Sunday, November 24, 2013

Cerita semalam yang agak. ..

Agak -agakla..

#1. Dia ni kerja apa pun ye?
Supposed kena hantar dokumen. Lepas subuh saya dah mula bekerja. Halfway otak saya blurred.
every one ke everyone?
Saya punggah rumah cari kamus. ilekk.  internet x leh access.
Saya intai jiran depan n sebelah menyebelah. Perghhh cuti kan, semua tutup je.
Tetiba dengar pintu belakang jiran no 12 dibuka. Gigih saya meluru keluar..

me: ehh adikk.. rumah sebelah ni ada kamus x?
him: x taula... kena tanya doc la..
me: ooo menyusahkan diorang je kot... tapi akak kena send benda alah ni pagi ni..
him: saya x tau la ada ke... nak cari apa?
me: nak check spelling je.. best friend  n every one tu satu ke dua word?
him: (sambil kerut kening sikit) dua dua satu...
me: oooo really? thnx adik..

There's something when he pronounced d word, terus saya percaya. Kerja apa adik ni sebenarnya?
By the way... lately saya memang panggil semua orang adik. Save me d trouble jadi bahan gossip.
heh?
Perlu gak di tulis, mata adik ni brown okeh. Tapi tak perasan pulak kening dia cemana.. hikhik..
-------------------------------------

2. Am I that young?

At work (yup semalam saya kerja) gigih saya tak angkat muka sebab nak siapkan kerja. There were 11 of us. I purposely don wan to have break with d rest, sebab nak mengelak bersembang takut kerja tak siap.
Perlu juga ditulis, there were plenty of food yesterday. Josephine brought roti canai enough to feed a batallion of army, Chan brought papaya n rambutans from Kak Sarina's orchard. Zalina sponsored curry puff, kuih lapis n sausage bun. There were  a tin of weetameal biscuits from Kak Nani, two types of gardenia bread lebihan semalamnya n to top it all Du prepared scrumptioud Nasi Arab for us. It was divine.
Lupa nak cakap, kek pisang kurang manis tu pun ada, diorang makan x komplen pun:-)

After Zohor saya pun makan, joined by Kak Mizan. Saya pun tanya about her recent trip to holy city.
Pas tu Kak Nani pun datang. Over a cuppa hot nescafe, Kak Mizan told us how  wonderful d trip was.

Kak Nani: Izan.. pergila umrah ke haji waktu muda... kat sana nanti bukan senang..
Kak Mizan: ooo Kak Nani pun dah pergi? umrah ke haji?
Kak Nani: umrah...  bukan plan pun... hadiah untuk anak dapat result bagus pmr
Me: ooo dua tahun lepas  eh.. now dia spm? how wonderful..
Kak Nani: tu la nak pesan ngan Izan.. pergilah waktu muda ni...

Nampak tak?
Waktu muda katanya, padahal saya ngan Kak Mizan beza setahun je.
Sebenarnya sejak gagal menunaikan fardhu haji tahun ni, saya sangat stress dan asyik makan x berenti je. Resulted saya dah tak muat nak pakai jeans n khakis dah. Terpaksala saya pakai skirt je. I think I looked like makcik-makcik.
I did look like makcik rasanya, dengan badan yang semakin bulat ini.

Macam sesuatu je bila saya tulis pasal haji kat perenggan di atas.
Selain dari selalu dikatakan nampak muda (yang dalam hal tertentu saya agak tersungging juga), I am so used disalah sangka dalam banyak perkara.

I remembered once, masa saya undergrad, seorang budak tudung labuh tu bercakap pun x mo, but then when one day I came to d mosque with my tudung labuh friend, boleh pulak dia sembang lelama ngan my friend. D funniest thing even though my friend tried to include me in d conversation, dia still bercakap x pandang muka saya.
Pelik eh.. d only time kita terserempak masa solat kat mesjid je, so chances dia nak memulaukan saya sebab perangai buruk memang xder kot. Lagipun masa tu bukan ada fesbuk pun, x kan la dia kenal saya pun, but then tu mesjid kan.. agak agakla. .
Saya speku dia jijik sebab saya pakai seluar jeans koyak-koyak n x pakai sarung kaki. huishh.

Kalau penghinaannya tu membuatkan saya balik berlari-lari nak pakai tudung labuh, memang tidaklah.
Atau saya merajuk tak mau sembahyang kat mesjid lagi, memang silap banyak jugak..
Atau saya nak bawa cerita betapa fake perangai orang bertudung labuh, konfem tidak. I dont even know her name, n I couldnt care less. Even after that we bumped into one another quite often, kalau it happened I prayed next to her, saya salam je. Then cauu.

Kenapa kita nak labelled orang melalui pakaiannya?
Atau senyumannya yang manis?
Atau tutur kata yang sopan dan bersari madu?
Atau... atau apa-apa sajalah...

Pentingke pandangan orang tentang kita?
Honestly.. dah lama saya x peduli sebenarnya...

Tapi saya x pernah cukur kening seumur hidup.
Sebab yang tu ustazah dah ajar memang haram, masa kecik lagi.
Ustazah pun dah ajar, buat sesuatu biarlah lillahitaala.
(sempatt lagi tuuuu)

Saya rasa ada dua kali kot saya betul2 nak upgrade tudung kasi labuh sikit.
D first time tahun 2002. Tak jadi, sebab bila saya kasi kain kat Nora suruh jahitkan, dia ketawakan pulak sebab saya beli kain bidang 45" instead of 60". Ada dua saiz ke? mana nak tau..Laa.... terus saya x jadi..

Second time, saya segan nak tulis...
Suffice to sayd time will come..
sementara itu, bolehla saya tadah telinga dikatakan muda beliee.

Ok apa mudee belieeee..

No comments: