Sunday, December 29, 2013

Racun Ibu@tv3

Gigih betul saya menonton tv semalam. Sebelum saya menulis panjang, ingin saya katakan betapa terkejutnya saya melihat kemontelan Fasha Sandha dalam drama itu. Mungkin itu agaknya perasaan rakyat India bila tengok Aishwarya Rai tak kurus kurus selepas melahirkan anak. Saya harap setelah saya menulis persamaan dengan Aishwarya Rai, hati Fasha akan lebih tenang. Miss World tu.....

Ceritanya tentang ibu yang berpura-pura sakit dan selalu menyusahkan menantunya, Fasha.
Kalau saya cerita mesti tak best, sebab cerita ni jadi hebat bukan sebab ceritanya, tapi lakonan Fauziah Nawi sebagai ibu yang garang, fasha, menantu teraniaya, dan dua pelakon yang menjadi sisters-in-law. Lakonan Farid Kamil pun bagus, cuma saya tak berkenan seluar sempitnya tu.. Zila Bakarin pun ada, dia jadi kawan yang baik dalam cerita ni.
Saya sangat berharap untuk menonton cerita ini buat kali kedua. Ceritanya sangat menginsafkan dan menyentuh hati. Kalau ditayangkan semula saya nak talipon kawan saya, semoga cerita ini menghiburkan hatinya juga.
Begini ceritanya..
Sejak azalinya, saya bukan peduli siapa pun yang duduk di sebelah saya. Hari itu saya cuma mahu duduk di tepi tingkap, sebab bilik itu pencahayaan tak bagus... It happened she was alone too.
Both of us had deadline to catch, jadi berbual memang tak masuk dalam agenda. Dia cuma bertanyakan sesuatu dan saya sebut I took my mom for a holidaysoalannya lupa.
Her: So, u r staying with ur mom the? (muka langsung tak angkat)
Me: Yup, but during these period I prefer to stay at my own house.
Her: oh... why so? and ur mom? what is she like
Tanpa mengangkat muka, saya ceritala pasal my mom yang suka shopping, suka duduk di hotel dan suka memasak.
Bukan semua mak macam tu ke?
Dia tanya macam2 lagi pasal my mom, n i noticed she stopped writing n looked at me.
Her: My mom is staying with me too, since 7years ago..
oooo, I wanna say "that is cool'", but judging from her face it was not that cool anyway. I put down the pen and gave my full attention, since she said she never talk about it to any of her friend and it is really  makes her unhappy.
Look at the word choice, despite her impeccable English, she only used unhappy.
Dia ni lemah lembut orangnya. Cakap pun tak banyak.
Walaupun umurnya dah 50 tahun, tapi saya tengok wajahnya sangat awet muda.
Before staying with her, her mom stayed with another daughters, tapi tahan dua tiga hari, her mom bising nak balik. Dia tak kisah menjaga ibunya, tapi sikap ibunya yang suka memerintah sangat menyakitkan hatinya.
Ibunya mahu dilayan bagai raja, dictates what she should and shouldn't do. 
Hal ini tentu saja tidak menggembirakan suami dan anak2 kawan saya tu.
Tak bolehlah saya tulis panjang-panjang, tak manis saya mengulang cerita bila dia dah kata dia pun tak tau kenapa dia tercakap pada saya.
Saya rasa ada satu sebab saja,
sebab kami berlainan bangsa, jadi kemungkinan cerita ini berpindah ke telinganya semula adalah NIL.
Ibunya terlupa yang dia bukan budak lagi.
typical Indians n Malays.
Lama dulu saya pernah terbaca dalam Mastika, temubual dengan penghuni di Rumah Orang-orang tua.
Ada dua penghuni yang saya ingat,
Yang pertama lelaki berbangsa India yang disisihkan anaknya tapi masih berkeras tak mahu berubah dan terus menyalahkan anak2nya, "siapa besar? saya besar ke dia besar?", gitu kot ayat dia.
Dah hujung hujung hayat pun masih lagi tak mau beralah..
Yang kedua, seorang lelaki berbangsa tionghua yang cakap dia tak mau menyusahkan sanak saudara sebab tu dia pilih duduk di rumah orang tua. Dia disenangi pekerja Rumah Kebajikan itu dan dia pun cakap dia sudah puas hidup. Sudah puas dia berjalan ke tempat orang sewaktu muda jadi dia terima kehidupan di situ dengan hati yang terbuka.
Mungkin, upbringing sesuatu ras mempengaruhi ekspektasi kehidupan hari tua kita. 
Secara warasnya, kita semua akan tua jika ajal belum mendahului kita. Di saat badan sudah tidak kuat lagi, janganlah kita menyusahkan orang sekeliling dengan perangai buruk kita yang sudah menjadi darah daging.
Ini sikap yang kawan saya sebut dia tak tahan tu dan saya tambah setelah tengok lakonan cemerlang Fauziah Nawi semalam
1. Suka suruh buat itu buat ini untuk dia.
2. Mengharapkan layanan baik, masakan yang enak walaupun tahu anak tu sedang sakit.
3. Menunjukkan rasa tidak suka kepada menantu dan cucu
4. Merungut merungut merungut merungut
5. Sangat mementingkan diri sendiri, malas membantu kerja rumah.
6. Memilih untuk menyendiri sehingga menyukarkan jika ada tetamu yang datang,
7. Suka marah-marah dan tidak pandai mengambil hati orang lain.
8. Pergantungan yang amat sangat terhadap anak, sedangkan anak itu juga ada keluarganya sendiri.
"By the way, wajib taat pada suami, bukan ibu lagi tau, bila dah kahwin" , saya rasa saya tercakap macam itu. Kedengaran sangat bodoh pada telinga saya sendiri kerana tentu saja dia tak tau hal ini sebab kami berlainan agama.
Dia sambung bercerita, saya speku dia sedang tertekan sebab seingat saya, jarang sangat saya tengok dia bercakap kecuali hal kerja. Saya dengar sebab memberi nesihat was never my forte.
Akhirnya dia melepaskan keluhan yang berat, "Nasib I, what to do?", she shrugged.
While we do not know kat mana kita tercampak, dengan siapa kita akan berkongsi bumbung dan sekuat mana kudrat kita di usia emas nanti, we can be sure of one thing..
Takkanla kita nak jadi grumpy, crabby, edgy and seseorang yang menyusahkan orang lain. Susah nak buang sikap grumpy, crabby dan segala yang buruk2 kalau dah jadi habit.
We should start now, bukan semua orang bertuah dapat menantu yang baik macam Fasha Sandha dalam drama malam semalam tu, atau anak yang tak banyak cakap dan suka memendam perasaan macam kawan saya.
Seriously, I really hope Tv3 will play d drama again. A must-watch for every mother, including my friend's mother.
It just that, I do not know whether she understands Bahasa Melayu and secondly
'
....saya tak simpan pun nombor talipon kawan tu...
Heh?

No comments: