Sunday, November 10, 2013

red brooch 2006

I got a tiny yet beautiful brooch for teacher's day gift during that year.
Agak terharu, considering it was from a BOY n kelas agak hujung pulak tu.
Saya selalu ingat tentang hadiah tu, sebab saya betul-betul x sangka that particular boy wud appreciate me.
Honestly.. jaraaaang je students ingat nak kasi hadiah... sedih eh....
Nak kata dia minat sangat dengan subjek yang saya ajar, idak jugak..

Hari ni baru saya tahu..

We had a farewell lunch @MerantiCafe Hotspring.
The food was superb! d ambience memang first class, tapi saya x amik gambar sebab saya gumuk n I dont feel comfortable bercamwhore dengan saiz gergasi ini.

On our way out a friend yelled, asked me to see a certain waiter.
Laa... it was him, looking all grown up in his uniform.

Me: Fitri... ( pstt I look up at his nametag ok) saya masih simpan brooch yang awak kasi dulu
Fitri: Saya tanya diorang tadi, cikgu datang ke x...

Really? but he called me cikgu, so I guessed entah dia ingat betul entah tidak tu..
Entah2 saja ambik hati...

Then we talked about hal2 dahulu kala until he asked, betulke I still keep his present. Told him I did, tapi dah rosak pun, but his sweet gesture sentiasa saya kenang. So to speak la kan..

" Saya kasi hadiah sebab cikgu yang jaga masa pengsan. Lepas main bola ada perhimpunan, masa tu la pengsan. Saya ingat lagi cikgu suruh saya makan roti. Cikgu cakap, sedaaaap sangat roti yang cikgu bawak. Memang sedap pun cikgu, Tu yang saya bagi hadiah tu, saya rasa cikgu ni misti macam baik kot".

Macam baik kot. Nampak tak ayat tu..heh?

Honestly, when I was in afternoon session, ramai je budak yang pengsan n saya tolong.
Tolong buatkan air, tolong belanja makan, tolong temankan, tolong angkat beg, tolong picitkan kepala, tolong kipas2, tolong hantar balik rumah yang jauhnya 20km pun ada..

Tapi Fitri seorang saja yang kasi hadiah.
Yang lain-lain tu seperti rakyat Malaysia yang lain memang rasa dan fikir kerja tolong buatkan air, tolong belanja makan, tolong temankan, tolong angkat beg, tolong picitkan kepala, tolong kipas2, tolong hantar balik rumah yang jauhnya 20km itu memang tugas hakiki seorang guru kot.
Telefon cakap terima kasih pun tak pernah...

As for me, saya sangat percaya dengan peribahasa, 'bagaimana acuan, begitulah kuihnya'.
Kalau bebudak ungrateful, saya fikir makbapaknya cenggitu la jugak.
I believe,  misti mak dan ayah Fitri pun berhemah tinggi macam anaknya.

It is not because of d brooch.
As d saying goes, its d thought that count.

May Allah bless him.

No comments: