Monday, December 09, 2013

Lilac Longchamp

Adalah sangat sesuatu jika any of my siblings would contact me beria-ia cuma nak tanya, "ko wat pe tu?"
At least saya rasa sangat sesuatu bila sejak dari hari Khamis lepas Baby asyik persuaded me to come to her place.
Told her I could not, have to be prepared for the upcoming meeting on Wednesday.

Tapi dia cakap saya lembab sebab the meeting could be skipped.
Heh?
On Saturday, she called again, asking my progress.

Jadi saya humban sepasang baju, stationaries, toileteries dan sepasang stokin dalam beg trolley SantaBarbaraPolo kaler  purple-brown yang saya beli sebab murahhh je hari Ahad lepas.

Dalam masa 20 minit, saya dah siap terpacak kat Stesyen Keretapi Slim River. Sungguh remuk hati saya melihat tren melintas di depan mata. Merajuk dengan KTM sebab tren sangat awall (padahal  on time) terus saya belasah je memandu ke rumah Baby.

Selepas meronda ke merata tempat, 3 jam 30 minit kemudian barulah saya sampai. Sepatutnya boleh sampai dalam 2 jam saja.  Dugaan..

Baby had prepared lamb soup for lunch. It was yummilicious, but both of us could not eat much. So, we talked and talked and talked.

Baby: Lu ambik la henbeg ni. Wa tanak..
Me: Weiii Longchamp kot....wa tanak, nanti rosak wa x cermat pakai..
Baby: Ni memang untuk pelasah je.. Murah. Ni beli kat airport 60euro je.
Me: 60 je? ok la.. macam matched ngan my sneakers eh?
Baby: Lu pakai tau...

Saya ambil henbeg tu, minta sebiji panadol dan berselimut sebab tetiba menggigil. Sejukk bebenor. .

The next day we went to Big Bad Wolf Sale, lupa nak guna beg baru.
Later that afternoon, baru teringat sesuatu.

Me: Ko cakap berapa rege henbeg ni semalam.
Baby: 60 euro je..
Me : Kalau convert.. (lambat.. it is around RM240)
Baby: Jangan kira nanti rasa mahal, padahal kot kat Europe macam ko beli beg rege namplog hengget je.
Me: Mahal la kot....
Baby: Orang tak rasa mahal pun sebab bayar guna euro. ..

Kenapa nak beli kalau tanak pakai?
During her visit to Vienna, she bought an orange Longchamp which was slightly smaller. When her friend went  there recently, dia kirim yang kaler merah but bigger ones.

"Adik tu cakap ada kaler pink, wa ok je. Bila adik tu kasi nengok kaler purplish. Ada tulis warna lilac lagi... Orang ambik je. Adik tu lelaki, bukannya dia ambik pot sangat warna semua ni" Baby cakap tanpa ada nada sayu.

Ada cerita lain yang membuatkan dia ikhlass bersedekah:-)
Baru-baru ini seorang kawan PEREMPUANNYA pergi ke US. Baby tunjukkan beg yang dia mahu, tapi cuma kalau harganya RM500 je. Harga di butik Malaysia ialah RM13++ dan di US ialah USD3++.

Tak logik bunyinya, tapi kebetulan sangat kalau beli dua henbeg boleh dapat diskaun hebat. Orang Malaysia memang kelabu mata dengar perkataan diskaun, habis satu kampung dia suruh beli.. Dipendekkan cerita, harga beg yang new arrival kat Malaysia itu hanyalah RM5++. Lebih sikit dari bajet, tapi memang gilerrr tak sangka.

Cuma saya lebih berharap adik saya akan kirim henbeg dengan rakan sekerja lelaki saja. Kebarangkalian untuk tersilap kaler mungkin tinggi. Tak pasal-pasal saya dapat henbeg free.
Saya sanggup memandu dalam kesesatan lagi:-)

I like!

p/s gambar hanya akan diupload, selepas saya habis berfikir.

No comments: