ibadat. ?.

On Friday, Uda called mommy, kasi tau jemaah akan ke Arafah on Sunday.
Oh.. hari ni la... Was told bawak beg kecil je, n I m sure Uda akan melaluinya dengan senang, insya Allah. If anything, it juz that she will find tidur atas lantai was a challenge. Oh... tapi hari tu Sahabat Korporat Tabung Haji gave lots of useful knick knacks, wish would be a great help.

Btw... since I have no use of those corporate gifts, so since yesterday saya dah faraidkan..
3white face towels, gamogen, minyak angin n d herbs candy go to Pakcik Samsudin who came to mow d lawn yesterday.  He might need it more than I do.
Baby n Kak Long took d colgate travel pack which consists of 2 toothpaste tubes, a green toothbrush and 2bottles of listerine. A tube of  apatenamanya untuk crack heels n also neckrest which sponsored by Bank Rakyat. I hope the two of them would be happy dapat barang free, juz like I did when I first got it masa Kursus Perdana ri tu.
Today, Yus came, but I dont think d gift suit them so d last batch goes to Anjang, Abang Mukhlis n Iman.
Nothing much pun, spray bottle, few more small items n buku buku doa which Anjang said, Ilman would love to read. Harap2 nasib mereka lebih baik dari saya.

I kept bekas kasut, sebab saya dah guna masa kat Taiping tu n CIMB plugs point which would come handy kalau saya pergi ke obersea nanti. heh? Bekas isi batu untuk jamrah pun still ada coz i m not sure who would keep n appreciate it.

n d bag tu pun ada, somemore books x tau pun kat mana saya dah sorok.
lastly, gelang tangan besi which i got as early as February rasanya. yang tu pun dah disorok ke tempat yang malas nak fikir. not going to give it to anyone because yg tu ada tulis norizan binti adnan n no ic sekali.

First time saya ada gelang tulis nama sendiri.

Gosh...

Saturday, October 12, 2013

goshh.. d u really care about me?

Ari tu bunyiknya macam xder sapa yang nak balik beraya tapi tiba2 on thursday semua pun ckp akan balik, except abang  ngah yang sangat jauh tu.

so my mom pun gigih la buat few more kuih raya. Arif la jadi mangsa kena tolong, coz at that time dia je yg cuti . Tapi mangsa sebenarnya ialah my mom. penat tu...

saya buat apa?
what kind of question is that?


well...
since saya bukanlah peduli sangat tentang orang lain so i guess orang lain pun cenggitu jugek kot.
tetiba one day d other fren tanya either saya duk umah memasak coz jarang dah balik ke12A.  oh?
saya menyimpulkan dia perasan coz pagi petang dia guna laluan depan umah saya tu nak balik ke rumahnya. Saya melebih2 je  frasa pagi petang tu, when in fact x pernah pun saya duk depan umah kira keter lalu lalang.
Furthermore, saya x fikir pun dia ada niat lain selain making small talks je..

But then, bila yg lagi sorang ni tanya , saya cuak giler. Soklannyer sama jer, either saya memasak kat no18, sebab dia ckp dah lama saya x balik 12A.
Jap... mana dia tau saya dah lama x balik? we r not that close, unless dia lalu dpn umah saya.  tapi apa pekdahnya pun, it is out of her route.
diorang ni bergossip pasal saya ke? siapala yg jd sumber informasi ni.


it reminds me about a year ago an incident yg saya sentap betul.  when d first time that man cakap "sesuatu" tu, i was thinking he was juz being nice. Second times n n third times kot, saya pun dah lupa , tapi saya rasa cuak jugak. How did he knows me dat well?
Final blow was when, i had difficulty with d system down n he approached us, "dah lama cikgu sampai kan, kenapa  tak terus datang.. tadi system ok, saya nampak cikgu parking dari tadi". BOLEH DIA CAKAP GITU?

"Jie, Slim River ni besar jugak kot... macam mana dia ble tau bila taim i dtg?"terus saya call Jie.
"u parking selalu kat tpt dia tu ke?" jie tanya.
"random. ri ni, seberang jalan kot. .. "
"peliklah... i x pernah tau pun sapa yg parking kat mana" jie jwb, so i decided nak menutup cerita itu dengan tidak bercakap dengan that man when i entered d premise.

seriously, i dont mind kalau close frens bertanya hal2 yang sedikit peribadi.. i m sure whatever i said , diorang akan simpan je or maybe pas tu lupa. for sumone yg x berapa close, what d helleberry la u wanna amende dia buat kat umah or kemana dia g lps kuar keter r wat kind of food she eats for lunch....
unless ko mmg ada ceciter nak bergossip. haha buruk sangka la..

thats y seumur hidup, saya ada 2 org je kawan baik

tapi, dua2 pun dah xder..

that's another story tho

Friday, October 11, 2013

of Abe





Early this week lama my friend tak datang.
Diorang cakap anaknya, Abe sakit teruk.
Takkanlah terus2 sakit teruk? Masa bila start x oknyer pun?


Nampak sangat nilai kemanusiaan dalam diri norizan adnan sangat kurang.
xder pun saya ambik tau selama ni.
When she came on Thursday, tak sempat saya nak sembang panjang-panjang.
Entah apa yang saya sebokkan, saya pun x paham.

Ingat dulu, masa abe kecik2, bila dia x sihat dia tanya kat Umi dia
"Abe ni tak sihat.. kenapa kawan Umi Cik Oya ngan Cik Izan tak datang tengok abang?"

Dia tanya lagi ke sekarang ni?
Dia ingat lagi ke Cik Izan dia?
Rasa macam dah setahun kot saya tak jumpa Abe.
Harap-harap Abe cepat sihat.
Tak berani nak janji nanti kita jalan-jalan macam masa dia kecik dulu..
Kelantan tu jauh sangat la Abe..
Kot tak hari-hari Cik Izan datang..

By the way, itu gambar lama tahun 2008..


Cepat sembuh Abe..

Thursday, October 10, 2013

of jubah biru, mata duitan, Kayla, Encik Jumaat and errr mata duitan:)





pic courtesy of d lady in brown, Zira
Besides beli grocery ngan mommy, xder la pulak cerita best hari ni. Such a mundane day. Oh yeah.. hari ni Yarn and d wifey menjamu kitaorang dengan Laksa Sarawak. 
Saya rasa saya tak ambik side dishes dia ngan betul, so my laksa was a bit bland. Even after I added in some chillipaste, d taste masih lagi lacked its oomph..
By the way, saya rasa jubah biru yang isteri Yarn pakai tu sangat cantik. Simple je, tapi macam nampak comfy.. Karang kalau saya bertanya dia beli kat mana, rege berapa semua haruslah dia terkejut, nampak sangat mata duitannya pun... Might be one sweet day kot rasa ada keperluan nak berjubah kaler biru, saya tanya la... else, kaler hijau pun ok .. eh?


Citer pasal mata duitan kan.. 
Itu Kayla. gigih Nadia, her cousin upload gambo Kayla pakai gelang. Gigih sepupu-sepupu yang lain komen.

If only they knew what their Mak Andak went through, misti diorang x upload gambor tu.. 
Photo: Gambar Kayla pakai gelang! :)
It just that few Jemahat ago saya dan seorang kawan lama, Encik Jumaat (bukan nama sebenar) were talking about saving. I must say we r not that close, so kebarangkalian people nak teka identiti sebenarnya sangat la tipis. Saya tak tau gaji Encik Jumaat berapa, xder kerja nak CSI tapi saving dia memang berjuta-juta kali lebih banyak dari saya. Walaupun saya tau, tapi deria Mata Duitan saya tu tak pulak tersentuh hahahah. He Is still Encik Jumaat, an old friend to me.

Lepas tu En Jumaat cakap, selain stocks and liquid dia juga suka simpan Emas. Sengaja je, dia cakap.. Suka suka je dia tambah lagi..

"Masa kawin dulu aku beri isteri _ _ gram emas" dia cakap selamba je. Serius xder unsur mazmumah.. Tetiba saya emosi tak tentu pasal. Takkk... bukan sebab saya tak dapat..tapi...

"Weyyyyy beli apanya sampai cenggitu?" saya tanya, dan sangat berharap suara saya lunak-lunak manja macam Selina Gomez but I m afraid bunyi Miley Cyrus je. I mean... hello? Saya ambik kalkulator dan kira.. giler? 

Encik Jumaat memandang saya macamlah yang di tulis oleh Sophie Kinsella 'like I am an imbecile'. I just dont give a da*n what he thinks of me. Hahaha.. Either saya tanya macam polis pencen, or memang Encik Jumaat sangat yakin saya tiada niat buruk (saya ok bang!!) so in the end terjawabla segala persoalan:)

Dan dan taim tu jugak saya rasa sangat sedih pilu...
"tau x, kita ada 2,3 kali je beli emas kot. Masa tu kita g kedai n tanya yang mana paling murah n cakap budget kita berapa. Selalunya kita beli yang single digit gram je" saya cakap kali ni betul2 bunyik macam Selena Gomez. 
"tu la.... norizan adnan beli la yang besar sikit" dia jawab macamla duit turun dari langit and I am not sure either he called me Norizan atau Norizan Adnan, see full name basis. (Told u we r a mere friends, so tak payah nak speku bukan-bukan)

Nyampah eh..
I will, kalau rege emas seploh hengget segram. 

"Ehh.. tapi ni rahsia kita berdua tau" Encik Jumaat sambung lagi..
Aikkkk... not really berdua kot sebab saya orang ke-tiga yang tahu beside him and his spouse.

While I was really flattered coz as he put it, dengan his best bud pun dia x pernah revealed, *terharu ok*
but I could not hide my embarassment how papa kedana I am.. 


No worry Encik Jumaat. You secrets are safe with me.
I juz write here, so that kot-kot masa depan Kayla sedih sebab kenapa Mak Andak dia kasi gelang yang nipis macam janggut udang, she will know it is not that Mak Andak tak reti shopping.
It juz that, Mak Andak tak mo kalahkan Encik Jumaat. Hahaha

Nope.
I won't reveal who Encik Jumaat is.
Itu akan kekal menjadi, "rahsia kita berdua"

p/s Pada hari Jumaat yang pelik itu, tetiba je antenna mata duitan saya berfungsi dengan baik. Sangat tiba-tiba terus saya nampak Encik Jumaat hensem giler.. heh?






Wednesday, October 09, 2013

of silent reader:)

I had battled with my conscience over whether I should put this in writing or biarkan berlalu saja...
Lepas  pikir  18 kali, here I am peeps.

Yesterday one of d kids wrote dia visitla jugak dis blog.. ok ayat dia lebih grammatis dari itu la kan...

Goshh.. *blushing*

Next, I debated whether should I start using grammatical  sentence structures with exemplary vocabularies since the kid might learn a lesson or two.
Lepas pikir  18 kali, I decided not to.

Well, nanti rasa macam fake je.
Dahla my close frens (yang kenal saya dari zaman jahiliah lagi) komple sejak jadi babysitter saya dah macam skema sangat, nanti if I started tulis ayat panjang berbunga2 dalam satu bahasa saja... haishhhh
jangan kata orang lain, saya sendiri pun dah tak kenal diri sendiri kot..

On a different note, I am extremely glad, ada jugak orang yang baca blog ni
selain saya dan anuar zain.


ok I lied.
shoot me:)

Tuesday, October 08, 2013

of noticeboard n wedding invite

macam mana nak mula pun x tau...
saya x percaya pada coincidence. no wayyy.. jadi kot tetiba org yg all dis while lg sebatu dah tersengih but now buat muka endah x endah je, naluri bizibodi ini otomatik akan tersentap tersentuh.... hahaha..

adalah sangat mustahil norizan adnan nak g buat drama swasta g tanya if i have done something wrong, please forgive me, let us biarkan berlalu kind of thing...
unless orang tu anuar zain.. mungkin saya consider jugak kot, else saya buat x tau je pun..
afterall  lepas 14x fikir  pun i still x leh nak ingat saya buat salah apa kat dia..


n today i found out. i asked others if d noticed d invite before. lerr ... semua kata diorang tau n dah baca pun...

luckily on my way home, i bumped into dis particular person.

"selamat pengantin baru Yan. akak baru tau ko kawen ri ni"..
"kakkkkk dah lama dah kak." dia jawab n ketawa x hengat.
" akak baru nampak kat notisbod... sorila akak baru baca".... saya jawab dengan jujur.

giler dowhhh...
kalau saya tau awal misti awal2 saya dah terpacak kat kenduri dia...

Newayyy
Selamat Pengantin Baru Yarn.
lenkali jgn letak kad kawen kat notisbod:)

Monday, October 07, 2013

of food and father

Photo: Happy birthday Yaya

Yaya, one of d kids is very thoughtful. Today she brought yummilicious chocolate cupcakes for each of the classmate, and the ticer too. I like!!!

It was awakward, coz Imah was fasting.
Goshhh... when I was her age, x pernah pun saya posa sunat every Monday.
Respect!..

By mid day I was totally sleepy.
If only Man is still around, misti saya duduk menyempit dengar dia bercerita:(
How I miss u my pren..

Instead saya duduk kat tepi d other fren, because he was d only one available (the other two was busy attending to d kids). He was reluctant, nothing new..
.. and his eyes glued to the lappie.... heh?

The topic was food.
You know peeps, sometimes we could tell lots about people when they divulged details on eerrr... food. No elaboration.
You are what you eat katanya kan...

Well... 
It was when he speaks about his father which I guess  tetiba our conversation getting all mushy.
Goshh.. guess it was me  yang terasa mushy  x tentu pasal.

Dia cakap, his father used to prepare food on their request, or maybe belikan je but the point is, he would go at great length get whatever the sons wanted to eat. 
Aren't all fathers the same?

My late father always do the same too.
Ada banyak makanan yang dulu saya suuukaaa sangat makan tapi sekarang saya tak mau makan dah, because it always reminds me of him.

Pernah tak saya cakap saya sangat sayangkan ayah saya?
Yess. With all my heart.



Sunday, October 06, 2013

of kena marah...

Biasanya saya yang marah orang.. well dalam hati je la..
Unless dengan kids.. berapi2 saya marah..
But then,
On  Thursday I came a bit late n couldn't park d keter cap ayam properly.
Reason being d kids tengah assembly, no more parking space.

I waited there when d ones yang tengah kasi speech tu merasa perlu nak announce my plat number  to move d car because I m blocking d visitors.
Where to park? That was what I've been thinking n I was behind him, for god sake!

Since d lady boss hangin betul coz I was so slow she screamed at d top of her lung (yep.. I don play play one I tell u).
Kelakar kot saya rasa....  n some of d kids ketawakan ticer dia sebab kena marah.. ...n sebab dia dah suruh d kids kasi laluan, so I could menyempit park kat tempat parking Ustaz Nik.

Nope.  d visitors pun x leh nak parking even though saya dah x blocking because, there isn't space unless d kids left d square. Unfortunately  sipemegang mikrofon tidak pula merasa perlu nak mempercepatkan ucapannya. Heheheh

Seriously, if it wasn't me, orang lain pulak yg akan jadi mangsa because of d insufficient parking space. Some prefer to double park, tapi I won't do that sebab last year bila nak hantar budak sakit, satu kerja saya tunggu orang yang blocking keter tu datang.
No surprised! orang yang pegang mikrofon tu la pun.. hahaha..


Later that day, I was scolding  4C kaw kaw punya, sebab d day before diorang x hantar their task n menyelinap balik awal. I told them, saya x marah on d spot coz at that time we were in d library n ada ramai junior. Lecturer saya pesan, kalau marah jangan sampai memalukan,,..
Memasing pun diam jeee...

"well... korang nampak x I kena marah pagi tadi?"
dan dan diorang ketawa macam kena sampuk.
"buat salah kan... memangla kena marah.. padan ngan muka I pun, sapa suruh blocking jalan"  saya  cakap sambil saya pun ketawa sekali.

Afterall  it shows that, cikgu diorang pun manusia biasa jugak..
Kalau saya cikgu baru haruslah dan kaya raya pulak tu, haruslah saya kasi notis 24jam sebab malu teramat.
Tapi sebab saya dah tua, dan hutang pun keliling pinggang haruslah saya tebalkan muka dan buat bodoh je.

Anyway...
out of habit, saya g kat d other fren n cakap, "kita kena marahh"... 
no matter u r 14 or 40.
asal kena marah je misti nak mengadu...
padahal orang bukan nak dengar sangat pun.
heh?
he answered something tapi masa tu I realized d kids tengok -tengok sambil sengih2...

goshhh
Saya speku bebudak ni had a field day, tengok cikgu dia yang selama hari garang macam singa kena marah kaw2 depan public pulak tu..

If they ever write a journal, I m sure their entries berbunyi sebegini.

Oh My dearest diary (selalu dear diary je)
    Can you imagine, today my teacher had to endure a big huge embarrassment. The principle  principal scolded her in front of the entire school. Served her right! She always scold us, even for tiny mistakes like forget to put the full stop at the end of sentence forget to put comma in between sentences and sometimes if we forget to spell the day in capital letter Such a simple mistake, why she was so fussy about it is beyond me!
   Now she knows how we feel. I wished I could hug the principle principal, but I am afraid the teacher sees me and I just don't want to murky the condition. (in Malay: mengeruhkan keadaan)
    I am so happy today. No, I believe happy is not the very suitable to tell  me  my feelings.
I am over the moon and on seventh heaven, all the same time.
I pray that everyday is thursday. 

Yours truly,
Me





of now i remember why...

I m being bitter...I know. its not gud.

ri tu I bumped into someone I knew n tetiba saya rasa nak say hi  la gitu. Honestly prior to that, banyak kali saya nampak dia, tapi xder feel saya nak menegur pun.

her: lerrrr akak dah lama cari awak.. kat situ lagi ke?
me: situ la.. akak d mana?
her: tempat baru.. kitaorang dgr awak pindah.. tu yg x jumpa cari tu..
me: oooo tu haha long story. ur kids eh comel budk2 ni.
her: tengokla anak siapa..
me: no wayyyy... ni misti ikut ayah diorang.. hehehe....
her: (in a serious tone) tgk betul2. muka suami akak lain. ni mmg ikut akak..

goshhh.. saya ketawa jugak, seeing her so serious. actually I've seen her husband, xla huduh pun. typical Malay Man. n for me, I never put her in ravishing beauty type.
typical malay face.
Tapi dia tetap serius mempertahankan d kids memang comel n sebijik macam muka dia when she was their age.
goshhhh..
By that time saya rasa annoying kot. When we bid gudbye, suddenly I it dawned  kenapa bila saya nampak dia sebelum ni saya xder minat pun nak bertegur sapa...


I wished I didnt say hi that day.

n if any of my long lost fren sees me in person, tapi x mo tegur. worry not. saya xkan kecik hati. Cuma maafkanlah saya.
I would never b d friend yang korang harapkan.
It juz a matter of take it or leave it.

Hahhahahahaha
ok bye.

Saturday, October 05, 2013

of Sept 8 news

Macam biasa.. beli paper x sempat baca, letak dalam bakul tepi katil, n today is another day which I confined to bed, in between dozing on n off these r news yg saya rasa worth sharing.

1. I m scarred for life p.10.
Ada gmbo kaler lagi. ni jawapan atas tuduhan a Bosnian tentang ex girlfren dia using him juz nak dapatkan sperm (?) dari European man. hehehheh..
Gila kelakar kot. kalo takat nak sperm, saya rasa pompuan tu boleh dapat stok lagi bagus la wehhh .. (not that I know where to get one okeehh) .... I hope d man learnt his lesson, ni Malaysia la wehh. woman powerr..
Saya harap Melanie (a chinese lady in this sensational sperm incident heheheh) will get d justice.

2. MIC youth leader: I am no gangstar p.12.
Dia pun heran napa orang panggil dia Kajang Kalai, dia kata... Pelik eh.... bila orang tu dah maju sket start la buat citer pelik2. Sabar dik.. burden of proof tu pada diorang. Saman je orang yang tuduh tu cukup-cukup. For d record, saya x kenal pun Kalai ni, sebab xder gambor.


3. Europe favourite destination at fair p.19
oooo..ada Matta Fair  6-8 sept ri tu .. la saya x pergi pun.... wat a lost..
oh goshhhh... saya mana ada passport pun:(
Ri tu, in Mid September sebab nak confirm my departure I called Tabung Haji Call Centre. That was when I learnt my visa application wasn't approve by Saudi.
errrr saya dah serahkan passport tu  d First day of Ramadhan..
Bersama harapan yang berbunga-bunga masa tu... isk isk iskk

"tapi puan, passport antarabangsa puan hanya diserahkan selepas musim haji ye. kalau puan perlukan, boleh datang ambil sendiri di ibu pejabat tabung haji"
..

Whatttt?
Pergi Tabung Haji Slim River pun saya sedih n nak nangis ni kan nak pergi ke HQ.
Sudahla....

Malas baca paper dah.

Sekian.

Friday, October 04, 2013

of a sulking boy

Dulu I was told sulking is not d nearest translation for merajuk coz even though d meaning is d same but it brings different connotation in both culture.
Sulking is a negative attitude in their culture whereas kot orang Melayu cakap seseorang tu merajuk, nampak manis n comel..
tu kot dlm budaya orang Melayu, asal ada je yang merajuk, gigih la orang pujuk..
Kot wifey merajuk, suami pasangkan sport rim baru ..
Kot suami merajuk sebab wifey x appreciate pemberian sport rim baru tu, d wifey berkorban keluar shopping dari pagi sampai petang belikan baju baru, kasut baru n maybe a new set of davidoff toiletteries. Tulusnya pengorbanan isteri memujuk. Ai  sebak mendengarnya okeh...

tu opening rekaan je.
ok fine... few of my friends yang cerita. Anyway... kenapa nak tunjukkan kasih sayang dengan tukarkan sport rim keter? My lady frens cakap it doesnt make sense. Ada sport rim  baru pun minyak masih kena isi jugak.. Apa bezanya? Diorang  yang cakap ye..saya pun fikir yang sama jugak...

Macam keluar topik je,.
Actually I was told a boy merajuk semalam.

"weeeeyyy kenapa nak merajuk pulak" saya tanya, dia diam x nak jawab, jadi kawan2nya tolong jawabkan sambil bisik2...
Dia merajuk dengan kawan2nya. x sempat diorang habis citer saya dah ketawa....
x kan lelaki nak merajuk ngan lelaki kot...

When I was their age, ada sekali saya sentap betul n buat muka kot..
My then bestfriend, datang sound, lupa la dia cakap apa, but then garang giler terus saya x jadi nak sentap.. silly me!


Bila dh tua2 saya x ingat apa rasanya merajuk... kalau saya x suka I juz keep my distance. Sometimes saya x berkawan dengan orang tu lagi.  berkawan x sama dgn bertegur ya... Saya ada belajar gak ayat x bertegur 3 hari tu berdosa dlm subjek Pendidikan Islam. tu masuk dalam syllabus tingkatan 1 kot.


d sulking boy, keep on sulking sampai hari ni.
He juz keep quiet n refused to mingle with his friends. Instead he juz focused on his task. One gud thing, he was extra nice to me today. Helping me out with few errands n seeing that  I was not really ok he accompanied me in d library.
goshhh... makcik sangat terharu ok:)

Well...
As much as saya x mo mengaku betapa huduhnya saya bila merajuk, but for d sake of "untuk kenangan di hari tua" here r 2 incidents  why sometimes, no matter nak sentap I was, but I juz can't.

Insiden no wahid,
adalah pada satu hari few kidz asked something yang lepas saya usahakan sendirik gagal jugak. Saya kirim sms minta tolong pada kawan. Sampai tertidur saya tunggu balasan n jawapan... perghhhhhhh x balas. (p/s susah sangat ke nak reply saya cuba. InsyaAllah saya cuba cenggitu?)
Sentap giler okeh... d nature of our relationships, saya bukan rajin sangat nak berhubung (malam-malam pulak tu) unless it is teribbly important. kitaorang bukannya rapat pun, so I took it dia x mo tolong n whatelse to do, other than pangkah je namanya dalam senarai kengkawan.
He surprised me!!!. I tot dia mcm kengkawan yg lain, buat x tau je..
Well.. I was a bit errr... terharula jugak considering he don't know me that close but still put a tiny weeny effort nak ambik hati padahal kot saya di tempat dia, maybe saya pun buat x tau jugak..

Second incident,
Saya hangin betul over something. Hari2 saya nangis. I hate every one involved masa tu. Every one yang terlibat itu pun hate me as well. I think dis particular person hates me jugak.
saya betul2 nak bakar jambatan masa tu (figurative speaking), I don't even pick up his calls, balas sms pun saya x mo. Once, I was about to eat my favourite food when d phone rang. Seeing his name saya terus campak makanan dlm tong sampah n switch off d phone.
Yes, I was fuming mad, n at that time sentap tahap gaban and I had weeks of sleepless night.

I thot, dats d end of it. I made up my mind he juz not worth to be called errr good fren, so did d rest of d gang.

What makes I changed my mind?
Because  one day a girl told me, (drama budak ni), sambil nangis tu...
She was worried sick because dat particular fren of mine fell sick n refused to answer phone call..

"Bukan dia memang jenis x suka angkat tiponke?" I snapped, showing betapa tidak saling memahaminya kami berdua, heh?
"selalu x macam ni...." d girl jawab n nangis lagi. n said she heard there was a rift between d two of us.
Kenapa bila bergossip diorang taruk nama saya? kenapaaaa?

That was d first time in my life saya rasa perlu nak rendahkan ego n pujuk orang.
Whattttt? xde la saya beli set Davidoff tu. Nanti dia ingat saya buang tebiat plak..
n xderla kata2 manis ke hapa. Very not norizan adnan.


Anyway, saya harap kawan tu (yang tersebut di atas) berbangga sebab saya ni memang ni memang mendengar kata. A year before, over some disgusting incident, he taught me something which I would never forget.

as he put it, "kadang2 kita perlu beralah untuk kebahagiaan orang lain....saya simpan sms tu sampai sekarang haha...

I wished I could tell d sulking boy tu d same thing..
Tapi... nak beralah tu sangat-sangat menyakitkan (hati).. hehehheh

Ok.. cerita dah habis.
Sekian

Thursday, October 03, 2013

Of apple n choc


Well.
Photo: something sweetz!

Well..
As promised, d said 6 pasang kain cotton tu sampai on Wednesday. Fid yang ambikkan kat pejabat pos
Jadi Fid dan saya menambah Apple Cotton Couture dalam senarai kedai online yang sangat dipercayai.
In term of quality, memang betul2 menepati citarasa saya yang nak kain cotton yang betul2 bukan cap ayam tapi harga nak murah pulak.. hehehe..  Oleh kerana Fid, when it comes to money memang sangat-sangat boleh diharap, bila dia cakap worth it, memang worth it la..Since I m quite fussy when it comes to service, I must say Apple Cotton Couture sangat tip top.
Saya x pandai nak kasi ayat berbunga2, make short, sangat puas hati (even though few of my male colleagues cakap macam kain cadar.. hellehhhhh)

Atas box atas Ferero Rocher. Wahhhh!!!

Me: Kenapa ada coklat Fid?
Fid: Oooo tu saya yang kasi..
Me: Oooo?
Fid: Sebab saya rasa akak sangat sad...

Saya buat muka xder perasaan..
Kang kalau saya menangis karang, mau kot dapat sekotak cekelat:)

Pernah x saya cakap,
coklat yang palingg sedap ialah coklat free?

that was not true..
Coklat yang paling sedap ialah bila dimakan sorang2 knowing that pemberi tu wanted us to be happy and every time kita gigit cekelat tu dalam hati kita wished semoga hidup kita (dan pemberi coklat tu juga) akan sentiasa manisssss sampai ke akhir hayat.

Sekian