Monday, November 25, 2013

biarlah kot ayah dia nak kasi mini cooper pun....

I know, entri ini sangat tertinggal keretapi. I read about d news via facebook a day after UPSR result was announced but I did not give any comment because...wehhhh duit dia kan...

It just that today while googling about soalan SPM bocor I found a forum discussing that news.
Some r positive but then, kata kata nista yang saya rasa macam sedikit tersentuh tu...

"Harap2 adik ni tak sebodoh mak pak dia"
goshhh... d u know d parents personally?

I don't.
But one of my siblings is close to them.
So far tak pernah pun my sibling tu cakap yang buruk about d couple. They went for a holiday together, n the couple sangat berbudi tinggi.
My sibling (tak maula cakap mana satu) dah kenal mereka sejak 12 tahun yang lalu selepas dia tamat belajar kat U.
Lama kan... n their friendships r going strong.

Ayah budak tu, walaupun hanya bekerja sebagai penjual ayam, tapi dia memang bekerja keras. Saya pasti dia bukan nak menunjuk-nunjuk pada orang ramai bila dia kasi mini cooper pada anaknya.
Itu adalah cara dia menunjukkan kasih sayang pada ahli keluarga.

Dia memang macam tu. Tak kisah berhabis duit untuk ahli keluarga.
Ini cerita epik dari my sibling. ..

'lu tau x, satu hari ada orang cakap ngan Juki, "apahal takat beli isteri beg Coach je".  Padahal isteri dia bukan nak pun... dia humble je...".

Honestly, my sibling tu cakap, d wifey tu bukan la jenis yang ada beg Coach terus update status. Sangat humble ok.
Padahal entah penuh lemari kot..
Nope.. they got taste. I dont think diorang beli imitation...

Kebetulan satu masa tu diorang turun KL sebab nak antar mak diorang g umrah, so Juki pun masukla butik Chanel ke Hermes. Saya x ingat sangat, tapi memang bukan Coach. Saya pun x tau sebab nak masuk butik Coach pun kaki saya wobbling ini kan butik yang cenggituu.. mau demam x kebah kot...

"Lu tau la... Juki kot nak beli apa 2 suka suruh Syikin  yang tukang cakap" my sibling tu cerita. Syikin is his sister who currently is doing her PhD. Sengaja saya tekankan PhD tu.. Kau ada?

"orang tu  kata 7" Syikin kasi tau Juki.
"7 apa?  7 ratus ke, 7 ribuke, 70 ribu ke, tanya molek" Juki suruh Syikin lagi..

"Berani dia kan? Masuk kedai gitu.. mahal siotttt" saya mencelah cerita my sibling.

" Syikin pun cuak juga.. level kita x mampu sehhh... dia tanyala. .. orang tu cakap 7ribu"  my sibling sambung. " Ko tau.. Juki cakap, takat 7ribu boleh la...".

" mak aihh dia beli ke? cantik x?" saya memang berbakat tanya soalan silly dumb dumb.nn

" ko gilerrrrrrrrrrrr? misti la cantik gilerrrrrr" bulat mata my sibling.. automatically jawapannya YA, DIA BELI HENBEG REGA 7K itu.

"bertuahhhnyaaaa isteri dia.. seronokkknya.. " masa saya tulis ni saya lupa pulak nama isteri dia apa...

" takk... isteri dia x kasi beli sebenarnya... dia cakap membazir sebab mahal sangat.".. my sibling cakap.

Told u, isteri dia bukanlah gila barang branded.  Nak menunjuk memang tidak la. The husband tu pun rasanya bukan tau pun apa brand handbag yang femes, dia cuma nak kasi yang terbaik je untuk isteri dia.

So far saya belum jumpa lagi orang suami yang sanggup belikan handbag sampai 7k untuk isteri, selain dari Juki n Datuk K. hehe...
Either sebab tak mampu n sebab rasa  x berbaloi nak spend sebanyak itu kat isteri.
Padahal pengorbanan isteri mengurus rumahtangga punya la azab... Sampai nak keluar shopping pun x puas sebab dahla rushing,  kalau lambat muka suami sure kelat, sambil tu kena jugak bawak anak2... x kosentret ok..

For those mengutuk tu... saya cuma nak tanya..
if u r a man, pernah x awak keluar duit hantar parents g Mekah n belikan mak/isteri henbeg rege 7k tanpa membebel bunyi macam kaula lelaki paling teraniaya dalam abad ini?
if u r a woman, pernah x awak dapat hadiah dari spouse/brother/male friend  kereta mini cooper waima kereta cap ayam sekalipun?

If d answer is NO. Shut up ok..
If d answer is YES, waaa. . u r so lucky.

Ada orang cakappp je sayang, tapi berkira ya Rabbi..

Itu je. Sekian.

No comments: