Tuesday, November 05, 2013

HIG dah bukak hotel katanya...

I read kat fesbuk.
Goshhh... tahniah!
You made us proud!

Tetiba mood nak mengomplen datang.
Many, many years ago my friend n I stayed at a family-owned  hotel in Kuantan.
Wooo.. at that time I thought  d front officer tu was having a bad day. Rupanya memang dia ni sangat kurang PR skills, coz a year later when I came with my family, cenggitu jugak service dia.
Yang diorang letak dia kat front office tu napa?
Ooohh lupa  family-owned kan...
Honestly overall service tu memang tip top, except him

Hopefully, kat HIG hotel pun, janganla diletak muka mangga muda duduk kat depan. Potong!!!
Hanya dia tu kelayakannya ialah family related.
Apakah?

Well..
masa g Langkawi baru2 ini we stayed at nntah lupa apa ntah namanya??

sebab banyak rombongan stayed kata situ it was hard to get good room.
Receptionistnya, serious muka lebih kurang saya je (read: muka xder market), berbadan gempal, rambut ikat satu n xder make-up langsung. Appearance wise memang houttt.
I wonder why she was hired...

Tak lama pas tu saya tau kenapa despite her plain appearance, she was holding a good position (kenkadang nampak macam dia ni spokeperson pun ada).

Ceritanya lepas distributes d key rooms, she looked at my mom.
"uishhh tak sampai hati" she mumbled, tapi loud enough for me to hear.

Dia suruh kitaorang tunggu, sementara dia g tunjukkan bilik kat ahli rombongan lain. When she came, we were given a bigger room with two extra beds.

Me: kena tambah duit x ni?
Her: x yah...
Me: bigger kot.... x per ke nih?
Her: xper... bilik yang tadi tu jauh, susah makcik nak jalan.
Me: nanti awak susah kot, if ur boss find out..
Her: xper... makcik ok bilik ni?
Mom: terima kasih la nak...

Giler...
itulah fes taim saya kasi tips kat Malaysia.
Dia tolak2 plak tu.. sama2 pelik kot..

Saya rasa macam perlu je saya taruk nama hotel tu..
Nanti saya ingatkan..

If I ever go to Langkawi again, I'll definitely will stay at HIG, but then kot service macam sangat kurengg, I juz where to go.
Hotel canggih cam mana pun kot pekerja xder nilai kemanusiaan... potong!!

Tahniah HIG.
Jangan cepat puas hati:-)
(macam ayat dalam report card eh)

No comments: