Monday, December 29, 2014

Antara Banjir, QZ8501 dan 12 Januari

1. Massive flood, the worst, some quipped.
No18 atas gunung, flood is quite impossible. Anyway torrential rain always bring something else.
Jalan runtuh.
Once I was stuck at Kampung Kuala Slim because of it. It was messy, considering I have to turn back n use another route which add 60km to my fuel consumption. 
In a way I m saying, despite kampung saya tak banjir, but I do understand how they feel. Being deprived of the comfort we used to take for granted, just so unbearable. 
But then,  semua tu dari angkara tangan2 kita, kata baginda Sultan Kelantan.  Well said.

"Be friend with nature", said him. I couldn't agree more. 
Maybe we should start with, bawa beg sendiri sewaktu membeli belah dan berhenti gunakan polisterin sewaktu tapau makanan.
Stop d pollution.  Berhenti menyemakkan alam sekitar dengan sisa-sia yang tidak biodegradable.

2. QZ8501

To be frank despite we are 'satu rumpun', I have difficulty digesting Indonesian language.
Hilang Kontak?
 Hilang tu saya faham, tapi kontak, is a foreign word to me.
tapi bila dah hilang 10 jam (at that time), I guessed we do not have much hope. 
It is heart-wrenching.

Worse Nightmare!,  Tony Fernandes tweeted.
I wonder kenapa tak worst?
atau mungkinkah something worst is on the way?
Whatever it is, my heart goes to all d family of crews n passengers.
 Saya harap ada kesudahan yang baik untuk semua.

3. 12 Januari
Due to the massive destruction, kerajaan mengambil langkah berkebajikan (ehemm) dengan mengumumkan penangguhan hari pertama sekolah.

Instead of 2 January, the 2015 school session will resume on 12th of January.
Well..


Wednesday, December 24, 2014

Edisi mengosongkan peti ais #2 : Cereal Ball.

What cereal?
u dont want to know, I guess.

Peti ais yang memang sejak azalinya sempit tu r brimming with segala macam gula (castor, icing, brown n cube) dan tepung kek  muffin pre-mixed, cookies pre-mixed n etc. Ada lagi... I wonder masa bila semua tu berjemaah duduk bersejuk is beyond me.

So I bake this cookies, using a pre-mixed of course.
Dan saya campakkan cereal yang tak tau bila nak habis tu sekala.

Dari jauh it looks nice with colourful polka dot papercups.
Dari dekat, huduh kot.. tu saya ambik gambar jauh2..

Now I am waiting for cheese cake base to cool off.

Lunch?
It had to wait, I guess.

#sigh#

edisi mengosongkan peti ais #1 - fruitcake

Mak saya kata dia suka makan fruitcake yang saya buat.
Anak2 sedara pula suka makan sambil korek2 mixed fruit tu.

Membazir!



Jadi bila saya buat kek ni, I opted for brown sugar n n reduced d amount by 40gm, jadi bolehla mak saya makan tanpa rasa bersalah.
As for mixed fruit, I put less, so that hati saya tak sakit sangat tengok mixed fruit yang harganya RM10.90 sekotak tu bersepah2 atas meja.
Mahal kot...

Saya tak ada selera nak makan pun, let alone nak potong kek.
I just want to finish reading that book.

Sambil fefeling duk tepi laut.

Perghhh

Tuesday, December 23, 2014

with mommy

Ekceli d first thing I did was calling Uda. She just came home from her short holiday in Japan. Maybe d winter there had cool her down, she brushed it off lightly. 

After membebel to the other friend, I think I had succeed in letting go PT3 off my system. So no more terkilan whatsoever, unless, d other friend sebok nak panaskan cerita basi (he did that so many time in d past bila saya dah lupa sesuatu).

So today, I woke up with clear conscience ( watever dat means!)

Saya weeding d grass happily, sebab jiran sebelah rumah xder, n jiran belakang was still x kuar lagi. It was early morning, sejuk pulak tu, might be anak2 masih tidur.

Honestly, I've call Pakcik twice, to mow d grass, tapi Makcik still x sihat n he could not leave her alone.
(Might b I'll pay a visit someday).
And... sebab saya sangat kera sumbang,  I refused to invite orang lain mesin rumput kat halaman yang sekangkang kera itu. Period.

I could not do  much coz it was drizzling.
Saya masuk rumah n mop lantai. To be frank, mop kat depan pintu je, sebab ada taik cicak. For no particular reasons, saya teringatkan the other friend, sebab hari tu dia jegil2 mata suruh saya cuci pinggan sebab ada taik cicak.
Sentap!

Hujan makin lebat bila saya keluar rumah dengan berbaju T,  H&M warna burgundy.
Saya suka warna  burgundy sejak baca buku The Firm@JohnGrisham, padahal it was not really burgundy, but who cares?

I brought tupperwares dengan niat nak tapau lauk so that my mom tak payah masak lunch.
tapi kedai Yeop tu tutup, n d ones yg saya pergi, Restoran Kurnia lauk lunch belum masak lagi.
It was 9.45a.m afterall.

So I drove back empty handed. It was raining all d way.
My mom just finished cuci kain.

Saya pergi dapur, tapi bekfes sudah habis.
I made nasi goreng for myself.

Seeing that my mom gigih nak memasak, I voluntereed myself.
Grilled chicken n sotong masak pedas.
Tak sampai setengah jam, siaplah semuanya.
Sebab macam sedap je, so saya pun makanlah sepinggan..

Then my mom n I headed to Teluk Intan.
we stopped at Rapid Mall sebab nak beli roti, ended up I bought kek rasperi, nescafe hazelnut white coffee, milo fuze n twister sebab on discounted gila2.
mommy bought kentang RM0.99 per kilo ( yeayy!), garlic n pumpkin, sebab dia kata murah.

As usual misti beli ikan masin kat kedai febret mak saya.
I dunno what she bought tho.
Later, before lunch we prayed at d mosque.

I noticed my mom mesti masukkan sedikit sedekah kat tabung mesjid.
Dulu2 tiap kali singgah mesjid, dia akan ingatkan saya untuk sedekah juga.
Hopefully, sesiapa yang baca entri ni pun akan buat perkara sama.

Lepas tu kira orang pergi TF, 20kg x 2 paket beras, 10 kilo ayam, 2 trays telur ayam gred B harga RM11.09(mahal betul!), sekilo udang harimau, 4, 5 jenis sayur, sebungkus oat kemudian, barulah mak saya puas hati.

Saya cuma beli eskrem  La Cremia n Mat Kool, 2 kotak kon aiskrim Addin, daging kisar Ramly, Daging burger Ramly n burger ayam Ramly.
Adnan' s clan r expected to spend Christmas hol together.
Harusla mommy eksaited.

Bil semua RM300.16.
Quite reasonable, considering betapa penuhnya trolley.

Duit boleh dicari..
tapi bila sampai rumah, nak memunggah semua tu , azab sungguh.

Ironinya, Acho balik ke rumah bila semua barang dah habis dipunggah masuk.
Dia tengok tak ada perasaan.

Kalau saya tau dia nak balik, saya tinggalkan je kereta tu n bawa his car balik ke 12A. Haishhh..

Sekian.








Monday, December 22, 2014

oh PT3

Cakap lebih2 pun tak boleh..

D kids did not do well compared to...
Ok.. abaikan..

It really makes me unhappy tho..

"Apa ni ticer... ticer kata jangan tipu kan..",
A boy queried  me, few minutes before the paper started off months ago.
It shocked me to d core. How could u?

To be honest, kalau pusing macam mana pun, saya takkan tukar skrip,
menipu masuk neraka. Been drilling them that.
There is not white lies, grey matter whatsoever.

Seeing somebody was so happy today, well..
it saddened me so much.

I m perfectly sure he boasted around, how gud he is, how a better .... (fill in d blanks) he is, how capable he is, how far exceeded others he is, how hardwork he is, how dis, how dat.
Hawau!

I felt I want to strangle him to death.
What for?
He will boast around (again!) how hard he is having to endure jealousy from someone inferior a.ka moi etc etc..
then will go overboard playing victims summore..


Oh come on...

I always  believe, when we did something kerana Yang Di Atas Sana, we would never go wrong.
Maybe....

In d mean time, kalau adalah pencalonan untuk anugerah apa2, saya akan tulis namanya. Kalau saya ada kuasa, saya bagi semua pada dia.
Ambillah, tapau semua, but please, JUJURLAH!

Sekian.

Thursday, December 18, 2014

18 Nov - 18 Dec

Sebulan?
lamanya...

Layan gambar je la..



Gigih kucing nak enterprem.
Whatever it is, I am glad it is over.

Phewwwwwwwwwwww!

Sunday, December 14, 2014

pahit akan manis akhirnya

Itu tajuk lagu.. gila tak catchy tajuknya, tapi lagu tu meletup2  masa saya muda belieeeee.. gigih saya melalak, joint d crowd kekdahnya..

bila bahasa Melayu saya dah masuk band 6  baru saya tau..
itu lagu lelaki keberet. Potong!!!

What I am going to write has nothing to do with d song tho. It just that the title summed up my roller-coster life for d past... errrr
err..
err..

Many, many, many days.

I was not alone. 
Yesterday morning a buddy called, asking if I could help her out. 
The answer was YES, despite norizanadnan was on d verge of breakdown too.

She came, we talked n we shared.
that's what friends r for.

I slept late, woke up few hours later n started d tedious task, non-stop.
I m sure others r like me.
Kreziiiii

At 8.00 a.m had to dash off. 

I asked Acho to pack my heavy bags (please note d plural form)
He ignored my plead.

Rasa nak nangis.
I arrived late. 5 minutes behind schedule, despite I sped off.

My buddy came 30mins later, with packets of yummy food
and u finished task. 

"Ada koneksyen tak tudung akak dengan baju ni?", she asked, flaunting her geometric purplish tudung with green baju kurung.

Honestly...
it was.. 
err..
err...
er....

Hideous (hahahahaha sorry kak!)

But who cares?
at least I was too  stress out to think about anything else.
There were lots of unfinished task.

"What r u doing?", another someone asked. I told her.
" Stop that, please do MINE  first", she asked, expectantly.

Everyone dropped their task. Prioritized, thats it.
this is crazy. The pressure is unbearable.

We bid goodbye at 6.40p.m. 

Tapi..
cabaran yang sebenarnya bermula besok...

Saya harap nasib saya dan kawan2 pun akan sebaik tajuk lagu kumpulan uks tu.
walaupun lirik  no koneksyen.

Ke ..
sebenarnya ada lagu lain yang lebih sesuai nak menggambarkan harapan ni?
mana sempat nak gugel.

To put in a nutshell, mudah2an yang pahit akan manis akhirnya.

Doa2kanlah ye...

Friday, December 12, 2014

Big Bad Wolf 14

Plan asal nak pergi tengah malam sebab serik nak bersesak2. Dah katanya 24hrs sale gitu kan..

But then, scary dowh nak menapak dari parking lot tu. Ended up kitaorang gerak pukul 7.20a.m dari 12A.
Kejadiannya hari Rabu yang lepas. Khamis kat Selangor public holiday, tidakkk.

Janjinya pukul 7a.m. Since nak jimat punya pasal, Nadia prepared breakfast.
fries n pasta.
(Biru mata hitamku)

We stopped at Embayu Lake@ProtonCity, sebab janji nak bawak diorang jogging tu tak tertunaikan lagi.
Nope, we didnt jog that day..
cuma menghabiskan fries tu je..

Then we headed to MiECc. 
Nadia used WaZe. Jalan clear, ok la nak menggagau. 
Saya stressed.

Bila sampai Mines, dalam kol 10 kot. Orang pun tak ramai.

Tahun ni nampak tersusun sket. Dan ada troli yeayyy!

 Told u, weekday orang tak ramai. Masa ni dalam pukul doblas kot. Memang best, tapi by 2 p.m orang dah mula ramai.
The three of us. My fav pic. Muka hepi lepas guna kerusi urut gintell tu hahhaha.

 By 4p.m we drove home. Gambar buku2 nantila eh... Tetiba pulak kepala saya berdenyut. Instead of balik 12A, I have to spend a night at Nik's.

For those yang belum pergi BBW, pergila bawak anak2, anak sedara, anak jiran ke... bukunya murahhhhh n berbaloi. 

Duit boleh dicari.... eh?

Tuesday, December 02, 2014

footsteps

It was raining heavily yesterday. I skipped my lunch so that I could have dinner with my bros.

I prepared chicken paprik.
"Bukan masak kicap ke tu?" Aisya tanya sambil senget mulut.
cessssss!

We reached #18 in d pouring rain. Just on time for dinner.
D sweet n spicy aroma of chicken rice was really tempting.

Trust me, Acho's chicken rice is divine.
He used to prepare it for us if my mom is not home.
I really love it!

Tapi yang tak menahan bila tengok Acho cuci segala pinggan mangkuk.
Habis dapur pun dia cuci sebersih2nya.
Just like my mom used to do it.
Tungku dapur tu pun dia cuci sekali
perghhhhh!
Sesuatu yang tak pernah berlaku.

Saya ambik pinggan n terus makan.
Sepinggan, dua pinggan, tiga pinggan.

Saya terkejut.
sedar2 dah habis makan.

Sekian.

Monday, December 01, 2014

Rezeki orang beriman....

Anjang saya selalu cakap cenggitu when we give her anything. Haha

Last week, Nik's family went to Kedah. Izzati will start her new term at Kolej Matrikulasi Teknikal. Since my Angah's house is just a stone's throw away, they booked a homestay n spent a family-time together.

On their way back, they stopped at 12A. Angah kirimkan 3 pasu pokok  untuk adiknya yang jauh di mata..

I could not tell which is which.
But getting addition to my kitchen garden is really awesome!

On Tuesday, I went to Nik's.
She gave me a black n red carpet which she got for free.
I love anything black n red.
Tasty!

On Thursday, as promised, I took Nadia n Aisya to Pasar Malam.
With minuscule pocket money they r very particular with their shoppings.
In d end, they bought kaya ball 8pcs for RM2 only. Nampak tak permainannya?

Oh.. Nadia bought an inner for RM10 and a yellow shades bawal tudung which she said quite hard to find. And they bought brooches, 15pcs for RM10.

I saw some cute shawl pins with flower motifs.
The one that I like dah tercabut pulak.
I asked the seller tu kot tercabut nak buat macam mana because I have ones yang tercabut kat rumah. She asked to glue gun, which I don't have.

We still bought d pins though because there r ... err cutesie?
To my dismay d seller insisted that I took extra, sebab  I mentioned about d faulty pin, which he would give for free.

Berkali2 saya bukan nak free, saya cuma tanya je how to fix it.
Berkali2 juga dia kata, tadi saya kata tu faulty..

Ermmm.. Slim River ni pekan kecik je. Takkan la sebab hal sekecik pin tu pun saya nak menyinggung perasaan orang...
After both of us quite agree that, there was no issue of complaining yadayada, I took d pin n went home quite contended


SEKIAN.

Sunday, November 30, 2014

Holiday updates




1. Went shopping @Ikea n Daiso, again?
Dunno what we bought, but suddenly the bill was hundreds. Like, seriously?
Few knick knacks we could live without, tapi beli juga sebab...
NAFSU,!

2. Settled bill in Slim River, suddenly Nadiah noticed shocking advertisement. Billion Tg Malim was doing closing sale. Gigih we went there. People flocked d supermarket happily. I found d price was no really tempting, except for the stationery items.
We spent hundreds also, which I really not understand, again?

3. On Thursday I had another hospital appointment. It was not good #sigh#.
Anyway, spending time with mom n Adik  was really splendid. We had lunch n did grocery together. FUN!

4. On Friday, another dateline had to be met. Drove to Tapah n after that we plan to go up to Cameron Highlands. Halfway, Aisyah said she was feeling dizzy. Me too.
So we turned back n had lunch at A&W in Tapah R&R. I veri love d curly fries.
Eating curly fries always brought back memories during my uni years. #sigh#

5. Mom n Uda fly to Trengganu with Baby.
Diorang kaya, saya tak....
Orang mesken had to take care of her brothers.
So we went back to #18 yesterday. The house was empty. Joe n Arif came back around 7.30p.m. We watched tele together. Arif bought burgers for dinner.
Laaaa saya ingat diorang tak nak dinner so I didnt cook.

The truth is, I gained few kilos in a week, n harusla saya tak berapa selera nak makan.


I guessed that is my updates.
happy holiday every one!

Enjoy the sale
season!

Friday, November 21, 2014

Control Damage Measure

It works!
Not going to write any tips here.

The thing was, I kind of forgot to hand in a certain important until a friend called.
Seriously, I felt bad despite she genuinely said it is okay.
I had a hunch it was not smooth sailing. Wasn't around much lately, that's why.
I kept wondering what it was.
Skeri!

Fid welcomed me with the bad news, first thing in d morning today.
whatdahelleberi!, I almost choked to death.
Another friend of hers, asked me kindly if I could do something to rectify the matter.

I am not sure rectify is d right option when from the start d rules n regulation was not followed, certain rules was breached.
 I tendered complain letter last month after my verbal complain was not entertained.

Bab2 macam ni saya memang tak berapa nak bertoleransi.
Surat komplen pun tak berjawab. Keless!!

When d issue surfaced, saya tak nampak apa perlunya saya menyusahkan diri unless there is a black n white directive asking me to do so n so.

"Awak pun jangan  nak pening kepala", I told her sambil ketawa.

Later that day, saya nampak mereka were deep in discussion.
Bukan Fid dan kawannya. It was a case-closed for us.

Orang lain.
Yang gigih berlakon lindungan kaabah.
Yang lempar batu sembunyi tangan.
Yang tawaf keliling mengadu domba non-stop.
Yang buat muka, aku-mangsa-tapi-aku-redha

Wont surprise me if the two of them pukul canang they r victimized bla bla bla..
Again?


Go ahead bro(s)
please bear in mind, what goes around comes around.

Enjoice!




Thursday, November 20, 2014

seburuk2 orang yang membawak mulut..

Buruk lagi orang yang mendengar tanpa usul periksa..

Hahhahha..
Saya baca ayat ni kat fesbuk one of my ex-C.
I really like it.

Teringat pulak, bila a lady, a newcomer start nak buka thread masa lunch.
Initially I was all alone, because my best bud (BB) was so tight with her task.
Sebab nak bergossip saya tak tulis nama la..

Then this lady came, followed by BB.
We had brekki leftover, some nasi lemak n kuehs.

"Perasan tak tadi, XXX cuba nak overshadow YYY", she started. Nampak macam serius je.

 Saya jeling BB, her forehead creased.
Mine too.
This is my 3rd year with this team, no one talk ill of anyone.

Afterall all of us were there when d incident occured. Nothing scandalous.
Unless ko memang semulajadi suka create an issue on d piece of tissue.

We had a gud laugh tho. We talked fondly how XXX mmg selalu blur, n bila teringat something dia x pandang kiri kanan n terus menonong ke depan.
Very her!
Tapi yang sikap nak overshadow, memang tak pernah. Berkali2 we stressed on that.
She has a good heart, that is for sure.

Orang yang buka thread tu diam n nampak setuju.
Especially when towards d end of d day, all of us pat on everyone shoulder n start lending a helping hand, quietly.
Cakap pun bisik2 as not to give any pressure to others who r under serious stress to meet d dateline.

That was how we work for d past 2 years.
We r friends' first.
We worked hard, n laughed a lot.

Honestly, I dont think that lady yang beria sangat nak bergossip.
I guessed it was YYY, another newcomer, yang beria sangat nak mengadu domba.

Might be dia nak biasa hidup macam tu..
Very unfortunate.

Sudah2la tu..

Sunday, November 16, 2014

mulberi dan mentor legend

Musim hujan, pokok mulberi pun gembira berbuah.
tuan tanah pun gembira jugek..

Malam semalam ada bangboombang.
I was never a fan, tapi kat teaser ada Ella.
Saya bergadang tunggu pukul 11 malam.
It was fun, tergamak dia nak berduet ngan Ella. Hahaha

Malam ni ada Mentor Legend Dayang NurFaezah.
sessi uji bakat memang saya suka betul.
gigih!

Saturday, November 15, 2014

Berdoalah

Honestly, saya memang bukanlah jenis setajahsetajah, if you know what I mean. Once a friend told another friend she saw me in the bus the first question she asked was,

"Pakai tudung tak?" 
It was circa 90s, of course la pakai tudung.
"Bertudung? Ookk bukan norizan tu. Mesti silap orang." selamba dia jawab. 

And when I was in uni, I still remembered how embarassing it was when a dear friend jerit, "woittt ko pakai baju kurung? Nak kiamat dah ke ni?".

Both are my good friends who always see me pakai shorts dari siang ke malam. 
I cant blame them though. Bila bab semayang jemaah saya selalu ngelat, tu yang diorang sangsi tu hahaha. Tu belum masuk bab saya menyanyi terpekik2 off key tu. 
Haishhh jahiliah betul.

But still. Ada masa dan ketikanya, saya dengar juga ceramah agama.
Ada masa dan ketikanya ceramah tu betul2 melekat kat hati dan saya rasa nak sangat kongsi dengan orang.

Macam ceramah kat radio Nasionalfm yang saya dengar bulan September hari tu.
Masa dengar tu dah pertengahan, jadi saya tulis yang saya sempat dengar sajalah..

Imam besar (nama, tarikh dan lokasinya saya dah lupa) sangat suka iktikaf di masjid. Dia selalu pakai pakaian yang compang camping. Itulah sifat zuhud dalam hatinya.
Kerana zaman tu bukan ada fesbuk dan twitter jadi walaupun dia femes dan sangat berkuasa tapi ramai yang tidak kenal wajahnya.
Suatu malam dia dihalau dari masjid sebab disangka pengemis. Beliau meminta kebenaran untuk menumpang di kakilima dan dibenarkan.
Malam itu sangat sejuk, seorang pemuda yang nampak pengemis kesejukan, mengajaknya ke rumah. Imam Besar yang disangka pengemis itu menolak, tapi the man insisted, jadi beliau pun menurut.
Pemuda itu sangat miskin. Beliau berhati besar, melayan pengemis itu dengan baik. Imam Besar itu sangat terharu.

Imam: Ada tak apa2 permintaanmu wahai pemuda.
Pemuda: Tiada. Semua yang saya inginkan Allah sudah beri pada saya.
Imam: Tak ada ke permintaan kamu yang Allah belum makbulkan?

Pemuda itu sangat miskin. Mungkin sedikit pemberian wang dapat menggembirakan beliau, begitulah fikiran Imam Besar itu tadi.

Pemuda itu berfikir sejenak dan berkata, 

"Ya ... ada satu permintaan saya yang belum Allah makbulkan"

"Apakah dia wahai anak muda", tanya Imam Besar itu.Feeling excited, knowing he could repay the man's good deeds.

"Saya selalu berdoa semoga Imam Besar yang alim itu datang ke rumah saya, hahah". "Takkanla beliau mahu datang ke rumah buruk seperti ini" pemuda itu menyambung.

"Tahukah kamu siapa aku?" pengemis itu bertanya.

Cerita seterusnya korang dah boleh agak sendiri. Ustaz tu cakap berdoalah.
sebab memang Allah dah berfirman, "Berdoalah nescaya Aku kabulkan".

" Orang dah tau dah ko doa apa"  Baby cakap.
HEH!
Sebelum saya cerita pasal kisah di atas tu kitaorang bercerita pasal gossip Neelofa nak kawin dengan kerabat Kelantan.

" Xxx cakap bukan dengan Sultan Kelantan tapi dengan adiknya", Baby menyampaikan gossip yang harapnya betul lah...

"Perghhhh.... barulah lega hati Andak. Tenang sikit rasanya," saya jawab sambil ketawa mengurut dada.

" Samalah.. masa XXXX tu cakap, orang tengah dinner ngan Kak Yati. Kak Yati pun cakap, "barulah akak ada selera nak makan. Terima kasih XXXX'. X x x punyala kutuk Kak Yati dah habis makan kot masa tu".. hahhaha Baby cerita.

Yelah..
dulu semua fokus pada Raja Nazrin, now pada Sultan Kelantan  yang alim tu pula. Hahhaha
But nope. Bukan itu yang saya doakan siang dan malam..

Hahhahahhaha.
It funny sometimes dari muda sampai ke umhr 27 tahun ( tipu!)
People always had tendency to think that I m someone they thought they know.

Think again. Hahahaha







Friday, November 14, 2014

kerana hati itu milik Allah...

Ini sambungan cerita ini
which upset me so much..

As usual, hanya padaNya sajalah saya meminta.
Sedih jangan cakap,
it saddened me so much seeing gud friends turn their backs.
tetiba sentap, alahai..
I could always bend d rules, make a way to win their approval.
that means I jeopardize my integrity.
which is a no no.

I adamant to adhere to d rules.
take it or leave it.
it was ugly, in d beginning.

Tapi hati itu milik Allah.
some unexplained incidents started pop up.

I wished I could write it here.
untuk kenangan di hari tua. Tapi Ive signed to secrecy.
ermm..

suffice to say,
I sent them few texts, in a way 'helping' them out.
A REAL help.

The epic is today!
I really know bila orang mula berlakon, but as long as it does not violate any rules n regulations I wud love to play along.

In d end we had hugs-and-kisses moment.
even bila dia dah pergi, saya masih ligat memikir..
hebatnya kuasa Allah.

When I woke up this morning,
tak terlintas pun dalam fikiran saya kami akan bertembung, let alone berhugsandkisses bagai.

This is surreal.
Epic!

Saya rasa nak melompat kijang 200m berhalangan.
Cuma acara tu memang xder dalam Sukan Komanwel.

Sekian


Wednesday, November 12, 2014

tiada rahsia antara kita

Macam buku yg terbuka,
Semua pun terang dan jelas.

1. Satu hari saya telefon the other friend, soalannya general, "free x?"
Dia kata x. Jadi saya call Fida. Sejam kemudian dia kirim mesej
"Bangun lewat. Haha".
Besoknya dia tanya, " Hari ni bangun pukul berapa?".
Mana ada saya cakap pasal bangun lewat..
Men!

2. Satu hari, saya duduk memandang kipas. 2 girls came, obviously looking for something important. We talked riddles, of course.
"Budak tu nak apa?". The other friend asked.
"Hal perempuan". Saya jawab, dan kitaorang sembang hal2 yang kelakar. Badan penat, jgn nak stress kan kepala.. 
"Pergila makan.." dia cakap, sebab ada makan free hari tu.
"Tak mau... kita sakit perut," saya jawab..
"Hehhhh.... " dia jawab sambil giggled.
whats so funny? Insensitive. Men!

3. Tak ingat saya macam mana mulanya.. saya sebut sesuatu.
"Takkanlah sampai 2 minggu!" He snapped..
"Wheiiii janganlah kira!" Giler betul saya rasa.
"Mana ada.. " dia jawab, defiant.
Perghhh... tak ngaku pulak...
Men!

4. I talked to bunch of people about a certain issue. I m not sure when someone posed a question. Texted him, he replied with salient points.
d next dat he brought up d topic, lengthy explanation which I really appreciate.
"Kenapa tanya? Mesti ada sesuatu ni.." dia tanya mengusik.
"Mana ada," saya jawab serius 2,3rius. Dia terus korek rahsia.
konon!
Mana ada rahsia dalam hidup norizan adnan.
Lainlah orang tu, yang kita nak pinjam henfon pun x kasi.
Men!

Sekuan.
Sekian. 

Sunday, November 09, 2014

morning@mallory towers


Who is ur fav character?
Mine is Darrel.

I remembered when I was in form 2, my dormmate said her fav was Sally.
Dont tell me u never read any.
Enid Blyton's was our staple diet when we grow up.

I believe all school libraries throughout this nation had her books.
Hundreds of them!


I bought all d books I could find during Big Bad Wolf Sale in 2013.
It is RM6 each.
Some I had given away to d kids, some are still on d red rack.


Since d introduction of PBS, I need some ideas for year end activities.
I found a good one in

Wish me luck!

Acho, Arif n edisi mengosongkan peti ais


D


1. Entri ini tidak mengikut sequence.

2. Minggu lepas saya berkecil hati betul dengan semua orang. Sangat2.

3. I said it loud though. Hahhaaha

4. Jadi satu hari, bila saya terserempak ngan Acho, saya minta dia tengokkan paip 12A yang bocor. Besoknya dia datang bawak plumber, bukan setakat baiki paip, siap dia buat satu lagi tap kat luar. 

5. Dulu tahun 2009, banyak kali Cina plumber singgah offered nak buat satu lagi. RM120 kotttt, saya xder duit sebanyak tu to splurge. 

6. Plumber yang Acho bawa tu mintak seploh hengget je. Termasuk beli kepala paip n ganti paip bocor tu RM14. Minyak keter sebab Acho yang drive, dalam seploh hengget. Terus hilang kecik hati saya..

7. Untuk rekod, Acho cakap tak munasabah langsung tak bagi upah seploh hengget. He gave more, which I really do not mind.

8. Arif came on Saturday. We had nasi beriani gam for lunch. Then strolled kat pasar malam. I bought nasi kerabu n laksa. He opted for kueh n nasi lemak.

9. We stopped at Proton City. Since masa tu azan, agak2la kitaorang terus berjemaah dulu. It was drizzling.

10. Then, we had picnic at d pristine lake. Laksa tu ikannya agak busuk. Sedihhs.

11. On Sunday, I cooked. Grilled lemon chicken, plain rice n tomatoes. 

12. There r so many food in d ice box. Letih!. At night I had vege crackers with cream cheese.



Saturday, November 08, 2014

hujan..



1. A little cumulus cloud weighs about the same as 100 elephants, and a thunderstorm cloud can weigh as much as 200,000 elephants!
2. Each second, approximately 16 million tons of water evaporates from the surface of the Earth. This 16 million tons of water is the same amount in raindrops that falls back to earth each second. Water moves continuously in a balanced cycle based on its volume.
3.  For every minute of every day, 1 billion tons of rain falls on the Earth. Rain plays a key role in the cycle of returning water back to our earth. So it is obvious that we need rain in order for the world to continue functioning. The technical name for rain is precipitation, and this also includes hail and snow.


4. Raindrops can fall at speeds of up 35km/h (around 22mph), but on average travel between 8-10 km/h, depending on wind speed, droplet size and the area it falls over.
5. Raindrops vary in size from 0.02 inches to about .031 inches diameter.
6. Rain starts off as ice or snow crystals at cloud level.
7. Rain drops do not fall in a tear drop shape. They originally fall in the shape of a flat oval.
8. Water generally falls to earth at a low speed, this is because raindrops have a special shape that increases the effects of atmospheric friction and helps the rain come down to earth at a lower velocity. Imagine if we didn’t have friction acting on the falling rain, or that the shape that rain forms was different. Each drop would come crashing down to earth at great speeds and cause a lot of damage.
9. Light rain is classified as being no more then 0.10 inches (2.54mm) of rain an hour. Heavy rain is classified as being more then 0.30 inches (7.61mm) of rain an hour.
10. Rain is recycled water that evaporated from our world’s lakes, rivers, oceans, seas etc. So More we pollute we are changing the chemical composition of the rain water.

Copy pasted from here

Jangan jadi pembuli

Sana sini.
Video jadi viral.

Dulu saya duduk ramai2 satu rumah.
Masa zaman uni.

Sorang kakak tu cakap, kakak dia yang jadi cikgu cakap.
 Budak, badan besar mana pun, akal dia tetap budak.

Kami ketawa.
Lucu!
Masa tu saya ingat saya akan jadi journalist bila graduate.
Tu yang saya ketawa bagai nak rak tu..

Life is full of twist n turn.
Few years later, economic downturn n all,
Tetiba saya cari rezeki kat bidang ni.
Tetiba I was d one berdiri depan budak2 berbagai saiz.
Tetiba saya pulak yang nasihatkan diri sendiri
Budak, besar mana pun akal dia tetap budak.

"Kalau dia buli, beritahu, kita report, buli kesalahan serius, boleh dibuang sekolah",
selalu saya tanya budak2 yang nampak macam diperlekehkan kawan.
"Mana ada buli, ticer pun..." selalu yang ketawa paling kuat tu yang defensif lebih.
"Buli ada banyak kategori. Buat orang down n depressed  tu kategori buli emosi".

"Mana ada buli!!!!" selalu diorang jerit sambil ketawa.
Lagi nak kuatkan points, dia pergi peluk budak yang dia perlekehkan tu..

"Mana ada ticer, memenmain je..", funny, selalunya ini ayat budak yang nampak macam mangsa tu.
 Saya suka tanya 3x, either dia nak report ke tak..
Saya tanya depan2 semua orang.
Dengan muka askar

Senang.
Lepas habis tutup buku.

Budak2 selalunya lepas tu ok balik.
Gurau x ingat.

Pembuli hidup subur sampai ke tua.
Team up dengan geng, defaming n overshadow orang lain.
Take credit for things didnt do pun buli jugak.

Asal orang buat rules,
Asyik komplen, engkar, asyik berbunyikk
Buli jugak namanya

Dah janji nak buat sesuatu, tapi di hari kejadian tak tunjuk muka
Eh buli jugak tu ..
(Ni nasihat untuk diri sendiri)

Sekian

Wednesday, November 05, 2014

5 sebab kenapa korang WAJIB beli Mingguan Wanita

1. Kulit majalah lebih keras dan tahan lasak berbanding dulu. Glossier than ever! 
Wajib beli!


2. RM3.50 je kot.. 179 muka surat semua warna. Value for money ai tell yu!
Wajib !


3. Ce nengok isi kandungannya. Nama je Mingguan Wanita, but anybody can relate to it. Cik Senah, Pak Leman, Abang Bro, Kak Long Wanita UMNO, Encik Ombak Menghempas Pantai, Salju Putih, Lovely Ibu atau walau apapun nama samaran anda, majalah ini memang untuk anda!
Wajib ada!

4
4. Sisipan resepi dalam majalah ni memang epic! Honestly, saya membesar bagai johan dengan booklet resepi ni. When I was teenager not so long ago,  I used to try d recipes from this mag,  n some of them r still my favourites. 
Wajib jadi rujukan seisi keluarga!


5. Ada citer pasal London eh?
 Hm... 
Uhuh..
Err... 
Dont u want to know more?


Jangan lupa dapatkan di pasaran!

Tuesday, November 04, 2014

Raya cuma 2 kali setahun...

Unless kot Raya Cina, Deepavali n Krismess pun lu kira sekali.
Else, janganlah buat perangai berbagai2.

Nanti kot tengah mengadu domba, ngumpat orang itu ini sesuka hati Allah tarik nyawa kita macam mana?
Bila orang avoiding u like a plague, mengadu lagi sana sini, situ sinun.

Kengkonon, lu dah minta maaf, dah suci, tapi orang tu yang jiwa keladak, tak mau maafkan.
Startla quote, sedangkan nabi ampunkan umat..
Masa lu buat perangai berbagai2  tu, lu x ingat pulak pasal akhlak nabi yang terpuji tu? Ke masa tu nabi tak wujud dalam hati lu?

Drama!!

U must b some kind of _ _ _p_d.

Dah buat perangai berbagai2, 
jangan mimpilah nak hugs n kisses, nak ketawa berguling, nak sharing is caring ke hapa bagai.
Face d music k.
Janganlah buat2 lindungan kaabah, playing victims pulak.
Wayang lebih la lu ni...

It was loud n clearla.
Orang buta pun ble nampak drama lu beb...


If mengumpat, mengadu domba, bermuka2, bertanam tebu di tepi bibir will make u happy.
Go ahead.

P/s as usual, saya duduk di garisan dan jadi pemerhati.

mulai hari ini saya akan percaya semua khabar angin.

Sambungan cerita whatsapp yang tersebar tentang perubahan tajuk soalan SPM.
My group of ex uni-mate were discussing whether khabar angin  itu benar atau tidak.
I was in favour, most of them were not.

From my observation, UPSR Leakage Scandal really leaves a great impact on errr... Malaysian?
Merely statement without salient points here.
Takut nak tulis sebenarnya.

This morning we found out, ramalanku benar belaka.
Not that I m proud of it.

Screwed!
Was my first word

Totally screwed!!
Liza@Ganu sambung.

Sekian.


ternanti-nanti

On my way home, I stopped by at #18.
Dah lama saya tak berbual ngan mak saya.

Ngan Acho jugek.

Then I headed back to 12A.
Then d talipon-cap-ayam beeped.

A friend's notification.
Ooook..

Saya singgah kat Mastan n Son bookstore.
Kalau2 majalah yang disebut kawan saya tu dah sampai.

Mamat kedai yang saya tak tau nama tu cakap, esok baru sampai.

"Jangan datang pagi, lori majalah tu
sampai waktu petang, " dia kata.

"Nanti simpankan untuk saya boleh?", saya tanya skema.

"Ada gambar (awak) ke?", dia tanya.

"Bolehla kot..", serious saya blushing.

I remembered this incident
Harap2 dia dah lupa la... heh?

What if my friend yang sent notification tu tersilap?
What if gambar n my story xder pun dalam majalah.

Well..


Monday, November 03, 2014

oh what a day #3

Ini kenangan di hari tua.

For d past weeks, our friends ( ramai tu), had been talking abt songs.
Ada la yg tukang cari n shared kan.

But, there were no songs on weekend.

Saya tulis sampai sini saja.
Cerita sambungannya, simpan dalam hati.

Rahsia kita berdua la sangat.

Sekian

oh what a day #2

Two of our friends r away today.
Resulted I could not spend my time as much as I want on d faded pinkish sofa.

Dah tinggal berdua je, it is really put both of us in awkward position.
So, one of us will leave the room when another is doing their chores.
It is really... troublesome?

On a brighter note,
Since d room is empty most of d time, I could conduct class there.
Yippee!

D kids were having rehearsal for their Year End Play.
They had worked harder than I imagined.

When I sugggested d play, never in my wildest dream they will take it seriously.
Seriously is understatement.
They put heart n soul in it.

*makcikterharu*


oh what a day #1

When I stopped at #18, no one was at home.
Took a greyish skirt which I wished to use tomorrow.

I called Adik, he was around n willing to drop by at 12A.
Maka bersembanglah kitaorang berdua macam dah setahun tak jumpa.
Padahal baru semalam lunch sesama...

When he went back, I started marking exam papers.
I need to be a wee bit lenient, because this batch is only 13.
Cant expect them to come out with a PT3 standard answer.

Speaking about exam, now is SPM.
D new format had been circulating via whatsapp.
I dunno whether shud I believe or not.
Not in d mood nak memanjangkan cerita either.
Just wait n see.


Sunday, November 02, 2014

k-pop royale n fried rice

I m referring to this
Went to Giant n saw that bubbly lady promoting Maggie Royale.
It taste so good!
I like d sweet n sour broth so much.
Too bad I just had my lunch, so I could finish d tiny bowl.
Thanks to d Ah So who took our pic though.

Had cheeseburger@McD with Ariff today.
Saya x pernah boikot McD.
Heh?

For dinner I make fried rice with scramble egg.
Since I do not want to add salt in my dishes, I had it with Jack n Jill potato chips instead.
Some soy sauce of course.

Tara..

The portion is too big.
*sigh*

Saturday, November 01, 2014

Awak pandai masak apa?

Nak luruh jantung saya bila kawan tanya cenggitu.
Saya ingat dia menmain. 
Berkali saya tengok air muka.
Dam*it, u was serious, didn't u.

There r lots I can cook.
I like these cheesy grilled toast.
It just dat, ikut resepi cheesenya melimpah2
Tapi saya malas nak mengotorkan piring (alasan...)
nampakla dry sket toastnyer..
Tapi nescafe 3in1 Lelaki Biasa tu memang terbaik.

And for dinner I had this.
In case gambar tak dapat dikenalpasti,
They r chicken curry, sambal tempe, chillies n plain rice.
I could not make up my mind nak buat  cili kicap or eat it raw.

I guess it wont matter much.
As long as saya tak payah nak bersesak eat out.

So, dearest friend, 
Despite I still do not know what makes you ask,
But u r most welcome to 12A.

I will not starve u to death. Promised!

Haha

ada market ke?

Ini cerita semalam.
Suddenly my lappy could not connect to internet. For a week I had try system restored method, but to no avail.

On Monday I had stressful presentation. Without internet connection, it was not go well. While having tea, d superior reminded me to ask all my teammates to hand in a certain document ASAP.

Masalah negaranya I have to download it before bossing ppl around.
On Tuesday, I had lots of catch up with d kids.
Wednesday, stuck with d event - whole day!
Thursday - I was on medical leave.

Friday was d only day I could see Yan n fixed things.
I was in his tiny and super cold room when someone peeped through d door.

"Check sikit, bilik kena pecah",  said d man in chrome yellow baju melayu suit.

Typical men.
If I were Yan, surely saya dah kelam kabut pergi sana sini.
Yan kept trying to save my old lappy while clicking few buttons on his pc.

"Seriously.. ada market ke benda tu?" I asked Yan. To be frank, since d first broke in (this is d third) d question keep ringing in my head.
"Bodoh!", was simply d answer from Yan.

Few mins later, another man in burgundy baju melayu suit with beautiful samping came by.
"Pergi tengok Yan. Saya dah penat menguruskan dah", he lamented.

Hehehe..
From d first case, a lot of people claimed "saya penat menguruskan", while in my humble opinion, I can name someone else who worked harder, definitely not them.
A matter of opinion I guess:)

Yan, still unmoved. We talked a bit about those stolen things. They were old. Very old. I wonder, what use does it make to d thief. My 5 year old lappy pun dah selalu semput, inikan pula benda tu, which I shouldnt name.

Yan uttered "pencuri bodoh" few times. Which I totally agreed.
I left Yan at 11.10a.m for my next class.

At 12.30noon I picked up d lappy.
Everything is fine, but it is still d old lappy anyway!

Initially I want to go home early.
Saya rasa x berapa sihat, but then when I lied down in d praying room, alone,
Makcik cleaner cakap semalam dia susah hati sebab kena sapu sampah cepat.

All this while I never realised that it was such a hassle for d cleaner when we have to lock up d staffroom before leaving.

 Previously, her routine was to mop d floor d first thing in d morning before we occupied d room. Now that she has to wait for d first staff to open it, no way she could do it with all of us busy doing our chores.

As much as saya rasa nak pengsan semalam, saya tunggu juga makcik tu habis menyapu baru saya balik.
It was 4 p.m, in d pouring rain when I go home.
Tak tau apa yang sedih sangat tapi saya menangis sepanjang jalan,
Mungkin juga sebab saya rasa exhausted sangat.

Saya tunggu bukan sebab saya baik sangat.
Sebab saya tengok, walaupun Yan bizi n ada urgency he still fixed my lappy FOC.

I wished I could b as accommodate as Yan.
I wished makcik cleaner tu x susah hati sangat, knowing ada yang sanggup bertolak ansur.

I wished d thief (whoever u r) tau.
Dalam dunia ni, banyak mana pun ko cari duit, duit akan habis.
Dahla barang yang ko curi tu sangat rendah nilainya.
Menyusahkan orang lagi ada...
Sekali ko buat kerja menyusahkan orang, ko hilang nikmat hidup di dunia.
Ada ke yang lebih penting dalam hidup ni selain perhatian n kasih sayang?

Dalam airmata yang rasa tak mo kering.. saya doa sangat, janganlah anak murid saya jadi pencuri.
Hidup susah macam mana pun tolonglah jangan buat kerja haram ye korang.



Sekian.

Friday, October 31, 2014

Crocodile tears

Might be it is end of year thingy.
Thinking about d piled up undone task just make me jumpy.
D trusted lappy choose this time to ... well play hide n seek.

Suddenly we had this extra mushy gathering.
If anything, I just hate fake people.
Please stop those crocodile tears, because d life of me
I NEVER BUY it.

There r those who r really honest though. 
Whose sincerity is never questionable.
They had my warm hugs n kisses.

There some who are on d sidelines.
Whining non-stop n put on their antenna high up.
Looking for juicy gossips, someone to suck up, someone to defame.

There r someone who look at you. n smiled warmly.
There those who glared, think of u as a mere dirts on their cap-ayam-shoes.
There r people who smirked. 
There r people who smiled sweetly while asking you lots of personal questions.
To be shared with d rest of d world.

There is someone though, who came n asked, "How r u?"
"Been looking for you yesterday, I thought you might like to have this yadayada."

Be thankful.




Thursday, October 30, 2014

Another cramps rambling.

Couple of painkilers and a jap later, here I am.
On d light green bed, facing white walls which need re-paint badly.

I read this book though




Like all Trigiani's books, it revolves around Italian close-knit families.

The thing is, I always thought family is d pillar of strength for everyone. Blood is thicker than water, or so to speak.

As I got older, I realised that family love is a myth.
When u were small, there r certain values instilled by your parents.
The same values for each siblings, which supposed to make u bonded.

Then you grow up, fell apart.
One day u had time to reflect.
It dawned on u, 

They do not even show up on your birthday.
Never thanked you for d birthday presents you carefully chosen.
Do not bother to call, to send cards either.
Indeed, they just never care.

Worst!
They might do not attend your funeral too.

Sekian

Wednesday, October 29, 2014

ada cinta?

Apa2 hal kita layan lagu dulu
This is definitely not my story la..

A friend of a friend's friend (u dunno which one, so jangan speku), loves those Lirik Lagu Tak Perlu diUcapkan - Sudirman

Di raut wajahmu telahpun kutahu
Dari sinar mata ku telah menduga
Ada rasa yang membara
Ada cinta yang menyala
Tak perlu lagi kau nyatakan

Dari kemesraan yang telah kurasa
Dari tutur kata yang mesra menggoda
Tak dapat ku merahsiakan
Haruskah aku nyatakan
Cintamu telah berbalas

Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama
Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama, bersama

Kuhulurkan tangan kan ku pimpinimu
Kuluangkan hati isikan cintamu
Dari wajahmu yang ayu
Dari mata mu yang sayu
Tak perlu ucapan itu...

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/09/lirik-tak-perlu-diucapkan-sudirman.html#ixzz3HUOAM9W1


I wonder, even though I believe few things in life is better untold, but whats wrong with telling d truth?

Tak boleh saya bayangkan tengok orang yang seumur hayat meneka dalam kesamaran.

Hidup ni pendek sangat kot...

Sekian.

Bolehla...

Perghhhhhh....
We had an event today.

Rasa nak tercabut kaki berjalan sana sini..
Luckily takder sapa nak buat perangai berbagai2..

Else...
Mungkin saya akan bentes pankreasnya.
Bila event habis kami ambil gambar.

Tersengih sampai telinga:)

Saya balik rumah, sembang dengan mak dulu. Lepas tu baru pergi ke hospital.
It was almost 6p.m.

"Baru balik sekolah ke?" Nurse yang kurus tu tegur. Kalau saya kerja nurse mungkin saya pun kurus juga.

"Ha'a.." saya buat muka tak semangat.. sentap!
Dah berhari2 datang, pakai baju cantik2 takde pun diorang tegur..

Saya terus meluru ke katil Arif.
Penat woo... terus baring. Nurse yang lain datang, bawa ubat.

"Siapa yang nak makan ubat ni", dia tanya.. kelakar la tu konon...

Kelakar la jugak..
Orang lain semua ketawakan..

Waited until dinner.
Arif had ikan masak asam, sayur buncis n bayam. I had fish curry, ikan goreng n sambal.

Lepas makan balik..
Dah lebih 12jam saya pakai baju ni..
Letih....


korang dah sarapan?

Saya dah:)

Tuesday, October 28, 2014

Siapa Pernah Jatuh Cinta?



Pada pandangan yang pertama?

Perghhh..

Sounds so HindiMovie to me.
Walaupun kawan hero tu kacak sesungguhnya, tetap juga heroin menyanyi berguling kat atas gunung bersalju sambil pakai baju tak cukup kain, kenkonon jatuh cinta pandang pertama.
Sambil kibar2 selendang yang tak menahan tu..
Tak sejuk ke hangpa ni?

Gigih!


Sebenarnya selain daripada lagu ini,  tajuk entri ni pun disebut oleh one of them.

I wonder...
Lagu ini apa pula nostalgianya.
Kalau cuaca cerah gilang gemilang bima sakti serata alam, besok saya tanyala..

Kot muka masing2 macam mangga asam boi taruk cili,
Heh....
Baikla saya duduk diam2 pandang kipas besar, sambil berangan tengah shooting pilem hindi kat atas gunung penuh salju.
Minus d skimpy dress tu ye..


Sekian

Epilog Cinta

Do you know what is d meaning of epilogue?
I don't. I have to check d dictionary.

The epilogue is a short piece that wraps up the end of a story.

 I wonder if a friend of mine understands d meaning either.
U bet!

Well, d 3 of us sat on d faded pinkish sofa few days ago. The two of them were talking about songs!
Bersambung2 dengan their childhood memories. Hahhaha..

Instead of gaya mat skema, both of them love to listen to songs.
Penyanyi tak pemes zaman 80an pun mereka kenal..

"Awak minat betul dengan Suhaimi Mior Hassan", one of them confided.
Dia gunakan awak sebagai ganti diri pertama, nampak tak ciri2 BM ke Laut Caspian?

"Cepat. Donlod lagunya", saya kasi cadangan ngan harapan mereka akan menyanyi.
Perghhh... memang tidak.

There were many songs mentioned, tapi bila suruh nyanyi, SENYAPSUNYI.

The next day one of them was down d hill. I expected d worst, because he refused to take our calls.

 It surprised me a lot when he sent Epilog Cinta Dari Bromley by Suhaimi Mior Hassan.
What a beautiful song it is.

Today, I played d song to d friend who confessed he is Sohaimi Mior Hassan ardent fan.
He sat still while looking forlornly through the closed windows.

"Nostalgia sungguh lagu ni... ni zaman saya muda2 dulu... adalah ceritanya", he began his story.
Saya pasang telinga nak dengar cerita.

He remains  quiet.. listening attentively but d look on his face was...
Priceless!

Then d bell rang. Tablet switched off, time to work.
I bet he wont tell me d story. Past is past.
I wont ask either.

"Mesti Ayub (bukan nama sebenar) sangat sayangkan kita berdua kan", saya kata padanya sewaktu menutup suiz kipas besar itu.

"Kenapa?", dia tanya semula.

"Sebab waktu sakit pun dia sanggup carikan lagu yang kita berdua minta", saja jawab, macam biasa cubaan nak buat kelakar..

Kawan saya tu tak jawab pun. Rasanya dia masih bernostalgia.

what d u hv for brekkie?

I had roti canai n leftover curry.
Hot choc n mango juice.

P/s masih dlm usaha nak mengosongkan peti ais.

Sekian

Monday, October 27, 2014

cari gambar kerusi roda

Ini tazkirah untuk diri sendiri.
Kenkadang bila nak solat tu kemain berlengah2..
Nak wechat dulu la, nak update status kat fesbuk la , nak tweet la..

Kenkadang fefeling bizi.
Nak siapkan kerja, nak buat itu, nak buat ini..

Kenkadang takut nak g surau.. heh?
Ada orang gitu la, ada yang gini la..
(ok sorry bang!)

Kenkadang tak ada tempat solat.
Tak selesala, sempitla, orang ramai la..

Gitula..
Alasan..

Tadi saya g bilik air. Pintu terbuka, ada orang rupanya.
Dia guna kerusi roda. Kakinya baru dipotong.
Dia balut kaki dengan plastik.
Ambil wuduk sensorang.
Lepas tu terkial2 dia nak ke tepi katil. Dia solat.

Takder sapa pun tolong.
Semua dia buat sendiri.

Ni yang sempurna fizikal ni...
Dah solat ke belum?

Sekian

Sunday, October 26, 2014

RATtled

Arif had been admitted since last Thursday. In a way, I spent most of my free time, visiting him.

He was quite positive about everything n we laughed lots.
Not something I want to elaborate at this point of time.

Someone innocently thanked me about something on Thursday.
I smell rat n hey...
I  put on my candy-coated gracious smile.
Let just say, skill berlakon saya semakin baguss.
Glad I was right about those fakeness because d next day he was not half as nice.


Why do people think that they could get away by putting up nonsense is beyond me.

Azam told me about his meeting with that particular someone.
(Saya tulis supaya tak lupa)
It did not go well.
Anyway from d start I had remind them, there is no magic in d real world, so never expect one.

"Would u blame me if your grade is not as good as ur peers?", goshhh...
"Nope", they responded uninamously. I almost errr... just misty eyes.
  Kenot krai wan.

Aida wanted to chip in. I stopped her.
They were puzzled.

"No point. Your word is only do us good BEFORE it went out. If u utter it now, that is simply outrageous! I've ask you before, why didnt you give me d papers?"

"I do not know that errr.. " she stammered.
Oh come on. A telltale signs!

"There is a saying, strike d iron when it is hot. You should spare d evidence on that day. Since you did not, do not say it aloud again. Matter closed" I answered, hopeful d kids would understand.

I never dare to hope they ended up being rich n famous.
My only hope they would uphold justice. Be sensible n full of integrity.

"So, let us have a play instead", they roared.

Suddenly life is back to its perfectly normal pattern.
Despite going up n down to d hospital twice a day.
Besides d ups and down of my social(?) life
I still feeling jolly good.

There is no rat up there.
At least I hope He knows,
Makcik bizi takder masa nak layan drama uols.

Sekian

Wednesday, October 22, 2014

Chan

I meant to blog about him since last week.

I told him I remembered him from d new officer intake course some 10 or 15 years ago. I do not remember which, cause there were two courses for our batch. There were not many Chinese Male, n he loved posing questions during class. That was it.

We attended a meeting in Ampang in February. He was his usual self, banyak tanya n very helpful. Always acted as d class monitor.

Back then he was boyish n lanky. 10 or 15 years later, he is still boyish at times haha, but lanky no more. The sign of old age I guess.

Back in June, we were destined to meet again, in another meeting in Melaka. As before, he did pose lots of provoking questions to d panels. Haha. Good for him.

Knowing that we r coming from d same state, gigihla saya bersmall talk gitu...
He is nice to talk to. 

Last Friday we had another state level meeting. Naturally, we mingled with everyone. It just that during lunch  we were asked to sit in a group. I might menyelit to other groups if not for d boss who insisted us to sit together, to discuss. 

I was d only Malay in d group of 7 and in a way, I felt a bit awkward. Dont blame me. I m a product of Malay School, stayed in Malay communities n now working in 100% Malay School. I sat next to Chan, because he was d only one I think I know quite well compared to others. Despite, I dont think he knows my name.

The lunch went well, but itu bukan motif saya tulis entri ni
(Tredmak, intro panjang sebatu)

After lunch I had to recharge d tablet. Since I sat in d middle, I approached a Chinese lady in red rose baju kurung who sat next to powerpoint to look after my tablet. She smiled willingly.

The powerpoint is quite high n d charger wire is short, being malas nak memikir punya orang, I just put d tablet on d chair back. The table is out of reach n the chairs r berat giler, tak mungkin saya mengangkatnya, so I just risked d safety of my 10inch tablet.

We had a few mins break between session.
Bila saya toleh ke tablet, goshhhhh...
Tablet tu bukan lagi terjongket2 kat atas penyandar kerusi yang kalau tersinggung sikit pun konfem jatuh bergolek.
Seseorang telah menyusun 3 buah kerusi berat dan letakkan tablet dengan selamat.

Tapi siapa?
Perempuan Cina tu pointed to Chan n naturally, I mouthed  "thnx".

Now, pernah x korang buat macam tu pada orang?
Hulurkan pertolongan tanpa diminta, tak kira bangsa n agama.

It might b small to others tapi it would never go unnotice.