Monday, January 06, 2014

Mencari Jawapan

Yup, this is my second posting in one day.
Well... I am thinking about something n it disturbs me lotss.
Sengaja saya lebihkan ss untuk menunjukkan jamak berganda, padahal dari segi nahu memang kelaut.

There was a prize giving ceremony this morning. Kaya budak-budak ni bila ramai cikgu kasi duit hadiah dapat A dalam subjek dan dapat semua A.

"Kesian budak2 kelas 3An, yang dapat A saya bagi tangan je, tapi budak 3A, dipanggil naik pentas pagi ni"  Cikgu Sejarah yang duduk di sebelah saya cakap. Saya rasa wajar je Cikgu Sejarah 3A tu nak panggil naik pentas, standardla dengan status dia.

Untuk rekod, setahu saya, PMR 2013, Cikgu Matematik, Sains, Sejarah dan Kemahiran Hidup 3An pun beri duit juga kepada semua pelajar yang dapat A. Saya tahu sebab terserempak dengan mereka, yang lain2 saya tak tau...

Saya kasi apa?
Kasih sayang tak bertepi sajalah....

Yang mengganggu fikiran saya bukanlah bagi hadiah atas pentas atau secara senyap-senyap.
Itu pilihan masing-masing dan tidak menjejaskan tarif letrik nasional.

It just that the late Jan got A for my subject.

Me: Should I go to his house and give the mother the prize instead?
Baby: What for? Ada juga orang tu nak lupa lagi la dia teringat. Leave them alone ok!

Ok..
When my father passed away, I hate it so much when people asked me or mentioned his name. It took years  baru saya berhenti menangis bila tengok ayah bawak anak dia naik motor. Once, saya kasi je duit kat toke kedai for an unknown pakcik sebab dia tengah pilih kasut macammm yang ayah saya suka pakai.
My other sisters pun sama je.
Honestly, it is really hard to accept d fact our love ones is gone.
At least for us (my sister n I) it was very tough.

So....
Pagi tadi,  Kak Sal kasi dua sampul untuk arwah.
Mungkin sebab saya bekas Guru Kelas agaknya.
Satu sebab Sains dapat A.
Satu lagi sebab dapat 7A 2B.

Saya dan Cikgu Sejarah terus terdiam. Masing2 mata merah.
Kalau saya pergi hantar ke rumahnya..
Bukan mak dia terus. .... entahlahh..

No comments: