Tuesday, October 29, 2013

Saodah

Tu nama pebret among our siblings. Asal nak mengusik je, we started calling one another Saodah.
It was originated since we were very small.

Since Yus got married, kitaorang malu-malu-ayam nak meneruskan tradisi tu.
You see... his mother-in-law name is SAODAH?

Mommy dah sound awal2 jangan nak lepas cakap depan Riena. But then, to err is human katanya..
Nik la tu yang selalu buat gitu... (mak siapa la tu?..)

Goshh.. we really like d bubbly Makcik Saodah.

To be fair, kitaorang memang suka semua mak mentua our siblings pun. Semua pun baik2 dan kenkadang bila tengok drama kat tv yang ada mentua dengan menantu gaduh2 tu, saya rasa macam pelik je.. Ada ke orang macam tu?. Saya tengok my married siblings elok je dengan in-laws diorang.

Oh.. nak cerita pasal Makcik Saodah kan..
Dia sangat pandai bercerita. Dia berniaga kat depan jeti Kuala Perlis, if any of my siblings g Langkawi, wajibla kitaorang jumpa dia kejap.

Generous sangat makcik ni. We could always tell kot orang tu ada ubi sebalik batu (betul kan idiom ni?) or genuinely sincere. I must say, Makcik Saodah is really in the second category.

Hari tu on our way home, we stopped to see her. She gave us all those things in the pic.
"Mak... dia kan kena beli jugak semua ni.. ada untung ke dia kasi kita banyak2 ni" I asked mommy. She shrugged, but Makcik Saodah had insisted.

We went back to the bus. Tetiba ada orang cakap pasal kuih cakar ayam n my mom teringin.
She went down alone, saya penat sangat...

Guess what!
x lama pas tu I saw Makcik Saodah temankan my mom back tu d bus!
My mom is 71, might be Makcik Saodah x sampai hati tengok dia jalan sensorang. Padahal she was busy manning her stall..

Sebab tu saya cakap dia baik.
Mesti dalam hati dia maki anak mak saya (read: norizan adnan) yang biarkan maknya jalan sensorang..
hahaha..

We heart you Makcik Saodah!

No comments: