Sunday, December 29, 2013

Antara Idola Kecil dan Orkestra Dangdut

Saya terjebak menonton Idola Kecil sewaktu Nisa, Aisya n Alia bercuti di 12A beberapa tahun dulu. Mereka bertiga yang minat lebih, Mak Andak mudah terpengaruh.
Jadi saya terpaksa menonton finale Idola Kecil malam tadi. Oleh kerana inilah kali pertama saya menonton untuk musim ini, jadi saya buka kacamata dan menonton sambil bermain games dan melayari internet. Tujuannya, supaya saya tidak tertipu dengan paras rupa dan baju mereka yang serius comel tu.. Kudos to d fashion designers.
Komen juri, manis dan comel bunyinya tapi saya dengar nyanyian diorang idakla meletopp sangat. Saya memang buta muzik tapi saya rasa few contestants macam... errr... reality show kotttt, what do you expect? Kenkadang we r blinded by other factors i.e looks n personality.
Not that I am complaining.

But then when I heard a kid sang, "When I was your man", phewwwwwww... entah kenapa saya sebak tak tentu pasal mendengarnya, padahal tak kena mengenapun... Saya terus pakai semula kacamata dan switched off d tablet.
Lerrr... biasa-biasa je muka budaknya. Kalau jumpa kat tepi jalan, mesti saya tak toleh punya.
Tapi stail menyanyi... fuhhhhh..
I think, that was what we called TALENT!
He won!
Dearest Danial (nama penuh makcik tak ingat)
Kalau satu hari awak buat konsert, makcik akan datang menonton.
----------------

Few days earlier I watched Orkestra Dangdut@rtm1.
Pernah tak saya beritahu while for other genre saya minat lagu based on penyanyi, tapi saya suka lagu dangdut tak kisahla siapa pun menyanyi.
Typical makcik-makcik kan.....
The show started off by Raja Gelek, M, Daud Kilau, Herman Tino n then Ramlah Ram.
Saya dengar lagu diorang sejak berat saya 15kg sampailah sekarang dah naik jadi 47kg(bukan berat sebenar). Berbanding dengan dulu, nampaknya dangdut  mereka sudah tidak menghiburkan.
Suara putus2 dan entahla... seingat saya dangdut tu hiburan yang santai, dinyanyikan dengan tenang  beserta kecindan dan menghiburkan. Mungkin bila menyanyi dengan orkestra bunyinya jadi lain agaknya.
Kemudian Mas Idayu pula.
Suaranya masih lunak, tapi yang saya rasa sedikit kurang, she was trying too hard.
Hilang elemen santai dalam dangdut.
I blame it on orchestra again.
Until I heard Haiza belting out her numbers.
I was never a fan of Haiza, but I must say she saved d show for that night.
Adakah lagu dangdut hanya sesuai dengan suara pada umur tertentu?
Ini soalan, sebab lagu Ramlah menyanyi dengan Sleek tu, sedap je.
Jadi, kalau nak dengar lagu dangdut, baik saya donload je agaknya..
Kesian ehhh.. Sekian

No comments: