Thursday, December 05, 2013

Goshhh... hebat Spital Teluk Intan sekarang.
I came at 8.30a.m n now dah habis scan pun.
I must say inilah appointment yang paling pantas sejak saya datang sini secara berkala mulai tahun 2000 kot. Lama sangat, saya pun dah lupa.

Well, pernah je saya dapat balik awal, tapi itu sebab pukul 6.30pagi saya dah keluar rumah n sebelum klinik tu bukak saya dah terpacak ambik nombor giliran.
Kalau sampai pukul 8.00 alamat sampai pukul satu la saya duduk sini..

Sangat kagumla.
Sekarang tak ada lagi colour coded room.
Macam sistem giliran kat bank pulak. Lagi bagus kot.

Yang ini saya cakap je, from my observation, junior houseman duduk satu bilik ngan senior. Jadi bila junior agak2 confused sikit, he could refer to d senior doctor straight away. Save time. Dulu2 satu kerja pulak tunggu doktor memuda ni g refer kat doktor lain.
At least kat bilik yang saya masuk tu cenggitu la kekdahnyaLaudable effort!

I was asked to go to scan room after meeting d young doc. Baru je duduk tak sampai seploh minit, my name was called. I was like....

"kenapa pulak?" nurse yang saya tengok umurnya macam lewat 40-an tu tanya. Mula saya memang konpius giler..
"bukan bilik 5 ke?" saya tanya, banyak songeh.
"sekarang dua-dua pun dah boleh guna" d nurse giggled, saya speku dia pun proud, tapi saya memang kedekut dengan pujian. She ushered me to a wooden settee n I waited for another 2, 3 minutes. Saya duduk n setakat cakat thanx je. Lain2 ayat memang yilleek. Teknisyen tu tengah scan orang lain.

Last time, saya fikir yang tukang scan tu bukan orang medic, sebab lepas scan kena jumpa doktor semula. Satu kerja
lagi menunggu. Tu yang lambat tu...

Well...  I heard d Chinese lady yang tukang scan tu marah/scolded d man with white robe beside her, sebab he said something like in the textbook that things looked like yadayada...
Turned out that was PCOS. Jangan tanya saya yadayada  tu apa. Kalau saya terrer baik saya je jadi doktor. Tapi since orang yang scan tu marah bebeno, jadi saya gugel la PCOS tu apa.

Oooo... but nope, they were discreet. Saya x nampak pun muka d patient before me.
While marah x hengat pun, when she talked to patient, automatically suaranya lembut macam jell-o. Ironically, among them they spoke fluent English but with patients, terus code-switching.
Watizit wit u pipel?

Well, my turned was a breeze.
She even asked one of d nurses to call  the Specialist. Dia pun reportla blabla kat Specialist tu, and  terus doktor tu consult on the spot.

Makcik kagum ok...
Sangat efisen  dan tak ada protokol langsung.

I wonder, if I have difficulty with d kids in d classroom, pas tu saya pun cakap "g panggilkan d boss kejap".
Korang rasa dia akan datang x dalam masa less than 2minutes  macam Doktor Pakar tu?
Tambah lagi 8 minit sebab my workplace agak besar juga.
Ok... tarik nafas dalam-dalam... dia datang tak?
Rasa macam.... maybe I should try someday, to see whether my assumption tu betul ke x.

Bila saya jadi boss nanti, saya nak jadi macam doktor pakar tu.
Sangat sangat komited n menghormati masa orang lain.

Kalau bole vote pekerja contoh hari ini, saya vote doktor pakar yang perempuan tu.
(nama malas nak mentioned kot kot diorang gugel nama sendiri dan terjumpa blog ini. as I never failed to mention, saya menulis untuk kenangan di hari tua).

Sekian.

No comments: